Jump to content

Mafia balastului, stăpână pe albia Siretului


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Mafia balastului, stăpână pe albia Siretului

Un control integrat, făcut de autorităţile de Mediu, ITM, Garda Financiară, Apele Române şi Poliţie, a scos la iveală grave nereguli în activitatea celor 17 firme care au balastiere pe râul Siret, pe raza judeţului Galaţi. „Este o mafie incredibilă", a caracterizat, sec, situaţia unul dintre inspectorii care au participat la control.

Absolut toate firmele au fost amendate, fie de una, fie de mai multe dintre instituţiile menţionate.

La balastiera Movileni, în cele două puncte de lucru - pustiu. Utilaje amorţite, grămezi de balast. Cel puţin teoretic, aici ar trebuie să scoată pietriş din râu două firme din Vrancea: Micky Rock SRL şi Solid Rock SRL. Patronii spun că nu mai lucrează de ceva vreme. Urmele de roţi de camioane mari din zonă, precum şi drumurile bătătorite trădează însă faptul că de fapt există o activitate intensă la balastieră.

Prima dintre firme nu mai are autorizaţie de exploatare şi de la „Ape" din 3 septembrie 2011, iar staţia de sortare este oprită deoarece este în litigiu cu Solid Rock SRL. Unde nu se lucrează - teoretic - dar sunt urme foarte proaspete de excavare. Culmea, firma fusese amendată de Garda Naţională de Mediu, în 20 iulie, cu 30.000 de lei pentru că exploata balast fără a avea autorizaţie de mediu, însă tot nu a intrat în legalitate. Firma amintită are o situaţie financiară suspectă, prin comparaţie cu volumul mare de excavaţii din albia Siretului. Pe 2010 a înregistrat, oficial, venituri înregistrate de doar 26.000 de lei. Cum o basculantă de balast se vinde cu circa 500 de lei, ar însemna că tot anul, firma n-a vândut decât vreo 50 de transporturi, lucru contrazis de sătenii din zonă. „Cum? Spun că nu lucrează? Eu văd 5-6 camioane pe zi, chiar şi în zilele proaste. Măcar 30 pe săptămână se scot", spune săteanul Victor Marcu.

Balast falimentar

Onuxal SRL din Blânzi scoate balast din aceaşi zonă şi pare să fie un fel de asociaţie filantropică. Nu de alta dar situaţia ei financiară, pe ultimii doi ani, este dezastruoasă. Cheltuielie sunt duble în comparaţie cu veniturile, iar pierderile depăşesc 200.000 de lei pe an. De ce lucrează în pierdere? O explicaţie o oferă Garda Financiară, care a găsit firma în ofsaid, în august 2011. Mai precis, comisarii au constatat că activitatea se desfăşoară de-a valma, fără acte, motiv pentru care au amendat societatea.

Şi Negredor SRL Tecuci (balastiera Ionăşeşti) are o situaţie financiară la fel de controversată. Firma declară venituri de doar 5.743 de lei pe întreg anul 2010, în vreme ce cheltuielile sunt de de 50 de ori (!) mai mari şi se transformă în pierderi. Datoriile firmei „bat" la 1,2 milioane de lei, iar activitatea, cel puţin pe hârtie, tinde către zero. Cert este că echipa de inspecţie a constatat că activităţile din cariera de la Ionăşeşti au fost concesionate către firma Dicaro Construct SRL Tecuci, care nici ea nu pare mai decisă să facă afacerile „la vedere". Garda Financiară i-a dat o amendă de 1.000 de lei deoarece la balastieră nu existau actele contabile stabilite de lege.

Transport ilegal, egal dosar penal

La balastiera Salcia, firmele Redoxim 98 SRL Tecuci (administrator Tatiana Taşcă) şi Blastador SRL Suraia (administrator Marin Vasile Sorin) aveau avizele necesare, lucrau la scoatea balastului, dar nu aveau registru de livrări, motiv pentru care au fost amendate de Garda Financiară cu câte 1.000 de lei. Explicaţia acestora a fost că în ultima vreme n-au mai vândut balast, de aceea nu au operat în registru dar - surpriză! - în apropiere este depistat basculanta cu numărul B-05-UHE, proprietatea Redoxim 98 SRL, care transporta pietriş fără a deţine licenţă de transport şi alte documente. De altfel, în această cauză a fost întocmit şi un dosar penal, care este instrumentat de Poliţia Tecuci.

Evaziune fiscală

Probleme au fost descoperite şi la balastiera Salcia. Aici sunt înregistrate două firme obscure cu sediul în Iaşi. Prima, Biotehnic Grup SRL a exploatat balast până în primăvara anului 2011, când a cedat amplasamentul unei firme pe nume West Minerals SRL. Înainte de asta, a fost amendată de ITM Galaţi pentru că a fost prinsă cu mai mulţi angajaţi care lucrau „la negru". Despre Biotehnic Grup SRL vă putem spune că are o activitate dubioasă din punct de vedere fiscal. În ultimii trei ani, activităţile de extracţie şi comercializare a balastului i-au produs pierderi totale cifrate la peste 2,5 milioane de lei noi, cheltuielile fiind de regulă de 3-4 ori mai mari decât veniturile înregistrate. Deoarece există indicii clare de evaziune fiscală, comisarii Gărzii Financiare Galaţi a cerut sprijinul colegilor lor de la Iaşi pentru un control încrucişat.

Nici West Minerals SRL nu are, în ciuda denumirii sofisticate, rezultate mai bune. Mai precis, firma nu a declarat pe anul 2010 niciun fel de rezultate financiare. Mai mult, reprezentanţii acesteia au declarat că nici la Salcia nu s-au apucat de treabă. În schimb, la faţa locului a fost găsită o organizare de balastieră în toată regula, utilaje şi un mic depozit de carburanţi. De altfel, Garda de Mediu a şi dat o amendă de 3.000 de lei pentru că depozitul de carburanţi era amenajat necorespunzător şi polua solul.

Mai mult decât atât, în imediata apropiere a balastierei a fost depistat un autovehicul care transporta agregate minerale, pentru Gavrilă Gheorghe. Marfa n-avea acte, maşina n-avea licenţă de transport, deci s-a întocmit un dosar penal care a fost preluat de Poliţia Tecuci.

Potop de amenzi şi confiscări. Mafia rezistă!

Potrivit Apelor Române, balastierele de pe Siret provoacă mari probleme în fiecare an. În 2010 şi 2011, instituţia a dat amenzi de peste 350.000 de lei şi a confiscat balast de circa un milion de euro. „Pe zona Galaţi ar trebui să se scoată din Siret circa 750.000 de metri cubi de balast pe an, dar pe acte se scoate mult mai puţin", spune Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor „Prut", care are în responsabilitate zona.

Pe acte puţin, în teren foarte mult, am completa noi. Patronii balastierelor vând peste 90% din marfă fără acte, evitând astfel să plătească impozitul pe profit, TVA, dar şi redevenţa de 4,47 de lei pe metrul cub înregistrat în acte.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Mafia exploatărilor ilegale de nisip şi pietriş din râul Siret. Peste 6.400 de tone de agregate minerale confiscate, alături de staţii de sortare şi buncăre de piatră

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Galaţi au efectuat mai multe controale ce au vizat exploatarea ilegală a agregatelor minerale, constatând comiterea a patru infracţiuni şi  indisponibilizând bunuri în valoare de 447.000  de lei.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Galaţi, alături de reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu–Comisariatul Judeţean Galaţi şi cei ai Administraţiei Bazinale de Apă Prut–Bârlad, au efectuat, pe 15 mai, mai multe controale pentru combaterea exploatărilor ilegale de agregate minerale şi efectuarea de lucrări neautorizate în albia şi terasa râurilor.

”În cadrul acţiunii, care s-a desfăşurat în zona râului Siret, pe sectorul dintre localităţile Galaţi- Nicoreşti, au fost verificate mai multe societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în proximitatea acestui râu. Cu ocazia controalelor, poliţiştii au constatat săvârşirea unei infracţiuni de evaziune fiscală şi a trei infracţiuni de exploatare ilegală a agregatelor minerale, întocmind în acest sens dosare penale”, a declarat comisarul şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.Au fost indisponibilizate patru utilaje tip volă, patru autocamioane, două staţii mobile de sortare şi două buncăre de piatră, precum şi aproximativ 4.000 m³ de agregate minerale (6.400 de tone), valoarea acestor bunuri fiind estimată la suma de 447 000 de lei. La acţiune au participat şi luptători din cadrul Serviciului de Intervenţie şi Acţiuni Speciale Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Amendă de 80.000 de lei pentru exploatare ilegală de balast

Inspectorii din domeniul gospodăririi apelor din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad şi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi au întocmit o plângere penală şi au aplicat o amendă de 80.000 de lei unei societăţi comerciale care exploata şi încărca agregate minerale cu mijloace mecanizate din albia cursului de apă Siret, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), într-o postare pe Facebook.

"Inspectorii de gospodărire a apelor din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad şi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi au efectuat un control pe malul stâng al râului Siret. S-au efectuat verificări la mai multe societăţi comerciale care au ca obiect de activitate extragerea de agregate minerale. În urma verificărilor s-a identificat o firmă care exploata/încărca agregate minerale cu mijloace mecanizate din albia cursului de apă Siret în localitatea Ionăşeşti, comuna Nicoreşti, judeţul Galaţi. Inspectorii au constatat că respectiva societate comercială nu deţinea acte de reglementare din punct de vedere al gospodăririi apelor pentru exploatare/extragere agregate minerale din albia râului Siret. Agenţii constatatori de la SGA Galaţi au solicitat prezenţa unui echipaj de poliţie la numărul unic de urgenţă 112", menţionează ministerul de resort.

Potrivit sursei citate, în urma controlului, s-a constat faptul că s-au încălcat prevederile legale, iar societatea comercială a fost sancţionată cu o amendă de 80.000 de lei, iar ABA Prut - Bârlad va depune plângere penală.

Ministerul Mediului subliniază că, în conformitate cu Legea Apelor, extragerea agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apă, canalelor, lacurilor, de pe plajă sau de pe faleza mării, fără aviz sau autorizaţie de gospodărire a apelor sau cu nerespectarea prevederilor acestora, este interzisă şi poate constitui, după caz, contravenţie sau chiar infracţiune.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Razii pe malul Siretului. Nisip şi utilaje în valoare de 300.000 de euro, confiscate de poliţişti

O cantitate impresionantă de agregate minerale şi două utilaje de mari dimensiuni au fost confiscate în timpul unei razii pe malul Siretului, în judeţul Galaţi. Trei persoane sunt cercetate penal.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat, marţi, 9 percheziţii domiciliare şi mai multe verificări „în vederea prevenirii, descoperirii şi combaterii ilegalităţilor din domeniul exploatării agregatelor minerale, urmărindu-se diminuarea impactului negativ asupra mediului înconjurător şi a bugetului de stat”.

În timpul acţiunii, poliţiştii au confiscat utilaje şi agregate mierale.

„În urma activităţilor desfăşurate în zonele pretabile exploatării de agregate minerale, pe malul râului Siret, şi la depozitele de materiale de construcţii aparţinând mai multor societăţi comerciale, au fost indisponibilizaţi şi lăsaţi în custodie 16.205 mc agregate minerale, în valoare de aproximativ 729. 200 de lei, o staţie mobilă de sortare, precum  şi o volă, în valoare de aproximativ 180 000 de euro”, au anunţat reprezentanţii IPJ.

Trei persoane sunt cercetate în două dosare penale având ca obiect comiterea infracţiunilor de executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă şi evaziune fiscală.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Activități ilegale la o balastieră din Umbrărești, sancționate cu 50.000 de lei amendă

Un operator economic care desfășura activități la o balastieră în zona comunei Umbrărești din județul Galați a primit o amendă de 50.000 de lei, după ce a fost „călcat”, la începutul acestei luni, de comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Galați.

„În urma controlului, au fost identificate aspecte neconforme vizând: urme de exploatare ilegală de agregate minerale cu constituirea unui pat de înaintare către firul apei, inexistența bazinului de colectare a apelor uzate rezultate de la stația de sortare/spălare, desfășurarea ilegală a activității de fabricare a prefabricatelor, existența pe amplasament de agregate minerale fără a deține documente justificative, spații de depozitare selectivă a deșeurilor neamenajate și neținerea evidenței gestiunii deșeurilor provenite din activitatea desfășurată”, informează Garda de Mediu Galați.

Comisarii de mediu au aplicat o amendă de 50.000 lei și un avertisment. De asemenea, a fost notificată Agenția pentru Protecția Mediului Galați în vederea notificării prealabile pentru suspendarea activității operatorului economic până la intrarea în legalitate.

regionalpress.ro

Link to comment
Share on other sites

Percheziţii la suspecţi de evaziune fiscală prin intermediul a două firme de exploatare şi comercializare de agregate minerale

Poliţiştii gălăţeni au pus în executare un număr de cinci mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Galaţi şi Vrancea, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, informează, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi.

Potrivit sursei citate, miercuri, 5 decembrie, au fost puse în executare un număr de cinci mandate de percheziţie domiciliară, după cum urmează: un mandat pe raza comunei Nicoreşti, judeţul Galaţi şi patru pe raza oraşului Mărăşeşti, judeţul Vrancea, la sediile sociale a două societăţi comerciale, la punctele de lucru şi la domiciliul administratorului acestora.

Cele două societăţi comerciale desfăşoară activităţi în domeniul exploatării şi comercializării de agregate minerale.

Dosarul penal respectiv este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, iar percheziţiile respective au fost efectuate de poliţişti din cadrul IPJ Galaţi - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase şi Serviciului Criminalistic, sprijiniţi de poliţişti din cadrul IPJ Vrancea, dar şi de reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale Apele Române, respectiv Gărzii de Mediu.

Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate documente contabile şi a fost indisponibilizată cantitatea de aproximativ 10.000 m3 de agregate minerale, fiind vorba de 8 sortimente de pietriş de diferite dimensiuni şi de nisip, extrase din terasamentul râului Siret atât de pe raza judeţului Galaţi, cât şi de pe raza judeţului Vrancea, în valoare totală de 300.000 lei.

În cauză se vor continua cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, prevăzută de Legea nr. 241/2005, în vederea completării probatoriului.

De asemenea, reprezentanţii Gărzii de Mediu au aplicat un număr total de 4 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor O.U.G. 92/2021, O.U.G. 195/2005 şi H.G. 856/2002, în valoare totală de 140.000 lei.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Amendă uriasă şi suspendarea activităţii unei balastiere din judeţul Galaţi

Comisarii din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi au efectuat un la un operator economic care desfăşoară activităţi de sortare agregate minerale (balastieră) şi care şi-a asumat obligaţii de mediu la încetarea activităţii unui alt operator economic, din comuna Umbrăreşti, judetul Galaţi.
Comisarii de mediu au constatat că agentul economic nu respecta prevederilor autorizaţiei de mediu (volumul bazinului decantor deţinut, modul de gestionare a deşeurilor generate din activitatea desfăşurată în spaţii neamenajate, deşeuri aflate în stoc), precum şi neîndeplinirea la termen a obligaţiilor de mediu asumate.
„Au fost stabilite măsuri de suspendare a activităţii de sortare agregate minerale până la remedierea neconformităţilor constatate, asigurarea suprafeţei autorizate pentru bazinul decantor, asigurarea spaţiilor amenajate în vederea colectării selective a deşeurilor generate, înscrierea deşeurilor în evidenţa gestiunii deşeurilor”, a transmis Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu.
Ca urmare a faptelor constatate, a fost aplicată o sancţiune contravenţională constând într-o amendă în cuantum de 50.000 lei şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii desfăşurate, pentru nerespectarea prevederilor legislative de mediu.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

O companie care executa activități miniere fără licență a rămas fără utilaje în valoare de aproape 100.000 de euro

Prinși cu subiectele legate de contrabanda cu usturoi și comerțul stradal de pătrunjel, era să ratăm anunțul Poliției. O companie care derula „activități miniere fără permis sau licență”. Chestia s-a întâmplat zilele acestea în județul Galați.

La început au fost perchezițiile. Joi, anchetatorii au mers în comuna Fundeni ca să vadă cu ce se ocupă utilajele unei companii. Acolo au descoperit ditamai infracțiunea. „În urma celor 6 percheziții domiciliare efectuate la data de 3 noiembrie, în comuna Fundeni – satul Hanu Conachi și satul Lungoci, a fost constatată săvârșirea, în flagrant delict, de către reprezentanții uneia dintre societățile verificate, a infracțiunii de executare de activități miniere fără permis sau licență.” (Poliția)

Apoi, au venit măsurile. Vineri, anchetatorii au anunțat că au „indisponibilizat” mai multe utilaje și materiale. „A fost luată măsura indisponibilizării a două excavatoare pe șenile, a unei stații fixe de sortare și a unei autobasculante, în valoare totală de 417.350 de lei. De asemenea, au fost ridicate documente contabile, împreună cu specialiștii antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați, în vederea conturării prejudiciului înregistrat în dauna bugetului de stat și a fost dispusă măsura indisponibilizării a 3.500 de metri cubi de agregate minerale, în valoare de 122.500 de lei.” (Poliția)

Nici nu știm dacă să vă mai spunem că, în timpul raziei, au fost identificați doi cetățeni care munceau la negru. Cum altfel!

antidotul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.