Jump to content

Omul de afaceri gălăţean Maricel Păcuraru a pus mâna pe Petromservice


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Omul de afaceri gălăţean Maricel Păcuraru a pus mâna pe Petromservice

Păcuraru a cumpărat, împreună cu politicianul Cozmin Guşă, firma Petromservice. Culmea, tranzacţia s-a produs chiar în ziua în care Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vântu au fost reţinuţi de procurori. Păcuraru mai are la Galaţi un hotel de patru stele, o fermă de oi, un conac părăsit şi o parte din firma Vega 93.

PSV Company, fosta Petromservice, a fost cumpărată în dimineaţa de 7 noiembrie 2011, cu câteva ore înainte ca Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi directorii companiei să fie reţinuţi de procurorii Parchetului General pentru devalizarea societăţii.

Dezvăluirea a fost făcută, ieri, pentru „Adevărul" de Cozmin Guşă (41 de ani), care deţine jumătate din acţiunile noii societăţi care a preluat fosta Petromservice. „Elbahold a fost cumpărată de Strategies - Research - Investment SRL, persoană juridică română. Acţionari: 50% - Cozmin Guşă, 50% - Maricel Păcuraru, administrator unic- Cozmin Guşă. Prin achiziţia Elbahold, în acest moment, PSV a devenit o afacere 100% românească", a declarat Cozmin Guşă. El a refuzat însă să dea detalii despre tranzacţie şi despre suma cu care a achiziţionat compania aflată în insolvenţă.

Cozmin Guşă susţine însă că noul PSV, deţinut în proporţie de aproape 55% de societatea sa şi a lui Maricel Păcuraru, s-a constituit deja parte în dosarul în care s-a cerut arestarea ,,lotului Vîntu", pentru recuperarea prejudiciului, estimat de anchetatori la peste 83 de milioane de euro.

Afacerile lui Păcuraru, între Bucureşti şi Galaţi

Cea mai mare parte a afacerilor lui Maricel Păcuraru se desfăşoară, de ani buni, la Bucureşti.

La Galaţi, Maricel Păcuraru a cedat fostei şi actualei soţii o bună parte dintre afacerile trustului său MHC.

El mai controlează, totuşi, hotelul de patru stele "Galamondo", amenajat în fostul hotel BTT Galaţi (la Casa Roşie),unde este asociat cu familia Racoviţă - părinţii fetei implicate în scandalul sexual de la hotelul Jean Monet din Bucureşti!

Omul de afaceri este şi asociat minoritar în firma de construcţii Vega'93 SRL Galaţi (controlată de familia Istrate), cea mai mare firmă de profil din judeţ.

De asemenea, Maricel Păcuraru mai are, la Vânători, un conac semi-abandonat, precum şi o fermă zootehnică unde creşte oi. Ferma de oi a fost construită special pentru tată lui, care a fost cioban.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Cozmin Gusa despre afacerea Elbahold - PSV Company: Un credit misterios, interes pentru "profit" in presa, planuri de extindere pe consultanta geopolitica in Balcanii de Vest si actionariat incert la Realitatea

Tranzactia prin care Cozmin Gusa si Maricel Pacuraru au preluat compania Elbahold Limited, actionar majoritar la PSV Company (fosta Petromservice), a implicat o "procedura de creditare", dupa cum spune Gusa, intr-un interviu acordat HotNews.ro. El refuza sa precizeze cine a contractat creditul si de la cine. In interviu, Gusa evita sa dea detalii despre aceasta tranzactie, anuntata duminica in Adevarul, si spune ca a preluat firma-actionar majoritar din PSV pentru ca PSV e "o companie cu resurse" ale carei activitati, inclusiv cele din media, "pot sa fie profitabile". Cozmin Gusa discuta despre afacerea PSV, despre intentiile pentru activitatile media, de constructii si exploatari miniere, despre extinderea regionala si despre actionariatul Realitatea Media si Ocram/OTV.

Intrebat de unde a avut bani pentru aceasta afacere, Cozmin Gusa a spus pentru HotNews.ro: "Exista o procedura de creditare a acestei companii, iar acel credit s-a folosit pentru achizitie". Intrebat cine a luat creditul, el a spus "cineva", precizand ca nu este vorba nici despre el, nici despre Maricel Pacuraru si refuzand sa spuna de la cine a fost luat creditul. El a afirmat ca va fi "transparent" legat de tranzactia cu Elbahold doar in fata institutiilor statului.

El vorbeste, in interviu, si despre intentia extinderii activitatilor in regiunea Balcanilor de Vest - idee vehiculata in trecut si de Sorin Ovidiu Vintu. Si spune ca persoanele care reprezinta astazi Elbahold sunt "identificabile din Romania - doi avocati tineri", Mirel Amaritei si Nicolae Baciu.

Ideile pe scurt:

 • De ce a cumparat compania Elbahold, inregistrata in Cipru? "Dupa ce am parasit politica in 2008, (...) am tot asteptat oportunitatile potrivite pentru un business de anvergura. (...) Aceasta investitie am facut-o tocmai de la dorinta mea de a-mi extinde businessul de consultanta si prognoza geopolitica. In urma cu vreo 3 luni de zile, aducandu-mi aminte de brandul Insomar, care statea nefolosit, ne-a venit ideea mie si partenerului meu Maricel Pacuraru sa incercam aceasta achizitie (...) Vazand apoi portofoliul de participatii in mass-media, fie majoritare, fie minoritare, am inceput sa ne uitam cu atentie."
 • "(La Insomar si PSV Company - n.r.) nu am ajuns impreuna, negocierea a purtat-o el (Maricel Pacuraru - n.r.). (...) S-au purtat discutiile cu cei in drept sa discute despre Elbahold, dupa ce au fost identificati. (...) Daca o sa-mi cereti amanunte legate de valoarea tranzactiei sau partenerii de tranzactie, o sa-mi permit sa nu vi le dau (...) Nu am nevoie ca aceste lucruri sa fie publice, nu e o companie publica."
 • "Asta e o companie cu resurse. Doar participatiile din media, pe care le putem discuta in acest moment (...) sunt lucruri care, daca sunt repornite, pot sa fie extrem de profitabile. Nu mai vorbesc de cea de-a doua categorie de business-uri, care sunt constructii civile, industriale, cu un portofoliu de lucrari efectuate foarte bine. A treia componenta, mai sofisticata, respectiv exploatarile miniere - cea de la Budureasa si cea din Kazahstan, prima mult mai importanta decat cea din Kazahstan (...) pe acestea nu le vom aborda in baza expertizei noastre, ci in cadrul unui eventual parteneriat cu oameni de pe piata internationala, care se pricep si, concomitent, in acord cu strategia statului roman legata de aceste active."
 • "N-am avut vreo discutie de cel putin un an si jumatate cu Sorin Ovidiu Vantu."
 • "La ora aceasta Elbahold este in Romania, in proprietatea unei societati romanesti la vedere, in care eu sunt actionar cu 50%, partenerul meu - cu 50% si administrator unic, tocmai pentru a da transparenta proceselor care se vor intampla de acum inainte si pentru a da credibilitate in fata institutiilor statului roman tuturor demersurilor pe care noi le facem. (...) Persoanele care reprezinta astazi Elbahold sunt persoane identificabile din Romania - doi avocati tineri care pot oricand sa stea de vorba cu oricine. Mirel Amaritei este director, Nicolae Baciu este secretar. (...) Compania care a cumparat Elbahold este Strategies Research Investments SRL."
 • Cu cine a discutat Maricel Pacuraru? "Sunt detalii pe care nu doresc sa le ofer public."
 • De unde ati avut bani? "Exista o procedura de creditare a acestei companii, iar acel credit s-a folosit pentru achizitie." Cine a facut creditul? "Cineva". Dumneavoastra? "Nu". Domnul Maricel Pacuraru? "Nu". De unde ati luat creditul? "Sunteti cumva actionar la Strategies Research si va intereseaza asta? Nu o sa va raspund".
 • "Eu am aproximat acea cifra de 20% (privind participatia PSV la Realitatea Media, cifra vehiculata duminica seara la B1 - n.r.). Poate sa fie mai putin sau mai mult. Doar din datele pe le am pana acum mi-am dat seama ca au existat mai multe tranzactii, nu vreau sa spun neglijente, dar in cascada intre Realitatea Media si PSV, care avantajeaza PSV in acest moment. Si participarea pe care o avem o sa fie decisa clar dupa confruntarea documentelor. Va fi o discutie pe care o vom initia cu actionarul majoritar de la Realitatea Media, Elan Schwartzenberg si eu cred ca o sa ne intelegem. (...) Sunt lucruri mai din vechime, care nu au fost inregistrate."
 • "Ne intereseaza si proiectele regionale. Cand ai un pachet de participatii minoritare cu totul altfel poti sa negociezi pentru promovarea unor platforme, precum Insomar, care as dori sa devina o platforma de prognoza geopolitica si strategii si analiza pe toti Balcanii de Vest, si aici includ si Republica Moldova."
 • Tranzactia cu Ocram Televiziune, care opereaza licenta OTV, "a fost realizata printr-o firma care apartine PSV Company (...) Si procurorii sunt interesati de detaliile acestei tranzactii dintre GMG Media Box si Ocram Televiziune".
 • Cum ar putea convinge oamenii ca el si Maricel Pacuraru nu sunt "paravan" petru Sorin Ovidiu Vantu? "Nu vreau sa conving pe nimeni de nimic. Iar a ma justifica, din punctul meu de vedere, de om independent, care nu a cerut de la nimeni nimic niciodata, si care nu a facut nicio afacere cu Sorin Ovidiu Vantu (...) e doar o prostie."
 • Contractul de consiliere cu Sorin Ovidiu Vantu, anuntat in primavara lui 2010 - n.r., "nu a fost niciodata pus in aplicare".

Cum s-au legat numele noilor actionari Elbahold de activitatile media ale lui S.O. Vantu

Numele lui Maricel Pacuraru este asociat de multi ani, in presa, cu cel al lui Sorin Ovidiu Vintu si chiar cu afacerile de presa ale acestuia. In 2006, Evenimentul Zilei scria ca S.O. Vintu i-ar fi "plasat" lui Maricel Pacuraru ziarul Gardianul, sursa citandu-l atunci pe Dumitru Costin, liderul BNS, spunand: "Il cunosc pe Maricel Pacuraru din tinerete, din facultate. El a luat "Gardianul" de la Vintu. Tranzactia a avut loc". Tot in acea perioada, Curentul, ziar care se angajase intr-o campanie referitoare la afacerile lui S.O. Vintu, scria ca "tripleta Vantu-Pacuraru-Hassan Awdi" preluase afacerea de distributie de presa Acces Press, moment in care SOV a tinut sa precizeze ca "nu am avut si nu am afaceri impreuna cu domnia sa (Maricel Pacuraru - n.r.)". Recent, una din firmele controlate de PSV Company, Insomar, a fost preluata de Maricel Pacuraru.

La randul sau, Cozmin Gusa, care afirma acum ca relatiile sale cu Sorin Ovidiu Vintu s-au racit, a fost partener cu omul de afaceri, Soco, din care SOV s-a retras in cele din urma. Ulterior, in martie 2010, SOV l-a luat pe Cozmin Gusa consilier pe probleme de dezvoltare media, anuntand atunci ca acesta urma sa se ocupe de "dezvoltarea internationala a trustului" Realitatea-Catavencu.

Cozmin Gusa a afirmat, duminica seara, la B1 TV ca este actionar cu 20% la Realitatea TV si la OTV, desi, la Realitatea Media, PSV Company figureaza cu o participatie de 7,55% din actiuni (iar o alta companie controlata de PSV, Global Video Media, are 0,5% din actiuni), un pachet de 86% fiind detinut de Bluelink Comunicazione, companie controlata de Elan Schwartzenberg. Tot la B1 TV, Gusa a vorbit despre posibila reactivare a unor institutii media ce au fost controlate de PSV, precum Ziua sau Gardianul. Asculta interviul audio cu Cozmin Gusa pentru a afla ce are de gand in acest sens.

In ce conditii preiau Cozmin Gusa si Maricel Pacuraru pachetul majoritar la PSV Company, societate aflata in insolventa.

PSV Company figureaza in continuare printre actionari directi sau indirecti atat la Realitatea Media, cat si la alte companii din audiovizualul romanesc, potrivit ultimelor date inregistrate la Consiliul National al Audiovizualului:

 • La Realitatea Media, unde actionar majoritar cu 86,5% este Bluelink Comunicazione (Elan Schwartzenberg - 90,9%, Vitalie Dobinda - 9,1%), PSV Company SA detine in continuare 7,555789039% din actiuni. Un pachet de 0,507% din actiuni este detinut de Global Video Media SRL, firma in care PSV Company detine 99,999904% din actiuni. Realitatea Media detine licentele pentru posturile Realitatea TV, The Money Channel, Realitatea FM, Radio Guerrilla, Action Star, Cinestar, Comedy Star, Radio Alpha.
 • Firma GMG Media Box SA, unde PSV Company SA detine 99,996% din actiuni, iar Sorin Enache si Druica Constantin au cate 0,002%, detine 19,9% din societatea Ocram Televiziune SRL, ce opereaza postul OTV si unde Dan Diaconescu este asociat principal cu 80,1%.
 • Tot GMG Media Box opereaza licenta audiovizuala pentru postul Alternativ TV (Cehu Silvaniei).
 • Realitatea Media SA mai detine 10% din Romantica Television SRL, ce opereaza licenta postului Romantica si unde actionar majoritar este Zone Broadcasting Limited, cu 51%. Tot IN Romantica Television mai apare ca actionar cu 13% Global Video Media SA, controlata de PSV Company.
 • Global Video Media SA, firma controlata de PSV Company, opereaza si licenta Alpha TV Targoviste/Radio Global.

Potrivit planului de reorganizare intocmit in cadrul procedurii insolventei de RVA Insolvency Specialists SPRL, la sfarsitul anului 2009, PSV Company figura cu participatii in 37 de societati, inclusiv companii media, inclusiv companii ce editau ziare care s-au inchis de atunci sau companii intrate in insolventa. Pe langa Realitatea Media, compania figura intre altele, la 31.12.2009, ca actionar la:

 • Global Video Media SA (99,9999040%)
 • Ziua SRL (99.9999480%)
 • Editura Ziua SRL (99%)
 • GMG Media Box SA (99,9960000%)
 • Catavencu SA (18,9948997%)
 • Best Media Press SRL (editorul Gardianul - 99.9775000%)

Printre companiile unde figura cu participatie PSV Company, la sfarsitul lui 2009, se numara si Insomar SA (99,9754%), firma de cercetare de piata care, dupa cum anunta Fin.ro in septembrie, a fost vanduta de Sorin Ovidiu Vantu lui Maricel Pacuraru.

Potrivit aceluiasi plan de reorganizare a PSV Company, la data deschiderii acestei proceduri si la data intocmirii planului, structura actionariatului companiei era:

 • Elbahold Limited (societatea inregistrata in Cipru pe care Cozmin Gusa a anuntat ca a preluat-o impreuna cu Maricel Pacuraru) - 54.3556%
 • Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA - "Petrom" - 25%
 • SC PSV Company S.A. - 9,9973%
 • Persoane fizice - 10,6471%

Potrivit Tabelului Definitiv Rectificat al creantelor impotriva averii SC PSV Company SA, afisat la 30 august 2011 de RVA Insolvency Specialists SPRL, situatia creantelor era urmatoarea:

1. Creante comerciale:

i. total creante garantate - 60,167.052,68 RON, din care 4.105.952,55 RON sub conditie suspensiva

ii. total creante bugetare: 410.854.542,07 RON, din care 319.118.803 RON sub conditie suspensiva

iii. total creante chirografare (creditorul nu se bucura de o garantie reala pentru creanta): 167.499.569.51 RON, din care 2.496.022,89 RON sub conditie suspensiva

2. Creante izvorate din drepturi de munca

Creante izvorate din raporturi de munca conform evidentei contabile (Salariati PSV Company SA): 1.204.893 RON

Total creante izvorate din raporturi de munca: 54.887.927,63 RON

Total general creante: 693.409.091,89 RON

La categoria creante garantate, Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA figureaza cu un total de 56.061.100,13 RON, BCR SA - cu 2,252.962.86 RON, iar MKB Romexterra Bank SA - cu 852.989,69 RON

La categoria creante bugetare, Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti sau SC Petrom SA figureaza cu 228.259.054,80 RON (tot atat sub conditie suspensiva), suma ce reprezinta contravaloarea TVA-ului solicitat atat de Petrom, cat si de GDFPMB.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Controverse privind actionariatul PSV / Petromservice

Intr-o serie de documente atasate recent la dosarul de insolventa al PSV Company (fosta Petromservice), actionarul majoritar al companiei, societatea cipriota Elbahold Limited, apare reprezentata din nou de off-shore-ul cipriot Berhill Limited, de la care Cozmin Gusa a spus ca a cumparat, toamna trecuta, Elbahold prin firma romaneasca Strategies Research Investments SRL, pe care o detine impreuna cu Maricel Pacuraru.

Contactat luni de HotNews.ro, Cozmin Gusa a afirmat ca este vorba despre o actiune "de natura penala", pe care o pune pe seama lui Sorin Ovidiu Vantu ca "proprietar al Berhill". Cozmin Gusa spune ca a initiat actiuni in justitie atat in Cipru, cat si in Romania "atat impotriva lui Sorin Ovidiu Vantu, cat si a unor apropiati care au dorit sa falsifice o anumita tranzactie".

Sorin Ovidiu Vantu a refuzat sa comenteze pentru HotNews.ro pe marginea acestui subiect.

...

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Vîntu, reclamat că ar fi comandat un atac asupra casei lui Maricel Păcuraru

Sorin Ovidiu Vîntu a fost reclamat la Secţia 4 de Poliţie din Bucureşti pe motiv că ar fi comandat un atac asupra casei omului de afaceri Maricel Păcuraru, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Reclamaţia a fost depusă de soţia lui Păcuraru, Daniela Ionescu, au precizat sursele citate. Ionescu susţine că, în timpul unei nopţi, o persoană necunoscută, despre care reclamanta bănuieşte că ar fi din anturajul lui Vîntu, a aruncat o sticlă incendiară pe una dintre ferestrele casei. Bănuiala Danielei Ionescu se bazează pe faptul că atacul s-a produs la o zi după ce Păcuraru ar fi făcut o plângere împotriva aceluiaşi Vîntu, sub acuzaţia de spălare de bani, potrivit aceloraşi surse.

În acest caz a fost deschis un dosar de urmărire penală, iar anchetatorii caută să-l identifice pe atacator.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.