Jump to content

50 de gălăţeni trăiesc în ghetoul de lângă talcioc


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Trăiesc printre munţi de gunoaie şi sunt rupţi de lume deşi între ei şi civilizaţie sunt doar zece metri: şoseaua de centură şi trei containere de gunoi, în care scurmă zilnic în căutarea hranei. Pentru cei 50 de locuitori - bătrâni, copii, maturi - ai ghetoului de lângă talcioc viaţa este mai rea decât Iadul: n-au apă, electricitate, hrană, haine şi nici speranţe.

Nu au nicio sursă de venit şi nici vreo şansă de a scăpa din mizerie. Mulţi dintre ei nu au nici măcar buletine. Nu-i angajează nimeni, nu pot împrumuta bani, n-au cum beneficia de asistenţă socială sau medicală.

Unul dintre ei, Gigi Ioan spune că a ajuns în colonie, împreună cu soţia şi cei trei copii, după ce a fost evacuat dintr-un apartament social. „Am avut o garsonieră la G-uri, dar m-au dat afară de acolo pentru că n-am avut bani să plătesc. Am stat cu copiii în stradă cam o lună, după care m-am mutat aici, la marginea oraşului, unde mi-a făcut căsuţa asta", povesteşte el.

„Căsuţa" este de fapt o cocioabă încropită din câţiva chirpici şi câteva bucăţi de placaj adunate de la gunoi. Dacă bate vântul un pic mai tare, i-o mută în râpa din apropiere.

Spune că a avut un loc de muncă, însă a suferit un accident la coloană şi de atunci îşi întreţine familia aşa cum poate. „Singurele venituri sunt alocaţiile copiilor, ăia care au certificate de naştere, că unu' n-are, şi în rest, din fier vechi. Caut prin gunoaie", spune Gigi.

Ridică din umeri când vine vorba despre cine conduce oraşul şi ţara: „Primar la Galaţi? Durbacă, nu? Cum? Nu mai este Durbacă? Nu ştiam!". Habar nu are cine nici cine e preşedintele ţării. înclină între Iliescu şi Băsescu, dar nu e sigur de niciunul dintre ei.

Fănică Bârlădeanu, un alt locatar al coloniei, spune că a încercat să obţină o casă, însă nimeni nu l-a ajutat până acum. „Am depus cereri la Primărie pentru casă şi nu ni s-a dat niciun răspuns. Au venit doar să ne demoleze. Ei ne dărâmă, noi facem casele la loc!", spune Fănică. „Avem WC-uri săpate. Apă n-avem. Sunt nişte fântâni, aici, în râpă şi de la ele luăm apă. La copii nu putem să le dăm, că se strică la burtă", adaugă el.

în ghetoul de la marginea oraşului sunt 12 familii, compuse din vreo 50 de membri, dintre care 30 de copii. Puţini merg la şcoală. „Trebuie să le iau caiete, mâncare. Dar nu prea am cu ce. Le mai dau colegii, de pomană", spune Ioan Bârlădeanu.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 2 years later...

Ghetou ilegal la marginea Galaţiului

Peste 50 de persoane trăiesc printre munţi de gunoaie, în case de chirpici şi carton care au fost construite în mod abuziv, în urmă cu 10 ani. Acum Primăria a hotărât să demoleze aceste construcţii, iar pentru că nu au acte de identitate si nici şanse să primească locuinţă socială, membrii comunităţii sunt decişi să protesteze în faţa Primăriei.

Casele din chirpici de la marginea Galaţiului au fost ridicate ilegal pe terenul Primăriei Galaţi. Oamenii de aici nu au nicio sursă de venit şi nici vreo şansă de a scăpa din mizerie. Pentru că mulţi dintre ei nu au nici măcar buletine, ei nu primesc asistenţă socială sau medicală şi nici nu se pot angaja.

"Casele astea noi le-am construit, din lut, cărămidă. Ne-am chinuit....Am stat mai la deal. Asta e a şaptea, a opta baracă pe care o fac de locuiesc" a spus un localnic. "Trăim fără apă, fără lumină, rău. Dacă ne demolează ne ducem în stradă, nu avem unde să ne ducem" a declarat alt localnic.

În urmă cu doi ani, în zonă a fost construit un mare complex comercial. Pentru a igieniza zona, proprietarul terenului, Primăria Galaţi, a hotărât, în ceasul al nouălea, să pună la pământ cocioabele improvizate de lângă şoseaua de centură.

Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Căutăm cele mai bune soluţii pentru a desfiinţa acel cartier de locuinţe ilegale. Terenul va fi folosit în viitor pentru lărgirea drumului de centură. Niciuna dintre familiile care locuieşte abuziv în acel cartier improvizat nu este eligibilă penntru obţinerea unei locuinţe sociale". Primăria vrea să grăbească procedurile de demolare, astfel că, de ceva timp, comunitatea de la marginea oraşului a intrat şi în vizorul poliţiştilor. Aurelia Bogatu, purtător de cuvânt Poliţia Locală Galaţi: "Vreau să vă spun că persoanele respective proveneau nu numai de pe raza municipiului Galaţi, dar şi de pe raza judeţului, şi din Vaslui, Bacău, Bârlad".

Locuitorii din vecinătatate cer ca ghetoul să dispară, iar zona să fie igienizată. "Primăria, de astă vară a zis că vine să îi demoleze şi a rămas ca în tren" a spus un gălăţean. "Să-i ducă domnule de aici, de unde sunt ei, după acte. La Bacău, la Vaslui" a declarat alt localnic. "Sunt necăjiţi, unde să se ducă, dă-i afară, împuşcă-i, omoară-i şi gata. Să-i demoloze, dar să le facă şi lor o garsonieră, să le dea să se ducă undeva" a spus alt gălăţean.

Pentru a benefica de o locuinţă socială de la Primărie, membrii comunităţii trebuie să aibă acte de identitate şi contracte de muncă.

digi24.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.