Jump to content

Vega asfaltează un drum din Constanţa pentru 96 milioane lei


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Vega asfaltează un drum din Constanţa pentru 96 milioane lei

Epopeea reabilitării drumurilor româneşti continuă cu un nou episod de împărţire a banului public. Tronsonul de drum naţional DN22, cuprins între km 227 şi km 287, care leagă (Ovidiu - Mihai Viteazu - Cogealac - Tariverde) a intrat în proces de recondiţionare. Bucata respectivă de drum este cunoscută şoferilor ca fiind într-o stare dezastruoasă, pe de o parte şi poliţiştilor ca fiind o zonă în care se petrec, frecvent, unele dintre cele mai spectaculoase carnagii de pe şoselele constănţene.

Pe cale de consecinţă, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa a organizat o licitaţie pentru atribuirea lucrărilor de refacere sistem rutier DN 22 km 227+000-287+000, lucrare pentru care a pus la bătaia fabuloasa sumă de 96.174.594 ron. Suma nu este neapărat un record în domeniu, ba chiar un chilipir, dat fiind că se oferă doar aproximativ 372.000 euro pe kilometru de drum.

Pentru contract s-au bătut şase firme, câştigător final fiind cea care a s-a angajat să facă lucrarea pentru aproximativ 250.000 de euro pe kilometru. Firma se numeşte Vega '93 SRL şi este controlată de magnatul gălăţean Corneliu Istrate.

Supranumit regele asfaltului din zona de sud a Moldovei, Corneliu Istrate se află pe locul 55 în Top 300, cu o avere de aproximativ 175 de milioane de euro. în urmă cu 20 de ani, încă mai era salariatul Trustului de Construcţii din Galaţi. în urmă cu 17 ani şi-a făcut prima firmă şi între timp şi-a construit un imperiu prin lucrările executate pe bani publici. Prima firmă din grup este Vega '93 SRL Galaţi, înfiinţată pe 09.02.1993, care are un capital de 18,8 milioane RON. A urmat Climatec SRL Galaţi, înfiinţată pe 29.04.1997, cu un capital de 1,5 milioane RON. Apoi, în 1998, a cumpărat Citadina 98 SA Galaţi. Era de fapt fosta societate de Drumuri şi Spaţii Verzi a Primăriei Galaţi, care fusese trecută în portofoliul FPS şi rebotezată Citadina 98 SA. Cu doi ani înainte de privatizare, Consiliul Municipal Galaţi făcuse investiţii la Drumuri şi Spaţii Verzi, dotând societatea cu o modernă staţie de mixturi asfaltice, pentru asfaltarea mai ieftină a străzilor Galaţiului. Istrate a cumpărat Citadina 98 cu tot cu staţie şi a asfaltat el străzile din oraş, dar pe bani grei. Dintre toate afacerile lui Istrate, Vega 93 şi-a câştigat renumele de firmă cu abonament la contractele cu statul, încredinţate fără licitaţie. A fost numită astfel, în 2007, de însuşi şeful Autorităţii de Control a Guvernului Tăriceanu, Cristian David, care descoperise că Vega '93 obţinuse prin încredinţare directă, de la Direcţia Regională Constantă a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), trei contracte de refacere şi consolidare a unor podeţe, diguri şi a sistemului rutier de pe unele drumuri naţionale. Valoarea celor trei contracte era de 13,78 milioane euro. Majoritatea acestor contracte, pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii sau servicii de deszăpezire, au fost acordate firmei Vega '93 Galaţi, care au beneficiat de astfel de contracte însumând peste 20 milioane euro, declara David.

replicaonline.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.