Jump to content

Ţiganii din Toflea şi-au construit casele în albia râului Valea Boului


dcp100168

Recommended Posts

Ţiganii din Toflea şi-au construit casele în albia râului Valea Boului

Situaţia din satul gălăţean Toflea (comuna Brăhăşeşti), acolo unde sătenii - cei mai mulţi de etnie rromă - îşi construiesc casele de-a valma, în albia unui pârâu, pare să fie scăpată de sub control.

Potrivit unui recent raport al celor de la Apele Române, regularizarea pârâului Valea Boului este transformată, pe o porţiune de aproape un kilometru, aflată pe raza amintitei localităţi, într-o rampă de depozitare a gunoiului menajer. Mai mult 60% dintre casele din sat sunt ridicate în albia râului. „Din punct de vedere al apărării împotriva inundaţiilor, situaţia este foarte critică, deoarece majoritatea caselor din satul Toflea sunt construite în albia minoră a pârâului Valea Boului", se afirmă în amintitul raport, care a fost transmis Ministerului Mediului.

în ultimii ani, numeroase locuinţe din Toflea au fost inundate din cauza viiturilor pe Valea Boului, iar autorităţile nu au avut ce face. „Există porţiuni în care albia pârâului s-a transformat într-un fel de uliţă. Când vina apa mare, intră peste tot", ne-a explicat cum stau lucrurile comisarul Ion Avram, de la Garda de Mediu Galaţi.

O particularitate excepţională a zonei este faptul că, la un moment dat, râul subtraversează o locuinţă, care este construită de pe un mal pe celălalt. în ciuda faptului că proprietarul a fost somat să demoleze casa încă din 2006, acest lucru nu s-a întâmplat nici în ziua de azi.

Peste 90% dintre casele din Toflea nu sunt asigurate deoarece, pe de o parte, nu sunt construite cu acte în regulă, iar pe de altă parte, prezintă risc de 100% de inundare în cazul unei viituri pe pârâu, lucru care se întâmplă măcar o dată pe an.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Pai nu asa a fost mereu?! Casele-n mijlocul albiei!

Si cand a venit valul si a umplut "palatele" cu mal nu au bagat pompierii sa munceasca ca prostii sa dezgroape magaoaiele. Si tiganii stateau la carciuma si radeau de "rumanii fraieri"!

Bine cand ii filmau bagau pirandele si milogii in fata ca "gura lor n-are ce manca"!

Arde-i-ar focul!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.