Jump to content

Asistente medicale din Galaţi arestate pentru dare de mită


Recommended Posts

Posted

Asistente medicale din Galaţi arestate pentru dare de mită

Două asistente medicale din Galaţi, Adriana Ionescu şi Luminiţa Gabriela Tirim, au fost arestate vineri la propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Secţia de Combatere a Corupţiei. Măsura a fost bătută în cuie de Tribunalul Bucureşti.

Din primele informaţii pe care le deţinem, cele două erau cercetate într-un dosar penal aflat pe masa de lucru a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. Se pare că învinuirile erau de fals în acte oficiale şi uz de fals, povestea ţesându-se pe marginea acordării certificatelor de handicap în schimbul unor sume de bani, în acest caz vehiculându-se informaţia că s-ar fi dat şi 2.000 de euro pentru obţinerea actelor. Pentru a scăpa de acest dosar, cele două au fost dispuse să dea o mită de 50.000 de lei unui subcomisar al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). După ce acesta le-ar fi înregistrat, a urmat flagrantul, reţinerea şi arestarea lor. Numele lor apare pe site-ul Tribunalului Bucureşti, în dosarul 75034/3/2011.

viata-libera.ro

Posted

Două asistente medicale, arestate pentru mituirea unui ofiţer care cerceta mai multe cadre medicale

Două asistente medicale au fost arestate pentru mituirea unui ofiţer pentru ca acesta să soluţioneze favorabil un dosar penal în care efectua cercetări faţă de mai multe cadre medicale ale Spitalului Judeţean Galaţi privind întocmirea în fals a unor dosare de pensionare pe caz de invaliditate.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) efectuează cercetări faţă de inculpatele Adriana Ionescu, asistentă medicală la Spitalul Judeţean Galaţi şi Luminiţa Gabriela Tirim , asistentă medicală la Casa Judeţeană de Pensii Galaţi, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

"În perioada 23 noiembrie 2011 - 1 decembrie 2011, inculpatele Tirim Luminiţa-Gabriela, asistentă medicală la Casa Judeţeană de Pensii Galaţi şi Ionescu Adriana, asistentă medicală la Spitalul Judeţean Galaţi au promis suma totală de 50.000 lei unui ofiţer de poliţie judiciară din cadrul MAI-Direcţia Generală Anticorupţie (denunţător) pentru ca acesta să soluţioneze favorabil un dosar penal în care efectua cercetări penale faţă de mai multe cadre medicale din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi privind întocmirea în fals a unor dosare de pensionare pe caz de invaliditate. În acest dosar penal, cele două inculpate aveau calitatea de învinuit", informează, luni, DNA.

La data de 25 noiembrie 2011, din suma totală promisă, inculpata Ionescu Adriana a dat denunţătorului suma de 10.000 lei. De asemenea, la data de 1 decembrie 2011, inculpatele Ionescu Adriana şi Tirim Luminiţa Gabriela au dat denunţătorului suma de 6.000 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

La data de 2 decembrie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore iar în aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a inculpatelor Luminiţa Gabriela Tirim şi Adriana Ionescu pe o perioadă de 29 de zile.

Posted

Noi detalii în cazul celor două asistente arestate pentru dare de mită

* Arestarea celor două asistente medicale din Galaţi scoate la iveală o afacere în care sunt implicate mai multe cadre medicale din Spitalul Judeţean, cercetate în dosarul care acum a fost preluat de DNA Bucureşti. Este vorba despre faptul că se luau pensii de invaliditate în baza unor dosare întocmite cu acte false

După ce „Viaţa Liberă” a scris despre cazul celor două asistente medicale arestate de Tribunalul Bucureşti, cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), la solicitarea noastră, au confirmat existenţa dosarului, vorbind despre cercetarea mai multor cadre medicale din Spitalul Judeţean Galaţi. Ancheta asupra acestora se făcea la Galaţi pentru că au fost întocmite mai multe dosare false, în baza cărora s-au luat pensii de invaliditate. De asemenea, Greta Ioniţă, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii (CJP), ne-a făcut cunoscut faptul că, dintre cele două, doar Luminiţa Gabriela Tirim a fost angajata Casei Judeţene de Pensii.

„În septembrie, pe 15 sau 16, noi, cei de la Casa de Pensii am făcut o plângere penală ca urmare a deficienţelor pe care le-am găsit la cabinetul medical în ceea ce priveşte modul în care s-au acordat decizii de încadrare în grad de invaliditate. Mai exact este vorba de acele pensii de invaliditate asupra cărora ne-am sesizat. S-a făcut o cercetare disciplinară care a arătat că se impune formularea unei plângeri penale şi ca urmare angajatei i s-a suspendat contractul de muncă”, ne-a spus Greta Ioniţă.

2.200 de dosare sunt verificate de cei de la Pensii

Tot aceasta ne-a declarat că, în septembrie, când a fost demarată verificarea la cabinetul medical au fost găsite patru cazuri în care nu fuseseră respectate procedurile de acordare a pensiilor de invaliditate. De asemenea, purtătorul de cuvânt al CJP Galaţi a vorbit despre faptul că verificările continuă asupra a nu mai puţin de 2.200 de astfel de dosare, nu pentru că în toate ar fi deficienţe, ci pentru a se vedea câte dintre acestea au fost date cu respectarea procedurilor.

Greta Ioniţă a estimat că verificarea ar putea fi gata undeva în februarie 2012, dar rezultatele vor pleca spre cei care fac ancheta penală în acest dosar.

De ce Bucureştiul?

Flagrantul a fost confirmat şi de cei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, acolo unde Adriana Ionescu şi Luminiţa Gabriela Tirim au avut acest dosar penal, cel puţin până la 1 decembrie când a fost făcut flagrantul. Noi am întrebat la Bucureşti de ce ancheta a fost preluată de procurorii DNA ai structurii centrale, iar Gabriela Balaban, purtătorul de cuvânt ne-a spus că sunt lucruri obişnuite şi că nu este o noutate faptul că unele dosare sunt luate de bucureşteni. Din informaţiile de la Galaţi am aflat că procurorul de caz şi-ar fi motivat preluarea prin faptul că mita ar fi fost mai mare de 10.000 de euro. Gabriela Balaban ne-a spus că asta poate fi un motiv de preluare.

„Mita este mai mare de 10.000 de euro”

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, procurorul Alfredo Simionescu, ne-a declarat că la unitate a existat un dosar în care cele două erau cercetate pentru dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale şi abuz în serviciu contra intereselor publice. „Pe 1 decembrie a fost organizat un flagrant de dare de mită, cele două ar fi oferit o mită de 60.000 de euro unui lucrător de poliţie, iar dosarul a fost declinat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), structura centrală. Procurorul de caz şi-a motivat declinarea prin faptul că mita este mai mare de 10.000 de euro şi ar fi de competenţa structurii centrale. Alte amănunte din dosar nu vă putem oferi”, ne-a declarat procurorul Alfredo Simionescu.

Au fost dispuse să dea jumătate de miliard

Potrivit comunicatului celor de la DNA, Adriana Ionescu şi Luminiţa Gabriela Tirim sunt cercetate pentru dare de mită. Prima era asistentă medicală la Spitalul Judeţean Galaţi, cealaltă la Casa de Pensii. Procurorii Anticorupţie arată că în perioada 23 noiembrie – 1 decembrie 2012, inculpatele Tirim şi Ionescu au promis 50.000 de lei unui ofiţer de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), care are şi calitatea de denunţător. Scopul lor era ca acesta să le soluţioneze favorabil un dosar în care se efectuau cercetări „faţă de mai multe cadre medicale din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi privind întocmirea în fals a unor dosare de pensionare pe caz de invaliditate”. În dosarul de la Galaţi cele două aveau calitatea de învinuite. „La data de 25 noiembrie 2011, din suma totală promisă, inculpata Ionescu Adriana a dat denunţătorului suma de 10.000 lei. De asemenea, la data de 1 decembrie 2011, inculpatele Ionescu Adriana şi Tirim Luminiţa Gabriela au dat denunţătorului suma de 6.000 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante” se arată în comunicatul celor de la DNA.

viata-libera.ro

Posted

OAMR Galaţi: „Una dintre asistente nu are drept de liberă practică de la noi”

Stupoare la Ordinul Asistenţilor Medicali din România, filiala Galaţi. În mod normal, pentru a exercita profesia de asistent medical în România, în afara studiilor este necesar dreptul de liberă practică, eliberat de către Ordinul Asistenţilor din România, filiala judeţeană unde îşi desfăşoară activitatea persoana în cauză. La o primă căutare în baza de date a OAMMR Galaţi, niciunul dintre cele două nume nu se regăsea în baza de date actualizată recent. După discuţii avute inclusiv la Spitalul de Urgenţă, a reieşit că asistenta care în comunicatul DNA apare ca angajată a spitalului poartă atât acolo, cât şi în baza de date a OAMMR, numele de Axente Adriana şi nu Ionescu. Ea a fost angajată cu numele de Axente la cabinetul de medicină internă din policlinica Spitalui de Urgenţă. Nu a anunţat schimbarea de nume. În schimb, cealalată asistentă nu figurează deloc în baza de date. „În situaţia în care vreo persoană, chiar cu studii, nu deţine acest drept de liberă practică, atunci se consideră că practică profesia fără drept şi comite o infracţiune pedepsită de art. 281 C.p cu închisoare de la o lună la un an. Dacă în cazul asistentei de la Spitalul Judeţean am găsit-o, deşi atât spitalul, cât şi dumneaei trebuiau să anunţe schimbarea de nume, cealaltă asistentă nu apare deloc în baza noastră de date. Dacă nu cumva şi dumneaei şi-a schimbat numele, atunci înseamnă că practică ilegal profesia. Noi continuăm verificările. În cazul asistentei de la Spitalul de Urgenţă care e clar membrul nostru, vom trimite dosarul la Bucureşti să fie analizat şi să vedem dacă o vom suspenda pe perioada anchetei. Dacă instanţa, la final, va decide vinovăţia clară, atunci noi îi vom retrage dreptul de liberă pactică”, a precizat Daniela Artimof, preşedintele OAMMR filiala Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Posted

În dosarul "mită pentru pensii", asistentele medicale rămân după gratii

A fost respins recursul celor două asistente din Galaţi arestate pe 2 decembrie la Bucureşti la propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Ionescu Adriana şi Luminiţa Tirim au atacat decizia Tribunalului din capitală, dar Curtea de Apel Bucureşti a considerat că măsura luată a fost una legală. Reamintim că cele două au fost acuzate de dare de mită.

Mai exact pentru a scăpa de un dosar ce se afla în lucru la procurorii Parchetului Tribunalului, au fost dispuse să dea 50.000 de lei unui ofiţer din Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). Au fost prinse în flagrant şi închise. Totul a plecat de la sesizarea făcută de responsabili din Casa Judeţeană de Pensii, care au descoperit nereguli în patru dosare prin care fuseseră date pensii de invaliditate.

Pentru a putea vedea dimensiunea faptelor, cei din Casa de Pensii au dispus constituirea unei comisii care analizează acum în jur de 2.200 de dosare. Toate datele vor fi predate anchetatorilor. Potrivit comunicatului celor de la DNA, în dosarul care acum a fost declinat celor de la centru erau cercetate mai multe cadre medicale.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Două asistente medicale din Galaţi, trimise în judecată după ce au încercat să mituiască un lucrător al DGA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatelor IONESCU ADRIANA, asistentă medicală la Spitalul Judeţean Galaţi şi TIRIM LUMINIŢA-GABRIELA, asistentă medicală la Casa Judeţeană de Pensii Galaţi - Serviciul de expertiză medicală, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de dare de mită. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 23 noiembrie 2011 - 1 decembrie 2011, inculpatele Tirim Luminiţa-Gabriela, asistentă medicală la Casa Judeţeană de Pensii Galaţi - Serviciul de expertiză medicală şi Ionescu Adriana, asistentă medicală la Spitalul Judeţean Galaţi au promis suma totală de 50.000 lei unui ofiţer de poliţie judiciară din cadrul M.A.I. - Direcţia Generală Anticorupţie (denunţător) pentru ca acesta să soluţioneze favorabil un dosar penal în care efectua cercetări penale faţă de mai multe cadre medicale din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi privind întocmirea în fals a unor dosare de pensionare pe caz de invaliditate. În acest dosar penal, cele două inculpate aveau calitatea de învinuit.

La data de 25 noiembrie 2011, din suma totală promisă, inculpata Ionescu Adriana a dat denunţătorului suma de 10.000 lei. De asemenea, la data de 1 decembrie 2011, inculpatele Ionescu Adriana şi Tirim Luminiţa Gabriela au dat denunţătorului suma de 6.000 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor sume de bani aparţinând inculpatei Ionescu Adriana.

La data de 2 decembrie 2011, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a inculpatelor Tirim Luminiţa-Gabriela şi Ionescu Adriana pe o perioadă de 29 de zile (comunicatul nr. 787/VIII/3 din data de 5 decembrie 2011).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galaţi.

agerpres.ro

Posted

Asistentele medicale acuzate de corupţie rămân în arest

Dosarul asistentelor medicale trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţi (DNA) a ajuns ieri pentru prima dată pe masa de lucru a judecătorilor gălăţeni, care le-au menţinut starea de arest.

Adriana Ionescu şi Luminiţa Gabriela Tirim au fost trimise în judecată de procurorii bucureşteni pentru dare de mită. De la momentul flagrantului şi până la trimiterea lor în judecată au trecut mai puţin de trei săptămâni. Cei de la DNA Bucureşti au trimis dosarul la Tribunalul Galaţi, primul termen de judecată fiind programat pe 12 ianuarie 2012.

Potrivit procurorilor, cele două au promis unui ofiţer al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) că-i vor da jumătate de miliard dacă le scapă de un dosar penal pe care-l aveau împreună cu mai multe cadre medicale la Parchetul Tribunalului. Cele două erau învinuite că împreună cu alţii ar fi făcut dosare în baza cărora s-au încasat pensii de handicap.

Conform anchetatorilor DNA, Ionescu era asistentă medicală la Spitalul Judeţean, iar Tirim la Casa Judeţeană de Pensii, acolo unde o comisie verifică peste 2.000 de dosare prin care s-au acordat pensii de handicap, tocmai pentru a găsi eventuale cazuri în care acestea s-au dat în baza unor acte false. Pentru a scăpa de aceste acuzaţii, cele două au fost dispuse să dea bani ofiţerului DGA, care le-a denunţat. După prima tranşă de 10.000 de lei, asistentele au venit pe 1 decembrie cu 6.000 de lei. Acesta a fost şi momentul flagrantului şi al reţinerii celor două. Rămâne de văzut care va fi parcursul acestui dosar.

viata-libera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Asistentele din dosarul "mită pentru pensii" au fost trădate la o pomană

Întreaga poveste a plecat de la nişte sesizări anonime venite în luna iulie a anului trecut, pe adresa Casei Judeţene de Pensii (CJP). A fost făcută o verificare a dosarelor indicate în anonimă, descoperindu-se că era vorba de patru persoane din localitatea Rediu. Cei din comisia de verificare au arătat că, urmare a anchetei administrative, au constatat că „pensiile aveau la bază dosare medicale din care lipseau documentele medicale relevante, fie erau documente medicale întocmite în fals prin scanare, analizele şi examenele medicale aparţinând altor persoane decât titularii pensiilor pe caz de invaliditate”.

Au încercat să oprească tăvălugul

Directorul CJP, Ana-Denis Aramă, a arătat în declaraţia dată în faţa anchetatorilor că Trim Luminiţa a încercat să îngreuneze verificările. „Tirim a folosit diverse pretexte pentru a nu înainta documentele solicitate, amânând în mod repetat să dea curs cererilor şi a întocmit răspunsuri care încercau să creeze aparenţa de legalitate, dar erau în mod vădit nişte încercări de a muşamaliza ilegalităţile care au stat la baza întocmirii dosarelor medicale de pensionare”, a scris Aramă.

În august 2011, la o lună după anonime, Adriana Ionescu, cealaltă asistentă, a mers în audienţă la directorul CJP, Ana-Denis Aramă şi a încercat s-o înduplece. Mai exact, i-a cerut „să lase lucrurile aşa”, explicându-i că Luminiţa Tirim plânge afară. Tirada i-a fost oprită de şeful CJP care a poftit-o să iasă din birou. Amănuntele acestea apar tot în declaraţia dată de Aramă procurorilor.

După plângerea penală, Aramă a făcut şi o notă către Casa Naţională de Pensii în care, pe 6 decembrie 2011, arată că are în instituţie 2.121 de dosare medicale active şi 165 care au date neconforme.

Au vrut să scape de Parchet şi au dat de DNA

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) care au instrumentat cazul de dare de mită, cele două, Adriana Ionescu şi Luminiţa Gabriela Tirim erau dornice să dea jumătate de miliard ca să scape de dosarul penal pe care-l aveau la Parchetul Tribunalului pentru luare de mită, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, în care se începuse urmărirea penală.

Era vorba despre o anchetă în care erau învinuite că cereau în jur de 1.000 de euro - 2.000 de euro pentru a întocmi în fals dosare de pensionare pe caz de invaliditate. Mita i-au oferit-o unui subcomisar al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), care lucra în acest caz şi care le-a denunţat.

„Tentaţia este foarte mare în spital”

Actele din dosar dovedesc faptul că traseul mitei pentru dosare de pensii de invaliditate era Serviciul Expertiză Medicală - cabinetul 4 - din cadrul CJP şi Secţia Medicală 2 din Spitalul Judeţean. Acestea sunt singurele informaţii care apar, nume de doctori fiind rostite doar pe înregistrări. Tot în interceptări, Ionescu justifică faptul că a mai luat câte ceva.

„Tentaţia este foarte mare în spital, sunteţi conştient de asta, în condiţiile în care am 5 milioane (lei vechi, n.a.) salariu, dacă vine omul să-mi dea 5 lei, 10 lei să-l pun mai în faţă…”, arată asistenta.

„Până închidem ochii o să ştim”

Interceptările telefonice mai dovedesc însă şi faptul că asistentele erau interesate mai mult de soarta medicilor şi a celorlalţi cu care lucraseră decât de a lor. „Nu mă interesează soarta mea. Să nu fie afectaţi medicii mei, ei nu au nicio vină”, îi spune Ionescu subcomisarului DGA în timpul întâlnirii în care trebuie să dea mita, nominalizând-o şi pe naşa ei „care lucrează la Laborator”. Cele două îi mai zic denunţătorului că doresc un tratament special pentru oricare dintre cei care ajung să fie cercetaţi în dosar.

În schimb, ele urmau să fie Moş Crăciun la fiecare eveniment important din viaţa subcomisarului. „Toată viaţa dumneavoastră o să aveţi de câştigat de la noi şi o să ne pomeniţi câte zile oţi avea”, „Până închidem ochii o să ştim”, „În fiecare Crăciun. Şi când e întâi martie şi când îi Paşti”, afirmă cele două în faţa ofiţerului DGA.

S-au împrumutat ca să dea mită

Tot din interceptări mai reiese şi faptul că pentru cele două tranşe din promisa mita de 50.000 de lei (5.000 de lei şi 1.200 de euro prima dată şi alţi 6.000 de lei a doua oară) s-au făcut chiar şi împrumuturi la cunoştinţe. „Într-o săptămână mă duc şi mă fac moartă coaptă, o să mă zbat, caut să-i adun într-o săptămână”, îi spune Tirim subcomisarului în legătură cu cei 40.000 de lei pe care îi mai avea de dat. Tot în interceptări subcomisarul le dă de înţeles că paguba pe fiecare dosar de pensionare este de 700 de milioane de lei vechi, casa având de recuperat în jur de 40 de miliarde de lei. Procurorul Parchetului Tribunalului Galaţi arată că este vorba de câteva sute de dosare şi că prejudiciul estimat de CJP la 1 decembrie 2011 este de 150.000 de lei. Avocaţii celor două vorbesc însă de un prejudiciu mult mai mic, de câte 1.000 de euro pe an pentru cele patru dosare de la care a plecat totul.

„Beleaua” şi „Calculata”

În timpul întâlnirilor cu ofiţerul DGA, Ionescu dă nume de doctori despre care ştie că „sunt beleau” din cauza lăcomiei pentru că fără 2.000 de euro nu se bagă să facă dosare de pensionare pe caz de invaliditate, dar şi despre o doctoriţă, „care este mai calculată”. „De la Policlinică a luat-o. Din cabinet, de la Spital, a luat-o DNA-ul de la Galaţi pentru nişte reclamaţii pe care le-a avut. Da’ ce-a făcut şi cu cine a vorbit şi cât a dat Dumnezeu ştie, că s-a rezolvat, nu mai are nicio problemă”, afirmă asistenta Ionescu.

Am verificat acele informaţii la DNA, Serviciul Teritorial Galaţi, instituţia la care, spun asistentele, măcar un doctor ar fi ajuns. Ceea ce însă apare pe înregistrări este infirmat de conducerea acestui Serviciu, care susţine că nu a existat niciodată o ridicare a vreunui medic din cabinetul său şi nici un dosar penal în acest sens, aşa cum apare în interceptări. Acesta este motivul pentru care nu putem da publicităţii acele nume.

Au mers la pomană, s-au îmbătat şi au ciripit

Pe înregistrări apare şi părerea asistentelor în legătură cu ce ar fi declanşat totul din punctul lor de vedere. Cei patru din Rediu care luau pensii în baza unor hârtii false au mers la o pomană în localitate. La masă s-au îmbătat şi au început să spună cum s-au făcut ei cu pensii de invaliditate. Tot acolo era şi o cunoştinţă de-a doctoriţei, care ar fi fost „ridicată” de DNA. Aşa a ajuns totul la urechile ei. Asistentele spun pe înregistrări că medicul ar fi mers la conducerea Casei de Pensii şi a declanşat tot acest scandal.

La dosar sunt însă ataşate şi anonimele de la care a plecat verificarea administrativă şi apoi dosarul penal, care acum a ajuns din nou în curtea Parchetului de pe lângă Tribunal.

viata-libera.ro

Posted

În speranţa unor pedepse mai blânde, asistentele recunosc darea de mită

Cele două asistente, Luminiţa Tirim şi Adriana Ionescu, care au dat mită pentru a scăpa de un dosar penal, au ales să-şi recunoască fapta exact aşa cum au reţinut-o procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Beneficiile recunoaşterii vin din faptul că judecătorii pot reduce o treime din pedeapsa care li s-ar cuveni în mod normal.

“Tehnica” se aplică încă de anul trecut şi a fost adoptată în cel puţin două cazuri cunoscute: cel al fostului arhitect şef al Primăriei, Ion Banaş, precum şi în cel al fostului şef al Serviciului Contestaţii din cadrul Finanţelor, Dumitru Mirică. Primul s-a ales cu o condamnare de patru ani şi jumătate, cazul său ajungând acum la Curtea de Apel, iar cel de-al doilea a luat trei ani de închisoare după care Curtea i-a dat doi ani şi jumătate. Reamintim că asistentele au fost implicate într-un scandal la Casa de Pensii. Nişte sesizări anonime referitoare la modul în care au fost făcute cel puţin patru dosare de pensionare pe caz de invaliditate au dus la un control administrativ, urmat de o plângere penală împotriva lui Tirim.

Când asistentele au aflat că ancheta a avansat, fiind inclusă Ionescu, dar şi alte cadre medicale, printr-un intermediar au luat legătura cu subcomisarul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), care lucra la dosarul lor. I-au promis jumătate de miliard ca să le scape atât pe ele, cât şi pe toţi cei care urmau să fie băgaţi în această horă penală.

Subcomisarul le-a denunţat, a urmat un flagrant făcut de cei de la DNA, care le-au şi trimis în judecată pentru dare de mită. Ele au fost arestate sub această acuzaţie, procesul lor se judecă acum la Tribunal, iar dosarul penal de la care a plecat totul se află în continuare pe masa de lucru a procurorilor Parchetului Tribunalului Galaţi. Din înregistrările făcute de cei de la DNA reiese faptul că asistentele doreau mai degrabă să-i protejeze pe medicii cu care lucraseră decât pe ele. Tribunalul va da o soluţie pe 18 ianuarie, cu precizarea că magistraţii pot amâna luarea unei decizii.

viata-libera.ro

Posted

Condamnări pentru asistentele acuzate de dare de mită

Tribunalul Galaţi a decis vineri seara ca ambele asistente acuzate de dare de mită să stea un an după gratii. Numai că, pe 18 ianuarie, una dintre ele a fost pusă în libertate de Curtea de Apel Bucureşti. Astfel că până la rămânerea definitivă a acestei decizii, Adriana Ionescu va rămâne în libertate. Ea a făcut o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar, pe 14 decembrie 2011, la Tribunalul Bucureşti, cu o săptămână înainte ca Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) să le trimită în judecată pe cele două asistente, Luminiţa Gabriela Tirim şi Adriana Ionescu. Ultima a făcut cererea, iar Tribunalul Capitalei i-a respins-o. A făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti, acţiunea fiind înregistrată pe 16 decembrie 2011.

Primul termen a fost pe 21 decembrie, când cele două erau deja „programate” la Tribunalul Galaţi, astfel că Ionescu a lipsit, aşa cum a lipsit şi pe 11 ianuarie 2012. Se pare că pe 18 ianuarie a ajuns în sala de judecată, iar doi dintre cei trei magistraţi au decis să o pună în libertate. Chiar dacă un judecător a făcut opinie separată, se consideră că sunt doi la unu, deci inculpata a fost pusă în libertate sub control judiciar. Ea nu are voie, printre altele, să comunice sau să se apropie de martorii şi de inculpaţii din dosar şi nu are voie să plece din ţară, în caz contrar urmând a fi arestată imediat.

La Tribunalul, asistentele şi-au recunoscut fapta tocmai pentru a beneficia de prevederile normelor care dau posibilitatea reducerii pedepsei cu o treime faţă de ce li s-ar cuveni.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

Asistentele au primit câte un an de puşcărie cu suspendare

Curtea de Apel s-a pronunţat în dosarul celor două asistente acuzate de dare de mită. Atât Gabriela Luminiţa Tirim, cât şi Adriana Ionescu au primit câte un an cu suspendare.

Este cea de-a doua instanţă care dă un verdict în acest caz instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Structura Centrală, inculpaţii, dar şi instituţia mai având calea recursului la Înalta Curte. Tribunalul le-a dat celor două inculpate câte un an de puşcărie, dar cu executare.

Reamintim că, la finele anului trecut, cele două au intenţionat să dea jumătate de miliard de lei vechi unui ofiţer al Direcţiei Generale Anticorupţie, care ar fi trebuit să le scape de un dosar penal instrumentat de procurorii Parchetului Tribunalului. Ancheta se făcea pe dosare de pensionare pe caz de invaliditate pe care cele două le-ar fi întocmit în baza unor acte false. Femeile au dat o parte din mita promisă, fără să ştie că ofiţerul le denunţase. S-a făcut un flagrant, în urma căruia ele au fost arestate. Anul acesta, una după alta, cele două au fost puse în libertate de Înalta Curte.

viata-libera.ro

  • 5 months later...
Posted

Asistentele care „fabricau” dosare de pensionare au fost condamnate definitiv

Ionescu Adriana, asistentă medicală la Spitalul Judeţean Galaţi, şi Tirim Luminiţa-Gabriela, asistentă medicală la Casa Judeţeană de Pensii Galaţi, au primit câte un an de închisoare, dar cu suspendarea executării, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Reamintim că în perioada 23 noiembrie 2011 - 1 decembrie 2011, cele două asistente medicale i-au promis 50.000 lei unui ofiţer de poliţie judiciară din cadrul MAI – Direcţia Generală Anticorupţie, pentru ca acesta să soluţioneze favorabil un dosar penal în care efectua cercetări penale faţă de mai multe cadre medicale din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi, privind întocmirea în fals a unor dosare de pensionare pe caz de invaliditate.

În acest dosar penal, Ionescu Adriana şi Tirim Luminiţa-Gabriela erau învinuite şi au crezut că astfel pot scăpa de răspunderea penală. Pe 25 noiembrie 2011, din suma totală promisă, Ionescu Adriana i-a dat ofiţerului de Poliţie suma de 10.000 lei, iar scenariul s-a repetat pe 1 decembrie 2011, când ambele asistente i-au mai plătit denunţătorului 6.000 lei.

monitoruldegalati.ro

  • 1 year later...
Posted

Ana Denis Aramă: "FALŞII PENSIONARI au înghiţit 1,7 milioane de euro"

- Aţi descoperit o serie de dosare de pensii de invaliditate false? Câte sunt în final şi care este stadiul cercetărilor?
- Avem 863 de dosare fraudate şi un debit de 7.650.000 de lei (1,7 milioane de euro), bani care trebuie recuperaţi. Am depus, până la acest moment, nouă plângeri penale. Organele de cercetare penală îşi fac treaba, audiază, dar nu s-a dat o decizie deocamdată. Am depus plângere împotriva asistentei de la cabinetul nr. 4, Luminiţa Tirim, şi a asistentei de la Spitalul Judeţean, Adriana Ionescu. Apoi, i-am făcut plângere şi medicului de la cabinetul nostru, pentru neglijenţă în serviciu, dar şi pe numele unor pensionari. Asistenta de la Judeţean racola persoanele care veneau cu o problemă la spital şi le trimitea la asistenta de la CJP, care le făcea documente false. Au fost în final 863 de dosare fraudate, dintre care comisia medicală a menţinut în plată cam 10 la sută, pentru că s-a constatat că oamenii respectivi chiar aveau probleme de sănătate. Dosarele lor fuseseră distruse, pentru a se putea confecţiona alte dosare, false. Practic, asistenta Tirim s-a folosit de documentele unor oameni care erau într-adevăr bolnavi pentru a construi documente false.

viata-libera.ro

  • 2 years later...
Posted

A luat mită ani în şir pentru decizii de grad de invaliditate

O asistentă medicală din cadrul Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă nr. 4 din cadrul Casei Judeţene de Pensii Galaţi a fost trimisă în judecată sub acuzaţia de luare de mită. Ancheta făcută de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) - Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Galaţi, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, a arătat faptul că asistenta medicală, inculpata T.L.G,  a primit mită, bani şi bunuri, de 68 de ori.

Într-un comunicat al DGA Galaţi se arată faptul că în perioada 2009 - 2012, inculpata T.L.G., a solicitat şi primit, de la 28 de persoane diferite, sume de bani şi bunuri. Toate acestea pentru ca asistenta să îşi încalce, cu bună ştiinţă, atribuţiile de serviciu şi să elibereze decizii medicale de încadrare în grad de invaliditate, deşi pacienţii nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege.

”Ca urmare a cercetărilor au fost reţinute 68 de acte materiale întrucât unele persoane au oferit sume de bani sau bunuri inculpatei T.L.G. atât cu ocazia depunerii dosarului medical în vederea obţinerii deciziei medicale de încadrare în grad de invaliditate, cât şi cu ocazia revizuirii medicale periodice în urma căreia inculpata le elibera o decizie de menţinere în gradul respectiv”, se arată în comunicatul al DGA Galaţi.

La finalul anchetei, s-a stabilit că asistenta a primit mită 28.940 de lei şi mai multe bunuri/produse alimentare. După trimiterea în judecată a asistentei, anchetatorii au dispus şi disjungerea şi formarea unui dosar distinct în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată şi fals material în înscrisuri oficiale de către ”inculpata T.L.G., fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi complicitate la luare de mită de către inculpata I.A., complicitate la săvârşirea infracţiunii de luare de mită de către inculpaţii L.C., T.I., R.L., S.I., G.G., precum şi uz de fals şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de luare de mită de către inculpatul M.G”, se mai arată în comunicat.

monitoruldegalati.ro

Posted

Cum s-au falsificat, pe şpagă, sute de dosare de pensie pe caz de boală. Filiera, descoperită după ce câţiva bolnavi falşi s-au dat de gol la beţie, la o pomană

O asistentă de la Casa de Pensii Galaţi a fost trimisă în judecată, iar alte opt persoane, printre care mai mulţi medici şi asistente de la Spitalul Judeţean din Galaţi, sunt anchetate în continuare. Prejudiciul se apropie de un milion de euro.

Procurorii Parchetului Tribunalului Galaţi, împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, au finalizat prima parte a anchetei penale legată de mecanismele prin care s-au falsificat la Galaţi sute de dosare pentru pensionare pe caz de boală şi de încadrare în grad de invaliditate.

Anchetatorii au trimis-o în judecată, vineri, pe asistenta medicală Gabriela Luminiţa Tirim, angajată a Casei de Pensii Galaţi, care este inculpată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. În sarcina acesteia, anchetatorii au reuşit să probeze falsificarea a 28 de dosare medicale, pentru care a primit 68 de şpăgi în bani şi produse, în valoare totală de circa 6.500 de euro.

Valoarea totală a şpăgilor este însă mult mai mare, o primă estimare arătând că ar putea fi vorba de o sumă cuprinsă între 100.000 şi 200.000 de euro. Procurorii au decis să disjunge din cauză un alt dosar, în care sunt inculpate opt persoane (în majoritatea medici şi asistente medicale de la Secţia 2 Medicală a Spitalului Judeţean din Galaţi), care sunt suspectate de falsificarea a sute de dosare de pensionare, de uz de fals şi de luare de mită. De asemenea, sunt în curs de anchetă penală (pentru dare de mită şi înşelăciune) şi beneficiarii pensiilor nemeritate.

Sute de pensii inventate

Un raport întocmit de Casa Judeţeană de Pensii Galaţi la solicitarea procurorilor a relevat că în perioada decembrie 2011-mai 2012 (adică în doar o jumătate de an), au fost falsificate nu mai puţin de 446 de dosare de pensie de invaliditate, pe baza cărora s-au plătit pensii necuvenite în sumă de 1,3 milioane de lei. În cazul a 65 dintre aceste dosare actele medicale au fost falsificate cu ajutorul unui copiator color, fiind folosite ştampila şi parafa dr. Doina Fedulov.

Ulterior, activitatea de control a fost extinsă şi pentru perioada 2009-2011, prilej cu care au mai fost descoperite alte aproape 800 de dosare cu probleme, prejudiciul total creat fiind de aproape un milion de euro.

Potrivit rechizitoriului, Gabriela Luminiţa Tirim era în centrul unui mecanism elaborat de falsificare a dosarelor, ea uzând de acte false, dar şi de complicitatea unor medici şi asistente de la Spitalul Judeţean Galaţi, aspect care urmează a fi clarificat în dosarul disjuns.

Bolnavii închipuiţi s-au dat de gol la o beţie

Procurorii au fost sesizaţi în 2012 chiar de către conducerea Casei de Pensii, care a primit o scrisoare anonimă despre un incident petrecut în 2011 în comuna Rediu, la o pomană. În contextul amintit, după ce s-au îmbătat, patru beneficiari de pensii fabricate cu ajutorul asistentei Tirim au povestit altor persoane cum au dat şpagă „pentru a rezolva cu pensia”.

De altfel, în amintita localitate exista deja un precedent, după ce o persoană pensionată pe caz de boală, ca fiind oarbă, a făcut un accident de circulaţie, prilej cu care s-a constat că avea probleme doar la un singur ochi, în vreme ce cu celălalt vedea perfect.

Tirim a încercat să dea şpagă anchetatorilor

Luminiţa Tirim are deja o condamnare la un an de închisoare, dar cu suspendare, într-o cauză conexă prezentului dosar. Mai exact, ea a promis (în complicitatea cu asistenta Adriana Ionescu) unui ofiţer de la Direcţia Generală Anticorupţie, care ancheta cazul, o mită de 50.000 de lei pentru a obţine o soluţie de netrimitere în judecată. Acesta, însă, le-a denunţat. Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, a organizat flagrantul şi a în înregistrat discuţiile dintre ofiţerul anchetator şi cele două asistente.

Din  interceptări mai reiese şi faptul că pentru cele două tranşe din promisa mita de 50.000 de lei (5.000 de lei şi 1.200 de euro prima dată şi alţi 6.000 de lei a doua oară) s-au făcut chiar şi împrumuturi la cunoştinţe. „Într-o săptămână mă duc şi mă fac moartă coaptă, o să mă zbat, caut să-i adun într-o săptămână”, îi spune Tirim ofiţerului în legătură cu cei 40.000 de lei pe care îi mai avea de dat.

În interceptări, ofiţerul le dă de înţeles că paguba pe fiecare dosar de pensionare este de 70.000 de lei, casa având de recuperat în jur de 4 milioane de lei.

În timpul întâlnirilor cu ofiţerul DGA, Ionescu dă nume de doctori despre care ştie că „sunt belea” din cauza lăcomiei pentru că fără 2.000 de euro nu se bagă să facă dosare de pensionare pe caz de invaliditate, dar şi despre o doctoriţă, „care este mai calculată”. „De la Policlinică a luat-o. Din cabinet, de la Spital, a luat-o DNA-ul de la Galaţi pentru nişte reclamaţii pe care le-a avut. Da’ ce-a făcut şi cu cine a vorbit şi cât a dat Dumnezeu ştie, că s-a rezolvat, nu mai are nicio problemă”, spune, pe înregistrări, asistenta Ionescu.

„O să ne pomeniţi câte zile o-ţi avea”

Iată un fragment din discuţia dintre ofiţer şi asistente:

Ionescu Adriana: Toată viaţa dumneavoastră… o să aveţi de câştigat de la noi şi-o să ne pomeniţi câte zile o-ţi avea… O să fiţi cel mai mulţumit om din câţi există pe lume! Cel mai mulţumit om! Cel mai mulţumit! Deci noi… nu că ne achităm! Deci... cu vârf şi îndesat…

Tirim Luminiţa Gabriela: Până închidem ochii o să ştim…

Ionescu Adriana: Până închidem ochii…

Tirim Luminiţa Gabriela: Când îi Moş Crăciun…

Ionescu Adriana: În fiecare Crăciun…

Tirim Luminiţa Gabriela: şi când îi 1 martie şi când îi Paşte…

Ionescu Adriana: La fiecare Paşti, la fiecare zi de-a dumneavoastră, a soţiei şi la fiecare… Deci nu numai acum!

adevarul.ro

  • 1 year later...
Posted

Asistentă medicală care a falsificat zeci de dosare de pensie, condamnată cu suspendare

O angajată a Casei de Pensii Galaţi a falsificat 28 de dosare medicale, pentru care a primit 68 de şpăgi în bani şi produse, în valoare totală de aproximativ 25.000 de lei. Femeia a putut acţiona în voie prin complicitatea unor medici şi asistente de la Spitalul Judeţean din Galaţi.

Curtea de Apel Galaţi a condamnat-o, pe 11 martie, pe asistenta medicală Gabriela Luminiţa Tirim, angajată a Casei de Pensii Galaţi la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru luare de mită. Pedeapsa a fost suspendată pe durata unui termen de încercare de opt ani, timp în care asistenta medicală nu trebuie să mai comită nicio altă infracţiune, în caz contrar urmând să execute pedeapsa la care a fost condamnată.

Judecătorii au confiscat 25.000 de lei de la Gabriela Luminiţa Tirim, ce reprezintă valoarea bunurilor şi banii primiţi ca mită. De asemenea, instanţa de judecată a pus sechestru asigurător pe toate bunurile mobile şi imobile ale asistentei medicale în vederea executării confiscării speciale. Decizia Tribunalului nu este definitivă.

Anchetatorii au stabilit că asistenta medicală falsificase 28 de dosare medicale, pentru care a primit 68 de şpăgi în bani şi produse, în valoare totală de circa 25.000 de lei. Procurorii au decis să disjunge din cauză un alt dosar, în care sunt inculpate opt persoane (în majoritatea medici şi asistente medicale de la Secţia 2 Medicală a Spitalului Judeţean din Galaţi), care sunt suspectate de falsificarea a sute de dosare de pensionare, de uz de fals şi de luare de mită.

De asemenea, sunt în curs de anchetă penală (pentru dare de mită şi înşelăciune) şi beneficiarii pensiilor nemeritate. Un raport întocmit de Casa Judeţeană de Pensii Galaţi la solicitarea procurorilor a relevat că în perioada decembrie 2011 - mai 2012 (adică în doar o jumătate de an), au fost falsificate nu mai puţin de 446 de dosare de pensie de invaliditate, pe baza cărora s-au plătit pensii necuvenite în sumă de 1,3 milioane de lei.

În cazul a 65 dintre aceste dosare actele medicale au fost falsificate cu ajutorul unui copiator color, fiind folosite ştampila şi parafa dr. Doina Fedulov. Ulterior, activitatea de control a fost extinsă şi pentru perioada 2009-2011, prilej cu care au mai fost descoperite alte aproape 800 de dosare cu probleme, prejudiciul total creat  fiind de aproape un milion de euro.

Luminiţa Tirim are deja o condamnare la un an de închisoare, dar cu suspendare, într-o cauză conexă prezentului dosar. Mai exact, ea a promis (în complicitatea cu asistenta Adriana Ionescu) unui ofiţer de la Direcţia Generală Anticorupţie, care ancheta cazul, o mită de 50.000 de lei pentru a obţine o soluţie de netrimitere în judecată. Acesta, însă, le-a denunţat.

adevarul.ro

  • 9 months later...
Posted

Filiera „Bolnavul închipuit”. Cum au reușit două asistente din Galați să pună la punct o fabrică de falsificat dosare de pensie pe caz de boală

Tribunalul Galaţi a condamnat, pe 10 decembrie, patru persoane la pedepse cuprinse între doi şi cinci ani de închisoare pentru luare de mită şi complicitate la aceeaşi infracţiune. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Tirim Luminiţa Gabriela, condamnată la 5 ani închisoare pentru luare de mită. Ionescu Adriana a primit 3 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită (fapte din perioada 2009-2011), pedeapsa fiind suspendată sub supraveghere.

Măru Gheorghiţă şi Tofan Ioan au primit câte doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. Faţă de medicul Fedulov Doina, judecată pentru comiterea a 60 de infracţiuni de neglijenţă în serviciu, s-a dispus încetarea procesului penal. Judecătorii au dispus confiscarea de la asistenta medicală Tirim Luminiţa Gabriela a sumei de 30.950 de lei, reprezentând contravaloarea banilor şi a bunurilor primite drept mită.

De asemenea, s-a pus sechestru asupra bunurilor lui Tirim Luminiţa Gabriela în vederea recuperării prejudiciului creat statului. Instanţa a dispus şi desfiinţarea totală a 322 de decizii medicale de încadrare şi menţinere în grad de invaliditate, caz nou şi revizuiri. Decizia Tribunalului Galaţi poate fi atacată cu apel.

Procurorii anticorupţie s-au sesizat în acest caz după ce conducerea Casei de Pensii din Galaţi a primit o scrisoare anonimă despre un incident petrecut în 2011 în comuna gălăţeană Rediu, la o pomană. În contextul amintit, după ce s-au îmbătat, patru beneficiari de pensii fabricate cu ajutorul asistentei Tirim au povestit altor persoane cum au dat şpagă „pentru a rezolva cu pensia”. De altfel, în amintita localitate exista deja un precedent, după ce o persoană pensionată pe caz de boală pentru că ar fi oarbă a provocat un accident de circulaţie, prilej cu care s-a constatat că avea probleme doar la un singur ochi, în vreme ce cu celălalt vedea perfect.

În prezent, sunt anchetaţi (pentru dare de mită şi înşelăciune) şi beneficiarii pensiilor nemeritate. Un raport întocmit de Casa Judeţeană de Pensii Galaţi la solicitarea procurorilor a relevat că în perioada decembrie 2011-mai 2012 (adică în doar o jumătate de an), au fost falsificate nu mai puţin de 446 de dosare de pensie de invaliditate, pe baza cărora s-au plătit pensii necuvenite în sumă de 1,3 milioane de lei. În cazul a 65 dintre aceste dosare actele medicale au fost falsificate cu ajutorul unui copiator color, fiind folosite ştampila şi parafa medicului Doina Fedulov. Ulterior, activitatea de control a fost extinsă şi pentru perioada 2009-2011, prilej cu care au mai fost descoperite alte 322 de dosare cu probleme, prejudiciul total creat fiind de peste 500.000 de euro.

Potrivit rechizitoriului, Gabriela Luminiţa Tirim era în centrul unui mecanism elaborat de falsificare a dosarelor, aceasta folosindu-se de acte false, dar şi de complicitatea unor medici şi asistente de la Spitalul Judeţean Galaţi. Luminiţa Tirim are deja o condamnare la un an de închisoare, dar cu suspendare, într-o cauză conexă prezentului dosar. Mai exact, ea a promis (în complicitatea cu asistenta Ionescu Adriana) unui ofiţer de la Direcţia Generală Anticorupţie, care ancheta cazul, o mită de 50.000 de lei pentru a obţine o soluţie de netrimitere în judecată. Acesta, însă, le-a denunţat. Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, a organizat flagrantul şi a înregistrat discuţiile dintre ofiţerul anchetator şi cele două asistente. Din interceptări mai reiese că pentru cele două tranşe din promisa mită de 50.000 de lei (5.000 de lei şi 1.200 de euro prima dată şi alţi 6.000 de lei a doua oară) s-au făcut chiar şi împrumuturi la cunoştinţe.

„Într-o săptămână mă duc şi mă fac moartă coaptă, o să mă zbat, caut să-i adun într-o săptămână”, îi spune Tirim ofiţerului în legătură cu cei 40.000 de lei pe care îi mai avea de dat. În interceptări, ofiţerul le dă de înţeles că paguba pe fiecare dosar de pensionare este de 70.000 de lei, casa având de recuperat în jur de 4 milioane de lei. În timpul întâlnirilor cu ofiţerul DGA, Ionescu dă nume de doctori despre care ştie că „sunt belea” din cauza lăcomiei pentru că fără 2.000 de euro nu se bagă să facă dosare de pensionare pe caz de invaliditate, dar şi despre o doctoriţă, „care este mai calculată”. „De la Policlinică a luat-o. Din cabinet, de la Spital, a luat-o DNA-ul de la Galaţi pentru nişte reclamaţii pe care le-a avut. Da’ ce-a făcut şi cu cine a vorbit şi cât a dat Dumnezeu ştie, că s-a rezolvat, nu mai are nicio problemă”, spune, pe înregistrări, asistenta Ionescu.

impartial.ro

  • 6 months later...
Posted

Reţea de falsificatori de dosare de pensie, dată de gol la un praznic

Curtea de Apel Galaţi a hotărât, pe 23 iunie, ca dosarul în care au fost inculpaţi mai mulţi medici şi asistente pentru luare de mită şi complicitate la aceeaşi infracţiune să fie rejudecat.

Iniţial, Tribunalul Galaţi a condamnat, pe 10 decembrie 2019, patru persoane la pedepse cuprinse între doi şi cinci ani de închisoare pentru luare de mită şi complicitate la aceeaşi infracţiune. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Tirim Luminiţa Gabriela, asistentă medicală, condamnată la  5 ani închisoare pentru luare de mită. Ionescu Adriana a primit 3 ani de închisoare  pentru complicitate la luare de mită (fapte din perioada 2009-2011), pedeapsa fiind suspendată sub supraveghere. Măru Gheorghiţă şi Tofan Ioan au primit câte doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. Faţă de medicul Fedulov Doina, judecată pentru comiterea a 60 de infracţiuni de neglijenţă în serviciu, s-a dispus încetarea procesului penal.  Judecătorii au dispus confiscarea de la asistenta medicală Tirim Luminiţa Gabriela a sumei de 30.950 de lei, reprezentând contravaloarea banilor şi a bunurilor primite drept mită. De asemenea, s-a pus sechestru asupra bunurilor lui Tirim Luminiţa Gabriela în vederea recuperării prejudiciului creat statului. Instanţa a dispus şi desfiinţarea totală a 322 de decizii medicale de încadrare şi menţinere în grad de invaliditate, caz nou şi revizuiri.

Procurorii anticorupţie s-au sesizat în acest caz după ce conducerea Casei de Pensii din Galaţi a primit o scrisoare anonimă despre un incident petrecut în 2011 în comuna gălăţeană Rediu, la o pomană. În contextul amintit, după ce s-au îmbătat, patru beneficiari de pensii fabricate cu ajutorul asistentei Tirim au povestit altor persoane cum au dat şpagă „pentru a rezolva cu pensia”. De altfel, în amintita localitate exista deja un precedent, după ce o persoană pensionată pe caz de boală pentru că ar fi oarbă a provocat un accident de circulaţie, prilej cu care s-a constatat că avea probleme doar la un singur ochi, în vreme ce cu celălalt vedea perfect.

În prezent, sunt anchetaţi (pentru dare de mită şi înşelăciune) şi beneficiarii pensiilor nemeritate. Un raport întocmit de Casa Judeţeană de Pensii Galaţi la solicitarea procurorilor a relevat că în perioada decembrie 2011-mai 2012 (adică în doar o jumătate de an), au fost falsificate nu mai puţin de 446 de dosare de pensie de invaliditate, pe baza cărora s-au plătit pensii necuvenite în sumă de 1,3 milioane de lei. În cazul a 65 dintre aceste dosare actele medicale au fost falsificate cu ajutorul unui copiator color, fiind folosite ştampila şi parafa medicului Doina Fedulov. Ulterior, activitatea de control a fost extinsă şi pentru perioada 2009-2011, prilej cu care au mai fost descoperite alte 322 de dosare cu probleme, prejudiciul total creat  fiind de peste 500.000 de euro.

Potrivit rechizitoriului, Gabriela Luminiţa Tirim era în centrul unui mecanism elaborat de falsificare a dosarelor, aceasta folosindu-se de acte false, dar şi de complicitatea unor medici şi asistente de la Spitalul Judeţean Galaţi. Luminiţa Tirim are deja o condamnare la un an de închisoare, dar cu suspendare, într-o cauză conexă prezentului dosar. Mai exact, ea a promis (în complicitatea cu asistenta Ionescu Adriana) unui ofiţer de la Direcţia Generală Anticorupţie, care ancheta cazul, o mită de 50.000 de lei pentru a obţine o soluţie de netrimitere în judecată. Acesta, însă, le-a denunţat. Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, a organizat flagrantul şi a înregistrat discuţiile dintre ofiţerul anchetator şi cele două asistente. Din interceptări mai reiese că pentru cele două tranşe din promisa mită de 50.000 de lei (5.000 de lei şi 1.200 de euro prima dată şi alţi 6.000 de lei a doua oară) s-au făcut chiar şi împrumuturi la cunoştinţe. „Într-o săptămână mă duc şi mă fac moartă coaptă, o să mă zbat, caut să-i adun într-o săptămână”, îi spune Tirim ofiţerului în legătură cu cei 40.000 de lei pe care îi mai avea de dat.  În interceptări, ofiţerul le dă de înţeles că paguba pe fiecare dosar de pensionare este de 70.000 de lei, casa având de recuperat în jur de 4 milioane de lei. În timpul întâlnirilor cu ofiţerul DGA, Ionescu dă nume de doctori despre care ştie că „sunt belea” din cauza lăcomiei pentru că fără 2.000 de euro nu se bagă să facă dosare de pensionare pe caz de invaliditate, dar şi despre o doctoriţă, „care este mai calculată”. „De la Policlinică a luat-o. Din cabinet, de la Spital, a luat-o DNA-ul de la Galaţi pentru nişte reclamaţii pe care le-a avut. Da’ ce-a făcut şi cu cine a vorbit şi cât a dat Dumnezeu ştie, că s-a rezolvat, nu mai are nicio problemă”, spune, pe înregistrări, asistenta Ionescu.

adevarul.ro

  • 5 months later...
Posted

Medici şi asistente, falsificatori de dosare de pensii de boală

Tribunalul Galaţi a condamnat, pe 9 decembrie, în rejudecare, patru persoane la pedepse cuprinse între doi şi 4 ani de închisoare pentru luare de mită şi complicitate la aceeaşi infracţiune.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o asistenta medicală Luminiţa Gabriela Tirim, condamnată la  4 ani închisoare pentru luare de mită. Adriana Ionescu, Gheorghiţă Măru şi  Ioan Tofan, au primit câte 2 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită (fapte din perioada 2009-2011).

Faţă de medicul Doina Fedulov, judecată pentru comiterea a 60 de infracţiuni de neglijenţă în serviciu, s-a dispus încetarea procesului penal.

Judecătorii au dispus confiscarea de la asistenta medicală Luminiţa Gabriela Tirim a sumei de 30.950 de lei, reprezentând contravaloarea banilor şi a bunurilor primite drept mită. De asemenea, s-a pus sechestru asupra bunurilor lui Luminiţa Gabriela Tirim în vederea recuperării prejudiciului creat statului. Instanţa a dispus şi desfiinţarea totală a 322 de decizii medicale de încadrare şi menţinere în grad de invaliditate, caz nou şi revizuiri. Decizia Tribunalului Galaţi poate fi atacată cu apel.

adevarul.ro

  • 4 months later...
Posted

Pedepse cu închisoarea pentru cadrele medicale care au falsificat sute de dosare de pensionări pe caz de boală

În mai puțin de trei ani, 768 de persoane din județul Galați au fost pensionate ilegal pe caz de boală, după ce au dat șpagă, ce mergea și până la 2.000 de euro, ca să fie încadrate într-un grad de invaliditate. Totul a ieșit la iveală când conducerea Casei de Pensii din Galaţi a primit o scrisoare anonimă, în care se detalia întregul mecanism infracțional.

Curtea de Apel Galaţi a pronunțat verdictul definitiv în cazul a patru cadre medicale din Galați, trimise în judecată pentru luare de mită şi complicitate la aceeaşi infracţiune. Pe 26 aprilie 2021, judecătorii le-au condamnat la pedepse cuprinse între 2 și 4 ani de închisoare. Cea mai mare pedeapsă a primit-o asistenta medicală Luminiţa Gabriela Tirim, condamnată la 4 ani închisoare cu executare pentru luare de mită. Asistenții medicali Adriana Ionescu, Gheorghiţă Măru şi Ioan Tofan au primit câte 2 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită (fapte comise în perioada 2009-2011).

Faţă de medicul Doina Fedulov, judecată pentru comiterea a 60 de infracţiuni de neglijenţă în serviciu, s-a dispus încetarea procesului penal.

Judecătorii au dispus confiscarea de la asistenta medicală Luminiţa Gabriela Tirim a sumei de 30.950 de lei, reprezentând contravaloarea banilor şi a bunurilor primite drept mită. De asemenea, s-a pus sechestru asupra bunurilor asistentei medicale în vederea recuperării prejudiciului creat statului. Instanţa a dispus şi desfiinţarea totală a 322 de decizii medicale de încadrare şi menţinere în grad de invaliditate.

libertatea.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.