Jump to content

Recommended Posts

Posted

Realitatea din spatele sondajelor - Cai morţi şi fripturi politice

* Cel mai recent sondaj de opinie la nivel naţional, comandat de cotidianul „Adevărul”, răstoarnă calculele politice înainte de anul electoral 2012 * în zona Moldovei, „calul mort” pare a fi UNPR, pentru care a optat Eugen Chebac * în schimb, „friptura” politică pare să vină din partea lui Dan Diaconescu * Partidul Poporului, cu aproape 15 procente în Moldova, îi face din ce în ce mai intens cu ochiul „nehotărâtului” Eugen Durbacă

Deşi conduce detaşat în topul preferinţelor electoratului, USL este în scădere, faţă de procentele înregistrate la începutul anului, în timp ce PDL este într-o uşoară creştere. Revelaţia anului însă o constituie nu UNPR, aşa cum s-ar crede, după 19 luni de existenţă (înfiinţat la 1 mai 2010) ci Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD), oficializat după un îndelung proces în justiţie abia la începutul lunii septembrie a acestui an! Comparaţiile sunt făcute în funcţie de rezultatele a trei sondaje de opinie, realizate de IMAS în ianuarie, octombrie şi noiembrie, ultimul fiind realizat la comanda cotidianului Adevărul.

Evoluţii de-a lungul anului

într-un sondaj de opinie realizat de IMAS în ianuarie, PSD şi PNL adunau, la nivel naţional, 56,5 la sută (30,9 cu 25,6 la sută). Asta înainte de crearea USL care s-a întâmplat în februarie! De altfel, alte institute de sondaj dădeau drept 60 la sută procentul pe care cele două mari partide, PSD şi PNL, îl obţineau înainte de a intra în USL. După ce, în octombrie, USL era cotat cu 52 la sută, cel mai recent sondaj realizat în perioada 9-17 noiembrie indică 51,7 la sută pentru Uniune. Ceea ce demonstrează principiul potrivit căruia întotdeauna două partide care intră într-o construcţie politică vor avea mai puţine procente decât suma cotaţiilor lor, luate separat. Diferenţa de aproape opt procente dintre cota USL de acum şi cea a PSD-ului şi a PNL-ului de la începutul anului este reprezentată de electoratul de partid nemulţumit de alianţa celor două forţe. O cotă de opt la sută pe care am putea să o găsim, o parte, la PPDD, care, la cele 9 procente de la începutul anului, a adăugat încă patru-cinci în octombrie-noiembrie. Restul de trei procente l-am putea identifica în alte partide care înregistrează creşteri timide: PDL (creştere de 2 la sută din ianuarie până în noiembrie), UDMR (creştere de la 4,6 la sută în ianuarie, când nici pragul electoral nu-l întrunea, până acum, când are 5,9 la sută), UNPR (creştere de 1,1 la sută, de la zero, cât avea în octombrie, până în noiembrie).

Un candidat la CJ susţinut de un partid care nu există!

Luând ca raportare datele recentului sondaj IMAS din noiembrie, faţă de procentele din plan naţional, Galaţiul (ca parte a Moldovei) nu „rezonează” în cel puţin două direcţii politice: UDMR şi UNPR. Dacă în privinţa UDMR-ului este întrucâtva normal să nu apară în preferinţele electoratului – căci în zona Moldovei nu sunt comunităţi de maghiari, asta în ciuda faptului că an de an regiunea a dat Parlamentului aleşi UDMR, pe principiul listelor de partid şi împărţirii mandatelor!-, în privinţa UNPR lucrurile sunt cumva ciudate. Partidul cu trei preşedinţi, toţi foşti social-democraţi, este cotat în Muntenia cu 1,8 la sută, iar în Transilvania, cu 1,3 la sută. Inexistenţa UNPR-ului din zona Moldovei să fi fost şi motivul pentru care acest partid a organizat, la sfârşitul săptămânii, întâlnirea regională la Galaţi? Dar dincolo de o astfel de întrebare mai degrabă retorică, rămân alte neclarităţi legate de candidaţii UNPR, mai bine spus, pentru viitorul candidat al acestui partid la primăria Galaţiului. Un partid cotat cu zero la sută în regiune, ce şanse i-ar da unui candidat la Primărie? Nu se poate aplica aceeaşi îngrijorare la adresa candidatului UNPR la CJ Galaţi, Eugen Chebac. Şi acest lucru, deoarece încă membrul PSD a spus, nu o dată, că alegerea sa, uninominală, nu ţine neapărat de partidul care îl sprijină, ci de cetăţeni, care pot fi din orice partid. Un principiu cu care nu greşeşte susţinut de un partid cotat cu zero la sută.

Durbacă preia filiala Partidului lui Dan Diaconescu?

Pe de altă parte, marea revelaţie, PPDD, care, în Moldova este cotat la 14,2 la sută (peste media naţională de 13 la sută, peste cea de 10 la sută din Transilvania, dar sub cea a Munteniei – 16,5 la sută) poate confirma anumite informaţii neoficiale care se tot vehiculează în ultimul timp în Galaţi. Mai exact este vorba despre posibilitatea ca liderul PC Eugen Durbacă să preia „cu arme şi bagaje” PPDD, având în vedere procentul bun de care se bucură partidul. Un alt argument în sprijinul acestei teorii ar fi acela că lucrările conferinţei regionale a UNPR de sâmbătă au constituit a treia şi (probabil) ultima şansă pentru o venire cu surle şi tobe a lui Durbacă în sânul progresiştilor. însă, după mai multe bâlbâieli oficiale din partea UNPR Galaţi despre venirea sau nu a lui Durbacă, realitatea este următoarea: deocamdată liderul PC nu a făcut nicio mişcare şi nici sediul de campanie al UNPR, de lângă Primărie, despre care se spunea că îl va amenaja Durbacă, nu s-a mai materializat…

Un USL modest pentru potenţialul său şi un PNG promiţător

în final, nu trebuie neglijate nici semnalele pe care celelalte partide le dau pe zona Moldovei, în comparaţie cu restul regiunilor, dar şi cu procentele înregistrate la nivel naţional. Galaţiul, ca parte a Moldovei se laudă cu un 52,4 la sută în privinţa USL (peste 51,7 la sută la nivel naţional, peste 42,5 la sută din Transilvania, dar, atenţie!, sub procentul de 57,4 la sută din Muntenia). în acest timp, PDL-ul Moldovei este de 19,9 la sută, cu un interesant 1,2 la sută peste media naţională şi cu peste 3,4 la sută peste procentul din Muntenia şi doar cu 0,4 la sută mai puţin decât în fieful portocaliilor, Transilvania.

Mai trebuie remarcat şi procentul de 6,1 la sută al PNG-ului din Moldova, în condiţiile în care în Muntenia el are doar 1,4 la sută, iar în Transilvania, 2,2, ca să nu mai vorbim de procentul din plan naţional – 2,5 la sută! O astfel de cotaţie nu ar putea decât să transforme PNG-ul într-o tentantă rampă de lansare electorală, fie chiar şi pentru „iepuraşi”…

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Un sondaj pentru pulsul politicii gălăţene

Cu doar trei luni înainte de alegerile locale şi la câteva zile după ce preşedintele ţării a semnat investirea Guvernului Ungureanu, Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) a efectuat un sondaj ce poate fi citit integral pe site-ul Jurnalului Naţional. Potrivit sondajului, 71 la sută din cei intervievaţi sunt interesaţi de alegeri şi 52 la sută ar participa la vot. La capitolul intenţie de vot, USL ar câştiga alegerile parlamentare. PSD-PNL şi PC sunt creditate împreună cu 57 la sută, în timp ce PDL e la 18 la sută. Partidul lui Dan Diaconescu se situează pe a treia poziţie, cu 12 la sută, după care urmează: UDMR - 4 la sută, PRM - 3 la sută, PNG - 2 la sută, PER - 2 la sută, UNPR - 1 la sută, PNTCD - 1 la sută, P. Verde - 0 la sută.

Premierul actual, la egalitate cu fostul prim ministru Tăriceanu

În privinţa persoanelor în care au românii încredere, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este pe primul loc (48 la sută), urmat de Patriarhul Daniel şi de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, (43 la sută), Regele Mihai (42 la sută), după care urmează co-preşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta (39 la sută, respectiv 37 la sută). Mihai Răzvan Ungureanu e pe locul 9 – exact cât este cotat şi fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu (28 la sută), în timp ce Traian Băsescu este la poziţia 25, cu 14 la sută - cu un procent mai bine decât fostul premier Emil Boc.

În privinţa preşedintelui ţării, 75 la sută sunt nemulţumiţi de activitatea sa în al doilea mandat şi cu 69 la sută din ei cred că Băsescu ar trebui să demisioneze. Sondajul a fost realizat în perioada 11-14 februarie 2012, la comanda Intact Media Grup, pe un eşantion de 1003 persoane. Cercetarea are o marjă de eroare de +/- 3,1 la sută.

Dobre: La Galaţi USL are 67 la sută

Liderul PNL Galaţi Victor Paul Dobre consideră că „este un sondaj care ne dă încredere şi nouă şi românilor. Cât priveşte scorul USL, la Galaţi procentul este cu 10 la sută mai mare. Rezultatele sondajului nu mi se par o surpriză prea mare şi, ţinând cont de timpul scurt până la alegerile locale şi chiar şi parlamentare, consider că scorul va fi menţinut, la fel şi încrederea populaţiei în liderii noştri”.

Dan Nica: PDL va ajunge la cât are Partidul Poporului

Preşedintele PSD Galaţi Dan Nica spune că „rezultatele sondajului te conduc la trei concluzii: USL beneficiază în continuare de încredere, Guvernul Ungureanu nu este creditat de români, care consideră că este format tot din oamenii lui Boc şi ai PDL şi că ne trebuie urgent anticipate. Noi suntem oricând dispuşi să demisionăm din Parlament, dacă şi PDL ar vrea asta, în maxim o lună şi jumătate am putea avea anticipate. Cât priveşte PDL, cred că scorul de acum e maximul pe care îl pot scoate, însă cred că până la alegeri se vor stabiliza la 12 la sută”.

Durbacă: „Gargară!”

Preşedintele PC Galaţi Eugen Durbacă nu are însă încredere în sondaje, comentând pur şi simplu: „gargară”. Opinia pare să susţină scenariul potrivit căruia Durbacă va candida la primăria Galaţiului din afara USL, o idee pe care însă liderul nu o confirmă, în ciuda numeroaselor zvonuri. Ultimul din ele chiar se referă la faptul că fostul primar al Galaţiului a primit chiar din mâna lui Corneliu Vadim Tudor carnetul de partid şi promisiunea că va fi susţinut pentru încă un mandat de edil. Durbacă infirmă însă că ar fi mers la partidul care, potrivit CCSB-ului, nu atinge nici măcar pragul electoral pentru a accede în Parlament: „nu am primit nici un carnet de partid. Am discutat cu multe partide pentru a candida, cu PRM, UNPR, PPDD, dar nu am luat nici o decizie, o vii lua în martie-aprilie”.

Necula: „M-aş bucura să aibă PDL la Galaţi 18%!

Preşedintele Organizaţiei Municipale PDL Galaţi, senatorul Marius Necula spune că „la comunităţile mari, precum municipiile reşedinţă de judeţ, pentru un candidat la primărie contează şi trendul partidului… eu m-aş bucura ca partidul să aibă la Galaţi 18 la sută. Sigur, voi plăti şi faptul că vin de pe acest trend al partidului. Am persoane care spun că m-ar vota, dar nu din partea acestui partid… Pe de altă parte, dacă iei în considerare cei patru candidaţi – Stan, Ciumacenco, Durbacă şi eu – punctele se vor împărţi, aşa că un primar ar putea fi ales cu 25-27 la sută. De la 18 la sută până la 25-27 nu este insurmontabil şi cu o campanie bine făcută se poate ajunge…”. Marius Necula a mai precizat că „trebuie înţeles că în general, rezultatele sondajului contează pentru alegerile parlamentare, dar sigur că nu sunt fericit de procent”.

Candidatul PPDD la Primărie - colonelul Ene?

Conform sondajului, Partidului Poporului – Dan Diaconescu este un într-o continuă creştere care, fără îndoială, încă nu şi-a spus ultimul cuvânt. Cu o intenţie de vot de 12 la sută în plan naţional, mâine, PPDD-ul ar putea obţine la Galaţi trei consilieri locali! Scorul face de înţeles interesul anumitor politicieni pentru a candida la funcţii importante. Până în noiembrie 2011, PPDD a fost condus de când foştii lideri PNŢCD, PC şi PNG Adrian Smărăndoiu şi Petru Trifan. În prezent, Mitică Nistor este preşedinte interimar al organizaţiei judeţene, iar fostul şef al Protecţiei Civile (şi al ISU Galaţi), colonelul pensionar Constantin Ene conduce filiala municipală. Deşi col. Ene este vehiculat ca fiind candidatul PPDD la primăria Galaţiului (caz în care lui Durbacă i s-ar închide o oportunitate electorală), Mitică Nistor ne-a declarat că încă nu s-a luat o decizie în acest sens, deoarece încă se poartă discuţii cu mai mulţi potenţial candidaţi.

viata-libera.ro

Posted

Nicusor Ciumacenco, favorit la fotoliul de primar al Galatiului, ca independent

Cel putin asa reiese dintr-un sondaj facut la comanda UNPR Galati, in cadrul caruia au fost chestionate 1.000 de persoane, sondaj care are o marja de eroare de 3%. Surse apropiate UNPR Galati ne-au declarat ca pe primul loc in sondaj s-ar situa Nicusor Ciumacenco, care, daca ar candida in calitate de independent, ar obtine 30,77% din voturile celor chestionati, pe locul doi fiind clasat Marius Stan, care ar obtine 26,73% din voturile celor chestionati, in calitate de candidat din partea USL. Pe locul 3 in preferintele celor intervievati s-a situat Eugen Durbaca, care in sondaj a fost nominalizat drept candidat al Partidului Poporului - Dan Diaconescu si care ar obtine 23,64 din voturi. Marius Necula, candidatul PDL, ar obtine 10,52% din voturi, in timp ce Ionel Bors, care a fost trecut in chestionar ca si candidat din partea UNPR, desi acesta a negat public ca ar candida la Primarie din partea unui partid, ar fi votat de 1,24% din cei chestionati. De asemenea 7,1% dintre cei chestionati au declarat ca ar vota alt candidat.

radioiasi.ro

  • 1 month later...
Posted

Sondaj IMAS: USL este cotat, la nivel naţional, cu 48,4%

Partidul Poporului Dan Diaconescu este cotat cu 19,8% din preferintele electoratului bucurestean, ocupand locul doi, dupa USL (47,6%), dar devansand PDL, care nu insumeaza decat 18% in capitala, potrivit unui sondaj realizat de IMAS la comanda cotidianului Adevarul.

USL ocupa primul loc si la nivel national, fiind cotat cu 48,4%, sub tinta de 50%. PDL reuseste sa se mentina pe locul doi, cu 18,6%, iar PP-DD ocupa pozitia a treia, dar foarte aproape de democrat-liberali - 16,6%. UDMR este cotat cu 7% din voturi si ar fi singura formatiune politica ce ar intra in parlament, alaturi de ocupantele primelor trei locui.

PP-DD de Dan Diaconescu ocupa locul doi si in Muntenia. Aici, USL are 59% din voturi, PP-DD are 17%, iar PDL 16,8%.

Si in Transilvania PDL pierde teren. USL este cotat cu 38,5%, UDMR 21,8% iar PDL si PP-DD sunt cotate cu acelasi scor - 15,6%.

Cotidianul Adevarul noteaza ca sondajul a fost efectuat in perioada 7-13 martie, inainte de plecarea lui Sorin Frunzaverde la PNL, eveniment care ar putea reduce si mai mult rezultatul PDL in aceasta regiune.

In schimb, PDL sta mai bine in Moldova (25,6%), unde conduce tot USL, cu 45,1%. Partidul lui Dan Diaconescu este cotat cu 16,4%.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.046 de persoane, in perioada 7-13 martie si are o marja de eroare de +/- 3%.

hotnews.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.