Jump to content

Un gălăţean a ucis doi italieni la Verona


dcp100168

Recommended Posts

Un gălăţean a ucis doi italieni la Verona

Gălăţeanul Claudiu Stoleru, în vârstă de 20 de ani, a fost arestat în noaptea de joi spre vineri la Civitavecchia, după ce a recunoscut că este autorul unui asasinat comis miercuri în Lugagnano di Sona, au anunţat anchetatorii italieni, citaţi de ANSA în pagina electronică. Stoleru a fost oprit în cadrul unor controale privind imigraţia, în timp ce încerca să plece cu vaporul în Sardinia, şi dus la secţia de poliţie din Cittavecchia. După ce a fost arestat, românul a recunoscut uciderea cuplului veronez - Luigi Meche şi Luciana Rambaldo.

Claudiu Stoleru, care potrivit primelor informaţii este un tânăr imigrant care îl ajuta ocazional pe Luigi Meche la zugrăvit, susţine că la originea dublului asasinat a stat o motivaţie sexuală. Românul a declarat că a recurs la acest gest după ce italianul îi solicitase favoruri sexuale. Tânărul de origine română le-a spus anchetatorilor că Luigi Meche îi făcea avansuri continuu. Din cele povestite, miercuri, pensionarul veronez ar fi fost mult mai insistent decât de obicei ceea ce a dus la reacţia violentă a tânărului.

"Ştim cele petrecute, potrivit mărturisirii românului. Va trebui să stabilim responabilitatea sa în raport cu scenariul", a explicat comandantul carabinierilor din Verona, colonelul Claudio Cogliano, care a exclus definitiv ca motivaţia crimei să fi fost jaful. Arma crimei, un ciocan, nu a fost încă descoperită.

Ataşaţii de afaceri interne ai României, aflaţi la post la Roma şi Milano, au stabilit un prim contact cu reprezentanţii carabinierilor din Verona şi Roma, în vederea elucidării cazului, a anunţat Ministerul român de Externe. MAE menţionează că, după finalizarea anchetei şi transferarea cazului la Verona, Consulatul General de la Milano va continua să ţină legătura cu autorităţile italiene, pentru acordarea asistenţei consulare.

Şoc în Italia. Un român a ucis doi italieni, soţ şi soţie

Şoc în Italia. Un român a ucis doi italieni, soţ şi soţie. Şocurile provocate de infractorii români în Italia par că nu îşi găsesc sfârşit. Un nou caz zguduie autorităţile din Peninsulă. De data aceasta, este vorba despre un român care a ucis cu sânge rece doi italieni, soţ şi soţie. Oribila crimă a avut loc într-o localitate în apropiere de Verona, iar ucigaşul este un tânăr originar din Galaţi. Claudiu Stoleru, în vârstă de 20 de ani, şi-a lovit victimele cu un ciocan. Românul a fost arestat în urma unei razii a autorităţilor italiene şi a mărturisit crima la poliţie. Tânărul fusese angajat de cei doi bătrâni să-i ajute la treburile casnice. În faţa poliţiştilor, Claudiu Stoleru şi-a motivat crima, spunând că s-a înfuriat pentru că bătrânul i-ar fi făcut avansuri sexuale. Crima a şocat întreaga comunitate din orăşelul Lugagnano di Sona, din apropiere de Verona. Carabinerii se aşteptau ca asasinul să fie o persoană care-i cunoştea pe cei doi soţi, Luigi Meche şi Caludia Rimbaldi. Poliţiştii nu găsiseră nicio urmă care ar fi dovedit că ar fi intrat prin efracţie în vilă. Cele două victime au fost găsite joi dimineaţă, de o rudă. Poliţiştii l-au arestat pe român în portul Civitavecchia, în timp ce încerca să fugă din ţară. Carabinierii i-au interogat pe toţi angajaţii familiei şi singurul care dispăruse era doar tânărul român.

http://www.antena3.ro/Soc-in-Italia-Un- ... 5_ext.html

Român arestat în Italia pentru uciderea unui cuplu din Verona

Românul Claudiu Stoleru, în vârstă de 20 de ani, a fost arestat în noaptea de joi spre vineri la Civitavecchia, după ce a recunoscut că este autorul unui asasinat comis miercuri în Lugagnano di Sona, au anunţat anchetatorii italieni, citaţi de ANSA în pagina electronică. Claudiu Stoleru a fost oprit în cadrul unor controale privind imigraţia şi dus la secţia de poliţie din Cittavecchia. În timpul interogatoriului care a avut loc, carabinieii au descopeit "elemente de netăgăduit" care au dus la arestarea imigrantului, potrivit comandantului nucleului operativ al carabinierilor din Verona, Sergio Dalmonte. Românul a recunoscut uciderea cuplului veronez, Luigi Meche şi Luciana Rambaldo, după ce a fost arestat şi susţine că la originea dublului asasinat a stat o motivaţie sexuală. Claudiu Stoleru, care potrivit primelor informaţii este un tânăr imigrant care îl ajuta ocazional pe Luigi Meche la zugrăvit, susţine că a recurs la acest gest după ce bărbatul îi solicitase favoruri sexuale. Tânărul de origine română le-a spus anchetatorilor că Luigi Meche îi făcea avansuri continuu. Din cele povestite, miercuri, pensionarul veronez ar fi fost mult mai insistent decât de obicei ceea ce a dus la reacţia violentă a tânărului. "Ştim dinamica celor petrecute potrivit mărturisirii românului. Acum, cu răbdare, va trebui să stabilim responabilitatea sa în raport cu scenariul descoperit ", a explicat comandantul provincial al carabinierilor din Verona, colonelul Claudio Cogliano, care a exclus definitiv ca motivaţia crimei să fi fost jaful. Arma crimei, un ciocan, nu a fost încă descoperită. "Dacă este adevărat ce a mărturist acest tânăr, putem spune că forţele de ordine şi-au făcut datoria foarte rapid. Acum trebuie să aplicăm o pedeapsă exemplară şi, mai ales, sigură. Comunitatea din Lugagnano este şocată de ceea ce s-a petrecut şi mai ales de ferocitatea cu care criminalul şi-a ucis victimele" a mai spus Mazzi.

Link to comment
Share on other sites

poate adevarul se afla undeva la mijloc,sau poate "criminalul"pur si simplu incearca sa-si scoata mai usor camasa.in primul caz,chiar daca explicatia lui e reala societatea nu o sa-l considere victima si nu va starni nici un fel de simpatie sau poate ma insel si pe ici pe colo se vor gasi(eu sunt unul dintre aia),oricum moral si penal e vinovat.in cel mai bun caz va fi omor din culpa.Dar si italienii aia sunt niste porci cu aere de superioritate de parca ar mai fi inca stapanii Europei ca in vremea imperiului,cred ca au aroganta asta inscrisa in gene.si si-o folosesc la maxim cand e vorba de romani.DE ASTA NU AM NICI FEL DE COMPASIUNE PT VICTIME.

Link to comment
Share on other sites

Încă un român arestat în Italia pentru crimă

* Claudiu Stoleru ar fi ucis un bărbat care i-ar fi făcut avansuri sexuale.

O crimă comisă de un român în Italia inflamează şi mai tare spiritele în Peninsulă. Claudiu Stoleru are 20 de ani şi este acuzat că a ucis un bătrân care-l luase ca ajutor în casă. Stoleru spune că bărbatul, în vârstă de 60 de ani, îi făcea avansuri sexuale încontinuu. Stoleru a fost arestat în noaptea de joi spre vineri şi şi-a mărturisit crima, spunând că a fost în legitimă apărare. Primarul localităţii în care s-a petrecut totul a cerut în piaţa publică pedeapsa cu moartea pentru astfel de cazuri.

Claudiu vorbise cu mama lui chiar marţi, cu o zi înainte de a comite crima, şi-i spusese că totul este bine, că are de gând să-şi închirieze o casă şi i-a dat asigurări că se înţelege bine cu oamenii pentru care lucrează.

Împuşcat cu bolţuri

Claudiu Stoleru s-a născut la Galaţi, locuia în Bacău şi era în Italia din octombrie 2007. În ultima perioadă, el îi ajuta pe Luigi Meche (60 de ani) şi pe Luciana Rambaldo (57 de ani) să-şi văruiască locuinţa pe care o deţineau în regiunea Verona, în localitatea Lugagnano di Sona. După cum le-a mărturisit mai târziu carabinierilor, românul era foarte deranjat de faptul că Luigi îi făcea avansuri sexuale.

Stoleru le-a declarat carabinierilor că se certa cu Luigi, soţia acestuia a intervenit şi s-a iscat un scandal. De faţă cu el, Luigi şi-a ucis soţia şi l-a atacat şi pe el. Aflat în legitimă apărare, Stoleru l-a lovit mortal pe italian. Sergio Dalmonte, şeful corpului de intervenţie al carabinierilor din Verona, a declarat agenţiei italiene ANSA că l-au ridicat pe Claudiu Stoleru când încerca să se îmbarce pe un vapor în Portul Civitavecchia.

Consulul român la Milano, Tiberiu Dinu, ne-a spus că, din informaţiile pe care le deţine până acum, Stoleru l-a omorât pe Luigi Meche cu un pistol cu bolţuri, cu care a tras 15 cuie. Soţia italianului a fost găsită strangulată în dormitorul ei. Autopsia a stabilit că moartea bătrânilor a avut loc miercuri, între orele 16.00 şi 22.00.

Femeia, ucisă de propriul soţ?

Corpurile celor doi soţi au fost gă- site imediat după miezul nopţii de către nepotul lor, Simone Veronesi (35 de ani): Luigi avea mâinile legate la spate şi capul zdrobit, femeia era strangulată şi avea pe ea doar un tricou. Simone a alertat autorităţile. Consulul Tiberiu Dinu a fost informat că e posibil ca femeia să fi fost ucisă chiar de soţul ei, omorât la rândul său de Claudiu.

Luigi Meche era şeful alpiniştilor din Lugagnano ce aparţinea de Asociaţia Naţională a Alpiniştilor, iar primul suspect a fost nepotul Simone Veronesi.

La extrem: pedeapsa cu moartea

Primarul localităţii Lugagnano din Sona - Gualtiero Mazzi, ales pe listele Ligii Nordului - a anunţat arestarea lui Claudiu Stoleru în piaţa publică, în timpul celebrării Zilei Eliberării, o sărbătoare naţională italiană. Mazzi, care tocmai a fost ales, zilele trecute, în funcţia de primar, a încercat să se folosească de această arestare pentru a lăuda eficienţa carabinierilor. El a dovedit o atitudine extremă, declarând că, „mai mult ca oricând, e necesar să aplicăm pedeapsa maximă“. „În asemenea cazuri, ar trebui luată în calcul pedeapsa cu moartea, cu toate că trăim în Italia, ţara Papei“, a propus politicianul.

Preşedintele Partidului Identitatea Românească, Giancarlo Germani, militează pentru intervenţia comunităţii româneşti - pentru schimbarea mentalităţii alor noştri -, dar şi a Guvernului României. „Este un moment foarte greu aici, pentru români, e o ruşine grea“.

„Sora lui a fost, demult, violată“

Mama lui Claudiu, Carmen Dumitru, a aflat cu stupefacţie, de la televizor, despre fapta fiului său şi urmează să contacteze autorităţile române din Italia. „Nu-mi vine să cred... marţi am vorbit cu el şi era bine dispus“, a spus femeia.

Tatăl bun al lui Claudiu a murit când el era în clasa a II-a. Acum, femeia e bolnavă, stă în satul Prisaca, judeţul Bacău, şi speră să ia legătura cu băiatul ei. Înainte de a se ocupa de zugrăvit, cu 7 euro pe oră, Claudiu lucrase la o seră şi la încărcat lemne. Urma să-şi facă acte legale.

Profesorii din Bacău ai lui Claudiu spun că era un băiat „la locul lui“. Primarul din comuna băcăuană Bereşti-Tazlău, fost director al şcolii la care a învăţat Claudiu Stoleru, îşi aduce aminte că era un elev mediocru, dar cuminte. Fosta sa dirigintă, Ortensa Ţâţaru, spune acelaşi lucru: „Pe-aici n-a făcut nimic rău. Nu bea, nu fuma, nu-i plăcea scandalul“. Ea a atras atenţia că Claudiu a trecut printr-o traumă: „Sora lui mai mare a fost violată mai demult“.

Claudiu a fost amendat de Poliţia Bacău pentru un furt comis în 2007.

S-a dublat numărul de infracţiuni comise de români în Italia

În patru luni, cât într-un an. Numărul infracţiunilor comise de români pe teritoriul Italiei se dublează de la an la an. Aşa reiese dintr-un bilanţ al Biroului Naţional Interpol, care arată că anul trecut au fost predate autorităţilor italiene 36 de persoane care au comis infracţiuni pe Peninsulă, cifră dublă faţă de 2006.

Ultimele două cazuri celebre:, „Romulus Mailat“ şi „ Ioan Rus“, doi români acuzaţi de omor, respectiv viol. Şi mai îngrijorător, statisticile de anul acesta arată că numărul de furturi, tâlhării sau omoruri comise în Italia se va dubla din nou: în doar patru luni, au fost prinşi în Peninsulă 33 de infractori români.

„În topul infracţiunilor comise anul trecut de conaţionalii noştri în Italia stau omorurile, cazurile de tâlhărie şi trafic de fiinţe umane, însă anul acesta, furturile au fost cele mai întâlnite“, a precizat comisarul-şef Cătălin Ionescu, şeful Biroului Naţional Interpol.

Potrivit acestuia, printre factorii care au contribuit la dublarea numă rului de infracţiuni comise în străinătate se află trecerea la frontieră către statele din cadrul Uniunii Europene doar cu cartea de identitate, dar şi faptul că românii pleacă în lume cu gândul să facă bani, ceea ce nu le reuşeşte întotdeauna. (Mihaela Stănciucu)

Relaţiile dintre România şi Italia nu suferă

Călin Popescu-Tăriceanu şi viitorul premier italian Silvio Berlusconi au fost de acord, într-o discuţie telefonică purtată joi, cu faptul că percepţia publică asupra cazurilor în care sunt suspectaţi români nu trebuie să afecteze relaţiile bilaterale. Cei doi se vor întâlni după instalarea guvernului de la Roma.

Tăriceanu declarase anterior că nu va comenta poziţia unor politicieni italieni „rămaşi cu temperatura înaltă de la alegeri“, o referire la Gianfranco Fini, aliatul lui Berlusconi, care a precizat că ar dori reintroducerea vizelor pentru români. Declaraţiile au venit pe fondul campaniei electorale care precede al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru Primăria Romei, în care se înfruntă democratul Francesco Rutelli şi candidatul Dreptei, Gianni Alemanno.

Infracţiunile românilor din Peninsulă au constituit principala temă de dezbatere pentru alegerile care au loc mâine şi luni.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... tru-crima/

Link to comment
Share on other sites

CLAUDIU STOLERU A RECUNOSCUT AMBELE CRIME COMISE LA VERONA

Furie printre italieni după ce românul Claudiu Stoleru a fost arestat pentru uciderea unui cuplu din apropiere de Verona. Rudele şi vecinii victimelor cred că românul minte când spune că a fost agresat sexual de Luigi Meche, iar primarul din localitatea unde a fost comisă crimă a cerut pedeapsa cu moartea pentru tânărul român. Crima mărturisită de Claudiu Stoleru, tânărul de 20 de ani din Galaţi, i-a înfuriat pe italieni. Când maşina carabinierilor a ieşit din secţia de poliţie din portul Civitavechia pentru a-l transporta pe român la Verona, un grup de italieni i-a strigat românului că e un asasin.

Poliţiştii italieni spun că românul a mărturisit la început o singură crimă. Claudiu Stoleru a susţinut că l-a ucis doar pe Luigi Meche, un italian de 60 de ani de lângă Verona. Românul s-a justificat, spunând că bărbatul i-a făcut avansuri sexuale şi, ca să se apere, tânărul l-a lovit în cap cu un ciocan. La al doilea interogatoriu Stoleru a mărturisit că soţia lui Meche l-a susprins în timp ce încerca să ascundă trupul bărbatului. Aşa că a ucis-o şi pe ea. Femeia a fost găsită în unul din dormitoarele casei şi poliţiştii spun că a fost cel mai probabil sufocată cu o pernă.

Claudiu Stoleru, care îi ajuta pe cei doi la treburile casnice, a fost arestat la câteva ore după descoperirea crimei. A fugit în portul Civitavecchia, şi voia să plece într-o altă zonă a Italiei. Românul de 20 de ani a fost trădat de telefonul mobil, care era al bărbatului pe care l-a ucis. După aflarea incidentului premierul Tăriceanu i-a telefonat lui Silvio Berlusconi, câştigătorul alegerilor parlamentare din Italia de anul trecut. Cei doi au discutat despre recentele violenţe şi au căzut de acord că asemenea evenimente nu trebuie să afecteze relaţiile bilaterale.

http://www.antena3.ro/Claudiu-Stoleru-a ... 7_ext.html

Presa din Italia scrie pe larg despre crima comisă de românul Claudiu Stoleru

Presa din Italia scrie pe larg despre Claudiu Stoleru, un român care a recunoscut că şi-a omorât patronul şi pe soţia acestuia. Stoleru susţine că a comis crimele pentru că italianul îi făcea avansuri şi el nu a mai suportat această situaţie.

Cotidianul Il Messaggero titrează - "Cuplu ucis: Românul mărturişete: El mă agresa" Cotidianul menţionează că premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a contactat pe omologul său Silvio Berlusconi.

Ziarele italiene scriu despre secretul ruşinos al cuplului asasinat. Dacă din declaraţiile lui Stoleru reiese motivul uciderii bărbatului, nu se înţelege motivul uciderii femeii.

Cotidanul La Republica titrează pe prima pagina: "Un român-asasinul de la Verona. Tânărul mărturiseşte că soţul îl agresa". În privinţa femeii carabinierii iau în calcul ipoteza unui alt asasin.

http://www.realitatea.net/183331_Presa- ... oleru.html

Românul din Italia acuzat de crimă: am ucis pentru că am fost molestat sexual

Claudiu Stoleru, românul din Galaţi acuzat că a ucis un cuplu din Verona, a stârnit iarăşi furia italienilor.

Declaraţiile sale sunt contradictorii şi acum spune că l-a ucis doar pe bărbatul care îi făcuse avansuri sexuale nu şi pe soţia acestuia.

Fapt mai puţin obişnuit, familia victimelor nu comentează ceea ce s-a întâmplat. Românul de 20 de ani, Claudiu Stoleru, arestat pentru dublu asasinat, a povestit poliţiştilor că l-a ucis pe patronul lui pentru că a fost molestat sexual.

Stoleru venise de mai multe ori la vila din Lugagnano unde locuiau soţii Luigi Meche şi Luciana Rambaldo. Miercuri, proprietarul l-a chemat să-l ajute la zugrăvit. Imigrantul român susţine ca şi-a ieşit din minţi când italianul i-a facut avansuri şi l-a ucis cu sălbăticie, lovindu-l de mai multe ori cu ciocanul.

Nici vecinii, nici autorităţile nu cred în această variantă. Iar poliţiştii au început ancheta pornind de la ipoteza că Stoleru a comis dublul asasinat.

http://www.protv.ro/stiri/international ... estat.html

Link to comment
Share on other sites

Stoleru susţine că a comis o singură crimă

Românul Claudiu Stoleru a fost audiat luni de procurorii italieni sub acuzaţia că a ucis doi bătrâni, lângă Verona. El a refuzat să răspundă întrebărilor judecătorilor. Tânărul de 20 de ani continuă să susţină că l-a omorît doar pe italianul Luigi Meche, nu şi pe soţia acestuia. Potrivit românului, femeia a fost ucisă chiar de soţul ei. Ea l-a fi surprins pe bărbat în timp ce îl agresa sexual pe Stoleru. Anchetatorii sunt însă de părere că românul a ucis-o şi pe italiancă, după ce aceasta a descoperit cadavrul soţului ei. Potrivit unui avocat al apărării, citat de cotidianul Corriere della Sera, tânărul Claudiu Stoleru pare confuz şi cuprins de remuşcări. Mai mult, el ar fi cerut autorităţilor să îi permită să stea de vorbă cu un preot, în închisoare.

Rudele şi vecinii victimelor cred că românul minte când spune că a fost agresat sexual de Luigi Meche, iar primarul din localitatea unde a fost comisă crimă a cerut pedeapsa cu moartea pentru tânărul român. Crima mărturisită de Claudiu Stoleru, tânărul de 20 de ani din Galaţi, i-a înfuriat pe italieni. Când maşina carabinierilor a ieşit din secţia de poliţie din portul Civitavechia pentru a-l transporta pe român la Verona, un grup de italieni i-a strigat românului că e un asasin.

Rezultatele autopsiei celor două cadavre afirmă că Luigi Meche a decedat de pe urma loviturilor de ciocan aplicate de român, iar femeia a murit sufocată cu o pernă. Cei doi italieni vor fi înhumaţi mâine.

http://www.antena3.ro/Romanul-acuzat-ca ... 3_ext.html

Link to comment
Share on other sites

Nu stiu ce parere au altii, dar mie mi se pare usor exagerata toata povestea asta. O crima, doua crime, 100/an chiar nu inseamna nimic, reprezinta doar o statistica sumbra. Dar sa tavalesti o natie prin "ptivata" televizata doar pentru atata mi se pare XENOFOBIE, iar in cazul italienilor mi se pare FASCISM; Uniunea Europeana nu inseamna doar o vaca buna de muls, inseamna si libera circulatie a fortei de munca(odata cu asta si belelele). Si problema noastra, a romanilor nu sunt italienii cum s-ar crede ci tocmai institutiile noastre care nu sunt in stare sa le inchida gura italienilor. In Germania, Marea Britanie, Spania, Franta romanasii si RRomanasii fura, omoara, violeaza(gainarii d-astea) dar culmea nu prea se mai aude la televizor... Doar in "Bocanc" exista manifestari XENOFOBE. Oare italienii uita ca au exportat si inca exporta mafia? Oare italienii uita ca acum 10 ani ne invatau cum sa ii integram pe rromi(acum sa-i integreze ca ei sunt profesorii). Oare italienii uita ca in 1900 umpleau vapoarele cu destinatia New York?

Link to comment
Share on other sites

Oamenii politici italieni ar trebui sa-nteleaga ca se joaca cu o "marfa" exrem de volatila care poate exploda oricand luand forma unei unde xenofobe imposibil de oprit. Ce metoda practica ei? Va spun acum:

Teoria ,,glontului magic"

Teoria ,,glontului magic" (a ,,injectiei hipodermice", a ,,curelei de transmisie") are, fara indoiala, o valoare de sine statatoare: este prima incercare de a oferi o viziune inchegata, o interpretare coerenta a impactului mass media. In acelasi timp, ea mai are o semnificatie care nu ar trebui sa scape: constructiile teoretice ulte-noare vor reprezenta expresiile unor eforturi de a inlocui postulatele acestei teorii, in acord cu evolutiile din societate. Chiar daca acum apare depasita, fiind uneori considerate o simpla ,,curiozitate intelectuala", aceasta teorie era in concordanta cu viziunile sociologice si psihologice ale epocii. Pe masura ce psihologii si sociologii s-au indepartat de o anumita conceptie asupra naturii umane si a ordinii sociale, au aparut si noi modalitati de a explica procesul si efectele comunicarii de masa. Este de mentionat ca teoria era in concordanta cu opinia dominanta chiar la nivelul oamenilor obisnuiti, care creditau mass media cu puteri nelimitate.

Mai mult o teorie implicita, teoria ,,glontului magic" nu a cunoscut o forma sistematizata si nu a fost insotita de cercetari empirice care sa o intemeieze (nu este un caz singular in aceasta privinta; au existat si alte teorii care au exprimat preo-cupari ale momentului, dar sinteza lor a fost facuta de autori contemporani, pentru a ilustra ce s-a intamplat intr-o perioada anume).

Expresia ,,injectie hipodermica" ii apartine lui Lasswell, care dorea in acest fel sa sugereze ca mass media au un efect sau impact nediferentiate asupra indivizilor atomizati. Principalele postulate ale teoriei sunt:

a)Membrii societatii de masa due vieti izolate din punct de vedere social, exer-

cita control social minim unul asupra celuilalt deoarece au origini sociale diferite si

nu impartasesc un set comun de norme, valori si credinte.

b)Precum animalele, oamenii sunt inzestrati din nastere cu un set uniform de in-

stincte care le ghideaza modalitatile de raspuns la stimuli din lumea inconjuratoare.

c)Din moment ce actiunile umane sunt ghidate de instincte identice si de con-

ditii sociale caracterizate prin izolare, indivizii percep si interpreteaza evenimentele

in mod similar;

d) Mesajele media pot fi concepute ca gloante simbolice, care lovesc fiecare ochi si fiecare ureche, iar efectele asupra gandirii si comportamentului sunt directe,imediate, uniforme si puternice. Mesajul media este primit separat si nu este filtrat de catre individ, care reactioneaza aproape ca la o injectie, mecanic, independent de altii. Relatia dintre individ si mesajul media fiind una de stimul-raspuns, mass media sunt direct responsabile pentru schimbarea valorilor, ideilor, atitudinilor, opiniilor, comportamentelor. In primele scrieri despre mass media (Lasswell, Lippmann, Doob), audienta era considerata captiva, membrii sai usor de pacalit, lipiti de radio, victime neajutorate.

Multe dintre aceste postulate au supravietuit sub forma de folclor, de aforisme, maxime, expresii ale intelepciunii traditionale. Unele vor fi contrazise in mod radical, altele doar partial. Ideea ca membrii societatii de masa sunt izolati din punct de vedere social si psihologic va fi contrazisa de teoriile care au accentual diferentele individuale, sociale, cele provocate de normele grupului (studiile Fondului Payne, studiile lui Cantril cu privire la raspdndirea panicii, fluxul comunicarii in doi pa?i). Conceptul de instinct va fi inlocuit de atitudine si va sta la baza studiilor despre persuasiune ale lui Carl Hovland, prin care acesta va demonstra ca efectele mass media sunt, intr-adevar, puternice, dar numai in ceea ce priveste acumularea de informatie, nu si in orientarea opiniei sau schimbarea comportamentului. Efectele imediate au fost treptat inlocuite cu efecte pe termen lung, cum ar fi socializarea indivizilor (teoria dependentef). Media nu au influente imediate, ci joaca un rol (intr-adevar important) in construirea semnificatiilor (teoria cultivarii). Media nu ne forteaza sa gandim ceva anume, dar ne pot influenta sa ne gandim la ceva anume (teoria agenda-setting). Asupra unor aspecte ale teoriei ,,glontului magic" se revine aproape invariabil in momentele in care un nou rm'jloc de comunicare in masa se impune. Aceasta revenire, este adevarat mai nuantata, la postulate mai vechi cu privire la impactul media va imprima cercetarii comunicarii de masa o mi§care dependul, intre doua extreme.

(Fragment din "Mass Media si societate, Paul Dobrescu si Alina Bargauanu") Practic sunt cursuri de la facultatea de Stiinte Politice - SNSPA

Link to comment
Share on other sites

In 2005 italienii au avut un minim istoric al criminalitatii: doua crime la 100.000 de cetateni. Daca sunt doar 500.000 de romani in "Bocanc", astia ar trebui sa sugrume minim 10 italieni sa fim si noi pe media de infractionalitate a civilizatilor. Singura problema este ca barbarii fac rasa de ras, fiind si la acest capitol sub "normele italiene".

Link to comment
Share on other sites

Mandatul de arestare al românului a fost validat

Judecătorul pentru Investigaţii Preliminare a validat luni mandatul de arestare pe numele lui Claudiu Stoleru, acuzat de uciderea unui cuplu din Verona, în pofida faptului că la audierile de luni dimineaţă românul a refuzat să răspundă întrebărilor, informează Adnkronos în pagina electronică. În timpul audierilor care au avut loc în Civitavecchia, din Roma, Stoleru şi-a exercitat dreptul de a nu răspunde întrebărilor puse de anchetatori în cazul uciderii soţilor Meche.

Marţi este prevăzută o nouă investigaţie la locul crimei, în orăşul Lugagnano di Sona (din Verona), pentru identificarea unor noi indicii dar şi pentru transferarea procesului către autorităţile din Verona.

Autorităţile au dat publicităţii rezultatele autopsiei soţilor Meche ucişi, miercuri, în casa lor din Lugagnano. Se pare că Luigi Meche a fost lovit de mai multe ori cu un ciocan şi cu un alt obiect metalic, cel mai probabil o bară, iar soţia sa, Luciana Rambaldo, a fost sufocată, relatează Il Messaggero în ediţia electronică. Până în prezent investigatorii nu au putut elimina dubiile privind moartea femeii, în privinţa căreia Claudiu Stoleru se declară nevinovat. Singurul element concret este că Luciana Rambaldo a fost ucisă în dormitor fără a prezenta urme de abuz sexual, dar, până în prezent, nu există nici un indiciu determinant asupra ucigaşului. Carabinierii admit că sunt multe piste care pot fi urmate şi că doresc limitarea acestora prin interogatoriile la care vor fi supuşi, în zilele următoare, vecinii şi rudele cuplului. Ipoteza conform căreia Luigi Meche i-ar fi făcut propuneri indecente românului pare a fi susţinută de investigatori, în baza unor mărturii care au confirmat atenţiile pe care pensionarul italian le făcuse în trecut şi altor persoane.

Link to comment
Share on other sites

Claudiu Stoleru va fi apărat de un avocat român

Claudiu Stoleru, românul acuzat de uciderea unui cuplu de italieni în oraşul Verona, a refuzat să fie reprezentat în justiţie de avocatul italian Paola Girotti, optând pentru un reprezentant legal din România, informează Apcom, în ediţia electronică. Avocatul de origine italiană îl asistase pe tânărul de 20 de ani, acuzat de uciderea soţilor Luigi şi Luciana Meche, după ce acesta a fost arestat în Civitavecchia, în timp ce încerca să se îmbarce pe un vas cu destinaţia Sardinia. Stoleru a fost transferat în urmă cu câteva zile într-o închisoare veroneză. Tânărul a decis să fie reprezentat de un avocat din România, cu care a avut deja o primă întâlnire. În zilele următoare, Stoleru ar putea fi chemat de judecători să asiste la o nouă investigaţie care va avea loc în vila soţilor Meche, locul în care s-a petrecut dublul asasinat.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.