Jump to content

Firma de proiectări a CJ este executată silit


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Firma de proiectări a CJ este executată silit
Consproiect SA, firma de proiectări care aparţine Consiliului Judeţean Galaţi, este executată silit de către Finanţe, din cauza datoriilor foarte mari pe care le-a acumulat către bugetul statului. Firma amintită a fost creată în urmă cu 10 ani, cu scopul precis de a se ocupa de proiectele cu finanţare europeană ale primăriilor din judeţ.
O bună bucată de vreme, Consproiect a avut mare succes, punând pe hârtie peste 90% dintre investiţiile locale, în valoare totală de peste 50 de milioane de euro. În ultimii doi ani, însă, la firmă au început să apară problemele.
Dacă în 2008 societatea avea o cifră de afaceri de 3,8 milioane de lei, un profit de circa 100.000 de lei şi datorii aproape de zero, anul trecut cifra de afaceri a fost la jumătate, iar pierderile au însumat un milion de lei.
Anul acesta, potrivit datelor preliminare, activitatea societăţii s-a înrăutăţit şi mai mult (o vreme a fost chiar suspendată), fiind acumulate datorii serioase către bugetul de stat. Urmarea firească a fost că Direcţia Generală a Finanţelor Publice a trecut la executarea silită a bunurilor Consproiect SA.
Primul bun scos la vânzare este chiar sediul societăţii, aflat la parterul blocului V3 din zona pieţei Centrale a Galaţiului. Licitaţia va avea loc pe 20 decembrie, iar preţul de plecare este de 85.000 de lei.
Conducerea Consiliului Judeţean Galaţi (instituţia care deţine 99,98% dintre acţiunile societăţii), ne-a informat că este în căutarea unor soluţii pentru a salva Consproiect SA. „Vom încerca să rezolvăm problema datoriilor. Această companie este foarte importantă pentru judeţ şi ar fi păcat să se desfiinţeze", a declarat Eugen Chebac, preşedintele CJ Galaţi.
adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Bunurile Consproiect, scoase la mezat

Agonia societăţii Consproiect SA, aflată în subordinea Consiliului Judeţului Galaţi, continuă. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi a relansat licitaţia de vânzare a unor bunuri aparţinând societăţii pentru recuperarea unor datorii la bugetul de stat.

În prima licitaţie din sesiunea a doua va fi scos din nou la vânzare un spaţiu comercial de 50,30 mp deţinut de Consproiect la parterul blocului A12, de pe strada Traian. În prima sesiune, în octombrie anul trecut, imobilul a fost scos la vânzare cu 300.000 de lei, însă, pentru că nu s-au găsit cumpărători, până la a treia licitaţie, ţinută în decembrie, preţul a fost scăzut la 84.000 de lei, dar tot fără succes. Imobilul va fi scos la vânzare la acelaşi preţ şi în acest an, pe 31 ianuarie, dar fie şi în cazul în care va fi vândut, suma obţinută va fi insuficientă pentru acoperirea datoriilor pe care Consproiect SA le are la bugetul de stat.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, Consproiect a încheiat anul 2010 cu o pierdere de 1,09 milioane de lei, acest rezultat fiind obţinut în condiţiile în care cheltuielile au fost de 2,26 de milioane de lei, iar veniturile de numai 1,17 milioane de lei. Datoriile la bugetul de stat, dar şi la fondurile asigurărilor sociale, şomaj şi sănătate depăşeau anul trecut suma de 420.000 de lei. Unica scuză pentru neplata datoriilor ar fi aceea că, la rândul ei, Consproiect SA are, potrivit conducerii CJ Galaţi, de încasat de la primării peste 880.000 de lei pentru o serie de proiecte executate, dar neachitate. De asemenea, pentru management defectuos, conducerea societăţii urmează să fie schimbată.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Finanţele lasă Consproiect şi fără maşini

Datoriile la bugetul de stat atârnă ca o piatră de moară de gâtul Consproiect SA, „fabrica de proiecte” a CJ Galaţi. După ce la sfârşitul lunii ianuarie Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi a scos la vânzare un spaţiu comercial aparţinând Consproiect, executarea silită a societăţii continuă în această lună cu o nouă licitaţie.

Finanţele publice au anunţat că vor scoate la vânzare trei autoturisme aparţinând societăţii, cu un preţ total de pornire de 50.783 lei. Pe lista neagră a DGFP Galaţi se află două autoturisme Dacia Logan Laureate 1,6, din 2007, evaluate la 15.341 de lei şi, respectiv, 19.198 de lei, precum şi o Dacia Logan Laureate 1,6 din 2006, evaluată la 16.244 lei. Licitaţia privind cele trei autoturisme a fost programată pentru 14 martie.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, Consproiect a încheiat anul 2010 cu o pierdere de 1,09 milioane de lei, acest rezultat fiind obţinut în condiţiile în care cheltuielile au fost de 2,26 de milioane de lei, iar veniturile de numai 1,17 milioane de lei. Datoriile la bugetul de stat, dar şi la fondurile asigurărilor sociale, şomaj şi sănătate depăşeau anul trecut suma de 420.000 de lei. Unica scuză pentru neplata datoriilor ar fi aceea că, la rândul ei, Consproiect SA are, potrivit conducerii CJ Galaţi, de încasat de la primării peste 880.000 de lei pentru o serie de proiecte executate, dar neachitate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Tentativă de resuscitare a Consproiect

Consilierii judeţeni vor vota astăzi, în cadrul şedinţei ordinare, majorarea capitalului social al S.C.Consproiect S.A. Iniţiatorul proiectului de hotărâre este vicepreşedintele CJ, Tania Bogdan, iar potrivit acesteia majorarea ar constitui o încercare de a repune pe picioare societatea. „Societatea are datorii foarte mari, iar dacă nu reuşeşte să-şi plătească datoriile nu poate participa la licitaţii. Riscă să intre în faliment. Trebuie să o ajutăm, aşa cum am făcut şi cu societatea Drumuri şi Poduri, să reintre în circuit”, ne-a declarat vicepreşedintele CJ, Tania Bogdan. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, Consproiect, teoretic "fabrica de proiecte" a CJ Galaţi, a încheiat anul 2011 cu o pierdere de 1,31 milioane de lei, acest rezultat fiind obţinut în condiţiile în care cheltuielile au fost de 1,94 de milioane de lei, iar veniturile de numai 0,63 milioane de lei. Şedinţa de astăzi se anunţă una cu scântei, întrucât membrii PDL sunt hotărâţi să respingă majorarea de capital.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Consproiect, fabrica de proiecte, ucisă la ordin politic

* Salvată în ultima clipă de la faliment, Consproiect SA, fabrica de proiecte a CJ Galaţi, a intrat într-un proces de viabilizare * Redresare prin recuperarea creanţelor şi acoperirea datoriilor * Consolidare prin fidelizarea primăriilor şi atragerea unor noi categorii de clienţi * Modernizare prin definirea stilului de proiectare

Ajutată de Consiliul Judeţului - forul său tutelar - printr-o majorare de capital de 700.000 de lei operată în septembrie, societatea Consproiect încearcă să se repună pe picioare după ce în ultimii ani a fost împinsă la periferia pieţei de profil, deși era cotată drept o adevărată "fabrică de proiecte". Puţinele comenzi pe care le-a primit de la primării i-au fost plătite sub preţul pieţei sau deloc, fapt care a generat un blocaj financiar aproape fatal.

"Societatea a fost înfiinţată de CJ Galaţi la începutul anilor 2000, cu un scop bine determinat - acela de a realiza proiecte pentru lucrările de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural, lucrări care se preconizau a fi realizate de primării cu fonduri europene. Acest lucru s-a şi întâmplat o vreme. De la sfârşitul anilor 2000, însă, primăriile au început să apeleze la alte firme de proiectare, din alte judeţe, care nu cunoşteau specificul terenului de aici şi făceau erori de proiectare. Aceste erori erau remediate ulterior de Consproiect, fără ca societatea să încaseze ceva. Aşa a intrat în blocaj financiar", ne-a explicat noul director general al Consproiect, Ionică Simbanu, economist specializat în reorganizări judiciare şi având experiență în consultanţă în afaceri şi management. Din păcate, conducerea CJ Galaţi a devenit preocupată de managementul catastrofal de la Consproiect abia după ce, anul trecut, Fiscul a început să scoată la licitaţie bunurile societăţii, în vederea recuperării datoriilor la bugetul de stat!

Primii paşi - încasarea creanţelor şi plata datoriilor

Pentru că, pe filiera influenţelor politice de tot felul, repara pe ochi frumoşi greşelile comise de alţii, societatea a ajuns în situaţia de a nu-şi putea achita propriile obligaţii! Datoriile acumulate astfel au devenit o piatră de moară care a împiedicat Consproiect să obţină noi comenzi. Primii paşi în vederea redresării sunt, aşadar, recuperarea creanţelor şi acoperirea restanţelor. "Cu cele 700.000 de lei primite de la CJ vom plăti mare parte din datoria la stat, cifrată la 1 milion de lei. Diferenţa o vom achita din creanţele pe care trebuie să le recuperăm de la clienţi - ANL şi primării - şi care se ridică la 315.000 de lei. Fără datorii, vom putea participa la licitaţii", spune Simbanu.

La fel de importantă ca obţinerea de noi comenzi este tarifarea acestora la un preţ corect. "Preţurile pe care le practica societatea înainte erau stabilite în funcţie de disponibilul primăriilor. Acum facem o analiză de preţ, pentru că vrem să devenim competitivi", declară directorul Consproiect.

Este, totuşi, devreme pentru a vorbi de competitivitate la această societate, admite oficialul. "Pentru 2012 nu discutăm de creştere, discutăm de recuperare. Abia din 2013 vom putea cristaliza un buget", precizează Simbanu.

Consolidare prin atragerea şi fidelizarea clienţilor

Prioritatea societăţii, după ce va scăpa de datorii, o reprezintă obţinerea de noi comenzi. Simbanu intenţionează să facă asta, pe de o parte, făcând lobby pe lângă primării. "Am extins gama de servicii. Pe lângă proiectare, oferim consultanţă pe fonduri europene şi asistenţă tehnică. Practic, societatea studiază plaja de finanţări europene şi îi propune unei primării, în funcţie de necesităţile comunităţii, să acceseze o finanţare pentru construirea unei grădiniţe, de exemplu, pentru care noi realizăm proiectul tehnic şi ne ocupăm de toată documentaţia - de la avize până la caiet de sarcini. După 15 octombrie vom contacta primăriile, pentru a le prezenta serviciile noastre", afirmă şeful Consproiect.

Oficialul îşi propune să atragă capital şi câştigând noi clienţi. "Consproiect nu a fost o prezenţă pe scena proiectării. Vrem să creştem adresabilitatea societăţii, furnizând servicii şi societăţilor comerciale, şi persoanelor fizice. De curând, am atras cinci clienţi persoane fizice, cărora le proiectăm case, şi o firmă căreia îi gândim extinderea spaţiului de lucru", spune Simbanu, adăugând că ei nu au apelat până acum la Consproiect deoarece nu cunoşteau societatea. Ea îşi propune să apeleze la mijloace moderne ca să umple vidul informaţional. "Lucrăm la propriul site şi ne vom deschide conturi pe reţelele de socializare Facebook şi Twitter", dezvăluie directorul Consproiect.

Design pentru viitor

În paralel, Ionică Simbanu încearcă să aducă un suflu nou la Consproiect, modernizând metodele de lucru - societatea se pregăteşte să instaleze un program de vizualizare 3D a proiectelor - şi întinerind personalul. "Numărul de angajaţi a fost redus deja de la 60 la 40, prin plecarea celor aflaţi în pragul pensionării. Media de vârstă rămâne, însă, ridicată - undeva în jurul a 50 de ani - şi, cu toate că toţi angajaţii sunt profesionişti, se simte nevoia de forţe proaspete. Le-am solicitat Facultăţilor de Arhitectură din Bucureşti şi Iaşi să trimită studenţi la Consproiect, pentru practică. Poate că unii vor rămâne aici", spune Simbanu, subliniind că societatea trebuie să-şi modernizeze viziunea şi să-şi definească stilul de proiectare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

„Fabrica de proiecte” a CJ-ului are din nou probleme

Consproiect SA Galaţi, cunoscută şi ca „fabrica de proiecte” a Consiliului Judeţului, este executată silit din nou de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi. Marţi, 18 iunie, vor fi scoase la licitaţie publică mai multe echipamente şi sisteme de configurare reţea ale societăţii, în valoare totală de 28.650 de lei fără TVA. Valoarea pe care Fiscul ar putea astfel să o recupereze este una infimă, de peste 26 de ori mai mică decât valoarea totală a datoriilor pe care Consproiect SA le are la bugetele de stat.

Pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Consproiect figurează cu o datorie totală la stat de 745.890 de lei. Cele mai mari obligaţii restante sunt la bugetul de stat (271.517 lei) şi la cel al asigurărilor sociale (348.023 lei). Societatea mai are de dat 117.842 de lei la bugetul asigurărilor de sănătate şi 8.508 lei la şomaj.

De asemenea, conform celui mai recent bilanţ existent pe site-ul Ministerului de Finanţe, Consproiect a încheiat anul 2011 cu o pierdere netă de 1,312 milioane lei, în condiţiile în care veniturile au fost de 637.076 lei, iar cheltuielile totale de trei ori mai mari, adică 1,949 milioane lei. Totul, cu un număr mediu de 50 de salariaţi.

Primăriile se fac că plouă

Societatea Consproiect este deţinută în proporţie de 98 la sută de CJ Galaţi, restul de doi la sută reprezentând participarea celor 65 de consilii locale din judeţul Galaţi. Principala menire a Consproiectului a fost aceea de a scrie într-un mod profesionist proiectele de finanţare pentru primăriile din judeţul Galaţi, ceea ce a şi făcut. Însă, odată ce s-au văzut cu sacii în căruţă, primăriile care au beneficiat de proiectele respective au „uitat” să le mai şi achite. Iar Consproiect s-a înglodat în datorii, din care nu prea mai are şanse să iasă. N-o mai încălzeşte cu nimic faptul că, după cum afirmau surse din interiorul CJ, are de încasat de la primării peste 800.000 de lei pentru o serie de proiecte executate, dar neachitate.

Fiscul nu e la prima încercare

Licitaţia publică organizată pe 18 iunie nu este prima încercare a DGFP Galaţi de a executa silit „fabrica de proiecte” a CJ-ului. A fost scos mai întâi la licitaţie un spaţiu comercial aparţinând Consproiect, cu o suprafaţă de 50,30 mp, la parterul blocului A12, de pe strada Traian. S-a pornit de la un preţ de 300.000 de lei, însă, pentru că nu s-au găsit cumpărători, preţul a scăzut de mai multe ori, pana la 84.000 de lei, dar fără succes.

Executarea silită a continuat, la jumătatea anului trecut, cu o nouă licitaţie, pentru trei autoturisme ale Consproiect, trei Dacia Logan Laureate. Şi în cazul acestor maşini Finanţele Publice au fost nevoite să-şi reducă pretenţiile, din cauza lipsei de interes a posibililor cumpărători. După aproximativ un an, iată că povestea merge mai departe.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Consproiect SA, pierderi de peste 1 milion de lei în 2012

14 august 2013 este ziua în care Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi va scoate la licitaţie, pentru a treia oară, mai multe echipamente şi sisteme de configurare reţea ale societăţii Consproiect SA, deţinută de Consiliul Judeţului Galaţi.

Preţul de pornire este de 14.325 de lei (fără TVA) şi este jumătate faţă de preţul care a fost cerut de Fisc la prima licitaţie, cea de la jumătatea lunii iunie.

Consproiect SA Galaţi, deţinută în proporţie de 98% de Consiliul Judeţului Galaţi, este cunoscută şi ca „fabrica de proiecte” a CJ-ului, având ca scop scrierea proiectelor de finanţare pentru primăriile din judeţ. Facturile pentru munca prestată de salariaţii Consproiect n-au mai fost plătite însă de primăriile respective, iar societatea s-a afundat, se pare că fără ieşire, în datorii.

Conform Ministerului de Finanţe, Consproiect SA a încheiat anul 2012 cu o pierdere netă de 1,016 milioane de lei, având un număr mediu de 43 de salariaţi.

Iar datoriile la bugetele de stat, conform site-ului ANAF, tind şi ele să atingă milionul. Astfel, Consproiect datorează 351.821 lei la bugetul de stat, 418.055 lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, 141.494 lei la bugetul asigurărilor de sănătate şi 9.987 de lei la bugetul asigurărilor de şomaj. Total datorii: 921.357 lei.

„Fabrica de proiecte” a CJ-ului a mai fost de două ori, în cursul anului trecut, subiectul unor executări silite iniţiate de către DGFP Galaţi, însă fără rezultat. S-a scos mai întâi la licitaţie publică un sediu de la parterul blocului A12 de pe strada Traian, iar apoi trei autoturisme Dacia Logan Laureate ale societăţii.

presagalati.ro
 

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Cum a ajuns compania gălăţeană Consproiect de la pierdere la profit

* Interviu cu managerul societăţii, Ionică Simbanu

În mai puţin de un an şi jumătate, SC Consproiect SA a renăscut ca o pasăre Pheonix. De la situaţia economică împovărătoare şi total lipsă de perspective, s-a ajuns la obţinerea de profit şi la speranţă că - în condiţiile în care şi statul ar da dovadă de înţelegere - societatea comercială cu capital de stat ar putea depăşi nivelul luptei pentru supravieţuire şi ar ajunge să concureze, de la egal la egal, cu cele mai puternice firme de profil de pe piaţă.
Mai multe despre ascensiunea societăţii din ultimele 14 luni şi despre nevoile pe care le are în acest moment SC Consproiect SA ne-a spus managerul Ionică Simbanu. Vorbim despre acelaşi manager care a salvat de la faliment, printre alte firme, SC Seromgal SA, în perioada 2005-2009.
- Ce probleme avea SC Consproiect SA când aţi preluat-o?
- Societatea venea după o perioadă destul de lungă în care cheltuielile îi depăşiseră veniturile. Or, acest lucru nu putea continua. Situaţia era deja critică. SC Consproiect SA este o societate de stat înfiinţată în anul 2000, iar acţionar majoritar este Consiliul Judeţului, cu un pachet de 99,7 la sută. Restul de acţiuni le revine primăriilor din judeţ. Totuşi, trebuie spus că noi nu primim subvenţii sau vreo altă formă de finanţare de la buget. Trebuie să ne autofinanţăm. Când am venit eu aici, acum 14 luni, am constat că se înregistraseră pierderi mari. De fapt, în 2011, pierderile ajungeau la 580.000 lei. În 2012, erau pierderi de circa 1.300.000 de lei. Din septembrie 2012, când am preluat conducerea, am redus deficitul cu 280.000 de lei până la finele anului. A urmat 2013, care a fost primul an pe profit. Veniturile au crescut aproape de trei ori faţă de 2012. Mai exact, veniturile SC Consproiect SA au evoluat astfel: 589.000 de lei (în 2011), 688.000 de lei (în 2012) şi 1.700.000 de lei (în 2013).
- Câţi oameni aţi fost nevoit să daţi afară, în timpul restructurării?
- Niciunul. Avem 38 de angajaţi. E un colectiv de adevăraţi profesionişti. Sunt de acord că echipa trebuie întinerită, periodic, şi chiar am adus trei specialişti tineri. În acelaşi timp, însă, nu vreau să las pe nimeni pe drumuri, pentru că asta nu e o soluţie de dezvoltare.
- Consiliul Judeţului, acţionarul majoritar, susţine societatea?
- Cu excepţia unei probleme în cursul anului trecut, când mi s-a aplicat o penalitate de 1.100 de lei, nu-i pot reproşa nimic acţionarului majoritar, deoarece, pe întreg anul 2013, SC Consproiect SA a primit prin atribuire directă lucrări în valoare de 33.124 de lei.
- Auditul ce spune? Cum staţi în acest moment?
- Am avut, în acest an, foarte multe controale. Avem un corp de cenzori, avem auditori interni şi externi, la care se adaugă şi corpul de audit intern al Consiliului Judeţului. Controale am avut şi de la instituţiile fiscale şi de la Curtea de Conturi. Am trecut cu bine peste toate, iar acum se poate vedea foarte clar că activitatea SC Consproiect SA este una transparentă şi corectă.
- Ce s-a schimbat, efectiv, în firmă?
- Am încercat să ajut firma să treacă de la era proiectării pe planşă la cea a proiectării pe calculator. La acest capitol avem investiţii de făcut şi ne gândim chiar la accesarea unui fond de tehnologizare, în situaţia în care situaţia firmei ne-o va permite. N-ar fi rău nici să avem un spaţiu central în care să ne primim beneficiarii. E bun şi spaţiul pe care îl ocupăm acum (etajul cinci al clădirii Parcului de Soft), dar şi mai bun ar fi unul central.
- Care sunt problemele concrete şi acute cu care se confruntă SC Consproiect SA, în acest moment?
- Avem datorii care s-au acumulat în timp, din pricina faptului că veniturile erau mai mici decât cheltuielile. Iar aceste datorii cresc asemenea unui bulgăre de zăpadă. Am reuşit să le ţinem în frâu, dar pentru a le putea plăti am solicitat Finanţelor o eşalonare. Cererea a fost făcută în decembrie şi urmează să vedem dacă ni se aprobă.
- Ce poate face, de fapt, Consproiect?
- Facem lucrări de arhitectură, proiectare a instalaţiilor de apă şi termice, proiectare de drumuri şi poduri planuri de urbanism, documentare în vederea obţinerii avizelor şi aşa mai departe. Sunt toate pe site-ul nostru.
- În cât timp estimaţi că va putea SC Consproiect SA să concureze de la egal la egal cu firmele private?
- Vă pot spune sigur că, dacă ni se aprobă eşalonarea datoriei, chiar din acest an vom reprezenta o concurenţă serioasă pentru toate firmele private de profil. Putem lucra cu instituţii, cu persoane juridice şi fizice. Am lucrat şi pentru firme mari, cum ar fi Damen Shipyard şi Saltempo. Avem profesionişti, aşa că putem satisface exigenţe înalte. Dacă însă nu ni se aprobă eşalonarea, este greu de apreciat ce ne aşteaptă. Se poate ajunge chiar până la insolvenţă, dat fiind că în fiecare zi acea datorie creşte.

FIŞA MANAGERULUI

Ionel Simbanu are 46 de ani, este căsătorit şi are doi copii de care este foarte mândru. S-a născut la Târgu Bujor şi este dublu licenţiat, în economie şi relaţii internaţionale. Spune că îi plac lucrurile dificile şi acesta este singurul motiv pentru care preia postul de manager al societăţilor aflate în mare dificultate. Este expert în reorganizare judiciară, iar în portofoliul său figurează, printre altele, rentabilizarea Seromgal. Înainte de a deveni manager a acumulat experienţă pe tot felul de funcţii economice, de la revizor contabil la director economic.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Ionică Simbanu a renunţat la şefia Consproiect

Ionică Simbanu şi-a dat demisia din fruntea Consproiect, societatea „de proiecte” din subordinea Consiliului Judeţului, înainte ca PNL să treacă în opoziţie la nivel judeţean, odată cu revocarea din funcţia de vicepreşedinte a Taniei Bogdan. Alături de Simbanu, şi-a depus demisia şi Sorin Creţu, din cadrul Adunării Generale a Acţionarilor.
"Mă întorc în mediul privat, acolo unde există deschidere la nou şi unde există strategie (…) Sunt dezamăgit. Am primit prea multe lovituri ca să nu fiu supărat. La Consproiect sunt oameni competenţi, păcat că nu sunt sprijiniţi de Consiliul Judeţului. Când ajungi aici, ai de-a face cu un mediu ostil", ne-a spus Ionică Simbanu.
Potrivit informaţiilor noastre, cel care va „veghea” asupra societăţii Consproiect, despre care unii dintre consilierii judeţeni spun că va avea soarta Drumuri şi Poduri, este chiar noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţului, Marian Vicleanu (PP-DD).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

La Consproiect nu s-au dat salariile de şapte luni

Grevă de avertisment la Consproiect. Angajaţii firmei de proiectare au protestat paşnic timp de două ore pentru că nu şi-au primit salariile de şapte luni. Disperaţi că nu-şi pot întreţine familiile, oamenii au cerut ajutorul Inspectoratului Teritorial de Muncă. Acţionarul majoritar, adică Consiliul Judeţului Galaţi, şi-a luat mâna de pe societate şi prevede închiderea ei.

Cei 31 de angajaţi vin zilnic la serviciu, dar nu au ce lucra. Nici salarii nu mai primesc de şapte luni.

Mihail Fusea are o vechime de peste 30 de ani. A proiectat de-a lungul carierei zeci de drumuri şi clădiri. Iar acum este întreţinut de soţie. Mihail Fusea - angajat Consproiect: "La Consproiect sunt atâţia oameni care mor de foame. Mor de foame. Poate aude şi domnul preşedinte că este o situaţie limită".

Firma a fost înfiinţată în anul 2002 la cererea Consiliului Judeţului. Timp de 7 ani, lucrurile au mers bine, firma făcea chiar şi 100 de proiecte anual. Acum, angajaţii cred că se doreşte dispariţia societăţii.

Petru Seleuşan - director tehnic Consproiect: "Se intenţionează, bănuiesc, ca noi să ne pierdem firea, răbdare, sufletul şi sănătatea şi să ne luăm trăistuţa şi să plecăm de bună voie şi nesiliţi de nimeni. Adică să ne autodizolvăm".

Ionel Petrea - inspector şef ITM Galaţi: "S-a constatat faptul că sunt restanţe în ceea ce priveşte plata salariilor către lucrători, motiv pentru care s-a cerut o situaţie exactă şi inspectorii de muncă au dispus măsură, cu termen, ca toate salariile să fie achitate".

Din decembrie 2013, de când nu au mai primit niciun salariu, oamenii au făcut nenumărate sesizări la Consiliul Judeţului, acţionarul majoritar.

Preşedintele Consiliului ridică din umeri şi susţine că lucările se obţin în urma unor licitaţii.

Nicolae Bacalbaşa - preşedinte Consiliul Judeţului Galaţi: "Consiliul Judeţului, nici dacă ar vrea, nu are posibilitatea legal să facă presiune la unităţile administrativ teritoriale, adică la primării, pentru a încheia prioritar contracte cu Consproiectul. Ceea ce era posibil şi perfect legal în momentul creării instituţii".

Există puţine şanse ca oamenii să-şi primească salariile. Şi asta pentru că puţinii bani care intră în contul firmei, sunt luaţi de finanţele publice în contul datoriilor de aproape 3 milioane de lei.

digi24.ro

Link to comment
Share on other sites

Pot sa faca astia 100 de ITM-uri cu 2000 de idioti de-alde Petrea, ca intotdeauna salariatul si-o va lua in freza in fata Finantelor in MOD NELEGAL, in conditiile in care in toate legile speciale dau intaietate/prioritate salariatilor.. Asa ajungem la situatii in care executorii isi iau prime de sute de milioane, statul isi stinge din datorii printr-un ANAF penal, iar fraierul care ar fi logic sa fie motivat sa munceasca pentru stingerea creantelor initiale e lasat sa moara de foame cu legea in mana, punandu-i-se practic in carca greseala managerului care oricum a mancat sute de milioane pe luna din salarii si spagile afernte postului caldut de la stat.

Edited by riaji
Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Ce soartă va avea Consproiect, "fabrica" de proiecte a CJ

Consilierul judeţean Ion Ştefan a cerut conducerii Consiliului Judeţului Galaţi o informare cu privire la „fabrica” de proiecte a CJ, Consproiect, pe care o paşte falimentul. „Vrem să ştim care este situaţia acolo şi ce se doreşte a se întâmpla cu această instituţie, pentru că în perioada următoare este nevoie de firme de proiectare şi, având în vedere exerciţiul financiar 2015-2020, cred că judeţul Galaţi are nevoie de o asemenea instituţie, de personalul de acolo. Poate, dacă nu găsiţi salvarea Consproiect, măcar să reuşim ca aceşti oameni, care au o anumită experienţă, să poată să lucreze în mod corespunzător în proiectele instituţiei, în ajutorul Consiliului Judeţului”, i-a spus liberalul lui Nicolae Bacalbaşa.

Preşedintele CJ a replicat că împotriva Consproiect „s-au amestecat factori obiectivi şi factori subiectivi”. „Consproiect a fost o idee foarte bună a domnului Gogoncea, dar între timp s-a modificat legislaţia şi dacă înainte toate UAT-urile îşi făceau proiectele prin noi în mod legal, acum fiecare UAT îşi alege, iar ce s-a propus la un moment dat să mergem la UAT-uri să facem presiuni se putea numi trafic de influenţă. Sigur că este păcat că Consproiect a ajuns cum a ajuns. Şi Consproiect a avut hibele lui, pentru că tot aici, ţin minte că eram atacat pentru proiectele de la Grădina Zoo, şi toate acele proiecte de la Zoo au fost făcute de Consproiect”, a afirmat Nicolae Bacalbaşa.
Rămâne de văzut dacă cei care se află la cârma instituţiei publice se vor conforma.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Lasand la o parte calitatea proiectelor (sau lucrarilor) oferite, de nu putine ori "la limita", primariile din judet nu se inghesuiau sa plateasca sumele catre Consproiect, pe motiv ca "e de-al nostru". Asa ca, incet-incet, s-au acumulat milioane... 

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Planul de reorganizare a fost aprobat. „Fabrica” de proiecte a CJ mai are o şansă să fie salvată

SC Consproiect SA, „fabrica” de proiecte a Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, adusă în pragul falimentului din cauza managementului defectuos, dar şi a lipsei de preocupare şi interes, din partea CJ, de a o susţine, mai are o şansă să fie salvată, după ce, săptămâna trecută, planul de reorganizare al societăţii, care acum se află în insolvenţă, a fost confirmat de instanţă.

Pe data de 19 ianuarie, Tribunalul Galaţi a decis să aprobe planul de reorganizare propus de administratorul judiciar Anghelahăr IPURL, se arată în soluţia postată pe portalul instanţei: „(…) confirmă planul de reorganizare a activităţii debitoarei, SC Consproiect SA Galaţi, societatea debitoare urmând să-şi conducă activitatea conform planului de reorganizare confirmat, sub supravegherea administratorului judiciar; administratorul judiciar să depună trimestrial rapoarte privind situaţia financiară a averii debitorului, precum şi situaţia cheltuielilor efectuate pentru bunul mers al activităţii”.

Îi va întinde o mână salvatoare CJ?

Consiliul Judeţului Galaţi, care deţine 99,85 la sută din acţionariatul societăţii (0,044 la sută este deţinut de Consiliul Local Galaţi, iar 0,106 la sută de către 58 de consilii locale din judeţ) are posibilitatea acum să întindă o mână de ajutor „fabricii” de proiecte, care, în ultimii ani, după cum a concluzionat şi Camera de Conturi, a cam fost ignorată tocmai de instituţia care ar fi trebuit să vegheze la bunul mers al societăţii din subordinea sa. Asta pentru că aleşii de la vârful Consiliului au ales, în repetate rânduri, să ofere pe bandă rulantă contracte prin încredinţare directă unor firme private, iar către societatea proprie au direcţionat, când şi când, câte un contract.
„Deşi SC Consproiect SA Galaţi, având acţionar majoritar Consiliul Judeţului Galaţi, are ca obiect de activitate prestarea de servicii de proiectare, se constată că în anul 2014 UATJ Galaţi a contractat servicii de proiectare prin achiziţii directe de la alţi prestatori, atribuind contracte propriei societăţi doar în pondere de 1,77 la sută din totalul serviciilor de proiectare contractate, entitatea verificată nefăcând dovada solicitării de oferte din partea propriei societăţi pentru a constata dacă aceasta are posibilitatea de a efectua în condiţii de eficienţă prestaţiile solicitate”, apreciau auditorii Camerei de Conturi în Decizia nr. 21/14.08.2015.
În raportul Camerei de Conturi se mai arată, după cum v-am informat în luna septembrie a anului trecut, că persoanele cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judeţului nici măcar nu au demonstrat „preocuparea pentru rentabilizarea activităţii propriei societăţi care, în perioada 2010-2013, a înregistrat pierderi, cu atât mai mult cu cât interesul Consiliului Judeţului, ca entitate publică, ar trebui să fie îndreptat spre eficienţa utilizării banului public, inclusiv prin luarea în calcul a unei activităţi profitabile a societăţilor din subordine conducătoare de dividente”.
Aşa cum v-am informat în luna decembrie, firma de proiectare a CJ a primit contracte prin încredinţare directă de doar 24.800 de euro în 2014 şi 11.700 de euro în 2015 (primele 10 luni).
Consproiect este societatea care s-a ocupat, printre altele, de proiectarea modernizării bazei de agrement de la balta Zătun, Muzeului Pescarului, Căminului Cultural de la Munteni, care, ulterior, a obţinut şi finanţare din partea CNI, dar şi de proiectul modernizării Grădinii Zoologice. În prezent, „fabrica” de proiecte a CJ mai are doar 17 angajaţi, faţă de peste 100, câţi număra în „vremurile bune”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.