Jump to content

Fabrică clandestină de ţigări la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Fabrică clandestină de ţigări la Galaţi

O fabrică clandestină de ţigări a fost descoperită joi la Galaţi, în urma unor descinderi făcute de către oamenii legii. Din informaţiile pe care le deţinem la ora transmiterii acestei ştiri, fabrica respectivă, aflată undeva la ieşirea din oraş spre Tecuci, în zona Tirighina, funcţiona la maximă capacitate atunci când poliţiştii au făcut descinderile.

"În urma activităţilor informativ operative desfăşurate, în perioada august – decembrie 2011, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Galaţi şi în cooperare cu S.R.I. Galaţi s-au sesizat în legătură cu activităţile infracţionale desfăşurate de mai multe persoane, în cauză stabilindu-se existenţa şi funcţionarea unui grup infracţional constituit din persoane implicate, în diferite forme de participaţie, cu confecţionarea de ţigarete contrafăcute din tutun vrac şi comercializarea ilegală a acestora", se arată într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră Galaţi.

Potrivit aceluiaşi document, joi au fost făcute 20 descinderi simultane în mai multe locaţii de pe raza judeţului Galaţi. În urma acestor acţiuni a a fost descoperita o fabrică clandestină de ţigarete care la momentul descinderii se afla în plin proces tehnologic de producţie.

"S-au găsit cantitati impresionante de pachete de ţigări contrafacute si tutun vrac, acestea urmand a fi inventariate. Membrii grupării sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii a nu mai puţin de opt infracţiuni", se mai precizează în comunicat.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii arii infracţionale urmând ca la finalizare să fie luate măsurile legale în consecinţă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Politistii din Galati au descoperit o fabrica de tigari clandestina

O fabrica clandestina de tigari a fost identificata, joi, de politistii galateni in apropierea complexului Tirighina de la marginea municipiului Galati, transmite Agerpres, citand o declaratie a sefului Inspectoratului de Politie al Judetului Galati, comisar sef Danut Lefter. In momentul descinderilor facute de oamenii legii, in fabrica se lucra de zor, doua hale fiind pline cu baxuri de tigari.

Potrivit lui Lefter, balotii de tutun vrac se primeau in hale, dupa care se faceau procedurile de tocare, maruntire, ambalare si etichetare cu timbre de marcaj.

Concomitent cu descinderea de la fabrica, politistii, jandarmii, agentii SRI si "mascatii" au efectuat aproximativ 15 perchezitii la domiciliile si sediile de firma ale unor persoane implicate in aceasta afacere.

Mai mult de 20 de persoane sunt audiate in acest caz.

Potrivit unor informatii, fabrica ilegala functioneaza din luna august a acestui an.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

15 membri ai grupării, prinşi în urma a 20 de descinderi

O fabrică clandestină de ţigări a fost descoperită în zona industrială a municipiului Galaţi, în urma unor descinderi ale poliţiştilor care au avut loc, joi, în 20 de locaţii, fiind vizată o grupare care contrafăcea ţigări, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, Fabian Bădilă.

Fabian Bădilă a precizat, pentru MEDIAFAX, că fabrica clandestină de ţigări este cea mai mare de acest gen descoperitâ până acum de IGPF. "Fabrica clandestină de ţigări era în plin proces de producţie când s-au produs descinderile", a declarat purtătorul de cuvânt al IGPF.

Până la ora difuzării acestei ştiri au fost identificate şi sunt cercetate 15 persoane care fac parte din gruparea care se ocupa cu contrafacerea, producerea şi comercializarea pachetelor de ţigări. Cele 15 persoane urmează să fie duse la audieri la sediul Direcţiei de Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Galaţi

Potrivit lui Fabian Bădilă, poliţiştii au confiscat, din cele două depozite ale fabricii, 500.000 de pachete de ţigări contrafăcute.

La acţiune participă poliţişti de frontieră, alături de echipe de jandarmi şi inspectori ai Gărzii Financiare, sub coordonarea DIICOT Galaţi, cu cooperarea Serviciului Român de Informaţii.

monitorulsv.ro

Link to comment
Share on other sites

Organizare în stil mafiot la fabrica ilegală de ţigări de la Tirighina

Au fost identificate deja 26 de persoane care făceau parte din grupul infracţional implicat în activitatea fabricii ilegale de ţigări de la Tirighina, informează Poliţia de Frontieră Galaţi. Dintre cei 26, 19 sunt cetăţeni români, 6 cetăţeni bulgari şi 1 cetăţean cu dublă cetăţenie moldovenească şi germană. Persoanele au vârste cuprinse între 25 de ani şi 53 de ani. In data de 16.12.2011, pe numele a 8 cetăţeni români aduşi pentru cercetări au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, urmând ca în data de 17.12.2011 să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventiva. Detaliile legate de felul în care fabrica ilegală de ţigări funcţiona sunt şocante. Cei implicaţi în acest caz aveau o fabrică de ţigări, foloseau o tiparniţă pentru ambalaje, iar felul în care se realiza producţia pare a fi desprins din scenariile filmelor cu mafioţi.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Galaţi, semnat de subcomisarul Ion Irimia, „s-a stabilit ca începând din luna iunie 2011, cetăţenii români C.Eugen în vârstă de 44 de ani, P.C. Marian în vârstă de 31 ani şi M.Bogdan, în vârstă de 28 ani, au constituit un grup infracţional organizat specializat în operaţiuni de producere şi distribuire de ţigarete contrafăcute, grup la care au aderat ulterior alte persoane.

Aceştia, având locuri şi sarcini bine stabilite în cadrul grupului infracţional, au fabricat clandestin într-o locaţie din municipiul Galaţi cantitatea de 1.520 baxuri, conţinând fiecare câte 500 pachete ţigarete marca Viceroy, din care au distribuit în mai multe localităţi din România cantitatea de 150 baxuri, participând în mod direct ori ajutând ca antemergători la transportul acestora”.

Cum era organizată gruparea?

„Membrii grupului infracţional organizat achiziţionau tutun vrac, pe care ulterior îl transformau in ţigarete, cu ajutorul unei linii industriale de fabricat ţigarete, ambalate in pachete confecţionate cu ajutorul unui utilaj tip tiparniţa, si pe care aplicau timbre acciza falsificate. Gruparea infracţionala era extrem de bine organizata, hala în care se produceau ţigările fiind transformata într-un adevărat laborator clandestin în care accesul era permis doar lucrătorilor ce participau efectiv la procesul de producţie, acestora fiindu-le restricţionata total ieşirea din acest laborator. În interiorul halei geamurile au fost camuflate şi au fost amenajate birouri, dormitoare şi grup sanitar. Hrana era asigurată de către alţi membrii ai grupării care aplicau legea tăcerii se deplasau o singură data în jurul prânzului la o firma de pe raza judeţului şi în intervalul orar 12.00 – 13.30 asigurau alimentele pentru consum”, se arată în comunicatul IJPF.

Captură-record: 679.192 pachete de ţigări şi 111.000 ţigarete vrac

În urma descinderilor efectuate au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor următoarele bunuri: o linie industriala de fabricat si ambalat ţigări, o tiparniţa folosită pentru imprimarea ambalajelor de hârtie utilizate la fabricarea pachetelor de ţigarete, 675.989 pachete ţigarete marca Viceroy cu timbru de timbru de acciza din Ucraina, 3.203 de pachete ţigarete marca Plugarul cu timbru de acciza din Republica Moldova, 111.000 ţigarete ce urmau a fi ambalate în pachete, 647.500 filtre de ţigarete cu lungimea de 12 milimetri, 46 de baxuri conţinând tutun vrac (cantitate totala aproximativ 5.620 kg), 181 bucăţi role hârtie ţigarete, 107 bucăţi role hârtie filtru ţigarete, 40 de role de ambalaj plastic pentru pachete de ţigarete, 23 de role din material plastic folosit pentru sigilarea pachetelor de ţigarete, 24 de cutii de plastic conţinând substanţa pentru lipit pachetele de ţigarete şi timbrele de acciza, 303.000 de ambalaje de hârtie pentru pachete de ţigarete imprimate cu „Viceroy”, 443.000 de timbre de acciza contrafăcute, 1.650 de baxuri goale de ţigarete, două unităţi centrale de calculator, o autoutilitară marca Ford Tranzit, telefoane mobile şi documente de contabilitate.

Cercetările sunt continuate de către lucrătorii Biroului C.M.I.I.T. din I.J.P.F. Galati, sub coordonarea D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

La ancheta privind fabrica ilegală de ţigări de la Galaţi a participat şi SRI. Au fost reţinute 26 de persoane, printre care şase bulgari şi un neamţ

Investigatorii au dezvăluit că ancheta durează de mai bine de cinci luni, răstimp în care fabrica ilegală de ţigări a fost sub supraveghere, inclusiv cu sprijinul SRI, 24 de ore din 24. S-a acţionat doar în momentul în care toate probele au fost puse cap la cap.

Ancheta privind fabrica ilegală de ţigări de la Tirighina, un poliţiştii şi procurorii au descins în forţă joi, scoate în evidenţă amănunte extrem de interesante despre acest caz. Astfel, pe parcursul a aproape cinci luni, poliţiştii de frontieră gălăţeni, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii (S.R.I.), au monitorizat 24 de ore din 24 de ore această locaţie, maşinile şi persoanele care se deplasau în zonă, pentru aprovizionare cu materie primă şi alimente, preluarea mărfii şi distribuţie.

Până la urmă, s-a stabilit că 26 de persoane din cele 43 audiate fac parte din grupul infracţional. Dintre acestea, 19 sunt cetăţeni români, 6 sunt cetăţeni bulgari, iar unul este cu dublă cetăţenie - moldovenească şi germană. Indivizii au vârstele cuprinse între 25 şi 53 de ani.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

1.370 de baxuri de ţigarete contrafăcute au fost descoperite şi ridicate în vederea confiscării

Ieri, 15 decembrie a.c., în jurul orei 14.00, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Galaţi, cu sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, Serviciului Român de Informaţii –Secţia Galaţi şi jandarmi din cadrul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Galaţi au efectuat un număr de 20 percheziţii domiciliare pe linia traficului ilegal de ţigări pe raza municipiului Galaţi.

În urma percheziţiilor desfăşurate, în zona Complexului Tirighina, de la marginea municipiului Galaţi, au fost descoperite într-o hală aparţinând unei societăţi comerciale 249 baxuri de ţigarete, iar în curtea aferentă, într-o autoutilitară 250 de baxuri de ţigarete şi într-un microbus 61 de baxuri de ţigarete, toate marca Viceroy cu timbru acciză Ucraina.

În cea de a doua hală poliţiştii au descoperit o fabrică neautorizată, în stare de funcţionare, care avea o linie industrială de fabricat şi ambalat ţigarete.

Ulterior, în aceeaşi zi, în jurul orei 16.00, în cadrul aceleiaşi activităţi, într-un depozit al unui restaurant de pe strada 1 Decembrie 1918 din municipiul Galaţi, au fost descoperite 248 baxuri ţigarete marca Viceroy cu timbru acciză Ucraina.

În urma percheziţiilor efectuate au fost ridicate în vederea confiscării şi continuării cercetărilor următoarele bunuri:

- o linie industrială de fabricat şi ambalat ţigarete;

- un utilaj tip tiparniţă folosit pentru imprimarea ambalajelor de hârtie utilizate la fabricarea pachetelor de ţigarete;

- 675.989 pachete ţigarete marca Viceroy timbru acciză Ucraina;

-111.000 ţigarete ce urmau a fi ambalate în pachete;

-3.203 pachete ţigarete marca Plugarul timbru acciză R. Moldova;

-647.500 filtre de ţigarete lungime 12 centimetri;

- 46 baxuri conţinând tutun vrac (cantitate totală aproximativ 5620 kg);

-181 role hârtie ţigarete;

-107 role hârtie filtru ţigarete;

- 40 role ambalaj plastic pachete ţigarete;

- 24 cutii plastic conţinând substanţa pentru lipit pachetele de ţigarete şi timbrele de acciză;

- 23 role material plastic folosit pentru sigilarea pachetelor de ţigarete;

- 303.000 ambalaje de hartie pachete ţigarete imprimate „Viceroy”;

- 443.000 timbre acciză contrafăcute;

- 1.650 baxuri ţigarete goale;

- doua unităţi centrale de calculator;

- o autoutilitara marca Ford Tranzit;

- telefoane mobile;

- documente de contabilitate.

În urma primelor verificări şi cercetări efectuate s-a stabilit că cetăţenii români C. Eugen, în vârstă de 44 ani, P.C. Marian în vârstă de 31 ani şi M. Bogdan, în vârstă de 28 ani au constituit un grup infracţional care urmărea fabricarea clandestină de ţigarete şi distribuirea acestora în mai multe localităţi din ţară.

Membrii grupului aduceau din Bulgaria, cu diferite mijloace de transport, tutun vrac pe care îl foloseau la fabricarea de ţigarete ambalate ulterior în pachete cu timbru de acciză Ucraina sau Republica Moldova, folosind fraudulos marca Viceroy.

În fabrica clandestină de ţigarete lucrau atât cetăţeni români cât şi cetăţeni bulgari.

În data de 16.12.2011, 6 persoane reţinute pe bază de ordonaţă pentru 24 de ore au fost prezentate instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

Cercetările sunt continuate de către poliţiştii din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi şi poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi sub coordonarea procurorilor DIICOT –Serviciul Teritorial Galaţi pentru stabilirea cu exactitate a întregii activităţi infracţionale şi a tuturor persoanelor implicate.

politiaromana.ro

Link to comment
Share on other sites

La fabrica de ţigări de la Tirighina, materie primă din Bulgaria

* Halele în care erau stocate ţigările aparţin unor firme gălăţene

Cinci bărbaţi au primit mandate de arestare pentru 29 de zile, la propunerea DIICOT, pentru implicare în funcţionarea fabricii ilegale de ţigări de la Tirighina şi a comercializării produselor obţinute. Arestaţii sunt: Remus Pungan, Ionuţ Uşurelu, Cornel Uşurelu, Lucian Beldiman şi Vasile Carp.

Menţionăm că Remus Pungan a fost inculpat şi în celebrul dosar "Ghimpu", în care a primit o condamnare de 3 ani cu suspendare, pe care urmează să o execute, în condiţiile date. În acelaşi dosar, Pungan avea de plătit, alături de alte opt persoane, aproape un miliard de lei vechi către Mittall Steel.

Tutun vrac bulgăresc

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, tutunul vrac era adus din Bulgaria. Poliţia de Frontieră apreciază că, cel mai probabil, marfa era încărcată în maşini ca să fie trecută peste graniţă, varianta transportului tutunului cu vaporul sau trenul fiind foarte puţin probabilă.

Ale cui sunt halele cu ţigări?

Tot potrivit comunicatului IPJ, 249 dintre cele 1370 de baxuri de ţigări confiscate vineri, erau stocate într-o hală din zona Tirighina, „aparţinând unei societăţi comerciale”. Alte 248 de baxuri au fost găsite de poliţişti „într-un depozit al unui restaurant de pe strada 1 Decembrie 1918”. Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, purtătorul de cuvânt al IPJ, scms. Bogdan Cojocaru, ne-a declarat că numele celor două societăţi nu pot fi încă făcute publice pentru că acest lucru ar influenţa mersul anchetei.

Grup infracţional destructurat

Vă reamintim că vineri, în cadrul unei acţiuni de amploare în care s-au implicat aproape toate structurile poliţieneşti, a fost stopată activitatea unei fabrici ilegale de ţigări, care funcţiona într-o hală de lângă Galaţi, în vecinătatea complexului Tirighina. Monitorizarea reţelei începuse, potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei de Frontieră scms. Ion Irimia, încă din luna august. Între timp, circa 43 de persoane au fost aduse la audieri, aproape 685.000 de pachete de ţigări au fost confiscate odată cu o cantitate impresionantă de tutun vrac, cu linia de producţie şi cu materialele folosite de infractori pentru confecţionarea şi ambalarea ţigărilor în pachete şi baxuri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Fabrica ilegală de ţigări de la Galaţi era aprovizionată cu tutun pe Dunăre

Marfa era adusă din Bulgaria pe nave de mărfuri aflate în tranzit şi era aruncată peste bord în zona Priza Dunării. Tutunul vrac era ambalat în folie din plastic impermeabilă. Membrii reţelei prelua marfa cu bărci cu motor şi o duceau pe Siret până în zona podului CFR de la Barboşi, unde o lăsau pe mal.

Ancheta privind fabrica ilegală de ţigări închisă vineri la Galaţi (la Tirighina), în urma descinderii poliţiştilor şi procurorilor, scoate la iveală noi detalii despre modul cum opera reţeaua infracţională. Primul aspect important este acela că tutunul folosit era adus din Bulgaria, de unde rea cumpărat "la negru" sau cu facturi contrafăcute.

În privinţa modului cum a ajuns marfa în România, anchetatorii avansează ipoteza că ar fi vorba despre transport rutier, însă o serie de surse indică faptul că întrega operaţiune s-a desfăşurat pe Dunăre, tutunul fiind ascuns în cala unor nave de transport mărfuri (în special cherestea).

Pachetele cu tutun vrac, bine legate în folie din plastic, erau aruncate în apă, aproape de mal, în zona Prizei Dunării, de unde erau preluate de membrii reţelei. Aceştia foloseau bărci cu motor cu care duceau marfa pe Siret, până în zona podului CFR de la Barboşi. Aici marfa era preluată de camioane şi dusă la fabrica ilegală de ţigări de la Tirighina.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Fraţii Uşurelu, interlopii cocalari, erau legătura dintre mafia ţigărilor şi "piaţa neagră" din Galaţi

Scandalul fabricii ilegale de ţigări, descoperită de oamenii legii în zona Tirighina (chiar lângă hotelul cu acelaşi nume), scoate la iveală legături dintre fabricanţii de ţigări şi lumea interlopă care controlează "piaţa neagră" din Galaţi. Fraţii Uşurelu erau veriga lipsă în acest scenariu.

Foarte interesant este rolul în această „piesă" al fraţilor Ionuţ şi Cornel Uşurelu. Surse din zona anchetei ne-au dezvăluit că Ionuţ (24 ani) a condus paza fabricii şi s-a ocupat de aprovizionarea cu alimente şi alte bunuri a muncitorilor care au fost sechestraţi în interior mai bine de doi luni (pentru a nu deconspira reţeaua). Tot el este cel care a supervizat preluarea tutunului vrac, adus pe calea apei din Bulgaria.

Mecanismul acestei aprovizionări pare halucinant. Tutunul era adus pe convoaie de barje, ascuns printre alte mărfuri, în pachete de circa un metru cub, bine sigilate în plastic. În zona Priza Dunării pachetele erau aruncate în Dunăre, de unde erau "pescuite" de oamenii coordonaţi de fraţii Uşurelu, care le duceau cu barca cu motor pe Siret, până la podul CFR de la Barboşi. Aici erau preluate de o dubă condusă de Vasile Carp şi duse la fabrică.

Cornel (26 ani) a fost şef peste distribuirea ţigărilor, având în vedere că avea conexiuni cu interlopii care controlează piaţa neagră din Galaţi..

Ei au fost ajutaţi în întreaga activitate infracţională de Vasile Carp, unul dintre oamenii de încredere ai lui Eugen Ciobotaru.

Viaţa celor doi fraţi Uşurelu este legată, de altfel, de lumea interlopă. Ei au fost cooptaţi în afacere tocmai pentru relaţiile pe care ei le aveau cu „piaţa neagră" din oraş.

Ambilor le place să pozeze în „şmecheri". Şi-au făcut inclusiv profiluri pe Facebook, în care au postat fotografii de genul „cocalar".

Aurel Uşurelu şi-a făcut chiar o fotografie cu pistolul la tâmplă, în vreme ce Ionuţ a pozat în uniformă de tip forţe speciale, după cum puteţi vedea din galeria foto alăturată.

De asemenea, celor doi fraţi le place să se laude şi cu conexiunile lor în lumea infractorilor din Galaţi. Printre prietenii lor din amintita reţea de socializare se numără şi Ion Ijdileanul, zis „Ţăranul", unul dintre cei mai periculoşi interlopi din România.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Mafioţii de la Sidex s-au profilat pe ţigări

Capii reţelei care fabrica ilegal ţigări la Galaţi au fost anchetaţi şi chiar condamnaţi în dosare penale privind furturi de tablă de la combinatul siderurgic.

Mafia tutunului avea la Galaţi, până de curând, una dintre cele mai mari fabrici ilegale de ţigări din România. Primele indicii privind existenţa fabricii au fost descoperite de oamenii legii în urmă cu cinci luni, iar până pe 15 decembrie, când au avut loc descinderile, „afacerea" a fost atent monitorizată.

În urma acţiunii în forţă, 26 de persoane au fost reţinute pentru cercetări, iar cinci au fost arestate preventiv pentru 29 de zile: Remus Pungan, Ionuţ Uşurelu, Cornel Uşurelu, Vasile Carp şi Lucian Beldiman. Un al şaselea suspect important, Eugen Ciobotaru, este de negăsit.

În fabrica ilegală situată la marginea oraşului Galaţi, într-o hală din zona Tirighina (la doar câteva zeci de metri de gardul ArcelorMittal) au fost găsite utilaje pentru fabricarea ţigărilor, o tipografie pentru pachete şi timbre fiscale, câteva tone de tutun vrac, precum şi aproape 700.000 de pachete de ţigări Viceroy falsificate de la A la Z.

În hală erau şi în jur de 20 de angajaţi care, practic, erau ţinuţi în captivitate de mai bine de două luni. Acolo munceau, acolo dormeau, acolo mâncau, acolo îşi făceau nevoile, totul pentru ca nu cumva ca afacerea să „transpire".

Utilajele fuseseră cumpărate, ca fier vechi, de la o serie de fabrici de tutun dezafectate, iar materia primă era procurată, se pare, din afara graniţelor României. „Credem că sursa tutunului folosit la fabricarea ţigărilor este Bulgaria, iar transportul s-a făcut cu mijloace auto, cu acte de însoţire false", a declarat subcomisarul Ion Irimia, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Galaţi. Valoarea capturii - utilaje, ambalaje, tutun vrac şi ţigări - depăşeşte trei milioane de euro.

Cuibuşorul de nebunii

Anchetatorii au refuzat să ofere detalii legate de firmele implicate în afacerea ilegală cu tutun. Cu toate acestea, reporterii „Adevărul" au aflat că este vorba de cel puţin două societăţi: Eurocad SRL şi Remirod SRL. Ambele sunt din Galaţi şi s-au dezvoltat ca firme-căpuşă la combinatul siderurgic, pe seama căruia au făcut profituri fabuloase înainte ca acesta să fie privatizat. Eurocad SRL este specializată în comerţ cu produse metalurgice şi reciclarea deşeurilor şi proprietara halei din zona Tirighina, în care funcţiona fabrica ilegală de ţigări. Aparţine omului de afaceri Eugen Ciobotaru (44 de ani), care este şi proprietarul complexului Tirighina (motel şi restaurant), aflat în imediata apropiere şi cunoscut ca un adevărat „cuibuşor de nebunii": chefuri cu interlopi şi dame de consumaţie.

Ciobotaru figura pe lista persoanelor care trebuiau reţinute în scandalul ţigărilor, însă, în mod miraculos, el a dispărut de la domiciliu cu doar câteva zile înainte de descinderea DIICOT. Surse din Justiţie susţin că este luată în calcul varianta ca el să fi fost avertizat din interior cu privire la acţiunea oamenilor legii.

Ciobotaru nu este la primul conflict cu legea. În 2002, el a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru furt calificat (tablă din Sidex), dar a scăpat de puşcărie în urma unui decret semnat de Ion Iliescu în 2004. El a fost inculpat şi în dosarul penal în care Constantin Ghimpu, fostul şef al pazei Sidex, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare.

A fost achitat, în urmă cu doar câteva zile, după ce şoferul de la firma lui care transporta marfa furată a luat totul asupra sa şi a declarat că „şeful nu ştia nimic". Avocatul lui Ciobotaru a fost Gheorghe Drăghici, fost procuror la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Celălalt om de afaceri implicat în afacerea fabricii ilegale de ţigări este Remus Pungan (45 ani), inculpat şi el în „Dosarul Ghimpu", în care a fost condamnat la doi ani cu suspendare. El este patronul firmei Remirod SRL.

Fraţii Uşurelu, interlopii cocalari

Foarte interesant este rolul în această „piesă" al fraţilor Ionuţ şi Cornel Uşurelu. Surse din anchetă ne-au dezvăluit că Ionuţ (24 de ani) a condus paza fabricii şi s-a ocupat de aprovizionarea cu alimente şi alte bunuri pentru muncitori, în vreme ce Cornel (26 de ani) a fost şef peste distribuirea ţigărilor. Ei au fost ajutaţi de Vasile Carp, unul dintre oamenii de încredere ai lui Eugen Ciobotaru.

Viaţa celor doi fraţi Uşurelu este legată de lumea interlopă. De altfel, au fost cooptaţi în afacere tocmai pentru relaţiile pe care ei le aveau cu „piaţa neagră" din oraş. Ambilor le place să pozeze în „şmecheri". Şi-au făcut chiar şi profiluri pe Facebook în care au postat fotografii de genul „cocalar". Printre prietenii lor din amintita reţea de socializare se numără şi Ion Ijdileanul, zis „Ţăranul", unul dintre cei mai periculoşi interlopi din Galaţi.

Un alt cap al reţelei este Lucian Beldiman, fiul unei familii „bune" din Galaţi. Tatăl acestuia - Alexandru - a fost director de personal la Sidex Galaţi, în vreme ce mama acestuia - Florica - a fondat firma Benefic SRL (specializată în comerţ angro cu tablă SIDEX, pe care o lua pe datorie de la firma de stat). Firma familiei ajunsese în urmă cu circa 15 ani una dintre cele mai importante societăţi româneşti de export tablă. În prezent, Florica Beldiman este judecată pentru înşelăciune în mai multe dosare penale.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Cei cinci din „dosarul fabricii de ţigări” rămân în arest

Mandatele celor cinci arestaţi din “dosarul fabricii de ţigări” au fost bătute în cuie de judecătorii Curţii de Apel, acolo unde aceştia au atacat decizia Tribunalului. Remus Pungan, Cornel Uşurelu, Ionuţ Uşurelu, Lucian Beldiman şi Vasile Carp s-au aflat pe 22 decembrie în sala de judecată. Judecătorii Curţii au admis în parte recursul lor, fără ca asta să însemne şi libertate.

Reamintim că săptămâna trecută procurorii gălăţeni ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) împreună cu poliţiştii de la Frontieră au dat publicităţii faptul că s-a găsit o fabrică ilegală de tutun, confiscându-se utilajele, ţigările şi făcându-se mai multe reţineri. Potrivit spuselor celor de la DIICOT, tutunul era adus vrac din Bulgaria, era procesat în fabrica ilegală, după care era ambalat în pachete cu timbru de acciză din Ucraina sau Republica Moldova, folosind fraudulos marca Viceroy. Tot potrivit procurorilor de la Crimă Organizată, în fabrica de tutun lucrau foarte mulţi indivizi, atât români, cât şi bulgari.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Djabar.. de la Politia (de orice fel) si Garda Financiara pana la 3 sferturi dintre magistratii galateni stiau de asta. De altfel, trebuie sa fii retardat sa nu te impinga curiozitatea acolo unde te impinge datoria. Doar cei care nu voiau sa se implice sau macar sa auda nu auzeau, ca-n rest se cotiza in dreapta si in stanga.

Link to comment
Share on other sites

Djabar.. de la Politia (de orice fel) si Garda Financiara pana la 3 sferturi dintre magistratii galateni stiau de asta. De altfel, trebuie sa fii retardat sa nu te impinga curiozitatea acolo unde te impinge datoria. Doar cei care nu voiau sa se implice sau macar sa auda nu auzeau, ca-n rest se cotiza in dreapta si in stanga.

Nu vreau sa iau apararea unor politisti corupti sau unor magistrati prosti insa ceea ce afirmi tu este destul de grav. Daca nu ai niste dovezi pentru a-ti sustine afirmatiile nu cred ca are rost sa faci comentarii gratuite.

Sunt convins ca traficul / contrabanda cu tigari nu s=a terminat insa tu afirmi ca cel putin la noi in Galati se stia de existenta unei fabrici clandestine si nimeni nu a facut nimic (cel putin pana la un moment dat).

Imi place sa cred ca inca nu s-a ajuns la nivelul asta de coruptie a unui intreg sistem astfel incat nimeni sa nu reactioneze la niste situatii de acest gen.

O astfel de problema se poate rezolva in multe moduri:

- exista televiziuni private - interesate de subiecte "bomba"

- exista jurnalisti de investigatie (nu am intalinit inca nici unul adevarat in Galati)

- exista marii producatori de tigarete, care ar fi "aruncat in aer" fabrica clandestina pentru ca le diminueaza veniturile

- exista politie, militie, securitate, parchet, min finantelor (organe ale statului) care in cel mai rau caz se fac ca isi indeplinesc atributiile dar misca si ei ceva totusi

- exista marele internet unde poti posta subiecte de acest gen si poti determina reactii de la unul din punctele de mai sus.

Daca pe viitor ai "informatii" despre situatii similare incearca sa abordezi problema prin unul din pasii de mai sus si doar apoi plange-te ca nimeni nu a facut nimic.

Daca in schimb nu ai si niste probe / dovezi, ar fi mai bine sa te abtii de la astfel de comentarii pentru ca nu sunt constructive.

PS. Ceea ce am scris nu reprezinta un atac la persoana ci doar o parere personala despre modul cum ar trebui tratate subiecte de acest gen. Nu imi place cand cineva isi da cu parerea fara a sti ceva sigur si documentat despre un anumit domeniu (gen MIRCEA BADEA).

Edited by djabar1523
Link to comment
Share on other sites

Djabar.. Intai de toate, eu nu m-am plans decat de atitudinea (a naibii de suparatoare, din postura mea de cetatean normal) celor care ar trebui sa-si faca treaba, dar care apar ca niste fete mari cu chiloteii de danteluta in vine si ne servesc pe tava sfaturi si explicatii halucinant de cretine si de plictisitoare in situatiile de fata.

In al doilea rand, il urasc pe Mircea Badea si pe alti dezinformatori si parerologi de pe la noi.

In al treilea rand, nu uita ca ne aflam intr-un mediu virtual deschis, in care ideea de "dovada" se risipeste in 'peisajul' comentariilor noastre. Lasand la o parte faptul ca e foarte greu sa pui la dispozitie o asemenea 'dovada' (ce forma ar trebui sa aiba ea, ce format, in ce sens sa fie convingatoare pentru toti, etc. ?), eu nu te cunosc, tu nu ma cunosti. Vrei sa crezi pe cuvant ce-ti zic, bine, nu, la fel de bine - e alegerea ta, ca atunci cand ne-am pus pe comentat stirea respectiva. E libertatea fiecaruia sa spuna ce vrea/crede/gandeste, in functie de experientele si informatiile pe care le are la dispozitie; chiar tu ai afirmat ca exista marele internet unde pot posta astfel de subiecte - ei bine, asta fac! Pe langa asta, nu cred ca exista 'comentarii gratuite', daca ele iau sensul pe care am inteles eu ca il atribui tu respectivei sintagme.

In al patrulea rand, daca tu vrei sa crezi intr-un sistem mai mult roz decat maro, cu nu stiu cate modalitati de rezolvare (control a unor astfel de acte) si oameni care-si fac treaba, asta este din nou alegerea si (daca m-ai intreba pe mine) problema ta.

Eu nu fac decat sa dau afara niste informatii de interes public care vin inspre mine (in mod mai mult sau mai putin voit). Ai vrea sa-ti spun cine din institutiile respective si-a luat spaga? Ai vrea sa-ti zic de la cine am auzit sau ce am vazut? Sau sa te iau de manuta sa te duc la respectivii sau la fata locului? Eu cred ca daca astfel de informatii ajung la mine, un neica-nimeni, ajung si la persoanele care ar trebui sa-si faca treaba, iar un semn al faptului ca situatia e asa cum nu vrei tu s-o vezi este chiar asta: nimeni nu face nimic pana treaba se impute, dintr-un motiv sau altul.

Iti propun un exercitiu de logica, daca vrei. Daca ai fi mers macar odata in ultimii 2 ani de zile, sa spunem, acolo, langa motelul Tirighina, ai vedea ca exista cel putin un echipaj de politie in zona la orice ora din zi si din noapte. Ai vedea ce oameni luau pranzul pe-acolo sau faceau o petrecere, o baie sau luau o lectie de dans in sala de sport de-acolo - inspectori, ofiteri, procurori, simpli agenti etc. Care era posibilitatea ca niciunul din aia, care aveau si atributiile sa o faca si se perindau pe-acolo, sa nu aiba curiozitatea (la care, de altfel, ii impinge si legea) sa (se) intrebe: bai, ce mama dracului o fi in hala asta care se afla la 5 metri de cladirea asta pe care o frecventez zi de zi..? A aparut peste noapte? E activitate in ea? Are cutare autorizatie?

Nu in ultimul rand, n-am luat comentariul tau ca un atac la persoana, ci am raspuns cu parerea ca asa trebuie tratate, din punctul meu de vedere, subiectele de acest gen AICI.

Edited by riaji
Link to comment
Share on other sites

Capul afacerii cu ţigări contrafăcute, propus pentru arestare în lipsă

La Tribunalul Galaţi s-a înregistrat în urmă cu puţină vreme o propunere de arestare preventivă pe numele lui Eugen Ciubotaru, cel despre care există informaţii că ar fi fost capul afacerii cu ţigări contrafăcute într-o hală de la ieşirea din Galaţi, în zona Tirighina.

În cazul lui Ciobotaru, procurorii au solicitat un mandat de arestare în lipsă, acesta nefiind găsit pe parcursul cercetărilor făcute până acum.

Eugen Ciobotaru nu este la prima întâlnire cu legea. El, a avut o condamnare de patru ani, pentru furt din Sidex, rămasă definitivă în 2003, prin decizia penală nr 5190 a Înaltei Curţi de Casaţi şi Justiţie. Ciobotaru nu a stat foarte mult după gratii pentru că a fost graţiat printr-un decret dat de preşedintele Ion Iliescu (decretul nr. 237) în 6 aprilie 2004.

În acelaşi an în care a fost graţiat, numele său apare într-un nou dosar penal legat tot de furturile din Combinat, alături de Constantin Ghimpu, fostul şef al pazei de pe platforma siderurgică. În acest caz, el a fost condamnat tot la patru ani de închisoare, dar de data aceasta cu suspendare. După ani de judecată, el a fost achitat în „dosarul Ghimpu”, pe baza mărturiei şoferului care transporta marfa furată, acesta luând toată vina asupra lui.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

De la imagistică medicală la fabrică ilegală de ţigări

Pe 30 decembrie 2011, procurorii DIICOT au mers în instanţă cu două propuneri de arestare preventivă în dosarul privind fabrica ilegală de ţigări de la Tirighina. După cum scria în ziarul nostru, unul dintre cei propuşi la arestare este Eugen Ciobotaru. Conform site-ul Tribunalului Galaţi, în acest dosar a fost propus pentru arestare şi Bogdan Mihalcea. Cei doi se sustrag cercetărilor, aşa că procurorii au cerut mandate de arestare în lipsă. Judecătorii nu au putut da curs cererii, deoarece legea impune anumite proceduri. „Dosarul a fost amânat pentru lipsă de procedură cu inculpaţii. Aceştia vor fi citaţi pentru data de 9 ianuarie, atunci când magistraţii vor lua în discuţie cererea procurorilor DIICOT”, ne-au explicat surse din Tribunalul Galaţi.

Deşi iniţial s-a spus că Ciobotaru nu se sustrage urmăririi penale, până acum acesta nu s-a prezentat nici la parchet şi nici la instanţa de judecată. Dacă va veni sau nu pe 9 ianuarie rămâne de văzut. Până atunci însă, cel despre care, în martie 2009, „Viaţa liberă” scria că este patronul SC CADEROM SRL, Eugen Ciobotaru, se bucură încă de liberate.

În 2009 - un computer tomograf în Spitalul Militar

În 2009, „Viaţa liberă” scria despre Ciobotaru pentru că acesta cumpărase un computer tomograf pe care urma să îl instaleze în incinta Spitalului Militar, ceea ce s-a şi întâmplat în scurt timp. De pe portalul Cad Grup.ro aflăm că sediul firmei CADEROM este pe strada Anul Revoluţiei 1848, nr. 50, unde funcţionează Centrul de Imagistică Medicală Medimage. Pe site-ul Registrului Comerţului, la capitolul date despre asociaţi ai SC CADEROM SRL, figureză un singur nume: Meiroşu Ecaterina, în vârstă de 44 de ani, persoană fizică, ce îndeplineşte şi funcţia de administrator. Tot Registrul Comerţului ne informează că nu există persoane juridice asociate la CADEROM SRL. Odată cu montarea computerului tomograf despre care vorbea Eugen Ciobotaru în 2009, firma şi-a deschis şi un punct de lucru, în incinta Spitalului Militar din Galaţi, pe strada Traian nr. 199.

Ecaterina Meiroşu figurează, la Registrul Comerţului, ca administrator şi în cadrul firmei SC DANICAD SRL, în cadrul căreia funcţionează complexul hotel-restaurant Vila Tirighina, de pe strada Garofiţei, nr. 10. Sediul Vilei Tirighina este situat în imediata apropiere a halei unde poliţiştii au descoperit, pe data de 15 decembrie 2010, fabrica ilegală de ţigări, aflată în plin proces de producţie.

Din Cad Grup face parte, potrivit siteului amintit, şi SC EUROCAD SRL, firmă care se ocupă cu reciclarea maselor plastice şi deşeurilor feroase, firmă care în iulie 2011 avea 33 de angajaţi, conform site-ului datasmart.ro. Potrivit Cad Grup.ro, de activităţile de reciclare se ocupă şi SC DANICAD SRL, firmă listată de această dată la aceeaşi adresă cu SC. EUROCAD SRL, pe strada Garofiţei nr. 5

Ciobotaru şi Meiroşu au fost asociaţi

Din înregistrarea nr. 30/661251 din Monitorul Oficial partea a IV-a nr. 6434 din 14.11.2008, aflăm că: „Subsemnaţii Ciobotaru Eugen şi Meiroşu Ecaterina, asociaţi ai SC EUROCAD SRL Galaţi, hotărâm aprobarea Bilanţului contabil şi Contul de profit şi pierdere la 31.12.2007, întocmit în conformitate cu respectarea normelor legale”.

Pe 1 iulie 2010, se publică în Monitorul Oficial, partea a IV-a nr. 2874 un act adiţional la actul constitutiv al SC EUROCAD SRL în care, din nou, Eugen Ciobotaru şi Ecaterina Meiroşu figurează ca asociaţi în cadrul firmei. Domeniul de activitate al firmei se suplimenta prin respectivul act adiţional cu: colectarea deşeurilor nepericuloase, comerţ cu amănuntul efectuat în afara magazinelor, standurilor, chioşurilor şi pieţelor, activităţilor de consultanţă pentru afaceri şi management şi activităţi de ambalare. Asocierea dintre Eugen Ciobotaru şi Ecaterina Meiroşu este dovedită, în repetate rânduri, în Monitorul Oficial, partea a IV-a.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Capul afacerii cu ţigări fabricate ilegal la Tirighina a primit mandat de arestare în lipsă

Magistraţii gălăţeni au emis luni mandate de arestare în lipsă pe numele Eugen Ciobotaru, bănuit că ar fi şeful fabricii ilegale de ţigări de la Tirighina, şi Bogdan Mihalcea, implicat şi el în fabricarea ţigărilor, pentru o perioadă de 30 de zile.

Certat cu legea încă din 1998

După ce într-o ediţie precedentă v-am oferit informaţii legate de afacerile lui Eugen Ciobotaru, astăzi vă prezentăm detalii despre dosarul în care acesta a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni în anul 2003. Ciobotaru a fost acuzat, în 2011, că a dat mită, a făcut fals în înscrisuri, a favorizat infractorul şi a făcut evaziune fiscală. Acuzaţii grele, care i-au adus gălăţeanului o pedeapsă de doi ani de închisoare. Iniţial, pedeapsă a fost dată cu suspendare, dar Curtea Supremă a decis, în 2003, că locul omului de afaceri este după gratii. Ulterior, la scurt timp după decizia irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fostul preşedinte Ion Iliescu a semnat o graţiere individuală pe numele lui Eugen Ciobotaru. Aşa că dosarul s-a închis şi toată lumea a trecut mai departe. Dar, să vedem de ce a ajuns omul de afaceri după gratii.

Prejudiciu de aproape un miliard de lei vechi

Conform rechizitoriului parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, întocmit în 1998, Eugen Ciobotaru deţinea o firmă care avea ca obiect principal de activitate achiziţionarea, desfacerea şi reciclarea metalelor şi nemetalelor refolosibile. Alături de Gabriel Ene, un alt administrator de firmă, Ciobotaru cumpăra fier vechi de la diferite persoane fizice, pe bază de chitanţă. Marfa era revândută la societăţi din Iaşi, după care revenea la Galaţi la Sidex. Procurorii spun că Ciobotaru se folosea de o angajată de pe platforma siderurgică, care se ocupa cu cântărirea fierului vechi, pentru a obţine venituri mai mari.

Angajata Sidex trecea în acte cantităţi de fier mai mari decât erau în realitate aduse. În perioada martie – iunie 1998, Ciobotaru a trecut cantităţi mai mari pentru 11 vagoane (patru dintre ele fiind ale lui Gabriel Ene) de fier vechi, omul de afaceri achitând angajatei SIDEX aproximativ 700.000 de lei vechi pentru sprijinul acordat. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în cele şapte vagoane aparţinând lui Ciobotaru s-a constatat o diferenţă de 252 de tone de fier vechi. Cu ajutorul unei subalterne, gălăţeanul a întocmit 500 de adeverinţe false pentru a justifica achiziţionarea a 1.024 de tone fier vechi, în valoare de 256 de milioane de lei vechi. Anchetatorii au găsit, în registrul de casă al firmei, plăţi în valoare de 18 milioane de lei vechi, iar în urma cercetărilor au constatat că statul a fost prejudiciat cu 924.158.912 lei vechi.

Cei doi oameni de afaceri gălăţeni au folosit aceeaşi metodă şi pentru achiziţionarea şi vânzarea de fier beton. În afacere au fost implicate atât persoane din Sidex, cât şi angajaţi ai societăţilor comerciale conduse de Ciobotaru şi Ene, salariaţi care au primit diferite sume de bani pentru servicii ilegale făcute.

Graţiere semnată de Ion Iliescu

După ce procurorii au terminat de instrumentat cazul, dosarul a ajuns pe masa judecătorilor. După aproape doi ani, Ciobotaru s-a ales cu o sentinţă prin care a primit mai multe pedepse: opt luni închisoare pentru dare de mită, şase luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, şase luni pentru favorizarea infractorului şi opt luni pentru evaziune fiscală. La finalul procesului, magistraţii au decis contopirea pedepselor şi au stabilit că Eugen Ciobotaru trebuie să execute pedeapsa cea mai grea de doi ani închisoare. Aceiaşi judecători au trecut însă în sentinţă şi faptul că pedeapsa este cu suspendare.

Procurorii au atacat sentinţa, iar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a hotărât ca Ciobotaru să stea efectiv după gratii pe o perioadă de doi ani. Decizia Curţii Supreme a fost dată pe 13 noiembrie 2003. Din motive neştiute, în 2004, Eugen Ciobotaru a beneficiat de o graţiere individuală semnată de Ion Iliescu.

Imediat după graţiere însă, numele omului de afaceri apare într-un lat dosar legat de data această, de furturile din combinat, celebrul dosar intitulat de presă „Cazul Ghimpu”. În acest dosar, după ce a fost iniţial condamnat la o pedeapsă de patru ani închisoare, Ciobotaru a fost achitat în final pe baza mărturiei şoferului său.

Două dosare, nicio problemă majoră pentru omul de afaceri gălăţean. Acum însă numele său dă o rezonanţă mult mai mare cazului legat de fabrica ilegală de ţigări de la Tirighina. Ce se va întâmpla în acest dosar, dacă va ajunge Ciobotaru să fie condamnat şi dus după gratii rămâne de văzut. Până atunci însă, omul de afaceri a devenit o ţintă, el fiind căutat acum pentru punerea în executare a mandatului de arestare preventivă.

viata-libera.ro/

Link to comment
Share on other sites

Traficanţii din lotul "Ţigareta de Galaţi", mandate de arestare până pe 12 februarie

Judecătorii de la Tribunalul Galaţi au decis ca Remus Pungan, Ionuţ Uşurelu, Lucian Beldiman, Vasile Carp şi Cornel Uşurelu vor rămâne după gratii, în arest preventiv, şi după 15 ianuarie, când le expirau mandatele iniţiale de arestare.

Cei cinci sunt membrii unei reţele infracţionale care se ocupa cu fabricarea clandestină a ţigărilor. Fabrica ilegală funcţiona în zona Tirighina, într-o clădire aparţinând omului de afaceri Eugen Ciobotaru, care a primit şi el mandat de arestare (în lipsă) şi a fost dat în urmărire generală.

Reţeaua a fost descoperită de oamenii legii în urmă cu mai bine de o jumătate de an, dar descindererile pentru arestarea făptuitorilor au avut loc în decembrie 2011, cu puţin înainte de Crăciun. S-a descoperit astfel că infractorii erau organizaţi după un model demn de filmele cu mafioţi. Muncitorii din fabrica ilegală erau ţinuţi sechestraţi într-o hală, de unde nu mai ieşiseră decâteva luni. Aprovizionarea şi desfacerea se făceau pe filiere separate, astfel încât membrii reţelei să nu ia contact prea des între ei.

Prejudiciul creat de falsificatorii de ţigări se ridică la peste 3 milioane de euro, potrivit unei prime estimări.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Cel acuzat de coordonarea fabricii ilegale de ţigări de la Tirighina a fost arestat

Eugen Ciubotaru a fost reţinut, ieri, imediat după ce s-a prezentat la Curtea de Apel, acolo unde i s-a judecat recursul declarat împotriva măsurii arestării dispuse de Tribunal. De altfel, judecătorii Curţii au menţinut mandatele emise de Tribunal.

Ciubotaru, aflat sub puterea unui mandat de arestare, a recunoscut că şi pe 9 ianuarie a fost prezent în sala de judecată, atunci când s-a discutat propunerea de arestare făcută pentru el şi Bogdan Mihalcea de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). El a dat chiar şi o declaraţie în faţa judecătorului care i-a decis arestarea, după care a plecat fără să mai aştepte prounţarea. Unde ? La mama lui. Numai că ieri a venit secondat, discret, de câţiva tipi în civil, cu care a şi plecat spre Poliţie.

De altfel, Ciubotaru le-a şi spus celor trei magistraţi care i-au judecat recursul că are „geanta pregătită”, semn că ştia ce-l aştepta. Există şi o formalitate care trebuie îndeplinită. Pentru ca mandatul să aibă puteri depline trebuie confirmat de instanţa care l-a emis. Ciubotaru este arestat alături de absentul Bogdan Mihalcea, Lucian Beldiman, Remus Pungan, Vasile Carp, precum şi de fraţii Ionuţ şi Cornel Uşurelu.

Reamintim că Eugen Ciubotaru a fost graţiat acum opt ani, iar de curând Curtea de Apel l-a achitat într-un alt dosar, în care era acuzat, alături de alţi opt inculpaţi, de furtul unor rulouri din Combinat. În acest ultim caz, el a fost arestat alături de cei opt, printre care s-a numărat şi Constantin Ghimpu, fostul şef al pazei Combinatului. Dosarul a fost extrem de controversat, Ghimpu reclamând tot timpul că a fost doar o înscenare menită să-l scoată de pe platformă deoarece ştia foarte multe despre modul în care se fura din ArcelorMittal Galaţi. Pentru Ciubotaru, graţierea şi achitarea înseamnă, însă, că acum are un cazier impecabil.

Afacerea ilegală a fost monitorizată de DIICOT

Reamintim că, pe 15 decembrie 2011, cei de la DIICOT au descins în mai multe locuri din judeţ, inclusiv în două hale din apropierea complexului Tirighina. Aici au găsit o „fabrică de ţigări”, unde se aflau români, moldoveni şi bulgari, care munceau. Mai exact, cei care au organizat această afacere au adus tot ce le trebuie din Bucureşti şi Constanţa: tutun, ambalaje, timbre, linie de producţie şi nu se mai chinuiau să aducă ţigări de peste Prut, ci le fabricau chiar ei, cu mână de lucru adusă de peste graniţă. După cum au spus avocaţii, oamenii munceau în baza unor contracte de muncă. Din spusele celor prezenţi s-a înţeles că afacerea ar fi început în vara anului trecut şi s-ar fi sfârşit în decembrie, timp în care totul a fost monitorizat de anchetatori.

Ca şi când nu ar fi avut avocaţi angajaţi

Ieri, la Curtea de Apel, când s-a discutat atât despre mandatul lui Ciubotaru, cât şi de cel al lui Bogdan Mihalcea, avocaţii au spus lucruri care s-au petrecut pe 15 decembrie, dar şi date din anchetă menite să vină în ajutorul clienţilor lor. Apărătorii au făcut cunoscut judecătorilor că pe 15 decembrie se aflau la porţile „fabricii de ţigări” pentru a-şi apăra clienţii. „Am trimis delegaţiile şi în loc ca acestea să fie oprite la dosar, au fost restituite, pentru ca ulterior să li se pună avocaţi din oficiu”, a declarat unul dintre apărători, susţinut şi de celălalt avocat, mergându-se pe ideea că inculpaţilor li s-ar fi încălcat dreptul la apărare.

„Inculpaţi bătuţi la vremea lor”

Tot aceştia au mai spus că bulgarii au fost audiaţi în acea noapte, după care au fost trimişi acasă, dar şi că unul dintre inculpaţii care au dat declaraţii ar fi fost bătut. „Nu sunt martori, sunt doar inculpaţi bătuţi la vremea lor”, a afirmat apărătorul, care a şi precizat că Vasile Carp, arestat în acest dosar, ar fi suferit la acel moment de incontinenţă urinară, lăsând să se înţeleagă că ar fi căpătat-o ca urmare a violenţei folosite asupra lui. DIICOT-ul a susţinut că Pungan, Ciubotaru şi Mihalcea ar fi cei care au organizat această afacere, avocaţii spun că nu există nicio înregistrare video sau audio din care să reiasă sigur acest lucru. Mai mult, avocatul lui Ciubotaru a vorbit despre faptul că acesta i-a închiriat hala lui Adrian Pavelescu, acesta dovedindu-se a fi de fapt Lucian Beldiman. Contractul de închiriere ar fi avut o clauză prin care lui Ciubotaru şi angajaţilor săi li s-ar fi interzis accesul în acele hale.

Alte nume ies la iveală

Tot ieri au mai ieşit la iveală câteva nume - cel al surorii lui Ciubotaru, Ecaterina Meiroşu, care ar fi învinuită în acest dosar, dar şi un anume Panaitescu, despre care avocaţii au susţinut că încă nu ar fi identificat. Se pare că acesta s-ar fi ocupat de angajarea celor găsiţi în hala unde se fabrica tutun. Procurorul a susţinut că există înregistrări, procese verbale făcute de investigatori sub acoperire, că cei doi au părăsit teritoriul ţării, că au refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor, că Eugen Ciubotaru şi sora lui aveau acces în societate, toate acestea ducând la ideea că ar exista „probe şi indicii temeinice” pentru luarea măsurii arestării.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Cazul „Fabrica de ţigări” de la Tirighina: Al treilea infractor e căutat de poliţişti!

Cazul „Fabrica ilegală de ţigări” de la Galaţi e deja binecunoscut atât de organele de cercetare şi urmărire penală, cât şi de cititorii noştri. Revenim acum cu o chestiune ridicată de lucrătorii de la Biroul „Urmăriri” – Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi. Prin intermediul comisarului şef Iulian Vizitiu, şeful biroului poliţienesc amintit, am aflat că una dintre persoanele implicate în cazul în speţă este şi Mihalcea Bogdan, care se ascunde, se sustrage de la cercetarea şi urmărirea penală. Acesta are 29 de ani, este din municipiul Galaţi.

Vă reamintim că, împreună cu Ciobotaru Eugen şi Pungan Remus, a constituit, în august 2011, un grup infracţional organizat, „edificând”, ceea ce ulterior s-a numit „Fabrica ilegală de ţigări” de la Tirighina – Galaţi.

Pungan Remus a fost arestat în momentul descinderii făcute la „Fabrica ilegală de ţigări”, iar Ciobotaru Eugen a fost arestat pe data de 16 ianuarie 2012. Pe numele celui despre care vorbim acum, Mihalcea Bogdan, de asemenea, a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, dar până acum, cum spuneam, n-a fost de găsit.

Tocmai de aceea poliţiştii de la „Urmăriri” fac un apel la persoanele care îl văd pe undeva, care deţin unele indicii cu privire la Mihalcea Bogdan şi, în cazul în care deţin ceva date, persoanele respective pot anunţa cel mai apropiat post de poliţie sau pot suna la telefon 0236/407.000 interior: 20168 sau 20165.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

În dosarul fabricii ilegale de ţigări, şase mandate prelungite

În dosarul fabricii ilegale de ţigări, magistraţii Tribunalului au prelungit mandatele celor şase indivizi care sunt cercetaţi de procurorii gălăţeni ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Luni, au fost aduşi la instanţă Remus Pungan, Cornel Uşurelu, Ionuţ Uşurelu, Lucian Beldiman, Vasile Carp şi Eugen Ciubotaru. Toate aceste nume apar în povestea fabricii ilegale de tutun de la Tirighina, unde procurorii DIICOT au găsit mai multe persoane care fabricau ţigările pe o linie tehnologică.

Reţinerea şi arestarea primilor cinci s-a produs în decembrie 2011, iar a lui Ciubotaru undeva la jumătatea lunii ianuarie 2012, după ce s-a prezentat la Curtea de Apel cu tot ceea ce-i era necesar pentru detenţie. Tot atunci a rămas în vigoare şi un alt mandat emis în lipsă pe numele lui Bogdan Mihalcea. De remarcat este faptul că două persoane din acest dosar, Remus Pungan şi Eugen Ciubotaru, au făcut parte dintr-un alt lot renumit – lotul Ghimpu. Era vorba de nouă persoane arestate în 2004 pentru furtul din combinat a două rulouri de tablă în valoare de aproximativ 900 de milioane de lei vechi.

Rulourile nu au fost găsite niciodată de anchetatori, acestea fiind văzute doar pe imaginile video. Printre cei arestaţi a fost şi Constantin Ghimpu, pe atunci director al pazei platformei, om provenit din vestitul serviciu doi şi un sfert. După şapte ani de cercetare şi judecată, Curtea de Apel a menţinut sentinţa de condamnare la puşcărie cu suspendare pentru opt dintre inculpaţi, pe care i-a obligat în solidar şi la achitarea prejudiciului. Singurul care a scăpat cu achitare a fost Eugen Ciubotaru. Acum acesta este arestat şi cercetat penal în dosarul fabricii ilegale de ţigări despre care a susţinut că singura lui vină ar fi că a închiriat spaţiul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.