Jump to content

Concert aniversar Nicolae Leonard


dcp100168

Recommended Posts

Concert aniversar Nicolae Leonard

Teatrul muzical din Galaţi, care poartă numele celui care a fost denumit Prinţul operetei, Nicolae Leonard, a găzduit duminică, 11 decembrie, în faţa unui public numeros şi interesat, programul de evocare a personalităţii celui celebrat, prin luări de cuvânt şi piese instrumentale şi vocale.

Momentul a fost marcat iniţial, încă din foaier, de lansarea a două volume, “Gălăţeni despre Nae Leonard şi Teatrul Muzical din oraşul de la Dunăre” şi “Teatrul muzical Nae Leonard, Galaţi, 50 de ani, 1956-2006, Valurile muzicii la malurile Dunării”. Prezentarea întregului program al serii a fost realizată de Laura Sava, cu un comentariu elevat şi inteligent, la care s-a adăugat o evoluţie scenică agreabilă. Orchestra Teatrului, dirijată de maestrul Gheorghe Stanciu, a făcut deschiderea cu uvertura operetei “Liliacul” de Johann Strauss-fiul. Am apreciat determinarea instrumentiştilor, sunetul de ansamblu şi chiar şi performanţa unor solişti suflători, inclusiv acompaniamentele ariilor şi duetelor din operete celebre. Maestrul Gheorghe Stanciu este un profesionist şi un cunoscător, prin muzică si pentru muzică, al transformării partiturilor sonore în reflexe de arte.

A fost o seară cu muzică de operetă, în care apariţia tenorului Alfredo Pascu, de la Teatrul Na­ţional de Operetă “Ion Dacian” din Bucureşti, a fost evenimentul însuşi. Alfredo Pascu a impresionat cu fervoare publicul cu interpretarea celebrelor succese, aria lui Su chong din “Ţara surâsului” de Franz Lehar şi Zi ţigan din “Contesa Maritza” de Emmerich Kalman. Nu este aici locul să transcriu întregul program al acestui florilegiu. S-au auzit, printre altele, muzici din operetele “Leonard” de Florin Comişel, “Vânt de Libertate” de Issak Dunaievski, “Voievodul ţiganilor” de Johann Strauss, “Văduva Veselă” de Franz Lehar. Alături de Alfredo Pascu, au creat momente admirabile tenorul Adrian Ionescu şi so­pra­nele Liana Podlovschi şi Arlinda Morava, artişti cu mult succes la public.

Nicolae Leonard s-a născut la 1886, la Bădălan, lângă Galaţi, şi a murit în 1928 la Câmpulung. Cu o biografie artistică extrem de bogată evenimenţial, în mai puţin de 15 ani de intense străluciri pe scena de operetă naţională şi internaţională, şi înconjurat de o neţărmurită admiraţie, Nicolae Leonard este singurul în muzică, cu excepţia lui George Enescu, a cărui memorie nu intră într-un con de umbră.

În acest sens, este relevantă reeditarea cărţii lui Gaby Michailescu din 1984, “Leonard, Soldatul de ciocolată”, în 2009 la editura Eikon din Cluj-Napoca, în ediţie bilingvă, româno-franceză. Nu cunosc niciun titlu din producţia din acel timp a Editurii muzicale din Bucureşti, care să fi fost reedidat după aproape 25 de ani. Sau, altfel spus, să-şi fi păstrat actualitatea.

cronicaromana.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.