Jump to content

A cerut 300 de lei şi a primit patru ani de detenţie


dcp100168

Recommended Posts

A cerut 300 de lei şi a primit patru ani de detenţie

Patru ani de puşcărie a primit fostul poliţist de la Rutieră, Ioan Talica, decizia fiind dată de curând de magistraţii Tribunalului. Facem precizarea că decizia mai are cale de atac, motiv pentru care omul va rămâne în libertate până când soluţia va rămâne definitivă.

Anul acesta, în aprilie, Talica Ioan (fost Matei) a fost trimis în instanţă pentru luare de mită. El a fost acuzat de procurori că a cerut 300 de lei de la un individ ca să nu-l amendeze. Omul cu pricina a avut doar o singură vină - împingea un scuter. Maşinăria nu avea nici benzină, era şi defectă, iar bărbatul nu dorea decât să o depoziteze.

În ciuda acestui fapt, poliţistul a ţinut-o pe a lui, susţinând că-l va amenda pentru că l-a găsit fără cască, fără permis şi băut. Ca să scape de insistenţele omului legii, respectivul i-a întins 100 de lei, dar acesta i-a cerut să-i dea şi restul. S-au purtat o serie de „negocieri”, după care totul a ajuns la urechile poliţiştilor, care au demarat ancheta.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Poliţistul-tâlhar, condamnat şi pentru corupţie

Ioan Talica, fost poliţist la secţia 4 de Poliţie din Galaţi, care alături de un coleg a jefuit un contrabandist de ţigări, a fost condamnat de Tribunalul Galaţi la patru ani de închisoare după ce a cerut bani “de-o friptură” unui gălăţean. Pedeapsa a fost confirmată zilele trecute şi de Curtea de Apel Galaţi, după ce instanţa a respins apelul lui Talica.

Totul a pornit după ce fostul poliţist a oprit un gălăţean, Constantin Bucur, care transporta motoscuterul unui prieten. Talica i-a cerut fără jenă bani ca să nu îi facă dosar penal pentru că nu purta cască şi nu avea actele de identitate la el. Neştiind că cele două fapte constituie contravenţii şi nu infracţiuni, omul s-a conformat, dar Talica a vrut mai mulţi bani şi s-a târguit ca la piaţă, însă a sfârşit prin a fi prins de ofiţerii anticorupţie.

Judecătorii de la Tribunal au luat decizia de a-l trimite după gratii şi pentru că nu s-a prezentat la niciun termen de judecată, dar şi pentru că a încercat să tergiverseze judecarea dosarului. Ioan Talica se ascunde în prezent de poliţişti pentru a nu ajunge la puşcărie, dar a avut grijă să îşi angajeze un avocat, care să îl reprezinte în proces.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Fost poliţist acuzat de tâlhărie, condamnat pentru corupţie

Fostul poliţist de la Secţia 4 Ioan Talica le este cunoscut gălăţenilor sub numele de Ioan Matei, pentru că, alături de un coleg de secţie, a jefuit, în 2010, un contrabandist de ţigări. Talica nu s-a limitat însă doar la această infracţiune, ci a recidivat, cerându-i unui gălăţean bani „de-o friptură”, pentru a nu-i face dosar penal. Cel căruia i s-au cerut bani conducea un motoscuter şi a fost oprit în trafic de fostul poliţist. Pentru că bărbatul nu purta cască şi nici nu avea actele la el a fost ameninţat că se va alege cu dosar penal.

Sub presiunea unei asemenea ameninţări, gălăţeanul a acceptat să îl plătească pe Talica. Cum acesta din urmă nu s-a mulţumit cu suma oferită, a început negocierea şpăgii. Numai că pe fir au intervenit procurorii anticorupţie care i-au şi făcut dosar penal fostului poliţist. Acum, cauza a ajuns la final, iar Ioan Talica are de executat o pedeapsă de patru ani de închisoare. Deşi nu s-a prezentat la niciun termen de judecată, Talica şi-a angajat avocat, care a făcut şi apel împotriva deciziei Tribunalului. Din păcate pentru el, Curtea de Apel Galaţi i-a menţinut pedeapsa, aşa că Talica este căutat acum de foştii săi colegi pentru a fi încarcerat.

După ce va ajunge după gratii, magistraţilor le va fi mult mai uşor să îl audieze şi în cel de-al doilea dosar pe care poliţistul îl are pe rolul Judecătoriei Galaţi şi în care este acuzat de violare de domiciliu şi tâlhărie.

Tâlhar în timpul programului

Fostul poliţist şi-a schimbat numele imediat după ce a fost făcută publică povestea lui. El se numea Ioan Matei, dar a devenit Ioan Talica pentru a nu fi recunoscut de cei care ştiau povestea contrabandistului jefuit de doi poliţişti. Talica şi colegul său Viorel Mizdrea au intrat peste Ion Sandu în casă şi au plecat de la el cu 40 de cartoane de ţigări şi 600 de lei. Poliţiştii au vrut să vândă ţigările prăduite în piaţa din Micro 39 dar Ion Sandu şi familia sa i-au urmărit şi le-au aplicat, în văzul tuturor, o lecţie. După ce i-au bătut bine pe poliţişti, atât contrabandistul, cât şi jefuitorii au depus plângere la Secţia 4 de Poliţie. Aici a început ancheta şi aşa s-a aflat că poliţiştii erau de fapt chiar tâlharii. Dosarul celor doi foşti poliţişti are un nou termen pe 22 octombrie, când magistraţii vor continua audierile impuse în această cauză.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Poliţistul-tâlhar nu va face puşcărie

Ioan Talica, fost poliţist la secţia 4 de Poliţie din Galaţi, care alături de un coleg a jefuit un contrabandist de ţigări, scapă, din nou, de închisoare. Acesta fusese condamnat iniţial de Tribunalul Galaţi la patru ani de închisoare după ce a cerut bani „de-o friptură” unui gălăţean. Pedeapsa a fost confirmată şi de Curtea de Apel Galaţi, după ce instanţa a respins apelul lui Talica, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să îi reducă pedeapsa omului legii de la patru la trei ani de închisoare şi să suspende executarea ei sub supraveghere.

Totul a pornit după ce fostul poliţist a oprit un gălăţean, Constantin Bucur, care transporta motoscuterul unui prieten. Talica i-a cerut bani ca să nu îi facă dosar penal pentru că nu purta cască şi nu avea actele de identitate la el. Neştiind că cele două fapte constituie contravenţii şi nu infracţiuni, omul s-a conformat, dar Talica a vrut mai mulţi bani şi s-a târguit ca la piaţă, însă a sfârşit prin a fi prins de ofiţerii anticorupţie. Judecătorii de la Tribunal luaseră decizia de a-l trimite după gratii şi pentru că nu s-a prezentat la niciun termen de judecată, dar şi pentru că a încercat să tergiverseze judecarea dosarului.
Condamnat şi pentru tâlhărie
Ioan Talica a fost judecat şi condamnat alături de Viorel Mizdrea, fost poliţist la Secţia 4 de Poliţie din Galaţi, şi pentru tâlhărie şi violare de domiciliu. Foştii oameni ai legii au primit un an şi 10 luni de închisoare pentru tâlhărie şi 8 luni pentru violare de domiciliu, după ce au jefuit un contrabandist de ţigări, Ion Sandu. Prin contopire, instanţa le-a aplicat o pedeapsă de câte doi ani, dar cu suspendarea executării.

În seara zilei de 28 noiembrie 2010, Talica şi Mizdrea s-au nimerit “întâmplător” la locuinţa lui Ion Sandu exact în momentul în care acesta încheia o tranzacţie cu un alt contrabandist. Deşi nu aveau mandat de percheziţie, poliţiştii au intrat cu forţa în locuinţa acestuia şi, sub ameninţarea unui pistol, au plecat cu 40 de cartoane de ţigări şi 600 de lei. Interesant de amintit este că Ion Sandu, contrabandistul căruia i se furaseră ţigările, urmează să primească 150 de lei drept daune morale de la cei doi foşti poliţişti. Asta după ce bărbatul ceruse valoarea ţigărilor de contrabandă, 5.800 de lei, dar şi daune morale de 5.000 de lei. Procesul nu s-a încheiat, cei doi oameni ai legii urmând să afle dacă ajung sau nu după gratii în urma verdictului Curţii de Apel Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.