Jump to content

Paştele la Urgenţe


dcp100168

Recommended Posts

Paştele la Urgenţe

Au ciocnit prea multe ouă şi pahare...

* Cazuri în municipiul Galaţi, cât în tot judeţul, în mod normal * Anul acesta mâncarea în exces a făcut mai multe victime decât alcoolul * Cel puţin până ieri... * Lipsa unui centru de permanenţă aglomerează UPU

Din experienţa anilor precedenţi, se ştie că masa de Paşte este urmată de o creştere a numărului apelurilor la 112 şi a prezentărilor la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă. O creştere care continuă a doua şi chiar a treia zi după sărbătoare, când de regulă atinge nivelul maxim.

Mult mai multe solicitări la Ambulanţă

De la miezul nopţii de 26 spre 27 aprilie şi până ieri dimineaţă, Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost solicitat să intervină la 120 de cazuri numai în municipiul Galaţi. De obicei, aceasta este media intervenţiilor pe tot judeţul. Deloc surprinzător, ponderea cazuisticii a fost reprezentată de gălăţenii care au uitat măsura ciocnind ouă roşii şi pahare - unii dintre ei bolnavi cronic pentru care cumpătarea ar fi trebuit să fie literă de lege, mai ales dacă anterior au ţinut post. Astfel, au avut nevoie de ajutorul personalului de serviciu la Ambulanţă 18 cardiaci, mai mulţi decât în mod normal. Alte 18 persoane au apelat la ambulanţă din cauza suferinţelor digestive, cu precădere colici. Au mai fost şi opt cazuri de lipotimie (leşin), neobişnuit de numeroase în această perioadă şi într-o singură tură. Fireşte că din cazuistica de sărbătoare nu puteau lipsi intoxicaţiile cu alcool (inclusiv come alcoolice), în număr de şase, şi evident bătăile aferente (surprinzător de puţine). Totuşi personalul Ambulanţei nu se grăbeşte să respire uşurat, căci potrivit "tradiţiei", "unda de şoc" a Paştelui este de aşteptat astăzi şi mâine.

"Supliment" de intervenţii şi la SMURD

Nici SMURD nu a fost scutit de intervenţii la cazurile unor persoane care au avut de suferit ignorându-şi starea de sănătate în perioada Sărbătorii Paştelui.

"S-a intervenit la câteva come ale unor bolnavi de diabet. Într-un caz, bolnava a ţinut post şi şi-a administrat insulina, iar în altele trei diabetici au mâncat dulciuri, cozonac se pare, fără să ţină cont de raţia de carbohidraţi şi au ajuns într-o situaţie critică fiind necesară intervenţia noastră. În rest, am avut genul de cazuistică specifică SMURD, trei accidente dintre care unul soldat cu un deces. Şi colegii de la Ambulanţă au intervenit la două accidente rutiere fără consecinţe grave. A mai fost o tentativă de suicid prin spânzurare, un bărbat de 45 de ani, pe care am reuşit să îl resuscităm şi trăieşte... " ne-a declarat dr. Angel Trifan, medicul coordonator al serviciului.

Aglomeraţie la UPU

Şi cum nu toţi gălăţenii confruntaţi cu diverse probleme de sănătate ajung la Urgenţe cu ambulanţa sau cu SMURD, ieri la prânz, în sala de aşteptare a UPU era aglomeraţie. Am numărat 23 de persoane care îşi aşteptau rândul la consultaţie.

"Faptul că medicii de familie au cabinetele închise generează situaţii precum aceasta în care, cazuri cu probleme minore ajung la noi şi blochează UPU în dauna cazurilor cu adevărat grave. Sigur că facem o triere şi le acordăm prioritate acestora din urmă. De câte ori medicii de familie sunt plecaţi, mai ales în minivacanţele de Crăciun şi de Paşti, aici la UPU este o avalanşă de cazuri. Acum predomină problemele digestive şi decompensările cardiace. Pe lângă acestea, vin în valuri şi bolnavi cu viroze respiratorii sau altă patologie care în mod normal ar trebui rezolvată în reţeaua de asistenţă medicală primară", ne-a mai declarat dr. Trifan.

Aşadar, centrele de permanenţă la care şi bolnavii din municipiul Galaţi puteau beneficia în weekend-uri şi în timpul sărbătorilor legale (tot mai numeroase), nu doar de consultaţii, ci şi de tratamente (de exemplu cele injectabile), n-ar fi trebuit desfiinţate cu motivaţia lipsei de adresabilitate şi de rentabilitate.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23789

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.