Jump to content

Nu vor fi bani pentru bursele tuturor elevilor


dcp100168

Recommended Posts

"Nu vor fi fonduri pentru bursele tuturor elevilor"

Dacă până acum elevii primeau burse de merit dacă aveau media generală anuală minim 9.50 şi 10.00 pe linie la purtare, conform noii metodologii de acordare a acestor stimulente, de la 1 ianuarie, media minimă a scăzut la 8.50. Dacă punem la socoteală şi bursele sociale, care se acordă dacă venitul pe membru de familie nu depăşeşte salariul minim, numărul elevilor care ar trebui să primească aceste stimulente financiare este destul de mare.

Până acum exista un fond pentru burse, iar repartizarea acestora se făcea în funcţie de el. Conform noilor reglementări în vigoare, de la 1 ianuarie 2012, nu se mai pune probleme unui buget fix, autorităţile locale fiind nevoite să găsească fonduri pentru toţi cei care îndeplinesc condiţiile.

Există licee cu toţi elevii bursieri

La liceele bune din Galaţi, sunt şanse ca aproape toţi elevii să îndeplinească aceste condiţii Este ştiut că majoritatea celor de la Colegiul Naţional „V. Alecsandri” au medii peste 8.50. La Colegiul „C Negri” (Pedagogic), directorul Mitică Dudău ne-a declarat că a făcut un calcul şi a reieşit că 80 la sută dintre învăţăceii săi au medii peste 8.50, putând să primească burse de merit şi de studiu, iar restul se încadrează în condiţiile pentru burse sociale.

40.000 buget pentru o lună

În prezent, cuantumul unei burse de merit este de 40 de lei. În Colegiul „C. Negri” sunt în jur de 1.000 de elevi. În aceste condiţii, bugetul lunar pentru burse numai pentru această instituţie ar ajunge la aproximativ 40.000 de lei, adică 10.000 de euro. „Legislaţia e generoasă, dar în condiţii de criză este puţin probabil ca autorităţile locale să acorde în întregime aceste fonduri. Ce să mai vorbim de primăriile sărace din mediul rural, unde aproape toţi elevii vor îndeplini condiţiile pentru burse sociale”, se arată sceptic Mitică Dudău.

Acelaşi lucru ni l-a spus şi directorul de la CNVA, Vasile Ciuchină: „Ar fi frumos să se găsească fonduri, dar probabil se va proceda ca şi până acum. Se vor acorda în limita fondurilor disponibile, fără să primească toţi elevii care îndeplinesc condiţiile.”

„Nu ştim care va fi bugetul pe anul viitor”

Reprezentanţii Primăriei susţin că e prea devreme ca să ştie ce se va întâmpla cu bursele elevilor pentru anul viitor: „În primul rând nu ştim ce alocaţie bugetară din cotele defalcate pe TVA vom avea. Apoi, aşteptăm să ne trimită Inspectoratul Şcolar Judeţean situaţia cu elevii care îndeplinesc condiţiile. În funcţie de aceste aspecte, Consiliul Local va vota pentru cuantumul bursei”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole, care nu exclude posibilitatea micşorării, în funcţie de necesităţi a cuantumului bursei de merit ce se va acorda începând cu 2012.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.