dcp100168 Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 Doctor Honoris Causa al Universităţii "Dunărea de Jos"Olga Tudorache, la GalaţiActriţa Olga Tudorache va primi vineri titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi atât pentru cariera artistică de excepţie, cât şi pentru contribuţia sa la învăţământul teatral din România.Absolventă a Institutului de Teatru din Bucureşti, promoţia 1951, doamna profesor Olga Tudorache şi‑a început activitatea la Teatrul Tineretului din Bucureşti, pe a cărui scenă a jucat neîntrerupt până în 1966, când acest teatru a fuzionat cu Teatrul "Nottara". Până în 1978 joacă pe scena "Teatrului Mic". De asemenea, Olga Tudorache devine conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", la catedra de actorie, iar din 1978 rămâne cu funcţia de bază aici. 12 ani mai târziu, în 1990, devine profesor universitar, iar până la pensionare (1997) mai participă la specializarea a şase promoţii de actori. Retragerea sa efectivă din învăţământ s‑a produs, însă, în anul 2000.Sute de roluri şi colaborăriCariera actoricească a doamnei Olga Tudorache se întinde pe o perioadă de aproape şase decenii, timp în care a realizat peste 100 de roluri, a regizat spectacole, a jucat în peste 20 de filme şi a avut numeroase colaborări la radio şi televiziune. Doamna prof. univ. Olga Tudorache a primit numeroase premii şi distincţii (peste 30), care oglindesc valoarea şi profesionalismul cu care Domnia Sa a parcurs întreaga carieră, dar şi respectul binemeritat de care s‑a bucurat şi se bucură în continuare. Festivitatea de acordare a titlului academic de "Doctor Honoris Causa" al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi va avea loc vineri în sala Senat a Universităţii, începând cu ora 12:00.Sâmbătă, la ora 18,30, în sala Teatrului Muzical "Nae Leonard", gălăţenii o pot vedea pe Olga Tudorache, alături de Marius Bodochi, în spectacolul "Regina Mamă", de Manlio Santanelli, producţie a Teatrului Naţional Bucureşti.Ambele evenimente constituie un preambul al Zilelor teatrului studenţesc la Galaţi, ce se vor desfăşura în perioada 12‑15 mai.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23778
dcp100168 Posted May 2, 2008 Author Posted May 2, 2008 "Regina mamă", Doctor Honoris CausaAplauze pentru Olga Tudorache* "Tuturor celor care vor să mă cunoască le spun să vină la teatru să mă vadă jucând"Olga Tudorache nu vorbeşte foarte mult. Preferă ca, în afara scenei, să stea departe de opinia publică. A spus asta de multe ori, a repetat-o şi ieri la Galaţi, cu ocazia primirii titlului de "Doctor Honoris Causa" al Universităţii "Dunărea de Jos". "În ultimii 16 ani nu am dat niciun interviu. Nu îmi place să vorbesc despre mine. Tuturor celor care vor să mă cunoască le spun să vină la teatru să mă vadă jucând", a spus în finalul ceremoniei actriţa şi profesorul universitar Olga Tudorache.Mulţumiri multe în cuvinte puţineNici cu vorbele altora despre ea nu e mult mai flexibilă. Noroc de tipicul acordării titlurilor de "Doctor Honoris Causa", care a "obligat-o" să asculte laudele reprezentantului Universităţii "Dunărea de Jos", prorectorul Mirela Praisler, precum şi cuvintele de suflet ale fostului director al Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Cojar. "E o actriţă rarisimă, o personalitate puternică, cu un aspect de severitate. Iar autoritatea este augmentată de o vorbă tăioasă. Însă cine o cunoaşte în existenţa particulară ştie că e o persoană prietenoasă, capabilă de o dulce duioşie", a spus Ion Cojar în cadrul ceremoniei. Pe lângă activitatea profesională a actriţei şi profesorului universitar Olga Tudorache, cei doi vorbitori au subliniat şi locul important pe care îl ocupă în peisajul teatrului şi al învăţământului teatral din România. "E un simbol al culturii româneşti. Olga Tudorache ne-a educat prin artă. Este o onoare pentru noi faptul că a acceptat să primească cea mai înaltă distincţie universitară din partea "Dunării de Jos", a spus prorectorul universităţii gălăţene, prof. Mirela Praisler."Grea meserie v-aţi ales!"Cum întreaga viaţa şi-a dedicat-o scenei şi învăţământului, Olga Tudorache a avut câteva cuvinte şi pentru tinerii studenţi ai Facultăţii de Arte de la "Dunărea de Jos". A spus mai întâi câte ceva despre relaţia pe care a avut-o cu studenţii săi. "În anul întâi le era frică de mine, iar în anul al treilea îmi era mie frică de ei", a spus Olga Tudorache. Apoi, spre finalul ceremoniei, li s-a adresat direct studenţilor. "Grea meserie v-aţi ales!".Pentru că Olgăi Tudorache nu îi place să vorbească despre ea, bănuim că nici să se scrie mult în ziare nu prea acceptă. Aşa că încheiem aici acest text. Nu înainte însă de a vă invita să o cunoaşteţi direct, aşa cum s-a arătat publicului o viaţă întreagă: pe scenă. Astăzi, de la 18,30, la Teatrul Muzical "Nae Leonard", o puteţi vedea într-un rol pe care îl joacă neîntrerupt pe scena "Naţionalului" bucureştean din 1997 încoace: "Regina Mamă", o piesă de Manlio Santanelli.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23884
dcp100168 Posted May 6, 2008 Author Posted May 6, 2008 Cronica unui spectacol anunţat (de zece ani)"Regina Mamă" a teatrului românescSâmbătă seara, după ce am ieşit din sala Teatrului Muzical de la spectacolul "Regina Mamă", m‑au năpădit regretele. Nu am unul, ci două regrete mari. Şi doar o singură consolare.Cu o părere de rău în gândÎn rarele mele opriri în Capitală din ultimii zece ani, de când drama cu accente comice semnată de Manlio Santanelli se joacă la Naţionalul "I.L.Caragiale", nu mi‑a fost dat să văd acest spectacol. E primul motiv de regret. Aş fi revenit oricând în sala teatrului cu poftă enormă de a reasculta replicile când tăioase, când îndulcite cu picătura, ale unei femei şi mame orgolioase, de o vitalitate dusă până la cruzime. Aş fi fost din nou gata să‑i uşurez necazul lui Alfredo la moartea posesivei sale mame, dacă acest lucru s‑ar fi întâmplat. Şi m‑aş fi întrebat din nou ce fel de succes ar fi sperat acesta, un jurnalist ratat, cu cartea‑reportaj despre bătrâna agonizând. La fel, nici n‑aş fi simţit când au zburat cele trei ore de dialog aprig în spectacolul susţinut de numai doi actori, regizat de prof. univ. dr. Gelu Colceag. Aş fi revenit la teatru chiar dacă "Regina Mamă" nu şi‑ar fi trecut în palmares distincţiile şi premiile obţinute de‑a lungul anilor.Cu o părere de rău în sufletAl doilea regret este legat de actriţa Olga Tudorache. Regretul că vârsta mea nu mi‑a permis să o cunosc pe această "Regină" a teatrului şi a filmului românesc prin toate personajele cărora le‑a insuflat viaţă, pe scenă, de‑a lungul timpului. Nu sunt singura, dar îi invidiez pe cei care au avut şansa aceasta. La spectacolul de faţă aş fi revenit în mod special să văd un actor care plânge cu lacrimi adevărate, aşa cum numai în realitate o mamă poate să facă pentru fiul ei şi aşa cum rar mi‑a fost dat să văd într‑o reprezentaţie de pe scenă. Poate e un dar aparte al maestrei Olga Tudorache.Consolarea meaAlinarea mea rămâne, pentru moment, reprezentaţia de la Galaţi, graţie evenimentului organizat de Catedra UNESCO a Institutului Internaţional de Teatru. Cu atât mai mult cu cât spectacolul a adus nu unul, ci două nume mari din teatrul românesc. Am regăsit la Marius Bodochi, interpretul "fiului rătăcitor", întors ca "să cerşească" iubirea mamei, cum o spune personajul său, carisma scenică cerută de forţa prestaţiei unei actriţe ca Olga Tudorache. Însă ce e o singură alinare la două regrete mari?http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23938
Recommended Posts