Jump to content

Personal mai puţin, salarii mai mici la Protecţia Copilului Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Doi copii, mai puţini bani

Criza mamelor profesioniste

* Câţiva asistenţi maternali care aveau în îngrijire un singur copil l-au primit şi pe al doilea sau au rămas pe dinafară *

Restricţiile financiare cu care se confruntă Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi nasc noi conflicte. Câţiva asistenţi maternali care aveau câte un singur copil în îngrijire au rămas fără atestat în ultima vreme după ce au refuzat să ia şi un al doilea copil în plasament. În timp ce asistenţii maternali nu înţeleg de ce li se impune să ia încă un copil pentru a rămâne în sistem, membrii Comisiei pentru Protecţia Copilului spun că situaţia economico-financiară a instituţiei îi obligă să raţionalizeze şi să eficientizeze cheltuirea puţinelor resurse aflate la dispoziţie. Situaţia de faţă reprezintă un nou capitol din lungul desfăşurător al problemelor generate în societate de criza financiară.

„Nu puteam să cresc mai mult de unul”

„Mie îmi expira atestatul de asistent maternal la sfârşitul anului trecut. Am făcut cerere de prelungire, însă mi s-a spus că îndeplinesc condiţiile pentru a primi un atestat pentru doi copii”. „Am refuzat acest lucru din mai multe motive. În primul rând, copilul pe care îl aveam în plasament avea destule probleme medicale şi nu îmi permiteam încă unul. Apoi, mai am şi eu nişte probleme de sănătate şi nu ştiu dacă aş fi putut avea grijă de doi copii”. „Iar, după cum bine se ştie, dacă luam doi copii aş fi primit acelaşi salariu, la care se mai adăugau doar alocaţiile pentru al doilea copil”, a declarat Maria Goean, fost asistent maternal.

În replică, şefa DGASPC Galaţi, vicepreşedinte al Comisiei pentru Protecţia Copilului, Manon Cristoloveanu, spune că restricţiile financiare obligă instituţia să încurajeze atestarea asistenţilor maternali care doresc doi sau mai mulţi copii. „Doamna cu siguranţă nu este singura în această situaţie, însă noi trebuie să avem în vedere interesul tuturor copiilor aflaţi în grija Direcţiei. În acest moment, nu ne permitem să avem la fel de mulţi asistenţi maternali cu un singur copil ca în trecut”. „Galaţiul avea o cifră mică în comparaţie cu alte judeţe din ţară în ce priveşte numărul de asistenţi maternali raportat la numărul de copii aflaţi în plasament”. „Cei cărora li s-a propus să mai ia un copil în îngrijire îndeplineau toate condiţiile pentru asta, dar unii au refuzat. Motivaţia noastră ţine de lipsa fondurilor”, a explicat Manon Cristoloveanu.

Date comparative

Potrivit datelor puse la dispoziţie, în luna decembrie a anului 2008, DGASPC Galaţi avea 646 de asistenţi maternali cu 852 de copii în grijă, adică un raport de 1,31 copii la fiecare asistent maternal. Din cei 646, 430 aveau câte un singur copil în grijă. În luna decembrie 2009, aveam 541 de asistenţi maternali cu 842 de copii, raportul fiind mai mare acum, respectiv 1,45, mai apropiat de cel la nivel naţional. „Şi trebuie să fie foarte clar faptul că decizia nu a luat-o Manon Cristoloveanu sau DGASPC, ci Comisia pentru Protecţia Copilului”.

„Din comisie mai fac parte un reprezentant de la Ministerul de Interne, unul de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, unul de la Direcţia de Sănătate Publică, unul de la Direcţia Muncii, unul de la organizaţiile non-guvernamentale şi secretarul Consiliului Judeţului”. Totul s-a făcut în interesul copiilor, al instituţiei, având în vedere restricţiile financiare”, a mai spus şefa DGASPC. Aclaşi lucru îl susţine şi secretara Comisiei pentru Protecţia Copilului. „Am ţinut cont de problemele financiare, însă trebuie să ştiţi că, de multe ori, este în interesul copiilor să fie câte doi în familie, pentru că altfel se dezvoltă”, a explicat Monica Buşilă. Dincolo de aceste aspecte rămâne însă paradoxul că unei persoane care îndeplinea condiţiile pentru a primi doi copii în plasament nu i s-a mai prelungit atestatul pentru un singur copil. „Asta e situaţia, am vrea să fie altfel, dar nu avem de ales. Cei care se consideră nedreptăţiţi se pot adresa Justiţiei”, a mai spus directoarea Manon Cristoloveanu.

DGASPC plăteşte pentru un copil 1.200 lei şi pentru doi – 1.600 lei

În acest moment, legea prevede un salariu de aproximativ 830 de lei lunar pentru asistenţii maternali, la care se adaugă alocaţia de hrană în valoare de 8,3 lei pe zi (în jur de 240 de lei lunar), 98 de lei pe lună reprezentând plasamentul şi alocaţia de 42 de lei, tot lunar. Aşadar, o sumă totală de puţin peste 1200 de lei pe lună în cazul în care asistentul are un singur copil în grijă. Pentru fiecare copil în plus, asistentul maternal mai primeşte doar alocaţiile, adică un total de 1590 de lei pentru doi copii.Aşadar, e mult mai convenabil pentru un asistent maternal să aibă în îngrijire un singur copil, în timp ce pentru DGASPC este mult mai convenabil să dea câte doi copii în plasament.

Buget restrâns şi pentru 2010

Conform proiectului de buget de stat pentru 2010, DGASPC Galaţi ar urma să primească mai puţini bani faţă de 2009. Astfel, dacă în 2009 instituţia gălăţeană a primit puţin peste 26 de milioane de lei, pentru 2010 se pare că suma totală va fi de numai 20 de milioane. „Sper să ne descurcăm. Cu siguranţă ne va mai ajuta şi Consiliul Judeţului, să vedem însă ce fonduri vor avea şi ei”, a spus directoarea DGASPC, Manon Cristoloveanu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Criz ... ste_2.html

Link to comment
Share on other sites

Noi standarde de cost pentru copiii asistaţi

Executivul a adoptat noile standardele de cost pentru serviciile sociale destinate protecţiei şi pentru serviciile de promovare a drepturilor copilului, protecţiei speciale a persoanelor cu handicap şi protecţiei persoanelor vârstnice.

Astfel, pentru serviciile destinate copiilor plasaţi la asistenţi maternali, Guvernul a stabilit standarde de cost de 20.896 lei pe an pentru un copil aflat în plasament, 13.931 lei pe an / copil pentru doi copii şi 11.014 lei pe an / copil pentru 3 copii.

Pentru serviciile destinate copiilor cu dizabilităţi plasaţi la asistenţi maternali standardele de cost sunt de 24.452 lei anual pentru un copil şi 17.486 lei pe an / copil pentru doi sau mai mulţi copii.

Pentru serviciile destinate copiilor cu HIV/SIDA plasaţi la asistenţi maternali, standardele de cost au fost stabilite la 28.467 lei anual pentru un copil şi 21.501 lei pe an / copil pentru doi sau mai mulţi copii.

Pentru centrele maternale, standardele de cost sunt de 31.756 lei an pentru un copil, 28.868 lei pe an / copil pentru doi copii şi 27.904 lei pe an / copil pentru 3 copii.

http://www.viata-libera.ro/articol-Noi_ ... ati_2.html

Link to comment
Share on other sites

evident - cantitate in detrimentul calitatii.

mi se pare inuman si chiar psd-ist, sa ieu un copil dintr-un mediu in care a crescut vreme de cativa ani, si sa-l impui in alt mediu, unde mai exista deja copii (care, pot avea probleme).

goana dupa "justificarea" cheltuielilor duce la abrutizarea conducatorilor si alienarea copiilor de cei care ar putea fi considerati chiar parinti.

am intalnit asemenea caz...care a crescut o fata vreme de 6 ani, si, pentru ca avea 1 camera disponibila (copii proprii, fiind majori la casele lor) i s-a impus sa-l primeasca si pe al doilea....cum poate 1 singura femeie la 50-60 de ani sa creasca un copil de 2 ani si unul de 7 ani?!?

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Opt asistenţi maternali gălăţeni renunţă la copii

Mai multe direcţii generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din ţară au primit în total 143 de cereri de la asistenţi maternali profesionişti care doresc să renunţe la această meserie, iar în Bacău şi Mehedinţi au existat doar intenţii declarate, nu şi cereri scrise, potrivit datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului (ANPFDC). În total 14 direcţii de asistenţă socială şi protecţia copilului din ţară au primit astfel de cereri de la asistenţi sociali. Cele mai multe solicitări de renunţare la profesia de asistent maternal profesionist au fost înregistrate în judeţele Vrancea (26), Vaslui (23), Teleorman (15), Buzău (13) şi Mureş (12). Alţi zece asistenţi maternali, care doresc să renunţe la copiii pe care îi aveau în plasament, au făcut cereri la DGASPS Constanţa, nouă în Călăraşi, opt în Galaţi, câte şase în Covasna şi Sibiu, cinci în Sălaj, câte patru în Maramureş şi DGASPC Sectorul 2 şi doi la DGASPC Sector 4 Bucureşti.

Link to comment
Share on other sites

Îşi părăsesc copiii din cauza crizei

Criza loveşte şi în copiii care au ajuns din centrele de plasament în grija asistenţilor maternali. Numai la Galaţi sunt 20 de cereri în care mămicile, asistente maternale, au depus cereri pentru renunţarea la copiii pe care i-au crescut ani de zile. Deşi femeile spun că vor să iasă la pensie de drept sau anticipat, adevăratul motiv este cu totul altul.

”Sincer, îmi este frică pentru ziua de mâine. Dacă ne taie salariile cu 25%, mai rămân cu puţin peste 600 de lei. Nu îmi ajung să cresc un copil. Am luat-o pe Ana de la vârsta de 3 ani, acum are 13 ani. Am trecut prin toate momentele importante din viaţa ei, dar, cu regret, o spun nu am de ales”, ne-a declarat Gherghina Stoian. Femeia împlineşte 55 de ani şi vrea să iasă la pensie anticipat. Şi-a depus deja dosarul de pensionare şi aşteaptă decizia, moment în care fata va părăsi casa în care şi-a petrecut copilăria.

În judeţul Galaţi sunt, în acest moment, 553 de asistenţi maternali, al căror salariu nu depăşeşte 830 de lei. La această sumă se adaugă alocaţia de hrană a copilului, în funcţie de vârsta acestuia. Cea mai mare sumă ajunge la 380 de lei. Majoritatea mămicilor se plâng că nici aşa nu le ajungeau banii să creşti decent un copil, iar cu tăierile care se vor aplica va fi şi mai greu. ”Într-adevăr, avem 20 de cereri de renunţare la copii, pe motiv ca asistentele maternale urmează să se pensioneze. Însă, la această decizie a contribuit, cu siguranţa şi vremurile extreme de dificile pe care le traversăm”, a declarat directorul DGASPCG, Manon Cristoloveanu.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=5

Link to comment
Share on other sites

Drama unei asistente maternale: „Mă doare sufletul că renunţ la copil”

* Gherghina Stoian renunţă la fetiţa pe care o creşte de 10 ani

20 de mame profesioniste au ales pensionarea anticipată, speriate de reducerea cu 25% a salariilor. Micuţii pe care i-au îngrijit vor ajunge înapoi în centrele de plasament sau vor fi daţi în grija altor asistenţi maternali dispuşi să-i accepte chiar şi cu salarii mai mici. După ani de zile în care s-au apropiat sufleteşte de micuţii abandonaţi de către părinţii lor naturali, asistenţii maternali din judeţul Galaţi au ajuns în situaţia de a-i abandona la rândul lor.

Gherghina Stoian, în vârstă de 55 de ani, are în grijă o fetiţă de 13 ani. A crescut-o de la vârsta de trei anişori, iar acum, cu durere în suflet, este nevoită să renunţe la ea. Femeia şi-a făcut calculele şi a ajuns la concluzia că nu-i mai poate oferi fetiţei tot ceea ce aceasta are nevoie.

Şi-a depus dosarul pentru pensie anticipată pe data de de 25 mai. „Mă doare sufletul, dar îmi este frică pentru ziua de mâine. Dacă ne taie salariile cu 25%, mai rămân cu puţin peste 600 de lei. Nu îmi ajung să cresc un copil.

Am crescut-o pe Ana Maria de la vârsta de trei ani, nici măcar nu vorbea. Este un copil bun. Este premiantă la şcoală. Iubeşte foarte mult actoria şi sportul. A făcut volei, iar acum face kaiac-canoe. Îmi plânge inima, este foarte greu, deoarece am trecut prin toate momentele importante din viaţa ei”, ne-a declarat Gherghina Stoian.

Femeia ne-a mărturisit că va păstra legătura cu Ana Maria şi o va ajuta să treacă peste momentul greu al despărţirii: „Deja mergem la psiholog şi consilier. Îmi doresc să păstrăm legătura. Este ca propriul meu copil. O voi vizita cât pot de des. Cei de la Direcţie mi-au dat acceptul. Nu i-am cunoscut încă noua familie”.

Manon Cristoloveanu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Galaţi ne-a declarat că situaţia este una fără precedent, iar măsurile de austeritate ce vor fi aplicate în perioada următoare vor afecta un număr şi mai mare de asistenţi maternali. „Deja sunt peste 20 de cereri de pensionare anticipată din partea asistenţilor maternali. Au decis să plece acum pentru că după aplicarea măsurilor de austeritate nu vor mai putea să se pensioneze anticipat. Probabil că şi-au făcut un calcul şi au ajuns la concluzia că, decât să piardă 25 la sută din salariu, mai bine pierd 15 la sută din pensie. Încă nu le-au venit fluturaşii cu noile salarii. Atunci va începe exodul”. Conform aceleiaşi surse, copiii aflaţi la asistenţii maternali care decid să plece, vor ajunge în centre. O parte din ei vor fi daţi în grija asistenţilor maternali care deja au unul sau doi copii în plasament. În judeţul Galaţi sunt 553 de asistenţi maternali, al căror salariu nu depăşeşte 830 de lei. La această sumă se adaugă alocaţia de hrană a copilului, în funcţie de vârsta acestuia.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Drama_unei_asistente_maternale-_-Ma_doare_sufletul_ca_renunt_la_copil_0_285571525.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

35 de asistenţi maternali şi-au depus demisia în urma reducerilor indemnizaţiilor

Din cauza salariilor prea mici, tot mai multe mame profesioniste au înapoiat statului copiii pe care i-au avut în îngrijire. Copiii aflaţi la asistenţii maternali care decid să demisioneze vor ajunge din nou în centre de plasament.

Situaţia este una fără precedent! După ce ani de zile s-au apropiat sufleteşte de micuţii abandonaţi de către părinţii lor naturali, asistenţii maternali au ajuns în situaţia de a nu mai avea resurse materiale ca să-i îngrijească.

Manon Cristoloveanu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Galaţi a explicat că motivul principal îl reprezintă măsurile de austeritate luate recent de Guvern: „Din această cauză, în lunile iulie-septembrie 35 de asistenţi-maternali au decis să demisioneze. O parte dintre ei au optat pentru pensionare anticipată, alţii au motivat că nu mai au posibilităţi financiare”.

Copiii aflaţi la asistenţii maternali care decid să demisioneze vor ajunge din nou în centre de plasament. O parte din ei vor fi daţi în grija asistenţilor maternali care au deja au unul sau doi copii în grijă.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Drama_orfanilor-_Abandonati_si_de_asistentii_maternali_0_340766006.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

100 de demisii la Protecţia Copilului

Scăderea salariilor cu 25% i-a determinat pe 100 dintre angajaţii de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi să renunţe la locurile de muncă şi să-şi caute alte slujbe. Manon Cristoloveanu, directorul DGASPC Galaţi, susţine că principala cauză o reprezintă reducerea salariilor. Din iulie şi până în prezent 100 de salariaţi, dintre care 50 de asistenţi maternali, au plecat din sistem. „Sunt angajati care au salariu de 400-500 de lei, in ciuda faptului că au studii superioare. Cât priveşte asistenţii maternali, o parte dintre ei au optat pentru pensionare anticipată, alţii au motivat că nu mai au posibilităţi financiare. La ora actuală, un asistent maternal are în grijă doi copii, şi aici nu mă refer la copiii care au dizabilităţi”, ne-a declarat directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului.

Două angajate de la Protecţia Copilului ne-au mărturisit că nu-şi pot întreţine familiile cu un salariu de 400 de lei şi se gândesc serios să plece din sistem.

Iolanda Bujeniţă, consilier la Protecţia Copilului, ne-a aratat fluturaşul de salariu. Din cauză că nu şi-a mai putut achita ratele la bănci, femeia are poprire pe salariu şi încasează un salariu de doar 274 lei. „Am un credit la bancă şi nu am mai putut plăti ratele lunare. Din acest motiv mi-au pus poprire pe salariu. Acum iau în mână 274 de lei, după 20 de ani vechime. Am un băiat student în anul III la Arhitectură, la Iaşi, şi nu am cum să-l ajut. Am ajuns bătaia de joc a guvernanţilor. Asistenţa socială este sub nivelul de trai. Plâng cu fluturaşul în mână. Suntem nişte nenorociţi. Sincer vă spun că a ajuns să-mi fie scârbă de guvernul ăsta. Cu regret vă spun că îmi pare rău că sunt român”.

În aceiaşi situaţie critică se află şi Aurora Zanfirache, referent la Protecţia Copilului: „Ne-au scăzut salariile cu 70%, ne-au luat alocaţia de hrană. Dintr-un salariu de 1.200 lei am ajuns acum să iau în mână doar 500 de lei. Am un băieţel la şcoală şi nu am avut cu ce să-i cumpăr rechizitele. Mi-a dat tata dintr-o amărâtă de pensie. În halul ăsta am ajuns. Nu reuşesc să-mi plătesc datoriile la stat, facturile lunare. O să vină să-mi taie curentul electric, gazul”.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Angajatii_de_la_Protectia_Copilului_isi_dau_demisia_pe_capete_0_355164537.html

Link to comment
Share on other sites

De la „Protecţia Copilului” angajaţii pleacă pe bandă rulantă

Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi riscă să rămână fără angajaţi dacă ritmul demisiilor din ultimele luni se păstrează în continuare.

După reorganizarea instituţiei şi mai ales după aplicarea măsurilor de austeritate care au însemnat pierderea a 25 la sută din salariu, peste o sută de angajaţi ai DGASPC şi-au dat demisia şi au plecat să îşi caute alte slujbe mai bine plătite. De altfel, aproape orice altă slujbă e mai bine plătită, dacă avem în vedere că salariul minim în cadrul instituţiei este de 470 de lei, iar cel mediu este de numai 717 lei.

„De la începutul anului şi până acum au plecat din cadrul instituţiei 105 persoane, însă cele mai multe demisii le-am înregistrat după data de 1 iulie, când s-au aplicat reducerile de salariu. Din cei 105 care au plecat, 64 erau asistenţi maternali, iar restul de 41 erau funcţionari publici sau făceau parte din personalul contractual”, ne-a informat şefa DGASPC Galaţi, Manon Cristoloveanu.

Interesant este că numai 18 dintre asistenţii maternali care au renunţat la slujbă au ieşit la pensie, ceea ce înseamnă că ceilalţi au preferat să îşi caute de muncă în altă parte. Majoritatea a plecat în străinătate, după cum ne-a explicat Manon Cristoloveanu.

„Parcă s-a urmat un tipar cu plecările. Mai întâi oamenii îşi luau concediu fără plată, plecau în străinătate să îşi caute de muncă, apoi se întorceau să îşi dea demisia. Cum să îi motivez eu pe aceşti oameni să mai rămână când aici luau cinci – şase sute de lei, iar în străinătate primesc în jur de o mie de euro lunar? Şi nici nu sunt nevoiţi să aibă grijă de mulţi copii, ci doar de unul sau de vreun bătrân sau să facă menaj”, a mai spus directoarea DGASPC.

http://www.viata-libera.ro/articol-De_la_%E2%80%9EProtectia_Copilului%E2%80%9D_angajatii_pleaca_pe_banda_rulanta_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Ne pleacă asistenţii maternali

Aproape o sută de asistenţi maternali din Galaţi au decis să plece din sistem în ultima perioadă din cauza salariilor mici pe care le primesc. Dacă în 2009 erau 579 de asistenţi maternali, numărul acestora a scăzut la finele anului trecut la 486, potrivit datelor furnizate de conducerea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi. Mulţi preferă să plece la muncă în străinătate. Dacă la noi în ţară un asistent maternal nu câştigă mai mult de 800 de lei, în străinătate poate câştiga cel puţin o mie de euro. Şi ca şi cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, posturile rămase vacante au fost blocate conform legislaţiei în vigoare.

În aceste condiţii, asistenţii maternali rămaşi s-au văzut nevoiţi să ia în plasament mai mulţi copii. Spre exemplu, dacă în 2009 numărul asistenţilor maternali care aveau în grijă un singur copil era de 325 şi al celor cu doi copii era de 243, anul trecut doar 179 de asistenţi mai aveau în grijă un singur copil, în timp ce numărul celor cu doi copii a crescut la 295. Tot în 2010, şapte asistenţi aveau în grijă 3 copii, în timp ce 112 se ocupau de copii cu nevoi speciale.

"Din cauza scăderii salariilor, mulţi asistenţi maternali preferă să plece în străinătate să facă munci similare. Mulţi dintre ei preferă şi să se pensioneze anticipat sau la termen, alţii să facă alte munci cu mai puţină răspundere, mai ales dacă se câştigă aproximativ cât se câştigă şi în instituţie. Din păcate legislaţia nu permite salarii mai mari şi nici angajări", declară directoarea DGASPC Galaţi, Emilia Manon Cristoloveanu.

În prezent în centrele de plasament din Galaţi sunt 401 copii, iar pe de altă parte asistenţii maternali au în grijă 790 de copii. Reprezentanţii DGASPC au precizat că în ceea ce priveşte copiii cu vârste de până la 4 ani, aceştia sunt orientaţi şi daţi în grija asistenţilor maternali întrucât au nevoie de mai multă afecţiune şi atenţie. Astfel, în centrele de plasament rămân de obicei copiii cu vârste mari, cei de peste 18 ani care îşi continuă studiile şi, cei mai mulţi, cu vârste între 14 şi 18 ani, care sunt de la început în sistem şi nu au putut fi reintegraţi în familii.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=16

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Personal mai puţin, salarii mai mici la Protecţia Copilului Galaţi

După scandalurile care au zguduit la sfârşitul anului 2009 Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi care au culminat cu demiterea fostei directoare Marinela Dobrea, pentru oricine ar fi venit la conducerea instituţiei ar fi urmat o perioadă grea. Mai ales că exact în această perioadă, pe fondul crizei economice, au avut loc reduceri de personal, dar şi diminuări salariale.

Cu 30 la sută mai puţini angajaţi

Dacă la sfârşitul lui 2009 la DGASPC erau 1.662 de angajaţi, în 2011 au rămas 1.165, cu 30 la sută mai puţin. „S-au făcut şi disponibilizări, dar din cauza diminuărilor salariale din ultima perioadă, mulţi s-au pensionat anticipat sau şi-au căutat alte slujbe”, explică directoarea generală Manon Cristoloveanu.

Aceasta susţine că salariile angajaţilor sunt foarte mici, având în vedere că anul trecut venitul mediu net pe instituţie a fost anul trecut de 720 de lei, iar anul acesta a crescut la 895, deoarece s-au recâştigat nişte sporuri.

„E destul de greu să ajuţi alţi oameni când tu însuţi ai probleme de supravieţuire. Sunt familii întregi care lucrează aici, deci veniturile lor sunt foarte mici”, spune directoarea.

Buget mai mic

Pe anul 2011, bugetul DDGASPC a fost de 17 milioane de euro, cu 3 milioane de euro mai mic comparativ cu 2008. Diminuarea rezultă în cea mai mare parte din reducerile salariale.

„În rest, nu am avut probleme. Spre deosebire de alte judeţe, am plătit la timp tot ceea ce a însemnat drepturi pentru asistenţi maternali şi copii. Suntem printre puţinele instituţii similare din ţară care nu am avut întârzieri”, ne mai informează Manon Cristoloveanu.

Aceasta susţine că în toate contractele de peste 15.000 de euro s-au făcut achiziţii prin sistem electronic, ca să nu mai existe discuţii. Îmi pare rău că ne-au fost respinse de la licitaţie electronică de către Autoritatea Naţională de Achiziţii Publice şi contracte în jurul valorii de 15.000 de euro. Pe lângă faptul că prin licitaţie electronică preţurile sunt cele mai bune, nu mai pot exista nici suspiciuni cu privire la interese personale”, precizează directoarea DGASPC.

Asistenţă pentru copii sau pentru angajaţi?

Anul acesta la DGASPC Galaţi a scăzut şi numărul asistenţilor maternali. „I-am verificat foarte riguros, cine nu a oferit seriozitate, a ieşit din sistem. Suntem o instituţie care oferim asistenţă şi sprijin copiilor, nu angajaţilor. Ca urmare, numărul copiilor raportat la cel al asistenţilor maternali a crescut de la 1,34 la 1,74. Cei care au primit câte doi copii, au primit alocaţie pentru fiecare, nu au de ce să se plângă”, declară directoarea.

Ca o tendinţă se observă în satele sărace că există din ce în ce mai multe familii care adoptă meseria de asistent maternal. Există unele avantaje, pe lângă un venit sigur (chiar dacă e destul de mic), beneficiază de drepturile de asistenţă socială, ceea ce nu se întâmplă cu cei care s-au obişnuit să lucreze cu ziua. „Avem, de exemplu, la Suceveni 13 asistenţi maternali. Sunt chiar trei familii în care şi soţul şi soţia au această meserie, aici numărul copiilor asistaţi ajungând la trei. Suceveniul nu este singura comună unde avem număr mare de asistenţi maternali. Situaţia e cam aceeaşi şi la Fundeni”, ne spune directoarea Manon Cristoloveanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Angajaţi ilegal la Protecţia Copilului

* Din personal contractual, 27 de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Galaţi au fost trecuţi pe funcţii publice fără actele necesare * State de personal din 2008 şi 2009 inexistente * Dosare incomplete şi cheltuieli pentru salarii fără a fi prinse într-o fundamentare bugetară * Pe de altă parte, Direcţia consideră că documentele sunt ţinute separat din considerente practice, iar în cazul celor 27 de salariaţi încă aşteaptă clarificări de la centru

La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Galaţi anul 2012 s-a încheiat cu un audit al Consiliului Judeţului care s-a dovedit cam nefericit pentru instituţie. Nu a scos la iveală decât abrambureli şi abureli în ceea ce priveşte managementul resurselor umane.

Prin aprobarea organigramei de către CJ, funcţiile a 27 de salariaţi contractuali au devenit funcţii publice, salariul fiind şi el modificat în consecinţă, dar fără actele necesare la dosar. Angajaţii nu au făcut o cerere în prealabil, aşa cum spune legea, şi nu au depus vreun jurământ. Nu au fost întrebaţi dacă vor sau nu şi nici dacă sunt de acord cu diminuarea salariului, aşa cum presupune trecerea pe funcţie publică. Surse din cadrul Consiliul Judeţului Galaţi ne-au spus că, în urma verificărilor la dosarele profesionale, a reieşit că angajaţii erau puşi pe posturi de funcţionari publici fără fişa aferentă postului şi fără o solicitare de a deveni funcţionari publici la dosar. Motiv pentru care, din 2010 până în 2012, DGASPC s-a confruntat cu 143 de procese litigii de muncă. Controlul a mai scos la iveală şi faptul că statul de personal nu se întocmeşte lunar în cadrul instituţiei, ceea ce face imposibilă verificarea fluctuaţiilor sau modificărilor de personal, dar şi că punerea la dispoziţia Instanţei de Judecată a statelor de personal din 2008 şi din 2009 a fost imposibilă, potrivit surselor noastre, pentru că aceste documente nu există.

Cheltuieli de personal după ureche

„Datele puse la dispoziţie de către Serviciul Resurse Umane pentru fundamentarea bugetului pentru cheltuielile de personal sunt estimative”, se precizează în nota de constatare a auditului. Statul de funcţii este întocmit ulterior aprobării Organigramei prin Hotărârea Consiliului Judeţului Galaţi nr. 690/2011, după modelul cadru al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, fără informaţii cu privire la fundamentarea bugetului necesar pentru cheltuielile de personal, iar drepturile de natură salarială se stabilesc în cadrul Serviciului de contabilitate, ţinând cont de execuţia cheltuielilor privind anul precedent. „Respectă cadrul ANFP şi statul de funcţii, dar nu raportat la instituţia lor, nu au făcut o fundamentare. Este necesară o totalizare a valorilor salariale pentru a fundamenta bugetul”, mai explică sursa.

Cazier inexistent la dosar

Asistenţii maternali nu au la dosarul de personal al angajatului, aşa cum ar fi trebuit, şi cazierele, acestea fiind ţinute la Serviciul de Asistenţă Maternală. Acest lucru, spun sursele noastre, nu poate decât încurca şi poate obstrucţiona accesul la informaţii privind asistenţii, care poate nu sunt apţi pentru munca pe care o fac. De la dosarele funcţionarilor publici lipsesc, de asemenea, rapoartele de evaluare, declaraţiile de avere şi de interese, ori cupoane de pensii. De altfel, contractele de muncă ale angajaţilor pensionari erau întocmite incorect pe perioadă nedeterminată, lucru ce s-a remediat, totuşi, exact în momentul controlului, şi s-au încheiat contracte pentru o perioadă determinată de maxim 36 de luni.

Răspunsurile DGASPC

Directorul general al DGASPC, Manon Emilia Cristoloveanu, a evitat să dea un răspuns şi să ne prezinte soluţia pe care o propune pentru cei 27 de angajaţi prinşi neconform pe posturile de funcţionari publici. Aceasta spune doar că în timpul verificării s-a revenit cu o solicitare de clarificare la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. De asemenea, ni s-a precizat că 126 de persoane au fost disponibilizate în 2010, dintre care 30 au făcut cereri către instanţele judecătoreşti. În acel an, Direcţia a plătit daune morale pentru două persoane, în valoare de 5.000 de lei, în schimb în urma recursului făcut de instituţie împotriva uneia dintre ele, suma de 2.500 de lei urmează a fi recuperată. Conform Direcţiei, statul de personal va fi întocmit în baza unei recomandări, iar statul de funcţii se întocmeşte aşa cum presupune modelul ANFP. De asemenea, proiectul de buget se întocmeşte cu Metodologia elaborată de Ministerul Finanţelor Publice, iar documentele sunt ţinute răsfirat - şi nu la dosar - din considerente practice şi de spaţiu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 years later...

Din iunie, copiii instituţionalizaţi şi asistaţii riscă să rămână fără bani

Mii de copii instituţionalizaţi, persoane asistate şi angajaţi de la Protecţia Copilului, sunt în pericol ca din iunie să nu mai primească bani de indemnizaţii, salarii sau funcţionare. Asta deoarece fondurile alocate de la bugetul de stat au fost din start insuficiente, ar fi trebuit să se termine în februarie, dar atunci a intervenit autoritatea locală, Consiliul Judeţean (CJ), şi a alocat bani în locul celor care ar fi trebuit să fie viraţi de guvern.

Din păcate, situaţia se repetă acum. „Am primit de la bugetul de stat, pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), 2,8 milioane de euro. Pentru funcţionarea instituţiei este nevoie de 19 milioane de euro. Această sumă de 2,8 milioane de euro a fost suficientă pentru funcţionarea din ianuarie şi februarie. Consiliul Judeţean a venit la rectificarea bugetară şi a alocat încă 8 milioane de euro pentru ca oamenii aceştia să poată să funcţioneze, să îşi primească salariile. Cele peste 1.200 de persoane instituţionalizate - copii, persoane cu handicap, bătrâni instituţionalizaţi, copii în plasament la asistenţi maternali şi cei 1.000 de angajaţi, au în momentul de faţă asiurată funcţionarea până la finalul lunii mai. Până la sfârşitul anului ar mai fi nevoie de 8 milioane de euro, ceea ce în momentul de faţă nu avem posibilitatea să îi punem pentru că a venit această pandemie, care ne-a prins aşa cum ne-a prins, şi am alocat de la bugetul CJ o sumă de 5 milioane de euro, iar de la bugetul de stat, tot nu am primit nimic, pentru pandemie. Dacă nu vine un ajutor de la bugetul de stat, din luna iunie suntem în situaţia să nu mai putem asigura funcţionarea şi finanţarea DGASPC, în condiţiile în care CJ, la bugetul pe 2020, a primit cu 23 de milioane mai puţin faţă de bugetul din 2019. Am sesizat şi la Ministerul Muncii şi prin Uniunea consiliilor judeţene din România, am făcut sesizări şi către Guvern şi la Finanţe pentru că este o situaţia dramatică şi grea, în care ne aflăm toţi, toate consiliile judeţene din ţară. În momentul de faţă, nu avem nici un răspuns. 90 la sută din bugetul de funcţionare, cheltuieli de funcţionare, oferă statul, 10 la sută oferă CJ-ul. Deja gândiţi-vă că am dat 8 milioane din 19, am dat 40 la sută din urmă. Se pare că autorităţile locale împrumută Guvernul. La fel s-a întâmplat şi cu spitalele. În loc ca spitalele să fie finanţate de la Ministerul Sănătăţii, au fost finanţate de autorităţile locale pentru materiale de protecţie şi pentru aparatura necesară”, a precizat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Protest al salariaţilor din Asistenţă Socială la Galaţi

Salariaţii din sectorul de activitate Asistenţă Socială care nu şi-au primit drepturile salariale vor protesta joi, 12 noiembrie 2020, în Galaţi, începând cu ora 10.00, pe platoul Monumentului Revoluţiei.

Motivele acţiunii de protest, organizată de Cartel ALFA - filiala Galaţi şi Sindicatul PROASIST din cadrul DGASPC Galaţi, sunt, potrivit liderului Cartel ALFA - filiala Galaţi, Romică Gîrneaţă, „incapacitatea asigurării plăţii salariilor şi a celorlalte cheltuieli de funcţionare de la bugetul statului şi încercarea Guvernului de a liberaliza serviciile sociale din sistemul instituţionalizat“.

La protest vor participa aproximativ 50 de persoane, iar acţiunea se va desfăşura sub semnul măsurilor impuse de pandemia de COVID-19, mască de protecţie obligatorie şi distanţare fizică.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Protest al angajaţilor din asistenţa socială în faţa sediului Prefecturii

Aproximativ 50 de angajaţi din domeniul asistenţei sociale din judeţ au participat, joi, în faţa sediului Prefecturii, la o adunare publică de protest, organizată de Cartel Alfa şi Sindicatul PROASIST din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi.

Potrivit liderului Cartel Alfa Galaţi, Romică Gîrneaţă, motivul protestului îl reprezintă "incapacitatea asigurării salariilor şi a celorlalte cheltuieli de funcţionare de la bugetul statului, precum şi încercarea Guvernului de a liberaliza serviciile sociale din sistemul instituţional". "Din luna iunie, Cartel Alfa a depus nenumărate sesizări la Guvernul României, inclusiv la primul ministru, în legătură cu ceea ce se întâmplă în asistenţa socială. Din luna iunie, am considerat că trebuie atenţionaţi că legislaţia este vraişte în acest domeniu. Legea 448 spune clar că asistenţii sociali trebuie plătiţi până în 90% de la Ministerul de Finanţe, dar ei reprezintă Ministerul Muncii, iar Ministerul Muncii trebuie să facă diligenţe către Ministerul de Finanţe să fie plătiţi. Dar în iunie au apărut noi standarde de cost, a apărut o altă ordonanţă care spune că 50% este plătit de la Guvern, însă toate cheltuielile s-au făcut din ianuarie, bugetul este făcut pentru tot anul şi nu poţi să spui acum că plăteşti mai puţin, schimbând regulile în timpul jocului. Şi chiar dacă ar fi 50%, nici banii aceştia nu s-au dat de la Guvern către Consiliul Judeţean (CJ) ca să plătească mai departe", a spus Romică Gîrneaţă.

El a punctat că orice zi de întârziere reprezintă o dramă pentru respectivii salariaţi. "Vă dau exemplul Galaţi-ului: din 80 milioane lei, peste 50 milioane a plătit Consiliul Judeţean şi doar undeva pe la 20 de milioane s-a plătit de la bugetul statului, de aceea au mai rămas restante două luni de zile care nu mai sunt acoperite. Am tot aşteptat rectificarea bugetară promisă de domnul Orban, dar ea nici acum nu a apărut. Orice zi de întârziere pentru oamenii aceştia este o dramă pentru că salariile nu sunt aşa de mari şi au rate la bancă, au copii în întreţinere", a mai declarat Gîrneaţă.

Protestarii au afişat bannere pe care era scris "Vrem respect pentru asistenţa socială!" şi "Muncim pe datorie!". Ei au strigat la adresa guvernanţilor "Hoţii, hoţii!" şi "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!".

O delegaţie a manifestanţilor a depus un memoriu cu doleanţele lor la Prefectura Galaţi.

Preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, a făcut un nou apel către Guvernul României să aloce cât mai repede banii de care Protecţia Copilului are nevoie pentru a putea funcţiona în continuare. Potrivit acestuia, Guvernul a alocat bani în acest an doar pentru trei luni de funcţionare, adică 20,5 milioane de lei, dintr-un necesar de 80 de milioane de lei. "Cer public Guvernului României să nu mai pedepsească copiii şi angajaţii de la DGASPC. Este o dramă ceea ce se întâmplă acum la direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului din ţară care, din cauza Guvernului, au rămas fără bani. Practic, Guvernul a alocat bani în acest an doar pentru trei luni de funcţionare. Adică 20,5 milioane de lei, dintr-un necesar de 80 de milioane de lei. A trebuit să facem eforturi considerabile pentru a găsi banii necesari, astfel încât copiii şi salariaţii să nu rămână fără fonduri încă din această primăvară", a spus Fotea.

Preşedintele CJ a mai precizat că sunt direcţii în ţară care au rămas fără bani încă de acum câteva luni, dar la Galaţi nu s-a întâmplat aşa ceva până acum pentru că administraţia judeţeană a alocat anul acesta 46,5 milioane lei. "Sunt direcţii în ţară care au rămas fără bani înca de acum câteva luni. La Galaţi nu s-a întâmplat aşa ceva până acum deoarece CJ a alocat anul acesta 46,5 milioane de lei. Am tras numeroase semnale de alarmă încă din primăvara acestui an asupra acestei situaţii. Fac un nou apel de urgenţă către Guvernul României să aloce cât mai repede banii de care Protecţia Copilului are nevoie pentru a putea funcţiona în continuare. De asemenea, suntem şi noi în plină analiză a datelor financiare pentru a identifica noi resurse bugetare. Nu s-a întâmplat niciodată ca Guvernul României să aloce DGASPC doar 25% din banii necesari", a mai afirmat Fotea.

agerpres.ro

Mai mulți reprezentanți ai Sindicatului PROASIST din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Galați, susținuți de colegi din cadrul filialei locale a CNS Cartel ALFA, au protestat, joi dimineață, pe platoul din fața Prefecturii Galați, din cauza neprimirii drepturilor salariale cuvenite, mulți dintre ei purtând lozinci cu mesajul ”Muncim pe datorie”. Ei s-au declarat nemulțumiți și de ”încercarea Guvernului de a liberaliza serviciile sociale din sistemul instituțional”.

Conform sindicaliștilor, lipsa banilor pentru angajații DGASPC-urilor, care trebuie asigurați de Guvern, din bugetul de stat, este o problemă la nivel național. Întârzierile cu plata salariilor ar fi început, undeva, în lunile mai-iunie, iar dacă la Galați întârzierea este de numai o lună, grație alocărilor decise de Consiliul Județean, în țară sunt direcții ai căror angajați nu și-au primit banii pe ultimele două sau chiar trei luni. În anii anteriori, cutuma era să se asigure bugetul DGASPC-urilor pe trei trimestre, urmând ca banii pentru ultimul trimestru să fie dați de Guvern după rectificarea de buget.
”Este vorba despre categoria profesională care a fost carantinată la muncă timp de 14 zile consecutive, lăsându-i apoi să plece în sânul familiei fără măcar a fi testați, mulți dintre ei preferând să se izoleze în alte locuri decât la domiciliu, pentru a-și proteja membrii de familie. Și iată cum le-au fost răsplătite eforturile: peste 4.000 de angajați nu și-au primit salariile aferente lunii septembrie; peste 50.000 de salariați nu-și vor primi salariile pentru luna octombrie, pentru că nu au fost virați bani de la buget; mulți angajatori care au plătit din salariile restante (chiar și de două-trei luni) nu au mai avut bani pentru a plăti contribuțiile sociale, făcând ca acei salariați să-și piardă calitatea de asigurați; acordarea stimulentului de risc a rămas doar încă o promisiune deșartă”, a spus liderul Cartel ALFA Galați, Romică Gîrneață, adăugând: ”Culmea cinismului, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, aflată la Ministerul Muncii, face presiuni pentru dezinstituționalizarea sistemului, adică pentru trecerea de la sistemul de îngrijire în instituțiile de stat, la îngrijirea în cadrul familiei (care nu va avea posibilități materiale) sau în cadrul unor ONG-uri, unele atât de dragi și apropiate de dna ministru al Muncii”.
La rândul lui, președintele CJ Galați, Costel Fotea, a oferit următoarea declarație de presă: "Cer public Guvernului României să nu mai pedepsească copiii şi angajaţii de la Direcția de Protecţie a Copilului. Este o dramă ceea ce se întâmplă acum la Direcţiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din ţară, care din cauza Guvernului au rămas fără bani. Practic, Guvernul a alocat bani în acest an doar pentru trei luni de funcţionare. Adică 20,5 milioane de lei, dintr-un necesar de 80 milioane de lei. A trebuit să facem eforturi considerabile pentru a găsi banii necesari, astfel încât copiii şi salariaţii să nu rămână fără fonduri încă din această primăvară. Sunt direcţii în ţară care au rămas fără bani înca de acum câteva luni. La Galaţi nu s-a întâmplat asa ceva până acum, deoarece Consiliul Judeţean a alocat anul acesta 46,5 milioane de lei. Am tras numeroase semnale de alarmă încă din primăvara acestui an asupra acestei situaţii. Fac un nou apel de urgenţă către Guvernul României să aloce cât mai repede banii de care Protecţia Copilului are nevoie pentru a putea funcţiona în continuare. De asemenea, suntem şi noi în plină analiză a datelor financiare pentru a identifica noi resurse bugetare. Nu s-a întamplat niciodată ca Guvernul României să aloce Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului doar 25 la sută din banii necesari".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Orban: "Nu poţi să pui în cârca Guvernului faptul că tu ţi-ai făcut bugetul ca să te realegi, nu ca să finanţezi activităţile necesare"

Premierul Ludovic Orban anunţă că săptămâna viitoare Guvernul va adopta proiectul privind rectificarea bugetară. Acesta afirmă că Executivul se "uită cu mare atenţie în bugetul fiecărui judeţ", reclamând că unii dintre preşedinţii de Consilii Judeţene au cheltuit pentru acţiuni cu caracter electoral sume de bani care ar fi trebuit să asigure funcţionarea unor instituţii esenţiale, cum ar fi Direcţiile pentru protecţia copilului şi a persoanelor aflate în situaţii de vulnerabilitate.

"Nu poţi să vii să pui în cârca Guvernului faptul că tu ţi-ai făcut bugetul ca să te realegi, nu ca să finanţezi activităţile absolut necesare şi misiunea şi funcţiile esenţiale ale Consiliului Judeţean”, susţine primul ministru.

"Vom avea o discuţie în şedinţa de Guvern referitoare la rectificare. După această discuţie, evident, se va prezenta proiectul de rectificare şi îl vom adopta săptămâna viitoare”, a anunţat premierul Ludovic Orban, joi după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă.

Răspunzând unei întrebări legate de faptul că, joi, câteva zeci de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi au protestat în faţa Prefecturii acuzând subfinanţarea instituţiei, şeful Executivului a făcut referire şi la bugetele unor Consilii Judeţene ale căror şefi, consideră premierul, au folosit sume de bani pentru a îşi asigura realegerea în funcţii, lăsând fără finanţare unele instituţii foarte importante.

"Obligaţia oricărui ordonator de credite, conform legii finanţelor publice, când îşi alcătuieşte bugetul, este aceea de a-şi prevede în acest buget în primul rând sumele necesare pentru a asigura finanţarea acestor cheltuieli: în primul rând salarii, că de salarii este vorba, nu mai vorbesc şi de alte cheltuieli pe hrană. Ei sunt obligaţi întâi să prevadă în buget sumele respective şi după aia să se gândească la cheltuirea banilor pe investiţii electorale, pe pomeni electorale. Din păcate, fiind an electoral, foarte mulţi preşedinţi de Consilii Judeţene implicaţi în campania electorală au cheltuit bani care erau destinaţi protecţiei copilului, protecţiei persoanelor aflate în stare de vulnerabilitate, lăsând fără sumele de bani necesare. Noi ne vom uita cu mare atenţie în bugetul fiecărui judeţ, pentru că, vă spun: nu este responsabilitatea Guvernului. Noi am alcătuit un buget, am asigurat nişte resurse financiare pentru Consiliile Judeţene. De asemenea, la rectificarea din august am suplimentat aceste sume cu 849 de milioane, dacă ţin bine minte suma, deci ei faţă de alocările iniţiale au beneficiat de o creştere a resurselor care au fost transferate de la bugetul de stat. Acuma nu poţi să vii să pui în cârca Guvernului faptul că tu ţi-ai făcut bugetul ca să te realegi, nu ca să finanţezi activităţile absolut necesare şi misiunea şi funcţiile esenţiale ale Consiliului Judeţean”, a afirmat premierul întrebat despre protestul de la Galaţi. 

Joi, câteva zeci de salariaţi ai DGASPC Galaţi au ieşit în faţa sediului Prefecturii pentru a protesta faţă de subfinanţarea instituţiei. Sindicaliştii din DGASPC Galaţi au reclamat lipsa banilor pentru instituţie şi au depus la Prefectură un memoriu în care îşi prezintă solicitările.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

35 de posturi vacante la Protecţia Copilului Galaţi

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiilor contractuale de execuţie, vacante de: instructor de educaţie (31 posturi) şi infirmieră (4 posturi), potrivit posturi.gov.ro.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcţiei contractuale sunt: pentru instructor de educaţie - studii medii absolvite cu diplomă de bacalaureat; fără condiţii de vechime; pentru infirmieră - studii generale/medii şi curs de cruce roşie/program naţional de pregătire a infirmierelor; se pot înscrie şi persoane care urmează cursul; fără condiţii de vechime.

Concursul se va organiza conform calendarului următor: 03 decembrie 2020 - termenul limită de depunere a dosarelor; 14 decembrie 2020, ora 09:00 - proba scrisă; 16 decembrie 2020, ora 10:00 - proba interviu.

Detalii suplimentare sunt disponibile accesând site-ul instituţiei.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

5,35 milioane pentru asistență socială și protecția copilului

Guvernul României a aprobat, în ședința de vineri, 27 noiembrie, la propunerea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, repartizarea sumei de 175,146 milioane lei pentru 34 de unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale.
Suma este repartizată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, în vederea finanțării cheltuielilor necesare asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului, pentru luna octombrie 2020.
Astfel, UAT Județul Galați a primit suma de 5,35 milioane lei, în condițiile în care cele mai consistente viramente, de peste zece milioane de lei fiecare, au revenit județelor Cluj, Timiș și Vaslui.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

CJ Galaţi a alocat 5,9 milioane de lei către Protecţia Copilului

În cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, desfăşurată astăzi, joi, 17 decembrie 2020, au fost alocate fonduri pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. În plus, deoarece fondurile de la Guvern sunt insuficiente, Consiliul Judeţean a alocat bani şi pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi ale asistenţilor personali. „Am alocat 5,9 milioane de lei către Protecţia Copilului pentru a fi plătite toate drepturile financiare şi pentru a acoperi până la finalul acestui an cheltuielile de funcţionare. Anul acesta, Consiliul Judeţean a alocat Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului aproape 55 de milioane de lei, adică 68% din bugetul necesar. A fost o situaţie extrem de dificilă, în condiţiile în care Guvernul a dat bani doar pentru patru luni de funcţionare“, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

De asemenea, din fondul de rezervă bugetară s-au alocat 3.479.000 de lei, astfel încât primăriile din judeţ să poată plăti indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi ale asistenţilor personali. „Sumele alocate de către Guvern sunt insuficiente pentru plata în totalitate a acestor drepturi financiare. Astfel că, am decis să venim în sprijinul persoanelor cu handicap şi am alocat sumele necesare pentru plata integrală a indemnizaţiilor“, a spus Costel Fotea.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

DGASPC Galaţi iar nu mai are bani pentru salariile angajaţilor

Astăzi, 8 decembrie 2021, este zi de plata salariilor pentru cei aproximativ 1.200 de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi. Numai că oamenii au fost anunţaţi că nu sunt bani de salarii şi că nu se ştie când vor primi drepturile băneşti ce li se cuvin.

Aşa cum este şi normal, angajaţii s-au panicat, mai ales că vin sărbătorile de iarnă. „Iar nu sunt bani de salarii pentru angajaţii din DGASPC Galaţi. Puteţi solicita un răspuns din partea domnului Fotea (n.r. - preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, instituţie în subordinea căreia se află Protecţia Copilului Galaţi)? Rectificarea bugetară în acest sens s-a facut şi toate consiliile judeţene din ţară ar trebui să aibă bani de salarii pentru luna decembrie. Mulțumim!“, ne-a sesizat o cititoare în numele mai multor angajaţi din cadrul DGASPC Galaţi.

La solicitarea Monitorul de Galaţi, Costel Fotea a declarat că în aceste zile se caută soluţii pentru alocarea fondurilor necesare pentru plata salariilor angajaţilor DGASPC Galaţi de la bugetul judeţului Galaţi. „La ultima rectificare a bugetului de stat s-au alocat bani către Ministerul Muncii pentru plata pensiilor şi pentru Ministerul Sănătăţii care trebuie să facă faţă pandemiei de COVID-19. Sunt 1.200 de oameni la DGASPC Galaţi care trebuie să-şi primească salariile. În aceste zile căutăm soluţia pentru a aloca din bugetul Consiliului Judeţean Galaţi aceste fonduri cu speranţa că până la sfârşitul acestui an va mai fi făcută o rectificare bugetară“, a spus preşedintele CJ Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

3,7 milioane lei alocaţi de urgenţă DGASPC Galaţi din bugetul Consiliului Judeţean

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a alocat astăzi, 13 decembrie 2021, din bugetul propriu, aproape 3,7 milioane de lei pentru ca activitatea de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi să nu fie blocată. "Deşi cea mai mare parte dintre fondurile necesare ar fi trebui să vină de la Guvern, în realitate, în 2021, aproape 60% din fondurile necesare au fost alocate din bugetul CJ Galaţi", a menţionat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Stimulent de risc pentru salariații Protecției Copilului Galați

Bani pentru angajații de la Protecția Copilului care au fost izolați preventiv la locul de muncă în perioada stării de urgență.  Valoarea totală a stimulentului de risc pentru salariații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați este de 1.015.711 lei.

“Peste 400 de angajați de la Protecția Copilului care, în perioada stării de urgență, au fost izolați preventiv la locul de muncă, astfel încât să fie redus riscul de infectare cu noul coronavirus în rândul celor aflați în grija DGASPC Galați, vor primi un stimulent de risc de 2500 de lei, excepție făcând câteva persoane care au stat mai puțin în izolare la locul de muncă.  Sunt bani pe care acești angajați îi merită pe deplin. Depunem toate eforturile ca stimulentul de risc să ajungă la angajați la sfârșitul acestei săptămâni, odată cu salariul pe luna decembrie”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Stimulentul de risc va ajunge la angajații din 21 de centre, case și cămine de îngrijire ale DGASPC Galați.

Consiliul Județean Galați

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Se caută asistenți maternali profesioniști

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați recrutează personal în vederea evaluării și angajării ca asistent maternal profesionist pentru a se ocupa de copii fără părinți aflați în grija instituției. Pentru a putea fi asistent maternal, instituția din Galați a publicat condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană care tinde spre un asemenea job. Așadar, poate fi asistent maternal profesionist orice persoană cu vârsta cuprinsă între 25 și 55 de ani, absolventă de minimum 8 clase și să fie disponibilă de a lua copii în plasament. Cerințele suplimentare și modalitățile de obținere a atestatului pot fi consultate pe pagina instituției.

Tot aici se precizează și situațiile în care un solicitant pierde dreptul de a fi asistent maternal. Nu poate ocupa această poziție cel care a fost condamnat definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni, părintele decăzut din drepturi  sau persoana care suferă de boli cronice.

Persoanele interesate, care corespund cerințelor DGASPC, sunt așteptate la sediul societății din Galați, strada Brăilei, nr. 138B, de luni până joi, între orele 08.00-16.30 și vineri până la ora 14.00.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.