Jump to content

Tot mai mulţi studenţi preferă să-şi plătească studiile


dcp100168

Recommended Posts

Tot mai mulţi studenţi români preferă să-şi plătească studiile

Studenţii români sunt insuficient pregătiţi pentru a urma cursuri superioare, iar tot mai mulţi dintre ei aleg să-şi plătească studiile pentru a obţine, în final, o diplomă, arată datele statistice şi un studiu al Fundaţiei Soros. Potrivit unui studiu recent efectuat de Fundaţia Soros, 81% dintre profesorii universitari români consideră că studenţii sunt insuficient pregătiţi pentru a urma o facultate. Profesorii consideră că unul dintre motivele principale ale acestui nivel slab de pregătire este numărul mare de locuri cu taxă pe care le oferă facultăţile, pentru a-şi creşte veniturile. În prezent, facultăţile de stat oferă, în medie, de două ori mai multe locuri cu taxă faţă de locurile subvenţionate de stat. Iar asta în condiţiile în care la locurile cu taxă se intră mai uşor decât la cele subvenţionate.

Creşterea cererii pentru studii plătite este evidenţiată şi de datele privind instituţiile particulare de învăţământ superior. Astfel, numărul studenţilor Universităţii "Spiru Haret" - peste 200.000 în prezent - este de patru ori mai mare decât în 2004, făcând din această universitate cea mai mare instituţie de învăţământ din Europa.

În anul universitar 2007-2008, la facultăţile din Universitatea Bucureşti - una dintre cele mai mari instituţii de învăţământ superior din ţară - au fost 4.079 de locuri la buget şi 4.700 de locuri cu taxă. Altfel spus, numărul studenţilor care îşi plătesc studiile la "Spiru Haret" este de 30 de ori mai mare decât cel al candidaţilor intraţi pe locurile subvenţionate de stat, la Universitatea Bucureşti.

Din anul 2003 şi până în prezent, Universitatea "Spiru Haret" a eliberat peste 32.000 de dipome de licenţă şi 1.800 de diplome de masterat. De asemenea, aproximativ 9.000 de studenţi au obţinut certificate de absolvire a modulului psihopedagogic - una dintre condiţiile cerute celor care vor să devină profesori. Până în prezent, 85.000 de persoane au absolvit cursurile Universităţii "Spiru Haret", iar pentru anul acesta universitatea estimează că 40.000 de studenţi vor primi diplome de licenţă.

Din 1994 până în prezent, în România au fost înregistraţi aproximativ 1,3 milioane de absolvenţi de studii superioare în instituţii de stat sau particulare. Dintre aceştia, circa 6% au fost licenţiaţi de "Spiru Haret".

Preşedintele Traian Băsescu declara, pe 19 aprilie, în deschiderea Congresului Studenţilor din România, că învăţământul românesc nu a făcut niciun progres în ultimii 18 ani, iar instituţiile româneşti de învăţământ superior au devenit adevărate "fabrici de diplome", care nu garantează nivelul de pregătire al absolvenţilor.

Contactat de NewsIn pentru a-şi spune punctul de vedere cu privire la afirmaţiile preşedintelui, prorectorul Universităţii "Spiru Haret", Aurelian Borcea, s-a rezumat să declare: "Nu fac niciun comentariu vizavi de afirmaţiile potrivit cărora, în România, s-ar acorda un număr exagerat de mare de diplome fără acoperire. Universitatea Spiru Haret nu are nicio calitate politică şi nu este interesată sau afectată de niciun fel de păreri despre educaţie ale oamenilor politici".

NewsIn

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.