Jump to content

Liceele codaşe la bacalaureat vor avea mai puţine clase


dcp100168

Recommended Posts

Liceele codaşe la bacalaureat vor avea mai puţine clase

Liceele cu promovabilitate sub 15 la sută la bacalaureat în 2011 sunt nevoite ca, pentru anul şcolar 2012 – 2013, să reducă numărul de clase a IX-a cu măcar una, conform prevederilor metodologei MECTS cu privire la cifra de şcolarizare. Excepţie fac, bineînţeles, unităţile care au o singură clasă pe nivel.

În judeţul Galaţi se află în această situaţie 13 licee, dintre care 3 sunt particulare – Liceul Particular „D. Cantemir” cu 12,50 la sută dintre elevi promovaţi, Liceul „Concord” (1,12 la sută) şi „Magisterum” (zero la sută), ambele din Tecuci. De asemenea, vor fi nevoite să facă reduceri în planul de şcolarizare „Radu Negru” (10,34 la sută) şi „Traian” (3,72 la sută), Colegiul Tehnic „Traian Vuia” (Auto, cu 8,63 la sută), „Moţoc” – 6,57 la sută, Grup Şcolar Industrial Tecuci – 6,07 la sută, Energetic – 5,30 la sută, „Saligny” – 5,98 la sută, „Metalurgic” – 5.00 la sută, Grupul Şcolar din Tudor Vladimirescu – 3,12 la sută şi Grupul Şcolar „Ovid Caledoniu” din Tecuci – 1,67 la sută.

La Tecuci liceele au căutare printre elevi

Este pentru prima dată când MECTS ia o măsură împotriva unităţilor care au promovabilitate scăzută la bacalaureat şi, la prima vedere, prevederea este una justă. Însă situaţia ar impune o analiză mai atentă la desfiinţarea claselor la liceele din Tecuci. Aici întotdeauna a existat o cerere suplimentară de locuri peste cele acordate de obicei în planul de şcolarizare. Elevii din zona Tecuciului, care au fost repartizaţi la admitere la unităţile din Galaţi au cerut locuri la Industrial sau la „Caledoniu”, pe motiv că părinţii nu au bani să-i ţină la şcoală departe de casă. Acest lucru face problematică o decizie de a desfiinţa clase la liceele menţionate.

Reduceri masive la clasele de-a IX-a

Directoarea Grupului Şcolar Industrial din Tecuci Lidia Capmare susţine că oricum, din cauza scăderii numărului de elevi din generaţia care va intra la anul în clasa a IX-a se va reduce automat numărul de clase: „Oricum nu ne afectează prea mult această măsură, deoarece numărul elevilor este în scădere. Noi am avut anul trecut o suplimentare mare de clase, am ajuns la 14, iar anul acesta nu am mai avea loc pentru prea multe clase” spune Lidia Capmare.

Acelaşi lucru ni l-a spus şi inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu: „Noi deja am fost nevoiţi să facem acest lucru înainte de decizia MECTS, deoarece anul viitor vom avea cu 40 de clase a IX-a mai puţin decât anul acesta, adică o generaţie cu peste 1000 de elevi mai mică”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Liceele codaşe la bacalaureat nu mai sunt pedepsite

* Deşi unii consideră că măsura duce la scăderea calităţii în învăţământ, conducerea ISJ susţine că e de acord cu ordinul ministerial

Fostul ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi-a pus semnătura, la sfârşitul mandatului său, şi pe un ordin prin care liceele codaşe la bacalaureat nu vor mai fi sancţionate de lege cu reducerea cu 15 la sută a numărului de locuri la clasa a IX-a, aşa cum a dispus Daniel Funeriu.
Noua metodologie aprobată de Ecaterina Andronescu se va aplica în următorul an şcolar.
În ciuda rezultatelor dezastruoase care se înregistrează an de an la examenul de bacalaureat, liceele cu rată de promovare mai mică de 15 la sută nu vor mai fi sancţionate prin reducerea numărului de înscrieri în clasa a IX-a.
Ecaterina Andronescu spune că a adus această modificare pentru că vechea soluţie nu a adus niciun rezultat favorabil. "Sancţiunea aceea nu a produs niciun fel de efecte. Şcolile care au avut rezultate proaste înaintea introducerii prin ordin de ministru a acelei sancţiuni, au avut rezultate la fel de proaste şi la un an după introducerea acestei măsuri", a motivat Ecaterina Andronescu această decizie.
Pe lista neagră a liceelor cu promovabilitate sub 15 la sută se află cinci  instituţii gălăţene: Grupul Şcolar „Anghel Saligny”, Liceul din Tudor Vladimirescu, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” (Metalurgic), Grupul Şcolar „Ov. Caledoniu” Tecuci, Liceul Particular „Concord” Tecuci şi Colegiul Tehnic „Paul Dimo”.

„S-au pedepsit nişte licee care n-au nicio vină”

Conducerea ISJ susţine că decizia fostului ministru al Educaţiei este una bună, deoarece tot diminuând de la an la an numărul de locuri la aceste unităţi de învăţământ s-ar ajunge la dispariţia lor. „Sunt licee care au specializări care se cer pe piaţa muncii şi chiar nu ar fi de dorit să le desfiinţăm. Aşa am rămâne doar cu licee teoretice, ceea ce nu-i de dorit, deoarece s-ar înmulţi numărul şomerilor. Prin decizia lui Funeriu, s-au pedepsit nişte licee care n-au nicio vină. Acestea primesc elevi în clasa a IX-a care n-au reuşit să ia măcar 5.00 la evaluarea naţională. Cum să-i aduci la un nivel la care să promoveze bacalaureatul? Absolvenţii acestor unităţi au însă multiple posibilităţi de angajare, deoarece au certificate de competenţe profesionale recunoscute în toată Europa în meserii care se cer pe piaţa muncii. Ei sunt meseriaşi buni şi fără diplomă de bacalaureat”, spune Laura Marin.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.