Jump to content

Sute de profesori gălăţeni au câştigat dreptul să le fie decontate cărţile de specialitate


dcp100168

Recommended Posts

Sute de profesori gălăţeni au câştigat dreptul să le fie decontate cărţile de specialitate

Tribunalul Galaţi a decis că instituţiile de învăţământ, în solidar cu Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, trebuie să le plătească profesorilor între 130 de lei şi 100 de euro de fiecare, ca ajutor pentru achiziţia de carte pe anul 2009.

Procesele legate de acest tip de revendicare sunt adevărate exemple de operativitate. Spre exemplu, plângerea depusă în 15 decembrie 2011, în contencios administrativ la Tribunalul Galaţi,de 44 de profesori de la Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin" din Galaţi, a fost soluţionată în mai puţin de o lună! Magistraţii au concluzionat că cei 44 de profesori de la Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin" care au deschis procesul împreună cu Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar (SIP), trebuie să primească ajutorul pentru cumpărarea de cărţi de specialitate, dat fiind că acesta este prevăzut atât în Legea învăţământului, cât şi în contractul colectiv de muncă. Judecătorii au obligat Ministerul Educaţiei să aloce Inpectoratului Şcolar Judeţean suma necesară (care se ridică în total la circa 4.000 de euro), iar această din urmă instituţie să vireze banii în conturile liceului, pentru a putea fi făcute plăţile către profesori.

Soluţie favorabilă - şi tot într-un interval foarte scurt de timp - au primit şi cei 34 de profesori de la Colegiul "Mihail Kogălniceanu", care au de primit în total circa 2.800 de euro. Au mai obţinut soluţii favorabile pe cauze similare: 22 de cadre didactice de la Grădiniţa cu program prelungit "Pinocchio", 12 educatori de la Grădiniţa "Luceafărul", 22 de cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Şendreni şi 10 profesori de la Colegiul Economic "Virgil Madgearu". Alte 70 de dosare sunt în curs de judecată şi, în aceste zile vor fi soluţionate. Dat fiind precedentul, este foarte clar că toţi profesorii vor cîştiga fără probleme procesele.

"Era clar că vom câştiga pentru că era un drept al nostru. Acum, rămâne să ne vedem şi cu banii în conturi, pentru că noi mai avem exeperienţa unor procese câştigate, dar de pe urma cărora nu ne-am ales deocamdată cu nimic", spune preşedintele executiv al Sindidcatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Lidia Antoniu. SIP şi-a reprezentat în acest proces membrii din 80 de şcoli şi se pregăteşte - în luna februarie - să depună alte dosare referitoare la drepturile din 2010.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Curtea de Apel a deschis un drum pentru banii de carte ai dascălilor

Potrivit liderului Sindicatului Liber „Educaţia”, Adrian Andrăşescu, banii se dădeau urmare a unor cereri, dar din cauza crizei care se contura din ce în ce mai agresiv în 2009, mulţi dascăli nici nu au mai depus solicitări scrise. „Dată fiind criza, oamenilor nu li s-a comunicat nimic de către directori şi drept urmare mulţi nici nu au făcut cereri. Acum ei pot deschide acţiuni, chiar dacă nu au solicitări înregistrate la unităţile de învăţământ unde au activat sau activează”, a spus acesta.

Ideea de la care a pornit acest dosar, care deschide un drum către alte zeci de procese, a fost dată de faptul că legea era condiţionată prin normele de aplicare impuse printr-o hotărâre de guvern. „Legea 315 din 2006 era condiţionată de Hotărârea de Guvern 453 din 2007, prin care echivalentul a 100 de euro era dat doar dacă se depunea o cerere cu două luni înainte de a începe anul pentru care se acorda dreptul pentru cărţi, adică pe 1 noiembrie”, ne-a explicat Andrăşescu.

Decizia Curţii nu a fost atacată

Acesta s-a adresat Curţii de Apel cu o excepţie de nelegalitate legată de mai multe aspecte printre care şi acela că multe cadre didactice ar fi fost discriminate prin modul de aplicare al legii. Ca exemple au fost date cazuri de profesori care nu aveau cum să ia aceşti bani pentru că nu aveau posibilitatea să depună cererile cu două luni înainte. Asta fie pentru că se aflau în concediu fără plată ori pentru creşterea copilului, fie că se angajau după această dată. Motivele invocate de sindicalist au fost admise de Curtea de Apel pe 24 ianuarie, dându-se astfel posibilitatea Tribunalului, unde se judecă în jur de 20 de astfel de litigii de muncă, să ia act de hotărârea instanţei superioare.

Decizia Curţii este definitivă şi irevocabilă, pentru că nu a fost atacată în termenul de cinci zile de la comunicare. Andrăşescu a mai explicat faptul că între timp Legea 315 a fost abrogată în iulie 2010, dar dreptul de a lua aceşti bani se prescrie în trei ani de zile, ceea ce înseamnă că astfel de solicitări pot fi depuse până pe 3 iulie 2013.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.