Jump to content

România a ieşit în stradă


dcp100168

Recommended Posts

România a ieşit în stradă

Peste 12.000 de oameni au protestat în toată ţara la sfârşitul săptămânii trecute, reiese din estimările Jandarmeriei Române. Printre nemulţumirile lor s-au numărat nivelul scăzut de trai din România, costurile prea mari ale vieţii de zi cu zi şi salariile şi pensiile mici.

Manifestaţiile spontane din toată ţara au fost declanşate în urma demisiei doctorului Raed Arafat, care a renunţat la funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii din pricina unor nemulţumiri legate de noul proiect al Legii Sănătăţii, dar şi ca urmare a unor divergenţe cu preşedintele Traian Băsescu.

După ce premierul a anunţat că proiectul privind reforma sistemului de sănătate a fost retras din dezbaterea publică, manifestanţii care ieşiseră în stradă pentru a-l susţine pe Arafat şi-au îndreptat lozincile împotriva actualei guvernări, iar protestele s-au ţinut lanţ tot weekend-ul.

Numărul protestatarilor s-a dublat de la o zi la alta

Rândurile protestatarilor s-au îngroşat de la o zi la alta. Astfel, dacă sâmbătă numărul românilor care au ieşit în stradă a fost între 3.000 şi 4.000, Jandarmeria a estimat că acesta a ajuns duminică la circa 8.700.

Mai mult, protestele de duminică s-au soldat cu 59 de răniţi, alte 26 de persoane fiind transportate la spital pentru îngrijiri suplimentare. Zece jandarmi dintre cei circa 2.000 însărcinaţi cu menţinerea ordinii publice au avut nevoie de îngrijiri medicale, doi dintre ei fiind internaţi în continuare la spital.

Cu toate că duminică au avut loc proteste în toată ţara, mai exact în 41 de localităţi, cele mai grave incidente s-au petrecut în Capitală, unde protestatarii au creat pagube de peste 36.000 de euro. Dacă în restul ţării, manifestaţiile s-au încheiat paşnic, la Bucureşti, peste 240 de persoane au fost sancţionate contravenţional pentru tulburarea ordinii publice sau participarea la adunări neautorizate, iar alte 40 de persoane vor fi cercetate penal.

Protestele continuă pentru a patra zi consecutiv

Aproape 200 de persoane s-au strâns luni pentru a patra zi consecutiv în Piaţa Universităţii din Capitală.

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat că Jandarmeria şi Poliţia sunt pregătite să intervină în cazul în care se vor repeta incidentele de duminică. Mai multe magazine din Centrul Vechi al Bucureştiului şi Piaţa Unirii au fost sparte, iar protestatarii au aruncat cu sticle incendiare în cordonul de jandarmi.

Manifestaţiile au fost reluate luni şi în restul ţării. La Timişoara au ieşit în stradă alte 70 de persoane, la Ploieşti aproximativ 80, la Galaţi (Miting spontan pro-SMURD la Galaţi) circa 30, iar la Constanţa 50, potrivit Mediafax.

Manifestanţii din provincie s-au organizat pe reţelele de socializare

În cele mai multe oraşe din ţară, manifestanţii s-au înţeles pe reţelele de socializare cu privire la ora şi locul în care urma să aibă loc protestul. Bacăul a fost, sâmbătă, singura localitate în care manifestanţii au cerut autorizaţie pentru organizarea evenimentului.

În Cluj-Napoca, unde protestul s-a desfăşurat paşnic, jandarmii au împărţit fluturaşi pentru a-i informa pe cei strânşi în centrul oraşului cu privire la prevederile legii care reglementează organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, relatează Mediafax.

La Târgovişte, protestele au început încă de vineri. La Vaslui, forţele de ordine nu au fost prezente pentru a-i supraveghea pe cei 30 de manifestanţi. La Ploieşti un bărbat a fost preluat de o ambulanţă pentru că i s-a făcut rău în timpul protestului. Un incident asemănător s-a petrecut şi la Braşov, unde o femeie a leşinat, având nevoie de îngrijiri medicale.

Microbiştii din Craiova şi Braşov au încercat să se alăture protestelor din Capitală

Un grup de 150 de persoane a ajuns duminică seara la gara din Braşov, intenţionând să ia un tren către Bucureşti şi să se alăture protestatarilor din Piaţa Universităţii, însă un cordon de jandarmi le-a blocat accesul în gară.

Alte 70 de persoane din Craiova au reuşit să urce într-un tren care urma să ajungă în Capitală, însă au fost opriţi de poliţişti în gara din localitatea Roşiorii de Vede. Circa 30 de persoane au fost date jos din tren şi duse la secţie pentru legitimare. Şeful galeriei echipei de fotbal Universitatea Craiova a confirmat că celelalte 40 de persoane din tren "au reuşit să treacă de filtrul poliţiştilor", relatează Mediafax.

gandul.info

Harta protestelor din weekend

post-2782-0-65292400-1326749132_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

7.900 de persoane au protestat luni, la nivel naţional

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Admnistraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru, a declarat că luni, la nivel naţional au protestat 7.900 de persoane, dintre care peste 900 în Capitală, 29 de proteste sunt în desfăşurare, iar alte zece au fost finalizate.

Numărul persoanelor care protestează, luni seară, la Sibiu, faţă de Guvern şi preşedintele Traian Băsescu a ajuns la aproximativ 1.800, participanţii scandând şi numele regelui Mihai, în timp ce au străbătut jumătate din traseul stabilit pentru marş.

De asemenea, la Cluj-Napoca sunt peste o mie de persoane, iar din cauza manifestaţiei traficul rutier este blocat pe un bulevard din centrul oraşului. Din mulţime au fost aruncate câteva petarde pe şosea, clădirea Prefecturii fiind înconjurată de jandarmi. Protestatarii au afişat un banner pe care scria "Alături de huliganii din Bucureşti".

Aproximativ 600 de persoane participă, luni seară, la un marş prin centrul municipiului Târgu Mureş, oprindu-se la Prefectură, la sediul PDL şi la Teatrul Naţional, participanţii îndreptându-se spre cel mai aglomerat cartier al oraşului.

Peste 500 de persoane protestează, luni seară, şi în Piaţa Vasile Milea din Piteşti, iar, la un moment dat, doi participanţi la acţiune l-au lovit cu pumnii şi cu picioarele pe adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Argeş, aceştia fiind duşi la Poliţie pentru audieri.

Participanţii la mitingul din Piaţa Unirii din Focşani, care s-a încheiat în jurul orei 20.00, au adus la protest mai multe cruci pe care scria "Guvernul Băsescu" şi o coroană cu pozele preşedintelui şi premierului, iar spre finalul acţiunii numărul protestatarilor s-a ridicat la aproximativ o mie.

Totodată, aproape 300 de orădeni au protestat, luni seară, în faţa statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii din Oradea, fluierând şi scandând lozinci precum "Băsescu şi gaşca lui să se ducă dracului!", "Să vă ducă SMURD-ul!", "Ieşi afară, javră ordinară!", fără a fi semnalate incidente.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Bilanţul Jandarmeriei: Peste 13.000 de persoane au ieşit în stradă luni

Peste 13.000 de persoane au iesit in strada luni la nivel national (Bucuresti si alte 51 de localitati din 34 de judete ale tarii), potrivit bilantului prezentat marti de reprezentantii Jandarmeriei. La mitingul din Bucuresti, "varful" atins a fost de 1.600 de manifestanti. Peste 3.000 de jandarmi au fost trimisi pe strazi pentru a gestiona situatia. "Doresc sa le multumesc cetatenilor pentru ca au ales sa protesteze in mod civilizat. In cazul in care se va manifesta si in zilele urmatoare, facem un apel la manifestatii civilizate. In tara, protestele au fost pasnice, marea majoritate a manifestantilor intelegand sa se manifeste in limite legale. Mesajul Jandarmeriei este acela ca orice manifestare pasnica va fi protejata. Nu vom tolera insa violenta", a declarat colonelul Aurel Moise. El a mai precizat ca 150 de persoane au fost conduse la sectiile de Politie la nivel national, insa a subliniat ca "Am reusit sa gestionam bine in Capitala adunarea de ieri".

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Jandarmeria: Proteste în desfăşurare în 28 de localităţi, în alte 17 manifestaţiile s-au încheiat

Protestele sunt în desfăşurare în 28 de localităţi din ţară, în alte 17 manifestaţiile s-au încheiat, potrivit situaţiei înregistrate până la ora 19.00, a declarat, marţi seară, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea.

Astfel, manifestaţiile sunt în desfăşurare la Ploieşti - cu 150 de participanţi, Arad - 150 de participanţi, Oradea - 150, Botoşani - 150, Dorohoi - 30, Călăraşi - 30, Reşiţa - 200, Cluj - 150, Constanţa - 250, Craiova - 25, Galaţi - 60, Deva - 200, Uricani - 100, Orăştie - 45, Petroşani - 50, Sighetu Marmaţiei - 20, Baia Mare - 200, Drobeta-Turnu Severin - 200, Târgu Mureş - 200, Piatra Neamţ - 200, Slatina - 30, Sibiu - 500, Mediaş - 100, Fălticeni - 15, Timişoara - 300 şi Vaslui - 80, a precizat Florin Hulea.

Mitingurile s-au încheiat la Alba-Iulia, unde au participat 150 de protestatari, cel autorizat de la Prefectura din Oradea, în Flămânzi - unde au fost 15 participanţi, la Braşov, la Prefectură - unde au fost 300 de participanţi, la Codlea - 15 participanţi, în Caransebeş - 90 de participanţi, în Anina - 40 de participanţi, Giurgiu - 250 de participanţi, Hunedoara - 400, Brad - 100, Slobozia - 110, Orşova - 35, Sighişoara - 50, Roman - 10, Lugoj - 100 şi Focşani - 700 de participanţi.

Link to comment
Share on other sites

La ora 21.00, proteste în desfăşurare în 27 de localităţi

Protestele sunt în desfăşurare în 27 de localităţi din ţară, în alte 34 manifestaţiile s-au încheiat, potrivit situaţiei înregistrate până la ora 21.00, a declarat, marţi seară, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.

Potrivit estimărilor MAI, în toată ţara au protestat aproximativ 9.700 de persoane, în Capitală fiind aproximativ 1.000, a spus Marius Militaru.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea, a precizat că cele aproximativ 9.700 de persoane au protestat în 60 de localităţi.

În jurul orei 21.00 în Piaţa Universităţii din Bucureşti au ajuns şi câteva sute de studenţi.

Acţiuni de protest au loc, marţi seară, atât în Piaţa Universităţii din Capitală, cât şi în mai multe oraşe din ţară, între care Cluj-Napoca, Braşov, Vaslui, Iaşi, Deva, Galaţi, Timişoara, Târgu Mureş, Arad, Alba-Iulia, Ploieşti, Slobozia, Piteşti, Giurgiu, Slatina, Craiova, Oradea, Constanţa, Suceava şi Focşani.

Link to comment
Share on other sites

Mii de persoane au ieşi în stradă să ceară alegeri anticipate şi demisia Guvernului

Câteva mii de oameni protestează în Piaţa Universităţii, numărul manifestanţilor crescând după ce la Universitate au venit şi manifestanţii de la mitingul USL. O parte dintre manifestanţii de la mitingul USL s-au alăturat protestatarilor din Piaţa Universităţii, după ce au trecut de cordonul de jandarmi de pe Bulveardul Magheru.

Manifestanţii au steaguri tricolore şi pancarte, pe care scrie "Un pitic şi cu un chior şi-au bătut joc de popor", "Băsescu, nu uita, România nu te vrea", "Voinţa poporului, demisia dictatorului", "Băsescu - PDL, datorii, hoţie, şomeri, sărăcie", "Suntem cetăţeni, nu viermi", "Alegeri anticipate".

UPDATE 18.25 - Peste 7.000 de oameni au participat la mitingul organizat de USL, 4.000 sunt deja îmbarcaţi în autocare şi urmează să părăsească Bucureştiul. iar unii se îndreaptă către Piaţa Universităţii unde sunt deja peste 700 de persoane, a declarat purtătorul de cuvânt de la MAI, Marius Militaru.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Mii de oameni au cerut demisia actualei puteri la 'Mitingul pentru libertate' organizat de USL la Bucureşti

"Mitingul pentru libertate", care a avut loc joi în Capitală, a reunit mii de oameni în zona Pieţei Arcului de Triumf, coloana de manifestanţi întinzându-se de la Arcul de Triumf până aproape de Piaţa Victoriei.

Preşedinţii Partidului Social Democrat, Victor Ponta, Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, şi Partidului Conservator, Daniel Constantin, au participat la manifestaţie, precum şi alţi lideri ai celor trei formaţiuni - Călin Popescu-Tăriceanu, Varujan Vosganian, Maria Grapini, Mihai Voicu, Titus Corlăţean.

"Vremea dialogului a trecut, singurul lucru bun pe care poate să-l facă puterea pentru români în prezent este să-şi dea demisia şi oamenii din Piaţa Universităţii să meargă acasă", a afirmat, de la tribuna manifestaţiei, preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin. El a opinat că Piaţa Universităţii a dat deja un verdict - ''cine nu pleacă de bunăvoie va pleca cu forţa".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, la rândul său, că astăzi "nu mai este vorba de o bătălie între cei de la putere şi cei din Opoziţie, ci este o bătălie a lui Traian Băsescu contra românilor". "Trebuie să ne angajăm că nu se va mai întâmpla în România ce s-a întâmplat în ultimii ani. Trebuie să ne angajăm că în această ţară ai voie să îţi spui supărarea, că poţi şi ai dreptul de a trăi chiar dacă nu te cheamă Băsescu, Udrea sau Boc. (...) Anul acesta este sfârşitul lui Băsescu şi un nou început pentru România", a afirmat Victor Ponta.

Liderul PNL, Crin Antonescu, le-a transmis preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc şi democrat-liberalilor să plece de la putere, precizând că opoziţia nu va face niciun compromis. "România este acum ocupată de o putere care nu mai are legitimitate. Domnilor de la putere, pe noi nu ne puteţi minţi sau cumpăra. Nu mai există niciun compromis. (...) Ne mint pe toţi că nu se pot face anticipate şi că durează trei luni. Eu le spun azi împreună cu colegii mei în numele opoziţiei politice - mâine parlamentarii USL îşi dau demisia împreună cu parlamentarii actualei puteri şi avem alegeri anticipate. Dacă acceptă alegeri anticipate să vină să îşi dea demisia împreună cu noi şi atunci avem în maximum 90 de zile, dar se poate şi în 30 şi 45, alegeri anticipate", a spus Crin Antonescu, iar mulţimea a scandat "Anticipate".

Manifestaţia de protest a USL a fost deschisă de senatorul liberal Mircea Diaconu, care a evidenţiat faptul că poporul român a fost mereu unit în clipele grele şi a afirmat că odată izbucnită revolta populară aceasta nu trebuie să se oprească. "Când a fost greu, când a fost groaznic am fost unul lângă celălalt. Mi se pare că şi această clipă istorică este la fel. De aceea, din păcate, aşa cum acum 22 de ani am ieşit pe străzi în toate oraşele ţării, astăzi facem exact la fel, parcă suntem blestemaţi ca din 20 în 20 de ani să trebuiască din nou să ieşim în stradă, din nou să strigăm, să ne luptăm. Este o singură problemă, faptul că acum aţi venit din toată ţara, faptul că, absolut miraculos, când nu ne mai aşteptam niciunul dintre noi să înceapă o revoltă populară, iată că a izbucnit, în Bucureşti, în Constanţa şi peste tot, şi în Timişoara şi în toată ţara (...) şi nu trebuie să se oprească până când nu vom atinge ceea ce ne dorim, ceea ce ne trebuie, adică "Jos Băsescu", nu pentru că noi vrem "Jos Băsescu", ci pentru că trebuie "Jos Băsescu!". Din păcate, nu e altă soluţie. Este timpul să se audă, să se simtă puterea celor fără de putere. Singura soluţie şi imediată sunt alegerile anticipate. Este singura soluţie democratică şi europeană. Pentru ca vocea dumneavoastră (...) să se audă sunt alegerile anticipate. Peste câteva zile, puţine zile, vom sărbători Unirea, Unirea Principatelor. Vă propun să sărbătorim Unirea Naţiunii în jurul acestor două desiderate: Jos Băsescu, Anticipate", a spus Diaconu de la tribuna manifestaţiei.

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a anunţat, la mitingul USL, că a decis să se înscrie în PNL. ''Am hotărât să mă înscriu în PNL cu condiţia să mă dorească. Mă angajez în faţa voastră să încerc să răspund pe măsura talentului şi priceperii mele oricărei sarcini îmi va da acest partid în care cred şi această coaliţie în care cred. USL nu e PDL'', a susţinut Sorin Roşca Stănescu de pe scena amplasată la Arcul de Triumf.

Şi Remus Cernea, copreşedinte al Mişcării Verzilor, le-a vorbit participanţilor la miting: "Oamenii nu au ieşit în stradă pentru pensii sau salarii mai mari, au ieşit în stradă pentru că s-au săturat de un regim în care Băsescu dictează totul, în care Băsescu decide totul, (...) sunt proteste pentru democraţie. Avem de construit în România o democraţie, iar următoarea guvernare va trebui să repare fundamentele democraţiei distruse de această guvernare PDL", a spus Cernea.

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a sosit la mitingul USL însoţit de peste o sută de manifestanţi, câteva zeci dintre aceştia fiind tinere şi tineri îmbrăcaţi în uniforme kaki, cu berete roşii, care au scandat "Nu vă fie frică, vine Măzărică!".

Pe lângă politicieni, la manifestaţia de protest au fost prezenţi şi oameni de cultură - actorul Emil Hossu şi naistul Gheorghe Zamfir.

Gheorghe Zamfir le-a spus participanţilor la mitingul USL că şi-a cinstit ţara şi poporul, iar românii sunt un popor de creştini, nu de atei. El a criticat faptul că românii sunt săraci, iar oamenii se confruntă cu lipsuri. 'Când te duci în comune şi în sate vezi animale nenorocite, oameni cu feţe scofâlcite, cu ochi duşi în fundul capului de suferinţă şi de lipsuri că nu au ce să pună pe masă şi copiii sunt lipsiţi de mâncare şi îmbrăcăminte. Trăim într-o mizerie cum nu am văzut la nici un popor, poate la poporul din Republica Malgaşă, din Burundi, din Botswana', a spus Zamfir. Artistul a mai spus că cei aflaţi la putere trebuie să plece.

Manifestanţii au scandat "Libertate", lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale. Pe pancarte s-a putut citi "Treziţi-vă români!", "Jos Băsescu!", "Alegeri anticipate, nu comasate!".

Potrivit organizatorilor, la miting au participat 20.000 de oameni, iar potrivit jandarmeriei 7.000.

Mitingul s-a încheiat în jurul orei 18,00, după care o parte dintre participanţi s-a deplasat către Piaţa Victoriei şi de acolo la Universitate, unde s-au alăturat manifestanţilor antiguvernamentali aflaţi în şaptea zi de protest.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce-nseamna sa-si bage ghearele jegurile astea nemernice din varful scenei politice, chiar si-n al 13-lea ceas.. Oare avea lumea nevoie de ei si de concluziile lor? Sunt toti o apa si-un pamant (chiar daca majoritatea scandarilor pleaca spre guvern si presedinte) de la primii maimutoi din fruntea oricarui partid pana la ultimii securisti de-alde S. Rosca-Stanescu..

Link to comment
Share on other sites

Ziua a opta s-a încheiat fără incidente. Profesorii s-au alăturat manifestaţiei

Protestul din Piaţa Universităţii din Capitală a rezistat în ciuda tentativelor de politizare şi a celor de discrditare din partea huliganilor, cea de-a opta zi, vineri, încheindu-se înainte de miezul nopţii, fără vreun incident violent.

În ciuda reprizelor de ploaie de vineri seară, participarea la protest a atins media zilelor trecute, chiar dacă oamenii s-au strâns mai târziu decât de obicei.

Ca şi în serile precedente, manifestaţia a avut două zone de desfăşurare distincte, una pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional şi alta la fântâna de la Facultatea de Arhitectură.

Sute de protestatari au continuat şi vineri scandările împotriva clasei politice şi în special a preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului, un mic grup de huligani, aflat în zona fântânii, dând tonul la dese scandări şi împotriva Jandarmeriei.

Numărul jandarmilor din Piaţa Universităţii a fost mult mai mic decât în serile precedente, forţele de ordine evitând să provoace prin prezenţa masivă şi echipamentul de luptă.

Vineri, protestului din Piaţa Universităţii s-au alăturat şi profesorii care au pichetat anterior Ministerul Educaţiei, precum şi câteva zeci de studenţi.

Participanţii din zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură şi-au anunţat, prin ultimele scandări, intenţia de a veni în Piaţa Universităţii şi sâmbătă.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

A noua zi de proteste în Capitală

Sute de persoane s-au adunat în faţa Teatrului Naţional din Piaţa Universităţii din Bucureşti, în a noua zi de proteste continuând să scandeze împotriva clasei politice şi în special a preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului.

În ciuda ninsorii, oamenii au venit şi sâmbătă în Piaţa Universităţii pentru a cere demisia preşedintelui şi a Guvernului.

Potrivit situaţiei înregistrate până la ora 20.00, în Piaţa Universităţii din Capitală protestează aproximativ 400 de persoane, a declarat vineri seară pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.

mediafax.ro

2.000 de manifestanţi, în 16 localităţi

Două mii de oameni protestează, sâmbătă, în mai multe oraşe din ţară, pentru a noua zi consecutiv, aceştia cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului.

Potrivit situaţiei înregistrate până la ora 20.00, la nivel naţional sunt 2.000 de manifestanţi, a declarat, vineri seară, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

am vrut sa iesim si noi cei din Bruxelles... insa politia belgiana ne-a interzis manifestatia intrucat evenimentul cica ar fi trebuit anuntat cu cel putin 2 saptamani inainte :)) de parca cineva ar fi anticipat ceea ce se intampla acum in tara

Link to comment
Share on other sites

A zecea zi de proteste

Aproximativ 800 de persoane s-au adunat, duminică, în Piaţa Universităţii, unde au scandat împotriva clasei politice şi în special a preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului, spunând că vor veni până când cererile lor sunt rezolvate.

A zecea zi consecutivă de proteste la Piaţa Universităţii s-a încheiat în jurul orei 23.00 fără vreun incident, la miting participând cel mult 800 de manifestanţi care, ca şi în zilele precedente, au scandat împotriva preşedintelui, a Guvernului şi a politicienilor în general.

În ciuda celor cel mult unul-două grade de afară, protestul de dumincă a început încă de după-amiază, când pe treptele din faţa Teatrului Naţional s-au adunat primii protestatari, aceiaşi ca şi în zilele precedente.

După lăsarea serii s-a animat şi zona de la fântâna de la Arhitectură, unde amfitrion a fost, ca în fiecare seară, Claudiu Crăciun, cadru didactic la SNSPA.

Primii care au plecat, începând cu ora 22.00, au fost cei de la TNB. Au fost urmaţi de cei de vis-a-vis, care au început să plece o oră mai târziu.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

El Smurdab - O dă pedeleului

La Băse vine un arab,

cu ochii stinşi, cu graiul slab,

Sunt, Băse, neam de arăboi

şi am venit aci la voi

să-l fac pe el Smurdab.

Arabii toţi răsar din cort

Să vază Smurdul cum îl port

descarcerez, din tot te scap

(...)

Ai mei pierduţi sunt, Băse, toţi,

Mai dă-le bani de pe la hoţi

Dă-mi bani pe Smurd, că sunt sărac

Dă-mi bani, dacă-l găseşti pe plac,

Dă-mi numai cât socoţi.

El poartă Smurdul lui mişto

Un jeep pătrat, un jeep maro,

Ochii lui Băse mari se-aprind,

Ca Johnnie Walker tot sticlind,

Privind care-ncotro.

„O mie de ţechini primeşti?”,

„O, Băse, cât de marfă eşti,

Allah să-ţi deie neapărat,

Ce doctor Ciomu a tăiat,

De nu cumva glumeşti”

Copiii mei cum să-i îmbun,

Nevestei mele ce să-i spun,

Când va-ntreba de El Smurdab,

Va râde-ntregul neam arab

Zicând c-am dat un tun

O, Smurdul meu, tu fala mea,

De-acum eu nu te-oi mai vedea

Răniţii-n goană ridicând,

Când te-or privatiza

şi Băse votcă îţi va da,

În timp te vei alcooliza

Poporul ţipă, el e surd,

şi nimeni nu va şti de Smurd

Iar Udrea-i o manea!

Nu vor grăi cu tine blând,

Te vor sodomiza pe rând,

Te-or da cocoanei din Pleşcoi,

Dă-mi, Băse, Smurdul înapoi

Că-ţi trag un şut în cot!

Se-ncruntă Băse „Eşti nebun?

Voieşti jândarii să mi-i pun

Să te dea câinilor? Aşa!

Smurdul e al meu şi n-aştepta,

De două votci să pun!

Dă Băse semn: să-l dezbrăcaţi,

Apoi tăţi să-l sodomizaţi,

Pe-arabul ăsta… ori e kurd?

De a-ndrăznit să zică Smurd,

La Udre-apoi să-l daţi!

Arabul scoate-un ciumpalac,

Zicând „Te cam prefaci!”

şi până zice Băse „fuck!”

Ori Udrea pân’ de bagă-n sac

Mai vin alţi ciumpalaci

Sunt viermi!, ei au strigat Netoţi!

Sunt ciumpalaci inculţi şi hoţi!

Udriţa vine la palat,

Tremurând, fiindc-a numărat

„Un milion sunt toţi!”

„Ba nu-s un milion, ci trei!

Trei milioane sunt pe loc!”

– strigă Roberta-n colţul ei –

„Şi-acum mă taie dacă vrei,

Şi-aruncă-mă la Boc!”

jurnalul.ro

Link to comment
Share on other sites

A douăsprezecea zi de proteste

A douăsprezecea zi de proteste îndreptate împotriva clasei politice în general, a preşedintelui, a premierului şi a partidului de guvernământ în special s-a încheiat fără violenţe, singurul incident fiind blocarea Bulevardului Magheru pentru câteva minute. Protestul de marţi s-a încheiat mai devreme decât în zilele precedente şi din cauza vremii de afară. Odată cu lăsarea serii a început să plouă, după care ploaia s-a transformat în ninsoare.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Discursul pe care îl va rosti azi Traian Băsescu

(Precizare: bolduirile din text și indicațiile pentru vorbitor sînt redate după document.

De asemenea am pastrat si time-cod-urile originale)

Dragi compatrioți,

00:00:00:01

Astăzi, 25 ianuarie 2012, în România s-au născut 508 copii și au murit 701 oameni. În fiecare zi, devenim cu 200 de români mai puțini. Aceasta este cea mai puternică declarație de nemulțumire a voastră!

Tot astăzi, 25 ianuarie 2012, datoria externă a României a ajuns la aproape 100 de miliarde de euro. Aceeași sumă de 100 de milarde de euro au strîns-o ca economii, prin munca lor, cei 3 milioane de români plecați în străinătate în ultimii 10 ani. Aceasta este cea mai dură mustrare la adresa noastră, a celor care conducem România de două decenii!

În timp ce o țară rău gestionată a acumulat datorii, aceiași români, bine conduși, aceiași români încrezători în talentul și competența lor, aceiași români au reușit să producă în afara țării o valoare egală și uriașă pentru ei și pentru copiii lor.

00:00:42:28

(PAUZĂ DE ÎNTĂRIRE A MESAJULUI)

Dragi români,

Popoarele își aleg conducătorii, dar nu-și pot alege timpurile pe care le traversează.

Noi, românii, nu am căutat și nici nu am provocat această criză economică. Noi, românii, nu am dorit și nici nu am ezitat să ne confruntăm cu cea mai mare încercare financiară prin care trec statele lumii de la cel de-al Doilea Război Mondial. Însă adevărata putere a oamenilor se arată atunci cînd apar aceste momente și la înălțimea lor trebuie să ne ridicăm.

În ultimii doi ani, România a făcut eforturi pentru a-și păstra stabilitatea economică. Într-un climat de anxietate financiară și de nesiguranță în întreaga lume, Guvernul a încercat și a reușit să ia măsuri care să susțină speranța în economie.

Astăzi, avem stabilitate, avem un control al datoriilor, avem o ușoară creștere a Produsului Intern Brut și avem o încredere a investitorilor și a piețelor externe.

00:02:38:11

(PAUZĂ SCURTĂ PENTRU INTRODUCEREA NOII IDEI SOCIALE)

M-am gîndit îndelung și serios, în aceste zile, asistînd la nemulțumirile miilor de români din piețele orașelor. Am privit cererile oamenilor care au ieșit în stradă în aproape întreaga țară. Am ascultat și cererile milioanelor de români tăcuți, la fel de bine intenționați ca și cei din stradă.

Guvernul spune, pe bună dreptate, că înaintăm într-o direcție corectă. Oamenii spun, pe bună dreptate, că trăiesc prost.

Noi, politicienii care ne-am angajat să administrăm țara și să oferim generațiilor copiilor și nepoților noștri un viitor, susținem că lucrul suprem realizat în acești ani grei este stabilitatea. Dar există, într-o democrație, ceva mai important decît stabilitatea. Mai importantă este viața oamenilor, vital este felul în care ei trăiesc și, peste toate, domnește voința lor.

Românii au plătit în ultimii ani, prin reduceri, restrîngeri și privațiuni, această stabilitate. Ei vor acum un dialog nu împotriva stabilității, ci pentru ceea ce se va întîmpla în continuare. Ei doresc garanții că sacrificiul lor nu va fi inutil. Vocea românilor a fost auzită.

00:05:00:27

Dragi compatrioți,

Ca președinte al României, invit partidele, sindicatele și organizațiile nonguvernamentale, invit întreaga societate la responsabilitate și la încredere în capacitate acestei țări de a alege soluțiile cele mai bune pentru ea.

Ca președinte al României vă propun tuturor ca, indiferent de simpatiile politice, să găsim drept rezonabile următoarele măsuri imediate, cărora să le urmărim, împreună, aplicarea legală:

- Invit partidele politice parlamentare să negocieze un premier tehnocrat căruia să-i ofer atribuțiile de a-și forma un guvern de specialiști. Noul guvern va conduce țara în acest an important pentru consolidarea relansării noastre. Solicit partidelor ca noul cabinet să beneficieze de un moratoriu politic, asumat public în fața cetățenilor, pe întreaga derulare a mandatului guvernului de pînă la alegeri. Propun ca, în momentul numirii acestui guvern, să înceteze tactica ipocrită a salarizării cu 1.500 de euro pe lună a unor oameni cu funcții care cumulează o asemenea răspundere și să oferim acestor specialiști ajunși în fruntea ministerelor salarii comparabile cu cele din marile companii private. Acest principiu competitiv de salarizare va rămîn unul permanent în Guvernul României.

- Solicit coaliției de guvernămînt să retragă legea privitoare la comasarea alegerilor, iar alegerile să se deruleze la datele normale. În primăvară vom avea alegeri locale, iar în toamnă, alegeri parlamentare. Optez pentru păstrarea datelor alegerilor și nu pentru anticipate, luînd în calcul și timpul necesar fondării unor soluții politice noi, cerute imperativ de societate. E obligatoriu să liberalizăm condițiile, astăzi restrictive, de formare a partidelor politice, astfel încît românii să aibă timpul și oportunitatea de a putea alege între mai multe variante la alegerile din acest an.

- Salut propunerea societății civile de a constitui o agenție care să garanteze, împreună cu partidele, corectitudinea alegerilor. Consider că avem datoria să restaurăm încrederea oamenilor în gestul democratic al alegerilor, iar cei aleși în 2012 să aibă o cît mai mare reprezentativitate.

- Este timpul ca alegerile din 2012 să fie primele în care numărul parlamentarilor să fie redus la 300, traseismul politic să fie interzis, iar cei care vor fi aleși să nu mai beneficieze de imunitate în fața legii și să fie egali cu orice cetățean al României. Cer Parlamentului să adopte aceste legi în sesiune extraordinară.

- Noul guvern tehnocrat va avea ca mandat prezentarea în fața Parlamentului a unui set de reguli noi sau întărite privitoare la transparență și la măsuri împotriva risipei banului public sau corupției. Propun inclusiv instituirea prin lege a principiului răspunderii materiale pentru proasta gestiune a banului contribuabililor. Insist ca standardele de integritate și de competență ale actului de guvernare să fie crescute, acesta fiind răspunsul nostru la dorința expresă și legitimă a românilor de a le fi folosiți banii cu eficiență și reținere.

00:14:17:33

Dragi români

Uneori am făcut erori, dar întotdeauna am acționat cu bună credință.

În calitate de președinte ales al României, înțeleg să-mi cer scuze, în numele meu și al statului, pentru greșelile comise, pentru lucrurile pe care nu le-am dus pînă la capăt și pentru efectele nedorite asupra vieții tuturor. Personal, regret excesele de limbaj și unele ieșiri publice sub spectrul tensiunii.

În același timp, să vă solicit tuturor să avem convingerea că răspunsul se află în soluțiile democratice, nu în radicalism, violență sau populism.

Măsurile propuse azi, 25 ianuarie 2012, înseamnă, de fapt, continuarea reformei, dar continuarea reformei într-o modalitate care să vă ofere mai mult control și mai multă speranță. România nu are altă cale decît modernizarea! Modernizarea țării în favoarea urmașilor noștri este nenegociabilă. Așa cum cred în cetățeni care să aibă pretenții de la statul lor, cred într-un stat de o fermitate modernă, care să aibă pretenții de la cetățenii săi. Sîntem a șaptea țară ca populație în Uniunea Europeană și avem dreptul și obligația de a ne ridica la nivelul acestei forțe.

Toate aceste măsuri, cerute de voi, au nevoie de participarea voastră. Nu sînteți mulțumiți de condițiile din spitale, de educația copiilor voștri, de tratamentul părinților și bunicilor noștri, de perspectivele tinerilor și de sprijinul pe care statul îl acordă antreprenorilor, salariaților sau angajaților săi. Aveți dreptate, în fiecare punct și în toate punctele! De aceea, pentru fiecare dintre ele și pentru toate la un loc vă invit să vă implicați ca niște cetățeni activi. Noi, politicienii, fără controlul vostru, greșim mai mult.

Azi am greși încă o dată dacă am considera că măsura noastră ca politicieni este cîștigarea alegerilor și nu lucrurile care rămîn după noi.

00:21:05:50

(PAUZĂ DE 2,5 SECUNDE ȘI CĂUTAREA ENERGIEI PENTRU FINAL)

Dragi români,

Aceste zile ne-au adus încordare, contraziceri și chiar teamă. Dar ele au fost și un exercițiu democratic, iar democrația nu este comodă. Eu însumi am neglijat uneori că sînt președintele României, nu președintele oamenilor care sînt de acord cu mine!

Lecția acestor zile, pentru noi toți, este aceea că merită să ne păstrăm credința în virtuțile libertății. Să ne păstrăm credința în dezbaterea publică a ideilor. Să privim cu optimism capacitatea democratică a românilor ca neam european. Dacă istoria nu e blîndă acum cu noi, noi putem să avem caracter!

Depinde de noi ca, peste ani, să ne amintim aceste zile de ianuarie 2012 ca pe o renaștere. Să facem din dialogul dintre noi o regulă! Să reținem aceste zile ca date fondatoare ale ideii că România are ceva unic în cetățenii ei, valoros în tinerii săi și că trebuie să investim în această direcție!

Astăzi, sîntem cu 200 de români mai puțini decît ieri, dar sîntem mai uniți.

Merităm mai mult, trebuie să facem mai mult!

Dumnezeu să binecuvînteze România și pe români!

tolo.ro

Înclin să cred că este doar un exerciţiu al lui Tolontan şi nu discursul real... Textul induce o stare de normalitate care nu-i este caracteristică preşedintelui.

Link to comment
Share on other sites

Tolontan update

UPDATE: Discursul este imaginar. L-am scris singur. Unii cititori au intuit inclusiv zonele de inspirație stilistică ale ”agenturilor străine” de la Hollywood icon_smile.gif Am preluat cifre și idei din mesajele manifestanților, din ziarele din România (în special din Ziarul Financiar), din studiile Fundației Soros, din documentele Alianței pentru România Curată și din cartea ”Marketing pe frontul de Est” a Anetei Bogdan. Cei care au considerat discursul real nu e cazul să fie supărați! Au fost atît de mulți tocmai pentru că ne-am dori să auzim așa ceva și pentru că a apărut efectul de wishful thinking. Și, la urma urmei, poate că ar trebui să avem așteptări mai mari de la cei care ne conduc și de la noi. De ce să nu sperăm într-o astfel de atitudine de la președintele Traian Băsescu? Poate că, de fapt, sensul discursului, nu forma, se va dovedi real de vreme ce lucrurile din el sînt autentice, iar soluțiile par rezonabile și sînt dorite de atît de mulți dintre români!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.