Jump to content

Centrul Cultural "Dunărea de Jos" Galaţi


Recommended Posts

Investiiţile inutile ale Centrului Cultural

* 600.000 de euro pentru două trăsuri nefolosite, o corabie uitată la mal şi un atelier de împletit răchită, fără meşteri

În perioada 2003 – 2004, la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, s-au tocat peste 2,5 milioane de lei din banii contribuabililor. Toate aceste aşa zise investiţii perfect inutile ar putea fi considerate hilare dacă nu ne-ar durea la buzunar mai ales acum când nu mai sunt fonduri nici pentru necesităţi stringente. Toate aceste aşa zise investiţii perfect inutile ar putea fi considerate hilare dacă nu ne-ar durea la buzunar mai ales acum când nu mai sunt fonduri nici pentru necesităţi stringente. Cele două trăsuri de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ) au fost cumpărate în anul 2004 contra unei sume de 60.000 lei, în jur de 20.000 euro la cursul valutar al vremii. Este vorba de o trăsură de tip Victoria Lux, de şase locuri, şi o alta “Valurile Dunării” de 21 de locuri. De atunci ele nu au fost folosite nici măcar o singură dată, fiind “parcate” în garajul Centrului Cultural. Au fost greşit proiectate, sunt prea grele şi nu se pot înhăma caii la ele. “Este o explicaţie lipsită de logică. Trăsurile sunt realizate de o firmă de specialitate din Oradea, care nu a făcut caleşti doar pentru noi”, ne-a explicat Sergiu Dumitrescu, fostul director al instituţiei (până în anul 2004), iniţiatorul păguboaselor investiţii. Caleştile erau destinate fanfarei CCDJ care ar fi urmat să se plimbe cântând prin oraş, cu ocazia sărbătorilor.

Pânzarul a navigat pe mal

Un alt proiect “realizat” în 2004 de Sergiu Dumitrescu la CCDJ a fost cel al Pânzarului Moldovenesc, vas ce se dorea o copie fidelă a corăbiilor din vremea domnitorului Ştefan cel Mare. Muzeul Navigaţiei din Constanţa a refuzat să omologheze nava, construită din lemn de stejar, nerecunoscându-i valoarea istorică. Costul investiţiei a fost de peste 1,2 milioane de lei. Dacă se adaugă şi cheltuielile necesare întreţinerii vasului, suma se ridică la peste 400.000 euro. Nava a stat mai mult pe malul Dunării, pe Faleză, fiind lăsată la apă doar de câteva ori, cu ocazia Bobotezei şi a Zilei Marinei. Ea nu a putut fi folosită în croaziere, aşa cum se afirma în proiect. "Nava nu este pentru persoane deoarece nu are utilităţi necesare transportului de pasageri. Apoi, a fost construită după schiţe şi imagini din cărţi. Nu în ultimul rând, motorul vasului este unul prea mic", a explicat inginerul navalist Mihai Ochialbescu.

Răchităria pentru patru meşteri

Un alt proiect ratat al CCDJ a fost răchităria de la Tuluceşti. La acest atelier urma să fie calificaţi meşteri populari împletitori de răchită. S-au cheltuit 73.000 de euro, o treime din finanţarea proiectului fiind asigurată de la bugetul judeţului şi restul din fonduri PHARE, pentru ca în decursul a trei ani să fie instruiţi patru meşteri populari. „Ştiu doar că în urma acestui proiect au fost create patru locuri de muncă. Nu cunosc numele acelor persoane dar le puteţi afla de la primăria Tuluceşti. Noi nu avem aceste evidenţe”, ne-a explicat Aurelia Bogatu, şef departament Relaţii Publice în cadrul CCDJ. Sergiu Dumitrescu, a fost acuzat de Ministerul Integrării că a cheltuit ilegal 10.000 euro pentru a cumpăra o mare cantitate de lac destinat împletiturilor din răchită. “Nu este nimic adevărat, totul a fost legal. Nu sunt cercetat în niciun dosar”, a replicat Sergiu Dumitrescu. Pentru reuşita celor trei proiecte ale sale, fostul director al CCDJ şi-a acordat, la sfârşitul lui 2004, salariu de merit.

Muzeul satului, o altă investiţie de acelaşi gen

Muzeul tradiţional a fost inaugurat în anul 2008, în Pădurea Gârboavele, şi a fost închis după doar o zi de la tăierea panglicii. Faptul că gospodăriile ţărăneşti nu erau corect amenajate a făcut ca pereţii caselor ţărăneşti să se îmbibe cu apă. În anul următor, CCDJ şi Consiliul Judeţului au încercat să redeschidă muzeul, dar n-au reuşit din lipsă de fonduri pentru angajarea personalui necesar. În fine, anul acesta, de la 1 mai, Muzeul Satului poate fi iarăşi vizitat. Grăbiţi-vă, că merită! A costat 320.000 de euro, din care 300.000 fonduri PHARE.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/600-000_de_euro_pentru_doua_trasuri_nefolosite-o_corabie_uitata_la_mal_si_un_atelier_de_impletit_rachita-fara_mesteri_0_263973731.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Luptă în doi pentru şefia Centrului Cultural "Dunărea de Jos"

La sfârşitul acestei săptămâni a fost data limită pentru depunerea proiectelor de management în cadrul concursului de desemnare a directorului Centrului Cultural "Dunărea de Jos" (CCDJ). Paul Buţă şi Sergiu Dumitrescu sunt cei doi candidaţi care şi-au depus proiectul de management pentru instituţia de cultură.

În săptămână ce stă să înceapă cei doi candidaţi ar urma să fie chemaţi la interviu, pentru ca apoi să fie desemnat câştigătorul concursului. Asta în cazul în care ambii concurenţi iau note superioare baremului notei şapte.

"Până acum nu am fost chemat la interviu. Aştept să văd ce se întâmplă", ne-a declarat Paul Buţă. "Eu sunt sigur că acest concurs este unul corect. Nu am niciun motiv să cred altceva, asta deşi se zvoneşte că Sergiu Dumitrescu este deja numit pe funcţie. Eu nu pot să cred că se vor face lucruri necurate, cred că persoanele din cadrul Consiliului Judeţului Galaţi sunt oameni serioşi, iar concursul va fi unul corect", ne-a mai spus Paul Buţă.

Reamintim că Sergiu Dumitrescu, cel de-al doilea candidat, este fostul director al Centrului Cultural "Dunărea de Jos". Acesta a condus instituţia în perioada 2000-2004 şi s-a făcut remarcat prin realizarea unor proiecte care s-au dovedit erori de renume. Este vorba de realizatea Pânzarului Moldovenesc care a costat aproape 400.000 de euro şi sa fost folosit doar câteva luni din cauza problemelor tehnice. De cele două trăsuri de peste 400.000 de milioane de lei care nu au fost scoase din garajele instituţiei decât pentru a fi expuse. Şi de "Răchităria" (centru de perfecţionare în arta folosirei răchitei) de la Tuluc, proiect european în valoare de 80.000 de euro care a atras acuzaţii de fraudă din partea lui Răzvan Avram, directorul CCDJ care i-a urmat lui Sergiu Dumitrescu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Lupta_in_doi_pentru_sefia_Centrului_Cultural_-Dunarea_de_Jos_0_363563761.html

Link to comment
Share on other sites

Un post de manager şi doi pretendenţi la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”

Meşterul popular Paul Buţa şi fostul director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu, Sergiu Dumitrescu, sunt cei doi pretendenţi la conducerea Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. Ambii şi-au depus proiectul de management în perioada aferentă înscrierilor la concurs şi ambii au trecut de prima etapă a selecţiei. Sergiu Dumitrescu a mai deţinut frâiele Centrului Cultural înainte de directoratul lui Răzvan Avram, în perioada 2000-2004. Ieri, comisia de concurs desemnată de Consiliul Judeţean a notat proiectul depus de Paul Buţa cu 7,25, iar pe cel depus de contracandidatul său cu 9,50. Astfel, ambii au dreptul să se prezinte la a doua etapă a concursului – susţinerea proiectului de management în cadrul interviului care va avea loc joia aceasta.

http://www.viata-libera.ro/articol-Un_post_de_manager_si_doi_pretendenti_la_Centrul_Cultural_%E2%80%9EDunarea_de_Jos%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sergiu Dumitrescu, câştigătorul concursului pentru şefia Centrului Cultural

Conform rezultatului final al concursului de management pentru Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, noul director al instituţiei va fi Sergiu Dumitrescu.

Contracandidatul său pentru postul de manager a fost Paul Buţa, care, în urma concursului de proiecte şi a interviului a obţinut doar 7,37 puncte, faţă de 9,66 cât a obţinut Sergiu Dumitrescu.

Rezultatul, dar şi raportul Comisiei de examinare a proiectelor de management urmează să fie validate de consilierii judeţeni la şedinţa din luna noiembrie, a cărei dată de desfăşurare nu a fost încă stabilită. Aşa că, cel mai probabil, noul director urmează să intre în pâine abia din luna decembrie.

http://www.viata-libera.ro/articol-Sergiu_Dumitrescu_castigatorul_concursului_pentru_sefia_Centrului_Cultural_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Sergiu Dumitrescu a fost numit director la Centrul Cultural "Dunărea de Jos"

Consilierii judeţeni au aprobat marţi hotărârea privind numirea lui Sergiu Dumitrescu în funcţia de director al Centrului Cultural "Dunărea de Jos" după ce acesta a câştigat concursul pentru postul respectiv. Sergiu Dumitrescu s-a bucurat de încrederea majorităţii consilierilor. 33 de consilieri au votat în favoarea sa, un singur vot fiind împotrivă.

Contactat telefonic, Sergiu Dumitrescu, a spus că primul lucru pe care îl va face este schimbarea sloganului instituţiei de cultură - "Suntem ceea ce facem" - în "Suflet către suflet". "Toate proiectele se vor subordona acestui concept. Am un program amplu în care am păstrat ce a fost bun de la vechea conducere şi am venit cu noi proiecte pe care vreau să le pun în practică. Unul dintre ele se numeşte Regiunea Dunărea care se va adresa tuturor ţărilor riverane Dunării prin care doresc să promovăm zona Galaţiului. Un alt proiect se numeşte Megalopolis prin care vom încerca să coagulăm oamenii de cultură din Galaţi şi Brăila şi vom implica instituţii cu acoperire în cele două judeţe cum ar fi Arhiepiscopia sau Uniunea Scriitorilor Galaţi-Brăila. Mai am în vedere un proiect intitulat Rogvaiv care urmăreşte promovarea culturii minorităţilor din spaţiul Galaţiului", a declarat Segiu Dumitrescu.

Contractul de management al lui Sergiu Dumitrescu la Centrul Cultural Dunărea De Jos este valabil până în 2013. Sergiu Dumitrescu a mai deţinut această funcţie şi în urmă cu câţiva ani.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Cultura&articol=11

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Centrul Cultural şi-a propus 240 de acţiuni în 2012

Sergiu Dumitrescu, managerul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce a realizat, anul trecut, 262 de acţiuni culturale cu 110.600 de participanţi şi 300 de apariţii în presă („le-am numărat numai pe cele bune; pe cele cu înjurături nu le punem la socoteală, pentru că voi sunteţi presa de care avem nevoie, care promovează Galaţiul şi acţiunile importante”, a spus acesta). "Colectivul nostru s-a unit la greu şi s-a dezbinat la delilah, întrucât nu ne-a mai rămas timp pentru distracţie”, a continuat managerul, apreciind că luna august, cea a festivalurilor, a avut cel mai mare impact la public.

„Aşa, când rezumăm totul în două vorbe, pare puţin, dar în spate e multă muncă din partea colectivului nostru, cu bani puţini, cheltuiţi eficient”. „Sunt de principiul că din mai multe bugete mici se poate face un buget mare şi am încercat să valorificăm orice parteneriat pentru realizarea acţiunilor propuse”, a mai spus Sergiu Dumitrescu, precizând că, pe lângă sprijinul CJ şi al CL, instituţia pe care o conduce a beneficiat şi de suportul material al Arhiepiscopiei şi al ONG-urilor. Totodată, managerul a amintit şi faptul că Centrul Cultural este singura instituţie culturală gălăţeană care accesează fonduri europene: „Aici, la noi, avem oameni care îşi asumă, pe lângă sarcinile lor de serviciu, scrierea de proiecte, urmărirea derulării şi decontarea acestora”.

„Îi invidiez pe brăileni…”

În 2012, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” îşi propune 19 programe, 59 de proiecte şi 162 de acţiuni culturale, pentru care a solicitat în proiectul de buget 2.225.000 lei. „Acţiunile noastre având acoperire euroregională, mi se pare normal să primim mai mulţi bani decât celelalte instituţii de cultură. Deocamdată, suntem pe locul patru între acestea, ca sumă în proiectul de buget. Atuurile noastre sunt munca efectuată, rezultatele instituţiei şi colegii care muncesc mult dar sunt prost plătiţi”.

Ca noutate, anul acesta, instituţia îşi propune organizarea unui festival de muzică uşoară, cu participare internaţională, pentru concurenţi cu vârsta peste 18 ani, cu premii substanţiale. „Îi invidiez pe brăileni şi pe cei care reuşesc să facă acţiuni culturale de impact internaţional. Vrem să rupem gura… Dunării, avem cu ce, aşa că nu văd ce ne-ar putea opri”. Şi tot ca noutate, Sergiu Dumitrescu a mai amintit faptul că la Festivalul internaţional de folclor deja au primit, deja, propuneri de participare din partea a 35 de formaţii din 28 de ţări şi teritoriu, printre care Togo, Insula Paştelui, Japonia, India, Egipt. „Vrem ca gălăţenii să ştie că Centrul Cultural este şi va fi mereu acolo unde se întâmplă ceva în numele culturii de calitate şi al bunului simţ”, a conchis managerul Sergiu Dumitrescu, invitându-i pe cei interesaţi să acceseze site-ul instituţiei: www.ccdj.ro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Sala de spectacole a Centrului Cultural, un proiect abandonat

După încheierea Festivalului de Film „Future Movie”, un cititor a venit cu o idee excelentă: de ce n-ar aduce organizatorii, la Galaţi, filme cu succes garantat - cu Charlie Chaplin, cu Stan şi Bran sau pelicule pentru copii semnate de Walt Disney?

I-am adresat întrebarea directorului Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, Sergiu Dumitrescu, încercând să aflăm, totodată, ce cheltuieli ar implica. „Cred că putem face acest lucru”, ne-a răspuns directorul: „Oricum, pentru fiecare film pe care îl aducem la Galaţi, noi plătim dreptul de difuzare. Costul este cu atât mai mare cu cât filmul este mai nou, prin urmare, nu cred că ar fi o problemă să aducem aceste filme cu Stan şi Bran sau cu Charlie Chaplin. Intenţionam chiar să facem o cinematecă, undeva. Problema o constituie locaţia. Dacă am fi avut gata sala de spectacole a Centrului Cultural, altfel am fi putut discuta”…

Astfel am aflat că în prelungirea Centrului Cultural, pe latura de lângă Teatrul Dramatic, se află un spaţiu pe care ar fi trebuit să se ridice sala de spectacole a Centrului. Aceasta a fost proiectată prin 2000, este adusă la nivelul zero, are fundaţia făcută, însă lucrările au fost abandonate în 2004. „Sala ar avea o capacitate de 200 de locuri şi ar fi ideală pentru teatru experimental, pentru concerte unplugged, sau pentru spectacole stand up comedy. În proiect sunt prevăzute studiouri de înregistrări, cabine şi o scenă mobilă, modulară”, spune Sergiu Dumitrescu. „Structura nu e greu de ridicat, însă e vorba despre nişte bani care trebuie prinşi într-un buget. Am discutat, deja, cu domnul preşedinte Bacalbaşa, a văzut locul şi a promis că va ţine cont, terenul este al Centrului Cultural, însă trebuie făcută o expertiză, după atâţia ani, cât au stat fundaţia şi armăturile. Pentru spectacolele noastre, sala ar fi ideală - am putea face stagiune permanentă cu ansamblurile şi cu clasele de la Centrul Cultural şi nu am mai apela la teatre de fiecare dată”, afirmă Sergiu Dumitrescu.

Rămâne de văzut dacă şi cei ce alocă banii de la buget sunt de aceeaşi părere. Deocamdată, terenul arată asemenea unei mici jungle, bine ascunsă în coasta Dramaticului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Şcoala de Arte a Centrului Cultural sărbătoreşte 45 de ani

De astăzi şi până vineri inclusiv, gălăţenii sunt invitaţi să sărbătorească, împreună cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, 45 de ani de activitate a Şcolii de Arte. Actuali şi foşti elevi şi cadre didactice, precum şi invitaţi din ţară, se vor întâlni astăzi, la Teatrul Muzical „Nae Leonard”, unde va avea loc, de la ora 18,00, o ceremonie de înmânare a medaliilor şi trofeelor aniversare.

Joi, în acelaşi loc şi de la aceeaşi oră, vor dansa şi vor cânta pe acorduri de muzică populară cursanţi din trei generaţii. Vineri seara este rândul micilor dansatori de la clasa de balet să urce pe scena „Muzicalului”. Pentru ca toate secţiile Şcolii de Arte să aibă un aport la sărbătoare, vernisările de expoziţie, dar şi Cafeneaua literară de vineri, ora 11,30, de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, vor completa programul.
„Înfiinţată în 1968, Şcoala de Arte înseamnă, acum, 19 catedre, mergând de la pictură şi pian până la design vestimentar, 22 de cadre didactice şi, anual, în jur de 600 de elevi. Putem susţine oricând un spectacol pentru comunitate, având nu doar artişti, ci şi echipamentul audio necesar”, afirmă directorul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ), Sergiu Dumitrescu, adăugând că autorităţile susţin financiar şcoala.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Florina Zaharia va conduce Centrul Cultural „Dunărea de Jos”

Poeta Florina Zaharia, unul dintre consilierii preşedintelui CJ, Nicolae Bacalbaşa şi redactor în cadrul Compartimentului Editură al Centrului Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ), va prelua conducerea instituţiei de cultură, după ce sculptorul Sergiu Dumitrescu a decedat, pe data de 1 februarie.

Numirea Florinei Zaharia în funcţia de manager interimar se va produce, cel mai probabil, joi, 11 februarie, în şedinţa extraordinară a aleşilor judeţeni, întrucât, potrivit convocatorului făcut public de CJ, pe ordinea de zi se află un proiect de hotărâre în acest sens, iniţiat de Nicolae Bacalbaşa.

Conform documentului care urmează a fi supus votului aleşilor judeţeni, Florina Zaharia va conduce Centrul Cultural „Dunărea de Jos” până la organizarea concursului pentru şefia instituţiei, în urma căruia va fi numit un nou manager.

Florina Zaharia a mai condus CCDJ în regim de interimat, în urmă cu mai mulţi ani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Centrul Cultural, condus interimar de Florina Zaharia

Florina Zaharia va conduce interimar Centrul Cultural “Dunărea de Jos”. Propunerea a venit din partea preşedintelui CJ, Nicolae Dobrovici Bacalbaşa, în cadrul şedinţei CJ extraordinare desfăşurată joi. Deşi Bacalbaşa se aştepta să întâmpine probleme la vot din partea consilierilor, şi-a susţinut apropiata ca fiind parte a grupului cu care lucrase directorul anterior, Sergiu Dumitrescu, care a decedat recent. Se pare că angajaţii instituţiei nu îşi pot lua salariile, deoarece nu există cadru legal care să permită semnarea statelor de plată de către un înlocuitor al managerului decedat, doar cel ce îl înlocuieşte pe manager în perioada concediului medical având acest drept, conform preşedintelui CJ. Bacalbaşa o susţine pe Zaharia la conducerea instituţiei chiar pentru o perioadă mai lungă, amintind că Centrul Cultural organizează pe perioada verii trei festivaluri.
Florina Zaharia a devenit director interimar cu 27 de voturi pentru, unul împotrivă şi unul nul.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Cine va fi noul director al Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”

Vali Viorel Sandu a fost declarat câştigătorul concursului de proiecte de management, pentru perioada septembrie 2019 - septembrie 2022, la Centrul Cultural "Dunărea de Jos" (CCDJ). Consiliul Judeţean Galaţi a postat pe site-ul propriu rezultatele celor două etape de desfăşurare a concursului. La prima etapă - analiza şi notarea proiectului de management, Vali Viorel Sandu a primit 7,75, iar contracandidatul său, Doru Nica, a obţinut 7,25. La cea de-a doua etapă - susţinerea proiectului de management în cadrul unui interviu - rezultatele au fost: Doru Nica - 8,46, Vali Viorel Sandu - 9,26.

Cu o medie de 8,50, Vali Viorel Sandu a fost declarat câştigător de către comisia de concurs numită prin Hotărârea Consiliului Judeţean Galaţi nr. 173/ 2019. Cu privire la modul de organizare şi desfăşurare a concursului pot fi depuse contestaţii până pe 23 septembrie.

Potrivit datelor noastre, Vali Viorel Sandu nu este străin de administraţie şi politică. A fost director general la Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Galaţi, a fost director administrativ la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi şi a fost consilier local din partea ALDE, partid care i-a retras sprijinul politic. Este cunoscut ca unul dintre oamenii apropiaţi ai deputatului Pro România Eugen Durbacă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Un nou corp de clădire la Centrul Cultural

Conform Consiliului Județean (CJ) Galați, extinderea clădirii Centrului Cultural "Dunărea de Jos" cu încă un corp cu spații multifuncționale este necesară pentru satisfacerea nevoilor curente, generate de activitățile desfășurate. În prezent, nu există o sală de spectacole în care să se producă evenimentele organizate de clasele Școlii de Arte, utilă și pentru realizarea de proiecții, conferințe și dezbateri pe teme cultural-educaționale. Construcția propusă are regim de înălțime subsol (parțial), parter, etaj și mansardă. Printr-un proiect de hotărâre al CJ, această investiţie se ridică la valoarea de 5,69 milioane de lei (inclusiv TVA).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ieri, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Galați, a fost aprobat proiectul tehnic al unei noi investiții cu fonduri europene. Este vorba de realizarea unei săli de spectacole la Centrul Cultural “Dunărea de Jos”.

“Am câștigat un nou proiect cu fonduri europene. Astfel, vom extinde Centrul Cultural <Dunărea de Jos> cu un nou corp de clădire, în care va fi amenajată o sală de spectacole. Va fi un spațiu multifunctional, în care se vor putea desfășura diverse spectacole organizate de elevii Școlii de Arte, evenimentele Centrului Cultural, proiecții, conferințe și dezbateri pe teme culturale sau educaționale.

În acest moment, suntem în faza de pregătire a documentației pentru a semna contractul de finanțare, astfel încât să demarăm licitația pentru desemnarea unui constructor”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Valoarea investiției este de 5.692.540 de lei, fonduri în cadrul Programului Operațional Comun România - Republica Moldova.

Consiliul Județean Galați

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Sală de spectacole cu 150 de locuri la câţiva metri de Teatrul Dramatic

Consiliul Judeţean Galaţi a accesat Programul Operaţional Comun România - Republica Moldova şi a elaborat un proiect de cooperare transfrontalieră pentru valorificarea patrimoniului cultural în Galaţi, România şi Hinceşti, Republica Moldova. În cadrul acestui proiect este cuprinsă extinderea clădirii Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi cu o sală de spectacole cu 154 de locuri, care se va construi pe fundaţia deja existentă. Regimul de înălţime al acestei clădiri va fi: subsol + parter + etaj + mansardă parţială.

Pe lângă sala propriu-zisă, noua construcţie va include cabine pentru artişti, studio de înregistrări, săli de expunere, spaţii de depozitare, hol, foaier cu garderobă, holuri de legătură între clădiri şi grupuri sanitare.

Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la 4.074.675 lei fără TVA, iar durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni de la ordinul de începere a lucrărilor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Licitație finalizată pentru extinderea Centrului Cultural

Conform președintelui Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, procedura de licitație pentru extinderea Centrului Cultural “Dunărea de Jos” a fost deja finalizată, urmând ca în momentul semnării contractului de finanțare să fie desemnat și constructorul, pentru începerea lucrărilor. În noul corp de clădire va fi amenajată o modernă sală de spectacole cu 154 de locuri, unde se vor desfășura evenimente ale Centrului Cultural, spectacole cu elevii Școlii de Arte, conferințe sau diverse manifestări culturale și educaționale. Pe lângă sala de spectacole, în cadrul noii construcții vor fi amenajate cabine pentru artiști, studio de înregistrări, spații de depozitare, foaier și garderobă. Valoarea investiției este de aproape șase milioane de lei, fonduri europene atrase de către CJ.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Contract de finanțare proiect Centrul Cultural "Dunărea de Jos"

Astăzi, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a semnat electronic contractul de finanțare pentru amenajarea unei săli de spectacole la Centrul Cultural “Dunărea de Jos”. Bugetul alocat Galațiului este  de 1.237.846 de euro, finanțarea fiind asigurată prin  Programul Operaţional Comun  România - Republica Moldova 2014-2020. Pentru acest proiect a fost încheiat un parteneriat cu raionul Hâncești din Republica Moldova, care a primit finanțare pentru reabilitarea unei mori cu aburi din comuna Mereșeni.

“Vom extinde Centrul Cultural <Dunărea de Jos> din Galați cu un corp nou clădire,  în care va fi amenajată o sală modernă de spectacole, cu peste 150 de locuri. În noua sală vor fi putea realizate spectacole ale celor 700 de copii înscriși la Scoala de Arte din cadrul Centrului Cultural (actorie, artă foto, canto muzică populară, canto muzică usoară, chitară/vioară, saxofon, pictură, grafică, dans clasic, pian, percutie, acordeon/orgă), repetiții ale Ansamblului Doina Covurluiului, precum și alte evenimente culturale.

Clădirea va fi construită cu etaj și mansardă, astfel că în noile spații create vor fi amenajate  săli de curs, cabine pentru artiștii centrului, un studio de înregistrări și săli de expunere, unde vor putea fi organizate spre exemplu diverse activități pentru copiii de la cursurile de pictură și grafică.

Avem deja și licitația finalizată, astfel că vom semna imediat și contractul de lucrări”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Licitația a fost adjudecată de către S.C Rovis Lider SRL, iar partea de proiectare tehnică este deja realizată, astfel încât va fi emis în cel mai scurt timp ordinul de începere a lucrărilor.

Consiliul Județean Galați

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Lansare proiect pentru Centrul Cultural Dunărea de Jos

Astăzi, la sediul Consiliului Județean Galați, a avut loc lansarea oficială a proiectului „Trecutul are un nou viitor – Cooperare transfrontalieră pentru valorificarea patrimoniului cultural în Galaţi, România şi Hînceşti, Republica Moldova”. Valoarea acestui proiect cu fonduri europene este de 1.499.869 de euro, finanțare prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. În cadrul acestui proiect, Consiliul Județean Galați va primi 1.009.438 de euro, la care se adaugă cheltuieli neeligibile de 182.752 de euro, pentru a construi o sală nouă de spectacole la Centrul Cultural “Dunărea de Jos”.

“Este un nou proiect cu fonduri europene pe care îl implementăm alături de parteneri din Republica Moldova, după Parcul de Aventură și secția de Pediatrie de la Spitalul Târgu Bujor. În cadrul acestei noi colaborări România-Republica Moldova, noi vom construi o modernă și mult așteptată sală de spectacole la Centrul Cultural <Dunărea de Jos>, iar autoritățile din raionul Hîncești vor reabilita și dota cu echipamente moderne Moara cu Aburi din comuna Mereșeni.

Noua sală de spectacole, pentru care avem deja și constructorul desemnat, astfel încât să putem începe în cel mai scurt timp lucrările, va avea 154 de locuri. Aici vor putea fi organizate spectacolele celor peste 700 de copii ai Școlii de Arte (actorie, artă foto, canto muzică populară, canto muzică usoară, chitară/vioară, saxofon, pictură, grafică, dans clasic, pian, percutie, acordeon/orgă), din cadrul centrului.

Noua clădire va avea etaj și mansardă, astfel că în noile spații create vor fi amenajate inclusiv săli de curs, cabine pentru artiștii centrului, un studio de înregistrări și săli de expunere”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

La evenimentul de astăzi au participat și reprezentanți ai Consiliului Raional Hîncești și ai Primăriei Comunei Mereșeni.

Consiliul Județean Galați

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Audit de la CJ, în conflictul de muncă de la Centrul Cultural

În urma conflictului de muncă declanşat de către sindicaliştii de la Centrul Cultural "Dunărea de Jos", președintele CJ, Costel Fotea, a anunțat că a cerut un audit pentru a evalua situația și a decide măsurile care se impun. O parte dintre angajaţii instituţiei solicită echipei de audit să le asculte păsurile, nu doar să citească nişte documente. Aceştia susţin că nu se poate lucra cu actualul manager, din cauza abuzurilor la care sunt supuşi. 

Preşedintele Consiliului Judeţean promite să intervină în conflictul care s-a creat între sindicaliştii, dar şi între angajaţii Centrului Cultural "Dunărea de Jos": "Nu ne dorim să fie conflicte și nici certuri pentru că este o instituție valoroasă, o instituție de prestigiu. Acolo vin peste 700 de copii care fac cursuri de canto, pictură, alte specializări și care nu trebuie să ajungă să vadă un angajat al Centrului de Cultură că este bosumflat sau că sunt conflicte. Dacă managerul este vinovat sau dacă liderii de sindicat au cerut lucruri care nu sunt tocmai în regulă și vor pune în lumină proastă instituția, atunci va trebui să iau măsuri", a anunţat Costel Fotea.

Pe de altă parte, Federația FAIR-MediaSind, împreună cu Sindicatul Național FAIR – filiala Galați cer demiterea de urgență a managerului Vali Viorel Sandu și "organizarea unui concurs de proiecte de management pentru ca instituția să fie condusă de profesioniști dedicați și cu experiență în management cultural".

Totodată, sindicaliştii propun echipei de audit a Consiliului Județean Galați să verifice și alte informații de interes public atât pentru angajații instituției, cât și pentru cetățenii gălățeni, plătitori de taxe și impozite: situația contractelor de achiziții încheiate în mandatul lui Vali Viorel Sandu, situația deplasărilor interne și internaționale, copiile după foile de parcurs și bonurile de combustibil pentru autovehiculul cu nr GL-20-CJC, situația contractelor încheiate de instituție pentru asistență juridică, rapoartele și deciziile Curții de Conturi încheiate în urma verificărilor activității din Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” Galați din ultimii trei ani.

În acelaşi timp, Federația FAIR-MediaSind împreună cu Sindicatul Național FAIR – filiala Galați susţin, într-un comunicat, că managerul recurge la acţiuni de intimidare: "În urma încercărilor noastre de a semnala abuzurile manageriale din cadrul Centrului Cultural, managerul Vali Viorel Sandu a trecut la represalii. Acesta a transmis printr-un avocat o notificare prin care solicită celor două organizații „să procedeze la încetarea oricărui act sau fapt de transmitere publică, dezinformare și popularizare a unor știri false, inițiativă de denigrare publică a subsemnatului, Sandu Vali Viorel, urmând ca orice act direct la persoana mea să fie considerat un prejudiciu de natură morală, împiedicarea exercitării mandatului meu de manager al unei instituții publice, dar și un act de intimidare".

Sunt unii angajaţi din cadrul Centrului Cultural care solicită ca echipa Consiliului Judeţean să vină să discute şi cu oamenii, pentru a-şi face o idee completă, nu doar să consulte documentele. Fostul şef al Serviciului Şcoala de Arte, Mihai Susma, care şi-a dat demisia în urmă cu câteva luni, susţine că a făcut acest lucru, deoarece, pur şi simplu, nu se putea face echipă cu managerul Vali Viorel Sandu: "Am depus multă muncă să avem rezultatele de la Şcoala de Arte. De la 250 de copii, s-a ajuns să avem aproape 700. Însă, tot timpul nu am reuşit să organizez niciun festival, fără ca domnul manager să-mi saboteze, într-un fel sau altul, munca. Nu sunt membru de sindicat şi nu am nimic personal cu domnul manager, dar aşa nu se putea lucra. Motiv pentru care mi-am depus demisia. Sunt lucruri pe care aş vrea să le aduc la cunoştinţa comisiei de la Consiliul Județean. Şi nu sunt singurul care-şi doreşte asta. De aceea, ar fi bine ca auditul să nu se ocupe doar cu verificarea documentelor. Să stea şi de vorbă cu oamenii", a spus Mihai Susma, profesor de chitară în cadrul Centrului Cultural.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Conflictul de muncă de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galați, înregistrat la ITM

Federaţia FAIR-MediaSind, organizaţia reprezentativă la nivel de sector Cultură şi Mass-Media împreună cu membrul afiliat - Sindicatul Naţional din Cultură - FAIR, au înregistrat vineri, 30 septembrie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi, conflictul de muncă de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi.

„Concilierea va avea loc în data de 10 octombrie, iar în cazul în care managerul Vali Viorel Sandu şi reprezentanţii Sindicatului Naţional din Cultură - FAIR, organizaţia reprezentativă la nivelul instituţiei, nu vor ajunge la un acord, după această dată angajaţii vor putea declanşa oricând, conform legii, greva de avertisment urmată de greva generală”, se arată într-un comunicat remis Agerpres de Departamentul Comunicare al Federaţiei FAIR-MediaSind.

În semn de protest pentru menținerea la conducerea instituție a actualului manager, Vali Viorel Sandu, reprezentanţii FAIR și membrii afiliaţi din instituţia gălăţeană vor organiza mitinguri şi marşuri de protest în Galaţi. Acţiunile de protest vor fi organizate în faţa Centrului Cultural Dunărea de Jos, în faţa sediului Consiliului Judeţean Galaţi, ordonatorul principal de credite, dar şi în alte locaţii strategice care vor fi anunțate ulterior.

„Alături de membri ai Sindicatului Naţional din Cultură, vor participa părinţi ai celor peste 700 de copii care sunt şcolarizaţi în cadrul centrului, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor afiliate din Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind şi din Confederaţia CNSLR-Frăţia”, se menționează în comunicat.

„În al 12-lea ceas, Federaţia FAIR-MediaSind împreună cu Sindicatul Naţional din Cultură FAIR reiterează solicitarea transmisă Consiliului Judeţean Galaţi privind demiterea de urgenţă a managerului Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi, Vali Viorel Sandu, şi organizarea unui concurs de proiecte de management pentru ca instituţia să fie condusă de profesionişti dedicaţi şi cu experienţă în management cultural”, se afirmă în finalul documentului citat.

regionalpress.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sindicaliştii de la Centrul Cultural se pregătesc de protest

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, împreună cu Sindicatul Național din Cultură, va demara strângerea de semnături pentru declanșarea grevei de avertisment și a grevei generale în cadrul Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” din Galați. Acest lucru se întâmplă, deoarece, după cinci ore de discuţii între părţi, concilierea conflictului de muncă înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a eşuat.
"Deși managerul susținea că ar fi rămas doar un singur articol în divergență, adică cel referitor la zilele acordate pentru exercitarea activității sindicale de către organele de conducere, adevărul a ieșit ulterior la suprafață: după aproximativ cinci ore de discuții aprinse, au rămas în divergență nouă articole referitoare la drepturi pe care toți angajații din sectorul Cultură și Mass-Media, în special cei din instituțiile de cultură, le au de ani buni de zile, numai cei de la Centrul Cultural nu. Totodată, Federația FAIR-MediaSind împreună cu Sindicatul Național din Cultură FAIR reiterează solicitarea transmisă Consiliului Județean Galați privind încheierea de urgență a interimatului de la Centrul Cultural «Dunărea de Jos» Galați a lui Vali Viorel Sandu și organizarea unui concurs de proiecte de management pentru ca instituția să fie condusă de profesioniști dedicați și cu experiență în management cultural", se arată în comunicatul remis redacţiei.
Acțiunile de protest vor fi organizate în fața Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” Galați, în fața sediului Consiliului Județean Galați, ordonatorul principal de credite, dar și în alte locații strategice.
Mai mult decât atât, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, împreună cu Sindicatul Național din Cultură, a acționat în justiție conducerea Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” Galați, deoarece aceasta a refuzat să  pună la dispoziție toate informațiile publice solicitate prin petiția nr. 1850 din 24.08.2022 referitoare la managementul abuziv de care este acuzat actualul manager interimar Vali Viorel Sandu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Oferte de achiziție în evaluare, la Consiliul Județean

Odată cu apropierea de finalizare a lucrărilor de la noua sală de spectacole a Centrului Cultural "Dunărea de Jos", în cadrul unei alte proceduri de achiziție publică finanțate cu fonduri europene prin Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, Consiliul Județean (CJ) Galați dorește să asigure dotările necesare.

Astfel, pentru buna funcționare a imobilului sunt necesare diverse obiecte și accesorii de mobilier (inclusiv mobilă de birou), aparate de uz casnic, sisteme de stingere a incendiilor, pachete software de muzică sau editare audio, monitoare PC, dar și lumini pentru scenă, în total șapte loturi distincte în cadrul aceleiași proceduri, cu o valoare totală de aproape 685.000 de lei.

Până la data-limită de depunere a ofertelor, doar doi furnizori s-au arătat interesați, conform datelor afișate pe portalul e-licitatie.ro, companiile Infinity M&S Management SRL din Constanța și bucureștenii de la Megavision Professional SRL, în discuție fiind doar trei dintre cele șapte loturi. Ofertele se află în evaluarea autorității contractante.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.