Jump to content

Ana Porgras se retrage din gimnastică la doar 18 ani!


dcp100168

Recommended Posts

Ana Porgras se retrage din gimnastică la doar 18 ani!

Retragere şoc în sportul românesc! Cu numai cinci luni înaintea Jocurilor Olimpice, Ana Porgras a părăsit lotul feminin de gimnastică. O lovitură dură pentru echipa antrenată de Octavian Bellu şi Mariana Bitang, Ana fiind una dintre speranţele la medalie la Londra, dar şi important om de echipă ale cărei evoluţii la bârnă, paralele şi sol ar fi ridicat semnificativ punctajul României.

La numai 18 ani, Ana Porgras a devenit istorie în gimnastica românească. În pole-position pentru o medalie olimpică la Londra, campioana mondială la bârnă din 2010 şi-a abandonat visurile şi cantonamentul de la Izvorani pentru a păşi într-o viaţă normală. "Simţeam că nu mai pot fizic, îmi era greu după atâtea accidentări să o iau iarăşi de la cap. Nu mai puteam merge înainte!", explică Ana. Seriozitatea din vocea ei dă de înţeles că este o decizie cântărită îndelung, nu este un ton de moment. Evenimentul care a contribuit decisiv la alegerea ei a fost ultima accidentare suferită luna trecută, fractură la cotul mâinii stângi.

Decizie dureroasă şi pentru oficiali

Atunci, în decembrie, au apărut şi primele gânduri de retragere, depăşite cu ajutorul unei minivacanţe de recuperare. Hotărârea finală avea să prindă contur după cantonamentul de Crăciun din Franţa, de la Dijon: un viitor fără gimnastică. "Cred că a fost o decizie greşită a Anei cu atât mai mult cu cât nu a spus totul în gimnastică. Regret din tot sufletul decizia ei, o decizie personală pe care îmi este foarte greu să o comentez, într-un fel intuiam acest lucru. Cred că se gândea mai demult la această decizie şi acum a fost să se întâmple", a explicat Adrian Stoica, preşedintele FR Gimnastică. Accidentările, evoluţii oscilante la ultimele competiţii majore şi presiunea imensă toate acestea au erodat în timp încredere şi siguranţa în sine a Anei.

"Nu s-a adaptat stilului de lucru"

Surse apropiate lotului feminin susţin însă că în spatele acestei retrageri stau de fapt alte motive: "Nu a reuşit să se adapteze stilului de lucru impus de Bellu şi Bitang, iar de când s-au întors ei la lot, Ana nu a mai fost la fel. E un copil extrem de sensibil, pe care trebuie să îl iei cu binişorul. În plus, după Mondiale ea s-a simţit trădată pentru că cineva dintre cei cu care lucra a declarat că e mai preocupată de modă decât de gimnastică". Frumuseţe, graţie, talent şi o mare fragilitate sunt cuvintele care însumează cel mai bine destinul sportiv al Anei Porgras. Un destin scurt ca un exerciţiu de concurs. Un concurs încheiat mult prea devreme pentru Ana.

prosport.ro

Ana Porgras crede că a ales bine şi anunţă că nu va da înapoi: "Nu regret că am renunţat!"

Ana Porgras (18 ani) a spus adio gimnasticii. Campioana mondială de la bârnă (2010) a ieşit de pe scena sportului aşa cum şi-a desenat evoluţiile în concursuri, în linişte şi cu multă graţie.blank.gif

Ana a plecat de la Izvorani, locul unde se antrenează lotul olimpic şi s-a întors acasă, la Bârlad. O întoarcere care azi o va aşeza pe delicata gimnastă în băncile liceului, în prima zi de şcoală a anului 2012. Ana a vorbit, pentru ProSport, despre cauzele care au stat în spatele acestei retrageri şocante şi despre cum arată planurile ei de viitor.

Ana, ce faci?

Bine, pe acasă, împreună cu sora mea.

Cu gimnastică sau fără?

Fără. De data asta, fără. M-am lăsat de gimnastică.

Ce te-a determinat să iei această hotărâre?

Am avut motivele mele, aş prefera să nu vorbesc despre ele, însă am ajuns la un punct de unde simţeam că nu mai pot merge înainte.

Nu mai făceai faţă fizic?

Au fost multe accidentări şi mă simţeam obosită. Iar după ultima accidentare la cot, din decembrie, mi-am dat seama că nu mai pot merge mai departe.

Nu se ştia nimic despre accidentarea de la cot...

La începutul lui decembrie, lucram la sărituri şi la o rondă-flic mi-a pocnit mâna! Am fost la doctor şi mi-a spus că e fractură la cotul stâng. Am purtat orteză şi am făcut pauză o perioadă...

Te gândeai deja la retragere?

Da, dar nu eram hotărâtă. Apoi doctorul mi-a zis că mă pot antrena, însă mâna mă durea în continuare, iar după ce am revenit din cantonamentul din Franţa cu echipa mi-am dat seama că nu mai pot reveni.

Sora ta şi mama, apropiaţii ce zic de hotărârea ta?

Toţi şi-au dorit pentru mine să merg mai departe, să continui, au încercat să mă facă să mă răzgândesc şi domnul Stoica şi doamna Grigoraş au stat mult de vorbă cu mine, însă decizia mea e luată.

Cum e viaţa fără gimnastică?

Încă nu ştiu, abia au trecut câteva zile. Momentan mi-e bine, m-am transferat cu şcoala în Bârlad unde stau cu sora mea, lucrurile se aşează.

Nu-ţi pare rău de decizia pe care ai luat-o?

Nu regret că m-am retras. Nu am nicio părere de rău, viaţa merge mai departe.

Dar au mai fost reveniri...

În momentul în care am luat hotărârea cale de întoarcere nu mai există. Am zis stop şi aşa rămâne, eu acolo nu mă mai întorc!

prosport.ro

Regrete şi resemnare după retragerea din activitate a gimnastei de la care aşteptam medalie la JO

Retragerea din gimnastică a campioanei mondiale la bârnă, Ana Porgras continuă să stârnească nedumerire. O decizie ce ridică multe semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât gimnasta, care luna trecută a împlinit 18 ani, era una dintre sportivele creditate cu şanse la podiumul olimpic de la Londra 2012.

MORARIU: "E O PIERDERE PENTRU ÎNTREG SPORTUL"

Hotărârea ei, departe de a fi înţeleasă, este întorsă însă pe toate feţele chiar de oficialii sportului românesc. "Nu-mi dau seama ce a determinat-o cu adevărat să facă acest lucru, mai ales că avea şanse mari la medalie. Este o pierdere mare nu doar pentru gimnastică, dar şi pentru sport, în general. În Comisia Tehnică Olimpică, forul de specialitate nu şi-a propus medalie pe echipe, ci pe aparate şi cu atât mai mult pierderea e mai mare. Este o retragere care ridică multe semne de întrebare", ne-a declarat Octavian Morariu, preşedintele COSR.

PAUL GÂLEA: "EA E O LUPTĂTOARE"

Luat prin surprindere de această veste a fost şi Paul Gâlea, cel care a descoperit-o şi a crescut-o în sala de la Galaţi. Poate antrenorul care o cunoaşte cel mai bine pe delicata gimnastă, Gâlea nu ştia că fosta lui elevă a renunţat la sport. "Tot timpul, Ana a fost un copil extrem de sensibil. Faptul că a luat aurul la Campionatul Mondial a fost o presiune poate prea mare pe umerii săi. Sunt surprins de decizia ei. Ştiam că îşi doreşte foarte mult să meargă la Jocurile Olimpice, pur şi simplu nu-mi explic ce s-a întâmplat, pentru că ea e o luptătoare", şi-a manifestat surprinderea tehnicianul gălăţean.

Şi în Bucureşti, la Federaţia Română de Gimnastică, planează misterul asupra retragerii Anei. "Am discutat în dese rânduri cu ea, efectiv nu mai vrea să se implice în acest sport, nu are nimic cu nimeni, nu dă vina pe nimeni. Nu ştiu de ce, acum, înaintea Jocurilor Olimpice", spune preşedintele Adrian Stoica. Regrete, păreri de rău şi multe întrebări. Totul este însă acum istorie pentru Ana.

prosport.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

În 2010 câştiga aurul mondial pentru România, acum este manichiuristă. "Este o activitate care mă linişteşte"

Ana Porgras câştiga, în 2010, titlul mondial la bârnă pentru România, însă doi ani mai târziu s-a retras, la doar 18 ani, din cauza accidentărilor.

Fosta sportivă are acum 26 de ani şi s-a reprofilat: este manichiuristă. "Fac tot ce ţine de unghiuţe: cu gel, semi, exclusiv pentru femei. E o pasiune. Ideea e că nu o fac pentru bani, în mod special. Este o activitate care pe mine mă calmează, mă linişteşte'', a spus fosta gimnastă, pentru Ziare.com.

Năcută la Galaţi, Ana Porgras s-a stabilit în Braşov. "După ce m-am lăsat, o perioadă am fost pe acolo. Sora mea era deja în Braşov şi veneam în vizită tot timpul. Pur şi simplu, m-am îndrăgostit de oraşul ăsta. Mi se pare cel mai frumos oraş din Romînia", a mai spus Ana Porgras, pentru sursa citată. "Parcă au trecut prea repede 10 ani de când m-am retras. Mai simt dor, aşa, după concursurile de gimnastică. Asta este viaţa", a încheiat Ana Porgras.

Cine este Ana Porgras

Ana Porgras uimea lumea sportului românesc în 2012, când alegea sa se retragă din activitatea competițională cu doar cinci luni înainte de startul JO de la Londra. Era percepută drept o sportiva cu șanse la medalie la bârnă, dar și om important pentru a ajuta România în lupta pentru podiumul la echipe. Campioana mondială la bârnă din 2010 s-a retras la doar 18 ani. “Simțeam că nu mai pot fizic, îmi era greu după atâtea accidentări, nu mai puteam sa merg înainte, sa o iau de la capăt”, marturisea Ana Porgras în momentul retragerii.

digisport.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

În 2010 era campioană mondială la bârnă, acum e manichiuristă în Brașov

Ana Porgras (28 de ani), fostă campioană mondială la gimnastică, în 2010, a devenit manichiuristă. Născută în Galați, Ana s-a stabilit în Brașov și a vorbit despre noua sa meserie.

„Fac tot ce ține de unghiuțue: cu gel, semipermante. Exclusiv pentru femei. E o pasiune! Ideea e că nu o fac pentru bani în mod special! Este o activitate care mă calmează, mă liniștește. După ce m-am retras, am fost o perioadă în Brașov. Sora mea era deja acolo și veneam în vizită tot timpul. M-am îndrăgostit de orașul asta. Mi se pare cel mai frumos oraș din România”, a aspus Ana Porgras, în urmă cu doi ani pentru ziare.com.

Pe lângă medalia de aur la bârnă la Campionatul Mondial de Gimnastică Artistică din 2010, Ana Porgras a mai câștigat un bronz la ediția din 2009, la paralele inegale, iar la Campionatele Europene de la Birmingham 2010 a luat medalia de bronz cu echipa. În 2021, a participat la Survivor România. 

Ana Porgras pentru GSP: „Am fost derutată după ce m-am lăsat de sport”

Contactată anul trecut de GSP, Ana Porgras a explicat: „Ca sportivă, aveam în jur de 41-42 de kilograme, dar ajunsesem pe la vreo 58 la scurt timp după ce am spus adio gimnasticii. Nici nu mai aveam curaj să mă urc pe cântar. Acum am 57 de kilograme, așezate însă altfel pe trup și mă simt foarte OK. Eram complet derutată, parcă veneam de pe altă planetă. Nu știam încotro să apuc, fiindcă nu mă pricepeam la absolut nimic în afară de gimnastică, de care nu voiam să mai aud, măcar o perioadă. Trăiam un sentiment de inutilitate. Mă tot întrebam ce să fac cu viața mea și așa am ajuns să mă îndrept spre cosmetică, fiindcă e un domeniu care m-a atras dintotdeauna”.

Bârna e aparatul cu care am avut o chimie specială și mi-a fost cel mai drag de la început, la vârsta de 4-5 ani. Mama mi-a și povestit că prima dată când m-a dus la gimnastică, am fugit direct la bârnă. Nu mi s-a părut niciodată greu să stau pe acea fâșie de 10 centimetri. În schimb, nu m-am împrietenit niciodată cu săriturile, la care n-am reușit să progresez deloc - Ana Porgras pentru GSP

gsp.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.