Jump to content

Bugetul Galaţiului în 2012


dcp100168

Recommended Posts

Bugetul Galaţiului, în dezbatere

Pe masa aleşilor locali a ajuns deja proiectul bugetului general al municipiului Galaţi pe anul 2012, în sumă de 537.179.000 de lei, adică aproximativ 125 de milioane de euro. Vistieria municipalităţii este cu 29.713.000 de lei mai „suplă” faţă de 2011, deoarece nu mai avem împrumuturi externe şi nici fonduri ISPA.

Pe site-ul Primăriei au fost postate şi aşteaptă propunerile gălăţenilor bugetul de funcţionare şi bugetul de dezvoltare al oraşului. Conform datelor afişate, administraţia şi-a propus, în bugetul de funcţionare, venituri de 306.771.000 de lei, provenite din impozite şi taxe de la populaţie şi de la agenţi economici, dar şi din cote şi sume defalcate din impozitul pe venit şi din TVA. Cheltuielile de funcţionare propuse în sumă de 321.259.000 de lei ar trebui să acopere necesităţile curente din administraţia locală, învăţământ, sănătate, cultură, sport, servicii publice, salubrizare, iluminat, zone verzi, străzi etc.

De exemplu, pentru iluminat public sunt alocate 4.050.000 de lei, iar pentru salubrizare, toalete şi dezinsecţie – 4.530.000 de lei. Pentru reparaţii covoare asfaltice, suma prevăzută se ridică la 3.250.000 de lei, iar pentru reparaţia trotuarelor – 330.000 de lei. Siguranţa circulaţiei – semaforizare, achiziţia de indicatoare beneficiază de o alocare financiară de 1.200.000 de lei. Pentru achiziţia unui sediu de Primărie a fost prinsă în buget suma de 16.590.000 de lei.

Veniturile bugetului de dezvoltare se ridică la 69.900.000 de lei, iar cheltuielile sar la 105.852.000 de lei.

Administraţia locală anunţă că se pot face propuneri pentru bugetul anului 2012 pe e-mail buget @primaria.galati.ro sau la registratura Primăriei municipiului Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Bugetul Galaţiului a fost actualizat

Bugetul general de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe anul 2012 va fi dezbătut şi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa de marţi, 31 ianuarie. Vistieria care ar trebui să ne ajungă pe tot anul se ridică la 537.179.000 de lei, adică aproximativ 125.000.000 de euro. Pe site-ul Primăriei, proiectul de buget este supus în continuare dezbaterii publice, dar între timp a fost actualizat.

Astfel, în bugetul de funcţionare, veniturile propuse pe anul 2012 sunt de 320.100.000 de lei provenite din impozite şi taxe de la populaţie şi de la agenţii economici, dar şi din cote şi sume defalcate din impozitul pe venit şi din TVA. Cheltuielile de funcţionare, propuse tot în sumă de 320.100.000 de lei, trebuie să acopere cheltuielile curente din administraţia locală, învăţământ, sănătate, cultură, sport şi servicii publice, salubrizare, întreţinerea domeniului public, iluminat, întreţinere zone verzi etc.

În ceea ce priveşte bugetul de dezvoltare, veniturile sunt în sumă de 71.465.000 de lei, iar cheltuielile - 107.416.000 de lei. La capitolul fonduri nerambursabile, veniturile şi cheltuielile sunt egale - 427.000 de lei. Municipalitatea precizează că propuneri pentru bugetul anului 2012 se pot face la adresa: buget@primaria.galati.ro sau la registratura Primăriei municipiului Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Bugetul Galaţiului a fost aprobat

Municipiul Galaţi porneşte la drum în 2012 cu o vistierie care numără aproximativ 125 de milioane de euro, adică 540.051.000 de lei. Hotărârile privind bugetul general al oraşului, dar şi bugetele de venituri şi cheltuieli ale societăţilor de interes local şi regiei Zona Liberă au fost votate ieri, într-o şedinţă ordinară de Consiliu Local.

Dacă în anii trecuţi bugetul general al oraşului stârnea dezbateri aprige, de această dată discuţia a fost minimă. Singurul amendament propus şi acceptat în şedinţă a venit din partea grupului de consilieri PSD, care a impus suplimentarea cu 250.000 de lei la capitolul reparaţii şcoli. Critici au venit din partea PDL care, prin vocea consilierului Alin Mihai, a acuzat faptul că „în ultimii ani bugetul este construit mai mult pe componenta de funcţionare: 75 la sută din banii Consiliului Local se duc pe funcţionare, salarii, subvenţii, iar diferenţa pe dezvoltare”. Grupul consilierilor democrat-liberali s-a abţinut la vot, cu o singură excepţie, Radu Gheorghe, care a votat alături de restul de 20 de aleşi PSD, PC şi PNL în favoarea bugetului local.

PDL s-a împotrivit la votul bugetelor societăţilor Transurb şi Apaterm. În ceea ce priveşte societatea locală de transport, nemulţumirea şi atacurile PDL au vizat subvenţia substanţială, în valoare de 32.319.000 de lei de care beneficiază Transurb. PDL nu a votat nici bugetul pentru Apaterm, susţinând că societatea se află în faliment, e drept, suspendat de instanţă, şi că practică un preţ prea mare pentru serviciile pe care le oferă populaţiei. Vom reveni cu amănunte.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce are de gând să facă Primăria cu banii gălăţenilor

Primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, a declarat că bugetul municipalităţii este mai redus cu 10% comparativ cu cel de anul trecut. În ceea ce priveşte investiţiile care trebuie continuate şi finalizate în acest an, pe lista prezentată de primarul Nicolae se află bazinul de înot de la Baia Comunală, realizarea unui centru multifuncţional în corpurile de clădire A şi B ale Băii Comunale, reabilitarea Sălii Sporturilor, consolidarea Şcolii nr. 7 şi a imobilului din Cuza nr. 30, amenajarea centralei termice a Grădiniţei din Micro 20. Cât despre fondurile necesare acestor investiţii, unele din ele programate să fie finalizate încă de anul trecut, primarul spune că nu vor exista dificultăţi în asigurarea surselor de finanţare, iar în cazul apariţiei unor probleme se va apela la fondurile europene. În ceea ce priveşte proiectele realizate cu ajutorul banilor europeni, pe listă se află modernizarea străzilor Unirii, Oţelarilor, Frunzei, Stadionului, reabilitarea Parcului Rizer şi a Grădinii Publice, dar şi amenajarea în zona Brateşului a unei parcări pentru TIR-uri.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Bugetul s-a întărit cu bani de împrumut

Prin votul aleşilor locali, bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe anul 2012, în valoare totală de 540 milioane de lei a fost rectificat pozitiv cu peste 30 milioane de lei. Grosul banilor, 27,5 milioane de lei, vine din împrumutul în valoare totală de 61 milioane de lei contractat de Primărie de la BRD. În acelaşi timp, din fondul de rezervă al oraşului s-au retras 6,3 milioane de lei pentru asigurarea cheltuielilor cu alegerile locale din anul 2012, cu utilităţile în învăţământ, pentru subvenţia necesară SC Transurb SA dar şi pentru acoperirea anumitor cheltuieli de investiţii.

Concret, iată unde s-au dus banii:

Pentru plata chiriei la sediul din Domnească şi a cheltuielilor de judecată, Primăria a pus de-o parte încă 740.000 de lei. Alte 200.000 de lei au fost alocate pentru a ajuta financiar Consiliului Judeţean Vrancea, grav afectat de ninsorile din februarie. Pentru plata facturilor de încălzire ale unităţilor şcolare, au fost suplimentate fondurile cu 2 milioane de lei, iar pentru asigurarea burselor elevilor s-au repartizat 259.000 de lei.

Subvenţia alocată societăţii Transurb a fost majorată cu un milion de lei pentru a acoperi facilităţile - abonamente reduse cu 50 la sută – acordate şomerilor. Asistenţa socială a primit şi ea un „bonus” de un milion de lei pentru finanţarea Centrului Alzheimer în cadrul Centrului multifuncţional de Servicii Socio-Medicale Galaţi. La finalul raportului de specialitate al hotărârii votate de aleşi să arată că, anul acesta, din împrumutul de 61 de milioane de lei se vor face trageri estimate de 27.508.000 de lei pentru plata lucrărilor de asfaltare a celor 29 de străzi afectate de ISPA şi pentru modernizarea şi reabilitarea arterelor Ana Ipătescu şi Traian (tronsonul Brăilei - Metro) a zece străzi din Cartierul Traian Nord şi a nouă străzi din Valea Oraşului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Rectificare 2012. Mai puţini bani pentru locuinţe şi sănătate, mai mulţi pentru birocraţie

La rectificarea bugetară aprobată la ultima şedinţă a Consiliului Local al Municipiului (CLM) Galaţi, consilierii municipali au majorat cheltuielile pentru funcţionare şi au redus cheltuielile pentru construcţii de locuinţe, servicii publice, transport public, sănătate şi asistenţă socială.

A fost majorat cu 1,9 milioane lei bugetul de venituri şi cheltuieli, numai că în timp ce bugetul pentru funcţionare a fost majorat cu 2,7 milioane lei, bugetul pentru dezvoltare a fost redus cu 759.000 lei.

Printre altele, cheltuielile de funcţionare au fost majorate cu 300.000 lei la capitolul ordine publică, fondurile suplimentare fiind alocate Poliţiei Locale.

Cheltuielile pentru construcţii de locuinţe, servicii publice şi dezvoltare, au fost reduse cu 645.000 lei, din aceşti bani fiind alocate 220.000 lei pentru reparaţiile imobilelor din fondul locativ al primăriei.

Din fondurile reduse la construcţii de locuinţe, 170.000 de lei au fost alocaţi Asociaţiei Tehnopol. Pe hârtie, este o asociaţie de interes comunitar, creată în 2005, de CLM şi alte instituţii locale, fiind cea menită să elaboreze strategia şi programele administraţiei locale. Ceea ce la Galaţi înseamnă „bla – bla”, pentru că, dată fiind cronica lipsă de strategii de care suferă de 7 ani administraţia locală, existenţa Tehnopol nu se vede în ceva concret şi în consecinţă, banii daţi pe Tehnopol nu prea îşi au rostul. Îşi au însă „justificarea” în faptul că directorul Tehnopol este numit de PNL-ul primarului Stan.

Un lucru bun este faptul că au fost suplimentate cu un milion de lei cheltuielile pentru mediu, suplimentarea fiind destinată îmbunătăţirii salubrizării oraşului.

Alt lucru bun este că s-au majorat cu 1.690.000 de lei cheltuielile pentru reparaţiile de străzi, 1.050.000 lei fiind din împrumutul contractat pentru reabilitarea străzilor afectate de lucrările ISPA, iar 640.000 lei din reducerea cheltuielilor pentru paza asigurată pe domeniul public.

E rău faptul că domnii consilieri municipali au majorat cu 190.000 lei cheltuielile pentru „autorităţile publice”, în timp ce au redus cheltuielile pentru sănătate cu 45.000 lei şi au micşorat cu 414.000 lei cheltuielile pentru asistenţa socială. Logic, sănătatea şi asistenţa socială sunt două domenii la care nu ar fi trebuit să efectueze reduceri bugetare în perioadă de criză.

Bugetul pentru învăţământ este suplimentat cu 213.000 lei, dar nu pentru reparaţii de şcoli şi grădiniţe, ci pentru implementarea proiectului „Pregătirea practică, primul pas spre un loc de muncă”, implementat de Grupul Şcolar Transporturi CFR.

Cheltuielile pentru cultură, activităţi de agrement şi religie, au fost reduse cu 525.000 lei.

Cresc, în schimb, cu 2.490.000 lei, cheltuielile pentru protecţia mediului şi cu 1.591.000 lei cele pentru combustibil şi energie.

Cea mai mare diminuare de fonduri aprobată de consilierii municipali este la domeniul transportului public de persoane, reducerea fiind de 4.259.000 lei. Asta în timp ce Transurb SA a redus mult în a doua parte a zilei graficul circulaţiei autobuzelor şi troleibuzelor, datorită faptului că se află deja într-o situaţie economică destul de dificilă, date fiind şi încasările mai reduse în această perioadă de concedii şi vacanţă a elevilor şi studenţilor.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Bani mai mulţi pentru iluminatul de Serbările Galaţiului şi deszăpezire

Printre cele mai importante hotărâri votate de aleşii locali, la recenta şedinţă ordinară de Consiliu Local, s-a aflat o rectificare de venituri și cheltuieli a bugetului municipiului Galaţiului. Este vorba de suma de 6.984.000 lei, defalcată din TVA, pe care municipalitatea a primit-o de la bugetul de stat.

O parte din acești bani, respectiv 848.000 lei, merge către plata comisioanelor și a dobânzilor pentru contractul de credit încheiat la BRD Groupe Societe Generale și pentru dobânda la creditul BEI, urmare a creșterii cursului euro.

O veste bună și pentru polițiștii locali. Potrivit rectificării votate de aleșii locali, 300.000 lei sunt alocați pentru plata normei de hrană la Poliția Locală, 1.469.000 lei se alocă la capitolul învățământ, 177.000 lei pentru cheltuielile cu Serbările Galațiului și premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie, în timp ce cheltuielile cu iluminatul public se suplimentează 480.000 lei.

Pentru că iarna bate la ușă, autoritățile locale nu vor să fie luate pe nepregătite, așa că au mai alocat 500.000 lei pentru cheltuielile cu deszăpezirea. „Vrem să fim siguri că deszăpezirea se va face așa cum trebuie. Ne-am luat o măsură de siguranță. În cazul în care nu vom avea o iarnă grea, banii se vor întoarce la bugetul local. De asemenea, o sumă de bani a fost alocată pentru iluminatul de sărbători. Vrem ca orașul să fie, începând cu Zilele Galațiului, ornat așa cum nu a mai fost niciodată”, a declarat primarul Marius Stan.

Suma de 834.000 lei va fi cheltuită pentru achiziția unei automacarale necesară societății Gospodărire Urbană și pentru asigurarea unor cheltuieli de reparații neprevăzute, la capitolul învățământ, în anul 2012.

De asemenea, a mai fost alocată suma de 11.000 lei pentru cumpărarea unei autoutilitare la Căminul pentru persoane vârstnice Sfântul Spiridon.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.