dcp100168 Posted April 29, 2008 Posted April 29, 2008 Galaţiul are cel mai bun manual de filosofieEugenia Olariu (Liceul "Spiru Haret"‑ Tecuci), Iulia Lazăr (Liceul Pedagogic) şi Doina Angelica Aramă (Grupul Şcolar Metalurgic) sunt singurii profesori gălăţeni care au realizat în ultimul an un manual, carte care a primit şi unda verde de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT). La majoritatea liceelor din Galaţi, elevii de la clasele a XII‑a studiază filosofia după acest manual, care are două variante, tip A - pentru elevii cu o singură oră pe săptămână şi tip B - pentru cei cu două‑trei ore. Cum a apărut ideea? "Manualul de pe care am lucrat înainte, timp de patru ani, era foarte prost. Ca să putem preda la clasă, timp de patru ani, am tot adunat materiale. Şi ne‑am dat seama că putem realiza pe baza lor propriul nostru manual", ne povesteşte una dintre autoare - profesoara Iulia Lazăr.ContracronometruÎn decembrie 2006, cele trei profesoare au parafat parteneriatul pentru elaborarea manualului. Au trimis propunerea la mai multe edituri, dar n‑au primit niciun răspuns până în martie 2007, pentru că, abia atunci, trimisese şi MECT specificaţiile. "Noroc că noi aveam deja o parte din materiale adunate. Altfel, am fi fost nevoite să elaborăm manualul în numai două luni de zile. Şi aşa a fost o cursă contracronometru! Au fost două luni în care aproape că n‑am dormit nopţile, ca să‑l terminăm", îşi aminteşte Eugenia Olariu.Cel mai mare punctaj la comisia de evaluareManualul a fost apoi trimis la comisia de evaluare, unde a primit cel mai mare punctaj - 96 de puncte din 100 posibile. Pentru a fi promovat ar fi fost suficiente şi 80 de puncte. "Cea mai mare satisfacţie am avut‑o însă la consfătuirea cadrelor didactice. Am venit să ne prezentăm, la începutul anului şcolar, manualul pentru colegii noştri. Era deja tipărit, la Editura CD Press. Profesorul de la "Cuza", Gheorghe Bobaru - care fusese în comisia de evaluare a manualelor de la disciplinele socio‑umane ‑ s‑a arătat foarte mirat că a evaluat şi chiar a dat punctaj foarte mare, fără să ştie, unor gălăţeni. Manualele merg la comisia de evaluare fără pagina cu autorii. Ca şi la examene, sunt evaluate cu numele secretizate. Când s‑a uitat apoi prin manual, l‑a recunoscut ca fiind cel care a încântat toată comisia", ne mărturiseşte doamna Lazăr.Mai mulţi filosofi româniDe ce ar fi indicat ca profesorii să‑l aleagă? Pentru că, pe lângă filosofii români pe care programa îi recomandă (Blaga, Noica şi Eliade), autoarele au introdus şi alţii iubiţi de tineri: Cioran, Ţuţea, Andrei Pleşu, Octav Onicescu, Solomon Marcus. În plus, cunoştinţele în materie de filosofie sunt aduse "la zi" . Apar texte ale unor autori recenţi, Raimond Aron, John Gray, Stephan Hawking sau Lee Smolin. De asemenea, la capitolul filosofie politică contemporană, textele alese aparţin sociologului Anthony Giddens care a fost consilierul lui Blair. "Cât a îndeplinit funcţia de consilier al premierului britanic, a observat din interior fenomenul social‑democraţiei. În lucrarea sa "A treia cale" el propune tocmai o reformare a social‑democraţiei, care nu se mai potriveşte contextului actual politic. Toate acestea sunt lucruri atractive şi incitante pentru elevi. În plus, se pot face trimiteri la realitatea pe care o trăiesc ei", ne relatează profesoara de la Pedagogic. După un an de zile, de când predă la clasă după un asemenea manual, rezultatele sunt foarte bune. "La începutul anului, aveam doar trei elevi care voiau să dea bacalaureatul la filosofie. Acum, numărul lor s‑a triplat. Iar eu cred că acesta e un câştig", mai spune Iulia Lazăr.Făcut cu dragosteDe ce are acest manual atâta "priză" la elevi? Secretul ni l‑a dezvăluit profesoara de la "Spiru Haret"‑ Eugenia Olariu: "E un manual care le propune tuturor elevilor să‑l deschidă cu încredere. Pentru că e făcut cu dragoste. Totul este, cum spunea şi Constantin Noica, să vii cu dragoste. În rest, ce este filosofia, asta se învaţă pe drum. Filosofia e liberă de obligaţii, spune tot Noica. De aceea, o putem începe de oriunde. Mai ales din acest manual."http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23802
Recommended Posts