Jump to content

PFA-urile trebuie să aleagă între norme de venit şi impozitare în sistem real


dcp100168

Recommended Posts

PFA-urile trebuie să aleagă între norme de venit şi impozitare în sistem real

Persoanele fizice autorizate care obţin venituri impuse pe bază de norme anuale de venit mai pot opta, până pe 31 ianuarie, pentru determinarea venitului în sistem real. Această alegere poate fi făcută de cei care desfăşoară activităţi independente sau agricole, cei ce închiriază în scop turistic până la maximum cinci camere din locuinţe proprii sau cei ce obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

Procedura a fost simplificată, potrivit OUG 125/2011, astfel încât opţiunea pentru determinarea venitului în sistem real se exercită prin simpla completare a declaraţiei 220, estimativă de venituri, şi depunerea acesteia la organul fiscal teritorial până la sfârşitul lunii. A fost eliminată astfel cererea de opţiune, iar pentru cei ce încep activitatea în decursul anului fiscal termenul este de 15 zile de la debutul acestuia.

Obligativitate timp de doi ani

Opţiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o noua perioadă, dacă acel contribuabil nu solicită determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit. Anumiţi contribuabili sunt însă obligaţi, prin modificarea de Cod Fiscal operată de OUG 125/2011, să treacă la determinarea venitului pe baza datelor contabile dacă în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut mai mare de 100.000 euro, conform cursului de schimb mediu comunicat de BNR pentru anul trecut. Până acum, trecerea de la normă de venit la sistemul real era opţională, nu obligatorie.

Taximetriştii pot reveni la impozitul „pauşal”

Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscala, din 2012 şi contribuabilii care desfăşoară activităţi de transport de persoane şi bunuri în regim de taxi au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net anual pe baza de norme de venit. Opţiunea se exercită tot prin completarea declaraţiei estimative sau de normă de venit şi depunerea la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.