Jump to content

Peste 13.000 de preşcolari şi elevi gălăţeni nu au medic


dcp100168

Recommended Posts

Deficit de medici şi surplus de asistente în cabinetele şcolare

Cabinetele de medicină şcolară din judeţul Galaţi înregistrează un deficit de medici şi un surplus de asistente medicale. Totodată, numărul de cabinete stomatologice este şi acesta prea mic.

Potrivit declaraţiilor liderului ”Sanitas” Galaţi, Paraschiv Sălăvăstru, în cabinetele de medicină şcolară activează doar 18 medici în condiţiile în care ar trebui să fie cel puţin 28. Pe de altă parte, în cabinetele existente sunt încadraţi 99 de asistenţi medicali, necesarul fiind de maxim 75. Sălăvăstru a spus că este greu de previzionat cum se va rezolva problema cu deficitul de medici, însă a dat asigurări că surplusul de asistenţi medicali poate fi absorbit de spitalele din judeţ unde există suficiente posturi libere pentru această categorie de personal medical.

Probleme sunt şi în ceea ce-i priveşte pe medicii stomatologi. Paraschiv Sălăvăstru a spus că în medicina şcolară există şi 12 cabinete stomatologice, dar ar să trebui funcţioneze cel puţin zece în plus. Liderul "Sanitas" Galaţi a precizat că în conformitate cu normativele în vigoare, ar trebui să existe un medic şcolar la 2.000-2.500 de elevi, un stomatolog la 2.500-3.000 de elevi şi un asistent medical la 800-1.000 de elevi.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=7

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Medicina şcolară gălăţeană: pereţi prin care intră ploaia şi medici care nu renunţă uşor

Lipsa de bani a continuei crize mondiale afectează nu doar aspectul unităţilor de învăţământ, ci şi a unora dintre cabinetele medicale şcolare de pe lângă ele. La Galaţi reţeaua de medicină şcolară are poate ca singur atu nişte oameni entuziaşti care dacă şi-au făcut o profesie din a fi medicul elevilor găsesc forţa să se şi descurce într-un sistem care a fost şi deocamdată rămâne plin de lipsuri. Şi vorbim aici de lipsuri financiare, dar şi de lipsă de oameni, de cadre medicale, medici dar şi asistenţi, mai ales din aceia care sunt solicitaţi să lucreze în grădiniţe. În Galaţi sunt 17 cabinete medicale şcolare, 15 de medicină generală şi opt de medicină dentară. Printre ele, Dispensarul şcolar nr. 5, aflat în incinta Grupului Şcolar Metalurgic, are şi cabinet de medicină generală, şi de medicină dentară şcolară. Iar doctoriţele de acolo au experienţă serioasă când vine vorba de medicina şcolară. Din păcate, experienţa şi entuziasmul nu fac doi bani dacă atunci când plouă afară plouă şi pe holul dintre cabinetele dispensarului, dar şi în cabinetul stomatologic. În aceste zone, peste tot, pe tavane şi pereţi, mai mult pe holuri şi mai puţin în cabinet, se văd pete mari sau mai mici lăsate de ploile trecute. Nici intrarea în dispensar nu arată tocmai bine. Dar acestea nu sunt singurele probleme. „De 20 de ani sunt în sistem. E greu şi cu materialele sanitare, dar trebuie să ne descurcăm cum putem, din fonduri proprii mai ales. Nici asistent nu mai am de o vreme, trebuie să mă descurc singură. Mobilierul e şi el vechi, ar trebui schimbat. Este greu, dar ce să facem? Vin elevii la noi şi trebuie să-i ajutăm, nu-i putem lăsa aşa”, spunea dr. Felicia Mitrofan, medic dentist medicină şcolară. În cabinetul alăturat se află medicul şcolar generalist Crina Stroia, pe care am prins-o chiar în prin proces de consultare a elevilor. „Cu materialele sanitare e cam greu, în rest, cu instrumentarul sau mobilierul e mai bine, eu tot am făcut referate peste referate în ultimii 12 ani şi am strâns. Avem din păcate această problemă, pe holuri mai ales. Atunci când plouă se infiltrează apa, dar cine ştie, facem referate, sperăm să o rezolvăm, că altfel nu se poate”, spune dr. Stroia. La Liceul Emil Racoviţă, unde de ceva vreme dr. Geta Bulancea are grijă de sănătatea liceenilor, lucrurile stau mai bine un pic. Asta din punct de vedere al felului în care arată interiorul proaspăt reparat şi întreţinut. Rămâne însă problema asigurării materialelor medicale, de care şi medicul dentist de la Emil Racoviţă se loveşte.

Penurie de asistenţi în grădiniţe, evaluare şi atragere de fonduri europene

Directorul Serviciului de Asistenţă Medicală a municipiului Galaţi, dr. Costinela Georgescu, a preluat recent aceste cabinete şcolare şi încă din vară, însoţită de un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică, a început evaluarea acestora, a problemelor găsite, urmând apoi să fie căutate rezolvări şi, mai ales, finanţări. „După cum vedeţi, sunt multe de făcut în unele cabinete, în altele e mai bine. Avem şi un deficit de personal. Trebuie reorganizată reţeaua de medicină şcolară în funcţie de numărul de elevi preşcolari. De exemplu, avem 53 de grădiniţe cu program prelungit, dar există situaţii în care grădiniţele nu au asistent medical. Dacă ne referim şi la alte probleme, de acum înainte trebuie obţinută autorizaţie sanitară pentru fiecare cabinet de medicină dentară şcolară. Până acum era suficientă autorizaţia unităţii de învăţământ în care funcţionează. Am evaluat aceste cabinete împreună cu reprezentanţii DSP pentru a vedea care sunt circuitele şi dacă se respectă criteriile necesare autorizării. Sunt multe de făcut şi cum nu cred că vom putea rezolva totul cu finanţare locală, scopul nostru este să reuşim să atragem cât mai multe fonduri europene. Deocamdată, din cei circa 70.000 de lei primiţi de la Ministerul Sănătăţii am început achiziţiile, urmând ca la sfârşitul lunii acesteia sau luna viitoare să începem să mai dotăm cabinetele”, a precizat dr. Costinela Georgescu.

http://www.monitoruldegalati.ro/deschidere/medicina-scolara-galateana-pereti-prin-care-intra-ploaia-si-medici-care-nu-renunta-usor.html

Link to comment
Share on other sites

Nevoile reţelei de medicină şcolară

Potrivit unui normativ emis în 2001 şi aflat în uz la Serviciul de Asistenţă Medicală Comunitară şi Şcolară, un medic şcolar generalist ar trebui să aibă în grijă nu mai mult de 2.500 de elevi. Tot astfel, un asistent medical şcolar ar trebui să se ocupe de maxim 1.000 de elevi.

În cazul învăţământului superior, situaţia este asemănătoare: normativul prevede un medic şcolar generalist la fiecare 3.000 de studenţi şi un medic dentist cu asistent la fiecare 1.500 de studenţi.

Întrebarea este: avem, în Galaţi, în momentul de faţă, numărul optim de medici şcolari şi de asistenţi? Chiar dacă nu v-aţi fi aşteptat, se pare că avem. Ba chiar, în unele locuri, putem vorbi despre asistente care au o normă mai mică decât maximul prevăzut de lege. Potrivit directorului Serviciului de Asistenţă Medicală Comunitară şi Şcolară, dr. Costinela Georgescu, în momentul e faţă se strâng date şi se stabilesc necesităţilor reţelei de medicină şcolară. Unde s-ar putea poticni operaţiunea de reînnoire a reţelei? Posturile de medici şi asistenţi ar trebui deblocate tot de către Ministerul Sănătăţii. Şi se pare că ministerul nu a luat în calcul şi reţeaua de medicină şcolară atunci când şi-a făcut calculul cu privire la deblocarea posturilor din sistem.

Câte cabinete, câţi medici, câte asistente?

Reţeaua de medicină şcolară este formată, în acest moment, din 17 cabinete medicale şcolare în care lucrează 15 medici şi 70 de asistenţi medicali şi surori medicale. Statistic, dacă împărţim cei 25.607 preşcolari şi elevi la 15, vom vedea că un medic are în grijă puţin peste 1.700 de elevi. De asemenea numărul de asistenţi este suficient.

Totuşi, trebuie spus că distribuţia elevilor în grija cabinetelor de medici şcolară este inegală, aşa că pe alocuri se mai depăşeşte numărul de 2.500 de elevi - norma unui medic. Cel puţin aşa stau lucrurile potrivit celei mai recente statistici pe care lucrează în prezent Serviciul şi care datează din 2009.

Avem şi 8 cabinete medicale dentare, în care lucrează şapte medici, doi dintre ei fiind nevoiţi să îşi desfăşoare în acest moment activitatea fără asistenţi. În plus, avem cabinetul medical studenţesc, care are, potrivit statisticilor Primăriei, doi medici generalişti şi medic dentist.

Per total, pentru medicină şcolară sunt prevăzute 76 de posturi, dintre care 74 sunt ocupate. Până în momentul centralizării noilor date, Serviciul se bazează pe o evidenţă întocmită în 2009.

Nevoi mari la dispensarul studenţesc

În momentul de faţă, potrivit statisticii utilizate de Serviciu, cabinetul medical studenţesc are doi medici generalişti cu patru asistente medicale şi o îngrijitoare. Acelaşi dispensar se bucură de prezenţa unui medic stomatolog cu asistent. Iar în condiţiile în care „Dunărea de Jos” are circa 14.000 de studenţi, este lesne de înţeles că medicii respectivi au o responsabilitate mult mai mare decât ar trebui.

Potrivit normativului pe care ni l-a prezentat dr. Georgescu, ar trebui deci să avem încă doi medici generalişti şi încă 8 medici dentişti cu încă 8 asistenţi. Deci nu avem un medic la 3.500 sau 1.500 de studenţi, ci un generalist la 7.000 şi un stomatolog la 14.000. Nu ni se pare corect ca un medic să fie nevoit să îşi asume responsabilităţi atât de mari. Mai ales că, la capitolul materiale, unii medici mai vin şi cu materiale de acasă. Pe alocuri mai sunt goluri în sistem. Administraţiile Grădiniţelor 18, 35, 49 şi 51 au solicitat creşterea numărului de asistenţi medicali. „Trebuie să ne descurcăm cum putem. Ne bazăm mult şi pe personalul de întreţinere. Dar am avut şi situaţii delicate în care un copil a adormit şi a intrat în comă. Aşa că, din punctul nostru de vedere, trebuie să avem asistenţi şi medici”, spune directoarea Stanca Oprea.

17 cabinete şi 15 medici pe medicină şcolară

Vă prezentăm în continuare situaţia privind reţeaua de medicină şcolară generală de care dispune, înainte de centralizarea datelor pe acest an, Serviciul de Asistenţă Medicală Comunitară şi Şcolară din cadrul Primăriei.

· Cabinetul şcolar numărul 1 deserveşte Liceul Pedagogic „Costache Negri”, Şcoala Nr. 13, Liceul Nr. 10, Şcoala Generală Nr. 7 şi Grădiniţa Nr. 2 - un medic şi patru asistente la 3.403 elevi.

· Cabinetul şcolar numărul 2 deserveşte Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, Liceul „Emil Racoviţă”, Şcoala Generală Nr. 2 şi Grădiniţa Nr. 36 - un medic şi patru asistenţi la 2.198 de elevi.

· La Cabinetul şcolar numărul 3 sunt arondate Şcoala Generală Nr. 11, Grupul Şcolar „Traian Vuia” şi Grădiniţa Nr. 30 - un medic, două asistente şi trei surori medicale la 2.710 elevi.

· Cabinetul şcolar numărul 4 deserveşte Şcolile Generale 41, 42 şi 36 - nu există medic, ci doar doi asistenţi la 905 elevi.

· Cabinetul şcolar numărul 5 deserveşte Liceul Nr. 3, Liceul Nr. 4, Şcoala Generală Nr. 38, Grădiniţa 56 şi Căminul 39 - un medic specialist, patru asistenţi medicali şi o soră la 2.666 de elevi.

· Cabinetul şcolar numărul 6 deserveşte Şcolile Generale Nr. 5 şi Nr. 9 şi Grădiniţa Nr. 38 - niciun medic, doar două asistente la 918 elevi.

· Cabinetul şcolar numărul 7 deserveşte Şcoala Nr. 12, Liceul „Anghel Saligny” şi Grădiniţa Nr. 3 - un medic şi patru asistenţi la 1.558 de elevi.

· Cabinetul şcolar numărul 8 deserveşte Liceul cu Program Sportiv, Şcolile Generale Nr. 3, 17 şi 29 şi Grădiniţele Nr. 41 şi 49. Un medic şi cinci asistente la 3.096 de copii.

· Cabinetul şcolar numărul 9 deserveşte Liceul Dunărea, Şcolile Generale 22, 40 şi 43 şi Grădiniţele 43 şi 51 - un medic, patru asistente şi o soră la 2.985 de elevi.

· Cabinetul şcolar numărul 10 are în grijă Şcolile Generale numărul 31, 33 şi 34 şi Căminele Nr. 53 şi 55 - un medic, două asistente şi trei surori îngrijesc de 1.877 de elevi.

· Cabinetul şcolar numărul 11 deserveşte Şcolile Generale Nr. 19 şi 20 şi Grupul Şcolar „Traian” - un medic şi două asistente la 1.453 de elevi.

· Cabinetul şcolar numărul 12 are în grijă Liceele „Radu Negru”, LIA, Seminarul Teologic, Căminele Nr. 5 şi Nr. 45 şi Grădiniţa Nr. 32 - un medic şi 8 asistenţi medicali la 2.366 de elevi.

· Cabinetul şcolar numărul 13 deserveşte Grupurile Şcolare „Gheorghe Asachi” şi MAIA şi Căminul Nr. 52 - un medic şi patru asistente la 2.712 elevi.

· Cabinetul şcolar numărul 14 deserveşte CNVA, Liceul de Artă, Şcolile Generale Nr. 15, 16 şi 25 şi Căminul Nr. 7 - un medic şi cinci asistenţi la 3.276 de elevi.

· Cabinetul Şcolar numărul 15 are în grijă Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”, Şcolile Generale Nr. 24, 26 şi 28 şi Căminul Nr. 1. Un medic şi patru asistente la 2617 elevi.

· Căminul şcolar numărul 16 are în grijă Liceul CFR, Şcoala Generală Nr. 18 şi Căminul Nr. 9 - un medic şi patru asistente la 1.901 elevi.

· Cabinetul şcolar numărul 17 deserveşte Liceul Economic şi Liceul de Marină - un medic şi trei asistente la 2.269 de elevi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Nevoile_retelei_de_medicina_scolara_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Cabinete medicale şcolare gălăţene - dotate cu 46.000 lei

Săptămâna trecută a fost una bună pentru cele 26 de cabinete medicale şcolare din unităţile de învăţământ ale oraşului Galaţi, dar şi pentru cei zece mediatori sanitari gălăţeni, şi asta deoarece Serviciul de Asistenţă Medicală al municipiului Galaţi a finalizat dotarea cu medicamente, materiale sanitare şi instrumentar. „Pentru cabinetele medicale şcolare s-au luat medicamernte necesare, s-au competat şi trusele cu materiale sanitare şi în fiecare dintre cele 26 de cabinete s-au luat câte un stetoscop şi un tensiometru. Toate acestea s-au achiziţionat cu 46.000 de lei bani alocaţi de Ministerul Sănătăţii pentru cabinetele medicale şcolare. În plus s-au cumpărat şi medicamentele necesare pentru completarea truselor de urgenţă ale mediatorilor sanitari, dar acestea s-au achiziţionat cu 10.000 lei bani alocaţi prin grija Primăriei Galaţi”, a precizat directorul Serviciului de Asistenţă Medicală al municipiului Galaţi, dr. Costinela Georgescu. Totodată, în acelaşi interval s-a realizat şi alocarea elevilor din şcolile unde nu era medic către medicii şcolari ai liceelor ce aveau mai puţini elevi de îngrijit faţă de normativ.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/cabinete-medicale-scolare-galatene-dotate-cu-46-000-lei.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Peste 13.000 de preşcolari şi elevi gălăţeni nu au medic

În acest moment, peste 13.000 de elevii din 28 de unităţi de învăţământ sunt privaţi de accesul la serviciile unui medic şcolar sau al unui medic şcolar dentist. Potrivit directorul Serviciului de Asistenţă Medicală al Municipiului Galaţi, dr. Costinela Georgescu, cei 20 de medici şcolari (dintre care cinci stomatologi) şi cei 60 de asistenţi de medicină şcolară sunt nevoiţi, în acestă perioadă, să acopere necesarul de triaj, vaccinări şi toate celelalte servicii medicale şi în unităţile de învăţământ care nu au medic.

Unde nu sunt medici?

Potrivit dr. Georgescu, la Cabinetul medical şcolar nr. 8, care are arondaţi peste 2.950 de copiii, nu este medic, ci doar un post vacant. Astfel, sunt privaţi de serviciile medicului şcolar copiii de la: Liceul cu Program Sportiv, Şcoala Gimnazială nr. 29 “Sf. Ana”, Şcoala Gimnazială nr. 3 “I.L. Caragiale”, Şcoala Gimnazială nr. 17 “Nichita Stănescu”, Grădiniţa cu program prelungit nr. 49 “Alice”, Grădiniţa cu program normal nr. 35, Grădiniţa cu program prelungit nr. 41 “Codruţa”.

“Lipsa medicului de la nivelul acestui cabinet generează multiple dificultăţi în organizarea propriu-zisă a tuturor activităţilor specifice (campanii de vaccinare, competiţii sportive, examene de bilanţ, triaj epidemiologic, acţiunile de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile, etc.) şi în îndeplinirea corectă a tuturor responsabilităţilor privind sănătatea preşcolarilor şi şcolarilor care frecventează unităţile de învăţământ arondate”, precizează dr. Georgescu.

La Cabinetul Medical Dentar de la Colegiul Naţional “Costache Negri” există un singur post de medic, şi acela vacant. Cel care ar accepta postul ar trebui să aibă în grijă aproximativ 3.300 de copii de la: Colegiul Naţional “Costache Negri”, Şcoala Gimnazială nr. 7 “Constantin Brâncoveanu”, Şcoala Gimnazială nr. 13 “Ştefan cel Mare”, Grupul Şcolar “Sf.Maria”.

Situaţia e similară la Cabinetul medical dentar de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, unde nu există medic dentist. Situaţia se răsfrânge asupra celor circa 6.800 de elevi arondaţi, de la: Grupul Şcolar “Radu Negru”, Colegiul de Industrie Alimentară “Elena Doamna”, Seminarul Teologic, Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri”, Liceul de Artă “Dimitrie Cuclin”, Colegiul Tehnic “Traian”, Şcoala Gimnazială nr. 19 „Ludovic Cosma”, Şcoala Gimnazială nr. 20 “Traian”, Şcoala Gimnazială nr. 22 „Dimitrie Cantemir”, Şcoala Gimnazială nr. 16 “Nicolae Bălcescu”, Şcoala Gimnazială nr. 25 “Petru Rareş”, Şcoala Gimnazială nr. 15 “Elena Cuza”, Grădiniţa cu program prelungit nr. 5 „Elena Doamna”, Grădiniţa cu program săptămânal nr. 32, Grădiniţa cu program prelungit nr. 45 “Parfumul Teilor”, Grădiniţa cu program prelungit nr. 23 “Tedi” şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 7 “Cristal”.

Norme stricte, medici puţini

În oraşul Galaţi, cei 15 medici şcolari de medicină generală şi 60 de asistenţi medicali şcolari trebuie să aibă grijă de sănătatea a peste 25.000 de copiii. Asta, în condiţiile în care, potrivit legii, unui medic i-ar trebui repratizaţi maxim 1.500 de copiii, iar unui asistent de medicină şcolară, maxim 800 de elevi şi preşcolari. Un medic şcolar stomatolog şi un asistent nu ar trebui să aibă în grijă mai mult de 1.500 de copii.

În momentul de faţă, Serviciul de Asistenţă Medicală al Primăriei are două posturi vacante pentru medici şcolari şi trei posturi pentru medici dentişti, în şcoli. De asemenea, există 16 posturi vacante pentru asistenţi medicali şcolari. Nici măcar ocuparea acestor posturi n-ar rezolva cu totul problema, dacă e să judecăm în funcţie de numărul optim de angajaţi impus de norme.

Ce trebuie să facă un medic şcolar?

Medicul şcolar are obligaţia de a se asigura că în unităţile de învăţământ se menţine un mediu sănătos pentru comunitatea de preşcolari şi/sau elevi, să identifice şi managerieze riscurile pentru sănătatea colectivităţii, să gestioneze circuitele funcţionale şi să verifice respectarea reglementărilor de sănătate publică. Tot în sarcina medicului şcolar cad serviciile medicale legate de imunizare şi triaj epidemiologic. De asemenea, medicul şcolar este cel care trebuie să se ocupe de evaluarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor, de monitorizarea copiilor cu afecţiuni cronice şi de eliberarea documentelor medicale necesare. Medicii din reţeaua de medicină şcolară acordă scutiri medicale, îngrijiri medicale pentru afecţiuni curente (în cazul în care acestea nu necesită solicitarea Serviciului unic de urgenţă - 112, până la preluarea copilului de către medicul de familie sau în colaborare cu acesta. Elevii mai pot beneficia şi de acordarea de consultaţii medicale la cerere, de eliberarea de bilete de trimitere în regim special şi de reţete gratuite şi acordarea de prim ajutor în caz de urgenţă. Nu în ultimul rând, medicul şcolar trebuie să desfăşoare activităţi de educaţie pentru sănătate şi de promovare a unui stil de viaţă sănătos.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Pregătirile pentru începerea noului an şcolar, cu deficit de cadre medicale

Anul şcolar va începe şi acum cu acelaşi deficit de medici şcolarişti şi asistenţi din aceeaşi categorie. La nivelul judeţului Galaţi, medici şi asistenţi şcolarişti există doar în oraşele Galaţi şi Tecuci. La Galaţi avem 25 de medici, dintre care 6 dentişti, şi 71 de asistenţi, dintre care 5 dentişti. La Tecuci există doar doi medici dentişti şcolarişti şi doi generalişti, cu 12 asistenţi. „Este evident că în reţea trebuie să mai avem personal, mai ales la Tecuci, dar deocamdată avem posturi blocate. Ne-am întâlnit cu medicii din reţeaua şcolară din Galaţi, urmând a ajunge şi la Tecuci cu acelaşi scop”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi, care a mai spus că o  mai bună comunicare şi coordonare între medicii şcolari şi cei de familie vizând informările despre stările de sănătate ale elevilor ar fi de dorit.
Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a organizat o întâlnire cu medicii din reţeaua de medicină şcolară. Această reţea este finanţată de către Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică, dar este coordonată de primării. Pe lângă aspecte organizatorice legate de anunţarea programului de lucru şi angajări, s-au pus în discuţie şi problemele legate de activitatea reţelei medicale şcolare, în perspectiva începerii noului an şcolar. „Am discutat din nou metodologia de triere a elevilor în prima zi de şcoală. Acolo există şi unele excepţii. De exemplu, pentru elevii care stau în internate, aceştia trebuie supuşi triajului epidemiologic încă din momentul în care s-au cazat. La fel, am discutat pe tema realizării campaniilor de vaccinare în instituţiile şcolare. Am precizat că părinţii trebuie informaţi verbal despre campania respectivă, dar nu trebuie semnătură că informarea s-a făcut. Doar dacă părinţii elevului refuză imunizarea, atunci acest refuz trebuie exprimat în scris şi semnat. S-a menţionat că trebuie să existe o mai bună comunicare între medicii din reţeaua şcolară şi medicii de familie. Asta deoarece aceştia din urmă pot scoate elevul din colectivitate ca având o anumită suferinţă, dar medicul şcolarist poate să nu fie anunţat. De aceea, această comunicare ar fi de dorit să existe mereu între cei doi medici. Am lămurit şi faptul că adeverinţa care asigură scutirea absenţelor elevilor bolnavi trebuie dată de medicul care îl scoate din colectivitate pe acesta, în general medicul şcolarist”, a precizat dr. Valentin Boldea.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.