Jump to content

Recurs la o hotărâre definitivă şi irevocabilă


dcp100168

Recommended Posts

Recurs la o hotărâre definitivă şi irevocabilă

Cititorii „Vieţii libere” îşi aduc aminte, cu siguranţă, de cazul moldoveanului Ion Bostan, cel care şi-a cumpărat în 2004 un apartament în Galaţi şi a rămas fără el, pe baza unei hotărâri judecătoreşti falsificate.

De atunci, din 2007 mai exact, când omul a constatat că a rămas fără apartament, situaţia nu s-a clarificat absolut deloc. Ion Bostan, ajutat de o avocată, a făcut diferite acţiuni în instanţă, în speranţa că îşi va recăpăta apartamentul.

Dar justiţia nu numai că nu a făcut lumină în acest caz, ci a încâlcit şi mai rău speţa. Apartamentul cu pricina a fost vândut de trei ori, acum aparţinând unei familii cu doi copii, despre care aţi putut citi anul trecut în ziarul nostru, atunci când DIICOT-ul a obţinut arestarea Brânduşei Miron (care vindea, prin intermediul propriei agenţii imobiliare, Volaret, un apartament de mai multe ori unor persoane diferite), implicată şi în acest caz.

Ion Bostan a promovat două acţiuni în instanţă: una pentru anularea actelor de vânzare-cumpărare prin care noii proprietari au obţinut apartamentul, şi alta pentru revendicarea imobilului, acţiune despre care facem referire.

În acţiunea de fond, la Judecătoria Galaţi, Ion Bostan îşi găseşte dreptatea, pentru că instanţa a decis că apartamentul este al lui şi nu al noilor proprietari. Avocaţii părţii adverse au formulat recurs împotriva deciziei Judecătoriei. „Valoarea apartamentul era de 770 de milioane de lei vechi. Cu atât a cumpărat Ion Bostan apartamentul. Aceasta a fost şi valoarea la care s-a timbrat acţiunea. În aceste condiţii, decizia nu putea fi atacată decât cu recurs, valoarea fiind sub un miliard de lei vechi”, ne-a explicat fosta avocată a lui Ion Bostan.

Magistraţii de la Tribunalul Galaţi au respins recursul ca nefondat şi au stabilit că Ion Bostan trebuie să primească 1.000 de lei cheltuieli de judecată. Decizia Tribunalului, conform site-ul instanţei, este irevocabilă. În aceste condiţii, moldoveanul a crezut că şi-a găsit în sfârşit dreptatea, aşa că a pus în executare sentinţa.

Recursul recursului

Între timp, însă, situaţia a luat o nouă turnură. „M-am trezit cu citaţie la cabinetul meu de avocatură pentru Ion Bostan, care era chemat la un recurs într-o acţiune de revendicare la Curtea de Apel Galaţi”, explică avocata. Adică un nou recurs pentru aceeaşi acţiune care se judecase deja în recurs la Tribunal. Mai pe scurt, un recurs la recurs, situaţie teoretic imposibilă în justiţia românească. „Eu nu mai am contract cu Ion Bostan. Nu-l mai reprezint pe acest om şi am făcut aceste precizări în faţa instanţei de judecată. Am arătat că el nu locuieşte la cabinetul meu de avocatură şi că nu mai am nicio legătură cu el în acest dosar. Cu toate acestea, am primit, inclusiv pentru termenul de pe 25 ianuarie, citaţie la cabinetul meu de avocatură”, precizează cea care l-a apărat până anul trecut pe Ion Bostan. Dosarul a avut termen miercuri, la Curtea de Apel Galaţi. Am fost curioşi să vedem dacă magistraţii vor judeca dosarul sau îl vor amâna pentru a treia oară.

Până unde se poate merge?

Când a fost luat dosarul, magistraţii au făcut precizarea că Ion Bostan nu se află în sală (de altfel omul nici nu avea cum să vină la termen, pentru că nu a fost citat la domiciliul său din Republica Moldova), după care au trecut la judecarea cauzei. Amânare pentru lipsă de procedură? Nici vorbă! Avocaţii care au formulat recursul împotriva deciziei irevocabile de la Tribunalul Galaţi au precizat miercuri că magistraţii tribunalului nu au citit cu atenţie dosarul. „Dacă l-ar fi citit ar fi văzut că valoarea este mult mai mare şi că se impunea apelul şi nu recursul. Ar fi trebuit să citească dosarul. Solicităm acceptarea recursului şi trimiterea cauzei spre rejudecare”, au arătat avocaţii. După pledoaria în care erau acuzaţi colegii lor de la instanţa inferioară, judecătorii de la Curtea de Apel au dat verdictul: se amână pronunţarea pentru data de 31 ianuarie.

Cu astfel de date, nu putem trage decât o concluzie: se poate judeca un dosar şi cu lipsă de procedură. Rămâne de văzut şi ce vor decide judecătorii în acest caz. Până atunci, însă, vom reveni cu alte informaţii, la fel de încâlcite, legate de executarea silită oprită pe baza unei decizii judecătoreşti dată fără a avea temei legal.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ma indoiesc. E imposibil, intai de toate din punct de vedere numeric. In plus, ar fi fi culmea culmilor sa apara intr-un recurs inexistent acelasi judecator de la fond, care sa contrazica o autoritate de lucru judecat si pe el insusi in aceeasi cauza :)))

Link to comment
Share on other sites

O decizie judecătorească care încalcă legea

Revenim cu alte amănunte legate de dosarul lui Ion Bostan, moldoveanul care şi-a pierdut apartamentul şi se judecă de aproape cinci ani de zile în speranţa că îşi va primi imobilul înapoi.

Ion Bostan şi-a găsit dreptatea într-un dosar de revendicare, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă obţinută la Tribunalul Galaţi. Ajutat de o avocată, Ion Bostan a pus în executare această hotărâre, însă a aflat cu stupoare că, nu numai că s-a făcut un recurs împotriva deciziei, dar şi executarea a fost oprită.

Pe 9 decembrie 2011, Judecătoria Galaţi aproba o cerere de suspendare provizorie a executării silite, fără ca această decizie să respecte prevederile legale. „Pentru a se suspenda provizoriu o executare silită, cel care o cere trebuie să aibă formulată o cerere de contestare a executării. Şi asta pentru că suspendarea provizorie se dispune până la soluţionarea de fond a contestaţiei”, ne-a explicat un avocat.

Avocaţii implicaţi în acest dosar au cerut suspendarea provizorie a executării silite începute de Ion Bostan, fără a avea o contestaţie formulată. Aspectul nu a fost trecut cu vederea de instanţa de judecată, care consemnează în dispozitiv următoarele: „Legea stabileşte că judecătorul «poate» dispune suspendarea, deci trebuie să facă o analiză a argumentelor invocate de parte. Or, pe de altă parte, contestatorii au introdus o acţiune care tinde să lămurească situaţia juridică a imobilului, însă, pe de altă parte, nu au formulat contestaţie la executare în cadrul căreia să fi solicitat suspendarea executării silite.”

Teoretic, acţiunea ar fi trebui respinsă. Dar, cum în România orice este posibil, instanţa „va admite cererea şi va dispune suspendarea provizorie a executării silite, dar numai limitat (până la 31.12.2011), după care o astfel de cerere va putea fi reiterată, cu respectarea condiţiilor legale”.

O astfel de motivare te lasă fără cuvinte. Fără cuvinte a rămas şi Ion Bostan, care aşteaptă să vadă cu ce-l mai poate uimi justiţia din România. Subiectul legat de acest dosar nu este epuizat. Sunt foarte multe alte aspecte care merită menţionate, dar asta în alte materiale viitoare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.