Jump to content

Recommended Posts

Posted

Petrică Bătrâneţu: "Matematica este o ştiinţă practică, unii din profesori o fac abstractă!"

Ocupantul locului al cincilea al Campaniei „Profesorii cu care Galaţiul se mândreşte", Petrică Bătrâneţu, se dedică matematicii aproape tot timpul. Nu-şi face prea multe planuri, preferând să trăiască clipa!

Petrică Bătrâneţu este originar dintr-un sat din Giurgiu. A ajuns în Galaţi în anul 1977, atunci când a ales Facultatea de Învăţământ Pedagogic - profilul matematică-fizică - asta în ciuda tredului de la vremea respectivă, potrivit căruia toată lumea se îndrepta spre Facultatea de Medicină! „Şansa, sau poate neşansa mea a fost că nu am găsit la timp tratate de medicină şi atunci am spus că trebuie să aleg altceva. Şi am ales Facultatea de la Galaţi", povesteşte profesorul de matematică de la Şcoala 28 din Galaţi.

În primul an de catedră a fost învăţător la Şcoala 12. „Am înţeles atunci că munca unui învăţător este sfântă. Dacă un învăţător îi pune copilului creionul strâmb în mână, atunci acel copil va ţine toată viaţa creionul strâmb", spune Petrică Bătrâneţu.

Acesta a mai trecut, pe rând, pe la Şcoala 41 (unde a fost şi director), Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri", Şcoala nr. 26, iar de la 1 septembrie 2011 este la Şcoala 28. În toţi aceşti ani Petrică Bătrâneţu a muncit extrem de mult pentru a căpăta cunoştinţele pe care le are. Se amuză chiar şi spune că dacă ar face o comparaţie între ceea ce ştia când a terminat facultatea şi ceea ce ştie acum, ar ajunge la concluzia că „la început, era prost de bubuia"!

Îi place foarte mult să lucreze cu copiii de gimnaziu şi este convins că nu s-ar descurca la liceu, şi asta nu din cauza pregătirii, ci din cauza „materialului" cu care ar fi nevoit să lucreze.

Primul lucru pe care-l spune atunci când se întâlneşte cu elevii săi este acela că matematica este uşoară şi că trebuie făcută cu creionul în mână, nu cu calculatorul.

Petrică Bătrâneţu îşi aminteşte cu drag de anul 2004, atunci când a trimis la faza naţională a Olimpiadei de matematică nu mai puţin de patru elevi de la CNVA. Toţi patru s-au întors cu premii înapoi la Galaţi, trei dintre ei venind chiar cu medalii de argint.

În timpul liber, Petrică Bătrâneţu este preocupat tot de matematică! Scrie foarte mult, în special pentru revistele de specialitate. Numai pe site-ul prodidactica.ro a publicat peste 3.000 de probleme.

Când vine vorba despre statutul profesorului din ziua de azi, profesorul de matematică este ferm convins că nu acolo îi este locul. „Principalii vinovaţi sunt cei care aduc în prim-plan presupusa reformă - din punctul meu de vedere nesfârşita reformă. Am ajuns să nu mai am planuri de viitor, preferând să profit de secunda următoare", mai spune profesorul de matematică de la Şcoala 28.

Petrică Bătrâneţu îşi pune mari speranţe în matematica aplicată, pe care o consideră foarte bună pentru elevi. „Matematica este o ştiinţă practică, unii din profesori o fac abstractă!", a mai concluzionat profesorul Petrică Bătrâneţu.

adevarul.ro

Posted

Mitică Dudău, profesorul care şi-a construit cariera fără să se uite la ceas

Cu peste 2.000 de voturi, profesorul Mitică Dudău, de la Colegiul Naţional „Costachi Negri" (Liceul Pedagogic) din Galaţi a ocupat poziţia a patra în campania "Profesori cu care Galaţiul se mândreşte".

Născut în judeţul Bacău, profesorul a ajuns la Galaţi prin repartiţie guvernamentală, după terminarea studiilor. Pasiunea pentru ştiinţa exactă a apărut încă din copilărie: „Am ştiut de atunci că voi deveni matematician", spune râzând Dudău. A intrat în învăţământ în anul 1977. De ce a ales cariera didactică? „Copil fiind, de la ţară, nu prea am avut alte modele. Am avut şi ezitări, dar am ales până la urmă catedra. Era cât pe ce să fiu militar, poliţist sau chiar lucrător al Securităţii", îşi aminteşte profesorul de matematică de la Pedagogic.

A trecut pe rând pe la Şcolile 18 şi 30, a avut şi trei mandate de inspector general adjunct, din care şi-a dat de fiecare dată demisia când s-a simţit „inutil", iar acum este profesor de matematică şi director al Colegiului Naţional „Costache Negri" din Galaţi.

Mitică Dudău se mândreşte cu cei trei elevi care i-au adus de-a lungul timpului medalii de argint la olimpiada naţională de matematică, dar cel mai important pentu el este faptul că în ultimii ani toţi elevii au luat Bac-ul la matematică, şi chiar cu note peste 7.

Este trist când vede în ce hal a ajuns profesorul din România, dar este convins că dascălul care-şi respectă statutul este şi acum respectat. „Elevii, dar şi părinţii te respectă şi-ţi mai trecu vederea anumite scăpări. Dacă nu, atunci critică şi ce nu-i de criticat", mai spune Mitică Dudău.

Ca profesor de matematică, Mitică Dudău acordă extrem de greu nota 10 - doar pentru originalitate, niciodată media 10 şi extrem de des nota 3. „Nu ezit să sancţionez abaterile, dar după ce l-am sancţionat, îl fac pe elev să înţeleagă că nu-i port ranchiună, să nu se simtă vânat de acum", explică profesorul de matematică.

Mitică Dudău nu este doar profesor de matematică! Asigură şi managementul Colegiului Pedagogic şi este angrenat în mai multe organisme de pe lângă Inspectoratul Şcolar sau Ministerul Educaţiei. A scris trei cărţi, a publicat probleme în mai multe reviste şi a conceput sute de subiecte pentru olimpiade şi concursuri.

adevarul.ro

Posted

Dascălii nominalizaţi în campania „Profesorii cu care Galaţiul se mândreşte“

În urma nominalizărilor făcute de cititori pe site-ul galati.adevarul.ro, redacţia „Adevărul", împreună cu un juriu de specialitate, a stabilit lista finală a dascălilor care intră în cursa pentru „Top 5 profesori cu care Galaţiul se mândreşte".

Aceştia sunt:

1. CONSTANTIN URSU, profesor de matematică CNVA

2. RODICA MATEI, profesor de matematică, Şcoala 29

3. MIHAI VASILIU, profesor de fizică CNVA

4. NICOLETA IONIŢĂ, profesor de engleză, CNVA

5. MELU STATE, profesor de română, Colegiul Costache Negri

6. MITICĂ DUDĂU, profesor matematică, Colegiul Costache Negri

7. LAILA CHITIC, profesor limba română, CNVA

8. OLIMPIA NIŢĂ, profesor de română, Şcoala 29

9. GHERGHINA LUNGEANU, învăţător, Şcoala 29

10.ILEANA ANTONESCU, învăţător, Şcoala 28

11.PAULINA ROTARU, profesor istorie, Liceul Teoretic Emil Racoviţă

12.GABRIELA PREDA, profesor de română, Grup Şcolar Sfânta Maria

13.TEODORA ROZNOVSCKI, profesor engleză, Colegiul Cuza

14.VIOREL ION, profesor de matematică, Liceul Teoretic Dunărea

15.VIOLETA NEAGU, profesor informatică, CNMK

16.CORNELIU GOLDU - profesor limba română - Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" Galaţi

17.DANIELA STRATULAT - profesor de informatică - Colegiul Naţional "Costache Negri" Galaţi

18.LUMINIŢA NECHITA - profesor discipline de specialitate - Colegiul de Industrie Alimentară, Galaţi

19.PETRICA BĂTRÂNEŢU - profesor matematică - Şcoala Generală nr.28 Galaţi

20.RODICA ŞTEFĂNICĂ - învăţătoare, Colegiul Naţional "Costache Negri" Galaţi

Criteriile care au stat la baza nominalizărilor sunt:

Reputaţie şi integritate. Ţine cont de cât de cunoscut este profesorul pe plan local, pentru faptele sale bune şi pentru dăruirea sa în relaţia cu elevii! Este cunoscut drept „făuritorul de olimpici?" A combătut abandonul şcolar? Atunci merită nominalizat! Trebuie să fie un bun gospodar, un pedagog destoinic şi un exemplu de moralitate.

CV-ul profesorului. Studiile aprofundate, activităţile extraşcolare, cursurile de specializare, cărţile publicate şi premiile obţinute pentru efortul depus ar trebui să constituie bile albe pentru dascălul nominalizat!

Inovaţie şi cercetare. Dacă a contribuit la inovarea metodelor de predare în şcoală, dacă a făcut meditaţii cu elevii, dacă este membru în vreo comisie de cercetare ori a făcut proiecte prin care a reuşit să doteze şcoală cu logistică performantă, înseamnă că merită să fie nominalizat!

adevarul.ro

Posted

Nicoleta Ioniţă, profesoara care-i face pe elevi să creadă că pot face foc din gheaţă!

Născută la Iaşi, trecută prin 12 ani de suplinire pe vremea comuniştilor, navetistă printre troiene sau caniculă, Nicoleta Ioniţă trage linie după 37 de ani de meserie şi constată cu mândrie că a trimis zeci de elevi la universităţi de prestigiu din lume

Născută la Iaşi, trecută prin 12 ani de suplinire pe vremea comuniştilor, navetistă printre troiene sau caniculă, Nicoleta Ioniţă trage linie după 37 de ani de meserie şi constată cu mândrie că a trimis zeci de elevi la universităţi de prestigiu: Harvard, Yale, Princeton, Duke, Stanford, UCF sau Imperial College of London.

Daca cineva o ia pe nepregătite şi o întreabă de unde este, răspunsul vine prompt: de la CNVA. "Nu pentru că nu iubesc Iaşiul copilăriei şi adolescenţei mele, ci pentru că ceea ce mă defineşte astăzi este, categoric, ceea ce am împlinit şi îndeplinit la catedra de aici, timp de 27 de ani. Poate că nu aş fi preţuit darul care mi s-a făcut - copiii minunaţi pe care i-am avut şi îi am, dacă nu aş fi făcut şase ani de navetă grea prin troiene şi canicule, dacă nu aş fi predat la şcoli profesionale şi industriale sau dacă nu aş fi trăit sentimentul insecurităţii ca suplinitoare timp de 12 ani sub comunism", îşi aminteşte Nicoleta Ioniţă.

Nu regretă că a ales limba engleză în locul medicinii sau al chimiei, fizicii şi matematicii, care nu i-au ridicat vreodată probleme. "Ceea ce am ştiut de la începutul carierei mele a fost că pot întinde mâna, deschide sufletul şi ţine mintea trează pentru cel ce vrea să creadă că poate schimba ordinarul în extraordinar", a adăugat profesoara de engleză de la CNVA.

În cei 37 de ani de învăţământ a cerut elevilor să nu fie modeşti, să îndrăznească şi să dovedească. Şi ei au dovedit chiar şi la cele mai prestigioase universităţi din lume: Harvard, Yale, Princeton, Duke, Stanford, UCF sau Imperial College of London.

"Ceea ce ştiu de la ei înşişi este că oriunde sunt acum, aici sau în lume, ei fac o diferenţă îndrăznind cu fiecare pas să nu uite că they make fire from ice! (că pot face foc din gheaţă)".

Pentru Nicoleta Ioniţă, predarea limbii engleze este un act foarte puţin convenţional.

"Predau după norme tradiţionale într-o viziune modernă. Mă interesează de fiecare dată ţinta şi mijloacele variază după nivelul elevului. Mă simt frustrată ori de câte ori pun o notă proastă, de aceea mediile mele nu prea coboară sub opt. Ele intotdeauna au acoperire, fiind confirmate de rezultatele la examenele internationale", a mai spus Nicoleta Ioniţă.

adevarul.ro

Posted

Luminiţa Nichita, managerul de liceu care iubeşte catedra

Luminiţa Nichita a ocupat poziţia secundă în campania "Profesori cu care Galaţiul se mândreşte". Este un profesor sever, dar corect, care acordă întotdeauna a doua şansă. Niciodată a treia, pentru că ar încălca regulile!

Născută în judeţul Bacău, dar stabilită în Galaţi de la 14 ani, Luminiţa Nichita este un inginer pentru industria alimentară prin definiţie. A făcut facultatea de Chimie Alimentară, a lucrat chiar un an de zile la o Fabrică de Bere, iar din anul 1990 este profesor de discipline tehnice la Liceul de Industrie Alimentară din Galaţi. „Mi-am început activitatea didactică la Liceul Emil Racoviţă, am stat patru ani la Palatul Copiilor, iar din 1990 sunt la LIA. Mi-s tare dragi copiii, mă bucur alături de succesele lor", spune Liminiţa Nichita.

Deşi la prima vedere disciplinele tehnice ar părea "greu digerabile", directoarea Colegiului de Industrie Alimentară Elena Doamna spune că este exact invers. „Pe lângă faptul că multe dintre produse arată apetisante, noţiunile legate de alimentaţie sunt foarte importante şi le folosesc mult în viaţă. Nu este deloc greu să-i atragi pe elevi, să le captezi atenţia", explică Luminiţa Nechita.

Chiar dacă profesorii nu mai sunt trataţi cum trebuie, Luminiţa Nichita face această meserie pentru că îi sunt foarte dragi copiii. Spune că aceştia o menţin tânără, deşi are 57 de ani. Acum este managerul liceului pe care cândva l-a absolvit cu medie mare, dar merge cu drag la puţinele ore pe care le mai are. Îşi aminteşte cu drag de copiii pe care i-a trimis la olimpiadele interdisciplinare sau la concursurile pe meserii.

Marea realizare cu care se mândreşte în ultimii ani este aceea că a coagulat un colectiv didactic valoros, cu care poate schimba imaginea liceului.

adevarul.ro

Posted

Paradoxalul profesor Mihai Vasiliu - sever şi iubit de elevi în acelaşi timp

Născut la Botoşani, Mihai Vasiliu a predat fizica la fostul LIA, la fostul Liceu nr. 7 şi la Liceul de Artă, iar din 1983 activitatea lui este legată de Colegiul Naţional Vasile Alecsandri din Galaţi.

Lui Mihai Vasiliu îi place foarte mult fizica, pe care o caracterizează scurt: este o ştiinţă în care cu cât cauţi mai mult, cu atât descoperi mai clar că e atât de multă ordine în dezordine.

A terminat Facultatea la Iaşi, şef de promoţie, şi a visat iniţial să meargă în „cercetare". Şi-a dat seama că nu prea are şanse să facă cercetare în domeniul fizicii în România şi a ales catedra. Se gândea pe atunci că poate va descoperi alte valori care să realizeze ceea ce el nu a reuşit. Şi cam aşa a fost!

Se mândreşte cu rezultatul obţinut de un fost elev, în 2009 la Olimpiada Europeană de Ştiinţe (Suedia), concurs la care România s-a calificat pentru prima dată. În 2010, Mihai Vasiliu a fost profesorul anului şi caracterizat de inspectorul de fizică drept un profesor paradoxal: exigent, şi în acelaşi timp iubit de elevi.

Mihai Vasiliu a predat fizica la fostul LIA, la fostul Liceu nr. 7 şi la Liceul de Artă, iar din 1983 activitatea lui este legată de Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri". Aici a format o grămadă de olimpici, dar Mihai Vasiliu nu uită că cel mai important rezultat l-a obţinut cu o elevă de la fostul LIA.

Profesorului de fizică de la CNVA i-ar fi plăcut să facă carieră şi din postura de profesor de istorie, doar că din ambiţia de a le arăta colegilor de facultate că poate excela la fizică, a ajuns chiar să-i placă această disciplină.

La clasă, tot ceea ce face, are ca principal obiectiv punerea elevului să gândească. "Poţi spune că ai reuşit să formezi elev atunci când îl faci să vadă lucrurile, să le gândească", spune profesorul de fizică de la CNVA.

După aproape 40 de ani de activitate la catedră, Mihai Vasiliu a fost răsplătit, pe lângă ordinul Meritul Învăţământului în grad de Ofiţer, iar în 2010 a primit şi titlul de profesorul anului, alături de colega de liceu Nicoleta Ioniţă.

adevarul.ro

  • 4 months later...
Posted

Profesorii pensionari, omagiaţi de reprezentanţii Consiliului Judeţului şi ISJ

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii a găzduit ieri o interesantă întâlnire, ce a reunit peste 100 de profesori gălăţeni ieşiţi la pensie, la iniţiativa Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a Consiliului Judeţului Galaţi. „Este o viaţă în care am depăşit cu capul sus momentele grele. Ne bucurăm că suntem astăzi aici, să marcăm acest eveniment cu dumneavoastră”, a declarat Diamanta Bulai, inspector şcolar adjunct. Dascălii au primit flori şi diplome onorifice din partea organizatorilor, care au ţinut să le mulţumească pentru munca depusă în formarea a zeci de generaţii de elevi din Galaţi.

„Onoraţi performanţele învăţământului gălăţean. Este prima noastră datorie: să ne respectăm noi între noi. Sunt destul de mulţi cei care uită să respecte şcoala, în faţa căreia trebuie să aibă respect, pentru că altfel societatea va fi afectată de subcultură. Trebuie să vă gândiţi că lăsaţi în urmă oameni pregătiţi, oameni care au reuşit în viaţă. Sunt convinsă că personalitatea dumneavoastră va rămâne vie în fiecare cancelarie”, a declarat Tania Bogdan, consilier judeţean.

Oficialii Inspectoratului Şcolar şi-au exprimat convingerea că profesorii pensionari nu vor putea sta departe de catedră şi vor continua să colaboreze cu colegii mai tineri în învăţământ. „Vreau să vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut. Fiecare dintre dumneavoastră a însemnat ceva pentru şcoală, pentru părinţi şi pentru copii. Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră nu vor rupe legătura cu şcoala”, a precizat Laura Marin, inspector şcolar general.

monitoruldegalati.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.