Jump to content

Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare


dcp100168

Recommended Posts

Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În acelaşi dosar, Irina Jianu a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi.

Decizia poate fi contestată la Completul de cinci judecători al ICCJ.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Într-un proces separat, în 15 decembrie 2011, un complet al instanţei supreme l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara", în care a fost judecat pentru fapte de corupţie, alături de consilierul acestuia Ristea Priboi şi de fostul şef al al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Sentinta finala in Dosarul Trofeul Calitatii: Adrian Nastase - condamnat la doi ani de inchisoare cu executare

Se admite recursul pentru toti inculpatii, se schimba incadrarea juridica a faptei lui Adrian Nastase, dar se mentine sentinta de inchisoare de doi pentru Adrian Nastase cu executare si interzicerea unor drepturi. Decizia a fost luata cu unanimitate, fara opinie separata.

Alte condamnari: Marina Popovici - 5 ani de inchisoare, Bogdan Popovici - 6 ani inchisoare, Irina Jianu - 6 ani inchisoare, Diana Gasparovici - 5 ani inchisoare.

Link to comment
Share on other sites

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, miercuri, de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis în parte recursurile făcute de Adrian Năstase şi ceilalţi inculpaţi din dosarul "Trofeul calităţii".

Astfel, instanţa a casat sentinţa din ianuarie prin care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi, în rejudecare, a schimbat încadrarea juridică a faptei de care este acuzat, respectiv a înlăturat forma continuată a infracţiunii.

Pentru noua infracţiune reţinută în cazul lui Năstase, judecătorii au hotărât ca fostul premier să fie condamnat tot la doi ani de închisoare cu executare.

Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare cu executare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi după ispăşirea pedepsei. În cazul acesteia, Completul de cinci judecători a înlăturat sporul de un an de închisoare dispus în prima decizie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare, fiindu-i astfel redusă pedeapsa iniţială cu un an.

Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, Marina Ioana Popovici a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare, iar soţul acesteia, Bogdan Popovici, va executa şase ani de închisoare.

Completul de cinci judecători a menţinut celelalte dispoziţii dispuse de instanţa de fond care a judecat dosarul "Trofeul calităţii".

Decizia în dosarul Trofeul Calităţii este definitivă şi urmează să fie pusă în executare.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanţei supreme, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, el fiind acuzat atunci de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Adrian Năstase, în solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana şi Bogdan Popovici şi Cristian Mihail Vasile, au fost obligaţi de către instanţa supremă la plata, în solidar cu societăţile Arond SRL şi Eurografica SRL, a peste trei miliarde de lei vechi despăgubiri către ISC.

Jianu, Gasparovici, soţii Popovici şi Vasile au fost obligaţi de judecători la plata a alţi peste trei miliarde de lei către Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Totodată, instanţa a decis în ianuarie confiscarea sumei de 38.217,220 de lei de la Adrian Năstase, bani ce ar fi fost obţinuţi prin fapta penală comisă.

ICCJ a decis atunci menţinerea sechestrelor asiguratorii puse de către procurori în 24 octombrie 2008 asupra mai multor bunuri ale lui Jianu, Gasparovici, Popovici şi Vasile. Astfel, au fost menţinute sechestrele pe un apartament din Bacău al Irinei Jianu, un altul din Brăila al lui Gasparovici şi pe două apartamente din Bucureşti ale lui Vasile şi soţilor Popovici.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Adrian Năstase a încercat să se sinucidă

Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri noapte, după ce poliţiştii au venit la locuinţa sa, el provocându-şi o rană în zona gâtului cu un pistol, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Adrian Năstase le-a cerut permisiunea poliţiştilor să îşi ia nişte cărţi din biroul său, potrivit surselor citate. Fostul premier a profitat de moment şi ar fi încercat să se sinucidă cu un pistol. Unul dintre poliţişti a încercat să îl oprească, dar fostul premier s-a rănit în zona gâtului.

Ambulanţa l-a dus pe Năstase la Spitalul Floreasca.

După ce ambulanţa a plecat, la locuinţa lui Năstase a venit avocatul Ion Cazacu. Acesta a intrat în grabă şi nu a făcut declaraţii.

Potrivit procedurii, în momentulul în care o persoană este condamnată la închisoare, Poliţia trebuie să pună în executare mandatul de arestare emis de instanţă.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Cele cinci judecătoare care l-au condamnat pe Adrian Năstase

x0.gif?sdtrnd=0.3016719736611587&&snocache=1340228521118_43951677008441050&spgid=68187560067384560&sck=y&sfver=11&f1pgad=5&__x1ts=4ef17d6b&sww=853&swh=405&sifr=0&pub=62&site=3224&section=135&zone=2533&size=0x0&xcrid=269252&xgeo=RO%7C18%7C0%7CGalati%7C%7C0%7C&x1guid=288212422002129001&x1ctxkw=__context&x1c3=2GMhl3Ju90elkewIOw3gSA==

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare de judecătoarele Livia Stanciu (preşedinta Curţii Supreme), Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitraşcu şi Ioana Alina Ilie. Livia Stanciu este magistrat de 32 de ani şi conduce Curtea Supremă din 2010. Judecătoarea Sofica Dumitraşcu l-a achitat pe Năstase în dosarul Mătuşa Tamara şi în 2006 l-a eliberat pe Omar Hayssam. Magistratul Maricela Cobzariu susţine în CV-ul oficial că înainte să devină judecător a lucrat ca redactor.

Completul care l-a condamnat pe Adrian Năstase în unanimitate a fost format din judecatoarele Livia Stanciu (preşedinta ICCJ), Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitraşcu şi Ioana Alina Ilie. Procurorul de şedinţă, adică reprezentantul DNA, a fost Elena Matieşescu. Adrian Năstase şi ceilalţi co-inculpaţi au fost apăraţi în instanţă de o echipă de avocaţi formată din Lucian Bolcaş, Ion Cazacu, Viorel Roş, Gabriela Ghiţă, Adrian Horia Miclescu, Alexandru Chiciu, Nineta Anghelina şi Gheorghiţă Mateuţ.

Judecătoarea Livia Doina Stanciu este cea care a condus completul de judecată. Livia Stanciu este şi preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2010. În perioada 2004-2010, a activat ca judecător al ICCJ la Secţia Penală pe care a şi condus-o intre 2007-2008. În perioada 1994-2004, a fost judecător la Tribunalul Galaţi şi la Curtea de Apel Galaţi. Timp de 14 ani, in perioada 1980 - 1994, Livia Stanciu a activat ca şi procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. Vezi aici CV-ul preşedintelui ICCJ. Presa a relatat că Livia Stanciu a prezidat completul de judecată care a decis cercetarea în libertate a doi şefi de servicii secrete şi a omului de afaceri Puiu Popoviciu. De asemenea, Stanciu a decis condamnarea primarului PDL de Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău.

Magistratul Maricela Cobzariu a fost promovată la Curtea Supremă în decembrie 2011, după ce anterior a activat ca judecător la Tribunalul Bacău. In CV-ul publicat pe site-ul http://www.membricsm.ro, in 2011 Maricela Cobzariu a precizat că înainte sa fie judecator a muncit ca jurnalist. Magistratul Maricela Cobzariu a precizat ca a lucrat pentru Editura Bir-Contact şi Nord Contact Roman SRL. În CV judecătoarea mai precizează că a studiat la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu unde a obţinut o diploma universitară de jurist. Judecătoarea Cobzariu este şi doctorand în Drept Internaţional Public la Institutul de Istorie, Stat şi Drept al Academie de Ştiinţe a Moldovei.

Judecatoarea Sofica Dumitraşcu a promovat la Curtea Supremă în 2009. Sofica Dumitraşcu a făcut parte din completul care, în decembrie 2011, a dispus achitarea lui Adrian Năstase în dosarul Mătuşa Tamara. Dumitraşcu este judecatoarea care, în 2006, l-a eliberat din arest pe Omar Hayssam, condamnat în final, în lipsă, la 20 de ani de detenţie, pentru implicare în răpirea a trei reporteri la Bagdad. Presa a relatat că, în anul 2000, Sofica Dumitraşcu a decis eliberarea din arest a kurdului Meh-met Fatih Kesser, acuzat de spalare de bani. În urma scandalului iscat dupa decizie, Sofica Dumitraşcu a părăsit magistratura şi, până în 2005, a activat ca avocat. Din 2005 până în 2009 a fost judecător la Curtea de Apel Bucureşti.

Judecatoarea Ioana Alina Ilie a promovat la Curtea Supremă în decembrie 2011. Anterior a fost judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucuresti, Judecătoria Sector 3 si Judecătoria Braşov. Potrivit CV-ului oficial, Ioana Alina Ilie a lucrat ca inspector la Inspecţia Judiciară a CSM.

Judecatoarea Florentina Dragomir a promovat la Curtea Suprema in 2011. Din 2009 pana în 2011, a activat ca judecător la Curtea de Apel Bucureşti. Anterior a fost procuror la Parchetul General. Aici a detinut si functia de inspector general in cadrul Directiei Inspectie Judiciara a CSM.

gandul.info

Link to comment
Share on other sites

Cine e hotarat sa se omoare o face si gata. Ca doar n-a tras de la distanta.

Cum asa sa aiba 4 plagi dupa cum s-a spus pe la televiziuni?

Poate doar a vrut sa se victimizeze, sa atraga atentia. Daca e totul regizat, doar un scenariu? Sunt multe semne de intrebare...

Sau nu... poate "caderea" a fost prea abrupta, de la inaltime mare... si pur si simplu nu stia sa piarda.

Greu de spus ce-a fost acolo.

Link to comment
Share on other sites

a fost impiedicat, de aia s-a impuscat in gat... Faptul ca o avea bilele lui negre, e f adevarat. Nu contesta nimeni asta...Dar hai sa fim seriosi, sa fie inchis pe baza unor probe solide :) Cam atat cu libertatea si justitia din Romania. Trist ca unii aplauda, nestiind ca oricand pot fi si ei in locul lui! Asadar nu va "bucurati" ca pana la urma suntem oameni si s-ar putea sa treceti si voi prin asa ceva. Hai sa fim sanatosi ca la aruncat cu pietre si sapat groapa altuia suntem campioni :)))

Link to comment
Share on other sites

mie, cel care NU am vandut combinatul pe maruntis si pe o spaga mare, nu mi se poate intampla. nu am conace si ferme de pasari, nu am palate cu garaje subterane cat statiile de metrou, nu am furat o intreaga natiune, nu am incalcat legile contrasemnate de mine, nu am nicio matusa pe nume Tamara. deci mie nu mi se poate intampla.

Link to comment
Share on other sites

silviule, iti propun urmatorul scenariu: dl nastase devine o victima care nu poate indura regimul penitenciar, datorita ranii de la gat. ca atare, va beneficia de un act de clementa si va fi gratiat in cel mult 2 saptamani.

ce spui? suna plauzibil??

pentru ca, NU POT crede ca un expert in arme (doar este vanator cu vechime) ar rata o tinta de la 0.5 m departare

Link to comment
Share on other sites

pai stai ca el nu poate indura regimul penitenciar pt ca acum va face un preinfarct din cauza zgarieturii de la gat. apoi va face o complicatie larinichi si va fi in pragul unui blocaj renal. in cele din urma se va demonstra ca are parazitul lyme. il luase de la o iesire in padure acum 15 ani.

Link to comment
Share on other sites

consider că e prea multă teorie a conspirației în acest act.

din cărți vorbind, un glonte de 9 mm. tras de aproape ar trebui să facă varză un cap de om. am un amic, fie-i țărâna ușoară, care a mai supraviețuit o săptămână după un asemenea gest, fără să fie cineva lângă el care să-l împiedice.

în practică, acum mai puțin de o lună, un tip a murit într-un lac de lângă bucurești fiind împușcat cu un 7.65, tras dintr-un carpați, de la aproape 300 de metri, conform reconstituirilor și conform teoriei care spune că glontele tras la picioare se duce în cap.

cert e că nu consider realist un scenariu în care cineva ar putea înscena o asemenea tentativă de sinucidere.

Link to comment
Share on other sites

off-topic:

fiind împușcat cu un 7.65, tras dintr-un carpați, de la aproape 300 de metri,

cred că ai vrut să scrii 30 de metri :) la o asemenea distanță nu bat nici măcar Glock sau Beretta...

la subiect:

de acord cu silviudeep... Năstase să plătească pentru măgării dar nu vă mai bucurați atâta de necazul lui... chiar și linsul mierii de pe degete se poate încadra la „...foloase necuvenite”

Link to comment
Share on other sites

Stati putin, ca nu-l apar pe Nastase. Sunt de acord ca are multe "bile" pentru care trebuie sa plateasca. Dar daca tot vrei sa-l dai exemplu fa-o prin niste dovezi solide nu niste procese "comandate" absolut penibile gen: Termopane, Tamara sau asta Trofeul Calitatii. Nu asa dovedim ca functioneaza "justitia"... Si oricand si voi puteti fi in locul lui, intr-un proces "la misto" :) ca poate prin meseria voastra "deranjati" vreun adversar important si cum altfel nu au cum sa se lege de voi, sa va agate cu ceva ridicol... Asta am vrut sa zic. Ca daca e sa privim pentru ce a fost trimis in judecata si "condamnat" in acest dosar, pai sunt altii sau aproape toti care sunt cel putin in functii la fel de importante, care ar trebui sa "infunde" puscaria...

In rest, faza cu sinuciderea, probabil nu vom sti vreodata intreg adevarul. Dar este alegerea unui om siva trai cu asta, indiferent cat si cum!

Link to comment
Share on other sites

deci:

- chiar am scris 300 de metri, nu 30;

- e vorba de individul mort în lacul plumbuita, 31.05.2012;

- nu cunosc zona, din ştirile de la protv am reţinut acea distanţă, cică au făcut ei un soi de reconstituire, nu pot garanta exactitatea informaţiei;

- bătaia maximă la acest pistol este de 1500 metri, efectul omorâtor până în 500 metri;

- ca la orice armă, este esenţială calitatea muniţiei;

- dacă acea distanţă este reală, nu spune nimeni că evenimentul s-a produs datorită calităţilor excepţionale ale trăgătorului, ci mai degrabă datorită sorţii sau întâmplării.

Link to comment
Share on other sites

Deci.. daca voia sa se sinucida, nu mai astepta sa vina amaratii aia pe care-i pun astia acum sa dea cu subsemnatul: se impusca unde trebuie (sau mai bine zis, de cate ori trebuie daca e chiar atat de tampit, desi nu pare), in tihna, cu biletele si orice alte scenarii pe care le avea el in bibilica. Dupa parerea mea umila, e o facatorie mare cat casa poporului.

Cat despre procesul in sine, nu ma mai intereseaza catusi de putin de incalcarile si motivarile din cauza carora toata lumea care-l sustine sare de cur in sus: o tara intreaga stie (sau ar trebui sa stie) ca a fost prapad pe vremea lui din toate punctele de vedere, asa incat nu conteaza daca moare intr-o catastrofa nucleara, calcand pe o coaja de banana sau dand cu capul de o grinda la cei 2 metri (fara cap si stand in genunchi) ai lui. In mintea omului simplu s-a facut dreptate, iar asta ramane cam singura modalitate de a face ceva in sensul asta, intr-un sistem juridic pe care insusi Adrian Nastase l-a aservit politicului in perioada 2000-2004.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.