Jump to content

Achiziţii ridicole din bani publici


dcp100168

Recommended Posts

Achiziţii ridicole din bani publici

* 11.000 de prosoape şi lapte praf de 50.000 euro, pentru câteva sute de angajaţi

Se discută mult despre marile contracte pe bani publici, de marile afaceri clientelare prin care sunt stocate fonduri bugetare, însă foarte mulţi bani publici sunt cheltuiţi şi printr-o puzderie de achiziţii mărunte care nu îşi au rostul într-o perioadă de criză. Sunt contracte pe sume ce nu trezesc bănuieli, dar la nivelul unui oraş sau al unui judeţ pe astfel de „mărunţişuri" se duc sume colosale. Regiile de sub autoritatea Consiliului Municipal Galaţi ar trebui să fie ferite de riscul unor achiziţii inoportune, pentru că în Primăria Galaţi există din 2008 omul care se ocupă de coordonarea activităţii economice a municipalităţii, city-managerul Florin Popa.

De câte ori are ocazia, primarul Dumitru Nicolae îşi laudă city-managerul pentru lupta sa cu Ordonanţa 34, dar când vine vorba despre cum ţine acesta sub control achiziţiile publice, primarul evită răspunsul direct şi dă vina pe directorii de regii. Un caz concret - achiziţiile regiei SC Apă Canal SA Galaţi. Prin contractul nr. 23.902/02.12.2011, directorul Gelu Stan a cumpărat, prin licitaţie, cu 84.150 lei, adică 20.000 de euro, 11.000 de prosoape flauşate, din bumbac, în culori pastel, cu dimensiuni de 90/50 cm. Prosoape de duş! Regia are câteva sute de angajaţi, printre care sunt şi instalatori care trebuie să se spele pe mâini după intervenţii, dar cum majoriatea angajaţilor sunt TESA, o asemenea cantitate de prosoape achiziţionate din impozitele gălăţenilor dă naştere unor mari semne de întrebare.

În iunie 2010, conducerea Apă Canal a cumpărat, prin încredinţare directă, 800 de prosoape flauşate, cu dimensiunea de 70/40 cm, la preţul de 0,89 euro/ bucata. Acelea erau „diverse culori". Prin contractul nr. 16.167/07.09.2011, Apă Canal SA a mai cumpărat, prin licitaţie, lapte praf în valoare totală de 199.200 lei, adică aproape 50.000 de euro. Utilitatea laptelui-praf ar fi ca antidot pentru angajaţii laboratorului la care e verificată calitatea apei potabile, dar cantitatea aprovizionată pare şi în acest caz mai mare decât necesarul. Cele trei achiziţii au în comun faptul că şi prosoapele şi laptele praf au fost cumpărate de la aceeaşi firmă, Amia Invest SRL Iaşi. O firmă cu un singur angajat. Întrebat cum verifică city-managerul Florin Popa achiziţiile regiilor municipalităţii, primarul Dumitru Nicolae a pus mâna pe telefon şi i-a cerut directorului Gelu Stan să organizeze o conferinţă de presă în care să clarifice ce-i cu aceste aspecte.

Verificarea clientelismului

În preţul pe care îl plătesc gălăţenii pe gigacalorie sunt incluse şi cheltuielile producătorului de energie termică, Electrocentrale SA, din portofoliul Termoelectrica. În noiembrie, în timp ce suspenda furnizarea energiei termice pentru 82.000 de apartamente şi 95 de şcoli, pentru că Electrocentrale nu mai avea bani de gaze naturale, directorul Eduard Urbanschi bătea palma cu SC Profiles International SRL pentru ca firma să verifice compatibilitatea a 227 de salariaţi cu posturile pe care le ocupă, la preţul de 64,83 euro pentru fiecare salariat. La acest preţ, se verifica dacă salariatul cu pricina a fost angajat pe bune sau clientelar. Acest lucru se întâmpla în timp ce de la 01.09.2011 directorul Eduard Urbanschi şi-a angajat soţia ca referent relaţii publice şi, ca să nu se supere sindicaliştii, l-a angajat pe un post similar şi pe fiul liderului de sindicat Mihai Popa.

Într-o perioadă de supremaţie a maşinii de spălat, conducerea Spitalului TBC din Galaţi se întoarce la epoca spălătoreselor, cumpărând un produs mai ineficient decât detergenţii în igienizarea lenjeriei spitaliceşti şi uitat până şi de gospodine: săpunul de rufe. Săptămâna trecută, Spitalul TBC a cumpărat de la Inseco SRL Râmnicu Vâlcea 620 bucăţi de săpun de rufe, la preţul de 33 euro/bucata.

Shopping de criză

O altă instituţie de sub autoritatea Primăriei Galaţi, Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf Spiridon", s-a distins prin minuţiozitatea cu care respectă legea achiziţiilor publice. În urmă cu un an, a cumpărat 18 cutii cu chibrituri, la preţul de 0,2 euro bucata. Chiar Primăria Galaţi are astfel de achiziţii ciudate, cum ar fi suma de 5 miliarde de lei vechi cheltuită pe măsurarea copacilor din oraş. Primăria Galaţi a încheiat cu asocierea SC Theotop SRL, SC Blom România SRL, SC Cornel & Cornel Topoexim SRL SC Geoter Proiect SRL şi SC Infotop SRL, contractul nr. 40.332/15.04.2011, în valoare de 499.734 lei fără TVA, pentru întocmirea registrului spaţiilor verzi, ceea ce presupune cartografierea spaţiilor verzi şi inventarierea arborilor şi arbuştilor din parcuri, curţile şcolilor şi grădinile populaţiei. Pentru fiecare arbore din Galaţi trebuie specificate 28 de date, cum ar fi „numărul de identificare", parcela, specia, denumirea ştiinţifică, descrierea geometrică, date ce presupun complicate operaţiuni de măsurare, pentru că trebuie menţionate „diametrul trunchiului", „lungimea trunchiului", „înălţimea coroanei" şi „diametrul coroanei". Măsurătorile se vor încheia pe 15.04.2013.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Misterul prosoapelor de la Apă Canal SA Galaţi

Directorul regiei Apă Canal SA Galaţi, Gelu Stan, explică printr-un comunicat cum stau lucrurile cu achiziţiile celor 11.000 de prosoape, în valoare de 50.000 euro, şi a unei cantităţi de lapte praf în valoare de 20.000 euro, despre care RL a relatat zilele trecute. Achiziţiile sunt justificate prin Legea 316/2006, a securităţii şi sănătăţii în muncă, care la art. 14 şi 15 prevede acordarea alimentaţiei de protecţie şi materialelor igie­nico-sanitare.

Aceste prevederi au fost incluse şi în contractul colectiv de muncă la Apă Canal SA. Ne e furnizat şi un calcul: 545 de salariaţi beneficiază de câte două kg de lapte praf pe lună, astfel rezultând cele 11,9 tone de lapte praf achiziţionate. În ceea ce priveşte acordarea prosoapelor, ni se spune că de aceasta beneficiază 960 de salariaţi, fiecare primind câte un prosop pe lună, adică 12 prosoape anual. De aici, costurile de aproape 50.000 de euro. Se poate spune că acordarea celor 11.000 de prosoape de 90/50 cm, din bumbac, de 450 gr., în culori pastel, e acoperită prin anexele CCM, însă norma de 12 prosoape/an e exagerată.

Spre exemplu, la Şantierul Naval „Damen", unde există locuri de muncă cu condiţii foarte grele, se acordă anual numai câte două prosoape 50/30 cm pentru cei ce lucrează în condiţii grele şi câte un prosop 50/30 pe an pentru cei cu condiţii de lucru mai uşoare. Diferenţa este că „Damen" SA este companie privată, la care banii sunt chivernisiţi, în timp ce la Apă Canal SA sunt cheltuiţi bani publici. Nu se oferă nici o explicaţie pentru faptul că cele trei achiziţii din 2010 şi 2011, de prosoape şi lapte praf în valoare de peste 70.000 euro, au fost efectuate de la aceeaşi firmă, Amia Invest SRL Iaşi, dar bănuim răspunsul: achiziţiile s-au făcut în condiţiile legii.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.