Jump to content

Valeriu Valegvi - "Poezia este viaţa mea"


dcp100168

Recommended Posts

Valeriu Valegvi - "Poezia este viaţa mea"

Sâmbătă, la ora 11,00, la sediul Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România (pe strada Labirint nr.1), va avea loc lansarea antologiei „Cartea capricornului în echinocţii”, de Valeriu Valegvi, apărută la Editura Opera Magna din Iaşi, în 2011.

Autorul nu a ales întâmplător ziua lansării: evenimentul coincide cu aniversarea sa de 60 de ani, prilej cu care îl felicităm şi îi dorim sănătate şi inspiraţie în continuare. Pe numele real Vasile Muraru, Valeriu Valegvi este absolvent al Facultăţii de Drept din Iaşi (în 1981). A urmat apoi cursuri postuniversitare, tot la Iaşi (până în 1987). A activat în calitate de consilier juridic în perioada 1983-2011. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar cartea ce se lansează mâine este cea de-a 11-a a sa.

„Este o antologie de autor, cu o secţiune de poeme inedite. La Opera Magna am mai publicat, directorul editurii, Vasilian Doboş este un poet-plastician”, ne dezvăluie autorul. Întrebat dacă are emoţii pentru mâine, Valeriu Valegvi răspunde: „Pe vremuri, când eram mai tânăr, făceam lansări de carte, însă la ultimele nu am mai făcut. Mi se pare că, parcă s-a demonetizat totul. Dar asta nu înseamnă că nu am încredere în poezie”.

Scrisul în general şi poezia în special au un rol esenţial în viaţa lui Valeriu Valegvi: „Poezia este pentru mine un mod de a fi, o hrană, nu numai spirituală, este un mod de a mă exprima. Evident că am avut şi maeştri – Cezar Ivănescu, Ioanid Romanescu şi Simon Ajarescu, ei sunt din generaţia cu care m-am confundat. Însă am avut tăria şi, în acelaşi timp, încrederea că îmi pot găsi propriul meu drum, propria voce, propriul ton. Poezia este viaţa mea”.

„E important să fii om, să fii în societate, cu semenii tăi şi prin poezie să te apropii de ei, iar, în acelaşi timp, ei să se regăsească în poezia ta. Îi invit pe gălăţeni sâmbătă la lansarea antologiei mele, prilej cu care inaugurăm şi noul sediu şi le mulţumesc tuturor celor ce vor veni, ştiu că efortul va fi mare din cauza vremii, dar eu cred că iubitorii de poezie şi de frumos vor veni. Îi aştept cu mare drag”, mai spune poetul.

Îi dorim domnului Valegvi La mulţi ani şi buni!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.