Jump to content

Zona Metropolitană Galaţi - Brăila


dcp100168

Recommended Posts

Premierul este chemat sa medieze conflictul dintre Galati si Braila

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat ca ii va cere premierului Calin Popescu Tariceanu sa fie mediator in discutiile pe tema cartierului "Dimitrie Cantemir". Gheorghe Bunea Stancu a precizat ca a venit cu aceasta propunere pentru a pune capat neintelegerilor dintre Braila si Galati referitoare la cartierul "Dimitrie Cantemir", situat intre cele doua judete, unde s-au construit noua blocuri ANL.

Dupa cum se stie, Cartierul "Dimitrie Cantemir" a fost construit pe cele 1.000 de hectare situate pe raza comunei comuna Vadeni din judetul Braila, ce au fost date spre administrare Consiliului Local Galati prin HG 512/2002, motiv pentru care autoritatile brailene sustin ca autorizatiile de constructie si certificatele de urbanism trebuie emise de Braila.

Prefectura Braila a deschis si un proces, prin care a cerut revocarea tuturor autorizatiilor emise de Primaria Galati pentru acest cartier, iar CJ Braila a intrat parte in proces si a anexat o adresa primita in luna august a anului 2007, de la Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), prin care se preciza ca Galatiul a emis ilegal autorizatii de constructie pentru acest cartier de locuinte.

"Procesul poate dura ani de zile, motiv pentru care am propus sa ne luam de mana cu cei de la Galati si sa mergem la premier sa rezolvam situatia. Sa semnam o intelegere in termeni stricti, pentru ca primarul de Galati sa nu isi mai ia cuvantul inapoi, cum a facut pana acum", a declarat Bunea Stancu.

O situatie care putea fi rezolvata de mult, dar...

Razboiul dintre Galati si Braila trebuie sa-si gaseasca o rezolvare, pentru ca au trecut mai bine de cinci ani de cand Guvernul Nastase a dat Galatiului cele 1.000 de hectare, spre administrare, iar de atunci autoritatile celor doua judete vecine o tin tot intr-o disputa. Probabil ca, daca primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, ar fi stiut cum sa discute cu cei de la Braila, daca ar fi dat dovada de putina diplomatie, nu s-ar fi ajuns la situatia actuala, cand justitia a dat deja un verdict in favoarea Brailei.

In cartierul "Dimitrie Cantemir", despre care s-a spus ca va uni cele doua orase intr-un megalopolis, au fost construite noua blocuri cu fonduri ANL si au fost alocate fonduri pentru alte 412 apartamente, care vor fi ridicate in 2008. Nu s-a rezolvat insa situatia celor cateva sute de galateni care locuiesc deja acolo.

Oamenii nu stiu ce va scrie pe buletinele lor - unii dintre ai au deja nevoie de buletine noi -, si nu stiu cui sa se adreseze. Vin alegerile locale si locuitorii din „Cantemir” nu stiu unde si pentru ce localitate vor vota. Solutia trebuie sa vina de undeva. Probabil satul de lipsa de colaborare cu primarul Nicolae, Bunea Stancu apeleaza la Tariceanu. Poate fi si asta o solutie, desi vine destul de tarziu, dupa ce Galatiul si Braila s-au razboit ani de zile.

Cine va castiga acest razboi, e greu de spus. Cert este ca Galatiul a stat, inexplicabil, numai in defensiva. Molcolm si mult prea sigur pe el, primarul Galatiului probabil regreta acum ca s-a bazat pe sfetnici incapabili in problema cartierului „Cantemir”. Sau poate ca nu regreta nimic, ceea ce e un semn de inconstienta, pentru ca la un moment dat va trebui sa dea socoteala in fata galatenilor pentru nerezolvarea la timp si in favoarea Galatiului a spinoasei probleme legate de ceea ce ar fi trebuit sa fie cel mai nou cartier al Galatiului, o punte intre cele doua orase de la Dunare.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=3

Avem şi noi, la nivel "micro", un război al nervilor asemănător celui de la vârful politicii româneşti...

Link to comment
Share on other sites

Din cele spuse,rezultă clar că e vina primarului nostru, care a pus carul înaintea boilor. Stau şi mă întreb, cum a putut să demareze investiţiile astea pe pământul altora? Cu banii cui? A vorbit cu cineva, cine l-a sprijinit?

Singura manevră pe care ar mai putea-o face e să lase cartierul pe mâna brăilenilor dar să ceară recuperarea investiţiei. Părerea mea, hâc!

Link to comment
Share on other sites

Războiul Galaţi - Brăila

* Gafele administratiei centrale au transformat zona dintre orasele Galati si Braila in teren de lupta cu miza de sute de milioane de euro

Proiectul zonei metropolitane Braila-Galati, vechi de peste 50 de ani, revine periodic in prim-plan, insa niciodata decisiv. Recent, polemica s-a reluat odata cu „invazia“ imobiliara galateana in judetul Braila. La „atacul“ galatean, brailenii raspund cu un aeroport la Ianca si cu promisiuni de extindere in amonte de Dunare. Miza nu este granita judetului, ci interesele care colcaie in jurul politicienilor locali. Miezul problemei il constituie construirea de catre galateni a unui cartier de locuinte in sudul orasului lor, insa pe un teren ce apartine de drept judetului Braila. De aici si pana la un „razboi interjudetean“ n-a fost decat un pas. Autoritatile din Braila contraataca in justitie, dar fac si demersuri pentru dezvoltarea urbei lor prin preluarea in administrare a fostului aeroport militar din comuna Ianca si prin proiecte imobiliare menite sa scoata Braila din umbra Galatiului.

Galateni, va ordon, treceti... Siretul!

Primul pas concret in directia realizarii proiectului metropolitan Braila-Galati s-a facut in urma cu cinci ani. Atunci, galatenii s-au apucat sa construiasca un cartier de locuinte in sudul orasului, adica exact dupa „granita“, pe teritoriul judetului Braila. Au reusit acest lucru deoarece au obtinut, printr-o Hotarare de Guvern (5.121 din 23.05.2002), un teren in suprafata de 1.000 de hectare, apartinand comunei Vadeni din judetul Braila. Prin respectiva hotarare a Executivului, terenul in cauza a trecut din proprietatea privata a statului (si din administrarea Agentiei Domeniilor Statului) direct in proprietatea publica a municipiului Galati (si in administrarea Consiliului Local al Municipiului Galati). Chiar daca scopul a fost unul nobil, respectiv construirea de locuinte sociale, prin programul „Locuinte pentru tineri“, brailenii s-au plans ca, prin aceasta hotarare, autoritatea administrativa suprema in stat a imputernicit abuziv o autoritate locala sa-si extinda aria de responsabilitate asupra alteia. Autoritatile brailene au contestat imediat dreptul primariei din Galati de a emite certificate de urbanism si autorizatii de constructie, pe motiv ca sunt incalcate prevederile legale referitoare la competenta teritoriala, insa asta nu i-a impiedicat pe galateni sa construiasca, sa termine blocurile si sa repartizeze cetateni in cartierul „Siret“ (rebotezat ulterior „Dimitrie Cantemir“).

Primii megalopolieni nu au buletin

Primii locuitori dintre Braila si Galati, care sunt practic primii ocupanti ai viitoarei zone metropolitane, sunt cetatenii care au primit repartitii in cele 247 de apartamente din cartierul construit de Agentia Nationala pentru Locuinte, pe terenul primit de galateni de la Agentia Domeniilor Statului. Acestia sunt majoritatea tineri care au solicitat locuinte la Primaria Galati, iar in prezent se confrunta cu o problema cel putin ciudata. Nu au carti de identitate cu noua adresa, pentru ca aceasta practic nu exista... Adica nu pot primi scrisori sau aplica pentru un credit pentru ca in acte au doar vechiul domiciliu. Acest lucru a fost confirmat in mare parte si de reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), de unde am aflat ca locuitorii cartierului in cauza „isi platesc utilitatile la Galati, iar in buletin au in continuare vechile adrese“. Mai departe, cu toata opozitia brailenilor, ANL continua sa construiasca in cartierul „Dimitrie Cantemir“ 96 de apartamente, care urmeaza sa fie date in folosinta in cursul acestui an. Concret, autoritatile „de la centru“ nu tin cont de penibilul conflict local si indeamna la reconciliere sub umbrela proiectului metropolitan. In acest sens, ministrul Laszlo Borbely a apreciat ca „divergentele dintre Galati si Braila trebuie sa inceteze. Cele doua municipii trebuie sa se unifice intr-o zona metropolitana. Nu stiu care va fi numele noului oras, dar trebuie sa unim cat mai repede, ca sa nu se mai certe atat“.

Razboi fiscal

Pana la noi ordine, cearta continua, iar de suferit au nu doar simplii cetateni, ci si investitorii care ar putea contribui la realizarea zonei metropolitane. Faptul ca acest proiect nu are deocamdata niciun fel de suport legal ridica probleme nu numai in ceea ce priveste plata utilitatilor sau cartile de identitate ale celor care au „ghinionul“ sa se afle in mijlocul „zonei de conflict“, ci si pentru cei care vor sa intervina in zona. Grav este ca problemele care se ivesc tin de colectarea taxelor si impozitelor, un domeniu ce ar trebui sa fie de mare interes pentru stat. Acesta ar trebui sa fie un motiv in plus pentru factorii de decizie, dar deocamdata reactia lor intarzie sa apara. In mod cert, proiectul vizand realizarea zonei metropolitane poate atrage investitii masive si automat taxe si impozite pe masura. In acest sens, primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae, a declarat cu mai multe ocazii ca investitorii ii bat la usa, dar, cum vine vorba despre bani, discutiile intra in impas din cauza impozitelor pe care acestia trebuie sa le plateasca. Impozite pe care brailenii se simt datori sa le revendice intrucat terenurile vizate pentru constructii le apartin. La aceste cereri ale brailenilor, primarul Nicolae a replicat ca „terenul a fost dat in administrarea Galatiului, asa ca brailenii nu pot emite pretentii“. I-a raspuns imediat prefectul judetului Braila, Nicolae Mitroi: daca galatenii nu se potolesc, ii va da in judecata si va demonstra ca acea suprafata de teren de 1.000 de hectare le este data doar in administrare, si nu in proprietate. In acest fel, „razboiul“ continua si trece dincolo de planul declarativ.

Proiect(il) imobiliar

Pe langa contestarea dreptului galatenilor de a construi in judetul Braila, autoritatile locale de aici fac si un alt fel de efort pentru a iesi din umbra marelui centru industrial din amonte de Dunare. Dupa doi ani de tatonari si negocieri, brailenii se lauda ca vor avea in curand nici mai mult, nici mai putin decat aeroportul pe care il viseaza de mult vecinii galateni si care, cu siguranta, va fi o parte importanta a proiectului metropolitan. Dupa o perioada lunga de tatonari si negocieri, Guvernul a decis sa transfere fostul aeroport militar din comuna braileana Ianca din administrarea Ministerului Apararii Nationale in cea a Consiliului Judetean Braila. Artizanul acestui „transfer“ de rasunet este insusi presedintele acestui for brailean, Gheorghe Bunea-Stancu: „Ma chinuiesc de doi ani sa iau aeroportul si abia acum am reusit. Ca sa reusesc sa-l iau a trebuit sa dau declaratii ca nu-l mai vreau, ca nu ma intereseaza… Asa e-n tara noastra, cand unu’ vrea sa faca ceva, se gaseste altul sa-i dea in cap“. Tot el zice ca actuala pista va fi prelungita si modernizata si ca in primavara va deveni operabil pentru avioane mici si mijlocii, iar peste un timp brailenii vor putea primi la aterizare avioane Boeing 737 si Airbus 320. Fabulatie sau nu, ramane de vazut. Cert e ca brailenii nu accepta si nu asteapta sa-i inghita Galatiul - isi dezvolta si ei urbea. In acest sens, merita mentionat un alt proiect imobiliar din Braila, pentru realizarea caruia se zbate chiar primarul Constantin Cibu. Este vorba despre construirea unui cartier in zona unei unitati militare din oras, mai precis in zona cunoscuta sub numele de „Caporal Musat“. Edilii braileni au inaintat o cerere catre Ministerul Apararii, iar cu ocazia unei vizite in localitate, ministrul Teodor Melescanu a declarat ca este adeptul unor astfel de transferuri de terenuri si ca spera ca intr-o perioada foarte scurta de timp sa se realizeze acest proiect. Totusi, brailenii pot sa ia „pe loc repaus“, pentru ca „Saptamana Financiara“ a aflat de la Directia Domenii si Infrastructuri a MApN ca unitatea in cauza se afla de circa un an in conservare, iar cele aproximativ 10 hectare si jumatate ale cazarmei nu vor ajunge curand in administrarea primariei brailene.

Pace prin institutionalizare

O solutie pentru rezolvarea problemelor inregistrate la nivel local, atat in Galati, cat si in Braila, ar fi ca proiectul metropolitan sa capete in sfarsit un statut legal. Conturul a fost deja trasat, in Parlament existand o propunere legislativa privind zona metropolitana Braila-Galati. Aceasta este sprijinita unitar de reprezentantii celor doua judete, semn ca interesul comun trezeste mintea de pe urma a romanului. Daca legea iese, vor fi create premise concrete pentru ducerea la indeplinire a proiectului, intrucat aceasta ar rezolva toate problemele legate de transferurile de terenuri, autoritatea asupra acestora, fiscalitatea in zona, administrarea diverselor obiective etc. Totodata, aceasta este singura solutie pentru eliminarea diferendelor istorice dintre braileni si galateni, pentru gasirea unei cai de comunicare in egala masura obiectiva si constructiva. Pana atunci, unirea dintre cele doua localitati s-a realizat partial in domeniul invatamantului (Universitatea Dunarea de Jos din Galati inaugurand, in urma cu cativa ani, o facultate de inginerie la Braila) si in domeniul cultural (actorii teatrelor din Galati si Braila fiind cooptati in spectacole din ambele localitati).

Primul proiect metropolitan

Comunistii au fost primii care au incercat, inca din anii ’60, infiintarea unei unitati teritorial-administrative care sa cuprinda orasele Braila si Galati. Aceasta urma sa includa cele doua municipii si zonele adiacente, insa nu si restul regiunii. Era, practic, inceputul proiectului metropolitan Braila-Galati, o propunere a liderului comunist Constantin Dascalescu, diriguitor pentru o perioada al Galatiului. La vremea respectiva, propunerea a fost respinsa, in principal din cauza combinatului siderurgic si, nu in ultimul rand, a faptului ca brailenii nu voiau in ruptul capului sa devina „galateni“. Proiectul promovat de Dascalescu prevedea dezvoltarea rapida a infrastructurii in zona, prin construirea de drumuri noi, transport in comun unic, construirea unui aeroport, a unui port civil cu potential turistic, iar pe terenul dintre Braila si Galati urmau sa fie construite apartamente si, desigur, diverse obiective industriale. Fie si numai in ceea ce priveste transportul in comun, edilii galateni purtasera negocieri cu firma elvetiana Asea Brown Bovery (ABB) pentru a cumpara tramvaie ultramoderne, care sa circule pe o linie speciala rapida intre cele doua orase. Toate socotelile s-au naruit din lipsa banilor, deoarece impartirea administrativ-teritoriala de atunci prevedea ca fondurile destinate dezvoltarii celor doua orase sa se distribuie de la Galati. Si, pe principiul cine imparte, parte-si face, 90% din bani ramaneau la Galati, iar „firmiturile“ mergeau la Braila. Acest aspect este confirmat de prof. dr. ing. Octavian Cosovliu, implicat direct in dezvoltarea urbei, in calitate de proiectant al mai multor cartiere de locuinte atat in Galati, cat si in Braila: „Noi, ca institut de proiectare, stiam primii cine era principalul beneficiar al fondurilor. La Galati se faceau cate 2.000-2.500 de apartamente anual, apoi cate 4.000-5.000 de apartamente pe an, in timp ce la Braila cele mai mari proiecte numarau doar 150-200 de locuinte“. Diferenta dintre Galati si Braila s-a marit considerabil odata cu plasarea in Galati a combinatului siderurgic, moment in care balanta industriala si implicit dezvoltarea economica i-a avantajat net pe galateni.

http://www.sfin.ro/articol_11687/proiec ... an___.html

Link to comment
Share on other sites

Eeee, parcă aşa mai merge ... un proiect de lege făcut şi de brăileni şi de gălăţeni, un program de dezvoltare făcut în baza legii ... e altceva, ai cu cine sta de vorbă. Poate se vor uni chiar, cele două judeţe. Despte noua denumire, nici o problemă, aşa cum există Bistriţa-Năsăud, de ce n-ar exista Brăila-Galaţi? Sau poate preferaţi Galaţi-Brăila? :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Conflictul continuă să facă valuri în presa naţională

Dezvoltarea imobiliară a Galaţiului – limitată de lipsa terenurilor şi de procesele cu Brăila* În zona centrală a oraşului, un metru pătrat de teren costă între 500 şi 600 de euro * 1.000 de hectare au fost „rupte” din coasta judeţului Brăila pentru dezvoltare şi unificare

Dezvoltarea imobiliară a Galaţiului – limitată de lipsa terenurilor şi de procesele cu Brăila

Galaţiul, oraş industrial cu aproape 350.000 de locuitori, se află în situaţia ingrată de a nu se putea dezvolta din punct de vedere imobiliar. Faptul că municipiul de la Dunăre este flancat de ape pe trei laturi, Prutul la est şi Siretul la vest – în ale căror lunci nu sunt terenuri pe care se poate construi, precum şi lacul Brateş în partea de nord, face ca dezvoltarea imobiliară să fie limitată. Ieşirea spre Bârlad şi Iaşi a Galaţiului, de-a lungul DN26 şi până în dreptul comunei Vânători este singura direcţie pe care se mai poate dezvolta oraşul. Pe partea stângă a şoselei, după hipermarketul Metro, fosta pistă de aterizare a aeroclubului ”Pegasus” a fost parcelată şi transformată în loturi pentru locuinţe individuale de tip vilă. În această zonă, preţurile variază între 55 şi 100 de euro pe metrul pătrat, iar amplasamentele au avantajul că utilităţile se află în apropiere, precum şi ieşirea rapidă la un drum naţional.

500 de euro pe metru pătrat – cel mai mare preţ

Pe aceeaşi direcţie, nord-vest, se dezvoltă o zonă rezidenţială pe aleea Arcaşilor. Odată cu interesul fondurilor de investiţii pentru această zonă, preţurile terenurilor au crescut, fiind cuprinse între 75 şi 220 euro pe metrul pătrat. În zona veche a oraşului apar rar suprafeţe de teren propice unor investiţii imobiliare, preţurile oscilând aici între 250 şi 450 de euro pe metru pătrat. Foarte important este faptul că, din cauza solului argilos şi cu pânza freatică foarte sus, terenurile din oraş nu sunt propice contrucţiilor înalte, doar în situaţia în care se găseşte o soluţie tehnică adecvată pentru fundaţie. Cele mai scumpe terenuri din Galaţi se află pe Faleza Superioară a Dunării. Aici preţurile ating şi 500 de euro pe metru pătrat, dar suprafeţele disponibile nu depăşesc 500 mp. Conform agenţilor imobiliari care operează în zonă, în cel mai scurt timp preţurile acestor terenuri vor creşte semnificativ, din cauza interesului deosebit arătat de câteva fonduri de investiţii, dar mai ales de faptul că alte cinci linii de hipermarketuri caută să-şi deschidă afaceri în Galaţi.

Megalopolisul Galaţi-Brăila - şansa unei dezvoltări imobiliare reale în zonă

Posibilitatea limitată de dezvoltare imobiliară a Galaţiului a făcut să fie lansat un proiect îndrăzneţ de unire a Brăilei cu Galaţiul. În urmă cu patru ani, municipalitatea Galaţiului a primit, prin hotărâre de guvern 1.000 de hectare din suprafaţa judeţului Brăila, urmând ca acesta să fie primul pas pentru unirea celor două oraşe. Consiliul Local Galaţi a investit aici peste 30 milioane de euro doar pentru supraînălţarea terenului, aflat în lunca Dunării şi pentru infrastructură. După ce au fost construite primele blocuri de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), autorităţile brăilene au început să atace în instanţă statutul terenului şi autorizaţiile de construcţie emise de municipalitatea vecină. Toate aceste procese au stopat dezvoltarea imobiliară din zonă, singura şansă pe care o mai are Galaţiul de a se dezvolta pe o direcţie generoasă. Cu ocazia acestui conflict între cele două autorităţi vecine, lanţul de hipermarketuri Carrefour a renunţat la a mai construi un magazin situat între Galaţi şi Brăila. În schimb, pe un teren din intravilanul Galaţiului, aflat în vecinătatea viitoarei aglomerări urbane, Selgros şi Real şi-au deschis magazine situate gard în gard, urmărind captarea clienţilor din cele două oraşe.

http://www.gandul.info/supliment-propri ... 57;2361620

Link to comment
Share on other sites

Şi se pare că de la Centru se impulsionează găsirea unei căi de rezolvare

Problema cartierului Cantemir ar putea fi rezolvata de la nivel central

Prefectul judetului Galati sustine ca, desi la nivel declarativ autoritatile din cele doua orase s-au pronuntat pentru un asemenea proiect, practic nu se doreste ca acesta sa devina realitate

Dupa ce presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, i-a cerut premierului sa medieze conflictul dintre Galati si Braila in privinta noului cartier al Galatiului, Calin Popescu Tariceanu i-a cerut prefectului Galatiului, Mihai Capra, sa incerce gasirea unei solutii prin discutii intre autoritatile din cele doua judete. Reamintim ca o asemenea intalnire a mai avut loc, dar niciuna dintre parti nu a luat vreo masura pentru punerea in practica a proiectului privind crearea unei zone metropolitane, desi s-a semnat si o intelegere in acest sens. “Trebuie sa asezam din nou la aceeasi masa autoritatile locale din cele doua judete, pentru ca este pacat sa pierdem o asemenea oportunitate. Daca acest lucru nu va fi posibil, se va trece la o rezolvare pe cale centrala a problemei, prin modificarea legii”, a declarat Mihai Capra.

Exacerbarea “nationalismului judetean”

Desi spera ca proiectul privind zona metropolitana sa devina intr-o zi realitate, prefectul judetului Galati nu s-a sfiit sa declare ca este putin probabil ca acesta sa fie realizat, cel putin pana la alegerile locale din 2008. “Toti spun ca sunt de acord cu acest proiect, dar nu este adevarat. Nu se doreste un asemenea lucru, desi la nivel declarativ se afirma contrariul. Cred ca pana la alegerile locale nu se va face nimic pentru ca este si o chestiune electorala. Problema cartierului Cantemir a ajuns o exacerbare a unui nationalism judetean”, a precizat cu ironie reprezentantul Guvernului in teritoriu.

In cazul in care varianta intelegerii amiabile intre autoritatile din Galati si Braila nu se va dovedi viabila, Guvernul are in plan o modificare a legislatiei pentru crearea unei zone metropolitane intre doua unitati administrative.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

Zic că sunt şi la Galaţi şi la Brăila, oameni politici cu capul pe umeri care să găsească până la urmă calea de mijloc. Pentru noi, gălăţenii, e o necesitate unirea cu Brăila. ŞI până la urmă şi ei au de câştigat.

Link to comment
Share on other sites

Revelaţii la nivel înalt

TĂRICEANU A DESCOPERIT ROATA

ÎN CARTIERUL SIRET!

La un an fără două săptămâni de la celebra întâlnire dintre autorităţile gălăţene şi brăilene, în care s‑a semnat protocolul de colaborare privind înfiinţarea unei zone de dezvoltare intercomunitară situată între cele două municipii, prefectul judeţului Galaţi, Mihai Capră, a vorbit despre necesitatea rezolvării "pe cale amiabilă" a situaţiei tensionate, create de construcţiile din cartierul Dimitrie Cantemir. Soluţia i‑a fost sugerată chiar de către primul ministru Călin Popescu Tăriceanu, îngrijorat, se pare, de situaţia creată, la şase ani de la decizia Guvernului de a da în administrare Galaţiului mia de ha pentru cartierul Siret şi la aproape trei luni până la alegerile locale...

Prefectul judeţului Galaţi, Mihai Capră, a ajuns la concluzia că numai prin înţelegere se poate ajunge la un acord între Galaţi şi Brăila, după ce a participat, la Bucureşti, la o şedinţă prezidată de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Informat, se pare, despre situaţia din cartierul ANL, primul ministru le‑a solicitat prefecţilor de Galaţi şi Brăila să găsească soluţii pentru a nu pierde această oportunitate de dezvoltare economică a celor două oraşe, doar din cauza orgoliilor. Trecând peste faptul că premierul a descoperit roata � că numai câtă cerneală a curs în "Viaţa liberă", scriind despre această soluţie de bun‑simţ! ‑, este greu de crezut că de această dată autorităţile din Galaţi şi Brăila se vor aşeza, în sfârşit, la masa discuţiilor. De altfel, nici prefectul Mihai Capră � care, disciplinat, a promis că va lua legătura cu colega sa de la Brăila pentru a stabili o întâlnire � nu mai crede în minuni: "Sincer, cred că până în alegerile locale, muncim degeaba� Sper ca după alegeri lucrurile să se liniştească, pentru că acum, mă tem că au şi o turnură electorală, cu exacerbarea naţionalismului local". Poate că da, dar anul trecut, pe 17 februarie, când în sala mare a prefecturii autorităţile celor două judeţe vecine şi‑au strâns, călduros, mâinile, nu era an electoral. De unde se vede că actualul context electoral nu face altceva decât să dezvolte animozităţile care oricum existau.

Ghinionul nostru: o zonă cu "antagonisme ancestrale"

Prefectul a confirmat că sunt probleme care nu se rezolvă din pricina orgoliilor locale şi prin răspunsul la întrebarea �De ce într‑un an de zile cele două oraşe nu au desemnat un consultant specializat care să întocmească documentaţia necesară constituirii asociaţiei intercomunitare, aşa cum se stabilise în protocol?". "De ce?, pentru că nu a căutat nimeni o astfel de firmă", a răspuns reprezentantul Guvernului în teritoriu, precizând că fie şi în lipsa unei legislaţii privind constituirea zonelor metropolitane cele două administraţii puteau conlucra, pentru că "nu există nicio lege care să le interzică aşa ceva. (�) Problema, în privinţa colaborărilor, apare când este vorba despre asocierea a două localităţi din două judeţe diferite şi vedeţi că lucrurile se complică mai ales într‑o astfel de zonă cu antagonisme ancestrale".

Podul este necesar, dar nu suficient...

În contextul potenţialului economic al zonei, care ar putea exploda dacă administraţiile locale ar fi de acord să colaboreze, prefectul s‑a referit şi la oportunitatea construirii unui pod peste Dunăre: "Este de aşteptat ca tulcenii să‑şi dorească aşa ceva (un pod de la Galaţi), dar lucrurile stau altfel. Există un studiu făcut pentru zona aceea (Brăila) cu japonezii, există nişte paşi importanţi făcuţi acolo şi am înţeles că din considerente tehnice s‑a ales acea zonă, deoarece se pretează mai bine la construirea podului, sunt amănunte tehnice. Desigur, dacă ar fi tehnic posibil, mi‑ar plăcea să se facă la Galaţi, dar suntem rămaşi în urmă, ar trebui să facem alt studiu... Indiferent cine va face podul, eu aş fi mulţumit să se facă, deoarece ar însemna mult pentru comunitatea locală".

Cât priveşte reţinerea Ministerului Transporturilor faţă de un astfel de proiect care nu ar fi rentabil, Mihai Capră are alte opinii: "Se spunea la minister că nu ar fi suficiente curse care să justifice traversarea podului, dar când a fost viitura pe Dunăre, iar la Galaţi era singurul bac operaţional, vă amintiţi ce cozi erau? În plus, acum numeri maşinile care trec cu bacul, dar dacă ai avea podul, nu poate cineva să spună că nu s‑ar dubla numărul autovehiculelor". Concluzia? Dorinţă să fie, că soluţii se găsesc.

Sursa: Viaţa Liberă, autor Maria Măndiţă

Ăştia îngraşă porcul în ajun? Până acum ce-au păzit? Da', las' că tot e bine. Poate pun ceva cap la cap şi vine unul mai ambiţios după ei ...

Link to comment
Share on other sites

18 februarie, ziua cea mai lungă

Prefectul judetului Braila, Mihaela Marcu, a anuntat ca, pe data de 18 februarie, va avea loc o intalnire intre reprezentantii Galatiului si cei ai Brailei pe tema polilor de crestere economica, ocazie cu care spera ca cei implicati vor renunta la orgolii si vor face ceva pentru atragerea de fonduri pentru aceasta zona.

Vorbind despre problemele care ii macina pe galateni si braileni, prefectul Galatiului, Mihai Capra, nu s-a aratat deloc optimist, in schimb omologul sau brailean, Mihaela Marcu, spera ca autoritatile din cele doua judete pot gasi resursele necesare pentru a se intelege astfel incat sa poata accesa fonduri care sa dezvolte aceasta zona. Aceasta a declarat ca, cel putin din partea prefectului Mihai Capra, a vazut deschidere in acest sens. Marcu a explicat ca, la recenta intalnire, de la sfirsitul lunii trecute, dintre prefecti si reprezentantii Guvernului, a facut front comun cu Mihai Capra pentru a-l convinge pe ministrul Transporturilor sa prinda si Braila, si Galati in planul de construire a unor noi drumuri nationale: „Oricum, am vazut ca e deschidere din partea prefectului de Galati si am stabilit in acest sens data unei prime discutii pe tema polilor de crestere economica regionali, din care Braila si Galati fac parte. Se va intampla pe data de 18 februarie, la Braila". Mihaela Marcu a mai adaugat ca, de altfel, si primul ministru a dat dispozitie ca, in cadrul intrunirii cu ministrii, in special cu cel al Administratiei, sa se discute despre cartierul rezidential dintre Braila si Galati.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=13

Link to comment
Share on other sites

"Ma indoiesc ca o sa iasa Primariei Galati chestia asta si e evident ca a pacalit electoratul galatean"

De aproape cinci ani de zile, cele 1.000 de hectare de pe raza judetului Braila, atribuite Galatiului printr-o hotarare de guvern, au incins spiritele intre cele doua administratii. De modul in care se rezolva acest conflict depinde soarta a cateva sute de persoane care au primit locuinte acolo, dar care le-ar putea pierde daca se aplica legea. De ce? Asta am incercat sa aflam de la Mihai Tudose, deputat PSD de Braila, care spune ca Galatiul are o mare problema pentru ca a incalcat legea, ca Braila nu cauta razbunare, ci doar intrarea in legalitate, dar nici solutiile avansate de primar nu sunt viabile, ci sunt menite doar sa induca pe toata lumea in eroare, lungind problema la nesfarsit.

"Poate ca s-a sperat ca lucrurile nu se vad, s-a sperat ca se vor gasi solutii «a la Romania»"

- Inceput acum cinci ani de zile, conflictul dintre Galati si Braila, legat de cartierul Cantemir, a ajuns intr-un punct critic. De ce credeti ca s-a ajuns in aceasta situatie?

- S-a plecat prost, s-a plecat ignorand orice efect in timp al actiunii initiale, ignorand niste principii foarte clare in orice management, anticiparea rezultatelor unei decizii administrative, plecand de la premisa ca, daca o entitate administrativ-teritoriala construieste ceva pe teritoriul altei unitati administrativ-teritoriale, are drept de viata si de moarte si din punct de vedere legal asupra acestor zone. Poate ca s-a sperat ca lucrurile nu se vad, s-a sperat ca se vor gasi solutii "a la Romania" ca sa zic asa, si se dovedeste ca lucrurile chiar au functionat pana la un punct, dar nu poti sa ascunzi un elefant intr-un cires, pentru ca vine iarna, pica frunzele si ramai cu elefantul expus. Suntem acum in aceasta situatie, a venit iarna, au picat frunzele si Primaria Galati e cu elefantul in cires si nu mai stie ce sa faca cu el si acum da vina pe toata lumea ca-i ciresul mic, ca altcineva e de vina ca au picat frunzele, ca de fapt elefantul trebuia gestionat impreuna cu proprietarul ciresului... in conditiile in care ei niciodata nu au recunoscut ca este elefantul lor si ca ei au binevoit sa-l suie in acel cires.

- Credeti ca, in conditiile actuale, cand se apropie campania electorala, se va incerca oarecum solutionarea problemei, macar asa, de ochii lumii?

- Da, in mod cert da. De catre autoritatile din Galati, responsabile de elefantul de mai devreme. Dar singura solutie pe care o au si pe care am observat-o pe canalele media e ca se incearca o pasare de pisica si ca ei nu pot intra in legalitate pentru ca nu se vrea. Si toate schimburile astea propuse, ca, vezi Doamne, daca ne-ar da ei noua o feliuta din salamul lor, n-am mai fi nici noi dispusi sa ne uitam la termenul de valabilitate depasit al mezelului respectiv... Cam pe aici sunt lucrurile. Deci Braila nu are nicio competenta in a rezolva problemele de incalcare a legalitatii care au fost savarsite acolo, si ale ambitiilor, m-as feri sa spun prostesti, ale ambitiilor de a dovedi ca tu esti mare, tare si faci ce vrei, cand vrei, unde vrei, in pofida la orice. N-a fost vorba de a face ceva in pofida Brailei, ci de a face ceva in pofida legii, incepand cu celebrele si primele autorizatii de constructie date acolo. Mai departe totul e o varza, nici macar cu carne, este o varza. Dar acum, evident, in campania electorala se spune ca intentia a fost buna si nu a iesit din cauza celorlalti. E ca acea reclama de la televizor: nu-i de la noi, e de la ei.

"Daca le da buletine Braila, fiindca ei locuiesc in Braila, daca vor domiciliul acolo, in secunda imediat urmatoare ei pierd casa"

- In conditiile in care situatia dureaza de circa doua mandate, ce credeti ca se va intampla imediat dupa alegeri, pentru ca se schimba administratia?

- Cineva va trebui sa raspunda. Si nu vorbesc neaparat de o raspundere legala. E vorba, pana la urma, si de o raspundere politica, de o raspundere in fata electoratului. Nu poti sa pacalesti la nesfarsit pe toata lumea, poti sa pacalesti pe cate cineva, pentru o perioada limitata de timp, dar pe toata lumea, la nesfarsit, n-a iesit inca nimanui in istoria omenirii. Ma indoiesc ca o sa iasa Primariei Galati chestia asta si e evident ca a pacalit electoratul galatean. Si galatenii au fost pacaliti si zgandarind cumva orgoliul acestora: uite ce le-am facut noi brailenilor! Ok. Uite ce ne-au facut: ne-au luat 1.000 de hectare si spun "facem noi acolo o bucatica din Paris". Inteleg ca s-au dat niste repartitii, chiar niste terenuri, au fost instiintati ca li se dau acolo inainte de campanie... Evident ca n-au putut fi date, hotararea de guvern spune foarte clar ca acolo se fac doar locuinte sociale, nu si credit ipotecar prin ANL, aia nu mai e locuinta sociala, este cu totul si cu totul altceva, este orice, dar numai locuinta sociala nu. Deci singurul lucru, pe mia de hectare, pe care poate sa-l faca in baza acelei hotarari de guvern, este locuinta sociala. Acum, din nou, vine campania electorala, acolo locuiesc vreo 500 de oameni, daca am inteles eu bine, oameni care n-au buletine, care, daca le da buletine Braila, fiindca ei locuiesc in Braila, daca vor domiciliul acolo, in secunda imediat urmatoare ei pierd casa, fiindca nu mai respecta conditiile in baza carora le-a fost acordata locuinta respectiva si deja intram intr-o zona cam nebuneasca. Inclusiv cu denumirea e o problema! Daca noi doi cumparam o strada in Londra nu inseamna ca o denumim cum vrem noi, numele strazii si al cartierului sunt stabilite de administratia locala. Poate comuna Vadeni sau altcineva vrea sa denumeasca acel cartier altfel. Fortarea este absolut imensa si pe mine ma bucura, daca vreti, schimbarea doctrinei prefectului Mihai Capra. Acesta, acum doi-trei ani, insista ca e cusera treaba, ca e in regula si ca nu e nicio problema. Intre timp si-a revizuit opinia, corect. A citit si el o lege.

"Adica sa dea jumate cui? Da jumate spaga sau cum? Da jumate din teren spaga ca noi sa inchidem ochii? Noi nu trebuie sa inchidem ochii"

- Am inteles ca prefectul Mihai Capra afirma la un moment dat ca Galatiul s-a angajat ca va sustine Braila pentru ca aceasta, la randul sau, sa primeasca 1.000 de hectare, numai ca un deputat de Braila s-ar fi opus acestui demers. Se vorbea si de impartirea pe jumatate a celor 1.000 de hectare, daca nu obtine si Braila 1.000 de hectare de la stat.

- Iertati-ma, dar nu stiu care este deputatul de Braila care s-a opus. Daca domnia sa stie, eu zic ca trebuie s-o spuna. Dar asta nu rezolva cu nimic problema. Din 1.000 de hectare s-a construit pe o suta si ceva si, chiar daca le dau pe cele 900, problema pe care o au pe cele 100, infrastructura construita acolo, este aceeasi. Ei nu au o problema cu terenul gol, terenul gol este in proprietatea Galatiului prin hotarare de guvern, nu discutam despre calitatea de proprietar, dar un metru patrat daca-l mai au acolo pe care au construit un chiosc, pe ala trebuie sa aiba autorizatie de la Braila, isi plateste impozitele la Braila si asa mai departe, si, daca acolo locuieste un om, omul acela locuieste in Braila. Adica sa dea jumate cui? Da jumate spaga sau cum? Da jumate din teren spaga ca noi sa inchidem ochii? Noi nu trebuie sa inchidem ochii. Repet, nu Braila este entitatea, sau fiecare sau un parlamentar de Braila este cel in baza caruia sau in vointa caruia sta rezolvarea si intrarea in legalitate a ceea ce au facut acolo. Iar daca ma intrebati care e solutia, va spun sincer ca nu stiu. Solutia ar fi sa renunte la chestia asta si sa recunoasca ca au o problema.

"Asta nu impiedica ca niste oameni intregi la minte, din Braila si din Galati - si vorbesc si de oameni de afaceri - sa isi uneasca fortele"

- La randul sau, primarul Dumitru Nicolae spune ca ar fi primit de la un deputat de Braila, nu se stie daca acelasi, o scrisoare prin care i se propunea sa se intalneasca, sa se ajunga la o intelegere prin care Galatiul sa renunte la cele 1.000 de hectare de teren.

- Repet, noi avem o multime de bunavointa si chiar suntem constienti cu totii ca impreuna suntem mai puternici decat fiecare separat si ca putem reprezenta un pol de crestere importanta a tarii, fiind a doua aglomeratie urbana dupa Bucuresti. Daca ne unim eforturile. Dar vorbim despre ce putem face impreuna pe partea cealalta, pe celelalte 3.000 de hectare aflate intre Braila si Galati, nu neaparat pe mia aceasta de hectare. Aceasta mie de hectare este proprietatea Galatiului si ei au niste probleme pe care ei trebuie sa si le rezolve. N-avem niciun fel de atingere si amestec in aceasta zona.

- Stiti ca in ultimele doua saptamani au existat doua intalniri la Brasov pe tema unor astfel de aglomerari urbane si Braila nu a participat?

- Repet, se pot intalni o multime de oameni, intr-o multime de locuri, puteau sa se intalneasca si la Bruxelles, puteau sa se intalneasca oriunde, asta nu impiedica ca niste oameni intregi la minte, din Braila si din Galati - si vorbesc si de oameni de afaceri - sa-si uneasca fortele. Cresterea economica inseamna infrastructura, inseamna investitii in productie, lucruri pe care le fac oamenii de afaceri, nu entitatile politico-administrativ teritoriale ale celor doua judete. Ca toate treburile astea se intampla pe teritoriul judetului Braila... asta e viata. Un om de afaceri nu-si face fabrica undeva in functie de cat de inalt e primarul din localitatea respectiva, isi face fabrica undeva in functie de facilitatile din zona, de infrastructura, de impozite, de puterea de cumparare din zona, de o multime de alti factori. El face o afacere, nu face apostolat. Asta inseamna polul de crestere. In rest... daca ne pieptanam unii pe altii, nu facem nimic.

"E o situatie foarte clara acum, am inteles ca si justitia s-a pronuntat si s-a dovedit ca ce s-a facut pana acum a fost pe langa lege. Prefectul Capra inteleg ca si-a revenit si acum recunoaste"

- Tot prefectul Mihai Capra sustinea la un moment dat ca ar exista interese economice de grup si de o parte si de alta. Ce credeti despre acest lucru?

- Exact asta am accentuat. Dar interesele de grup economice depind de la ce nivel sunt. Daca sunt oameni de afaceri si acesti oameni de afaceri vor sa faca ceva si nu sunt lasati sa faca, intram intr-o alta zona. Dar, repet, e o problema. Incearca sa ascunda problema lor cu o alta problema. Daca sunt oameni de afaceri din Galati care au incercat sa faca ceva pe zona si nu au reusit, s-o spuna. Dar nici acolo, pe 3.000 de hectare, sa te apuci acum sa faci un bloc mare si eu sa ma apuc sa fac mai multe curti, mai vine unul si face o cresa, iar urmatorul creste porci... Totul se face pe baza unor discutii, cam ce s-ar putea face si ce potential de clienti avem pentru investitii, din Braila, din Galati, din Focsani, din Tulcea sau cine stie de unde, sa facem un plan al zonei. Se face pe baza unui plan de urbanism. Intai faci infrastructura, trebuie sa dimensionezi infrastructura ca atare si dupa aia sa scoti la licitatie locurile respective. Nimeni nu poate sa faca, chiar daca are teren in mijlocul orasului Galati, o fabrica de metalurgie. Poti fi sanatos cu dreptul tau de proprietate, dar exista in drept si abuzul de drept.

- Am inteles ca peste cateva zile, pe 18 februarie, prefectul de Braila a convocat o intalnire pe aceasta tema intre primarii, prefectii, sefii de consilii judetene din cele doua orase. Credeti ca ar fi bine ca mai multi oameni de afaceri sa fie chemati sa participe la aceasta dezbatere? Ar fi o solutie sau macar un pas pentru rezolvarea problemei?

- Cred ca ar fi o solutie. Ar fi o solutie exact in sensul ca acestia sa reprezinte motorul. Daca avem 20 de oameni de afaceri, sau 50 de oameni de afaceri, un om de afaceri, nu stiu, care sa spuna foarte clar: noi aici vrem sa facem o fabrica de impachetat nasturi rosii, uite atata de mare, uite asa, si tu vrei sa faci o fabrica de gaini si eu vreau sa fac patru blocuri, ne punem de acord si haideti sa incepem. Fiindca este vorba despre o strategie foarte dinamica, s-ar putea ca noi, administratia, politicul, noi toti ceilalti in afara celor din zona economica a investitorilor, sa stabilim ca acolo facem numai fabrici de masini, facem tot ce trebuie si dupa aia sa ne trezim ca, dupa ce le-am aprobat, sunt doi baieti care vor sa faca altceva. Trebuie sa fim dinamici, sa fim deschisi la minte si la dialog si, daca avem oameni pe zona care doresc sa faca ceva, sa mergem pe aceeasi zona.

- Si totusi in privinta cartierului Cantemir este o problema. Cine credeti ca este cu adevarat vinovat de aceasta problema si cum credeti ca s-ar putea rezolva?

- Dar ce problema avem? Braila nu are nicio problema in cartierul Cantemir, absolut nicio problema. Daca cineva considera ca este o problema faptul ca autoritatile brailene cer respectarea legii pe teritoriul judetului Braila, asta eu nu o consider o problema. Eu consider ca acest lucru este o normalitate. Iar cei care sunt vinovati de situatia in care s-a ajuns sunt cei care au incercat sa forteze legea. E o situatie foarte clara acum, am inteles ca si justitia s-a pronuntat si s-a dovedit ca ce s-a facut pana acum a fost pe langa lege. Prefectul Capra inteleg ca si-a revenit si acum recunoaste.

"Nu e problema Brailei ce face Galatiul, atata timp cat nu face si abuz de drept. De ce ne bagati si pe noi in greselile voastre?"

- Ce prevedeti pentru viitor, daca nu se va ajunge la o intelegere?

- Treaba celor care au vrut s-o faca! Adica unul face o greseala si avem o problema amandoi? Nu! Ai facut-o tu, ai o problema... Ce o sa patesti nu e problema mea! Tu stii ce ai facut, cat ai facut, cu ce intentie, nu stiu, nu e problema mea. Nu e problema Brailei ce face Galatiul, atata timp cat nu face si abuz de drept. De ce ne bagati si pe noi in greselile voastre? Pentru ca este o mare greseala ce se intampla acolo. Nu avem de ce sa ne impacam! Tu incalci legea si vrei ca eu sa ma impac cu tine?

- Din cate inteleg, Braila are tot interesul sa se inceapa sa se lucreze cat mai mult acolo pentru ca toate taxele si impozitele vin la Braila.

- Pai e normal, e pe teritoriul nostru si impozitul se plateste acolo!

- Primarul Dumitru Nicolae spune ca in zona Cantemir e nevoie si de utilitati gen magazine si ca asteapta si acum, de un an si jumatate, autorizatia pentru constructia Carrefour, care ar aduce unele dintre aceste utilitati.

- Nu pot sa dau autorizatie pentru Carrefour fiindca nu poti sa faci Carrefour acolo. Se incalca dreptul de proprietate pe care statul ti l-a dat pentru locuinte sociale, nu Carrefour. Carrefour nu e locuinta sociala nici macar pentru gandaci. Iar utilitatile despre care vorbeste Dumitru Nicolae, in conceptia ANL, inseamna infrastructura, pentru ca asa au cerut si asa li s-a dat, numai pentru locuinte. Le sugeram cu totii: modificati hotararea de guvern! Asta e singura solutie, iar nimeni nu mai are nicio problema. Primul pas in a depasi situatia este recunoasterea situatiei. Daca nu recunosti, n-ai cum sa te duci mai departe. Primul pas ca sa te tratezi este sa recunosti ca esti bolnav. Indiferent ce va face primarul Dumitru Nicolae, blocurile din Cantemir tot pe teritoriul judetului Braila vor fi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

Creste "marul discordiei" intre Galati si Braila

* Cartierul controversat dintre Galati si Braila se va mari in acest an cu 272 de apartamente in plus fata de cele 98 prevazute a fi construite in acest an.

Consiliul municipal Galati a reusit obtinerea unei noi finantari pentru construirea de locuinte ANL in cartierul "Dimitrie Cantemir, care este de 6 ani marul discordiei dintre autoritatile din Braila si Galati. "Aveam bani pentru 98 de apartamente, fonduri primite in luna decembrie si am mai primit acum fonduri pentru inca 92 de apartamente. Am mai solicitat sa ni se mai dea fonduri pentru alte 180 de apartamente ANL, ca mai avem proiecte. Sa speram ca vom si reusi sa facem acest lucru", a declarat primarul Galatiului, Dumitru Nicolae. Primarul Nicolae nu stie la cat se cifreaza noua alocare bugetara, dar spune ca ar fi vorba de vreo 20 de milioane de lei, pentru ca pretul unui apartament ANL se apropie in medie de doua sute de mii. Primaria Galati trebuie acum sa ceara autorizatie de construire a noilor blocuri de la primaria comunei brailene Zagna Vadeni, pe al carui teritoriu se afla noul cartier galatean. Deocamdata, edilii comunei brailene nu au habar de noua extindere a cartierului de pe teritoriul comunei lor: "Sa fie sanatosi, daca au obtinut finantare. Deocamdata, nu ni s-a cerut nici un fel de aviz de urbanism pentru construirea apartamentelor, spune viceprimarul din Zagna Vadeni, Marian Dimache. Noua "victorie" a primarului Dumitru Nicolae vine pe fondul acutizarii disputelor dintre autoritatile din Galati si Braila, dispute pe care a fost chemat sa le arbitreze chiar primul ministru Calin Popescu Tariceanu. Incurcatura dateaza din 2002, cand guvenul condus de Adrian Nastase a emis HG 512, prin care 1000 ha din patrimoniul ADS, aflate pe teritoriul judetului Braila, au fost trecute in administrarea municipiului Galati pentru construirea de locuinte si obiective sociale. Extinderea municipiului Galati pe teritoriul Brailei era un proiect care avea si ceva conotatii electorale, pentru ca primele blocuri ar fi trebuit sa fie date in folosinta in 2004, pentru a spori capitalul electoral al primarului Dumitru Nicolae si a PSD. Ideea nu era noua, pentru ca unirea Galatiului cu Braila printr-un nou cartier a fost un proiect la care s-a gandit Regele Carol I si a fost intentionata de Gheorghiu Dej, proiectul fiind reluat in 1999 de fostul presedinte al Uniunii Scriitorilor, regretatul Laurentiu Ulici, care era senator UFD de Braila. Chiar adversarii braileni ai acestui proiect sustin ca este generos, ca mai devreme sau mai tarziu ar trebui realizat, dar contesta modul in care s-a facut transferul de teren, fara ca autoritatile brailene sa afle ceva inainte de emiterea HG 512. Apoi, castigul electoral al PSD Galati din acest proiect edilitar, inseamna o pierdere electorala pentru PSD Braila, iar pesedistii braileni s-au vazut nevoiti sa declanseze un puternic razboi de "nationalism local" impotriva acestui proiect si a Galatiului. Acum se apropie un nou set de alegeri locale si parlamentare si controversele devin din ce in ce mai tensionate, presedintele CJ Braila si al PSD Braila, Gh. Bunea Stancu, a cerut recent medierea premierului Tariceanu, dar premierul nu a facut altceva decat sa le recomande celor doi prefecti sa ajunga la o intelegere. Un lucru imposibil, in conditiile in care partidele au intrat deja in calendarul electoral.

http://www.romanialibera.ro/a117902/cre ... raila.html

Link to comment
Share on other sites

ZONA METROPOLITANĂ ‑ SEMNIFICAŢII ŞI NECESITATE

Cu ocazia seminarului "Dezvoltarea metropolitană ‑ o provocare pentru administraţia publică locală" organizat la Braşov, a fost elaborată Carta albă a dezvoltării metropolitane în România, datată 29 noiembrie 2007, un document interesant ce arată preocupările celor care doresc să se implice în această acţiune.

Ce este deci o zonă metropolitană? O definiţie simplă şi generală ar putea fi exprimată astfel: un mare oraş ‑ metropola ‑ se asociază cu o serie de localităţi învecinate pentru a se dezvolta împreună, fiecare păstrându‑şi individualitatea administrativă.

Pe cât de lapidară este această explicaţie, tot pe atât de complicată pare să fie motivaţia de a demara procesul care să conducă la realizarea obiectivului definit astfel, în fond totul bazându-se pe o abordare integratoare a dezvoltării unor colectivităţi.

Spun se pare, deoarece, noi cei de rând, avem în vedere doar ceea ce se vede din presă, ceea ce discută responsabilii politici şi din conducerea administrativă.

Dar ştim noi oare ce gândesc oamenii, populaţia? Adică cei care ar trebui să fie primii interesaţi să înţeleagă şi, drept consecinţă, să fie implicaţi, să participe la dezbaterea şi la luarea deciziei legată de acest subiect.

Iată de ce mi se pare foarte important ca întreaga tematică să fie pusă în lumină, adică să fie prezentată public şi pe larg informaţia despre ce înseamnă o asociere complexă de tip metropolitan, pe ce se bazează şi ce experienţă există în acest domeniu. Pentru că există în adevăr o foarte valoroasă experienţă (mondială şi, în ultima vreme şi românească), în stare să dovedească elocvent faptul că orice zi pierdută este o mare pagubă pentru colectivităţile implicate.

Pornind de la ideea că cele două oraşe vecine, Brăila şi Galaţi, pot forma împreună un complex urbanistic, economic, social şi cultural excepţional, un adevărat şi important pol de creştere, luând în considerare, în acest caz, că se poate realiza un proces cu totul inedit, adică asocierea a două oraşe, fiecare cu localităţile învecinate, dar din două judeţe diferite, credem că, realmente merită să ne preocupe mai în detaliu această problemă.

Vorbeam mai sus de modelele existente; sunt foarte multe, cu deosebire în Europa, dar se vede că atunci când se iau în considerare avantajele evidente pentru o anumită colectivitate nu există bariere de niciun fel în stare să împiedice realizarea acestui concept. Poate cel mai complicat exemplu, evident la o altă scară, este cazul oraşelor Minneapolis şi Saint Paul din SUA. Organizate într‑o puternică zonă metropolitană, fiind denumite la început, adică în 1872, "Dual Cities", iar acum li se spune �Twin Cities" (oraşe gemene), ele cumulează un specific extrem de interesant. Astfel, rădăcinile lor sunt foarte diferite: Minneapolis de tradiţie scandinavă şi cu religie luterană, iar Saint Paul un oraş catolic cu antecedente germane, cumulează împreună aşezări nu numai din districte diferite, dar chiar din două state vecine. Aşa că, după cum se vede, atunci când primează interesul colectivităţii, totul este posibil.

Ne vom referi desigur şi la experienţa europeană, dar, pentru moment, aş dori să reţin atenţia doar cu un pasaj din ceea ce se cheamă �Carta de la Leipzig pentru Oraşe Europene Durabile" aprobată cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor europeni responsabili cu dezvoltarea urbană şi coeziunea teritorială de la Leipzig 24‑25 mai 2007, cităm:

"Politica de dezvoltare urbană integrată este un proces prin care sunt coordonate aspectele cheie de ordin spaţial, sectorial şi temporal. Implicarea actorilor economici, a factorilor interesaţi şi a opiniei publice este esenţială".

Iată de ce ne‑am propus să prezentăm, treptat, câteva aspecte semnificative, sperăm convingătoare, şi în stare să sensibilizeze opinia publică în legătură cu această problemă. Mai ales pentru faptul că, aşa cum am menţionat mai sus, există deja şi o anume experienţă la Iaşi, Constanţa, Oradea, foarte valoroasă mai mult prin amploarea pe care a început să o capete, decât prin rezultatele obţinute, evident şi datorită faptului că este o mişcare aflată abia la început.

Dr. Gelu Kahu

Link to comment
Share on other sites

Ideea nu era noua, pentru ca unirea Galatiului cu Braila printr-un nou cartier a fost un proiect la care s-a gandit Regele Carol I si a fost intentionata de Gheorghiu Dej, proiectul fiind reluat in 1999 de fostul presedinte al Uniunii Scriitorilor, regretatul Laurentiu Ulici, care era senator UFD de Braila.

O mai fi existând ceva prin arhive? Să vedem ce şi cum au gândit înaintaşii problema.

Link to comment
Share on other sites

Scandal între autorităţile din Galaţi şi Brăila pentru dreptul de proprietate asupra cartierului ANL

Autorităţile gălăţene şi cele din Brăila nu au reuşit nici luni, în cadrul unei întâlniri, să ajungă la un consens cu privire la dreptul de proprietate asupra cartierului ANL "Dimitire Cantemir", situat la graniţa dintre judeţe, situat în Bărila, dar dat în administrare, de Guvern, Galaţiului. Autorităţile brăilene s-au întâlnit, luni, cu cele din Brăila, după ce, în urmă cu două săptămâni, premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut să găsească o soluţie în privinţa carterului ANL "Dimitrie Cantemir". Brăilenii le-au cerut gălăţenilor să renunţe la jumătate din cele o mie de hectare de teren pe care aceştia din urmă le-au primit de la Guvern în judeţul Brăila pentru construcţia cartierului "Dimitrie Cantemir". "Nici brăilenii, nici gălăţenii nu vor renunţa. Soluţia este să împărţim cele o mie de hectare pe care se află cartierul dintre Galaţi şi Brăila în două, să facem un protocol comun şi să ajungem la o înţelegere", a declarat Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţului Brăila, la întâlnirea de luni dintre autorităţile celor două judeţe. Pretenţiile acestuia au fost respinse de gălăţeni, care nu sunt dispuşi să cedeze proprietatea, ci doar să discute despre dreptul de administrare. "Nu discutăm dreptul de proprietate al terenului, pentru că prin Hotarârea de Guvern cele o mie de hectare aparţin Galaţiului. Nu e corect, noi am venit să discutăm dreptul de administraţie pe acest teren şi nu cel de proprietate", a spus Mihai Capră, prefectul Galaţiului. După mai bine de o oră de discuţii aprinse, s-a convenit ca solicitările brăilenilor să fie formulate în scris, iar apoi analizate de gălăţeni. Prin Hotărârea de Guvern nr.5121 din 23.05.2002 s-a aprobat transmiterea unui teren în suprafaţă de 1.000 hectare, situat în judeţul Brăila, din proprietatea privată a statului şi din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului în proprietatea publică a municipiului Galaţi şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Galaţi, pentru construcţia de locuinţe sociale. Terenul aparţinea comunei brăilene Vădeni şi este situat în imediata vecinătate a municipiului Galaţi, pe malul drept al râului Siret. Autorităţile brăilene au contestat dreptul gălăţenilor de a emite certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie pentru Cartierul de locuinţe "DimitrieCantemir", invocând că sunt încălcate prevederile legale privitor la competenţa teritorială. În prezent, aceste documente sunt eliberate de autorităţile brăilene. Investiţiile în Cartierul "Dimitri Cantermir" depăşesc deja 20 de milioane de euro, fiind ridicate 247 de apartamente ANL, alte 190 fiind în lucru. În urmă cu un an, autorităţile din cele două judeţe purtau aceeaşi discuţie, promiţând că vor colabora pentru dezvoltarea unei Zone Metropolitane. De atunci nu s-a întreprins nimic. Mai mult, au existat mereu contre verbale pe acestă temă între Dumitru Nicolae, primarul Galaţiului, şi Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţului Brăila, deşi amândoi fac parte din acelaşi partid, PSD.

http://www.mediafax.ro/

Link to comment
Share on other sites

În urmă cu un an, autorităţile din cele două judeţe purtau aceeaşi discuţie, promiţând că vor colabora pentru dezvoltarea unei Zone Metropolitane. De atunci nu s-a întreprins nimic.

După umila mea părere, acest cartier e chiar începutul zonei metropolitane. Dar e prea sub nasul lor, să vadă asta ...

Link to comment
Share on other sites

"Trebuie să câştige toţi partenerii"

- a declarat prefectul Mihai Capră, ieri, după consfătuirea cu primarul şi consilierii locali

Prefectul judeţului, Mihai Capră, s-a întâlnit ieri seară cu primarul Dumitru Nicolae şi consilierii locali pentru a discuta pe tema Cartierului Dimitrie Cantemir. Prefectul a dorit să afle poziţia fiecăruia din cei 20 de consilieri care au participat (din cei 27 pe care îi avem) despre viitorul acestei investiţii. "Părerile au fost diverse. S-a conturat ideea că se doreşte, indiscutabil, găsirea unei soluţii de colaborare cu vecinii şi colegii din judeţul Brăila, în aşa fel încât să asigurăm o dezvoltare a zonei respective în interesul celor două comunităţi şi să beneficiem de toate oportunităţile pe care zona le prezintă. Avem din partea Guvernului susţinere că în cazul în care între cele două autorităţi se va găsi o soluţie, Guvernul va crea cadrul legal pentru a autoriza ceea ce noi vom hotărî. Aşteptăm un punct de vedere oficial al CJ, după care voi face, din nou o informare către colegii din CL şi vom avea un punct de vedere la dorinţele colegilor din Brăila, şi va începe o negociere ca în orice afacere", a declarat prefectul. Mihai Capră este de părere că taxele şi impozitele care se încasează din această zonă să fie reinvestite acolo. Cât despre propunerea concretă a preşedintelui CJ Brăila, Bunea Stancu, atât prefectul cât şi aleşii sunt de părere că într-o afacere fiecare trebuie să câştige: "Ideea care s-a desprins din discuţiile cu consilierii este aceea pe care eu am spus-o intuitiv ieri: într-o afacere cinstită trebuie să câştige toţi partenerii. Dacă nu câştigă decât un partener, aia nu e afacere cinstită, aia se numeşte altfel, nu e locul să spun acum. În momentul în care se pune problema să cedăm 500 de hectare pe care noi le avem în proprietate, trebuie să vedem ce obţinem în schimb. E o chestie de logică elementară. Ei chestiunea asta nu e clarificată. Poate, sper ca prin oferta care ni se va face de către Consiliul Judeţean să aflăm şi răspunsul la întrebarea asta, şi sigur o vom studia. Să vedem dacă ce ni se oferă în schimb merită trocul!", a spus prefectul fără a da detalii despre cum ar trebui să sune oferta brăilenilor pentru a fi tentantă. Cât despre modificarea graniţelor localităţilor, nici gând: "Vedeţi ce se întâmplă acum în Europa, precedentul Kosovo, problema să modificăm limitele teritoriale ale judeţelor nici nu trebuie adusă în discuţie. Sunt alte zone în ţară mult mai sensibile decât Galaţi Brăila".

Primarul Dumitru Nicolae este însă optimist: "Brăilenii au pornit spre noi, noi am pornit cu locuinţele spre ei şi ajungem într-o zi când vom face cârciuma la limita de demarcare cu o masă steagul brăilenilor în stânga, al nostru în dreapta"�

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22223

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jumi-juma si facem pace!

Consiliul Judetului Braila a aprobat o hotarare vizand trecerea in proprietatea proprie a 500 din cele 1.000 ha aflate in proprietatea municipiului Galati, brailenii renuntand in schimb la orice pretentie asupra infrastructurii sau imobilelor construite de galateni. In cazul in care consilierii locali galateni isi dau acordul, intelegerea ar putea fi perfectata.

Propunerea brailenilor vizand cartierul Cantemir a ajuns vineri la Prefectura Galati. In principiu, brailenii doresc sa li se recunoasca proprietatea asupra unei jumatati din suprafata de 1.000 ha trecuta in proprietatea municipiului Galati, pastrand doar dreptul de a elibera autorizatii de constructie in zona respectiva.

“Nu dorim nimic din ceea ce inseamna partea de infrastructura si imobilele construite acolo. Ne rezervam doar dreptul de a elibera autorizatii de constructie, pentru ca reprezinta o sursa de venit la bugetul judetean. Consiliul Judetului Braila a adoptat si o hotarare in acest sens, care a fost trimisa Primariei Galati. Daca galatenii sunt de acord, o sa incheiem odata toata discutia asta interminabila, ca sa ne putem concentra pe dezvoltarea noastra comuna”, ne-a declarat presedintele Consiliului Judetului Braila, Gheorghe Bunea Stancu.

Liber la investitori

Cea mai importanta divergenta dintre autoritatile din Galati si Braila se pare ca si-a gasit totusi rezolvarea. Prefectul judetului Galati, Mihai Capra, sustinea zilele trecute ca brailenii au interpretat textul hotararii de Guvern 512/2002 intr-un maniera proprie, conform careia pe cele 1.000 ha nu s-ar putea construi decat locuinte sociale.

“Nu dorim sa construim un ghetou acolo”, preciza reprezentantul Guvernului in teritoriu. Presedintele CJ Braila si-a nuantat vineri pozitia, declarand ca “suntem intru totul de acord pentru eliberarea de autorizatii de constructie atat pentru investitori, dar si pentru constructia de magazine si cele necesare populatiei din zona. Este si in interesul brailenilor, si al galatenilor”.

Contactat de noi, prefectul Mihai Capra a refuzat deocamdata sa dea o declaratie pe marginea propunerii inaintate de braileni, limitandu-se sa spuna ca “inca studiem oferta”. Reprezentantul Guvernului in teritoriu ne-a precizat ca isi va face cunoscuta pozitia in legatura cu cartierul Cantemir dupa ce oferta depusa de CJ Braila va fi studiata de consilierii locali galateni.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=11

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zona metropolitana, blocata de conflictele dintre administratii

Dezvoltarea zonei metropoliatane Braila-Galati este blocata in prezent de conflictul dintre administratiile celor doua orase, a declarat Mihai Capra, prefectul judetului Galati. Oferta autoritatilor brailene pentru cele 500 hectare din proprietatea municipiului Galati, pentru a dezvolta o zona metropolitana, estelipsita de avantaje pentru galateni, apreciaza Capra.

Consiliul Local Galati este proprietarul unei suprafete de 1.000 ha in interiorul judetului Braila, in baza unei hotarari guvernamentale, emisa de Cabinetul Nastase in mai 2002. Autoritatile brailene vor sa obtina acum jumatate din aceasta suprafata ca si conditie prioritara pentru continuarea demersurilor comune de dezvoltare a zonei metropolitane Galati-Braila. Initiativa este blocata de conflictele dintre cele doua administratii pe marginea dreptului de administrare a terenului. Oferta ce insoteste aceasta solicitare este considerata, lipsita de avantaje pentru Galati. "Propunerea Consiliului Judetean Braila creeaza posibilitatea ca administratiile publice locale din Braila si Galati, prin protocolul ce se va incheia ca urmare a impartirii echitabile a suprafetei de teren mentionate, sa promoveze un proiect de act normativ ce urmeaza a fi inaintat Guvernului Romaniei prin care sa se modifice prevederile Hotararii de Guvern nr. 512 din 2002, in sensul crearii posibilitatii de construire si a altor obiective economice de interes pentru dezvoltarea zonei pe langa locuinte si utilitati sociale", au declarat reprezentantii Consiliului Judetean Braila. Galatenii nu sunt multumiti cu solutia propusa de braileni. "In opinia mea, Consiliul Judetean Braila ne cere 500 de hectare si nu ofera absolut nimic", a declarat, miercuri, prefectul judetului Galati, Mihai Capra, citand din oferta inaintata de Consiliul Judetean Braila..

Potrivit HG 512 din 2002, pe cele 1.000 de hectare nu se poate construi nimic altceva decat locuinte si utilitati sociale, or obiectivul declarat al brailenilor este acela de a modifica acest document pentru a permite investitorilor privati sa patrunda in zona. Acest punct de vedere nu este impartasit insa si de autoritatile galatene. "Noi nu vrem sa construim altceva acolo. Nu vrem sa facem fabrici si uzine. Dorim sa facem exact ceea ce trebuie: locuinte si utilitati sociale, adica scoli, biserici, magazine, politie, posta, tot ceea ce tine de un trai civilizat", a explicat Capra.

In situatia de fata, apreciaza prefecul de Galati, cele doua autoritati au intrat din nou in blocaj. "Vom organiza, probabil saptamana viitoare, o intalnire cu colegii din Braila, dar tare ma tem ca pana dupa alegerile locale, lucrurile vor bate pasul pe loc", a mai spus Capra. Potrivit acestuia, nu s-ar fi ajuns in impas daca Guvernul Nastase, cel care a acordat Consiliului Local Galati suprafata de 1.000 ha din interiorul judetului Braila, ar fi modificat si granitele administrativ-teritoriale ale celor doua judete in asa fel incat ritmul lucrarilor demarate de Galati in zona sa nu mai fie determinat de disponibilitatea Brailei de a emite autorizatii de constructie. "In mod normal, Hotararea de Guvern de trecere a terenului in proprietatea municipiului Galati trebuia urmata de o ordonanta de urgenta, o lege prin care sa se modifice teritorial zona celor doua judete, in asa fel incat municipiul Galati sa aiba si competente de emitere a autorizatiilor, a documentelor de stare civila, de incasare a taxelor locale, de administrare efectiva a terenului", a spus prefectul judetului Galati.

Terenul de 1.000 ha, situat pe teritoriul judetului Braila, a apartinut Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si a intrat in proprietatea municipiului Galati in urma unei decizii luate de Cabinetul Nastase. Suprafata este situata chiar la granita dintre cele doua unitati administrativ-teritoriale. Initiativa galatenilor de a uni municipiile Galati si Braila printr-o zona metropolitana, pornind chiar de pe terenul viran de 1.000 de hectare, a starnit dispute intre cele doua autoritati. In prezent, pe terenul dintre municipiile Galati si Braila, unde poate fi dezvoltata zona metropolitana, sunt construite si date in folosinta de catre Primaria Galati 247 de apartamente ANL. In plus, municipalitatea galateana a demarat constructia altor 200 de apartamente dupa ce a obtinut autorizatiile de constructie de la autoritatile brailene si are proiecte pentru alte 350 de locuinte.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-real- ... atii-11204

Link to comment
Share on other sites

Zona metropolitană a rămas cu doar nouă blocuri

La şase ani de la începerea proiectului ridicării unei zone metropolitane între cele două oraşe vecine - Galaţi şi Brăila - pe o suprafaţă de 1.000 de hectare, doar nouă blocuri au fost date în folosinţă. Asta, în condiţiile în care aglomerarea urbană trebuie să adăpostească 500.000 de persoane până în 2020.

Totul a început în 2002, când primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae (PSD), a solicitat şi a primit în administrare de la Agenţia Domeniilor Statului 1.000 de hectare pentru realizarea unei zone imobiliare între cele două oraşe. Terenul a fost acordat în comuna Vădeni, din judeţul Brăila, prin Hotărârea de Guvern nr. 512/2002. Explicaţia deciziei a fost că municipiul Galaţi este înconjurat de Dunăre, Siret, Prut şi nu se mai putea dezvolta decât spre judeţul vecin. Aşa s-a ajuns la paradoxul, ca pentru fiecare bloc construit în zonă autorităţile gălăţene cer aprobări de construcţii în judeţul vecin.

După predarea primelor apartamente, construite în regim ANL în 2005, autorităţile gălăţene au primit oferte de concesionare pentru ridicarea unor hipermarketuri sau a unor complexe imobiliare private. Moment în care au început certurile, autorităţile brăilene declarându-şi interesul pentru colectarea taxelor de pe terenul aflat din punct de vedere administrativ în judeţul lor. Chiar şi ultima ofertă de împărţire în mod egal a celor 1.000 de hectare a fost respinsă de gălăţeni.

„Dacă gălăţenii sunt de acord, o să încheiem odată toată discuţia asta interminabilă“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. „Ei vor ca să promoveze un proiect de modificare a HG 512 pentru a permite şi construcţia altor obiective în cartierul Dimitrie Cantemir, în afara locuinţelor şi utilităţilor sociale. Noi nu vrem să facem acolo fabrici şi uzine. Galaţi a investit acolo 25 de milioane de euro“, a replicat Mihai Capră, prefectul judeţului Galaţi.

Aeroport în stand-by

În apropierea zonei metropolitane, autorităţile brăilene au demarat anul trecut un proiect privind realizarea unui aeroport internaţional. Odată cu stagnarea investiţiilor din zonă, la cele două licitaţii organizate până acum pentru atribuirea proiectului nu s-a prezentat nimeni. Şi Galaţiul a pierdut, cel puţin deocamdată, un proiect imobiliar de 500 de milioane de euro, ce trebuia realizat pe malul Dunării.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... a-blocuri/

Link to comment
Share on other sites

Mia de hectare

Siretul şi campania electorală

* Gheorghe Bunea Stancu este supărat

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a atacat, ieri, autorităţile gălăţene şi, în special, pe prefectul Galaţiului, Mihai Capră, pe care l-a acuzat că nu a respectat înţelegerea referitoare la împărţirea celor 1.000 de hectare, la care face referire HG nr. 512/2003. Stancu a susţinut că prefectul Galaţiului a fost iniţial cu ideea acestei împărţiri şi nu înţelege de ce acesta şi-a schimbat, brusc, poziţia acum, Capră afirmând, săptămâna trecută, că nu înţelege ce are de câştigat Galaţiul dacă pierde din proprietate şi administrare cele 500 de hectare aflate pe teritoriul judeţului Brăila. "Capră a venit cu propunerea. Eu cu el m-am înţeles în problema celor 500 de hectare. Am zis: Ťhaide să lămurim şi noi pe oamenii de la Brăila, haide să îi lămuriţi şi voi pe cei de la Galaţi, că nu puteţi merge mai departe decât dacă vom convieţui. Dacă voi aţi luat 1.000 de hectare, daţi 500 hectare înapoi, celelalte 500 rămân la voi cu investiţiile care sunt, facem un protocol împreună cu parlamentarii noştri, cu prefecţii, mergem la premierul Tăriceanu, facem o Hotărâre de Guvern în completarea celei existente, 512, şi atunci am lămurit fiecare treaba lui�, a spus Stancu. Acesta a afirmat că CJ Brăila lucrează la Planul de Amenajare şi Dezvoltare a Teritoriului şi la Planul de Urbanism Zonal pentru zona Brăila � Siret, şi că îi este greu să introducă în aceste documente "acele porcării care s-au întâmplat la Galaţi, pentru că alea nu sunt blocuri de anul 2007�.

Gălăţeni cu buletin de Brăila

Şeful CJ a admis că scandalul celor 1.000 de hectare va fi subiect de campanie electorală şi a promis că, în perioada de campanie, îi va ataca pe oficialii gălăţeni pe această temă. Cât despre o eventuală înţelegere cu Galaţiul, aceasta va trebui să se realizeze cu respectarea legalităţii şi cu apărarea intereselor Brăilei. "Mi-a cam ieşit din cap această înţelegere, că ne înţelegem de vreo doi ani de zile şi văd că nu ne mai înţelegem, Galaţiul nepricepând că, de fapt, nu cedează ei nişte terenuri pentru Brăila, ci că din această luptă au rămas cu nişte terenuri de la Brăila. Asta nu înţeleg ei şi nu se obişnuiesc cu gândul că o parte din populaţia Galaţiului va avea buletin de Brăila, nu că vrem noi, ci aşa este legea... Nu i-am luat de mână şi i-am adus în zonă, dinspre Galaţi spre Brăila, ci au venit singuri�, a mai spus şeful CJ Brăila. Acesta a mai susţinut că a fost contactat, zilele trecute, de primarul Galaţiului, pentru a rezolva problema celor 1.000 de hectare şi a precizat că îl aşteaptă pe edilul gălăţean la Brăila pentru discuţii.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22839

Link to comment
Share on other sites

S-au reluat discutiile pe tema statutului zonei metropolitane

Autoritatile din Galati si Braila au readus in discutie, vineri, problema unui document care sa defineasca statutul zonei metropolitane Galati-Brailala, la mai bine de un an de la semnarea unui protocol in acest sens. Prefectul judetului Galati, Mihai Capra, si primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae, au anuntat raspunsul Consiliului Local la solicitarea facuta de autoritatile brailene, aceea de a li se ceda 500 din cele 1.000 de hectare detinute de municipiul Galati in judetul Braila in schimbul continuarii demersurilor comune de constituire a zonei metropolitane Galati-Braila. "Nu se poate accepta ideea cedarii celor 500 de hectare. Va trebui sa identificam alte solutii de rezolvare a problemei", a declarat Mihai Capra. Prefectul de Galati a precizat, insa, ca cele doua parti vor analiza in perioada imediat urmatoare propunerile referitoare la statutul zonei metropolitane. "Din discutiile purtate cu colegii de la Braila a reiesit ca exista un proiect de statut al acestei zone de dezvoltare, urmand ca dupa ce il vom studia sa ne creionam punctul de vedere", a afirmat Mihai Capra. Autoritatile din Galati si Braila au semnat, in februarie 2007, un protocol prin care conveneau sa angajeze o echipa de experti care sa intocmeasca statutul zonei metropolitane. Acest lucru nu s-a mai intamplat, fiecare parte elaborand o varianta proprie a acestui document. Prefectul judetului Galati a apreciat ca, in ciuda reinnoirii angajamentului referitor la statutul acestei zone, administratiile din Galati si din Braila nu vor ajunge la un consens pana dupa alegerile locale. "Imi mentin parerea ca nu e o perioada propice rezolvarii problemelor create prin acest transfer de proprietate", a declarat Mihai Capra.

In paralel, disputa dintre cele doua autoritati bocheaza procesul de constructie de locuinte ANL demarat de Primaria Galati pe terenul pe care il detine in judetul Braila. "Ceea ce este regretabil este ca, la momentul actual, exista finantare pentru constructia in continuare a locuintelor de catre ANL. Din pacate, autoritatile brailene nu doresc sa ne elibereze autorizatiile de constructie, desi documentatiile au fost depuse. Vom vedea ce trebuie facut in asa fel incat sa nu ratam banii pentu ca ar fi foarte greu de explicat tinerilor care sunt indreptatiti sa primeasca locuinte in zona respectiva ca nu pot primi din cauza unor ambitii zonale", a afirmat prefectul Mihai Capra.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.