Jump to content

România - pe locul 94 în clasamentul libertăţii presei


Recommended Posts

Posted

România - pe locul 94 în clasamentul libertăţii presei

România se află pe locul 94 în clasamentul libertăţii presei, realizat de Freedom House pentru anul 2007, cu un total de 44 de puncte, presa românească bucurându-se de o libertate parţială, potrivit raportului anual publicat pe site-ul organizaţiei. În clasamentul Freedom House privind libertatea presei, România se află pe locul 94 - după ce anul trecut s-a aflat pe locul 90 -, la egalitate cu Panama şi Peru. Pe primele zece locuri în top se află Finlanda, Islanda, Danemarca, Norvegia, Belgia, Suedia, Luxemburg, Andora, Olanda şi Noua Zeelandă şi Elveţia, iar pe ultimul loc - 195, Coreea de Nord.

Raportul constată că, în România, libertatea presei este protejată de Constituţie şi că Guvernul a început să respecte din ce în ce mai mult drepturile celor care exercită profesia de jurnalist. În 2006, autorităţile au adoptat o legislaţie prin care calomnia şi ofensele similare erau discriminate, ceea ce însemna că jurnaliştii nu mai riscau închisoarea pentru astfel de fapte. La începutul lui 2007, însă, Curtea Constituţională a anulat decizia de scoatere a calomniei şi ofenselor similare de sub incidenţa legii penale, motivându-şi decizia prin faptul că abrogarea acestor infracţiuni ar crea un vid legislativ privind protecţia valorilor umane - demnitatea şi onoarea unei persoane - încălcându-se şi principiul liberului acces la justiţie.

Pe de altă parte, legislaţia cu privire la libertatea informaţiei se aplică acum şi companiilor de stat şi instituţiilor guvernamentale, deşi implementarea ei efectivă continuă să fie problematică. Preşedintele, Guvernul şi Parlamentul numesc în continuare membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi consiliile de administraţie ale Televiziunii şi Radioului publice, ceea ce face ca aceste instituţii să fie în continuare vulnerabile la influenţele venite din partea politicului.

Alegerea în 2004 a preşedintelui Traian Băsescu a adus, potrivit raportului, îmbunătăţiri subtanţiale ale mediului politic pentru instituţiile de presă, în condiţiile în care şeful statului nu a controlat sau manipulat la fel de mult presa precum predecesorii săi. În plus, raportul constată că autocenzura din motive politice practicată de instituţiile de presă româneşti s-a diminuat.

Cu toate acestea, raportul Freedom House arată că Guvernul este în continuare sensibil la criticile instituţiilor de presă, jurnaliştii riscând să fie arestaţi sau hărţuiţi atunci când lucrează la subiecte asociate cu securitatea naţională. Raportul atrage atenţia că o problemă întâlnită la scară largă este şi cea a atacurilor cu care se confruntă reporterii, cameramanii şi fotografii în exercitarea profesiei.

Raportul face referire şi la Traian Băsescu - "care este cunoscut pentru abuzurile verbale împotriva jurnaliştilor" - şi la episodul în care acesta a confiscat telefonul mobil al unei ziariste care încerca să îl filmeze şi să îl intervieveze într-un supermarket în mai 2007, în ziua referendumului organizat în legătură cu posibila sa destituire din funcţie. Acelaşi telefon a fost şi cel care l-a înregistrat pe preşedinte făcând remarci rasiste şi sexiste la adresa jurnalistei, în cadrul unei conversaţii cu soţia sa. Divergenţele de ordin politic dintre preşedinte, premier şi aliaţii lor din Parlament au contribuit, potrivit raportului, la tendinţa de diminuare a controlului exercitat de guvernanţi asupra presei. În octombrie, TVR a difuzat o înregistrare video cu ministrul Agriculturii de la acea dată, Decebal Traian Remeş, care era prezentat în timp ce lua mită, el demisionând din funcţie a doua zi după difuzarea acesteia. Ministrul Justiţiei a sugerat, la acea vreme, că este posibil ca înregistrarea video să fi provenit de la Palatul Cotroceni.

Pe de altă parte, în România, radiodifuzorii publici concurează cu numeroase posturi TV private şi cu o multitudine de canale locale. Numărul surselor media şi de ştiri a crescut în ultimii ani, tendinţă parţial determinată de politicieni şi oamenii de afaceri bogaţi care încearcă să îşi construiască propriile instituţii de presă. În acelaşi timp, proprietarii importanţi de media şi-au intensificat acţiunile de concentrare, achiziţionând posturi de televiziune, de radio şi ziare. Această proliferare în sectorul media nu este susţinută de cererea pieţei, motiv pentru care numeroase medii nu sunt profitabile şi încurajează autocenzura pentru a fi pe placul proprietarilor şi advertiserilor, se mai spune în raport.

Influenţa politică a publicităţii de stat este o problemă mai mică decât anul anterior, instituţiile de presă private neprimind subvenţii de la stat.

Pe de altă parte, raportul remarcă faptul că accesul la internet a crescut, existând foarte puţine cazuri în care să fie reclamat amestecul Guvernului. Astfel, peste 30% din populaţie a folosit internetul în 2007, România fiind considerată lider regional în ceea ce priveşte conexiunile broadband de viteză mare la internet.

Pe plan internaţional, raportul Freedom House remarcă faptul că libertatea presei a înregistrat un regres serios, pentru al şaselea an consecutiv. Organizaţia şi-a manifestat îngrijorarea în special în ceea ce priveşte nivelul violenţelor direcţionate împotriva reprezentanţilor presei din numeroase state ale lumii. Dacă Irakul şi Somalia continuă să fie ţările cele mai periculoase pentru exercitarea meseriei de jurnalist, Freedom House şi-a manifestat îngrijorarea şi faţă de violenţele împotriva presei din Mexic, Rusia, Filipine, Sri Lanka sau Pakistan. Raportul remarcă şi progresele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde accesul fără restricţii la televiziune prin satelit şi internet a contribuit la consolidarea libertăţii presei în regiune. În Egipt, Freedom House remarcă curajul jurnaliştilor, care a permis diversificarea ariei de activitate a presei. "Fiecare pas înainte realizat în 2007 a însemnat şi doi paşi înapoi", remarcă Jennifer Windsor, director general al Freedom House. Potrivit raportului, numai 18% dintre cetăţenii lumii locuiesc în state unde libertatea presei este respectată. În Mexic, Freedom House a denunţat "nivelul ridicat al violenţelor la adresa jurnaliştilor, cauzate de traficul de droguri şi atmosfera de impunitate durabilă, care înconjoară aceste atacuri controlate împotriva presei". În Rusia, declinul libertăţii presei "a fost substanţial" anul trecut, "sute de jurnalişti fiind aduşi în faţa justiţiei, în timp ce doi dintre ei au fost internaţi temporar în ospicii pentru critici la adresa autorităţilor locale". Potrivit Freedom House, 72 de ţări din cele analizate (37%) respectă libertatea presei, 59 (30%) au o presă parţial liberă, iar în alte 64 (33%), nu există presă liberă.

Freedom House este o organizaţie înfiinţată în 1941 de mai mulţi membri fondatori, între care şi Eleanor Roosevelt, şi publică un raport anual privind libertatea presei în lume începând din anii 1980.

  • 1 month later...
Posted

Oare tot Ceausescu este vinovat ? sau ceausistii? Astazi nimeni nu mai obliga ziaristii sa publice conform ideologiei comuniste si totusi autocenzura puiului de bolsevic a ramas. De ce ?

  • 2 weeks later...
Posted

Autocenzura puiului de bolsevic a ramas si de ce nimeni nu are curaj sa raspunda ? Datorita educatiei comuniste pe care unii fosti elevi "premianti" au primito. Acesti premianti erau educati sa asculte de sefu si sa execute ordinul. Asa se face ca semnele acelei fel de educatie a ramas foarte acuta la cei ce au varsta de 40 de ani plus. Aceste elevi fruntasi continua sa infecteze societatea romaneasca cu "microbul neputintii". Lipsa lor de cunoastere ii face sa faca nimic pentru a nu fi pedepsiti sau pusi in situatii de-a fi demascati a fi incompetenti. De aceea tinerii sunt stopati in a progresa, in a gandi iar cand astfel de tineri apar, se incearca ai umili si indeparta. Se prefera inca pupindosistii sefului. Lupta contra onoarei si demnitatii indivizilor este mai accelerata ca oricand iar coruptia din Romania confirma acest lucru.

Vedeti de ce creste numarul coruptilor si de ce se amplifica coruptia ? Cinste lor, UTCistilor .

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.