Jump to content

Softuri educaţionale gălăţene


Recommended Posts

Posted

Profesorii de la noi, mai moderni

Softuri gălăţene pentru toată ţara

* Lecţiile în format AEL, concepute la Galaţi, au fost vândute şi în Japonia

Câţiva profesori gălăţeni de discipline socio‑umane sunt cunoscuţi de colegii lor din toată ţara. Ei sunt autorii softurilor educaţionale în sistem AEL, de pe care se lucrează sau ar trebui să se lucreze, în toate şcolile din România. Ceea ce demonstrează că există la noi cadre didactice de la această disciplină care sunt permanent preocupate de metode şi mijloace de învăţământ cât mai moderne.

"Genial non‑stop"

Unul dintre realizatorii de soft educaţional, profesorul de la Liceul de Artă "D. Cuclin", Doru Căstăian, ne spune că, mai mult decât atât, softurile gălăţenilor au fost vândute foarte bine şi în Europa sau chiar în Asia. "De exemplu, lecţiile AEL la psihologie, la care am lucrat eu, au avut cumpărători până şi în Japonia." Conceperea softurilor educaţionale e un lucru dificil. "Fiind vorba de un volum mare de lucru şi într‑un timp foarte scurt, a fost greu să fii creativ. Lucrul la realizarea unui soft presupune să fii genial non‑stop. Dar, în final, a ieşit totul bine", susţine Doru Căstăian. Acesta lucrează în prezent şi la softul de filozofie împreună cu profesoara Eugenia Olariu de la Liceul "Spiru Haret" din Tecuci.

"Am făcut pionierat"

Lecţiile în format AEL sunt o noutate pentru învăţământul românesc. Ele au fost introduse doar de câţiva ani, aşa că performanţele gălăţenilor sunt cu atât mai mult demne de remarcat. "Am fost anunţaţi că se face o selecţie. Şi m‑am prezentat şi eu. Realizarea unui soft a fost o provocare pentru mine şi m‑am bucurat că am fost aleasă în echipă de cei de la "Alt factor". Ne‑a fost greu, pentru că am făcut pionierat în domeniu. Nu am avut ca model decât nişte lecţii de biologie la clasa a V‑a", ne povesteşte Liliana Cristache, de la Colegiul "Mihail Kogălniceanu", care, împreună cu Iulia Lazăr, de la "Pedagogic", a realizat softul pentru economie, aflat şi el în circulaţie în toate şcolile din ţară.

"Elevii au idei foarte bune"

Profesorii de la Galaţi au dat "de gustul" realizării de softuri educaţionale, astfel încât aici se acoperă aproape toată gama de discipline socio‑umane. Iulia Lazăr lucrează pentru sociologie. Liliana Cristache pentru logică, iar Doru Căstăian şi Eugenia Olariu au pus pe picioare un soft de filozofie. În acelaşi timp, Eugenia Olariu, Simona Dumitriu (Şc. 12) şi inspectoarea şcolară Daniela Ana Popa realizează lecţiile AEL la cultură civică. "Eu am pornit de la discuţiile cu elevii. Pentru că aceste lecţii sunt centrate pe elevi. Trebuie să imaginezi pas cu pas interacţiunea elevului cu computerul. Să anticipezi reacţiile acestuia. Să dai în mintea copiilor, în sensul bun. Dacă nu reuşeşti să fii empatic, nu are rost să te apuci de un asemenea lucru. De aceea, am considerat că trebuie să‑i întreb pe ei, cum le‑ar place să înveţe cultura civică. Şi au venit cu nişte idei foarte bune", ne destăinuie Daniela Ana Popa, inspector şcolar la disciplinele socio‑umane.

http://www.vlg.sisnet.ro/index.php?page ... l&id=23801

Posted

Japonezii cumpara lectiile "electronice" realizate la Galati

Programul e-learning

Programul Sistemul Educational Romanesc sprijina obiectivele reformei educationale in conformitate cu planul de actiune eEurope 2005, demarat de UE ca parte a initiativei europene "eLearning". SEI cuprinde 64.018 profesori care predau la liceu si 102.294 la scoli generale. Unul din impedimente este raportul foarte scazut al numarului de calculatoare la suta de elevi si accesul limitat la internet.

Programul a fost lansat pentru introducerea in procesul de predare din invatamantul preuniversitar a tehnologiilor IT.

Profesorii galateni au reusit mari performante in crearea softurilor pentru lectiile in format electronic, in cadrul Programului AEL, component al Sistemului Educational Informatizat a carui introducere in invatamantul romanesc a fost demarata in urma cu opt ani, printr-un parteneriat intre Ministerul Educatiei si firmele Siveco Romania, HP, IBM si Fujitsu-Siemens.

Clasa este formata dintr-o retea de calculatoare, in care profesorul si elevii acceseaza simultan informatiile didactice. Lansarea celei de a 3-a etape a Programului AEL, a avut loc in 2004, la Galati si evenimentul a captivat cadrele didactice din liceele galatene, care au castigat foarte multe selectii organizate in cadrul programului. Profesoarele Liliana Cristache, de la Colegiul "Mihail Kogalniceanu" si Iulia Lazar, de la Colegiul "C. Negri" au realizat softul pentru economie, aplicat in toate scolile din tara. Prof. Doru Castaian de la Liceul de Arta "D Cuclin" si prof Eugenia Olariu de la Liceul "Spiru Haret" din Tecuci lucreaza in prezent la softul de filozofie, iar profesoarele Eugenia Olariu, Simona Dumitriu si inspectoarea Daniela Popa realizeaza softul lectiilor de cultura civica. Softurile realizate la Galati au mare cautare peste hotare, si numai in Europa, softul pentru psihologie, la care a lucrat si prof Doru Castaian fiind cumparat si in Japonia.

http://www.romanialibera.ro/a123962/jap ... alati.html

  • 2 weeks later...
Posted

dupa cum am mai zis in alt Post... sunt un mic admin de retea Ael... inca o data subliniez faptul ca 90% dintre lectii sunt excelente... chiar daca nu exista pt toate materiile (bineinteles in afara de cele vocationale: desen, muzica, ed.fizica) nota 10 pt cei care lucreaza in acest sistem.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.