Jump to content

Acoperire 3G de la Zapp, până în iunie


dcp100168

Recommended Posts

Acoperire 3G de la Zapp, până în iunie

Telemobil, operatorul retelei de telefonie mobila Zapp, a anuntat strategia de implementare a retelei 3G pe infrastructura existenta. Telemobil este una din cele doua companii de telecomunicatii, alaturi de RCS&RDS, care a castigat, in toamna anului 2006, o licenta de telefonie 3G. Operatorul va pastra, pe partea de telefonie mobila, reteaua pe care activeaza in prezent, urmand sa ofere serviciul de internet mobil in frecventa retelei 3G pentru care a obtinut licenta de la ANRCTI. Reteaua Zapp in banda de frecventa de 2.100 MHz va fi functionala pana la sfarsitul lunii iunie 2008.

Conform prevederilor licentei 3G pentru frecventa de 2.100 MHz, Zapp are obligatia de a avea o retea completa la nivel national pana la sfarsitul anului 2011, primul pas din acest proces - acoperirea a 19 dintre cele mai mari orase din Romania - urmand a fi incheiat pana la data de 30 iunie 2008. “In prezent, reteaua de 2.100 MHz este proiectata exclusiv pentru traficul de date si va ramane asa. In continuare, pentru serviciile de voce, vom ramane pe reteaua de 450 MHz (CDMA, reteaua utilizata de Zapp din 2001 - n.red.), care este foarte eficienta din punct de vedere al costurilor, iar pentru date vom combina 450 cu 2.100”, a declarat Chris Bataillard, CEO Zapp. El a explicat ca, pentru o acoperire eficienta, retelele GSM 900 (reteaua utilizata de Orange si Vodafone) au nevoie de peste 2.000 de antene, la nivel national, in timp ce o retea in 2100 ar avea nevoie de aproape 10.000 de antene.

De asemenea, operatorul va adopta standardul HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), in locul tehnologiei CDMA 2000, pentru construirea retelei in 2.100 Mhz. “Investitiile in aceasta dezvoltare sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, poate chiar al sutelor de milioane de euro”, a spus seful Zapp, care a explicat ca finantarea este asigurata de o banca din afara Romaniei.

Cu noua retea 3G, Zapp va avea posibilitatea de a oferi viteze de transfer de date de trei ori mai mari decat in prezent, pana 7,2 Mbs la descarcare si pana la 384 kbs la incarcare. Oficialul Zapp a declarat ca lansarea serviciilor comerciale 3G va avea loc la toamna.

Odata cu terminarea acestei prime faze din implementarea retelei HSDPA, peste 5,5 milioane de romani, respectiv 26% din populatia tarii, vor fi in zona de acoperire a retelei 3G de la Zapp, in conformitate cu obligatiile din licenta castigata in 2006. In acest moment, Zapp are deja instalata cel putin cate o statie 3G, in 11 din cele 19 orase. Reteaua de 2.100 MHz va acoperi, din luna iulie, orasele Bucuresti, Timisoara, Pitesti, Craiova, Arad, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Cluj-Napoca, Brasov, Tg. Mures, Sibiu, Buzau, Ploiesti, Constanta, Braila, Galati, Bacau, Iasi.

http://www.standard.ro/articol_41983/za ... eting.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Telemobil a finalizat lucrările la reţeaua 3G

Telemobil, operatorul reţelei de telefonie mobilă Zapp, a finalizat lucrările pentru serviciile 3G în 15 din cele 19 oraşe care vor avea acoperire până la sfârşitul lunii iunie din acest an, a anunţat, luni, compania. Zapp a câştigat licenţa pentru dezvoltarea unei reţele 3G, care funcţionează în frecvenţa de 2.100 Mhz, în anul 2006, iar lansarea serviciilor comerciale a fost programată pentru toamna anului 2008, se arată într-un comunicat al companiei. Conform prevederilor licenţei, Zapp are obligaţia de a avea o reţea 3G completă până la sfârşitul anului 2011. Cele 15 oraşe unde au fost finalizate lucrările de acoperire 3G sunt Braşov, Brăila, Sibiu, Arad, Bacău, Satu Mare, Baia Mare, Constanţa, Craiova, Ploieşti, Galaţi, Târgu Mureş, Timişoara, Cluj Napoca şi Piteşti. Aceste servicii urmează să fie disponibile şi în Bucureşti, Iaşi, Buzău şi Oradea. Noua reţea dezvoltată în frecvenţa de 2.100 Mhz va fi dedicată în exclusivitate serviciilor de date, viteza de transfer fiind de până la 7,2 Mbs la descărcare şi până la 384 Kbs la încărcare. În prezent, viteza de transfer de date din reţeaua Zapp este de până la 2,4 Mbps prin platfoma EV DO, aceasta urmând să crească până la 3,1 Mbps, odată cu lansarea noii platforme EV DO Rev A.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.