Jump to content

Mircea Toader, Traian Băsescu şi flota disparută


dcp100168

Recommended Posts

Mircea Toader, Traian Băsescu şi flota disparută

Câte gafe poate ierta un partid unui politician? În cazul deputatului PDL Mircea Toader, care a spus despre nişte oameni omorâţi de ger că erau nişte beţivi, probabil că nenumărate.

„ring” a încercat să vadă care ar putea fi motivele stabilităţii politice a lui Toader în PDL şi a descoperit mai multe coincidenţe care îl plasează de deputat în poziţii-cheie la firme maritime de stat fix în perioada când navele româneşti erau vândute pe nimic.

În anul 1991, actualul preşedinte al României, Traian Băsescu, era ministru al transporturilor. Tot în acest an se petreceau o serie de fapte ce au constituit baza pentru două dosare penale: „Flota 1”, în care a fost citat şi Băsescu, şi „Flota 2” sau „Minerva”. Pe scurt, în Constanţa şi Galaţi, mai multe nave ale societăţii de stat Petromin SA au fost înstrăinate şi apoi vândute pe nimic, dar, până la urmă, nimeni nu a plătit penal pentru asta.

Deputatul PDL, şef şi acţionar al „copilului” său, Petromin SA

Legătura deputatului Mircea Toader cu Petromin SA este însă mai mult decât evidentă încă din 1990, de pe vremea când ocupa funcţia de director general al întreprinderii de navigaţie fluvială NAVROM - filiala Galaţi, societate din care s-a format compania Petromin SA din patrimoniul căreia au fost vândute navele. Anul 1991 îl găsea pe Toader în funcţia de director al Grupului Nave Fluviale PETROMIN SA.

Din Petromin s-a desprins o altă firmă, Trans Europa SA, unde Toader a fost director până în anul 2000 şi, ulterior, acţionar şi reprezentat al firmei în diverse raporturi comerciale. Mai mult, nora parlamentarului apare ca preşedinte al Consiliului de Administraţie al firmei Trans Europa SA ce are printre acţionari, cu 19%, firma Petromin SA.

Ce s-a ales de dosarele „Flota”

În cazul dosarului „Flota 1”, deja treaba e clară şi Băsescu a fost scos basma curată. Nimeni nu a fost pedepsit nici pentru vânzarea celor şapte nave la Galaţi. Cert este că, în perioada acestor vânzări suspecte, Toader era mare director în cadrul Petromin SA.

Şeful său, directorul general al societăţii Petromin, Virgil Toanchină, a fost condamnat la închisoare pentru vânzările din Galaţi, dar nu a făcut o zi de închisoare şi în prezent se află în Bahamas, iar ceilalţi inculpaţi au invocat probe noi, astfel încât dosarul s-a redeschis.

După cum ne-a precizat telefonic, Mircea Toader nu a fost citat în dosarul „Flota”: “Eu nu aveam legătură cu acele nave pentru că eram director la un grup de nave fluviale care nu avea legătură cu cele maritime vândute”.

ziarulring.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.