Jump to content

Înfiinţarea de PFA-uri, ultima modă la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Înfiinţarea de PFA-uri, ultima modă la Galaţi

Ultima „modă” la Registrul Comerţului este cea a înfiinţării de PFA-uri (Persoană Fizică Autorizată). Drept dovadă, dacă per ansamblu, pe parcursul anului trecut numărul de persoane juridice a cunoscut o uşoară scădere, de la 13.294 la 13.277, numărul Persoanelor Fizice Autorizate a crescut de la 5.591 la 6.634. „Avem un număr mare de cereri din mediul rural pentru înfiinţarea de PFA-uri. Asta pentru că, de exemplu, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurarală (PNDR) una dintre condiţiile pentru accesarea unor fonduri europene în cadrul Măsurii 1.4.1. „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă” este ca beneficiarul să fie o Persoană Fizică Autorizată. De asemenea, aceeaşi măsură a stimulat şi creşterea înmatriculărilor de întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale”, a arătat directorul ORC Galaţi, Răducan Oprea.

Pentru a se veni în sprijinul celor care încă mai au un spirit antreprenorial în aceste vremuri nu tocmai uşoare, procedurile de înfiinţare ale unei firme au fost în ultimii doi ani simplificate. „Procedurile sunt simplificate până unde se poate. La modul concret, pentru constituirea unei firme, actele necesare sunt rezervarea de denumire de firmă, actul constitutiv, o dovadă de sediu, dovada capitalului social, o declaraţie pe proprie răspundere prin care persoana în cauză îşi asumă calitatea prevăzută în cadrul firmei („Declaraţia 359” - n.r.) şi specimenul de semnătură. Dacă aceste acte există şi sunt corect întocmite, într-o zi se depune dosarul, a doua zi se judecă, iar a treia zi firma este înmatriculată. Deci, în trei zile toate aceste proceduri pot fi rezolvate”, a arătat directorul ORC Galaţi. Pe de altă parte, acesta a admis că, totuşi, înfiinţarea unei firme nu este chiar floare la ureche şi că aplicatul trebuie să aibă o anumită cultură juridică, una care poate nu face parte din preocupările obişnuite ale unei persoane. „Pentru a veni în sprijinul unor astfel de persoane avem un Birou de Informare la care poate fi pus la dispoziţie un ghid pentru orice formă juridică. De asemenea, sunt referenţii de specialitate care asigură asistenţă la întocmirea actelor sau se poate chiar asigura consultanţă de specialitate, însă pentru acestea din urmă se aplică o serie de tarife”, a arătat directorul ORC Galaţi.

Pentru înfiinţarea unui PFA, serviciile de consultanţă pentru îndrumare - completare cerere, unde formalităţile sunt ceva mai simple, tariful este în medie undeva la 20 lei, iar taxa de registru în jurul a 300 lei. În cazul SRL, consultanţa în redactarea actelor ajunge undeva la 200 - 300 lei, iar taxele de registru sunt în medie de 400 - 500 lei. „Ideea este că, dacă o persoană solicită sprijinul, toate documentele pot fi întocmite şi la Registrul Comerţului, iar aceste formalităţi nu sunt chiar de speriat dacă cineva are o idee şi vrea să demareze o activitate economică”, a precizat directorul ORC Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.