Jump to content

Concediu paternal obligatoriu timp de o lună!


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Concediu paternal obligatoriu timp de o lună!

Copiii nascuti de la 1 martie 2012 vor fi timp de o luna de zile in grija tatilor, care vor prelua astfel atributiile mamelor aflate in concediu de crestere a micutilor.

Potrivit informatiilor furnizate de directorul Agentiei de Prestatii Sociale Galati, Olimpia Neculina Ralea, este practic vorba de intrarea in vigoare a Directivei Europene nr. 18/2010, prin care se urmareste ca ambii parinti sa fie implicati activ in viata micutului pana cand acesta va implini varsta de un an. "Noua reglementare se aplica pentru copiii nascuti dupa 1 martie 2012. Practic este vorba de faptul ca, din concediul de crestere a copilului pe care mama si-l poate lua in mod legal daca indeplineste conditiile prevazute de legislatie, o luna de zile va trebui in mod obligatoriu ca tatal sa intre in concediu de crestere a copilului. Tatal va fi obligat sa faca acest lucru doar daca in ultimele 12 luni a lucrat cu forme legale de angajare. In cazul in care tatal a luat concediu de crestere a copilului, atunci mama este cea care va trebui sa stea in concediu de crestere a copilului timp de o luna de zile, fiind vorba de respectarea aceleiasi conditii legale", ne-a declarat directorul Olimpia Ralea.

In timp ce va sta timp de o luna de zile acasa cu bebelusul, tatal va va primi o indemnizatie de crestere a copilului calculata dupa aceeasi regula ca si cea calculata in cazul mamei. Potrivit informatiilor furnizate de directorul Ralea, in evidentele institutiei se afla la ora actuala 4.016 beneficiari de indemnizatie sau de stimulent de crestere a copilului, din care 625 sunt barbati, ceea ce inseamna un procent de 15,57%.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Şi taţii pot fi mame bune

Copiii care au venit pe lume de la 1 martie încoace vor afla cât de bine se descurcă la preparat şi încălzit biberoane, la schimbat pamperşi, cântat „nani-nani” şi legănat nu doar mămicile, bunicile, mătuşile, bonele şi naşele, ci şi tăticii. Şi asta nu doar sporadic, câteva ore pe zi, ci o lună întreagă!

Guvernul a hotărât că părinţii trebuie să se implice în egală măsură în creşterea bebeluşului. Dacă mama alege concediul de creştere a copilului până la vârsta de unu sau doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, o lună din concediu îi va reveni tatălui, şi invers.

Amănunte despre acest act normativ ne-a oferit Olimpia Ralea, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Galaţi.

O lună de pauză, o lună de provocare

„Dreptul la concediu pentru creşterea copilului se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012. Numai că ambele persoane trebuie să îndeplinească toate condiţiile de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului”, ne-a explicat Olimpia Ralea. Actul normativ prevede ca o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului să fie alocată celuilalt părinte. În caz contrar, luna respectivă de concediu şi indemnizaţia aferentă se pierd. Potrivit Olimpiei Ralea, celălalt părinte poate solicita oricând această lună, înainte ca micuţul să împlinească un an, doi sau trei (în cazul copilului cu handicap). „Poate fi de exemplu de la luna a cincea la a şasea, sau ultima lună de concediu”, spune Olimpia Ralea. Pentru unele mame ar putea fi chiar o pauză bine-venită să se reîntoarcă la serviciu lăsând copilul în grija tatălui. „Dacă ambii părinţi îndeplinesc condiţiile şi unul dintre ei nu optează pentru acest concediu, celălalt părinte nu poate să mai primească indemnizaţie şi să aibă concediu de creştere a copilului pentru o lună. Însă în acea lună poate să beneficieze de concediu fără salariu, cu aprobarea angajatorului. De exemplu, la 11 luni, mama face cerere de concediu fără plată pentru o lună motivat de faptul că îngrijeşte copilul”, ne-a explicat Olimpia Ralea.

Excepţii

Potrivit directoarei AJPIS, luna de concediu alocată celuilalt părinte nu mai este obligatorie dacă, din start, părintele nu vrea concediu, ci se reîntoarce la serviciu beneficiind doar de stimulentul de inserţie de 500 de lei, până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani. La fel se întâmplă şi dacă stimulentul de inserţie este solicitat cu cel puţin trei luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an. În cazul copilului cu handicap, dacă stimulentul este solicitat cu şase luni înainte de împlinirea vârstei de trei ani, luna de concediu nu mai este obligatorie.

„Nu va fi o problemă”

Aşa crede Olimpia Ralea având în vedere că, în prezent, la nivelul judeţului nostru, din 366 de beneficiari de stimulent, 141 sunt taţi. Iar din cei 3.357 de beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului, 495 sunt taţi! „Am auzit comentarii răutăcioase de tipul cum o să alăpteze taţii. Avem situaţii în care ambele persoane sunt îndreptăţite şi realizează venituri profesionale, şi ar putea să opteze mama, dar optează tatăl din start. Probabil pentru că mama are un salariu mai atractiv, sau locul de muncă al mamei este mai preţios pentru bugetul familiei.

Şi atunci cei care rămân să aibă grijă de copil sunt taţii. Şi optează de bună voie, nu forţaţi de un act normativ. În situaţii de acest fel, de ce numai taţii să stea cu copilul, să fie şi mama obligată să stea o lună cu bebeluşul”, spune Olimpia Ralea. Directoarea crede că tăticii se vor descurca, deşi s-ar putea să nu fie atât de îndrăzneţi încât să îşi aleagă primele luni de viaţă a copilului: „Deja taţii sunt foarte implicaţi: vedem pe stradă destui tătici cu cărucioarele la plimbare. Or să fie şi tătici care să spună nu mă descurc, dar numai din teamă, nu din considerentul că nu e potrivit pentru ei să aibă grijă de propriul copil. Oricum, cu facilităţile care există, copiii sunt mai uşor de îngrijit”, spune directorul AJPIS.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.