Jump to content

Direcţia Sanitară Veterinară Galaţi şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

La Direcţia Sanitară Veterinară Galaţi a fost numită director o persoană urmărită penal pentru corupţie!

Doctoriţa Lenuţa Ichim este susţinută de UNPR, care a „câştigat" de la PD-L toate direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din ţară. Noua directoare este urmărită penal într-un dosar privind falsificarea unor probe de laborator în celebrul scandal al cărnii de cal.

Scandal la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a numit-o, astăzi, în funcţia de director executiv pe doctoriţa Lenuţa Ichim deşi, potrivit legii, aceasta nu are dreptul de a ocupa o astfel de demnitate, dat fiind că este urmărită penal într-un dosar legat de falsificarea unor probe de laborator pentru o serie de alimente.

Potrivit Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, Lenuţa Ichim este urmărită penal din data de 12 ianuarie 2011, în dosarul nr. 12.402/P/2010 (Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 Bucureşti), fiind acuzată de corupţie, respectiv de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu. Împreună cu doctoriţa Ichim mai sunt acuzate alte 10 persoane, toate angajate ale DSVSA Galaţi.

Scandalul cărnii de cal

Totul a pornit de la sesizarea patronului firmei Clas Interprod SRL Bucureşti (furnizor agreat de reţeaua Selgros), care a sesizat oamenii legii că DSVSA Galaţi i-a falsificat o analiză de laborator cu scopul de a-i distruge activitatea. Mai precis, unul dintre loturile de carne de vită livrat către Selgros a fost declarat de medicii veterinari gălăţeni ca fiind de fapt carne de cal.

Ulterior, în baza contraprobei sigilate chiar la DSVSA Galaţi, patronul firmei amintite a mers la laboratorul naţional de referinţă, unde s-a constatat că produsul nu conţine de fapt niciun fel de carne de cal! „S-a încercat în mod vădit, prin fapte ilegale, compromiterea imaginii firmei şi scoaterea ei de pe piaţă", se afirmă în plângerea penală înaintată procurorilor.

Faptul că probele au fost falsificate la Galaţi este atestat şi de expertiza realizată de o firmă germană autorizată în domeniu.

Legea spune că urmăriţii penal sunt suspendaţi

Potrivit legii (articolul 74, alin 2 din L 188/1999, privind statutul funcţionarilor publici), persoanele implicate în acest scandal şi aflate sub urmărire penale trebuie suspendate temporar.

Iată textul legii: „(2) În cazul în care s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 50 lit. h), conducătorul autorităţii sau instituţiei publice va dispune suspendarea funcţionarului public din funcţia publică pe care o deţine". La alineatul „h" al articolului 50 din legea amintită sunt stipulate exact faptele de corupţie de care este acuzată Lenuţa Ichim în dosarul penal nr. 12.402/P/2010.

De altfel, în baza solicitărilor transmise de Parchet şi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Lenuţa Ichim a fost mutată pe perioada derulării urmăririi penale la un alt compartiment decât cel unde lucra în momentul producerii abuzurilor şi falsurilor pentru care este anchetată.

Partidul e mai tare ca legea?!

În ciuda acestei situaţii deosebit de grave, conducerea ANSVSA a decis astăzi să o numească pe dr Lenuţa Ichim ca director al DSVSA Galaţi!

Decizia a fost luată pe bază politică, respectiv ca urmare a faptului că prin protocolul coaliţiei guvernamentale s-a stabilit că toate DSVSA-urile din ţară vor fi conduse de directori numiţi de UNPR.

Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o politizare pe faţă a deconcentratelor specializate. Foarte grav însă, este că persoana numită este incompatibilă din punct de vedere legal, după cum am arătat mai înainte.

Menţionăm că postul amintit este temporar vacant deoarece directorul Viorel Gheorghiţă este suspendat din cauza unui proces penal în care este inculpat.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Direcţia Sanitar-Veterinară Galaţi are director nou

Începând de marţi, cea mai înaltă funcţie din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi este deţinută de medicul veterinat primar Ştefan Vasile, numit, deocamdată, ca lider interimar. Medicul care a preluat conducerea instituţiei se bucură de sprijinul PNL. Dr. Ştefan Vasile s-a născut în Bucovina, într-o familie cu şapte copii, a absolvit facultatea de Medicină Veterinară din Iaşi în 1998, apoi a urmat cursurile unui masterat şi a mers la zeci de cursuri de calificare. Lucrează la Galaţi de circa 14 ani, ca medic de laborator, unde a avut în subordine o echipă formată din patru oameni. Este căsătorit şi are doi copii de 6, respectiv 14 ani.
„Nu am acceptat acest post că vreau eu să mă căpătuiesc. Am tot ce îmi trebuie şi am obţinut lucrurile prin muncă. Îmi iubesc munca din laborator şi nu îmi propusesem să ajung director. Dar am considerat că trebuie să mă implic şi să încerc să schimb ceva în bine. Spre exemplu, vom face eforturi susţinute, în perioada următoare, ca să acredităm prin Renar efectuarea cât mai multor analize de laborator. Situaţia de faţă, în care trebuie să trimitem probele spre analiză în alte centre, nu este normală, mai ales că, lucrând în laborator, ştiu că toţi colegii mei sunt foarte bine pregătiţi în meseriile pe care le practică. Apoi, vom solicita şi deblocarea unor posturi, pentru că noi lucrăm, în prezent cu 96 de oameni şi am avea nevoie de circa 114. Nu în ultimul rând, trebuie să insistăm pe supravegherea, controlul, diagnosticul şi asigurarea sănătăţii animalelor din judeţ şi pe asigurarea calităţii optime a produselor de origine animală”, a precizat dr. Ştefan Vasile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Şef nou la Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi

Cea mai înaltă funcţie din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi este deţinută, începând de luni, 30 mai, de medicul veterinar primar Ştefan Vasile.

Născut în Bucovina, într-o familie cu şapte copii, dr. Ştefan Vasile a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Iaşi, în 1998, apoi a urmat cursurile unui masterat şi a mers la zeci de cursuri de calificare. Lucrează la Galaţi de circa 17 ani, ca medic de laborator, unde a avut în subordine o echipă formată din patru oameni. Este căsătorit şi are doi copii.

Dr. Ştefan Vasile o înlocuieşte, la conducerea instituţiei, pe dr. Maricica Chiriac.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Schimbare de director la Direcţia Sanitară Veterinară

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi are, de astăzi, un nou director, în persoana doctoriţei Maricica Chiriac. Aceasta îi urmează în funcţie doctorului Ştefan Vasile, care devenise director executiv al DSVSA Galaţi - pentru a doua oară în carieră - în luna mai a anului trecut. Înainte ca dr. Ştefan Vasile să devină director al DSVSA, în 2016, funcţia fusese îndeplinită tot de dr. Maricica Chiriac.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Vasile Ștefan a revenit la conducerea DSVSA

Începând de vineri, 13 decembrie, medicul Vasile Ștefan a fost (re)numit în funcția de Director Executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Galați. El nu se află la primul mandat, după ce a mai fost la șefia instituției atât în perioada 2013-2014, cât și din mai 2016 până în ianuarie 2017. Bucovinean de „obârșie”, Vasile Ștefan îi succede acum în funcție medicului Nicu Bogatu, al cărui „descălecat” la conducerea DSVSA Galați a fost unul extrem de scurt. Acesta din urmă a fost prins „în ofsaid”, după ce nu a reușit să clarifice situația focarelor de pestă porcină africană din județ, în cadru oficial, la o întrunire organizată în luna noiembrie la sediul Instituției Prefectului Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Lenuța Ichim s-a întors la conducerea DSVSA

Anul 2023 a adus o schimbare la șefia Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Galați.

Astfel, medicul Lenuța Ichim l-a înlocuit la conducerea instituției pe fostul director, dr. Vasile Ștefan, ocupant al funcției de la finele anului 2019, cu sprijinul PNL.

La rândul său, Lenuța Ichim se reîntoarce, cu caracter temporar, la vârful DSVSA Galați, după aproximativ 11 ani. Mai trebuie spus că aceasta, în perioada mai 2014 - aprilie 2016, a deținut funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), cu rang de subsecretar de stat în Guvernele Ponta și Cioloș.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

În doar o săptămână, încă o schimbare la șefia DSVSA

La doar o săptămână de la numire, dr. Lenuța Ichim a demisionat de la șefia Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Galați, invocând motive personale legate de starea de sănătate, conform surselor noastre.

Pe cale de consecință, Simona Mihaela Hîncu a preluat conducerea DSVSA, numirea sa având loc luni, 9 ianuarie. Originară din Tecuci, actualul director executiv a lucrat, mai întâi, ca inspector de specialitate în cadrul DSVSA Brăila, urmând, ulterior, o carieră în Ministerul Transporturilor, acolo unde a coordonat, vreme de șase ani, rețeaua sanitară a acestuia.

În 2010, dr. Hîncu a revenit în cadrul ANSVSA, iar, în urmă cu trei ani, s-a întors la Galați, ocupând, inițial funcția de șef de serviciu în cadrul instituției din strada Cezar.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Grevă japoneză şi nemulțumiri profunde și în domeniul sanitar-veterinar

Membrii de sindicat din Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) sunt și ei nemulțumiți de textul proiectului de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice. Într-un document primit la redacție, aceștia acuză, practic, destructurarea serviciilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Ei apreciază că acest proiect de act normativ reprezintă o gravă eroare și poate duce în colaps economia României, reprezentând un adevărat "atentat la siguranța națională a României". Printre prevederile considerate de neacceptat, se numără reducerea de venituri pentru angajații din sistem, acestea fiind oricum erodate de inflație, scăderea suplimentară a unora dintre venituri urmând să accentueze într-un mod periculos problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistemul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Totodată, se atrage atenția asupra faptului că eliminarea posturilor vacante urmează să permanentizeze lipsa de personal, consecința directă fiind scăderea continuă a gradului de atractivitate salarială raportat la specificul profesional al acestora, fiind cunoscută lipsa de specialiști din domeniul sanitar-veterinar și al siguranței alimentelor.

Pe cale de consecință, salariații ANSVSA au intrat miercuri, 16 august, în grevă japoneză și intenționează blocarea activității instituției prin inactivitate, în datele de 21-22 august și 24-25 august, pentru câte două ore, organizarea de proteste la sediile partidelor din arcul guvernamental (PSD și PNL), acestea culminând cu o posibilă blocare totală a activității, începând din 28 august.

Lidera de sindicat din DSVSA Galați, Raluca Dima, ne-a declarat că, totuși, miercuri a fost inițiat un dialog la nivelul autorității, privind rezolvarea problemelor, dar acestea sunt unele structurale, întrucât deficitul de personal persistă de mai multă vreme. Aceasta a adăugat că "măsura reducerii/ desființării cu 100% a posturilor vacante din sistem, tocmai în contextul conflictului armat din Ucraina, ca urmare a căruia ANSVSA a adoptat măsuri speciale, dispuse de Guvernul României la solicitarea Comisiei Europene, pentru fluidizarea transporturilor de animale vii, alimente și furaje" este de neacceptat. "Sperăm să nu ajungem la grevă", a adăugat Raluca Dima.

Conform aceleiași surse, media salarială lunară a funcțiilor de execuție din cadrul instituției este în prezent de aproximativ 7.000 de lei net.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Grevă japoneză şi nemulțumiri profunde și în domeniul sanitar-veterinar

Membrii de sindicat din Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) sunt și ei nemulțumiți de textul proiectului de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice. Într-un document primit la redacție, aceștia acuză, practic, destructurarea serviciilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Ei apreciază că acest proiect de act normativ reprezintă o gravă eroare și poate duce în colaps economia României, reprezentând un adevărat "atentat la siguranța națională a României". Printre prevederile considerate de neacceptat, se numără reducerea de venituri pentru angajații din sistem, acestea fiind oricum erodate de inflație, scăderea suplimentară a unora dintre venituri urmând să accentueze într-un mod periculos problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistemul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Totodată, se atrage atenția asupra faptului că eliminarea posturilor vacante urmează să permanentizeze lipsa de personal, consecința directă fiind scăderea continuă a gradului de atractivitate salarială raportat la specificul profesional al acestora, fiind cunoscută lipsa de specialiști din domeniul sanitar-veterinar și al siguranței alimentelor.

Pe cale de consecință, salariații ANSVSA au intrat miercuri, 16 august, în grevă japoneză și intenționează blocarea activității instituției prin inactivitate, în datele de 21-22 august și 24-25 august, pentru câte două ore, organizarea de proteste la sediile partidelor din arcul guvernamental (PSD și PNL), acestea culminând cu o posibilă blocare totală a activității, începând din 28 august.

Lidera de sindicat din DSVSA Galați, Raluca Dima, ne-a declarat că, totuși, miercuri a fost inițiat un dialog la nivelul autorității, privind rezolvarea problemelor, dar acestea sunt unele structurale, întrucât deficitul de personal persistă de mai multă vreme. Aceasta a adăugat că "măsura reducerii/ desființării cu 100% a posturilor vacante din sistem, tocmai în contextul conflictului armat din Ucraina, ca urmare a căruia ANSVSA a adoptat măsuri speciale, dispuse de Guvernul României la solicitarea Comisiei Europene, pentru fluidizarea transporturilor de animale vii, alimente și furaje" este de neacceptat. "Sperăm să nu ajungem la grevă", a adăugat Raluca Dima.

Conform aceleiași surse, media salarială lunară a funcțiilor de execuție din cadrul instituției este în prezent de aproximativ 7.000 de lei net.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.