Jump to content

IPA Galaţi - de la Oţelărie la casa viitorului


dcp100168

Recommended Posts

IPA Galaţi - de la Oţelărie la casa viitorului

* Specializată în domeniul automatizărilor, o firmă gălăţeană a trecut de la echipamentele pentru Combinat la proiectele europene de cercetare * Brevetele atractive pentru economie fac toată finanţarea * Consultanţă în transferul de tehnologie *

În ziua de astăzi, într-o economie care scârţâie din toate încheieturile, a vorbi despre cercetare, inovare, transfer de tehnologie pare mai degrabă de domeniul ştiinţifico-fantastic. Şi totuşi, „inovare înseamnă adaptare, iar o criză impune mai mult decât orice adaptare”, este de părere Vasili Apostol, managerul IPA Galaţi, o subsidiară a institutului de cercetări în domeniul automatizărilor IPA Bucureşti. „Desigur, chiar şi în materie de cercetare este nevoie de adaptare, de proiecte capabile să atragă finanţare, de brevete atractive pentru economia reală”, a arătat managerul companiei gălăţene. Chiar evoluţia IPA Galaţi este o dovadă în sensul celor afirmate.

Concepută iniţial, în urmă cu trei decenii, pentru a răspunde problemelor Combinatului pe partea de automatizări, compania a trebuit în ultimii ani să se reinventeze pe ea însăşi. „Se făcea un echipament specializat pentru o oţelărie sau pentru furnale, pe care nu puteai să-l mai foloseşti în altă parte. Şi una este să cercetezi, să ajungi la un produs pe care îl multiplici în 100 de bucăţi, alta este să o iei tot timpul de la zero într-o zonă limitată”, ne-a explicat Vasili Apostol.

Aşa se face că, de la proiectele mamut pe metalurgie, IPA Galaţi s-a reprofilat pe proiecte mai mici şi mai flexibile. În 1992, în colaborare cu Ministerul Cercetării şi Tehnologiei, a fost înfiinţat un „Centru de Inovare şi Afaceri”, unul dintre primele de acest fel din ţară, prin care IPA Galaţi şi-a propus să creeze parteneriate în vederea derulării unor proiecte de cercetare - dezvoltare. Medaliile obţinute la saloanele internaţionale de inventică, precum cele de la Geneva, Singapore sau Bruxelles, sunt o dovadă că, fie şi la nivel de microîntreprindere, se poate face performanţă.

„Casa verde” şi energia regenerabilă

Proiectul denumit generic „Casa verde”, ce a avut ca obiectiv realizarea unei case rezidenţiale care să valorifice la maxim, prin cogenerare, resursele de energie alternativă, este ultimul proiect de cercetare la care participă cei de la IPA Galaţi. „Suntem parteneri într-un consorţiu internaţional. Proiectul, finanţat prin „Programul Cadru 7” (FP7) se numeşte oficial „Sistem integrat de microgenerare cu motor Stirling pentru casele din Sud-Estul României” şi este coordonat de Universitatea „Dunărea de Jos”, prin prof.dr.ing.Nicolae Badea. Ceilalţi parteneri sunt Institutul SINTEF, din Norvegia, şi Institutul de Cercetări Electrotehnice Bucureşti, iar rezultatul este unul spectaculos - o casă „inteligentă” ce poate să-şi rezolve singură problemele de încălzire, răcire şi de obţinere a energie electrice, utilizând doar surse de energie regenerabilă! Este un proiect care se pretează, de exemplu, la casele aflate în zone mai izolate sau mai greu accesibile, dar la fel de bine le asigură independenţa şi un sistem prietenos cu mediul şi celor de la oraş”, ne-a explicat managerul Vasili Apostol. O primă „Casă verde” a fost ridicată, în cadrul experimentului, în campusul studenţesc, dar proiectul ar putea avea o carieră interesantă şi pe plan internaţional. „Suntem în faza testelor finale, proiectul a fost prezenta în cadrul unor manifestări internaţionale la Seul, Singapore, Geneva, iar luna viitoare urmează să-l prezentăm la cel mai mare târg în materie de construcţii, de la Londra. Proiectul a generat interes inclusiv în mediul de afaceri, firme din Coreea de Sud fiind în mod special interesate de tehnologiile dezvoltate la Galaţi”, a arătat managerul IPA Galaţi.

Compania gălăţeană mai are şi alte planuri în domeniul cercetării. În decembrie au fost depuse spre evaluare două proiecte. Primul dintre ele, tot pe FP7, are drept coordonator o firmă din Marea Britanie şi vizează realizarea unui soft şi a unor echipamente de automatizării în domeniul sănătăţii. Al doilea proiect, realizat cu o firmă românească, vizează modernizarea sistemelor de comunicaţii şi a fost înscris în cadrul Programului „Parteneriate” al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

Inovare şi organizare

În paralel cu activitatea de cercetare, IPA Galaţi s-a lansat şi pe partea consultanţă în materie de inovare, transfer de tehnologic şi valorificarea fondurilor europene. De exemplu, ca parte a reţelei Enterprise Europe Network, compania gălăţeană este parte în proiectul ERBSN, o reţea ce oferă IMM-urilor suport în afaceri şi inovare, inclusiv prin organizarea unor întâlniri de afaceri, prezentarea unor produse sau proiecte firmelor interesate sau promovarea unor brevete. Pe aceeaşi linie merge şi proiectul Assistant, ce are ca obiectiv punerea în contact a IMM-urilor cu potenţial inovativ cu potenţialii furnizori de servicii pentru aceste IMM-uri. Nu în ultimul rând, IPA Galaţi este partener local în proiectul RO-SMEP, un instrument pus la dispoziţia IMM-urilor pentru a se exprima în legătură cu politicile şi legislaţia UE dedicate mediului de afaceri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.