dcp100168 Posted May 1, 2008 Posted May 1, 2008 Vox PopuliZiua Tineretului, misterioasa necunoscutăAstăzi, toţi tinerii, adică, legal, domnişoarele, doamnele, băieţii şi bărbaţii care au împlinit 14 ani, dar nu au depăşit 35, au întâlnire cu o necunoscută misterioasă: Ziua Tineretului. Timidă, aşa cum este la numai cei patru ani de când a fost declarată, oficial, zi naţională a tinerilor din România, riscă să rămână astăzi fără niciun partener de întâlnire. Într‑un raid printre gălăţeni, răspunsul corect la întrebarea când este Ziua Tineretului ni l‑au dat, culmea!, oamenii trecuţi de prima tinereţe, amintindu‑şi de sărbătoarea din perioada comunismului. Am vrut să mai aflăm de la cei cu care am stat de vorbă ce motive de sărbătorit au tinerii de astăzi. Mai slab finanţate de autorităţi, activităţile din domeniul tineretului se desfăşoară, uneori, în ritmul melcului. Şi asta chiar dacă de doi ani Legea tinerilor (Nr. 350 din iulie 2006, pentru conformitate) le promite acestora marea cu sarea.Magdolna Albert, 18 ani, Târgu Mureş, participantă la Olimpiada Naţională de Socio‑Umane: "Nu ştiu, probabil că există o zi a tinerilor. Ar trebui să sărbătorească mai degrabă valorile morale, şi mai puţin valorile fizice care în ziua de astăzi contează foarte mult pentru unii tineri."Marian Dragomir, 30 de ani: "Ziua Tineretului? Poate Ziua Bărbatului! Să se bucure aşa cum cred ei mai bine! În primul rând, pentru că sunt tineri!"Adrian Dănăilă, 23 de ani, student ASE în Bucureşti: "Pe 2 mai, în fiecare an, ştiu că în Bucureşti organizaţiile studenţeşti au tot felul de programe culturale, plus sportive, cu fotbal, cu handbal, competiţii între facultăţi. Se mai face un jogging în Regie, dacă nu plouă, în rest bere şi sărbătorim cât suntem în putere, că după aia cine ştie, vin problemele, grijile. Ca şi Ziua Bărbatului, că tot se vrea să se voteze acum, e bine venită."Anca, o mămică de 27 de ani: "Nu ştiu când se sărbătoreşte. Dar cred că tinerii de azi, din România ar trebui să se bucure de libertatea de opinie pe care o au acum, de posibilitatea de a merge la facultate gratis, pe locurile de la buget, de accesul liber la informaţie şi de posibilitatea de a face alegerile în consecinţă."Maria Roşca, pensionară: "Pe 2 mai. Întâmplător, şi înainte de 89 era Ziua Tineretului tot pe 2 mai şi bănuiesc că s‑a menţinut. Au fost şi atunci lucruri rele şi lucruri bune, cum sunt şi acum, deci nu înţeleg de ce nu ar fi un lucru bun ca tinerii să sărbătorească în continuare. E foarte greu însă să vă spun ce ar putea sărbători tinerii din ziua de azi. Poate mă credeţi cu idei preconcepute, dar ideea mea este că din cauza acestei libertăţi prost înţelese, ei cred că au numai nişte drepturi, nu şi îndatoriri. Bănuiesc că ar trebui să se ocupe mai mult de cultura lor, ar trebui şi noi, cei mai mari să facem ceva pentru ei, să îi învăţăm şi din atitudinea noastră şi din tot ce facem că trebuie să ne apucăm şi de treabă."Marlena, 36 de ani: "Da, pe 2 mai, aşa era pe vremea comunismului. Pe vremea mea se pleca la mare, se făceau chefuri, nu ştiu dacă sărbătoream ceva anume. Nu prea dau sfaturi tinerilor din ziua de azi."George Ifrim, 27 de ani: "Nu ştiu când este ziua noastră. Probabil o să se confunde cu celelalte sărbători: a bărbatului sau 1 Mai. E un prilej de a ieşi la iarbă verde, probabil."Ana Gheorghiu, 20 de ani, studentă la Sociologie: "Pe 12 sau 13 mai. Ar trebui să sărbătorim că ne putem bucura de viaţă şi faptul că avem posibilitatea de a face orice. Nu cred că ne deosebim cu nimic de tinerii din alte ţări."http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23869
Recommended Posts