Jump to content

Imperiul nevăzut din spatele ministrului Finanţelor, Bogdan Drăgoi


dcp100168

Recommended Posts

Imperiul nevăzut din spatele ministrului Finanţelor, Bogdan Drăgoi

BOGDAN DRĂGOI - Ministrul Finanţelor Publice. La Revoluţie avea 9 ani. Tatăl său, generalul ® Dan Drăgoi, avea 36. in deceniul care a urmat, Bogdan şi-a dublat varsta, iar Drăgoi-senior a făcut afaceri cu statul prin companii-paravan infiinţate dincolo de Canalul Manecii. Mai tarziu, Bogdan s-a lansat in business pe rampa deja construită de Dan Drăgoi. Acum, tanărul a ajuns ministru, iar tatăl său – bogat. Sistemul de relaţii de care dispun cei doi Drăgoi se reflectă in afacerile lor.

August 2008. Bucureşti. Clubul Fratelli.Atmosferă de fiţe. Cu un trabuc cubanez in gură, sărbătoritul Raymod De Rubeis execută sticle de şampanie, iar Bogdan Drăgoi este unul dintre invitaţii săi de seamă. Fac poze impreună, cu familia, se ţin tovărăşeşte de după umeri. Sunt prieteni. Dar şi parteneri de afaceri.

Afaceristul expat, Raymond De Rubeis s-a intersectat cu familia Drăgoi la Londra in anii ’90. Atunci, De Rubeis lucra pentru grupul Balli. Iar grupul Balli era reprezentat in Romania de Dan Drăgoi, tatăl actualului ministru. Casa de comerţ controlată de fraţii Alaghband, de origine iraniană, avea interese majore in Carpaţi – ţintind industria metalurgică. In cartierul general al Balli, nu departe de Hyde Park, se puneau la punct strategiile de căpuşare sau preluare a combinatelor romaneşti de stat. Prima lovitură s-a dat la Galaţi, pe malul Dunării, printr-o companie infiinţată in Londra, pe malul Tamisei.

UN DOLAR DE LA FIECARE.Una dintre afacerile familiei Drăgoi a costat fiecare roman un dolar. Decontul a avut loc in 2007, dar lovitura a fost dată cu zece ani mai devreme prin firma londoneză Sidex International Ltd. Compania a funcţionat ca broker de materii prime pentru aprovizionarea combinatului Sidex Galaţi, dar şi ca intermediar pentru exporturile acestuia. Printre directorii firmei au figurat Dan Drăgoi (tatăl ministrului de Finanţe), Gheorghe Ionescu (tatăl logodnicului Elenei Băsescu) şi Raymond De Rubeis (partener de afaceri cu familia Drăgoi). Firma engleză era impărţită de grupul Balli (60%) şi de combinatul Sidex-Galaţi (40%).

Ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, susţine că in 2001 era student şi că nu poate comenta pe marginea unor afaceri sau negocieri la care el n-a participat.

PRELUARE STRATEGICă. Operatorul portuar Comvex SA Constanţa a fost preluat, de la stat, in 1998, de către Dan Drăgoi şi grupul Balli, prin intermediul vehiculului irlandez Dundee Limited (Dublin, Irlanda) via Solidmet SRL. Comvex a fost o ţintă strategică, fiind poarta prin care intrau in ţară materii prime pentru combinatele metalurgice romaneşti. Drăgoi-senior a fost directorul companiei irlandeze Dundee Ltd. La randul său, partenerul familiei Drăgoi, Raymond de Rubeis, a fost administrator, general manager şi acţionar minoritar in Comvex Constanţa. La fel, şi Drăgoi-senior a fost administrator şi acţionar minoritar al operatorului portuar.

Ministrul Bogdan Drăgoi susţine că n-a avut nicio legătură cu firma irlandeză Dundee Ltd. şi nici cu preluarea Comvex-Constanţa.

DRăGOI JR., PRIMUL JOB.Drăgoi-junior a lucrat primă dată la compania britanică Inquam Ltd.. Aici, el a debutat ca analist financiar şi apoi s-a implicat in intermedierea unor importante finanţări pentru dezvoltarea grupului. Bogdan Drăgoi avea doar 22 de ani cand s-a angajat la Inquam Londra, in 2001. Tot in acel an, la Bucureşti, Inquam intra in afacerea Telemobil – dezvoltand serviciul de telefonie mobilă Zapp. Inquam, controlată de familia fostului premier libanez Rafiq al Hariri, preluase proiectul telecom chiar de la grupul Balli – reprezentat de Drăgoi-senior. Pană in momentul tranzacţiei, Raymond de Rubeis, partenerul familiei Drăgoi, a fost unul dintre administratorii Telemobil.

Bogdan Drăgoi nu a explicat imprejurările in care s-a angajat la Inquam Ltd. La fel, ministrul n-a arătat cum l-a cunoscut pe Raymond de Rubeis.

PRIMUL DEMNITAR AL FAMILIEI. La Revoluţie, cand Bogdan avea 9 ani, tatăl său, Dan Drăgoi era ofiţer de carieră in dispozitiivul cu care lucra Victor Stănculescu – ultimul ministru ceauşist al Apărării. Timp de doi ani, Stănculescu a fost ministru, iar Drăgoi-senior secretar de stat in guvernele Roman şi Stolojan. Din guvern, tandemul generalilor ® s-a lansat in afaceri. Cei doi rezervişti au devenit reprezentanţii grupului Balli şi asociaţi in filialele de la Bucureşti ale casei de comerţ britanice.

Pentru Balli a lucrat, in anii ’90, şi afaceristul Raymond de Rubeis – cel care avea să devină asociatul familiei Drăgoi in mai multe firme din Romania.

CERCUL RELAŢIONAL. De cand a intrat in rezervă, Dan Drăgoi, tatăl lui Bogdan, a fost asociat in zeci de afaceri cu parteneri influenţi.

De exemplu, in firma Amrom Automotive 2006, Drăgoi-senior a fost asociat direct cu Virgil Măgureanu (fost director SRI), Bogdan Ionescu, Vlad Soare (fost preşedinte Gelsor – grup deţinut de Sorin Ovidiu Vintu) şi Cristian Vlaicu (fost director RAAPPS – asociat in afaceri cu Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea şi controversatul Adrian Petrache).

In altă afacere, Asigurarea Anglo-Romană, tatăl ministrului de Finanţe a fost asociat direct cu Azad Khosro – partenerul celor care au intermediat fregatele second-hand “Regele Ferdinand” şi “Regina Maria”, cumpărate de Ministerul Apărării Naţionale de la concernul BAE Systems, la preţuri supra-evaluate (2003). Azad Khosro deţinea 12% din firma Asigurarea Anglo-Romană, iar Dan Drăgoi controla 5%. In plus, cei doi au fost şi administratori.

riseproject.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.