Jump to content

Gălăţeni premiaţi la competiţii de robotică


dcp100168

Recommended Posts

Premiul I pentru realizarea unui robot

Doi studenţi de la Facultatea de Mecanică Galaţi, secţia robotică-mecatronică, au reuşit să obţină premiul I în cadrul Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice "Anghel Saligny", după ce au creat un robot care poate fi folosit la operaţiuni de manipulare. Este vorba despre Claudiu Şovăilă şi Aurelian Crăescu care, după doar un an şi jumătate de studii, au reuşit să pună în practică toată baza teoretică, iar sub îndrumarea şefului de lucrări ing. Mistodie Luigi şi Carmen Rusu, asistent inginer, s-au clasat pe primul loc la secţia din care fac parte, lăsând în urmă alte 40 de lucrări executate de studenţi din Galaţi dar şi din alte centre universitare din ţară cum ar fi Iaşi, Cluj, Timişoara, Bacău şi Constanţa. "Am început lucrarea în decembrie anul trecut şi am finalizat-o la sfârşitul lunii aprilie anul acesta. Nu am avut nevoie de o sumă prea mare de bani pentru că tot robotul este făcut din resturi. Deocamdată vă pot spune că am pus în practică tot ce am învăţat în cei aproximativ doi ani de facultate, însă urmează să-l automatizăm până la finalizarea studiilor" ne-au spus cei doi studenţi. La rândul ei, Carmen Rusu, unul dintre coordonatorii lucrării, ne-a declarat că acest robot care are 6 grade de libertate este unic în facultate şi va fi folosit în scop didactic.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Competiţie zonală de robotică la Galaţi

Departamentul Construcţii de Maşini, Robotică şi Sudare din cadrul Facultăţii de Mecanică de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a lansat săptămâna aceasta prima Competiţie Zonală de Robotică - RObotiCompetition 2012, în colaborare cu WRO Hellas - Grecia şi cu sprijinul companiei LEGO/divizia LEGO EDUCATION. „Modul de organizare al competiţiei pilot este similar celui dezvoltat prin prestigioasa manifestare Word Robotics Olympiad (WRO) şi reuneşte echipaje formate din elevi şi studenţi, cu vârste între 11 şi 21 de ani, care se vor confrunta, în cadru organizat, într-un concurs de creativitate tehnică”, se arată într-un comunicat de presă al Universităţii.

În cadrul competiţiei se vor derula două secţiuni de concurs. Prima, denumită Standard, se adresează elevilor cu abilităţi tehnice în construcţia şi programarea roboţilor, iar cea de-a doua, intitulată Creativitate, se adresează elevilor şi studenţilor care vor demonstra capacitatea lor creativă în conceperea şi dezvoltarea unor aplicaţii robotizate.

Concursul se va desfăşura pe parcursul unei zile, în perioada 1-10 iunie 2012, în corpul D al Facultăţii de Mecanică din Galaţi, Str. Domnească nr. 111 (vis a vis de Catedrala Episcopală).

Programul de desfăşurare al probelor de concurs, regulamentul de participare şi materialele necesare înscrierii echipelor în competiţie se vor afişa pe pagina web http://roboticompetition.wordpress.com/. După completare, formularele se vor transmite, în perioada 12-23 martie 2012, prin e-mail, la adresa roboticompetition@gmail.com.

În final, proiectele dezvoltate de participanţii din învăţământul preuniversitar şi universitar vor fi evaluate de comitetul ştiinţific al competiţiei, care include specialişti cunoscuţi din domeniile Mecatronicii şi Roboticii. Autorii celor mai bune proiecte vor fi premiaţi. Toţi concurenţii vor primi atestate de participare la Competiţia Zonală de Robotică - RObotiCompetition 2012.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Olimpiada de Robotică 2013, la Galaţi

Departamentul de Ingineria Fabricaţiei, din cadrul Facultăţii de Mecanică – Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, în colaborare cu societatea KnowledgeResearch SRL, reprezentantul oficial Lego Education în România, organizează astăzi, lansarea oficială a primei ediţii a Olimpiadei de Robotică – World Robot Olympiad Romania – 2013.

După întâlnirea participanţilor şi cuvântul de deschidere al decanului Facultăţii de Mecanică, Cătălin Fetecău, vor fi prezentate mai multe teme de dezbatere privind domeniul roboticii: Creativitate şi inovare în mecatronică şi robotică utilizând Lego Mindstorm NXT; Experienţa olimpiadei internaţionale World Robot Olympiad (WRO) 2012; Experienţa concursului RobotiCOmpetition 2012;

La deschiderea competiţiei participă şi Ioannis Somalakidis, preşedinte WROHellas – Grecia, reprezentant Lego Education regiunea Balcani.

presagalati.ro


 

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Studenţi din opt centre universitare din România şi-au măsurat puterile în roboţi inteligenţi şi vitezomani!

Holul Facultăţii de Mecanică din Galaţi s-a transformat astăzi într-un adevărat circuit pentru tot felul de roboţi concepuţi de studenţi. După ce i-au „încălzit” bine, exact ca la un circuit de Formula 1, tinerii i-au aruncat în luptă. Câştigătorii vor fi premiaţi sâmbătă, în cadrul unei festivităţi care va avea loc în holul mare al Universităţii „Dunărea de Jos”.

De câteva zile, Departamentul Ingineria Fabricaţiei din cadrul Facultăţii de Mecanică este gazda celei de-a patra ediţii a evenimentul naţional „Zilele Educaţiei Mecatronice” 2013. Astăzi, tineri din opt centre universitare cu tradiţie din România, s-au aliniat la startul Concursului Naţional de Mecatronică - Proba de Roboţi Mobili! Fiecare echipaj a avut două misiuni importante: urmărirea unui traseu fix şi proba de viteză şi obstacole.

„Concursul Naţional de Mecatronică este adresat studenţilor cu competenţe în domeniul Mecatronică şi Robotică şi urmăreşte identificarea şi premierea celor mai bune echipe de utilizatori şi programatori de sisteme modulare de producţie (sisteme mecatronice) şi roboţi mobili. Echipele participante, reprezentante ale universităţilor sau facultăţilor vor concura în ambele probe organizate în cadrul concursului”, ne-a spus la startul concursului Carmen Rusu, profesor în cadrul Departamentului Ingineria Fabricaţiei.

După câteva zeci de minute bune în care şi-au „încălzit” roboţeii, tinerii au intrat în concurs. Emoţiile nu au lipsit, dar până la urmă totul s-a terminat cu bine pentru toate cele opt echipaje. Organizatorii ştiu deja câştigătorii, dar s-au hotărât să menţină suspansul până la festivitatea de premiere, care va avea loc sâmbătă.

Pe lângă participanţii din zona universitară şi preuniversitară, la acest eveniment de marcă al tehnicii româneşti participă şi companii importante din sectorul industrial privat, inclusiv firme multinaţionale, care doresc o privire de ansamblu asupra nivelului învăţământului tehnic din Romania şi asupra viitoarelor generaţii de absolvenţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Tineri inventatori din Galaţi au nevoie de sponsori pentru participarea la faza internaţională a Olimpiadei Roboţilor

* Cei trei tineri gălăţeni calificaţi la faza internaţională a Robot Olympiad au nevoie de 3.000 de dolari pentru transport

De Cristian Chirac, Dorin Clisu şi Dan Mitescu am scris de multe ori în ziar, ei fiind obişnuiţi ai concursurilor şcolare unde au obţinut şi premii. Însă cel mai mare succes l-au obţinut atunci când au fost puşi să aplice ceea ce au învăţat în practică. Elevii gălăţeni au câştigat premiul I la  faza naţională a Olimpiadei Roboţillor şi s-au calificat pentru competiţia internaţională care se va desfăşura în Jakarta. Cei trei au primit ca provocare să construiască din piese Lego şi câţiva senzori un robot care să parcurgă un traseu, să adune nişte bile roşii ocolindu-le pe cele albastre. Iniţial pare o joacă, dar robotului chiar i se poate găsi o utilizare reală. „Cum faza internaţională a olimpiadei se desfăşoară în Indonezia, singura ţară unde trăiesc dragonii de Komodo, robotul trebuie să salveze ouăle acestor reptile care sunt protejate ca monumente ale naturii”, ne lămuresc cei trei tineri care e simbolul bilelor roşii.

„Am făcut o echipă perfectă”

Tinerii susţin că succesul lor se datorează faptului că au reuşit să facă o echipă perfectă, deşi învaţă la instituţii de învăţământ diferite. Dorin Clisu de la Colegiul Naţional „C. Negri” s-a ocupat de construirea robotului, în timp ce Cristian Chirac şi Dan Mitescu de la CNVA au făcut partea de programare.
„Nu a fost aşa uşor, dar rezultatul ne-a uimit chiar şi pe noi. După ce am câştigat faza regională, în numai trei săptămâni am reuşit să înjumătăţim timpul de acţionare al robotului. Nu mai vorbim că a avut cea mai mare precizie dintre toate piesele cu care s-au prezentat cele 40 de echipe participante la secţiunea noastră”, povesteşte Dorin Clisu.
Dan Mitescu crede că reuşita lor este una notabilă, mai ales că este primul lor robot construit vreodată: „Celor de la Bucureşti nici nu le venea să creadă că noi suntem cei care am făcut programarea”, ne spune tânărul de la CNVA. 
Cristian Chirac, premiat de mai multe ori la nivel naţional la olimpiade şi concursuri de matematică, spune că participarea la această competiţie i-a schimbat efectiv viaţa. „Mă gândeam să dau la o facultate de matematică, în SUA sau Anglia, dar acum îmi doresc ceva legat de IT. Am văzut că sunt în stare să fac mult mai mult decât îmi imaginam, aplicând cunoştinţele acumulate la şcoală”, spune tânărul din clasa a XI-a la CNVA.
Tinerii susţin că pentru faza internaţională, ce se va desfăşura în noiembrie la Jakarta, vor lucra mai cu sârg şi vor aduce proiectului mult mai multe îmbunătăţiri.

„Ne aşteptăm la un premiu la Jakarta”

Profesorul universitar din Galaţi Luigi Renato Mistodie, iniţiatorul Olimpiadei Roboţilor, aflată la prima ediţie în România, şi preşedintele comitetului ştiinţific al concursului, susţine că elevii gălăţeni chiar au făcut o figură frumoasă la faza naţională. „Eu ştiam robotul lor de la faza regională pe care am organizat-o la Facultatea de Mecanică. Îmbunătăţirile aduse pentru faza naţională au fost o surpriză chiar şi pentru mine. Eu zic că ne putem aştepta la un premiu la Jakarta dacă băieţii se vor mobiliza la fel de bine ca până acum, mai ales că au la dispoziţie suficient timp”.

Cine plăteşte biletele de avion 

Din nefericire, plecarea celor trei gălăţeni la Jakarta este deocamdată sub semnul întrebării. Cei trei au nevoie de 3.000 de dolari pentru cumpărarea biletelor de avion, pentru că de cazare şi masă se ocupă organizatorii, care au declarat însă că nu decontează cheltuielile de drum.
Cum preţul biletelor creşte cu cât se apropie data plecării, sperăm ca cineva să considere că este important să se investească în inteligenţa gălăţeană şi să-i ajute pe cei trei tineri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

ArcelorMittal Galaţi sponsorizează liceenii gălăţeni la Olimpiada Internaţională de Robotică Jakarta

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi sprijină participarea a trei liceeni gălăţeni la Olimpiada Internaţională de Robotică, în Jakarta, Indonezia, competiţie care se va desfăşura între 15 şi 17 noiembrie şi la care România participă în premieră. Cei trei elevi – Cristian Chirac, Dorin Clisu şi Dan Mitescu – au câştigat primul loc la Olimpiada Naţională de Robotică, folosind un model creat de ei.

Din păcate, ei nu dispun de resurse financiare pentru a acoperi costurile de transport, cazare şi masă  (cam 3.000 de dolari) pentru participarea la Olimpiada din Indonezia. Cum organizatorii olimpiadei susţin financiar doar cazarea şi masa, cei trei liceeni de excepţie au fost în pericol să nu poată merge la competiţie, din lipsa banilor. Totuşi, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a decis să acopere integral costurile transportului – avion, maşini etc. –   astfel încât cei trei tineri să se poată concentra doar la competiţie.

„Suntem bucuroşi să sprijinim participarea celor trei tineri la Olimpiada Internaţională şi suntem încrezători că ei vor reprezenta Galaţiul şi România într-o manierǎ care ne va face să fim mândri”, a declarat Bruno Ribo, director general al ArcelorMittal Galaţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, acest proiect se circumscrie deciziei Companiei de a sprijini programe de educaţie şi sănătate, ca parte a strategiei ArcelorMittal Galaţi privind responsabilitatea socială.

Cristian Chirac şi Dorin Clisu, doi dintre elevii implicaţi în proiect, sunt olimpici premiaţi şi în trecut de Companie pentru rezultatele foarte bune la concursurile de matematică şi fizică.

Olimpiada Internaţională de Robotică aduce laolaltă tineri din toată lumea şi îi încurajează să îşi dezvolte creativitatea, aptitudinile de proiectare şi de rezolvare a situaţiilor prin intermediul concursurilor şi activităţilor specializate.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Tinerii de aur ai Galaţiului au plecat la Jakarta

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, s-a întâlnit, în această dimineaţă, cu cei trei tineri de aur ai Galaţiului, cei care vor participa, în perioada 15-17 noiembrie, la Jakarta (Indonezia), la Olimpiada Internaţional de Robotică de la Jakarta.

Trei elevi din Galaţi – doi de la „Vasile Alecsandri” şi unul de la „Costache Negri” – adică Dorin Clisu, Cristian Chirac şi George Dan Mitescu au câştigat, în acest an, locul I la Olimpiada Naţională de profil, cu un model de robot inventat de ei. Anul acesta, România participă în premieră la Olimpiada Internaţională de Robotică, alături de peste 16.000 de elevi din peste 40 de ţări din întreaga lume. „Galaţiul are onoarea să îşi reprezinte ţara cu onoare şi mândrie. Le urez succes celor trei olimpici şi sunt convins că vor reprezenta cu succes oraşul şi România. Aşa să le ajute Dumnezeu!”, a declarat primarul Galaţiului, Marius Stan, la întâlnirea cu cei trei tineri de aur ai Galaţiului. Edilul le-a dat, drept cadou, celor trei tineri, câte un album al municipiului Galaţi, dar şi insigne cu însemnele oraşului, pe care să le poarte în cadrul competiţiei, iar în schimb, tinerii i-au oferit primarului un tricou care poartă pe spate numele ţării noastre, iar pe faţă, numele sponsorilor care i-au ajutat pe cei trei să plătească transportul până în Indonezia. „Când vin cu medaliile de la competiţie îi vom premia”, a mai promis primarul.

Cei trei au declarat că pleacă la concurs cu şanse mari de a se poziţiona „printre primele patru echipe sau printre primele opt. Ne vom lupta cu echipe consacrate precum cele din Rusia, Japonia, China sau Thailanda, dar suntem încrezători pentru că suntem foarte bine pregătiţi”. Cei trei tineri au spus că pentru acest concurs s-au antrenat sute de ore. Obiectivul: să construiască, într-un timp cât mai scurt, dintr-un set de lego, un robot care să îndeplinească anumite comenzi. Le ţinem şi noi pumnii şi le dorim succes!

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...
Frâu liber la imaginaţie: începe competiţia regională de robotică educaţională World Robot OlympiadTM Galaţi 2014
Organizatorii urmăresc antrenarea unui număr cât mai mare de tineri, cu scopul de a le stimula şi dezvolta creativitatea şi spiritul inovativ în domeniile ştiinţei, tehnicii şi tehnologiei, mecatronicii şi roboticii educaţionale.
Cea de-a doua ediţie a competiţiei regionale de robotică educaţională World Robot OlympiadTM Galaţi 2014, organizată de Departamentul Ingineria Fabricaţiei, din cadrul Facultăţii de Mecanică - Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, va fi organizată joi, 20 martie, de la ora 14.00, în corpul D al Facultăţii de Mecanică, în sala D12.
Tinerii vor avea ocazia să dea frâu liber imaginaţiei în dezvoltarea, construirea şi programarea unor aplicaţii robotizate ingenioase cu ajutorul produselor Lego Mindstorms (RCX, NXT sau EV3).
Competiţia reuneşte echipe formate din 1-3 elevi pe categorii de vârstă, între 8 şi 19 de ani, care se vor confrunta, în cadru organizat, într-un concurs de creativitate tehnică.
În mod similar anilor anteriori, categoriile competiţionale sunt STANDARD şi CREATIVITATE. La categoria Standard 1 - Primar pot participa tineri cu vârsta mai mică de 13 ani, la categoria Standard 2 - Gimnaziu pot participa tineri cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani iar la Standard 3 – Liceu, tineri cu vârste cuprinse între 16 ani şi 20 ani, în anul competiţiei.
Competiţia Regională World Robot OlympiadTM Galaţi 2014 se va desfăşura în data de 7 iunie 2014. Câştigătorii etapei regionale se vor califica pentru competiţia naţională de la Bucureşti, din luna iunie 2014 iar câştigătorii competiţiei naţionale vor participa la olimpiada mondială care anul acesta va avea loc în luna noiembrie la Moscova - Rusia.
Programul de desfăşurare a probelor de concurs, regulamentul de participare şi materialele necesare înscrierii echipelor în competiţie se vor afişa pe adresa http://www.wroromania.ro. În final, proiectele dezvoltate de participanţii din învăţământul preuniversitar şi universitar vor fi evaluate de comitetul ştiinţific al competiţiei, care include specialişti cunoscuţi din domeniile mecatronicii şi roboticii. Autorii celor mai bune proiecte vor fi premiaţi. Toţi participanţii vor primi atestate de participare la competiţia regională de robotică educaţională World Robot OlympiadTM.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Concurs de aplicaţii robotice cu piese Lego, etapa regională

Câţiva zeci de elevi din Galaţi şi din judeţele limitrofe, precum şi studenţi au participat, ieri, la Facultatea de Mecanică a Universităţii „Dunărea de Jos”, la deschiderea oficială a Competiţiei regionale de robotică educaţională World Robot Olympiad.
Organizat de Departamentul Ingineria Fabricaţiei din cadrul facultăţii, în parteneriat cu KnowledgeResearch, reprezentantul oficial LEGO Education în România, concursul le propune tinerilor cu vârste  între 8 şi 20 de ani să se organizeze în echipe şi să realizeze aplicaţii robotice pornind de la produsele Lego Mindstorms. Ieri, cei prezenţi au avut ocazia să vadă ce pot face câţiva roboţi inteligenţi, dar au aflat şi ce pot învăţa înscriindu-se la o asemenea competiţie chiar de la Cristian Chiriac şi Dan Mitescu, doi elevi gălăţeni care, în 2013, s-au calificat la faza mondială.

"Din punctul de vedere al mecanicii şi al fizicii, am învăţat mule lucruri noi, pe care nu le-am studiat la şcoală. În plus, mi-am dezvoltat imaginaţia. Din punct de vedere algoritmic, am învăţat să fac optimizări şi să mă organizez în funcţie de programul utilizat, pentru că am aflat şi despre alte programe faţă de cele predate la şcoală", ne-a spus Dan Mitescu, acum elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", decis să se înscrie din nou la concursul de anul acesta.

Anul acesta, faza naţională va avea loc în iunie, la Bucureşti, iar câştigătorii competiţiei naţionale participă la olimpiada mondială găzduită de Moscova, în noiembrie. Programul, regulamentul de participare şi materialele necesare înscrierii echipelor se vor afişa pe http://www.wroromania.ro, site-ul oficial al competiţiei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Au început înscrierile pentru ediţia a II-a a concursului ROBOGAL

O mână de elevi inimoşi de la CNVA, pasionaţi de ştiinţă, roboţi şi programare, organizează a doua ediţie a concursului ROBOGAL. Înscrierile au început deja, urmând ca probele să aibă loc pe 14 iulie.

Concursul este dedicat elevilor şi studenţilor pasionaţi de robotică şi va avea cinci probe:Line Follower, Maze, CODE, Hardware Innovation şi Software Innovation.

La concurs pot participa membri ai cluburilor şi palate ale copiilor, elevi şi studenţi din şcoli, licee şi universităţi, organizaţi în echipe formate din cel mult 3 membri, dar şi individual. Pentru secţiunea CODE este obligatorie participarea individuală. Echipele îşi pot alege un profesor coordonator pentru a-i îndruma în derularea proiectului, dar robotul trebuie să fie rodul muncii membrilor echipei.

Premiile vor consta în plăci de dezvoltare, kit-uri şi/ sau alte componente “pentru roboţi”. Ediţia din 14 iulie 2014 va fi transmisă Live pe internet, astfel încât orice pasionat se va putea bucura de spectacolul făcut de roboţi. Înscrierile se fac pe site-ul concursului www.robogal.ro, secţiuniea „Înscriere”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

World Robot Olympiad™ Galaţi 2014 +

Departamentul Ingineria Fabricaţiei, din cadrul Facultăţii de Mecanică - Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, în colaborare cu compania Knowledge Research, reprezentantul oficial LEGO Education în România şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi au pregătit cea de-a doua ediţie a competiţiei regionale de robotică educaţională World Robot Olympiad™ Galaţi 2014.

Organizatorii urmăresc antrenarea unui număr cât mai mare de tineri, cu scopul de a le stimula şi dezvolta creativitatea şi spiritul inovativ în domeniile ştiinţei, tehnicii şi tehnologiei, mecatronicii şi roboticii educaţionale. Tinerii vor avea ocazia să dea frâu liber imaginaţiei în dezvoltarea, construirea şi programarea unor aplicaţii robotizate ingenioase cu ajutorul produselor LEGO® MINDSTORMS™ (RCX, NXT sau EV3).

Competiţia reuneşte echipe formate din 1-3 elevi pe categorii de vârstă, între 8 şi 19 de ani, care se vor confrunta, în cadru organizat, într-un concurs de creativitate tehnică. În mod similar anilor anteriori, categoriile competiţionale sunt STANDARD şi CREATIVITATE. La categoria Standard 1 - Primar pot participa tineri cu vârsta mai mică de 13 ani, la categoria Standard 2 - Gimnaziu pot participa tineri cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, iar la Standard 3 – Liceu, tineri cu vârste cuprinse între 16 ani şi 20 ani, în anul competiţiei.

Începând cu anul 2014, competiţia naţională World Robot Olympiad™ este introdusă în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale (CAEN) 2014 - Domeniul Tehnic.

Câştigătorii etapei regionale Galaţi se vor califica pentru competiţia naţională de la Bucureşti din data de 4 octombrie 2014, iar câştigătorii competiţiei naţionale vor participa la cea de-a 11-a ediţie a olimpiadei mondiale, care anul acesta va avea loc în 23-25 Noiembrie la Sochi - Rusia.

Programul de desfăşurare a probelor de concurs, regulamentul de participare şi materialele necesare înscrierii echipelor în competiţie se vor afişa pe adresa http://www.wroromania.ro.

Proiectele dezvoltate de participanţii din învăţământul preuniversitar la secţiunea CREATIVITATE vor fi evaluate de comitetul ştiinţific al competiţiei, care include specialişti cunoscuţi din domeniile mecatronicii şi robotici.

Toţi participanţii vor primi atestate de participare la competiţia regională de robotică educaţională World Robot Olympiad™ Galaţi – 2014.

Evenimentul va avea loc duminică, 15 Iunie 2014, în corpul D al Facultăţii de Mecanică.

Link to comment
Share on other sites

Bătălia roboţilor LEGO: misiunile elevilor sunt de protejare a spaţiului cosmic

Temele au fost propuse anul acesta de ruşi, cei care vor organiza la Soci Olimpiada internaţională World Robot Olympiad™. Câştigătorii de astăzi de la Galaţi mai au doar de trecut prin faza naţională a competiţiei.

Probele prin care vor trece cei aproape 30 de concurenţi sosiţi la Galaţi sunt concepute astfel încât să poată participa trei categorii de vârste, de la copiii din clasele primare până la cei din ultimul an de liceu. Tematica întregii competiţii este „Roboţi şi spaţiu”.
Pentru cei micuţi, proba fost extrem de interesantă: construirea unei rachete şi pregătirea ei pentru lansare. Pentru copiii de gimnaziu, proba a fost una... ecologică: curăţarea spaţiului de deşeuri şi aducerea lor într-o fabrică. Pentru elevii de liceu, proba constă într-o incursiune în spaţiu, de unde trebuie să ia nişte panouri solare defecte, să le repare şi să le repoziţioneze către soare. Toate probele sunt propuse anul acesta de ţara care va organiza faza finală a competiţiei, respectiv Rusia. Ele au grad de dificultate mare, în comparaţie cu probele propuse în anii trecuţi, accentul punându-se pe atât pe programare cât şi pe mecanică.
„Avem echipe în special din Galaţi, dar sunt şi judeţ, avem şi din Brăila. Noi am încercat să implicăm cât mai multe şcoli, nu am vrut să organizăm aceste concursuri într-un club anume. Noi credem că aceste kituri trebuie folosite în şcoli pe parte de aplicaţii practice. Concursul este de fapt cel care a creat premisele folosirii acestor kituri care le dezvoltă creativitate", ne-a explicat unul dintre organizatori, profesorul Luigi Mistodie.
Anul trecut, Galaţiul a dat echipa care a participat în marea finală la categoria Standard 3. „Le-am spus copiilor să privească totul ca pe o joacă, să nu fie stresaţi. Eu sper ca puţin din ceea ce învaţă astăzi să-i transforme în buni ingineri. Avem nevoie de buni ingineri. Le-am spus că dacă ştiu să gestioneze bine o problemă din spaţiu, pe pământ totul va fi o joacă", a mai spus Luigi Mistodie.

adevarul.ro

 

Campionii World Robot Galaţi, premiaţi

În urma propunerilor făcute de organizatorii competiţiei regionale de robotică educaţională World Robot OlympiadTM Galaţi, anul acesta s-au acordat zece kituri Lego® Mindstorms® (EV3 şi/sau kit suplimentar de piese compatibile EV3) liceelor şi şcolilor din spaţiul danubian care au avut echipe înscrise (clasate în fruntea clasamentului la fazele regionale şi naţionale 2012-2014) şi participă în mod activ la aceasta competiţie. Cu această ocazie, Şantierul Naval Damen Galaţi, care este principalul sponsor şi susţinător al competiţiei regionale de robotică, organizată de Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, a înmânat organizatorilor un cec reprezentând contravaloarea sumei necesare cumparării acestor kituri educaţionale.
Primele două categorii au fost dominate de elevii dn Galaţi
Elevii din Galaţi care au dominat competiţia au fost: la grupa STANDARD I - locul I, echipa "Experţii F1" formată din doi elevi (Marius Sacală şi Andrei Dodan) de la Şcoala nr. 25 din Galaţi, coordonată de prof. Aurelia Sîrbu; la grupa STANDARD II - locul I a fost câştigat de echipa "Everest", formată din trei elevi (Radu Condrea, Cătălin Pamfil, Teodor Covalea) de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", din Galaţi, prof. coordonator Lizeta Iordachi. Cât priveşte categoria STANDARD III, organizatorii au spus că, datorită complexităţii probelor, cele 16 echipe înscrise au obţinut 0 puncte şi din acest motiv nu s-au putut acorda premii.
World Robot OlympiadTM este un concurs dedicat ştiinţei şi tehnicii, care doreşte antrenarea unui număr cât mai mare de tineri din întreaga lume, cu scopul de a le stimula şi dezvolta creativitatea şi spiritul inovativ. An de an, sunt invitate să participe la această competiţie, cu echipe formate din doi sau trei elevi, cu vârste între 8 şi 19 ani, instituţiile de învăţământ preuniversitar (şcoli, licee, cluburi ale elevilor etc.). Tinerii au ocazia să dea frâu liber imaginaţiei în dezvoltarea, construirea şi programarea unor aplicaţii robotizate ingenioase.
În acest an, cea de a II-a ediţie a Competiţiei Naţionale de Robotică Educaţională World Robot OlympiadTM s-a desfăşurat la Bucureşti. Totodată, Competiţiile Regionale cele mai importante s-au organizat la Bucureşti, Braşov, Craiova, Galaţi. Începând cu anul 2014, la Competiţia Naţională de Robotică Educaţionala World Robot OlympiadTM au putut participa doar câştigătorii etapelor regionale.

monitoruldegalati.ro
 

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Războiul roboţilor, la CNVA

Luni, începând cu ora 9,00, holul Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” va fi plin de roboţi. Asta pentru că va începe a doua ediţie a Concursului naţional ROBOGAL, organizat de o echipă de tineri formată din opt liceeni şi un student, cu toţii pasionaţi de robotică şi informatică. Competiţia, ce se va desfăşura într-un spirit amical pe cinci secţiuni, încurajează schimbul de idei şi dezvoltă abilităţile de organizare, comunicare şi lucru în echipă. Prima secţiune se numeşte „Line Follower” şi testează abilitatea echipelor de a construi un robot autonom urmăritor de linie. Interesant este faptul că, la această secţiune, tinerii participanţi vor să stabilească un record mondial pentru cel mai lung traseu de urmărire a liniei. Adică roboţii trebuie să parcurgă minim 100 de metri. Echipele vor avea la dispoziţie două încercări, prin rotaţie, şi se va lua în considerare cel mai bun rezultat. Celelalte probe se numesc „Maze”, „Software Innovation”, „Hardware Innovation” şi „Code”. La concurs vor participa aproximativ 70 de tineri, din nouă judeţe: Galaţi, Constanţa, Prahova, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Hunedoara, Iaşi şi Bucureşti.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Robotica, o pasiune scumpă ce lasă România fără elevii eminenţi!

Astăzi, pe holul Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” s-a desfășurat a doua ediţie a Concursului naţional ROBOGAL, organizat de o echipă de tineri formată din opt liceeni şi un student, cu toţii pasionaţi de robotică şi informatică. La concurs au participat aproximativ 70 de tineri, din nouă localităţi: Galaţi, Constanţa, Prahova, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Hunedoara, Iaşi şi Bucureşti. Competiţia, desfăşurată pe cinci secţiuni, încurajează schimbul de idei şi dezvoltă abilităţile de organizare, comunicare şi lucru în echipă.

La prima secţiune, „Line Follower”, care testează abilitatea echipelor de a construi un robot autonom urmăritor de linie, majoritatea roboţilor a reuşit să parcurgă fără probleme traseul cu o lungime de peste 250 de metri, un adevărat record mondial pe care acum, organizatorii aşteaptă să-l omologheze Cartea Recordurilor.

Roboțeii, o „joacă” scumpă, la propriu și la figurat!   

Holurile Colegiului Național „Vasile Alecsadri” din Galați s-au transformat, luni dimineață, în adevărate piste pe care au alergat cu mare viteză roboții construiți de elevii participanți la a doua ediție anuală a Concursului național Robogal. Văzând roboțeii care rulau liniștiți pe pista de concurs, o persoană neavizată ar putea crede că totul este o joacă. Însă în spatele acestor roboței se ascund mii de ore de muncă și o pasiune de ani de zile, ne lămuește Ionut Rareș Josanu, elev la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași: „pentru construcția robotului nu am petrecut mult timp... însă pentru calibrare, cam trei luni. Fac acest lucru din pasiune, am descoperit acest lucru la Palatul Copiilor din Iași” şi Gabriel Mihai Iancu, student la Universitatea Valahia din Târgoviște spune că „este o pasiune care durează de ani de zile, am fost la tot felul de concursuri, am obținut și locul al treilea la un concurs internațional de robotică. Vreau să lucrez în acest domeniu, dar nu în România, ci afară... pentru că acolo se apreciază ceea ce faci, aici lumea nu te ia în serios”.

Ce să îi spui unui licean care visează să lucreze în străinătate?

Principalul motiv care îi determină pe acești pasionați de robotică să își vadă viitorul în străinătate este cel financiar. Remus Dumitrașcu, elev al Colegiului Național „Al. Ioan Cuza” din Galați a construit până acum trei roboți care știu să îți aducă de pe raft o anumită carte sau știu să aleagă dintr-o mulțime de bile colorate unele de o anumită culoare. Construcția fiecărui robot costă, nu glumă, iar devizul doar pentru robotul din concurs - care urmărește o linie - este simplu: „numai kitul de Lego folosit este în jur la 20 de milioane lei vechi... mai ai și alte componente pentru robot. Noi avem noroc, deoarece liceul nostru are un parteneriat cu Olanda și avem kituri pentru așa ceva”. Dar chiar dacă elevii se gândesc doar la străinătate, dascălii lor sunt încrezători în viitor și prin tot ceea ce fac - precum acest concurs de robotică - speră să le insufle tinerilor dorința de a reveni, după studii, în România. „Este o realitate faptul că tinerii visează din ce în ce mai mult la studii și perfecționări în străinătate. Nu putem decât să sperăm că după finalizarea acestor studii, tinerii se vor întoarce acasă”, spune Vasile Ciuchină, directorul Colegiului Național „Vasile Alecsadri”.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

La concursul „Robogal”, gălăţenii au urcat de şapte ori pe podium

La prima probă denumită „Line Follower” a concursului „Robogal” de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", unde s-a bătut şi recordul mondial pentru cel mai lung traseu de urmărire a liniei, premiul întâi a ajuns la Rareş Josan şi Sebastian Gheorghiţă, de la Palatul Copiilor Iaşi, premiul al doilea a fost acordat lui Mihai Gabriel Iancu, Georgiana Dedu şi Dumitru Ştefan, de la Universitatea „Valahia” Târgovişte. Cristian Bourceanu şi-a adjudecat al treilea loc pe podium, iar robotul „Overclocker 2.0” a lui Andrei Kövari din Bistriţa-Năsăud a câştigat menţiune.
În cadrul celei de-a doua secţiuni, „Maze”, Radu Condrea de la CNVA Galaţi a primit premiul întâi cu prototipul „Droid 2”, Alex Ceucă Pelin şi Andrei Eduard Lupoae de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” au câştigat premiul al doilea, iar buzoianul Cristian Bourceanu,  cu al său robot, a luat premiul al treilea. Menţiunea a mers către Rareş Josan şi Sebastian Gheorghiţă de la Palatul Copiilor Iaşi.
A treia probă, „Code”, unde au participat 12 tineri pasionaţi de robotică şi informatică, a fost dominată de gălăţeni: premiul întâi -  Remus Dan Ungureanu, premiul al doilea Ioan-Daniel Savu şi premiul al treilea Petru Dimitriu, toţi de la CNVA. Iar menţiunea a fost câştigată de Vlad Butnaru de la Facultatea de Informatică din Iaşi.
La secţiunea „Hard Innovation”, Iulian Mihail Lazăr de la Palatul Copiilor Constanţa şi-a adjudecat primul loc cu robotul „Underwater ROV Mark IV”, pe locul al doilea s-a clasat gălăţeanul Alexandru Andrei Vişan, elev al Colegiului Naţional “Al. I. Cuza”, premiul al treilea le-a fost oferit de juriu lui Iulian Cosmin Calciu şi Vladimir Oltean de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare Bucureşti, iar menţiunea a fost luată de Beniamin Bia de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Cluj.
Şi la ultima probă, „Softwear Innovation”, Galaţiul s-a făcut remarcat în faţa celorlalţi. Petru Dimitriu de la CNVA a câştigat premiul întâi, Vlad Butnaru din Iaşi a luat premiul al II-lea, iar ultimul loc a fost ocupat de Robinson Constantin Chera  şi Bianca Rînjea din Ploieşti.
Premiile au fost diferite de la o probă la alta şi au constat în laptopuri, plăci de dezvoltare, kituri pentru roboţi sau alte componente, cărţi de programare, produse electronice şi bani, toate oferite de sponsorii concursului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Trei echipe din Galaţi calificate la internaţionala roboţilor

* Două echipe de la CNVA şi una de la Liceul Tehnologic din Pechea vor reprezenta România la World Robot Olympiad, care se va desfăşura în noiembrie, în Rusia * Elevii au nevoie de sponsorizare pentru biletele de avion

Trei echipe de elevi din Galaţi s-au calificat pentru faza internaţională a Olimpiadei Roboţilor, ce se va desfăşura între 21 şi 23 noiembrie, în Rusia. Două echipe - ceea de gimnaziu şi una de liceu sunt de la CNVA, iar a treia este de la Liceul Tehnologic "Costache Conachi" din Pechea.

"Chiracii" au avut probleme cu lumina

Echipa liceenilor de la CNVA, intitulată "Chiracii", după numele celui care s-a calificat şi anul trecut la faza internaţională a acestei competiţii, Cristian Chirac, mai are în componenţă alţi doi elevi celebri ai liceului, multipremiaţi la diferite olimpiade - Vlad Şoltuz şi Tudor Profir.

Am reuşit să stăm de vorbă cu Tudor Profir, cel care ne-a dat şi vestea îmbucurătoare. El ne-a povestit cum a fost la faza naţională, desfăşurată recent la Bucureşti.

"Cerinţele de anul acesta au fost mult mai complexe. Robotul trebuia să descopere panourile solare defecte şi să le înlocuiască şi să le poziţioneze corect pe cele care nu stăteau cum trebuie. Am avut emoţii mari, pentru că, la primele două probe de încercare, robotul nostru n-a mers deloc. Am lucrat la el acolo în concurs şi când am intrat în competiţie, în mod surprinzător, am reuşit să obţinem cel mai bun punctaj. Ce se întâmplase? Robotul nostru era obişnuit să lucreze pe lumină artificială, iar în sala de concurs aveam lumină naturală şi nu mai funcţiona. A durat ceva până să ne dăm seama de la ce ni se trage, dar e bine că am descoperit", ne spune Tudor Profir.

Coordonaţi de profesoara Mirela Voinea, cei trei au lucrat la robot de la începutul lui august, iar în cele două săptămâni de dinaintea competiţiei naţionale au stat să meşteşugească la el şi câte opt-zece ore pe zi.

Singura echipă din mediul rural

Imediat după cei de la CNVA, la o distanţă de doar zece puncte, s-a aflat o echipă tot din judeţul Galaţi. A fost o surpriză pentru toţi că "Robotech" din Pechea, singurii elevi din mediul rural prezenţi în competiţie, a luat punctaj atât de apropiat de cel al echipei care a câştigat şi anul trecut faza naţională. Elevii din Pechea s-au clasat şi anul trecut pe un loc fruntaş, ocupând poziţia a patra în clasamentul naţional.

"Am muncit foarte mult şi în vară. Am şi avut noroc, că am primit ca premiu la faza regională, din partea Damen, un kit performant, fără de care nu am fi reuşit să ţinem aproape de cei de la CNVA. Sunt mulţumită de modul în care au mers lucrurile, mai ales că noi kitul l-am primit abia la începutul lui septembrie, şi sperăm să putem face o figură frumoasă şi la faza internaţională", ne dezvăluie profesoara Viorica Artenie. Aceasta ne spune că a lucrat în echipă cu o altă colegă, care predă tot discipline tehnice, Doina Francisco, dar că succesul se datorează şi elevilor doritori de performanţă din şcoală: George Gheorghiţă, Valentin Toia şi Cosmina Lazăr. Primii doi sunt deja studenţi la Facultatea de Arhitectură Navală, unde au intrat cu medii foarte mari. Performanţa lor e cu atât mai lăudabilă cu cât Pechea se poate astfel mândri cu primii elevi calificaţi la o olimpiadă internaţională.

Punctaj astronomic la gimnazişti

Radu Condrea este elev în clasa a VIII-a şi este sufletul echipei "Everest", tot de la CNVA, care, sub coordonarea profesoarei Lizeta Iordache, a obţinut cel mai mare punctaj din concurs - peste 225 de puncte, în condiţiile în care următorii clasaţi au scos doar 60 de puncte. Radu Condrea, care are informatica în sânge, i-a avut coechipieri pe colegii săi Teodor Cavalea şi Cătălin Pamfil. Robotul creat de ei a fost singurul care a parcurs tot traseul şi a făcut tot ce cerea regulamentul:

"Timpul maxim este de două minute. Robotul creat de mine a făcut totul în 54 de secunde. A adunat bilele roşii şi le-a depozitat într-un tub, a colectat deşeurile spaţiale şi a ocolit bilele albastre", ne povesteşte Radu, mândru de performanţa creaţiei lui. Tânărul susţine că a lucrat la robot doar 2-3 săptămâni, partea cea mai grea fiind cea de programare, pentru care şi-a băgat nasul, fără să ştie, şi în materia de clasa a XII-a la matematică. Toată suflarea prezentă la concurs a fost realmente impresionată de ceea ce a reuşit să facă echipa "Everest".

Cine îi sponsorizează pe maeştrii roboţeilor?

Profesorul universitar de la Facultatea de Inginerie din Galaţi, Luigi Mistodie, care este şi preşedintele comitetului ştiinţific al World Robot Olympiad Romania, ne-a declarat că este o performanţă deosebită pentru oraşul nostru să aibă trei echipe calificate la faza internaţională, având în vedere că la faza naţională au participat 97 de echipaje.

"Din nefericire, participarea la internaţională înseamnă bani de drum pentru toate cele trei echipe, prin urmare avem nevoie de sponsori. Am înţeles că la Pechea s-a găsit sprijin pentru o parte din sumă, la primăria din localitate. Noi avem în continuare nevoie de 3.300 de euro, pentru toţi cei şase elevi de la CNVA", ne-a spus Luigi Mistodie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Firma DMS a plătit integral deplasarea la Soci a tinerilor gălăţeni

La Concursul Internaţional de Robotică de la Soci, care se va desfăşura în perioada 21-22 noiembrie, vor participa doar şase echipe din România, din care trei sunt din Bucureşti, iar trei din Galaţi. De reţinut este faptul că din cele trei echipe din Galaţi, una este formată din doi elevi ai Liceului Tehnologic din comuna gălăţeană Pechea - Valentin Toia şi George Gheorghiţă.

Din păcate, aşa cum se întâmplă în general în România, participarea la Soci a celor trei echipe din Galaţi a fost pusă sub semnul întrebării până de curând, întrucât tinerii nu dispuneau de resurse financiare pentru deplasarea în Rusia. Potrivit lui Luigi Mistodie - profesorul coordonator al echipelor gălăţene şi, totodată, iniţiatorul concursului de robotică în România - “am reuşit să obţinem finanţarea pentru deplasare din partea firmei DMS, de construcţii navale. Noi am ajuns la respectiva firmă pentru a solicita doar o parte din suma totală necesară, însă cei din firmă au luat legătura cu conducerea din Olanda şi aceştia au decis să sprijine integral costul biletelor de călătorie. Mai avem nevoie să strângem cam 20% din bugetul total - urmează să ajungem şi la Primăria Galaţi -, reprezentând cazarea şi masa tinerilor acolo, dar ce a fost mai greu am reuşit”.

Luigi Mistodie a precizat că tot mai multe firme din Galaţi - Şantierul Naval Damen Galaţi, combinatul ArcelorMittal - se implică în sprijinirea viitorilor ingineri, ”mai ales că acest Concurs de Robotică asta şi urmăreşte - formarea de ingineri foarte buni, care să contribuie la dezvoltarea economică a ţării”.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Elevii gălăţeni s-au întors cu o clasare în primii 20 la World Robot Olympiad

La finalul săptămânii trecute, cei nouă elevi gălăţeni calificaţi pentru Olimpiada Internaţională de Robotică au concurat, alături de tineri ingineri din toată lumea, la Soci, în Rusia. Pentru cele trei echipe ale noastre, rezultatul final a fost unul onorant, o clasare în primele 20 de poziţii, mai ales în condiţiile în care au întâmpinat mai multe probleme.

Cel care i-a coordonat, dr. ing. Luigi Mistodie, ne-a spus că tinerii săi ucenici s-au descurcat admirabil, chiar dacă anumite reguli au fost mult prea stricte. „Pentru că ruşii au vrut să fie foarte stricţi, fiecare zi de concurs a început cu trei ore mai târziu decât era programat. Astfel, stresul şi oboseala s-au adunat, însă sunt mândru de elevii mei”, ne-a spus profesorul Mistodie.

Însă nu doar programul încărcat i-a tras în jos pe gălăţeni, ci şi rigiditatea organizatorilor. „Înainte de fiecare probă, noi ne-am testat roboţii, şi o mare parte din capacitatea acumulatorilor se pierdea. Nu am avut voie să reîncărcăm acumulatorii, aşa că roboţii au făcut mai multe erori neprevăzute”, ne-a mai spus Luigi Mistodie, profesor la Facultatea de Inginerie.

Cu toate acestea, o clasare în primii 20 e o realizare majoră, având în vedere vârsta fragedă a celor care ne-au reprezentat. Pe această cale, îi felicităm şi le urăm succes pe mai departe.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

„Războiul roboţilor” 2015, la Facultatea de Inginerie

Departamentul Ingineria Fabricaţiei, din cadrul Facultăţii de Inginerie - Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi organizează duminică, 7 iunie 2015, între orele 9.00-16.00, în corpul D al facultăţii, cea de-a treia ediţie a competiţiei regionale de robotică educaţională World Robot Olympiad™ Galaţi 2015.

Organizatorii urmăresc antrenarea unui număr cât mai mare de tineri, cu scopul de a le stimula şi dezvolta creativitatea şi spiritul inovativ în domeniile ştiinţei, tehnicii şi tehnologiei, mecatronicii şi roboticii educaţionale. Tinerii vor avea ocazia să dea frâu liber imaginaţiei în dezvoltarea, construirea şi programarea unor aplicaţii robotizate ingenioase cu ajutorul produselor LEGO® MINDSTORMS™ (RCX, NXT sau EV3).

Competiţia reuneşte echipe formate din 1-3 elevi pe categorii de vârstă, între 8 şi 19 de ani, care se vor confrunta, în cadru organizat, într-un concurs de creativitate tehnică. În mod similar anilor anteriori, categoriile competiţionale sunt STANDARD şi CREATIVITATE. La categoria Standard 1 - Primar pot participa tineri cu vârsta mai mică de 13 ani, la categoria Standard 2 - Gimnaziu pot participa tineri cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani iar la Standard 3 - Liceu, tineri cu vârste cuprinse între 16 ani şi 20 ani, în anul competiţiei. Începând cu anul 2014, competiţia naţională World Robot Olympiad™ a fost introdusă în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale (CAEN), Domeniul Tehnic.

Câştigătorii etapei regionale se vor califica pentru faza naţională organizată la Bucureşti, organizată în data de 13 Iunie 2015 iar câştigătorii competiţiei naţionale vor participa la olimpiada mondială organizată la Doha - Qatar, în perioada 6-8 noiembrie 2015.

Link to comment
Share on other sites

Ce masinarii au inventat elevii in cadrul Olimpiadei de Robotica

Unii dintre cei mai inventivi elevi s-au intrecut duminica, la Galati, la Olimpiada de Robotica! Au fost provocati sa nascoceasca salvatori de vieti omenesti, cautatori de comori, sau culegatori de perle!

Ceea ce astazi pare o joaca, maine ar putea revolutiona stiinta si tehnica, spun participantii, cu varste intre 8 si 19 ani. La proba de creativitate, cea mai dificila, organizatorii olimpiadei le-au cerut concurentilor sa faca un robot care sa intervina in cazul unor dezastre.

Prof. ing. Sandel Agache, coordonator Centrul de Excelenta pentru Robotica Educationala Focsani: "Intr-o mina, se deplaseaza pana la locul unei explozii si, cand explozia s-a declansat, ridica automat un scut, apara persoanele care se deplaseaza, se intoarce brusc si apoi evita obstacolele.”

Toate probele au fost contra-cronometru si s-au desfasurat pe categorii de varsta.

Cei mai mici ingineri au facut roboti cautatori de perle, cei putin mai mari au avut misiunea de a descoperi comori, iar liceenii au explorat muntii.

Radu Condrea, elev Colegiul National Vasile Alecsandri: "Proba de anul acesta presupune colectarea unor comori. Fiecare comoara contine indicii despre urmatoarea comoara.” "Robotul nostru ar trebui sa colecteze cateva deseuri si sa le duca in munti, undeva departe de societate”, spune un elev.

Castigatorii Olimpiadei de Robotica, ajunsa in Romania la a patra editie, ne vor reprezenta tara noastra la faza internationala, care va avea loc in noiembrie, la Doha, in Qatar.

stirileprotv.ro

Link to comment
Share on other sites

Iată care sunt gălăţenii cei mai talentaţi la creat roboţi

28 de echipe, formate din câte 3 elevi cu vârste cuprinse între 8 şi 19 de ani, s-au aliniat la startul Competiţiei Regionale de Robotică Educaţională World Robot OlympiadTM Galaţi 2015, organizată de Facultatea de Inginerie, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Anul acesta, echipele participante din Bucureşti şi alte trei judeţe (Galaţi, Brăila şi Vrancea), au avut ca temă de concurs Roboții Exploratori şi s-au întrecut în construirea şi programarea unor aplicaţii robotizate ingenioase cu ajutorul produselor Lego Education. Ca şi în anii trecuţi, categoriile competiționale au fost STANDARD 1 Primar (elevi până în 13 ani), STANDARD 2 Gimnaziu (elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani), STANDARD 3 Liceu  (elevi între 16 și 20 ani) şi CREATIVITATE - 3 echipe.

Competiţia a avut loc în corpul D al Facultăţii de Inginerie, care s-a dovedit a fi neîncăpător pentru elevii pasionaţi. Jurizarea s-a realizat cu ajutorul arbitrilor şi voluntarilor, studenţi şi absolvenţi ai programului de studiu Mecatronică din cadrul Facultăţii de Inginerie.

Câştigătorii fazei naţionale vor merge în Doha - Qatar

La festivitatea de premiere s-au acordat diplome pentru echipele câştigătoare și premii speciale. Astfel, locul I şi II la categoria Standard I au fost câştigate de echipele CNVA-ului, coordonate de prof. Nicuşor Baroiu şi Georgeta Balacea. Premiul III a fost împărţit între două echipe ale CNVA şi altele de la Liceul Mircea Eliade şi Şcoala nr. 25 Galaţi.

La Standard II, locul I a fost câştigat de Şcoala nr.13 Galaţi, locul II a revenit altei echipe de la CNVA, iar locul III, Colegiului Național Mihail Kogălniceanu. La Standard III, locurile I şi II au fost adjudecate de două echipe de la Colegiul Economic "Virgil Madgearu" - Galaţi. Premiul III va merge la Liceul Tehnologic Costache Conachi, Pechea iar Colegiului Tehnic "Panait Istrati" - Brăila şi-a adjudecat o menţiune.

La Creativitate au fost premiate trei echipe: una a Centrului de Excelenţă pentru Robotică Educaţională din Vrancea, una de la Școala nr. 172 Bucureşti şi una de la Şcoala Gimnazială Nr. 26 Galați. Toţi cei menţionaţi aici vor participa la etapa naţională de la Bucureşti, din 13 iunie, iar câştigătorii vor reprezenta România în  Doha - Qatar la faza internaţională, la începutul lui noiembrie.

Premiile speciale au constat în seturi LEGO şi au revenit liceelor care au înscris un număr mare de echipe în concurs şi participă cu ritmicitate la această competiţie (Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi - Prof. Lizeta Iordachi, Colegiul Economic "Virgil Madgearu" din Galaţi - Prof. Daniela Dinică şi Prof. Iulia Hărăbor, Liceul Tehnologic "Costache Conachi" Pechea, Galaţi - Prof. Viorica Artenie şi Centrul de Excelență în Robotică Educațională Vrancea - Prof. Săndel Agache.)

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Doi Ştefani şi robotul lor au nevoie de ajutor. Au câştigat locul I în ţară şi vor să concureze în Qatar

Ştefan Stoian şi Ştefan Măcrineanu, elevi în clasa a IV-a A la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, au participat, la începutul lunii iunie, la etapa regională de la Galaţi a Competiţiei Naţionale de Robotică Educaţională „World Robot Olympiad 2015”, un concurs dedicat ştiinţei şi tehnicii, care doreşte antrenarea unui număr cât mai mare de tineri din întreaga lume, cu scopul de a le stimula şi dezvolta creativitatea şi spiritul inovativ. Au luat locul al treilea şi s-au calificat mai departe. La etapa naţională, ce a avut loc la Bucureşti, cei doi puşti au plecat acasă cu premiul întâi. Au reuşit astfel să-şi rezerve un loc pentru etapa internaţională a concursului, care va avea loc în Qatar în perioada 6-8 noiembrie 2015, la Doha.

Cei doi Ştefani, ce formează echipa „Robotron”, au creat un robot care se scufundă, caută şi culege perlele de pe fundul bazinului şi apoi descarcă sacii cu pietrele semipreţioase. „Băieţii au început să construiască robotul încă de la începutul anului, de prin ianuarie. Cu o lună înainte de marele concurs au lucrat zilnic, chiar şi câte patru, cinci ore pe zi. Rezultatul s-a dovedit a fi foarte bun, ne mândrim cu ei. Nu sunt la prima lor participare la acest concurs. În anul şcolar 2012-2013 au obţinut locul I, la etapa regională, din Galaţi”, ne-a spus Niculina Coman, profesoara care i-a îndrumat pe băieţii inventivi. Ei au mai fost sprijiniţi şi de prof. doctor inginer Luigi Mistodie, d-na asistent drd. inginer Carmen Rusu de la Facultatea de Mecanică, iar logistic au fost ajutaţi şi de Damen Shipyard Galaţi.

Pentru a participa la „World Robot Olympiad 2015” din Qatar, tinerii au nevoie de aproximativ 3.000 de euro. Cei care vor să-i ajute pe Ştefan Stoian şi Ştefan Măcrineanu să-şi ducă pasiunea mai departe, pot trimite un email la adresa niculina_coman@yahoo.com, ce aparţine profesoarei îndrumător, de la care pot afla mai multe detalii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

O nouă ediţie a competiţiei regionale de robotică educaţională World Robot OlympiadTM (WROTM) Galaţi

Facultatea de Inginerie pregăteşte cea de-a patra ediţie a competiţiei regionale de robotică educaţională World Robot OlympiadTM (WROTM) Galaţi 2016, organizată de Departamentul Ingineria Fabricaţiei în colaborare cu compania Knowledge Research, organizator naţional WROTM în România. Concursul regional, bazat pe tematica olimpiadei internaţionale WROTM cu tema „Rap The Scrap”, respectiv „Colectarea şi reciclarea deşeurilor”, va avea loc duminică, 5 iunie 2016, începând cu ora 9.00, în corpul D al Facultăţii de Inginerie din Galaţi, str. Domnească 111 (vizavi de Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi).

Competiţia reuneşte echipe formate din 1-3 elevi pe categorii de vârstă, între 8 şi 19 de ani, care se vor confrunta, în cadru organizat, într-un concurs de creativitate tehnică. În mod similar anilor anteriori, categoriile competiţionale sunt STANDARD şi CREATIVITATE. La categoria Standard 1 - Primar pot participa tineri cu vârsta mai mică de 13 ani, la categoria Standard 2 - Gimnaziu pot participa tineri cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani iar la Standard 3 - Liceu, tineri cu vârste cuprinse între 16 ani şi 20 ani, în anul competiţiei.

Câştigătorii etapei regionale se vor califica pentru faza naţională organizată la Bucureşti, în data de 11 iunie 2016, iar câştigătorii competiţiei naţionale vor participa la olimpiada mondială organizată la New Delhi - India, în perioada 25-27 noiembrie 2016.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Patru elevi gălăţeni calificaţi la Internaţionala de Robotică

O echipă formată din elevi şi profesori gălăţeni, de la Colegiul Naţional "Al.  I. Cuza" şi Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", va reprezenta România la faza internaţională a Olimpiadei de Robotică, ce se va desfăşura în luna noiembrie în Costa Rica.

Mihai Profir, Robert Enache, Oprea Dănuţ de la "Cuza" şi Alexandra Buruiană de la CNVA, coordonaţi de profesorii Cătălina Stanca, Daniela Ilie şi Mirela Voinea, au câştigat locul I la Categoria Creativitate, faza naţională, desfăşurată pe 11 iunie la Bucureşti, la Concursul de Robotica Educaţională, organizată de către Lego Education, regiunea balcanică.

"Pentru a ajunge la faza naţională, echipa a  participat la faza regională a World Olympiad, organizată de către Departamentul Ingineria fabricaţiei a Facultăţii de Inginerie din Galaţi, unde s-a clasat tot pe locul I. Etapa regională a fost susţinută, în fiecare an, de către Damen, care a achiziţionat piesele lego. Pentru realizarea proiectului, echipa a fost sprijinită şi de către cadre didactice din Programul de studii Mecatronică, de părinţi şi de Arhiepiscopia Dunării de Jos, care a suplimentat numărul de piese pentru realizarea robotului", de-a declarat Daniela Ilie, una dintre profesoarele coordonatoare.

Proiectul constă în realizarea unui sistem autonom care să permită creşterea şi îngrijirea sturionilor, în vederea eliberării în natură, dar și producerea unor legume şi fructe bio. Sistemul utilizează energie verde şi a fost realizat cu ajutorul mai multor seturi lego. Robotul realizat hrăneşte peştii, curăţă periodic pereţii bazinului, supraveghează calitatea apei, filtrarea şi curăţarea ei.

Din nefericire, pentru a putea participa la faza internaţională, cei patru elevi gălăţeni au nevoie de sponsorizări, întrucât nu li se asigură decât cazarea pe două zile, restul cheltuielilor legate de alte două zile, masă şi transport fiind suportate pe cont propriu. "Cine ne poate ajuta cu orice sumă e binevenit. Cheltuielile sunt mari, iar aceşti copii sunt, până la urmă, mândria Galaţiului", spune Daniela Ilie. Poate și Primăria Galațiului va putea să-i susțină pe acești copii talentați, mai ales că, în acest an de mandat, eforturile olimpicilor și ale profesorilor lor au fost răsplătite, primarul Ionuț Pucheanu demonstrând că sprijină performanța.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Echipa națională a României va ajunge la Olimpiada Internațională de Robotică cu sprijinul combinatului siderurgic

Combinatul siderurgic din Galați sprijină echipa națională a României care va concura la Olimpiada Internațională de Robotică 2017 - Creativitate, formată din elevi din Galați, competiția urmând să aibă loc în luna noiembrie, la San José - Costa Rica, a anunțat luni directorul de comunicare al companiei, Dorian Dumitrescu. Potrivit sursei citate, combinatul va asigura toate cheltuielile necesare participării la acest eveniment, inclusiv transportul, cazarea și masa participanților. 'Industria și unitatea noastră se digitalizează. Suntem mândri să susținem acești tineri români talentați și rămânem consecvenți angajamentului nostru de a sprijini excelența în educația locală', a spus directorul general al combinatului, Bruno Ribo.

Tema competiției de la San José este 'Sustainabots' și atinge probleme spinoase cu care se confruntă omenirea în prezent precum: schimbările climatice, energia verde, orașe industriale curate și viața pe Terra.

Intitulată 'Hot Steel', echipa gălățeană a conceput un robot autonom care permite creșterea și îngrijirea sturionilor - o specie pe cale de dispariție - pentru a fi mai apoi eliberați în ape naturale. Proiectul angrenează 20 de motoare sincronizate și - folosind energie regenerabilă - hrănește peștii automat, curăță bazinul acestora, reglează calitatea apei și separă peștii ajunși la maturitate. Echipa este alcătuită din Alexandra Buruiană (Colegiul Național Vasile Alecsandri Galați), Mihai Profir, Robert Enache și Dănuț Constantin Oprea (toți de la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza Galați), elevi în clasa a XI-a.

"Derulăm în prezent ample proiecte educaționale: ucenicie, internship, burse și am reînnodat parteneriatul cu mediul universitar din țară, pentru a ne pregăti viitorul. Ne dorim ca acești copii care ne trec pragul să aleagă să rămână alături de noi. Succes reprezentanților noștri!', a spus directorul de resurse umane al combinatului, Mihaela Crăciun.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.