Jump to content

Se introduc reţetele electronice


dcp100168

Recommended Posts

Se introduc reţetele electronice

De la 1 iunie se va introduce, cel mai probabil, reţeta electronică şi se va renunţa la completarea actualelor reţete completate în triplu exemplar, anunţă preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi, dr. Dumitru Mărăşescu.

„Este una dintre modificările sistemului de sănătate care s-a discutat de curând, la Bucureşti. Vorbim despre faptul că noi, medicii de familie, nu vom mai lua acele formulare în triplu exemplar pe care completăm reţetele, de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Vom completa reţeta pacientului direct pe calculator, apoi o vom trimite către farmacii. De asemenea, pacientul va primi o coală A4 pe care medicul o va scoate la imprimantă şi care va conţine reţeta în dublu exemplar. Nu ştim încă dacă ambele exemplare ale reţetei vor rămâne la pacient, în vederea prezentării la farmacie sau dacă o copie va rămâne la medicul de familie”, explică dr. Mărăşescu.

Sursa citată susţine că informatizarea sistemului sanitar românesc este necesară şi că medicii de familie îşi doresc acest lucru. „Problema este că, din punctul meu de vedere, infrastructura şi baza materială nu permit în acest moment informatizarea sistemului în acest fel. Să nu uităm că există zone din judeţ unde nu avem internet. Ca să nu mai spunem că, pe vreme rea, sunt şi zone unde cade curentul o săptămână. Ce se va întâmpla în acest caz? Noi ne vom uita la pacienţi, pacienţii la noi şi nu le vom putea prescrie reţete”, apreciază dr. Mărăşescu.

Preşedinta filialei gălăţene a Colegiului Farmaciştilor, farm. Florina Bonifate, spune că pacientul va avea în continuare dreptul să îşi aleagă farmacia şi după informatizarea sistemului. „Reţeta va fi încărcată în SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), astfel că va putea fi accesată de oriunde la nivelul farmaciilor. De altfel, se va recurge şi la perioada de probă, în care reţele vor fi tipărite şi pe hârtie şi cu care pacientul va veni la farmacii”, precizează farm. Florina Bonifate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

De azi avem reţete electronice

Reţeta electronică intră de astăzi în vigoare. Ea poate fi ridicată de la farmacii doar cu buletinul. Noul sistem va funcţiona timp de şase luni în paralel cu cel clasic.

Începând de azi, bolnavii vor primi de la medic reţete electronice. Prescripţiile în format electronic pot fi ridicate de la farmacie doar cu buletinul. Cele pe hârtie vor mai circula şase luni, pentru ca pacienţii, medicii şi farmaciştii să se acomodeze cu noul sistem. Vechea reteta, pe hartie, va fi inlocuita, practic, de un cod de bare.

Doctorii trebuie să completeze pe calculatorul lor un formular electronic, care este transmis în sistem şi tipărit pe hartie, unde se imprimă şi un cod de bare 2D. Farmaciştii vor accesa reţeta fie prin scanarea acestui cod, fie prin tastarea unor date de identificare de pe prescripţie.

Treptat, vor fi disponibile funcţionalităţi de avertizare a medicului la prescriere. Astfel, medicul va fi înştiinţat dacă medicamentele prescrise sunt incompatibile, sunt în doze prea mari sau dacă nu s-au respectat regulile impuse sistemului de decontare, adică dacă s-a mai prescris o reţetă de curând.

Reţeta va putea fi eliberată şi parţial, aşa că dacă nu găsiţi într-o farmacie toate medicamentele de care aveţi nevoie, le puteţi ridica din altă parte. În astfel de cazuri, trebuie să îi spuneţi farmacistului că nu renunţaţi la restul medicamentelor şi să fiţi atenţi ca poziţiile la care renunţaţi să fie menţionate explicit pe formularul de eliberare pe care îl semnaţi în farmacie.

Un alt aspect important este modul în care manevraţi reţeta. E recomandat să aveţi grijă ca aceasta să nu se deterioreze în special în zona codului de bare. Reţeta electronică poate fi eliberată şi în lipsa unui calculator. Aşa că, dacă medicul vă face un consult la domiciliu şi nu are la el un calculator portabil, vă poate elibera pe loc reţeta.

Doctorii au posibilitatea să retipărească un număr de reţete, care vor avea incluse în codul de bare doar informaţii de identificare a reţetei şi unităţii medicale. Restul datelor vor fi completate manual, lizibil şi obligatoriu cu litere de tipar.

Atât medicul, cât şi farmacistul vor introduce ulterior în sistem datele din reţetă. Prescripţia electronică face parte dintr-un program amplu de modernizare a sistemului medical, aliniat la normele europene.

money.ro

Link to comment
Share on other sites

Reţetele electronice există doar teoretic

* Medicii gălăţeni nu au prescris încă nicio reţetă electronică * Farmaciştii nu au vândut nimic pe baza acestui program, dar susţin că sunt pregătiţi să o facă

Luni a fost dat startul la eliberarea reţetelor electronice, menite să le uşureze munca medicilor de familie şi farmaciştilor. Aceştia spun că implementarea acestui sistem de evidenţă digitală a datelor este o idee bună şi că le vine în ajutor.

Cum funcţionează?

Pentru a prescrie aceste reţete electronice, medicii de familie au nevoie de un calculator, conexiune la internet, o imprimantă laser şi semnătură digitală. Farm. Olimpia Buzia, directorul Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate (CJAS), ne-a explicat, pas cu pas, cum funcţionează sistemul. Aceasta susţine că se reduce considerabil timpul de eliberare a reţetelor şi se uşurează munca medicilor şi a farmaciştilor. „În primul rând, pacientul se prezintă la medicul de familie. Medicul se autentifică pe baza unei semnături digitale şi verifică calitatea de asigurat a pacientului. Este completată o reţetă, după care este trimisă în sistemul informatic al farmaciilor. Apoi, aceasta este tipărită în două exemplare, câte una pentru fiecare parte. Până în data de 1 ianuarie 2013, pacientul va merge la orice farmacie cu reţeta în format A4 eliberată de medic, care are un cod de bare ce trebuie scanat cu ajutorul unui cititor. În acest fel, farmacistul vede reţeta pe monitor. După 1 ianuarie, pacientul va merge doar cu buletinul şi îşi va lua medicamentele pe baza codului numeric personal. Dacă farmacia nu are toate medicamentele, eliberează o reţetă cu cele lipsă şi ne trimite la o altă farmacie să le luăm. În cazul în care medicul nu are conexiune la internet, tipăreşte reţeta şi o completează de mână. Cu aceasta, pacientul merge la farmacie şi acolo va fi introdusă în sistem în maximum 72 de ore de la eliberare. Aceasta este forma offline. Până în data de 1 ianuarie, vor fi folosite, în paralel şi reţetele clasice”, a explicat Olimpia Buzia. Aceasta a mai adăugat datele personale ale pacientului sunt confidenţiale.

Cu practica, mai greu

Farmaciştii spun că nu au eliberat medicamente pe baza acestor reţete, pentru că medicii nu se înghesuie să folosească sistemul. „Nu am testat deocamdată sistemul, dar pentru mine nu va fi nicio schimbare, pentru că oricum introduc datele pacienţilor în calculator şi astfel am o evidenţă lunară. Cred că este o idee bună, pentru că nu va mai sta nici medicul, nici farmacistul să scrie de mână toate datele pacientului şi în acest fel va fi mai uşor. Din câte ştiu, la nivel naţional au fost câteva probleme, dar în Galaţi deocamdată nu am primit feedback”, a explicat medicul de familie dr. Valentin Boldea, director al Direcţiei de Sănătate Publică.

Dr. Liliana Pavel, medic de familie, spune şi ea că reţetele electronice le vin în ajutor dar, ca orice lucru nou implementat, mai durează până va funcţiona ca la carte. „În urmă cu o lună, am fost puşi într-o situaţie dificilă. A trebuit să ne cumpărăm aceste semnături electronice şi le-am plătit degeaba. Abia acum le putem folosi. Va mai dura o perioadă în care programul reţetelor electronice va funcţiona aşa cum trebuie. Eu le eliberez în forma clasică, dar le introduc şi în sistem, fără a le trimite. Doar pentru a mă obişnui cu programul. Cam o lună aşa voi face, pentru a cunoaşte sistemul. Am tot echipamentul necesar. Reţeta îl ajută foarte mult pe pacient, pentru că îşi poate lua medicamentele chiar şi de la şapte farmacii. Mai întâmpin greşeli, de exemplu nu pot să mă conectez”, a explicat aceasta.

Farmaciile sunt dotate

Farmaciştii susţin că sunt pregătiţi şi aşteaptă reţete. „Avem deja toată dotarea tehnică. Ştiu că o perioadă vom lucra şi cu reţetele electronice, şi cu cele clasice, dar nu ne va fi greu pentru că lucrurile sunt clare. Momentan aşteptăm să primim reţetele”, a explicat farmacist-şef Tereza Botezatul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Galaţiul, codaş la prescrierea de reţete electronice

Medicul şef al CNAS, dr. Marius Filip, a declarat, pentru AGERPRES, că au fost rezolvate multe dintre problemele tehnice înregistrate la începutul perioadei de probă în ceea ce priveşte reţeta electronică, ceea ce a făcut să crească numărul prescrierilor online şi al eliberărilor.

Până pe 24 iulie au fost prescrise şi validate 46.729 de reţete, dintre acestea 43.888 au fost reţete online, 2.756 prescrise clasic, la cabinetul medicului, şi 85 tot clasic, la domiciliul pacienţilor. ''Un număr de 24.185 au fost eliberate de farmacii'', a precizat dr. Marius Filip.

Acesta a adăugat că pe primele locuri în ceea ce priveşte eliberările de reţete electronice se situează Bucureşti, Dâmboviţa, Cluj, Iaşi. Judeţele codaşe sunt Sibiu, Bistriţa Năsăud, Brăila, Galaţi, o parte dintre medici fiind încă reticenţi cu privire la prescrierea electronică.

Medicul şef al CNAS a menţionat că problemele tehnice care apar sunt rezolvate imediat de dezvoltatorul de soft al Casei.

money.ro

Link to comment
Share on other sites

Aproape 85.000 de reţete prescrise electronic în prima lună

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a înregistrat aproape 85.000 de reţete prescrise electronic în prima lună de funcţionare a sistemului, dintr-un total de 88.268 de documente validate, cele mai multe (8.127) fiind în Bucureşti, iar cele mai puţine (3.770), în Braşov. Datele centralizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) la 1 august, ora 18.00, indică faptul că, la nivel naţional, erau în sistem 88.262 de reţete prescrise şi validate, dintre care 84.741 au fost prescrise electronic, potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX. Alte 3.360 reteţe au fost prescrise offline la cabinete, iar 167 - tot în format tradiţional, pe hârtie, la domiciliu.

În clasamentul alcătuit după numărul de reţete electronice conduce Capitala, unde Casa de Asigurări de Sănătate a centralizat 8.127 prescrieri şi 4.436 reţete eliberate. Urmează Casa de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa (5.015 prescrieri şi 3.355 eliberate) şi cele din Cluj (4.583 prescrieri şi 3.227 eliberate), Iaşi (4.526 prescrieri şi 3.162 eliberate), Teleorman (4.551 prescrieri şi 3.119 eliberate), Argeş (4.037 prescrieri şi 2.893 eliberate) şi Braşov (3.770 prescrieri şi 2.372 eliberate).

La polul opus, cu cele mai puţine prescrieri în noul sistem, se află casele de asigurări de sănătate din judeţele Braşov (327 prescrieri şi 141 eliberări), Sibiu (487 prescrieri şi 254 eliberări), Caraş-Severin (433 prescrieri şi 236 eliberări), Sălaj (487 prescrieri şi 254 eliberări), Galaţi (567 prescrieri şi 336 eliberări), Vrancea (618 prescrieri şi 353 eliberări) şi Alba (634 prescrieri şi 290 eliberări).

Link to comment
Share on other sites

Farmaciştii gălăţeni, în luptă cu platforma electronică

* Gălăţenii sunt nevoiţi să aştepte pentru eliberarea unei reţete electronice şi până la 20 de minute

Farmaciştii gălăţeni sunt nemulţumiţi că muncă lor este îngreunată de faptul că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) nu funcţionează la parametri normali. SIUI este platforma informatică în care sunt introduse reţetele electronice eliberate de medicii de familie. Din cauza blocajelor dese care apar în acest sistem, pacienţii sunt nevoiţi să aştepte şi câte 20 de minute la rând pentru eliberarea unei reţete.

Probleme cu validarea

“Foarte mulţi dintre colegii mei farmacişti s-au plâns de hibele care apar în funcţionarea SIUI. În aceste condiţii, munca nu are cum să se desfăşoare în condiţii eficiente. Mai ales de la prânz, sistemul începe să funcţioneze cu întreruperi. În primele ore ale dimineţii, situaţia stă oarecum mai bine, probabil deoarece serverul nu este foarte solicitat. Principale inconveniente sunt legate de timpul de aşteptare în farmacii şi de faptul că nu de puţine ori suntem nevoiţi să eliberăm reţete pe propria răspundere, deoarece procedura de validare electronică se întrerupe odată cu sistemul”, ne-a explicat farm. Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

În aceste condiţii, unul dintre principalele motive ale introducerii reţetei electronice, timpul mai mic petrecut în farmacii, rămâne doar o teorie. Situaţia devine şi mai frustrantă în momentul în care bolnavul nu găseşte toate medicamentele în acelaşi loc şi este nevoit să meargă prin mai multe farmacii după fiecare medicament în parte.

Pregătiţi pentru reţetă

Potrivit farm. Florina Bonifate, farmaciile din Galaţi sunt pregătite pentru eliberarea reţetelor electronice. “Tot ceea ce o farmacie are nevoie pentru eliberarea acestor reţete este o conexiune la internet, pentru a ne putea conecta la SIUI, şi o semnătură electronică. Semnăturile electronice au fost achiziţionate încă de anul trecut. Cât despre cititoarele de carduri 2D, aceste dispozitive nu sunt obligatorii, din moment ce datele pot fi introduse şi manual”, a concluzionat sursa noastră.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Doar 25% din reţetele eliberate de medicii gălăţeni sunt electronice

Începând cu 1 iulie în toată ţara a fost introdus un sistem prin care medicii pot renunţa la reţetele prescrise pe hârtie şi eliberează reţete compensate. Dacă la început sistemul a pornit greoi, acum reţeta electronică prinde din ce în ce mai mult teren. „Farmaciile nu au nicio problemă în a elibera reţetele în format electronic. Depinde totul de medicul prescriptor. Dacă acesta iniţiază eliberarea reţetei în sistem electronic, noi nu avem probleme să facem asta. Există medici care eliberează toate reţetele în acest format electronic şi atunci şi farmaciile din zonele unde aceştia au cabinete le vor elibera astfel. Dar există şi medici care nu prescriu în totalitate reţete electronice, pentru că încă mai deţin formularele clasice de prescriere, pe care le-au plătit şi atunci trebuie să le epuizeze pe acestea. Ca o medie pe judeţ, dar şi pe ţară cam 25% din toate reţetele sunt prescrise şi eliberate în regim electronic şi procentul va creşte de la o lună la alta. Asta deoarece anumite blocaje în sistemul unic integrat (SIUI), blocaje care iniţial apăreau frecvent deoarece se upgrada sistemul pe măsură ce el şi funcţiona, au început să fie din ce în ce mai rare. Apăreau probleme în farmacii la validarea acestor reţete trimise de către medici şi atunci pacientul avea de ales ori să aştepte, uneori şi jumătate de zi sau câteva minute, ori să se reîntoarcă atunci când sistemul redevenea funcţional. Acum aceste probleme sunt din ce în ce mai rare. Pentru noi, farmaciştii, reţeta electronică este de preferat deoarece totul este mult mai transparent şi mai sigur şi nici nu durează mai mult eliberarea medicamentelor pe baza acestor reţete emise în sistem electronic”, a precizat farm. Aneta Badea, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Numărul reţetelor electronice eliberate la Galaţi a crescut de 15 ori faţă de luna iulie

Puţin peste 6.100 de reţete electronice au fost eliberate de farmaciile din judeţ de pe data de 2 iulie 2012 şi până în prezent. La cabinetele medicilor de familie, numărul reţetelor prescrise în aceeaşi perioadă a fost de 8.494.

Spre deosebire de luna iulie, atunci când medicii de familie gălăţeni au prescris doar 505 reţete electronice, de la începutul lunii august numărul acestora a fost de aproape 8.000. „Diferenţa se explică prin faptul că probabil, la început, medicii au fost un pic reticenţi în a prescrie reţete în format electronic. Apoi, se mai adaugă şi inevitabilele probleme de ordin tehnic care au apărut în funcţionarea Sistemului informatic unic integrat (SIUI)”, a explicat ec. Iulia Petcu, preşedintele delegat al Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Medicii şi farmaciştii sunt nemulţumiţi

Medicii acuză faptul că SIUI reprezintă principalul impediment în calea eliberării de reţete electronice. „De multe ori, sistemul nu validează reţetele sau dă informaţii eronate despre pacient. Chiar în urmă cu câteva zile, am avut un bărbat care apărea ca neasigurat pe SIUI, deşi îşi plătise contribuţiile pentru sănătate. În condiţiile în care eu am alocat pentru fiecare pacient cam un sfert de oră, doar eliberarea reţetei electronice, cu toate aspectele tehnice pe care le presupune, îmi ia pe puţin 10 minute. Când mai am timp şi de consultaţie?”, este de părere dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului medicilor de familie din Galaţi.

O problemă specială este întâlnită şi de unii medici de familie din mediul rural, unde reţeaua electrică are întreruperi destul de dese.

Farm. Florina Bonifate, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Galaţi, ne-a confirmat faptul că unele farmacii mai întâmpină probleme cu SIUI. „Spre deosebire de luna iulie, însă, neplăcerile cauzate de sistemul informatic sunt din ce în ce mai puţin frecvente. Sunt zile în care totul merge perfect, dar apar şi perioade în care SIUI se blochează”, a explicat farmacista.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Aproximativ 28.500 de reţete electronice au fost eliberate în trei luni

Numărul reţetelor electronice prescrise în judeţul Galaţi de către medicii de familie, în perioada 2 iulie - 30 septembrie, este de aproximativ 28.500. Dintre acestea, farmaciile au validat şi eliberat puţin peste 21.900 de reţete. Defalcate pe intervale, cifrele arată o creştere exponenţială de la lună la lună. Dacă în luna iulie, medicii au prescris doar 505 reţete, în următoarele două luni au fost prescrise 7.889 şi, respectiv, 20.012 de reţete.

Reţetele electronice pot fi prescrise în paralel cu cele pe hârtie până la sfârşitul anului. Din 2013, medicii vor fi obligaţi să elibereze doar reţete electronice, prin intermediul Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Famaciile nu vor mai elibera reţete electronice începând din această după-amiază

Funcţionarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) şi a Sistemului Informatic Prescripţia Electronică (SIPE) va fi oprită temporar, începând de azi (joi) de la ora 18.00 şi până luni dimineaţă, la ora 7.00. Astfel, începând din această după-amiază, medicii nu vor mai putea prescrie reţete în format electronic. Nici farmaciile nu vor mai elibera astfel de reţete, până luni dimineaţă. “Am informat prin intermediul e-mail-ului toţi medicii şi toate farmaciile din judeţ cu privire la oprirea temporară a activităţii SIUI. De asemenea, am afişat un anunţ şi la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi”, a explicat Iulia Petcu, preşedintele delegat al CJAS Galaţi.

Atât farm. Florina Bonifate (preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Galaţi), cât şi dr. Dumitru Mărăşescu (liderul Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi) ne-au confirmat faptul că medicii şi farmaciştii au fost informaţi despre această schimbare.

Cine va fi afectat

“Practic, doar în această după-amiază, după ora 18.00, şi în cursul zilei următoare vor putea apărea anumite probleme. Este vorba despre prescrierea reţetelor compensate şi gratuite. Pentru că nu vor mai putea fi prescrise reţete electronice, medicii vor fi nevoiţi să le prescrie în format clasic, pe hârtie. Problema este, însă, că formularele tipizate care trebuie completate în astfel de cazuri sunt pe sfârşite. Astfel, e posibil ca unii medici să nu mai poată prescrie astfel de reţete. Totuşi, situaţia este doar temporară. Recomand bolnavilor cronici care se vor lovi de acest impediment să nu se îngrijoreze, deoarece trei sau patru zile nu reprezintă o perioadă semnificativă”, a explicat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi.

Ce a cauzat oprirea

Oprirea este cauzată de desfăşurarea unor activităţi de instalare necesare intrării în funcţiune a Sistemului Informatic al Cardului naţional de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, se urmăreşte şi îmbunătăţirea modului de funcţionare a SIUI. Cardul naţional de sănătate este programat să intre în funcţiune de la începutul anului viitor. El va fi gratuit, putând fi ridicat de la sediul CJAS Galaţi. Pentru mediul rural, cardul de sănătate va fi distribuit de către medicii de familie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.