Jump to content

Tariful social la electricitate va fi eliminat


dcp100168

Recommended Posts

Tariful social la electricitate va fi eliminat

Tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate în şase etape pentru consumatorii industriali şi în zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmând însă să elimine începând cu anul viitor şi tariful social care protejează încă familiile sărace de facturi ridicate la energia electrică.

Consumatorii casnici consideraţi vulnerabili odată cu liberalizarea tarifelor, care vor fi în situaţia de a nu-şi putea achita facturile, vor fi împărţiţi în trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot în trei trepte, în intervalul 2013-2015, relevă un document oficial obţinut de MEDIAFAX.

În cazul clienţilor casnici, eliminarea tarifelor reglementate la electricitate, mai mici faţă de piaţa concurenţială, va începe în iulie 2013, cu un procentaj de 10%, şi va continua în acelaşi ritm, în două etape semestriale, din 2014. Astfel, ponderea din energia electrică furnizată consumatorilor casnici de pe piaţa concurenţială va creşte la 10% în iulie 2013, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014, la 40% în ianuarie 2015, la 50% în iulie 2015, la 60% în ianuarie 2016, la 70% în iulie 2016, la 80% în ianuarie 2017, la 90% în iulie 2017 şi la 100% în decembrie 2017.

Tariful social pentru consumatorii vulnerabili va fi eliminat încă de la începutul anului viitor pentru persoanele şi familiile care vor fi încadrate în prima tranşă de venit, în timp ce familiile din a doua tranşă de venit vor mai fi protejate doar un an, până în ianuarie 2014, prin acest tarif social. Procesul va fi încheiat în ianuarie 2015, când tariful social va fi eliminat şi pentru celelalte familii vulnerabile.

În urma eliminării tarifului social, statul va acorda ajutoare financiare, dar, conform unui document guvernamental prezentat recent de MEDIAFAX, acest ajutor va fi acordat numai persoanelor sau familiilor cu un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie. Salariul minim pe economie este 700 de lei pe lună.

În România sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate şi gaze naturale, iar numărul consumatorilor vulnerabili este estimat între 1,15 milioane şi 1,4 milioane de clienţi (14-17% din total ), astfel că între 6,9 şi 7,2 milioane de consumatori ar urma să suporte majorările de preţ.

Anul viitor va începe şi liberalizarea preţului la gazele furnizate populaţiei.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Guvernul urmând însă să elimine începând cu anul viitor şi tariful social care protejează încă familiile sărace de facturi ridicate la energia electrică.
În urma eliminării tarifului social, statul va acorda ajutoare financiare

:huh:

Mi se pare mie sau cineva gândește cu picioarele?...

Link to comment
Share on other sites

O ABERAŢIE, la fel ca tot ce se întâmplă pe la noi de vreo 21 de ani apocaliptici. Scăderea consumului de curent casnic va duce la scăderea consumului de televiziune, internet, etc. ca să nu mai vorbim de scăderea motivaţiei pentru creşterea calităţii vieţii.

Link to comment
Share on other sites

...va duce la scăderea consumului de televiziune, internet, etc.

Din punctul meu de vedere e un lucru bun. Mai putin OTV, Abces DinRect, Nora pt strabunica si Ca(n)can'tv n-are ce strica, dimpotriva. Am uitat Taraful ...

Doar n-o sa zica nimeni ca majoritatea de 99% priveste la TVR Cultural sau History cu mici interludii auditive pe Mezzo.

De fapt stiu... lumea buna se uita pe Discovery, e o "duda" si asta.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.