Jump to content

Galaţiul are peste 30.000 de centrale de apartament


dcp100168

Recommended Posts

Înapoi la calorifere!

Tot mai multi galateni au decis in ultima perioada sa redevina clientii societatii locale de furnizare a apei calde si a energiei termice, solicitand rebransarea totala sau partiala la sistemul de termoficare.

Dupa ce au renuntat la serviciile Apaterm din diferite motive, preferand sa se incalzeasca cu ajutorul aragazelor sau al resourilor, tot mai multi galateni au decis sa solicite rebransarea totala sau partiala la sistemul de termoficare. Numarul cererilor inregistrate in acest sens, doar in ultima saptamana, la Apaterm este mare, respectiv 50.

"Numarul solicitarilor de rebransare la sistemul de termoficare pe care le-am primit in ultima saptamana este mare comparativ cu numarul inregistrat pana atunci. Cred ca principalul motiv il reprezinta calitatea serviciilor oferite de societatea noastra, rebransarea fiind executata de angajatii societatii noastre fara ca beneficiarii sa plateasca vreun leu pentru acest serviciu", ne-a declarat directorul general al Apaterm, George Cubasa.

Acesta ne-a mai precizat ca in unele cazuri lucrarile de rebransare sunt mai complexe din cauza problemelor existente la instalatiile apartamentelor si necesita un volum mare de munca. Directorul general al societatii locale de furnizare a apei calde si energiei termice crede ca numarul cererilor de rebransare se va mentine crescut deoarece multi galateni vor renunta sa-si incalzeasca locuintele cu ajutorul centralelor termice din cauza scumpirii pretului metrului cub de gaze naturale.

Conform unei situatii intocmite de conducerea Apaterm la data de 1 noiembrie a anului trecut, cand s-a sistat primirea cererilor de debransare de la sistemul de termoficare, in perioada 1 ianuarie - 1 noiembrie 2007 s-au inregistrat un numar de 105 de cereri de debransare totala sau partiala de la sistemul de termoficare, in timp ce numarul solicitarilor de rebransare a fost mai mare, si anume 113. In timp ce Apaterm nu percepe nicio taxa pentru executarea rebransarilor, cei care doresc sa-si “blindeze” total sau partial caloriferele trebuie sa plateasca o anumita suma, care a fost stabilita in cadrul Consiliului de Administratie al societatii.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=16

Link to comment
Share on other sites

Directorul general al societatii locale de furnizare a apei calde si energiei termice crede ca numarul cererilor de rebransare se va mentine crescut deoarece multi galateni vor renunta sa-si incalzeasca locuintele cu ajutorul centralelor termice din cauza scumpirii pretului metrului cub de gaze naturale. :lol::lol::lol:

Cum adică, şi-a făcut omul rate la centrală ca după aia să ceară rebranşarea?

Acu' pe bune, tot mai mulţi "centralişti" recunosc, chiar dacă cu jumătate de gură, că i-a rupt preţul căldurii în iarna asta. La mine pe scară, au dat "centraliştii" la gaze chiar mai mult decât a dat cei fără repartitoare (inclusiv celelalte utilităţi).

Link to comment
Share on other sites

Analiză la rece despre căldură

DISPARE MODA CENTRALELOR?

Problema cu moda este că vine şi trece. Desigur, ea poate reveni� dar tot ca un curent "retro". Cam aşa se pare că se întâmplă în momentul de faţă şi cu gălăţenii care, pe vremuri, au decis să nu mai primească apă caldă şi/sau căldură în sistem centralizat, căutând soluţii alternative (de la boiler până la centralele termice). Deşi nu se poate trage concluzia că deja vremea centralelor termice de apartament a trecut, numărul tot mai mare de cereri de rebranşare pe care le primeşte Apaterm indică o schimbare de perspectivă�

Dacă, în urmă cu câţiva ani, societatea locală de distribuţie a agentului termic din municipiul Galaţi, SC Apaterm SA, era asaltată de gălăţenii care solicitau debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire, acum lucrurile stau exact pe dos. Tot mai mulţi proprietari îşi schimbă părerea şi depun cereri pentru rebranşarea caloriferelor la sistemul centralizat de distribuţie a căldurii. Până la începerea sezonului friguros, când au fost posibile intervenţiile la calorifere, Apaterm a primit 105 cereri de debranşare totală sau parţială de la sistemul de termoficare, în timp ce numărul solicitărilor de rebranşare a fost mai mare, respectiv, de 113.

Situaţia se menţine şi în acest an; potrivit directorului Apaterm, George Cubasa, în ianuarie, doar şase familii au cerut debranşarea pentru montarea de centrale termice de apartament, în timp ce s‑au primit 38 de cereri de rebranşare la sistemul de încălzire centralizat! "Tot în ianuarie am mai primit şi 25 de cereri de debranşare şi/sau sigilare a reţelelor de apă caldă menajeră, dar şi alte trei cereri de rebranşare parţială, a câte unui radiator", a mai spus George Cubasa.

Care este cauza?

Cum însă este greu de crezut că o persoană care a investit în achiziţionarea unei centrale termice de apartament este în stare să renunţe la confortul termic, cel mai probabil, gălăţenii care redevin clienţii Apaterm sunt în general persoane care şi‑au debranşat toate sau o parte din calorifere, îngrijoraţi că nu vor mai putea suporta facturile mari la întreţinere. Între timp însă, după câteva ierni friguroase şi după ce în oraş s‑au efectuat lucrări de contorizare aproape în totalitate a reţelelor de energie termică, gălăţenii realizează că cea mai bună afacere rămâne sistemul public centralizat. Directorul Apaterm susţine că cererile de rebranşare la sistemul centralizat sunt motivate prin fraza "dat fiind îmbunătăţirea serviciilor Apaterm". Cum prea sună a laudă de sine, am căutat şi alte motive. "Nu trebuie uitat că la noi preţul local de facturare a căldurii s‑a menţinut la 120 de lei pe gigacalorie. Este drept, facturile au crescut, dar nu pentru că au crescut preţurile, ca la Bucureşti, ci pentru că a crescut consumul. În plus, nu trebuie neglijat preţul gazelor naturale, care se modifică mereu şi eu, care am centrală termică, nu am plătit niciodată mai puţin decât anul trecut", a prezentat George Cubasa posibilele motive pentru care gălăţenii se rebranşează la sistemul centralizat. "Un alt motiv ar putea fi acest sistem al repartitoarelor, prin care gălăţenii plătesc doar cât consumă. Şi un indiciu că mulţi din ei închid robineţii la calorifere este şi temperatura agentului termic, respectiv, de 80‑82 pe tur şi de 51‑53 de grade Celsius pe retur". George Cubasa spune că vara trecută, când apa caldă a fost oprită în oraş circa trei luni, din cauza reviziilor şi avariilor de la Electrocentrale, "am pierdut mulţi clienţi, pentru că gălăţenii s‑au debranşat de la sistemul de apă caldă, punându‑şi boilere. Era normal, voiau oamenii să se spele!".

Sursa: Viaţa Liberă, autor Maria Măndiţă

Sunt şi blocuri unde sistemul clasic e varză. Ţevi vechi, calorifere înfundate, căldură ioc, agentul termic merge de-a surda, gigacalorimetrul înregistrează ... nu prea ai de ales: ori faci frigul ori îţi iei centrală. Am două colege la servici care s-au îndatorat cât pentru o maşină la mâna a doua, pentru a scăpa de frig şi de factura la căldură.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Caloriferele, din nou la modă

* Numărul gălăţenilor care au decis anul trecut să apeleze din nou la serviciile Apaterm pentru a-şi încălzi locuinţele este dublu faţă de numărul celor care au decis să transforme caloriferele în obiecte de decor.

Potrivit declaraţiei şefului serviciului inventariere din cadrul Apaterm, Gica Fotache, în cursul anului 2008 la sediul societăţii locale de furnizare a apei şi agentului termic au fost depuse 418 solicitări de debranşare totală sau parţială de la sistemul centralizat de termoficare, în timp ce numărul solicitărilor de rebranşare totală sau parţială a fost aproape dublu, respectiv 805. În opinia şefului serviciului de inventariere, unul dintre principalele motive pentru care gălăţenii au decis să redevină clienţi ai societăţii îl constituie creşterea preţului gazelor naturale, ceea ce face ca încălzirea locuinţelor cu ajutorul centralelor de apartament să fie din ce în ce mai costisitoare. "Cred că încălzirea în sistemul centralizat de termoficare este mai ieftină comparativ cu încălzirea cu ajutorul gazelor naturale sau al energiei electrice, facturile care trebuie plătite fiind mai mici", a mai declarat Gica Fotache. Aceasta susţine că rebranşarea parţială sau totală la sistemul centralizat de termoficare se poate solicita în orice zi a anului, operaţiunea făcându-se gratuit de către angajaţii serviciului de inventariere din cadrul societăţii. În ceea priveşte solicitările referitoare la blindarea parţială sau totală a caloriferelor, acestea se pot depune la sediul societăţii în perioada 1 aprilie - 30 august, fiind necesară depunerea unor documente, inclusiv aprobarea din partea asociaţiei de proprietari, precum şi plata unei taxe.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

Chiar aşa să fie oare? :shock:

Link to comment
Share on other sites

E mai ieftin daca beneficiezi de ea... Dar daca nu ti se dezmortesc nenorocitele alea de calorifere si tu platesti de-ti sar capacele, nu stiu care mai e smecheria. Daca de la punctul termic ti se spune ca e ok (din punctul lor de vedere) si la tine in casa sunt 16-17 grade, e o problema, nu? Si de platit e o problema, spre sfarsitul lunii... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Pentru ca nu beneficiez de sistemul centralizat de incalzire si de un minunat calorifer( de decor si rece), sunt putin neavizata. Dar aud dese opinii printre cunoscuti si aceste opinii sunt impartite, toti fiind beneficiari ai sistemului de incalzire centralizat: unii spun ca e foarte cald in casa, altii apeleaza la mijloace adiacente de incalzire.Care este criteriul? Buna intrebare, nu?

Link to comment
Share on other sites

la mine este ok pana acum cu caldura si nu merg decat cu 2 calorifere pt 3 camere si bucatarie restul le tin amortite, si doar atunci cand a inghetat afara am avut caloriferele mai "turate" in rest avand repartitoare... le tin cam la jumatate ...daca le-as da la maxim as face sauna...cred ca pretul platit este rezonabil , avand in vedere ce " scoruri" aud la altii...mikka imi pare rau pt tine, cam nashpa, dai si banu si mai si tremuri.. sari la gatu lor. nu cred ca acum mai poate fi o solutie centrala de apartament... doar una f performanta,... dar investitia se amortizeaza in peste 10 ani acum, nu se merita.multa caldura!!!! :lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

E incantator sa vezi cati naivi mai traiesc pe pamantul asta. Daca sistemul acesta centralizat e asa minunat, de ce domnul director al Apaterm si-a tras centrala de apartament? Nu astept raspuns neaparat.

@samur1

Am rezolvat, stai linistit... Nu e vorba neaparat de rentabilitate, cat de confort. Cel putin din punctul meu de vedere. Daca unora le convine sa stea dimineata vreo jumate de ora asteptand apa calda, e perfect. Daca mai sunt unii dispusi sa inghita minciunile de vreo 4-5 ani ale Apaterm pentru montarea unor pompe de recirculare (pentru ca apa sa nu mai zaca ore-n sir prin coloanele blocului, pentru cine e interesat, pot da si amanunte...) e ok. Pentru ei. Sau eternele promisiuni de inlocuire a conductelor ciuruite, a instalatiilor depasite etc., etc.

Link to comment
Share on other sites

E incantator sa vezi cati naivi mai traiesc pe pamantul asta. Daca sistemul acesta centralizat e asa minunat, de ce domnul director al Apaterm si-a tras centrala de apartament? Nu astept raspuns neaparat.

@samur1

Am rezolvat, stai linistit... Nu e vorba neaparat de rentabilitate, cat de confort. Cel putin din punctul meu de vedere. Daca unora le convine sa stea dimineata vreo jumate de ora asteptand apa calda, e perfect. Daca mai sunt unii dispusi sa inghita minciunile de vreo 4-5 ani ale Apaterm pentru montarea unor pompe de recirculare (pentru ca apa sa nu mai zaca ore-n sir prin coloanele blocului, pentru cine e interesat, pot da si amanunte...) e ok. Pentru ei. Sau eternele promisiuni de inlocuire a conductelor ciuruite, a instalatiilor depasite etc., etc.

normal ca este mai confortabil cu centrala proprie si apa calda, si caldura cand vrea muschiul tau, investitia este insa considerabila...si tot normal ca directorul de la apaterm sa aleaga confortul, si fii sigur ca nu a facut credit de nevoi personale ca sa-si puna centrala. eu macar mi-am scimbat instalatia, ca era numai mansoane,, ma saturasem de cate ori" am luat apa"!

Link to comment
Share on other sites

Da, e destul de costisitor. Insa ai si suficiente avantaje - nu depinzi de plata/neplata altora, scapi aproape total de problemele cu diverse "avarii", care in miez de iarna numai bine nu-ti fac etc., etc. La dezavantaje: toata casa e cu fundul in sus pentru vreo saptamana, se dau o gramada de gauri etc., etc.

Altfel, ma intreb, daca e asa de bine cu Apaterm, de ce aceasta institutie se chinuie sa bage tot felul de bete-n roate celor care nu mai doresc sa cumpere serviciile lor? Tb sa-i notifici pana-n 1 septembrie ca vrei sa renunti la ei - pe motiv ca dupa aceea incep ei probe, sanchi - taiatul caloriferelor vechi, blindare etc tb facuta numai de ei cu programari si asteptari - CONTRA COST, binenteles -, tb executat proiect pentru debransare (?), tot felul de avize si hartii... Asta de la Apaterm. Restul e alta poveste - Distrigaz, Proiect SA (sau cine a proiectat blocul) etc., etc.

Toate sub marele pretext ca poti "destabiliza" circuitul termic, echilibrul, stabilitatea etc., etc.

Pe cei care-si tin repartitoarele la "zero", nu-i intreba nimeni de "dezechilibrul termic al imobilului". :o

Link to comment
Share on other sites

normal sa bage bete in roate...daca toata lumea ar renunta.. apatermul nu va mai avea obiect de activitate, si normal s-ar desfiinta... dar stiu orase care au pastrat personalul si s-au reorganizat .. au facut centrale pe cartiere pe cvartale, sau pe zone, si toata lumea este multumita.iti dai seama cate pierderi si ce randament scazut poate avea reteaua noastra .. de unde si costurile mari.. si muncitorii lor din cate stiu nu o duc pe roze.. nu este nimeni in stare sa faca un proiect ca lumea si primaria este prima vinovata, in frunte cu mult stimatul nostru primar( hai care-i iei apararea?), care tot zicea ca nu poate prelua termocentralele de asta nu poate face nik.. nici nu stiu cum a ramas.la bete-n roate se pricep toti, birocratie ne omoara, se stie !bafta!

ps: noroc ca avem ierni blande in zona noastra.daca da un ger sa tina o luna crapa tot !

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Tot mai multe rebranşări

Gălăţenii redescoperă „încălzirea centrală”

Potrivit unui comunicat al SC Apaterm SA, a crescut numărul gălăţenilor care au solicitat rebranşarea (parţială sau totală) a locuinţelor la reţeaua de termoficare.

Dacă în 2005 beneficiau de încălzire în sistem centralizat 84.309 apartamente, în următorii ani, solicitările de debranşare s-au înmulţit astfel că, în 2006, erau încălzite centralizat 83.064 apartamente, iar în 2007, 82.634. Anul trecut s-a înregistrat un reviriment, Apaterm onorând 593 de rebranşări totale (adică toate caloriferele din apartament) şi 212 parţiale.

Rebranşarea la sistemul centralizat de termoficare se execută gratuit de către SC Apaterm, iar efectuarea acestei operaţiuni poate fi solicitată în oricare perioadă a anului, lucrările fiind evident executate în regim de urgenţă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Gala ... %9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

Intrebarea mea este una simpla. Cati din cei care s-au rebransat au avut centrale termice si au renuntat la ele in favoarea sistemului centralizat? Exista o statistica pentru asta? Cei rebransati sunt cei care, cu ani in urma, s-au suparat pe costurile mari ale agentului termic, inainte de a aparea pe piata faimoasele repartitoare. Eu personal am renuntat la "centralizare" in favoarea centralei termice si sunt mai mult decat multumita. Daca iarna platesc gazele naturale 250-300 de lei, o fac in conditiile in care am 22-23 de grade in casa permanent si stau in tricou si pantaloni scurti. Vara nu am depasit 35 de lei factura de gaze si 30-35 cheltuieli de intretinere. In schimb ma pot bucura de avantajele apei calde permanent. Imi aduc aminte cu groaza de lunile de vara cand veneam turbati de caldura, transpirati si puneam galetile si oalele de apa pe foc, transformand, evident, bucataria in sauna, pentru a face o amarata de "baie" in lighean. Asa ca, hai sa fim realisti, cati din salariatii Apatermului mai sunt conectati la sistemul lor fantastic. Eu cunosc cativa de acolo si, culmea......senzational, fantastic, mirobolant, de neimaginat...au centrale termice :lol:

Link to comment
Share on other sites

Centrala de apartament nu este musai buna numai pentru reducerea costurilor.

Din punctul meu de vedere, in primul rind e vorba de confort. Ai caldura si apa calda cind vrei, cita vrei.

Eu stiu cit frig bagam toamna pina dadea Apatermul drumul la caldura si primavara dupa ce o oprea. N-ai cum sa faci fata numai cu un calorifer electric...

Numai la asta cind ma gindesc si tot zic ce buna e investitia in centrala. Ma gindesc acum si la o izolatie exterioara.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Fără apă caldă şi căldură!

Aprobarea dată de aleşii municipali pentru ca locatarii unor blocuri să nu mai fie clienţii Apaterm a venit ca urmare a solicitării făcute de conducerea societăţii locale de furnizare a agentului termic, care a transmis Primăriei Galaţi o serie de adrese în care a nominalizat blocurile unde urmează să se aplice această măsură precum şi motivele care au stat la baza ei. Astfel, într-o adresă semnată de directorul general George Cubasa, se arată că au fost depuse cereri de deconectare de la instalaţia de încălzire şi apă caldă. Solicitanţii au declarat că, dat fiind numărul scăzut de branşamente al consumatorilor în sistemul centralizat, contravaloarea serviciului de alimentare cu energie termică e ridicat, depăşind posibilităţile lor de suportabilitate. Practic, ar reieşi faptul că s-au plâns de faptul că nu mai pot achita cheltuielile cu căldura şi apa caldă consumată, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre locatari nu mai sunt clienţii Apaterm.

În această situaţie se află, potrivit aceleiaşi adrese, locatarii scării III a blocului D din Micro 17, blocului E8 din Micro 16, scării I a blocului 1E din Siderurgiştilor Vest, scării III a blocului 4C din Micro 16, scării I a blocului 2A din Siderurgiltilor Vest, scării II a blocului J2 din Micro 38, scării III a blocului C5 din Micro 38. De asemenea, sunt nominalizate scara I a blocului 4C din Micro 16, scara II a blocului Cătuşa din zona Portului, blocul A27 din Micro 16, scara III a blocului A3 din Micro 38, precum şi scara IV a blocului Mălina 2 din zona Portului. Practic, locatarii care stau la scările enumerate mai sus ar urma să nu mai beneficieze de serviciile Apaterm, adică să nu mai primească apă caldă şi căldură prin sistemul centralizat.

"Hotărârea Consiliului Local este primul pas", ne-a declarat directorul general al Apaterm, care ne-a mai spus că aceste cheltuieli suportate de societate pentru asigurarea apei calde şi a căldurii pentru un număr mic de apartamente sunt mari, nefiind rentabil pentru societate. "Consilierii locali trebuie să găsească mai departe soluţii, şi aici mă refer la branşarea individuală a apartamentelor respective ori racordarea locuinţelor la o centrală de bloc", a mai spus Cubasa.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=12

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Gălăţenii se întorc la încălzirea din vremea lui Ceauşescu

* Peste 300 de familii au solicitat rebranşarea la sistemul centralizat de încălzire

Numărul gălăţenilor care au ales să-şi repună în funcţiune vechile calorifere este aproape dublu comparativ cu al acelor care au decis să renunţe la renunţe la termoficare. SC Apaterm a înregistrat, în primele zece luni ale acestui an, peste 300 de cereri de rebranşare, în timp ce doar 180 de familii au renunţat să se încălzească de la caloriferele termoficate. “Zilnic primim cel puţin zece solicitări de rebranşare. Probabil că locatarii şi-au dat seama că sistemul de încălzire centralizat este mai ieftin”, a explicat George Cubasa, directorul SC Apaterm SA.

În 2008, numărul total al rebranşărilor totale şi parţiale a fost 804, în timp ce al debranşărilor a fost de 418. Anul acesta, au renunţat să se încălzească la calorifere circa 180 de familii. Rebranşarea parţială sau totală la sistemul centralizat de termoficare se poate solicita în orice zi a anului, operaţiunea făcându-se gratuit de către angajaţii serviciului Inventariere din cadrul societăţii Apaterm.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... sescu.html

Link to comment
Share on other sites

Ce minciuni. Daca ar fi adevarat ar fi aparut de mult la mica publicitate centrale termice de vanzare la mana a 2-a :lol:

Nu cred ca oamenii o data ce au o centrala renunta atat de usor la ea. mai ales cand prezinta atatea avantaje: adica ca nu depinzi de vecinii rauplatnici si nu stai 7 ani pana sa iti vina apa calda, consumand n metr cubi de apa rece care ii inregistreaza ca apa calda. Dinpotriva sistemul de termoficare centralizat e plin de minusuri si inselatorii, menite sa te stoarca pana la ultimul banut. Centrala proprie te scapa de inselatorii, iti ofera confort si platesti un picut mai putin sau cam atat, dar la unele persoane, poate cu cativa lei in plus. Dar vorba aia: Dai un ban in plus, dar face.

Persoanele care in loc sa tina usile de la camere inchise le tine larg deschise, usa de la balcon larg deschisa centrala duduind, normal ca consuma mai mult decat la sistemul centralizat. Dar cele care au spirit de economie si tin usile de la camere inchise chiar si cand sunt acasa, vor realiza diferenta intre centrala termica si termoficarea de stat, si ca centrala proprie ii costa mai putin.

Link to comment
Share on other sites

Ce minciuni. Daca ar fi adevarat ar fi aparut de mult la mica publicitate centrale termice de vanzare la mana a 2-a :lol:

Nu cred ca oamenii o data ce au o centrala renunta atat de usor la ea. mai ales cand prezinta atatea avantaje: adica ca nu depinzi de vecinii rauplatnici si nu stai 7 ani pana sa iti vina apa calda, consumand n metr cubi de apa rece care ii inregistreaza ca apa calda. Dinpotriva sistemul de termoficare centralizat e plin de minusuri si inselatorii, menite sa te stoarca pana la ultimul banut. Centrala proprie te scapa de inselatorii, iti ofera confort si platesti un picut mai putin sau cam atat, dar la unele persoane, poate cu cativa lei in plus. Dar vorba aia: Dai un ban in plus, dar face.

Persoanele care in loc sa tina usile de la camere inchise le tine larg deschise, usa de la balcon larg deschisa centrala duduind, normal ca consuma mai mult decat la sistemul centralizat. Dar cele care au spirit de economie si tin usile de la camere inchise chiar si cand sunt acasa, vor realiza diferenta intre centrala termica si termoficarea de stat, si ca centrala proprie ii costa mai putin.

De ce cataloghezi ca fiind minciuni?? Nu cred ca ai tu acces la niste date confidentiale pentru a afirma ca sunt "minciuni". Afacerea "centrala" nu mai este de mult timp o afacere acum cu cresterea pretului la gaz. Evident ca ai niste avantaje indiscutabile, dar trebuie sa ti le si permiti. SI afla ca multi se intorc la incalzirea centralizata, fiindca nu au cu ce plati facutura la gaz si stau si tremura in casa cu centrala cu tot. Plus ca la sistemul de incalzire centralizata se ofera subventii pana la 90% din factura.

Link to comment
Share on other sites

Mda ofra subventii ca de fapt ce platesti la ei platesti frigul nu caldura :)) ofera subventii ca sa te atraga la ei. o data ce ai muscat momeala, esti la cheremul lor si isi bat joc de tine il ultimul hal. Si incearca sa te momeasca cu minciuni electorale sa le dai cate un vot.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Câte locuinţe mai primesc căldură de la stat

Eliminarea subventiei la caldura a alertat intreaga Romanie, iar estimarile privind numarul celor care vor fi afectati de aceasta masura variaza considerabil. Reamintim, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI), Guvernul ar putea elimina subventiile pentru caldura, ceea ce va majora substantial factura la intretinere. Totusi, numarul celor care vor plati mai mult la intretinere pare sa fie o enigma nationala, daca ne uitam la diferitele raportari din presa. Econtext.ro va prezinta harta alimentarii cu energie termica si evolutia numarului de locuinte conectate la sistemul central de energie termica. Mai exact, unde se duce cea mai mare parte din energia termica, in ce regiuni si cate locuinte mai sunt legate la sistemul central de energie termica.

Alimentarea cu energie termica

In articolul de fata vom vorbi despre consum, despre alimentarea cu energie termica la nivel regional. Astfel, in Bucuresti-Ilfov se livreaza peste o treime din cantitatea de energie termica produsa la nivel national. Mai precis, 36% din energia termica produsa in Romania este furnizata Capitalei.

Pe a doua pozitie se situeaza regiunea de Sud-Est, unde se livreaza circa 14% din totalul de energie termica produsa in tara noastra.

De asemenea, regiunea Vest absoarbe 10% din energia termica a Romaniei. La nivelul opus, pe ultimul loc se situeaza regiunea Centru, unde este livrata doar 4% din energia termica din Romania.

Debransare vs. bransare

O alta intrebare arzatoare este urmatoarea: cate locuinte mai sunt conectate la reteaua centrala de energie termica? Cate apartamente mai sunt inca bransate la aceasta retea? Iar raspunsul vine de la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC).

In 2010, ponderea locuintelor legate la reteaua centrala de energie termica a ajuns la cea mai scazuta valoare din toate timpurile, potrivit PricewaterhouseCoopers, care preia date de la ANRSC. Astfel, in 2010, erau conectate la sistemul termic central 1,55 milioane de locuinte. Ceea ce reprezinta doar 18,37% din numarul total de locuinte din Romania, numarul total al acestora fiind de 8,44 de milioane la finele anului trecut.

Astfel, este falsa afirmatia ca peste 50% din locuinte vor avea de suferit din cauza eliminarii subventiei la caldura. Dupa cum spuneam, ponderea locuintelor legate la reteaua termica a scazut la 18,37% in 2010. Avem, astfel, 1,55 de milioane de locuinte bransate la sistemul termic central si aproap 7 milioane de locuinte care sunt debransate de la acest sistem.

econtext.ro

Link to comment
Share on other sites

Astfel, in 2010, erau conectate la sistemul termic central 1,55 milioane de locuinte. Ceea ce reprezinta doar 18,37% din numarul total de locuinte din Romania, numarul total al acestora fiind de 8,44 de milioane la finele anului trecut.

Astfel, este falsa afirmatia ca peste 50% din locuinte vor avea de suferit din cauza eliminarii subventiei la caldura. Dupa cum spuneam, ponderea locuintelor legate la reteaua termica a scazut la 18,37% in 2010. Avem, astfel, 1,55 de milioane de locuinte bransate la sistemul termic central si aproap 7 milioane de locuinte care sunt debransate de la acest sistem.

Daca tot faceti analizele astea, din cele 1,55 milioane bransate, cate sunt in localitati care au sisteme de termoficare? Mai clar, de ce naiba puneti la socoteala si locuinte care nu au fost niciodata bransate la asa ceva? Cele din mediul rural, de exemplu...

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Galaţiul are peste 30.000 de centrale de apartament

* Din 115.000 de apartamente convenţionale, Apaterm mai dă căldură la doar 80.788 * Restul de 34.212 apartamente sunt încălzite, de regulă, cu centralele termice * În 2011, nu mai puţin de 2.125 de apartamente au cerut debranşarea, şi doar 36 au cerut să fie rebranşate la sistemul de încălzire centrală * Gălăţenii care locuiesc în cele 15.500 de apartamente cuprinse în zona unitară de încălzire sunt obligaţi să rămână dependenţi de Apaterm *

Până la oase, aşa au simţit frigul gălăţenii din cele peste 80.788 de apartamente dependente de Apaterm în noiembrie 2011 când, legal, aveau tot dreptul să primească agent termic. Două săptămâni au tremurat, în vreme ce Electrocentrale şi Apaterm, cu politicienii - vârf de baionetă, îşi revendicau distribuţia agentului termic. Motive de nemulţumire şi chiar revoltă au şi gălăţenii care şi-au montat centrale de apartament, dar plătesc pentru aşa numita „căldură din părţi”.

Clienţii captivi ai Apaterm, locatarii celor 15.500 de apartamente cuprinse în zona unitară de încălzire nu sunt nici ei mai fericiţi. Viitorul Apaterm este incert, societatea fiind la mâna justiţiei. Mai mult, între Primărie şi Apaterm nu mai există, de la 31 decembrie 2011, niciun contract valabil privind reţelele edilitare. În prezent SC Apaterm SA Galaţi exploatează bunuri care aparţin domeniului public al municipiului Galaţi fără a deţine contract de concesiune, şi fără a plăti legal redevenţă către bugetul local. În schimb, preţul pentru energia termică pe care o plătesc gălăţenii cuprinde în calcul şi această redevenţă, situaţie care, juridic, frizează absurdul. Nu e de mirare că în acest context halucinant, cititorii cotidianului „Viaţa liberă” au venit cu propunerea ca Primăria să investească în centrale de apartament acolo unde proprietarii nu-şi pot permite, şi apoi municipalitatea să îşi recupereze bani prin adăugarea unei sume de bani la impozitul anual. În ce măsură o asemenea propunere s-ar putea realiza am încercat să aflăm discutând cu primarul Dumitru Nicolae şi cu oficialii SC Apaterm.

Căldura pe apartamente

În acest moment, SC Apă Canal alimentează cu apă potabilă 115.000 de apartamente convenţionale. Tot peste 100.000 de apartamente a avut, la începutul începuturilor, şi Apaterm racordate la reţeaua de încălzire centrală, dar debranşările succesive au făcut ca ea să ajungă acum la aproximativ 80.788 de clienţi. Anul trecut 2.125 de apartamente s-au debranşat, iar 36 de gălăţeni au cerut să redevină clienţi Apaterm. Deloc fericiţi sunt gălăţenii din cele 15.500 de apartamente incluse în zona unitară care, prin decizia aleşilor locali, nu au voie să îşi schimbe furnizorul de agent termic şi sunt „legaţi pe viaţă” de Apaterm. Dacă punem la socoteală faptul că în noiembrie 2011, când legal ar fi trebuit să aibă căldură, au tremurat în case şi în şcoli, dar şi faptul că soarta Apaterm este la mâna instanţei, viitorul nu arată deloc roz. În plus, în acest moment, preţul plătit de cetăţeni pentru gigacalorie cuprinde şi o sumă pe care Apaterm ar fi trebuit să o plătească la bugetul local cu titlu de redevenţă, dar pe care nu o poate plăti pentru că nu are nicio bază legală pentru folosirea reţelelor edilitare. Că tot veni vorba de ele, reamintim că aleşii au aprobat recent, după luni de amânare, bilanţul termoenergetic anual şi pierderile reale de energie termică la SC Apaterm. Bilanţul indică pierderi totale de energie termică de 25,73 la sută din care pierderi în reţelele de distribuţie a energiei termice - 20,59 la sută, iar pierderi în punctele termice - 5,14 la sută.

„Cogenerarea este cea mai sigură”

Conducerea Apaterm susţine în acest moment că energia termică obţinută prin cogenerare este cea mai sigură şi economică formă de încălzire, dar recunoaşte că e nevoie de investiţii serioase pentru modernizarea reţelei. Potrivit oficialilor Apaterm, în actualizarea “Strategiei de dezvoltare a sistemului centralizat de distribuţie a energiei termice din municipiul Galaţi” document votat în 2008 de aleşii locali şi realizat de Global Energy Service, s-a luat în calcul şi varianta centralelor termice, dar s-a decis că nu e soluţia potrivită. Pe baza acestei strategii Apaterm a obţinut finanţări pentru modernizarea punctelor termice. Deşi majoritatea persoanelor aflate în fruntea Apaterm au centrale termice proprii, justificate de faptul că locuiesc la case şi nu la bloc, convingerea lor este că nu centralele de apartament, pe care mai în glumă, mai în serios le numesc „bombe” sunt soluţia viitorului. Inconvenientele sunt faptul că o dată la opt ani ele centralele trebuie înlocuite deoarece nu mai prezintă siguranţă şi posibila majorare dacă nu chiar dublare a preţului gazului metan.

„Centralele nu sunt o soluţie”

Primarul Dumitru Nicolae nici nu vrea să audă de centrale de apartament. „Nu este posibil. Viitorul îl reprezintă încălzirea centralizată. Avem cinci centrale termice pe gaz metan la blocurile ANL şi nu sunt mai eficiente decât încălzirea centralizată. Energia termică obţinută prin cogenerare are un preţ mai bun. Nu e treaba noastră să punem centrale la apartamente pentru că gălăţenii nu vor plăti mai puţin. Legislativ, este posibilă orice prostie”, ne-a declarat primarul Dumitru Nicolae.

Ce ne rezervă viitorul şi dacă vom ajunge precum locuitorii municipiului Tecuci să ne încălzim cu centrale proprii, sau municipalitatea va scoate la licitaţie concesionarea reţelelor edilitare, vom afla curând.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Oficial, numai 56% din apartamentele din Galaţi mai sunt încălzite de Apaterm!

Jumătate de numărul apartamentelor din municipiul Galaţi nu mai primesc agent termic în sistem centralizat, se arată într-un raport al colegiului Prefectural Galaţi. Potrivit documentului, din totalul de 125.000 de apartamente existente în municipiul Galaţi, 70.000 (56%) mai primesc agent termic în sistem centralizat.

Deşi cifrele sunt îngrijorătoare, nu este o informaţie nouă; noutatea este că, în sfârşit, autorităţile o şi confirmă în mod oficial.

În luna august al acestui an, PresaGalaţi estima că numărul apartamentelor care încă mai primesc agent termic în sistem centralizat a scăzut de 85.000 - cifră vehiculată în mod „tradiţional” de Apaterm, în ultimii ani - la circa 78.000. Calculele noastre au fost însă optimiste; în realitate, în momentul de faţă nu mai sunt racordate la sistemul de încălzire centralizat decât 70.000 de apartamente, o informaţie cuprinsă în situaţia prezentată în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, desfăşurată miercuri, 21 noiembrie. „La data de 31.08.2012 erau racordate la sistemul centralizat de încãlzire un numãr de 70.000 apartamente din totalul de aproximativ 125.000 apartamente. În anul 2012 au fost debranşate de la sistemul centralizat de încãlzire un numãr de 10.788 apartamente”, se arată în raportul de la Prefectură. Dacă declaraţiile din vară ale directorului tehnic al Apaterm, Mircea Ispas, erau reale – atunci când preciza că în ultimii ani media debranşărilor dintr-un an nu depăşea 4.000, cele peste 10.000 de debranşări efectuate în acest an reprezintă un adevărat fenomen.

Paradoxal este că, deşi numărul clienţilor Apaterm este din ce în ce mai mic, calitatea serviciilor sunt din ce în ce mai proaste - de altfel, şi motivul pentru care gălăţenii renunţă, încet, încet, la sistemul de încălzire centralizată.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.