Jump to content

Subvenţia pentru căldură, majorată retroactiv?


dcp100168

Recommended Posts

Subvenţia pentru căldură, majorată retroactiv?

* Suma necesară pentru acoperirea diferenţei de subvenţie din anul 2011 se ridică la 1.243.386,97 lei şi ar trebui să fie suportată din bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat pentru anul 2012 *

Pe masa aleşilor locali a ajuns ieri, la şedinţa pe comisii, un proiect de hotărâre care propune majorarea preţului mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, dar şi a subvenţiei acordate de la bugetul local pentru căldură. Numai că propunerea nu vizează doar viitorul, aşa cum ar fi normal, ci şi trecutul, adică se propune o halucinantă majorare retroactivă. Proiectul nu afectează în mod direct factura la încălzire plătită de gălăţeni, ci doar subvenţia plătită de la bugetul local, deci tot din banii noştri. Pentru gălăţenii dependenţi de Apaterm, preţul de facturare al energiei termice rămâne tot de 247,73 lei/Gcal, inclusiv TVA, cât s-a stabilit în noiembrie anul trecut.

Istoria se repetă

În documentele care însoţesc proiectul de hotărâre este amintit faptul că anul trecut, pe 1 aprilie, Electrocentrale a majorat preţul de producere a energiei termice de la 178,77 lei/Gcal, inclusiv TVA, la 188,34 lei/Gcal, inclusiv TVA, conform Deciziei ANRE. Majorarea de preţ ar fi trebuit să fie suportată de la bugetul local, dar Consiliul Local nu a aprobat atunci proiectul de hotărâre prin care se dorea mărirea cu 9,54 lei/Gcal a subvenţiei la căldură, aşa că Apaterm a fost nevoită să facă singură faţă noului tarif. Mai mult, Consiliul Local, reprezentat de avocata Carmen Moldoveanu, a solicitat suspendarea şi anularea în instanţă a Deciziei ANRE prin care s-a majorat preţul. În februarie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a respins această acţiune.

Vor vota acum ce n-au votat atunci?

În disperare de cauză, mai ales că în decembrie anul trecut Electrocentrale i-a mai mărit tariful cu încă 5,10 lei pe gigacalorie Apaterm a cerut Consiliului Local un supliment la subvenţie pentru a face faţă facturilor. Pe masa consilierilor a ajuns un proiect iniţiat de primarul Dumitru Nicolae care propune majorări succesive ale preţului şi subvenţiei la căldură. În prima parte, proiectul de hotărâre reia prevederile documentului pe care în vara anului trecut aleşii l-au respins. „Începând cu 01.04.2011, preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei se modifică de la 312,01 lei/Gcal, inclusiv TVA, la 321,55 lei/Gcal, inclusiv TVA, iar subvenţia unitară de la bugetul local pentru acoperirea diferenţelor de preţ se majorează cu 9,54 lei/Gcal, inclusiv TVA, respectiv de la 31,21lei/Gcal, inclusiv TVA, la 40,75 lei/Gcal, inclusiv TVA”, aşa prevede primul articol.

În noiembrie 2011, atunci când a stabilit tariful de facturare a energiei termice pentru gălăţeni, Consiliul Local a stabilit o subvenţie unitară de 64,28 de lei/Gcal. Luând în calcul această situaţie, proiectul primarului, prevede o majorare retroactivă a subvenţiei cu 9,54 lei/Gcal, inclusiv TVA, şi pentru şi pentru perioada 01.10.2011- 31.12.2011. Suma necesară acoperirii diferenţei de subvenţie din anul 2011 se ridică la 1.243.386,97 lei şi ea ar trebui să fie suportată din bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat pentru anul 2012.

Revenire în prezent

Dacă tot a „rezolvat” cu anul trecut, primarul trece la anul 2012 şi propune, în acelaşi proiect, majorarea preţului şi a subvenţiei atât pentru lunile ianuarie – martie, cât şi pentru viitor. „Începând cu data de 01.01.2012, preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei este de 321,49lei/Gcal, inclusiv TVA”, prevede cel de-al doilea articol. Subvenţia este şi ea majorată retroactiv pentru primele trei luni ale anului cu 9,48 lei/Gcal, ajungând la 73,76 lei/Gcal, inclusiv TVA. Singura prevedere pentru viitor este că, de la 1 aprilie 2012, subvenţia unitară pentru acoperirea diferenţelor de preţ la energia termică ar trebui să fie de 73,76 lei/Gcal, inclusiv TVA.

Rămâne de văzut dacă aleşii îşi vor da votul pentru un asemenea proiect de hotărâre halucinant. Următoarea şedinţă în plen a CL ar urma să fie marţi, pe 27 martie.

Calcul la rece

Preţul energiei termice destinată consumului populaţiei este format din preţul de producere şi transport a energiei termice stabilit de Electrocentrale, la care se adaugă preţul de distribuţie al Apaterm. Din acest preţ se scade subvenţia şi astfel se ajunge la tariful facturat populaţiei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Subvenţie majorată retroactiv pentru Apaterm

Cu o singură ridicare de mână, aleşii locali au majorat retroactiv atât preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice cât şi subvenţia pentru Apaterm. Noi vom plăti, la fel ca şi până acum 247,73 lei/Gcal, inclusiv TVA, deci nu ne sunt vizate direct buzunarele, ci banii publici. Nu mai puţin de 1.243.386,97 de lei vor pleca din bugetul anului 2012 pentru a acoperi subvenţia pentru 2011.

Pe 1 aprilie 2011, Electrocentrale a majorat preţul de producere a energiei termice de la 178,77 lei/Gcal, inclusiv TVA, la 188,34 lei/Gcal, inclusiv TVA, conform Deciziei ANRE. Scumpirea ar fi trebuit suportată de la bugetul local, dar CL nu a aprobat atunci hotărârea de majorare cu 9,54 lei/Gcal a subvenţiei la căldură, aşa că Apaterm a fost nevoită să facă singură faţă noului tarif.

Avocata CL, Carmen Moldoveanu, a solicitat suspendarea şi anularea în instanţă a Deciziei ANRE prin care s-a majorat preţul, dar Curtea de Apel Bucureşti a respins această acţiune. Apaterm nu a pierdut ocazia, şi a cerut banii. Aşa că aleşii locali s-au apucat să majoreze retroactiv şi preţ, şi subvenţie, după cum urmează: „începând cu 01.04.2011, preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei se modifică de la 312,01 lei/Gcal, inclusiv TVA, la 321,55 lei/Gcal, inclusiv TVA, iar subvenţia de la bugetul local se majorează cu 9,54 lei/Gcal, inclusiv TVA”. Tot cu 9,54 de lei a fost majorată şi subvenţia de care am beneficiat din noiembrie 2011 până în decembrie.

Revenind în 2012, aleşii locali au stabilit că de la 1 ianuarie, preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei este de 321,49lei/Gcal, inclusiv TVA. Apoi au majorat retroactiv, cu 9,48 de lei şi subvenţia pentru primele trei luni ale anului. Şi, în fine, au hotărât că de la 1 aprilie 2012, subvenţia este de 73,76 lei/Gcal, inclusiv TVA. Acum ne-ar putea paşte o nouă majorare după acelaşi model. La începutul acestui an, Electrocentrale a mai majorat o dată 5,10 lei/Gcal, inclusiv TVA, preţul pentru Apaterm iar autorităţile au deschis iar acţiune de suspendare şi anulare a actului la Curtea de Apel Bucureşti. Dacă şi de această dată acţiunea va fi respinsă, atunci aleşii ar putea repeta manevra de mai sus. Nu e de mirare, din moment ce au acceptat cu seninătate faptul că administratorul special al Apaterm, Adriana Stratulat beneficiază atât de salariu de administrator cât şi de cel de director tehnic al instituţiei!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.