Jump to content

Lacul Vânători


Recommended Posts

Trist şi abătut

Lacul Vânători moare, dar nu se predă

În ciuda paraginii care respiră din fiecare colţişor, aici se adună sute de gălăţeni în căutare de aer liber * Un pescuit, un grătar - alternative la "cutia de chibrit" * Bani de investiţii nu sunt

Lacul Vânători a atras şi el în aceste zile sute de gălăţeni, deşi oferă şi în acest an aceeaşi atmosferă de părăsit, într‑un amestec de rugină cu dâre ieftine de var şi ceva vopsea colorată pe ici‑pe acolo. Puţinele investiţii, dacă le putem numi aşa, se văd cu ochiul liber şi contrastează cu restul bazei de agrement, zona duşurilor fiind una dintre acestea ‑ deşi lacul nu este autorizat sanitar pentru îmbăiere!

De trei lei agrement

"Am venit aici, chiar dacă arată cum arată, unde să mergem? De Gârboavele ne‑am săturat, e mizerie, ţigănie, în fiecare an (anul acesta însă nu a fost cazul n.a.). În plus, aici avem şi apa, soţului îi place să pescuiască," ne‑a declarat Domniţa Ivaşcu. "E frumos, e oricum mai bine decât în cutia de chibrituri. Şi cum nici nu avem bani de mare sau munte, asta e, sperăm la mai bine," a completat Valerica Protopopescu. Intrarea costă trei lei pentru adulţi, doi lei şi 30 de bani pentru elevi, studenţi şi pensionari. Ce li se oferă? Ne‑a răspuns Eduard Grosu, directorul serviciului Administrarea Domeniului Public: "Gălăţenii plătesc pentru accesul în baza de agrement, pentru accesul la lac, la grătare. Paza? Avem un poliţist comunitar. Dar e cam puţin, dată fiind suprafaţa mare care trebuie supravegheată. ADP nu are bani de investiţii mari, acestea trebuie făcute de Primăria Galaţi. Noi doar asigurăm întreţinerea bazei, am mai pus coşuri de gunoi, grătare. Mai mult nu putem, nu avem cu ce. Luptăm în principal să întreţinem curăţenia, aici avem într‑adevăr o problemă. Mai ales în zile de sărbătoare, de Paşti, de 1 Mai, ridicăm cantităţi impresionante de gunoi de peste tot, pentru că oameni aruncă resturile la întâmplare. Trebuie să mai lucrăm la bunul simţ".

Natură darnică - oameni delăsători

Natura a fost extrem de generoasă, frământând coline şi ape într‑o alăturare fantastică, la o aruncătură de băţ de oraş. "Lacul Partidului", cum era cunoscut înainte de 89, "Baza de agrement Lacul Vânători", cum pompos se numeşte acum, se întinde pe o suprafaţă de 28 de hectare, lacul propriu‑zis ocupând circa 11 hectare, la baza unei coline împădurite cu salcâmi. Lăsând la o parte delăsarea generală, de o bună bucată de vreme lacul suferă binişor, nivelul apei fiind redus pentru dalarea malurilor. Acolo lucrează câte doi-trei oameni, după cum am aflat, lucru care dă o dată incertă pentru finalizarea acestei lucrări. În rest, linişte şi pace. Încă un an, încă un strat de rugină. Sau unul de vopsea peste cele vechi de rugină. Gălăţenii s‑au obişnuit cu "greul", autorităţile cu nepăsarea. De aeroport şi pod peste de Dunăre am auzit mai des decât despre modernizarea Bazei de agrement Lacul Vânători.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23891

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ape "otrăvite" la Lacul Vânători

Concentratia nitritilor in apa Lacului Vanatori a depasit media obisnuita, in timp ce in apele Prutului, Siretului, Lacului Brates si Dunarii concentratia amoniacului este la limita superioara maxim admisa. Desi nu este vorba inca despre un pericol iminent, epidemiologii va sfatuiesc sa evitati in aceasta perioada sa va scaldati in locuri neamenajate. Epidemiologii monitorizeaza apele curgatoate de pe raza judetului, inclusiv din zonele unde de obicei se considera ca oamenii ies la scaldat, desi nu exista neaparat si plaja amenajata. De doua ori pe saptamana se fac analize ale calitatii apelor care tranziteaza judetul, daca este vorba despre ape curgatoare sau ape statatoare care au si plaje amenajate. Mai ales acum, in situatia in care Siretul, Dunarea si Prutul au cote mai mari pe seama inundatiilor din nordul tarii, incarcatura lor chimica si microbiologica poate avea schimbari cauzate de materia organica "spalata" de prin zonele inudate. "Ultimele analize ale noastre indica faptul ca nu exista cresteri ingrijoratoare ale incarcaturii microbiene a Siretului, Prutului, Dunarii si lacurilor Vanatori si Brates. Avem in schimb o depasire a concentratiei admise a nitritilor la Lacul Vanatori, iar pe cursurile Siretului, Prutului si Dunarii, dar si in Lacul Brates, avem concentratii crescute de amoniac, concentratii aflate la limita superioara admisa. Cresterea amoniacului in aceste ape se poate explica prin cresterea cantitatii de materie organica purtata mai ales de raurile care vin din partea inundata a tarii. Desi nu poate fi vorba inca de un pericol iminent pentru sanatate, totusi in zonele pe care le-am mentionat scaldatul este interzis. Nu mai este nici atat de cald afara si in plus sunt multe bazine autorizate pe raze judetului unde doritorii se pot scalda in siguranta", a declarat directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica, dr. Mihaela Ghiurca. In urma analizelor epidemiologilor a reiesit si ca apa raurilor, dar si a Dunarii, este tulbure, avand tot felul de "particule in suspensie" carate din zonele inundate.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

Lacul Vânatori, o epava a distractiei de altadata

Desi este un oras situat între ape, Galatiul, pe timp de vara, este secetos din punct de vedere al zonelor de agrement care le-ar putea aduce oamenilor un strop de racoare atât de necesar în zilele caniculare. Aceasta este prima opinie pe care si-o poate forma fiecare persoana care va ajunge la Lacul Vânatori. Sunt suficiente doar câteva minute pentru a realiza ca în locul acela unde, pe vremuri, distractia era la ea acasa, acum domneste linistea si chiar plictiseala.

Starea aceasta te întâmpina înca de la poarta, unde gazda, taxatoarea, iti va oferi pe lânga urarea de „bine ai venit” si biletele de intrare pentru care se platesc 3 lei de persoana, plus 2,30 lei pentru masina. La fel si pentru fiecare copil. Si asta nu poate fi considerata o afacere, adica o distractie în familie pe bani putini, pentru ca de acesti bani practic se ofera dreptul de a face un gratar într-o padure. Nici pe departe o zi de distractie, cu plimbari cu barca pe lac sau înot. Ca sa nu mai vorbim de o noapte petrecuta pe malul lacului...

Ce a fost si ce mai este

Pe masura ce înaintezi, pe partea dreapta a lacului se va vedea cum sunt lasate în paragina ceea ce în urma cu câtiva ani erau „piesele de rezistenta” ale locului, atractia Lacului Vânatori. O scena care în trecut aduna zeci de tineri pentru o petrecere în aer liber. Avea chiar si un spatiu special amenajat pentru DJ (lucru confirmat si de gardianul care are menirea sa pazeasca, împreuna cu cei cinci-sase câini, ceea ce a mai ramas din zona de agrement).

În vecinatatea scenei troneaza o fantana cu roata, acum secata, si un foisor în care a ruginit un gratar. La iesirea din scena, pe lac, înca mai poti vedea „resturile” vechiului ponton unde acostau barcile si hidrobicletele care acum stau rasturnate pe mal, scorojindu-se din cauza soarelui puternic. În apropiere înca este în picioare postul de salvamar. Însa degeaba, oricum în lac nu este permis scaldatul. Sta scris pe toti copacii: „Interzis scaldatul”, „Pericol de înec”.

O alee, umbrita de o parte si alta de copaci înalti, te va conduce prin fata celor zece casute frumos colorate, însa nefolosibile. Nu au lumina si în zona nu este apa curenta. Pe scurt, putrezesc în asteptarea unor investitori care sa le readuca la viata. Acelasi lucru se întâmpla si cu grupurile sanitare. Cam atât a mai ramas din zona de agrement.

Însa, pe partea stânga a lacului, lucrurile stau mult mai simplu. De jur împrejur doar padure. Verdeata si aer curat. Câteva gratare si o mica posibilitate de pescuit (doar cu putin noroc si fara sa stii ce poti prinde, ne spune gardianul). Mai greu este pâna ajungi acolo. Drumurile foarte proaste nu fac altceva decât sa-ti strice masina. În rest nimic. Nici macar un mal amenajat nu este. Abia acum îl daleaza.

Dezamagiti de ceea ce gasesc sau nu, sau poate obisnuiti de lipsa zonelor de agrement din oras, galatenii înca mai vin, cel putin la sfârsit de saptamâna, la Lacul Vânatori, macar pentru un gratar si o gura de aer.

Sezonul si cârpeala

În fiecare sezon autoritatile mai anunta câteva lucrari de reparatii si întretinere a zonelor de agrement, insa niciodata investitii majore care le-ar readuce la viata pentru a atrage cât mai multi turisti. Locurile de agrement se cârpesc, iar când vine vorba de modernizari nu se stie nimic sau nu sunt bani.

În prezent Lacul Vânatori se afla în administrarea ADP, insa Eduard Grosu, directorul societatii, ne-a declarat ca institutia sa se ocupa doar de întretinerea si administrarea zonei, nicidecum de efectuarea altor lucrari. Asta e treaba Primariei.

„Eu am cerut de fiecare data, când am dat planul de investitii si dotari, bani pentru ceea ce ar fi nevoie la Vânatori. Spre exemplu, avem nevoie de electricitate, apa curenta, casutete de vacanta sa fie functionale, ceva sa-i atraga pe galateni... Însa Primaria face lucrari acolo. Directia Tehnica, ei stiu daca fac investitii, daca au bani pentru zona de agrement...”, a explicat Grosu.

Cât despre punctul de vedere al Primariei, acesta a fost dezvaluit recent, în cadrul Comisiei de dialog social, organizata la Prefectura. „Lacul Vânatori intra la capitolul lucrari în executie, pentru care a fost alocata suma de 3.819.000 de lei. Banii vor fi cheltuiti pentru alimentare cu apa, grupuri sanitare cu fosa septica, consolidare maluri, drumuri acces, parcare, sistematizare verticala”, se arata în raportul postat pe site-ul Prefecturii.

Una peste alta, galatenii nu vor avea nici în acest an parte de o zona de agrement bine amenajata, avizata sanitar, unde sa poata evada la sfârsitul saptamânii pentru o gura de aer curat si câteva ore de distractie pe cinste.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=6

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Apele nepăsării

Lacul Partidului dăinuie la Vânători

* În ultimii 20 de ani, Lacul Vânători a schimbat cel puţin cinci administratori * De la duşuri subacvatice la ... lumina lumânării * Ofertă de nerefuzat! *

„Păi de ce îi spunea Lacul Partidului, nu vă daţi seama? Nu intra oricine acolo, era doar pentru ştabi. Aşa cum era şi la Pădurea Gârboavele. Oamenii muncii nu intrau acolo, trebuia să ai aprobare de la şefii de partid. Zătun sau Vlădeşti? Habar n-am. Cred că Vlădeştiul exista, dar era al comunei. Nu aveau gălăţenii unde să se ducă. Plaja „Dunărea” nu exista, era doar Plaja „Cocuţa”, care era peste Dunăre, dar era a Galaţiului. Apoi „Cocuţa” a trecut la Tulcea, dar nu s-a mai amenajat nimic”, îmi povesteşte, în două-trei cuvinte, şoferul de taxi pe care l-am întrebat despre ce locuri de agrement erau înainte de ’89 în Galaţi.

Fac o scurtă trecere în revistă a obiectivelor din ziua de astăzi: Plaja „Dunărea” există, dar trece prin momente grele cu lucrările ISPA, Lacul Partidului… nu mai există, se numeşte Lacul Vânători, însă este neamenajat, Pădurea Gârboavele este deschisă, ce-i drept, publicului, însă, în afară de câteva grătare, mari amenajări nu sunt nici acolo, iar la Zătun şi Vlădeşti porţile sunt la fel de ferecate ca pe vremea Împuşcatului…

Cum, până la urmă, cel mai mare obiectiv de agrement din Galaţi este Lacul Vânători, am încercat să aflăm care a fost, până acum, viaţa sa şi ce se va întâmpla de acum încolo cu el.

De la Serviciul Administrarea Domeniului Public Galaţi am aflat că Lacul Partidului - aşa cum se numea odinioară - s-a „născut” acum 34 de ani. Mai exact, în 1974, când a avut loc construcţia barajului care a dus la formarea acumulării, în cadrul unor lucrări masive de îndiguire în zona Smârdan- Mălina. Lacul a fost gândit iniţial ca o amenajare piscicolă, însă ulterior conducerea de partid a amenajat un camping exclusivist, am aflat din datele puse la dispoziţie de şeful SADP, Eduard Grosu.

Povestea se completează cu datele pe care le-am aflat de la Direcţia de Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Galaţi. După 1989, faimosul IJGCL (Întreprinderea Judeţeană de Gospodărire Comunală Locală) s-a „spart” în cinci regii: RACRAL, RAZDIF, Regia de Salubrizare, Apă, Termoficare, RATU şi Regia Pieţe. Povestea – pentru că documente concrete deocamdată nu au fost descoperite (ceea ce nu înseamnă că nu există!) – merge mai departe. În cadrul acestei organizări, Lacul Partidului a trecut de la IJGCL la Regia de Termoficare. Ce o fi căutat acolo, nu prea se ştie! În 1994 apare OG 69 care prevedea o nouă reorganizare a regiilor locale. Apar astfel, la Galaţi, Regia Autonomă de Transport Urban (RATU), Regia Autonomă pentru Administrarea Domeniului Public (RAADP), Societatea Comercială Salubritatea, Serviciul pentru administrarea cimitirelor şi Serviciul pentru administrarea zonelor de agrement. Dacă RATU a rămas acelaşi lucru ca şi până în 1994, RAADP s-a format din comasarea altor regii: piaţa, gospodărire comunală, construcţii şi reparaţii… Deşi prin HCL 87/1994 (prin care se înfiinţează la Galaţi toate aceste regii), s-a înfiinţat şi un serviciu pentru administrarea zonelor de agrement, Lacul Vânători a trecut, totuşi, în administrarea RAADP, Divizia de Drumuri şi Zone Verzi. După care, la doar câteva luni – două, mai exact – Lacul Vânători îşi schimbă din nou pălăria şi trece din administrarea RAADP în cea a Consiliului Local Galaţi. După şapte ani, Lacul Vânători schimbă iar macazul şi trece din administrarea CL Galaţi în cea a Serviciului Public „Administrarea Domeniului Public” (cf. HCL 150/2001), unde a rămas până astăzi.

Ca date tehnice dacă putem să spunem aşa, Lacul Vânători are următoarele caracteristici: o suprafaţă totală de 38,55 ha, din care luciu de apă 10,11 ha şi teren – 28,44 ha. Acestea fiind datele Direcţiei de Patrimoniu, din cadrul Primăriei. La SADP însă, datele sunt puţin altfel: total - 42 de ha, din care 11 ha luciu de apă. Diferenţe nu foarte mari, dar totuşi… Suprafeţele exacte vor fi stabilite cât de curând, pentru că urmează măsurători exacte pentru întocmirea cărţii funciare a obiectivului… De la SADP am mai aflat cam ce s-a făcut la Lacul Vânători până acum: s-au dalat malurile din E şi S, s-a amenajat un ponton, cu bărci şi hidrobiciclete, s-au construit noi căsuţe de lemn, etc. Bărcile şi hidrobicicletele nu se folosesc din motive de securitate! Din păcate, nici acum la 20 de ani de la revoluţie, Lacul Vânători nu are instalaţii de energie electrică, motiv pentru care doar temerarii rămân peste noapte acolo, la căsuţe, sau în corturi, la lumina lumânării. Motivul? Eternul buget insuficient. Am mai aflat că eforturile municipalităţii pentru racordarea obiectivului la reţeaua de energie electrică datează din anul 2003. Suntem în 2009, dar ce contează?, eforturile continuă, se pare! Bine că măcar s-a reuşit realizarea unei reţele de alimentare cu apă din conducta din faţa Cimitirului evreiesc şi s-a făcut moderna “canalizare tip fosă septică”!

Şi când te gândeşti că prin 2000, în campania pentru alegeri locale, Eugen Durbacă vorbea de viitoare investiţii de domeniul fanteziei: pontoane de sticlă, pe sub care se puteau vedea cum înoată peştii, noaptea, printr-un sistem de iluminat şi chiar “duşuri subacvatice”...

Aşadar, ce găsim la Lacul Vânători? O verandă “tip ciupercă, care, din păcate, în lipsa curentului electric, nu poate fi utilizată ca discotecă”. Nivelul apei e scăzut, că se dalează malul de V, dar nu-i bai!, aici scăldatul este interzis! Avem în schimb tradiţionalele grătare, mese şi bănci metalice. Ce se poate face aici? Păi, evident, grătar şi se poate pescui. Pentru aşa distracţie există şi tarife: acces - adulţi 3,5 lei/persoană, copii, studenti, pensionari - 2,5 lei/persoana şi pescuit 6,5 lei/două ore. Pentru campare, taxa de amplasare este de 10,50 lei/12 ore, sau se pot inchiria căsuţele cu incredibilul preţ de 34,50 lei/ 24 ore!

Concluzia? Odinioară închis publicului, din motive de regim politic, Lacul Vânători este, astăzi, închis publicului, din motive de proastă administrare!

http://www.viata-libera.ro/articol-Lacu ... ____2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Lacul Vânători îi aşteaptă pe gălăţeni

Unde pot merge gălăţenii să se destindă şi, de ce nu, să facă şi un grătar? Răspunsul vine foarte simplu: la Lacul Vânători. Un loc curat, bine întreţinut, cu eforturi în această perioadă a lipsei de fonduri, îi aşteaptă pe gălăţeni să îşi petreacă timpul liber. Pentru intrare nu trebuie să scoateţi decât 4 lei din buzunar pentru un adult şi 3 lei pentru elevi şi studenţi. Dacă sunteţi cu maşina, trebuie să ştiţi că parcarea în incintă costă 3 lei. După ce plătiţi biletele de intrare, puteţi ocupa una dintre cele 10 mese (dotate şi cu băncuţe) sau unul dintre cele 30 de grătare. Pentru acestea nu trebuie să plătiţi niciun ban, important este să fie disponibile.

Cât cei din familie fac un grătar, puteţi pescui în lacul proaspăt populat cu crapi şi caraşi. „Pentru două ore de pescuit un gălăţean trebuie să plătească 7 lei. Lacul are peşte şi este doar pentru pescuit. Avem peste 50 de plăcuţe prin care gălăţenii sunt atenţionaţi că scăldatul este interzis. Nu avem salvamari şi de aceea nu este permis scăldatul”, ne-a explicat administratorul lacului, Marius Huhulea.

Căsuţele nu mai pot fi închiriate, ele nu mai sunt funcţionale de mai bine de patru ani. Dar, asta nu înseamnă că nu puteţi petrece noaptea la Lacul Vânători. „Căsuţele nu corespund standardelor europene, aşa că nu le putem închiria. În schimb, se poate campa cu cortul. Pentru 12 ore, tariful de campare este 11 lei. Programul de campare este între 7,00 şi 19,00 sau între 19,00 şi 7,00”, ne-a mai spus Marius Huhulea.

Pentru evenimente speciale, cum ar fi zilele de naştere, se poate închiria foişorul, dotat cu masă şi băncuţe, pentru doar 20 de lei.

„Avem condiţii bune de petrecere a timpului liber, dar oamenii preferă să se oprească pe terenul de lângă intrare. Pentru acea zonă nu se percep taxe, aşa că oamenii rămân acolo, deşi nu au aceleaşi condiţii”, a mai spus administratorul lacului.

Condiţiile oferite la Lacul Vânători sunt civilizate şi pot satisface pretenţiile normale ale îndrăgostiţilor de natură şi pescuit. În caz de urgenţe, se asigură şi asistenţă medicală.

http://www.viata-libera.ro/articol-Unde_ne_petrecem_sfarsitul_saptamanii_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Primăria a concesionat WC-urile, nu şi luciul de apă al Lacului Vânători

V-ar plăcea să faceţi schi nautic pe Lacul Vânători? Răspunsul acelora dintre voi care iubesc apa şi sunt dependenţi de adrenalină este, cu siguranţă, „Da”. Trebuie să ştiţi atunci că un investitor olandez vrea să transforme fostul Lac al Partidului într-un Lac al Party-ului, aducând o instalaţie de schi nautic pe cablu. Modul de funcţionare e simplu: în loc să fiţi tras de o barcă cu motor, sunteţi tras de un cablu acţionat electric.

Estimată la aproape 1 milion de euro, această tehnologie are o grămadă de avantaje, în comparaţie cu metoda tradiţională de schi nautic. În primul rând, e mai puţin costisitoare, consumul de energie electrică al instalaţiei fiind mai mic decât consumul de carburant al bărcilor. Apoi, ea nu poluează deloc apa şi, deci, nu afectează flora şi fauna subacvatice. Dimpotrivă, ajută vegetaţia şi peştii să se dezvolte, trecerea schiorilor oxigenând apa. Nu în ultimul rând, schiul nautic pe cablu este silenţios, mai accesibil ca preţ decât schiul nautic clasic şi, în lipsa valurilor generate de bărci, mai uşor de învăţat.

Afacerea cu olandezii e simplă. Firma Holding Van Lierop B.V., care produce această tehnologie, vine cu instalaţia, iar Gospodărire Urbană vine cu terenul şi cu luciul de apă. Se amenajează zona, se instalează stâlpii, se trag cablurile şi se dă drumul la distracţie. Sună prea frumos ca să fie adevărat? Aşa şi este.

Terenul şi luciul de apă nu sunt de găsit în acte

În mijlocul tratativelor cu olandezii, Gospodărire Urbană a descoperit cu stupoare că municipalitatea i-a concesionat clădirile, mobilierul, pontoanele, bărcile, hidrobicicletele, duşurile, chiar şi WC-urile de la Lacul Vânători, dar nu şi terenul şi luciul de apă. Se poate vedea în Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 318 din septembrie 2010 privind atribuirea directă prin contract de concesiune către Gospodărire Urbană pe o perioadă de 10 ani a unor bunuri, dar şi în HCL nr. 167 din aprilie 2011, care a modificat-o şi a completat-o pe prima.

Din cele două documente reiese faptul că municipalitatea i-a dat în gestiune societăţii edilitare doar anexele şi accesoriile de la lac, evaluate la 7,7 milioane de lei. Nicăieri în actele normative nu sunt menţionate, însă, în clar cele aproape 40 de hectare de teren şi de luciu de apă.

Primăria confirmă şi explică de ce. „Hotărârile Consiliului Local 318/2010 şi 167/2011 se referă doar la mijloacele fixe de la Lacul Vânători”, spune purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Nicoleta Manole. Lacul şi terenul dimprejur, susţine ea, i-ar fi fost predate societăţii printr-un document separat. „În baza celor două hotărâri, s-a încheiat contractul nr. 112.124 din 1 ianuarie 2010 de delegare a îndeplinirii serviciului public de administrare a domeniului public şi privat din municipiul Galaţi, prin care i s-au atribuit societăţii administrarea, întreţinerea şi exploatarea zonelor de agrement, inclusiv a Lacului Vânători”, a spus Nicoleta Manole.

Împănată cu elemente contradictorii, declaraţia purtătorului de cuvânt al Primăriei nu clarifică deloc situaţia, ci mai mult o încâlceşte. În primul rând, este fizic imposibil ca în ianuarie 2010 să închei un contract în baza unor hotărâri apărute în septembrie 2010 şi în aprilie 2011. În al doilea rând, la 1 ianuarie 2010 SC Gospodărire Urbană SRL nici măcar nu exista. Ea a fost înfiinţată abia în vara aceluiaşi an. Până atunci, treaba ei era făcută de Serviciul Public Administrarea Domeniului Public (ADP), din subordinea Primăriei.

În al treilea rând, este curios cum Primăria a putut delega administrarea lacului când încă nu deţinea lacul. Cele 40 de hectare de teren şi de luciu de apă, care se găsesc pe teritoriul administrativ al comunei Vânători, au intrat în proprietatea publică a municipiului Galaţi prin ordin al prefectului abia în aprilie 2010, la 4 luni de la încheierea contractului de delegare.

...

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Lacul Vânători va fi transformat din groapă de moloz în zonă de agrement

Lacul Partidului”, redenumit în anii '90 ”Lacul Vânători”, zonă de agrement căreia gălăţenii îi duc dorul pentru că în ultimii ani nu a mai fost atractivă deoarece nu s-a investiti nimic, intră în vizorul municipalităţii. În prezent, pescari răzleţi îşi mai încearcă norocul, dar pentru că de mult nu a mai făcut nimeni populări cu peşte, nu se prinde decât plevuşcă, iar pe timpul verii atmosfera este încărcată de persoane care ignoră panourile cu ”scăldatul interzis”. În aceste condiţii, locaţia nu are nici specific pescăresc, dar nici zonă de plajă şi grătare nu prea este.

În prezent, SC Gospodărire Urbană SRL Galaţi administrează, întreţine şi exploatează zona de agrement "Lac Vânători", dar din cele 29,11 ha teren aferent luciului de apa, suprafaţa de 123.277 mp a fost utilizată cu titlu de ”groapă de împrumut pământ galben pentru executanţii lucrărilor civile din municipiul Galaţi”. Odată cu epuizarea resursei, în 2014 a fost aprobată umplerea gropii de împrumut cu deşeuri rezultate din activităţile de construcţii şi demolări. Această activitate este monitorizată de Gospodărire Urbană, fiind limitată la "depozitare şi compactare deşeuri provenite din construcţii şi demolări". Numai că Serviciul Public Ecosal este cel care deţine prin statut calitatea de operator al sistemului de colectare şi depozitare a deşeurilor din municipiul Galaţi şi, de asemenea, are în administrare utilajele specifice în vederea procesării deşeurilor din construcţii şi demolări, dar nu Ie poate folosi deoarece nu deţine un spaţiu adecvat pentru această activitate (descărcare moloz, procesare, depozitare temporară sorturi ce pot fi refolosite, depozitare finală). Aşa se face că municipalitatea consideră oportună preluarea din concesiunea societăţii Gospodărire Urbană în administrarea Consiliului Local Galaţi a terenului în suprafaţă de 123,277 mp, aferentă zonei de agrement Lacul Vânători, teren căruia după dezmembrare să i se schimbe destinaţia şi să fie transmis în administrare Ecosal.

După aprobarea de către consilierii locali a proiectului de hotărâre pentru preluarea din concesiunea S.C. Gospodarire Urbana S.R.L. în administrarea Consiliului Local Galaţi a terenului aferent zonei de agrement Lacul Vânători, se poate discuta despre investiţii în această zonă de agrement. În această zonă nu se puteau găsi soluţii investiţionale din cauza gropii de deşeuri, iar prin această dezmembrare, prin care se face delimitarea luciului de apă de zona de depozitare a molozului, se poate discuta despre reamenajarea zonei de agrement.

”Vom încerca să găsim o soluţie de finanţare pentru reamenajarea acestei zone de agrement, ori din fonduri proprii, ori din fonduri europene, sau poate chiar vom găsi un investitor, aşa cum s-a întâmplat şi cu Plaja Dunărea, astfel încât să avem şi în oraş un loc de agrement aşa cum este la Zătun sau poate chiar mult mai atractiv”, ne-a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Tariful de pescuit la Lacul Vânători, majorat "la cererea pescarilor"

Lacul Vânători nu a fost niciodată raiul pescarilor sportivi deoarece pe perioada verii, boxele celor care vin să facă grătare sunt date la maxim, iar când spiritele se încing din cauza temperaturilor ridicate sau a alcoolului consumat, scăldatul este la ordinea zilei. Cu toate acestea, societatea Gospodărirea Urbană SRL s-a gândit să taxeze pescarii la un preţ asemănător cu cel al bălţilor dedicate pescuitul, populate cu peşte cel puţin o dată pe an şi care creează condiţii pentru pescuit (pontoane, linişte, etc.).

Pentru a motiva creşterea tarifelor, Gospodărire Urbană a venit cu următoarea explicaţie: "În baza de agrement Lac Vânători se poate practica pescuitul sportiv cu o undiţă timp de două ore cu un tarif de 10 lei. Persoanele care practică depăşesc frecvent timpul alocat, fiind necesară identificarea acestora şi retaxarea. În vederea eficientizării activităţii şi la solicitarea persoanelor care practică pescuitul, societatea propune modificarea tarifului de pescuit sportiv (max 4 undiţe/lansete) la 50 de lei/zi menţionând faptul că unităţile de profil din zonă practică în medie 60 lei/zi", se arată în raportul de specialitate aferent proiectului de Hotărâre a Cosiliului Local aprobat în şedinţa din 30 mai 2019.

Este greu de crezut că pescarii au solicitat creşterea tarifelor, dar dacă aleşii locali au înghiţit această explicaţie precum peştele momeala şi au aprobat creşterea tarifelor, este clar că baza de agrement Lacul Vânători va rămâne doar un loc de scăldat pe timp de vară şi poate doar de pescuit în perioada rece a anului.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Ce s-a ales de „Lacul Partidului” din Galaţi, unde în comunism aveau acces doar şefii de partid

Deschis în urmă cu aproape cinci decenii, locul de agrement era numit, înainte de căderea comunismului, „Lacul Partidului”, deoarece pe atunci nu avea acces oricine, ci doar şefii de partid.

Lacul a fost gândit iniţial ca o amenajare piscicolă, însă ulterior conducerea de partid a aranjat un camping exclusivist, priveliştea fiind spectaculoasă. După 1989, lacul a fost lăsat să se degradeze, fiind doar cosmetizat înainte de începerea fiecărei veri. Autorităţile au schimbat şi denumirea acestuia: Lacul Partidului a devenit Lacul Vânători.

Cu timpul, cele zece căsuţe de pe malului lacului nu au mai putut fi folosite ca spaţii de cazare deoarece nu erau alimentate la curent electric şi apă potabilă. Nici măcar toaletele nu erau conforme, iar bărcile şi hidrobiciclete au fost scoase din uz. Astfel, zona a ajuns să fie vizitată doar de gălăţenii care doreau să facă un grătar la iarbă verde. Din cauza numeroaselor nereguli, în urmă cu câţiva ani, locul de agrement a fost închis. 

De la Dragoş Magearu, directorul societăţii Gospodărire Urbană, care are în administrare Lacul, am aflat că administraţia locală vrea să-l modernizeze cu fonduri europene. „A fost câştigat contractul, se va moderniza pentru reţeaua electrică. Dorim să reabilităm Lacul Vânători şi să atragem fonduri europene în acest sens”, a declarat pentru „Adevărul” directorul socetăţii.

Lacul a rămas fără curent electric din anul 2000, atunci când conducerea unităţii militare din vecinătate, de la care primea energie electrică, a debranşat-o pe motiv că nu mai putea fi subcontractor.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.