Jump to content

Alegerile locale 2012, la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Meciul electoral se joacă într-un singur tur

Alegerile locale care vor avea loc pe 10 iunie sunt mai importante ca oricând. Pentru prima dată în istoria alegerilor locale, gălăţenii îşi vor alege dintr-un singur foc, în aceeaşi zi, primarul, preşedintele Consiliului Judeţului, dar şi consilierii locali şi judeţeni. Cel de-al doilea tur de scrutin pentru Primărie, cu care am fost obişnuiţi la fiecare patru ani, şi în care aveam de ales între primii doi clasaţi în cursa pentru fotoliul de primar, nu va mai exista decât în caz de balotaj, adică în caz de egalitate a voturilor între primii doi candidaţi.

Acum fiecare vot contează şi ne poate decide sau amaneta viitorul pentru următorii patru ani. Iată de ce participarea conştientă a gălăţenilor la urne este mai importantă ca oricând. Deputaţii au eliminat al doilea tur de scrutin Cei care au decis că primarii trebuie să fie aleşi doar dintr-un singur tur de scrutin au fost deputaţii din Parlamentul României. În vara anului trecut, deputaţii, pentru că senatorii s-au împotrivit, au modificat Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Noile prevederi spun cât se poate de clar: „Pentru funcţia de primar, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripţie. Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin”. Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost de acord şi a promulgat Legea 129 care a eliminat cel de-al doilea tur de scrutin.

Pericol: primar şi preşedinte CJ fără reprezentativitate

Vă reamintim că, până acum patru ani, primarul era ales din primul tur de scrutin doar dacă obţinea jumătate plus unu din numărul total de voturi valabil exprimate. Acum acest lucru nu mai contează şi primarul, la fel ca şi preşedintele judeţului, poate fi ales cu o mână de voturi, cu 10-15 procente, fără să mai ţină nimeni seama de numărul alegătorilor s-au prezentat la urne. În cazul unei participări modeste a gălăţenilor la procesul electoral, candidatul care va reuşi să-şi mobilizeze cel mai bine electoratul, va avea mandatul asigurat fără să se teamă de adversari. Nu e o teorie, ci un scenariu cât se poate de plauzibil. Pe lângă acest aspect, apare şi cel privind reprezentativitatea unui primar sau preşedinte CJ astfel ales; ne-am putea trezi, de pildă, cu un primar ales de doar câteva cartiere - şi asta doar pentru că nu am mers cu toţii la vot!

Ideea eliminării celui de-al doilea tur de scrutin pentru Primărie a venit din partea PDL. Principala justificare a fost aceea că prin eliminarea celui de-al doilea „meci” pentru Primărie se reduc cheltuielile din bani publici pentru organizarea procesului electoral şi se pune capăt negocierii (trocului) cu candidaţii şi partidele care nu au intrat în „finală”. La acel moment, liberalii şi social-democraţii s-au împotrivit şi au criticat măsura, atrăgând atenţia că primarii ar putea fi aleşi cu 12-14 procente şi că în aceste condiţii funcţia cea mai importantă în comunităţile locale îşi pierde reprezentativitatea. În cazul în care prezenţa la vot va fi la fel ca până acum, scăzută, persoana care va ajunge să ne conducă destinele municipiului şi judeţului va avea o brumă de reprezentativitate, dar va decide soarta unui întreg oraş, respectiv judeţ.

Un tur, mai scump decât două...

Argumentul PDL privind reducerea cheltuielilor dacă se organizează un singur tur nu stă deloc în picioare. Scrutinul unic este cu o treime mai scump decât a fost în 2008, când am avut două runde de alegeri locale. Costurile totale estimate pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor sunt de 99,864 milioane de lei, fonduri alocate printr-o Hotărâre de Guvern. Suma este cu o treime mai mare decât în 2008 când, pentru cele doua tururi de scrutin, Guvernul a alocat suma de 66 milioane de lei.

Cert este că în perioada electorală, va funcţiona o Comisie de transparenţă care va avea rolul de a supraveghea modul în care se vor efectua cheltuielile pentru organizarea alegerilor locale. Din comisie vor face parte: câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar, doi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, doi reprezentanţi ai Clubului Român de Presă şi un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente. Totodată, printr-o Ordonanţă de Urgenţă Guvernul a stabilit un mecanism de recuperare din bugetele locale a sumelor alocate MAI, pentru instituţiile prefectului, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Excepţie în caz de balotaj

Există însă şi o excepţie care permite organizarea celui de-al doilea tur de scrutin. Dacă în municipiul Galaţi este prea puţin probabil, în comunităţile mici, cum sunt comunele, este posibil ca doi candidaţi la Primărie să obţină acelaşi număr de voturi. În caz de balotaj, adică de egalitate de voturi între doi candidaţi, legea prevede că este posibilă organizarea, pe 24 iunie, a unui al doilea tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur, scrutin la care vor participa doar candidaţii cu acelaşi număr de voturi. La fel primarul, şi preşedintele judeţului va fi decis tot dintr-un foc, pe baza celui mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin.

viata-libera.ro

1 mai - Cine candidează şi pentru ce?

Pe 1 mai vom şti cine şi pentru ce funcţie candidează. Potrivit hotărârii Guvernului, cu 40 de zile înainte de alegeri, adică în prima zi a lunii mai expiră termenul limită de depunere a candidaturilor de către partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile minorităţilor naţionale şi de către candidaţii independenţi. Candidaturile se înregistrează şi se afişează de către Biroul Electoral Judeţean, putând fi contestate în cel mult 48 de ore de către cetăţeni, partide sau alianţe. Pe data de 8 mai candidaturile vor rămâne definitive.

viata-libera.ro

Hai la vot!

Pe 10 iunie vor avea loc alegerile locale.

Votarea va începe la ora 7,00 dimineaţa şi se va încheia seara, la ora 21,00.

În termen de 24 de ore, birourile electorale ale secţiilor de votare trebuie să predea rezultatele.

Transportul proceselor verbale se face cu pază militarizată. După primirea dosarelor cu procesele verbale cu rezultatul numărătorii voturilor de la toate secţiile de votare şi soluţionarea eventualelor contestaţii, vor fi totalizate voturile şi se vor atribui mandatele.

Pe 12 iunie se pot face cereri de anulare a alegerilor într-o circumscripţie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Câţi consilieri alegem?

Prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, a stabilit prin ordin numărul consilierilor locali şi judeţeni pe care, pe 10 iunie, îi va alege fiecare unitate administrativ-teritorială, în funcţie de populaţia numărată de către Institutul de Statistică la data de 1 iulie 2011.

Conform ordinului, municipiul Galaţi va avea tot 27 de consilieri locali ca şi până acum, Tecuciul – 19, oraşul Bereşti – 13 iar Târgu Bujor – 15. Cei mai puţini consilieri locali îi vor avea comunele Oancea şi Smulţi.

La nivelul judeţului, ne vom alege tot 34 de consilieri judeţeni, ca şi până acum. Consiliul Judeţului va fi completat cu preşedintele CJ care va avea drept de vot.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Consilieri mai mulţi, alegători mai puţini!

După alegerile din 10 iunie, şase comune din judeţul Galaţi vor avea un număr de consilieri locali modificat faţă de cel stabilit la ultimele alegeri locale, din 2008.

Numai că datele în funcţie de care prefectul judeţului Galaţi a socotit norma de consilieri nu reprezintă şi realitatea din teren. După cum se ştie, în octombrie 2011, la nivel naţional a avut loc recensământul populaţiei, însă nu au fost prezentate datele finale, ci doar cele parţiale. Acestea din urmă indică tendinţa de scădere a populaţiei judeţului Galaţi. Per total, judeţul Galaţi a pierdut în ultimii nouă ani (de la recensământul din 2002 la cel din 2011) peste 100.000 de cetăţeni (de la 619.556 de locuitori, în 2002, la 507.402 locuitori, număraţi anul trecut).

Cum datele finale ale recensământului nu sunt încă gata, prefectul Paul Florea a stabilit norma de consilieri locali şi judeţeni în funcţie de ultima raportare a Institutului Naţional de Statistică (INS), din iulie 2011.

Două comune cu mai mulţi aleşi, trei cu mai puţini

Conform deciziei prefectului, comunele Vânători, Smârdan, Măstăcani, Rediu, Smulţi şi Suhurlui vor avea un alt număr de consilieri faţă de situaţia din 2008. Primele două comune vor avea cu doi consilieri în plus (de la 13, câţi sunt acum, la 15), în timp ce următoarele trei vor avea cu doi consilieri locali în minus - Măstăcani (de la 15 la 13), Rediu (de la 13 la 11) şi Smulţi (de la 11 la 9). Ultima comună înfiinţată în judeţ (2008), Suhurlui, va avea 11 consilieri locali (câţi are şi acum). Toate celelalte 59 de localităţi rămân cu acelaşi număr de consilieri ca şi până acum.

O socoteală făcută în funcţie de câţi am fost

Deşi este stabilit prin lege, criteriul luat în calcul pentru stabilirea numărului de consilieri nu reprezintă realitatea din teritoriu. Numărul consilierilor calculat ar putea fi mult mai mic dacă s-ar fi luat în calcul datele parţiale ale recensământului. În iulie 2011, INS spunea că Vânători are 5.008 locuitori, în timp ce datele parţiale ale recensământului spun că în comună nu sunt decât 4.760 de oameni. Discrepanţe sunt şi în alte cazuuri: Smârdan (INS – 5.131 faţă de 4.608), Măstăcani (INS – 4.832 faţă de 4.535), Rediu (INS – 2.076 faţă de 1.850), Smulţi (INS - 1.392 faţă de 1.321) şi Suhurlui (INS – 1.564 faţă de 1.257). Per total, între datele INS privind locuitorii celor şase comune şi datele parţiale ale recensământului este o diferenţă de 1.672 de locuitori, care ar putea însemna tot atâtea voturi.

Consilieri mai puţini în patru comune, conform recensământului

Dacă calculul aleşilor s-ar fi făcut funcţie de datele parţiale ale recensământului şi nu cele comunicate de INS, din cele şase comune, numai două ar fi rămas cu acelaşi număr de consilieri locali - Măstăcani (cu 13) şi Smulţi (cu 11). În rest, celelalte patru ar fi pierdut din aleşi: Vânători şi Smârdan ar fi avut doar câte 13 consilieri locali (nu 15), Rediu - 11 (în loc de 13) şi Suhurlui - nouă consilieri (faţă de 11, cât i s-a calculat că va avea după alegerile din vară). Poate că diferenţele par nesemnificative, însă în condiţiile în care bugete întregi ale comunităţilor pot fi blocate de unul sau două voturi din CL, devine extrem de important numărul total al mandatelor unui partid…

Ce spune legea?

Legea 215 a administraţiei publice locale spune că prefectul stabileşte numărul aleşilor funcţie de „numărul locuitorilor comunei, oraşului sau municipiului, raportat de Institutul Naţional de Statistică la data de 1 ianuarie a anului în curs sau, după caz, la data de 1 iulie a anului care precedă alegerile”. Dacă şi rezultatele parţiale ale recensământului, comunicate în acest an, ar fi fost considerate o raportare oficială a INS, atunci prefectul Galaţiului ar fi putut fi bănuit că a folosit raportarea care îi convenea mai mult – cea din iulie 2011, în baza căreia numărul de consilieri locali va fi mai mare! Însă „Rezultatele parţiale ale referendumului nu se iau în calcul, iar ultima raportare oficială a INS este cea din iulie 2011”, ne-a spus directorul Direcţiei de Statistică, Nicolae Marinescu. Prefectul Paul Florea consideră că socoteala făcută în baza raportărilor din iulie 2011 reflectă realitatea şi nu parţialele de la recensământ: „Nu cred că datele parţiale ale recensământului sunt chiar aşa de fidele cu realitatea din teritoriu. În judeţ, avem o diferenţă de peste 100.000 de oameni, iar în municipiu, un minus de 50.000 de oameni. E greu de crezut că au dispărut atâţia! Eu cred că rezultatele finale vor corija aceste date”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Judecători pentru Biroul Electoral

Judecătorii Dragoş Beligan şi Doru Benescu au fost aleşi preşedintele şi, respectiv, locţiitorul acestuia, în cadrul Biroului Electoral Judeţean Galaţi.

Judecătoarele Rodica Arhip şi Anişoara Cucoş au fost desemnate, tot prin tragere la sorţi, preşedinta şi, respectiv, locţiitoarea acesteia, în Biroului Electoral Municipal.

Birourile electorale vor fi completate cu membrii partidelor politice participante la alegeri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Circumscripţia electorală şi calendarul alegerilor

Guvernul a stabilit, prin HG 143/2012, numerotarea circumscripţiilor electorale judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru alegerile locale din 10 iunie.

Circumscripţia electorală nr.1 Alba

Circumscripţia electorală nr.2 Arad

Circumscripţia electorală nr.3 Argeş

.................

Circumscripţia electorală nr.18 Galaţi

......................

Circumscripţia electorală nr.40 Vâlcea

Circumscripţia electorală nr.41 Vrancea

Circumscripţia electorală nr.42 Municipiul Bucureşti

Campania electorală va începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor, respectiv în 11 mai, şi se va încheia în data de 9 iunie, ora 7.00. Procesul de votare din 10 iunie va începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.

În cazul turului al doilea de scrutin pentru alegerea primarului sau pentru alegerea preşedintelui consiliului judeţean, potrivit legii, acesta va avea loc la două săptămâni de la primul tur, respectiv, în 24 iunie 2012.

jurnalul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Au fost traşi la sorţi reprezentanţii partidelor în Biroul Electoral Municipal

Nu mai puţin de 13 partide au dorit să aibă membri în Biroul Electoral Municipal (BEM) Galaţi, situaţie în care a fost nevoie de tragere la sorţi pentru desemnarea acestora.

În urma tragerii la sorţi, reprezentanţii formaţiunilor politice în Biroul Electoral Municipal sunt Elena Silvia Panaite (Uniunea Social Liberală), Ionuţ Vincenţiu Vasiliu (Alianţa pentru Progres), Adina Comănescu (PNŢCD), Livia Alexandra Chvala (Partidul Verde), Daniela Vatavu (Partidul România Mare), Hliza Ştefan (Partidul Poporului-Dan Diaconescu) şi Luminiţa Daniela Melinte (Partidul Ecologist Român).

Completarea Biroului Electoral Judeţean Galaţi cu reprezentanţii partidelor politice se va face pe 9 mai.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Campania electorală pentru alegerile locale începe vineri şi se încheie pe 9 iunie

Campania electorală pentru alegerile locale din 10 iunie începe vineri, 11 mai, cu 30 de zile înaintea scrutinului, şi se va încheia sâmbătă, 9 iunie, la ora 7.00.

Legea prevede că, în campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, precum şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile, în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă.

În timpul campaniei electorale se asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, care pot fi amplasate la sediul primăriei, în şcoli, universităţi, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe.

Este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor.

Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept.

Neluarea de către organizatori a măsurilor necesare desfăşurării normale a adunărilor electorale, precum şi distribuirea, inclusiv de către candidaţi, de băuturi alcoolice în timpul adunărilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei.

Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc, potrivit legii, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Potrivit prevederilor legale, primarii sunt obligaţi ca până la începerea campaniei electorale să stabilească, prin dispoziţie, locuri speciale pentru afişaj electoral, care trebuie să fie situate în zone frecventate de cetăţeni, fără stânjenirea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective.

Este interzisă utilizarea de către un partid politic, alianţă politică, alianţă electorală ori candidat independent a locurilor speciale de afişaj electoral, astfel încât să împiedice folosirea acestora de către alt competitor electoral.

Afişajul electoral este permis şi în alte locuri decât cele speciale numai cu acordul proprietarilor, administratorilor sau, după caz, al deţinătorilor.

Organele de ordine publică sunt obligate să asigure integritatea panourilor şi a afişelor electorale.

Legea electorală interzice afişele electorale care combină culori sau alte semne grafice astfel încât să evoce simbolurile naţionale ale României ori ale altui stat.

Legea stabileşte că sunt contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală, precum şi afişarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise.

Potrivit prevederilor legale, radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure, în cadrul serviciilor de programe audiovizuale, desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toate partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale precum şi pentru toţi candidaţii.

Accesul competitorilor la serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune este gratuit.

Legea 67/2004 pentru alegerea administraţiei publice locale menţionează că, în perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii partidelor politice aflate în competiţie au acces la posturile publice şi private de radiodifuziune şi de televiziune numai la emisiunile şi dezbaterile electorale. Candidaţii care au deja funcţii publice pot apărea în emisiunile informative strict în probleme legate de exercitarea funcţiei lor.

În perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii partidelor politice aflate în competiţie nu pot fi producători, realizatori sau moderatori ai emisiunilor realizate de radiodifuzorii publici şi privaţi.

Deşi campania electorală se încheie cu 24 de ore înainte de ora la care începe votarea, posturilor publice şi private de radiodifuziune şi de televiziune le este interzis prin lege, cu 48 de ore înainte de ziua votării, să prezinte comentarii privind campania electorală, să invite sau să prezinte candidaţi în programe, cu excepţia situaţiilor în care li se acordă astfel dreptul la replică, şi să prezinte sondaje de opinie sau să difuzeze spoturi de publicitate electorală.

În acest caz, faptele se constată şi sancţiunile se aplică de către Consiliul Naţional al Audiovizualului, care se autosesizează sau poate fi sesizat de către cei interesaţi.

Conform unei decizii a CNA, campania electorală în audiovizual va începe pe 11 mai şi se va încheia pe 7 iunie, la ora 24.00, iar candidaţii la alegerile locale se vor putea exprima gratuit în emisiunile informative, electorale şi de dezbatere electorală difuzate de televiziuni şi radiouri.

"Accesul candidaţilor este gratuit atât pe posturile publice, cât şi private. Posturile care doresc să se implice în campanie pot oferi accesul candidaţilor în emisiunile electorale şi în emisiunile de dezbatere electorală în condiţiile legii. De asemenea, în emisiuni informative vor fi difuzate informaţii privind activităţile de campanie, cât şi elemente privind tehnica votării şi sistemul electoral", a explicat Răsvan Popescu.

Aceste emisiuni electorale, potrivit legii, pot fi difuzate numai de luni până vineri, a atras atenţia Răsvan Popescu.

"Posturilor le revine obligaţia de a trata candidaţii în mod echitabil, obiectiv şi imparţial. Înainte de ziua votării, există două zile de reflecţie, acordată electoratului, în sensul că nu se mai pot difuza comentarii privind campania electorală, sondaje şi publicitate electorală", a spus Popescu.

El a precizat că "normele obişnuite prevăzute de legislaţia audiovizuală privind protecţia demnităţii umane, a dreptului la propria imagine sunt aplicabile şi în emisiunile de campanie electorală".

Radiodifuzorii care vor reflecta campania electorală, ca urmare a solicitărilor primite de la competitorii electorali, au obligaţia să informeze cu privire la acest lucru CNA, până cel mai târziu pe 9 mai, se mai spune în Decizia CNA.

În perioada campaniei electorale, candidaţii şi reprezentanţii competitorilor electorali pot să participe numai la emisiunile electorale şi de dezbateri electorale.

Totodată, radiodifuzorii publici şi privaţi pot difuza spoturi publicitare electorale numai în cadrul emisiunilor electorale şi de dezbateri electorale. Spoturile electorale se difuzează gratuit şi nu constituie comunicare comercială audiovizuală. Spoturile publicitare electorale nu pot avea o durată mai mare de 30 de secunde şi trebuie să fie asumate în mod explicit de competitorii electorali. Radiodifuzorii au obligaţia să asigure identificarea spoturilor electorale, astfel încât publicul să fie informat cu privire la competitorul electoral al cărui mesaj este difuzat.

Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale - sâmbătă, 9 iunie, la ora 7.00 - prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.400 lei la 2.000 lei.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

„Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!”

Campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor asupra riscurilor pe care le implică nerespectarea legislaţiei referitoare la procesul electoral

În perioada 10 mai – 10 iunie a.c. la nivelul judeţului Galaţi se desfăşoară campania de informare şi conştientizare a cetăţenilor iniţiată la nivel naţional de Ministerul Administraţiei şi Internelor, sub sloganul „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!”.

Obiectivele acestei campanii sunt informarea cetăţenilor cu drept de vot asupra sancţiunilor pe care le implică nerespectarea prevederilor Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare şi conştientizarea acestora pentru asigurarea unui proces electoral legal.

Efectivele tuturor structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor reprezentate la nivelul judeţului Galaţi vor desfăşura, pe toată durata derulării campaniei, întâlniri cu cetăţenii atât în mediul urban, cât şi în mediul rural şi vor distribui pliante cu mesajul campaniei de informare.

Totodată, pentru promovarea mesajului campaniei „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!”, vor fi postate afişe în locuri accesibile, cu grad ridicat de vizibilitate din partea publicului larg (în perioada campaniei electorale), respectiv în secţiile de votare (în ziua votului) şi va fi solicitat sprijinul mass-media locale pentru difuzarea spoturilor TV şi audio.

În scopul promovării campaniei de informare, Direcţia Informare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a realizat un spot TV cu durata de 19 secunde, un spot radio de 24 de secunde, un afiş şi un fluturaş, conţinând mesajul campaniei şi informaţii referitoare la sancţiunile prevăzute de legislaţia electorală. Printurile campaniei (85.000 de afişe şi 400.000 de fluturaşi) au fost realizate de Tipografia M.A.I..

Totodată, a fost operaţionalizat site-ul www.votlegal.mai.gov.ro , care conţine informaţii legislative şi ştiri/comunicate referitoare la acţiunile structurilor M.A.I. din plan central şi teritorial pentru asigurarea desfăşurării în condiţii de legalitate a procesului electoral.

politiaromana.ro

Link to comment
Share on other sites

Cum votăm?

Votarea începe la ora 7.00 şi se închide la ora 21.00.

Pentru a putea vota, alegătorul trebuie să prezinte actul de identitate membrilor biroului electoral al secţiei de votare. Ca şi la alegerile trecute, cartea de alegător este inutilă.

Împreună cu ştampila „VOTAT”, cetăţenii vor primi patru buletine de vot, câte unul pentru: primar, Consiliul local, preşedintele Consiliului Judeţului şi Consiliul Judeţului. În cabinele de vot, cetăţenii vor aplica ştampila „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului independent pe care îl votează. Nu puteţi vota pentru mai mulţi candidaţi independenţi, ci doar pentru unul singur! Potrivit legii, sunt NULE buletinele pe care este aplicată ştampila „VOTAT” pe mai multe patrulatere! Voturile nule nu vor servi niciunuia dintre candidaţi.

Votarea de către o persoană care nu are drept de vot, precum şi votarea de mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiuni.

Dreptul de vot se exercită numai în localitatea în care alegătorul îşi are domiciliul, la secţia de votare la care este arondat.

Alegătorii aflaţi în tranzit nu vor putea vota în gări sau în alte localităţi.

Pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cum să devii observator la alegeri?

Cine doreşte să devină observator la alegerile locale din 10 iunie se poate înscrie până la data de 5 iunie 2012, fie la sediul Asociaţiei Pro Democraţia (APD) Club Galaţi din str. Domnească nr. 137, sau pe www.alegericorecte.ro.

Singurele condiţii sunt ca cei interesaţi să aibă drept de vot şi să nu facă parte din vreun partid politic, depunând o declaraţie la sediul APD, în acest sens.

Asociaţia anunţă că activitatea observatorilor se va desfăşura în regim de voluntariat, cu asigurarea decontării cheltuielilor aferente acestei activităţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ce înseamnă vot 'valabil exprimat' şi 'nul'

Biroul Electoral Central a stabilit, în ultima şedinţă din această săptămână, că voturi valabil exprimate la alegerile din 10 iunie sunt cele în care ştampila cu menţiunea ''votat'' este aplicată în interiorul unui singur patrulater.

Totodată, se consideră valabil exprimat şi votul în care ştampila cu menţiunea ''votat'' depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă, inclusiv situaţia în care ştampila este doar tangentă la un patrulater, dar nu atinge altul.

Dacă ştampila cu menţiunea ''votat'' este aplicată în interiorul unui singur patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului, votul este considerat valabil exprimat, indiferent de menţiunile care apar pe acesta.

Potrivit BEC, este valabil exprimat votul în cazul în care ştampila cu menţiunea ''votat'' este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ştampile, fără să atingă vreun alt patrulater.

BEC a mai stabilit că sunt considerate voturi nule când pe buletinul de vot nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare sau când buletinul are alt model decât cel legal aprobat.

Vot nul este şi atunci când nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea ''votat'' în niciun patrulater sau când aceasta este pusă în două sau mai multe patrulatere.

Dacă ştampila cu menţiunea ''votat'' a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor sau aceasta atinge două sau mai multe patrulatere, votul este, de asemenea, nul.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Procedura de vot

Conform legii, alegătorii aplică ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului independent pe care îl votează. Atenţie: pentru ca votul să fie valabil ştampila trebuie aplicată doar o singură dată! Pentru că la Consiliul Local sunt mai mulţi candidaţi independenţi, nu veţi putea vota decât unul singur pentru ca votul să fie valabil.

După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă.

Ştampila cu menţiunea „VOTAT” se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate al alegătorului, menţionând şi data scrutinului. În cazul în care alegătorul votează în baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului. În cazul în care buletinul de vot se deschide astfel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, menţionându-se acest incident în procesul verbal al operaţiunilor de votare.

Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoţitorul nu poate fi ales din rândul persoanelor care candidează.

Buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, cele pe care nu a fost aplicată ştampila „VOTAT” şi cele pe care este aplicată ştampila „VOTAT” pe mai multe patrulatere, sunt NULE. Există şi o excepţie. În situaţia în care ştampila „VOTAT” a depăşit limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă, buletinul va fi considerat valabil.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

A rămas putin până la alegerile locale din 10 iunie

Duminica aceasta, mergem la urne pentru a alege primarul, președintele Consiliului Județean, consilierii locali și consilierii județeni. Secțiile de votare se vor deschide la ora 7.00 dimineața și se vor închide la ora 21.00.

În județul Galați, sînt așteptați la urne peste 523.000 de cetățeni cu drept de vot, inclusiv cei care împlinesc 18 ani în ziua scrutinului, pe 10 iunie. În total, vor exista 433 de secții de votare în județul Galați, cele mai multe, 176, în municipiul reședință.

qbox.ro

Link to comment
Share on other sites

Câţi am putea vota duminică?

  • Comparativ cu alegerile locale de acum patru ani, avem în plus 1.418 cetăţeni cu drept de vot
  • Municipiul Galaţi a pierdut 2.419 cetăţeni cu drept de vot, iar Tecuciul a câştigat 87

Potrivit datelor Prefecturii Galaţi, în judeţul Galaţi există 523.875 de cetăţeni cu drept de vot, adică 86 la sută din numărul total al cetăţenilor din judeţ, respectiv, 604.627 (339.932 - urban şi 264.695 - rural). Din cei 523.875 de cetăţeni cu drept de vot, 264.170 sunt în municipiul Galaţi, 37.888 - Tecuci, 2.878 - Bereşti şi 6.117 - Tg. Bujor.

Comparativ cu datele oficiale de la alegerile locale din 2008, numărul total al cetăţenilor cu drept de vot din această vară este mai mare cu 1.418 (522.457 erau acum patru ani), în municipiul Galaţi avem cu 2.419 votanţi mai puţin (266.589 în 2008), iar în Tecuci, cu 87 în plus (erau 37.801 acum patru ani).

Reamintim că, având în vedere că datele finale ale recensământului de anul trecut nu sunt încă oficiale, alegerile locale iau în calcul, conform legii, ultima raportare statistică oficială, cea din vara anului trecut, precizare făcută şi la prima şedinţă a Comisiei de Dialog social prezidată de prefectul Emanoil Bocăneanu.

Unde, cu ce şi pe ce votăm?

Pentru alegerile din 10 iunie s-au organizat 433 de secţii de votare, din care 176 în municipiul Galaţi. Comparativ cu alegerile din 2008, avem cu 33 de secţii de votare în plus, din care în municipiul Galaţi sunt 12 noi. În afară de cele 433 de ştampile de vot aferente secţiilor, mai sunt alte 65 de ştampile de control în circumscripţii, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Petrica Paţilea. Cât priveşte numărul buletinelor de vot tipărite este vorba de 2.306.000, cu 4.000 mai multe decât în 2008. Fiecare alegător va primi patru buletine de vot - câte unul pentru primar şi preşedintele CJ, unul pentru CL şi unul pentru CJ.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cât ne costă alegerile?

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea, bugetul alocat organizării alegerilor locale este de 1.100.000 lei. Banii sunt destinaţi tipăririi şi transportului buletinelor de vot; confecţionării ştampilelor de control în secţiile de votare şi a ştampilelor din birourile electorale de circumscripţie, precum şi pentru rechizitele şi formularele necesare în cele 433 de secţii de votare. Plata preşedinţilor, locţiitorilor şi a membrilor în circumscripţiile electorale şi în secţiile de votare se face din bugetele locale, a mai declarat Petrica Paţilea. Preşedinţii, locţiitorii şi membrii birourilor electorale de circumscripţie, precum şi cei ai secţiilor de votare sunt retribuiţi cu 85 de lei pe zi, la care se adaugă 10 lei pe zi pentru gustări în ziua votării.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pregătirea pentru alegerile locale, la final

În cele 65 de circumscripţii electorale din judeţul Galaţi au fost organizate 433 de secţii de votare dintre care 176 de secţii în municipiul Galaţi, 33 în municipiul Tecuci, opt în oraşe şi 216 în comune, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan.

Potrivit acesteia, la nivelul judeţului Galaţi sunt 523.875 de persoane cu drept de vot. Întrucât datele recensământului nu erau finalizate în luna martie, la termenul pentru stabilirea numărului de consilieri locali şi judeţeni pentru unităţile administrativ teritoriale, s-a ţinut seama de numărul de locuitori de la raportarea statistică la 1 iulie 2011, aşa cum prevede şi Legea 215/2001, republicată, a administraţiei publice locale, adică 604.627 de locuitori dintre care 339.932 în mediul urban şi 264.695 în rural.

Bugetul alocat organizării alegerilor locale este de 1.100.000 lei şi include: tipărirea şi transportul buletinelor de vot; confecţionarea ştampilelor de control în secţiile de votare şi a ştampilelor din birourile electorale de circumscripţie; rechizite şi formulare necesare în secţiii. Plata preşedinţilor, a locţiitorilor şi a membrilor în circumscripţiile electorale şi în secţiile de votare se face din bugetele locale. Preşedinţii, locţiitorii şi membrii birourilor electorale de circumscripţie, precum şi cei ai secţiilor de votare sunt retribuiţi cu 85 lei pe zi, la care se adaugă zece lei pe zi pentru gustări în ziua votării.

În judeţul Galaţi au fost tipărite 2.306.000 de buletine de vot, s-au confecţionat 65 de ştampile pentru birourile electorale de circumscripţii, 433 de stampile de control pentru secţiile de votare şi 1.900 de ştampile cu menţiunea 'votat'. Toate materialele necesare votării (ştampile, timbre autocolnte, tuşiere etc) au fost împărţite pe saci, care vor fi distribuiţi în circumscripţiile din judeţ pe 8 iunie, pe zece trasee stabilite de Prefectură.

Materialele necesare votării şi buletinele de vot pentru municipiul Galaţi au fost deja predate preşedintelui Biroului Electoral Galaţi şi primarului municipiului pentru a fi împărţite pe secţii de votare. Distribuirea acestora la secţiile de votare din municipiul Galaţi va avea loc în 9 iunie, pe opt trasee stabilite de primăria municipiului.

În ceea ce priveşte instruirea preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare, miercuri, au loc ultimele două serii de instruiri pentru secţiile de votare din municipiul Galaţi şi localităţile limitrofe. La Târgu Bujor şi Tecuci au avut loc pe 2, respectiv 5 iunie.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Ultimele pregătiri pentru alegerile locale

Pregătirea alegerilor locale în judeţul Galaţi a ajuns pe ultima sută de metri. Astăzi au fost distribuite buletinele de vot şi materialele necesare în secţiile de votare, pe zece trasee din judeţ, sub pază militarizată.

În total, efectivele care vor fi mobilizate pentru a asigura paza la secţii, ordinea şi liniştea publică şi intervenţia operativă se ridică la 570 de lucrători ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, din care 296 poliţişti, 112 jandarmi, 90 de poliţişti de frontieră, 26 lucrători ai Poliţiei Transporturi, 16 lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, câte opt de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă şi Eliberare a Paşapoartelor Simple, Depozitul 230 Rezerve Proprii Tecuci, patru lucrători ai Serviciului pentru Imigrari şi doi ai Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi.

S-a respectat întru-totul programul calendaristic şi nu au existat incidente în organizarea alegerilor, cu o excepţie: o neglijenţa a primarului comunei Rediu, care nu a gestionat corespunzător listele electorale permanente pentru secţiile de votare nr. 1 Plevna şi nr. 2 Rediu. Listele predate, potrivit legii, în trei exemplare, au fost degradate şi descompletate. Situaţia a fost adusă la cunoştinţa prefectului judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, care a dispus retipărirea listelor de către Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor Galaţi, în regim de urgenţă, primarul suportând costurile aferente operaţiunii.

Prin ordin al prefectului, în cursul zilei de mâine, funcţionarii publici din cadrul Prefecturii vor face verificări în secţiile de votare din toate circumscripţiile electorale şi vor urmări să fie asigurate toate condiţiile legale necesare pentru buna desfăşurare a procesului de votare.

INSTITUŢIA PREFECTULUI JUDEŢULGALAŢI

Link to comment
Share on other sites

Cine și cât câștigă la alegerile de duminică

Pentru alegerile locale de duminică, județul Galați dispune de un buget de 246.000 de euro, bani care s-au cheltuit pe tipărirea şi transportul buletinelor de vot, confecţionarea ştampilelor de control în secţiile de votare şi a ştampilelor din birourile electorale de circumscripţie, rechizite şi formulare necesare în secţiii. În timp ce plata preşedinţilor, locţiitorilor şi a membrilor în circumscripţiile electorale şi în secţiile de votare se face din bugetele locale ale primăriilor.

Cel mai bine plătiți sunt preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie, care primesc câte 85 de lei pentru fiecare zi muncită la organizarea şi desfăşurarea scrutinului. La această sumă, se vor adăuga, în ziua alegerilor, încă 10 lei, bani destinaţi cheltuielilor de protocol - băuturi răcoritoare, cafea şi gustări. În total, suma ajunge la aproximativ 4.000 de lei. Statisticienii, informaticienii şi personalul tehnic auxiliar care participă la efectuarea operaţiunilor generate de activitatea acestor birouri primesc o indemnizaţie de 65 lei pe zi de activitate. Ceilalţi membri ai birourilor electorale și ai secţiilor de votare beneficiază de o indemnizaţie de 85 lei pe zi de activitate, dar nu mai mult de trei zile. Ei vor primi suma de 255 de lei.

În cele 65 de circumscripții electorale din județul Galați, au fost organizate 433 de secții de votare și sunt așteptate peste 520 de mii de persoane cu drept de vot. Au fost tipărite 2.306.000 de buletine de vot, s-au confecţionat 65 de ştampile pentru birourile electorale de circumscripţii, 433 de stampile de control, pentru secţiile de votare, şi 1.900 de ştampile cu menţiunea „votat”.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Niciun deţinut din Penitenciarul Galaţi nu va vota

Niciuna dintre cele 959 de persoane private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Galaţi nu va putea vota duminică, la alegerile locale, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de purtătorul de cuvânt al instituţiei, comisar Safta Trincu.

În comunicat se spune că în conformitate cu alin.1 al articolului unic din Hotărârea nr.21H din 02.05.2012 a Biroului Electoral Central, persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, precum şi persoanele aflate în arest preventiv votează prin intermediul urnei speciale numai dacă au domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare unde se află penitenciarul sau locul de deţinere. Penitenciarul Galaţi se află în raza teritorială a Biroului Electoral al Secţiei de Votare nr. 38, cu sediul la Grupul Şcolar 'Elena Doamna' Galaţi.

,,La ora redactării comunicatului, niciuna din cele 959 persoane aflate în custodia Penitenciarului Galaţi nu îndeplineşte cumulativ condiţiile sus menţionate, respectiv, persoanele identificate cu drept de vot nu au domiciliul în aria teritorială a secţiei de votare unde se află Penitenciarul Galaţi', se spune în comunicatul remis de Safta Trincu.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Poliţia Locală avertizează: fără alcool lângă secţiile de votare!

În conformitate cu prevederile Legii 67/2004 a Alegerilor Locale şi a Dispoziţiei 1191/06/ 2012 emisă de primarul municipiului Galaţi, în ziua de 10 iunie, în intervalul orar 7.00-21.00 sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice pe o rază de 500 de metri faţă de sediile secţiilor de votare, se arată într-un comunicat semnat de directorul general al Poliţiei Locale Galaţi, Cristian Gîscă.

Nerespectarea dispoziţiilor legale mai sus menţionate duce la aplicarea de sancţiuni contravenţionale cuprinse între 2.200 si 3.000 lei, iar pentru agenţii economici se poate ajunge şi la suspendarea activităţii.

Link to comment
Share on other sites

Procesul electoral s-a desfăşurat în parametri normali

Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a declarat că procesul electoral s-a desfăşurat în parametri normali, iar la nivelul întregii ţări au fost înregistrate 2.380 de incidente. "Până în momentul de faţă, organizarea alegerilor locale s-a derulat normal, în termenele prevăzute, în parametrii normali şi instituţiile prefectului, structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor şi-au făcut datoria", a spus ministrul, la Palatul Victoria, după videoconferinţa cu prefecţii pe tema organizării alegerilor locale. Dobre a menţionat că în perioada campaniei electorale, între 11 mai şi 7 iunie, la nivelul întregii ţări au fost înregistrate 2.380 de incidente, cel mai mare număr în Dâmboviţa (195) şi Buzău (138). Cel mai mic număr de incidente s-a constatat în judeţul Covasna (10), Sălaj (14) şi Harghita (15).

Potrivit ministrului, din totalul de 979 de infracţiuni sesizate de la începutul campaniei, 339 sunt cu autori cunoscuţi şi 640 cu autori cunoscuţi pentru care sunt cercetate 955 de persoane la nivelul întregii ţări. Cele mai multe infracţiuni au fost înregistrate în Dâmboviţa (97), Neamţ (62), Bacău (50), iar cu autori necunoscuţi în judeţele Suceava, Neamţ şi Bacău, a precizat Victor Paul Dobre.

El a mai informat că, până în prezent, au fost aplicate 878 de sancţiuni contravenţionale, cu o valoare totală de 35.960 de lei, cele mai multe înregistrându-se în Brăila (68), Dâmboviţa (65), Mehedinţi (43).

Secretarul de stat Ioan Nicolae Căbulea, şeful Departamentului de ordine şi siguranţă publică din MAI, a precizat că vineri, în judeţul Constanţa, au fost operate arestări pentru oferirea de mită electorală, trei persoane având mandat de arestare pentru 20 de zile pentru astfel de fapte de corupţie. El a menţionat că, din totalul de 979 de infracţiuni, 308 au vizat promisiunea sau oferirea de bani pentru a vota sau nu un candidat, suma fiind de 400 de lei de persoană.

Alte infracţiuni au vizat, potrivit secretarului de stat, furturi sau distrugeri de afişe şi bannere, ameninţări etc.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

S-au deschis secţiile de votare!

În cele 433 de secţii din judeţul Galati sunt aşteptate, astăzi, la urne, 523.875 de persoane cu drept de vot, din totalul celor 604.627 de locuitori (adică 86 la sută).

Din cei 523.875 de cetăţeni cu drept de vot, 264.170 sunt în municipiul Galaţi, 37.888 - Tecuci, 2.878 - Bereşti şi 6.117 - Tg. Bujor.

În cele 65 de circumscripţii electorale din judeţul Galaţi au fost organizate 433 de secţii de votare (din care 176 de secţii în municipiul Galaţi, 33 în municipiul Tecuci, opt în oraşe şi 216 în comune).

Bugetul alocat organizării alegerilor locale este de 1.100.000 lei şi include: tipărirea şi transportul celor 2.306.000 buletine de vot, confecţionarea ştampilelor de control în secţiile de votare şi în birourile electorale de circumscripţie; rechizite şi formulare necesare în secţiii. În afară de cele 65 de ştampile pentru birourile electorale de circumscripţii şi cele 433 de ştampile de control pentru secţiile de votare, mai sunt şi 1.900 de ştampile cu menţiunea „votat”.

Pentru functia de primar al municipiului Galati s-au inscris în cursă 12 candidati, iar pentru cea de presedinte al CJ Galati, zece.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Nicolae Bacalbaşa, un candidat matinal

În jurul orei 7.40, candidatul USL pentru funcția de președinte al Consiliului Județului Galați a ajuns, însoțit de soția sa, la secția de votare amenajată la Școala 2. A intrat în cabina de vot, de unde a ieșit hotărât și s-a îndreptat către urne. Nu la fel de hotărâtă a fost soția doctorului anestezist, care, emoționată probabil, a inversat urnele atunci când a introdus buletinele de vot. Gazdele de la secția de votare i-au zâmbit elegant și i-au spus că nu-i nicio problemă, că totul se va rezolva la finalul scrutinului. „Vreau să le mulțumesc celor care au ieșit în Piața Universității și sunt convins că datorită lor ni se deschid acum alte perspective”, a declarat Nicolae Bacalbașa la ieșirea din secția de votare. S-a îndepărtat apoi și s-a îndreptat spre casă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Marius Stan a votat pentru schimbare

Însoţit de soţia şi fetiţa sa, candidatul USL la funcţia de primar al municipiului Galaţi, Marius Stan, a votat la ora 9.30, la Secţia de vot nr. 42, de la Şcoala Generală nr. 20.

După câteva secunde petrecute în cabina de vot, Marius Stan a ieşit pe jumătate şi a semnalat faptul că ştampila de vot nu mai are tuş, motiv pentru care aceasta a fost înmuiată încă o dată în tuşieră. „O să fie probleme din cauza asta”, a murmurat candidatul. Totuşi, incidentul nu l-a făcut să rămână prea mult încruntat, mai ales că astăzi are cel puţin un motive de sărbătoare, spunând presei că „astăzi sărbătoresc şase ani de când m-am căsătorit a treia oară”.

Ulterior, după ce a introdus buletinele de vot în urnă, Marius Stan a declarat: „Am votat pentru schimbarea oraşului. Îmi doresc ca oraşul să se schimbe, să fim mândri că trăim în el, să nu rămână pe mâna celor care l-au gestionat până acum oraşul şi care vor să-l gestioneze în continuare, căci am simţit asta zi de zi… În mod normal trebuia să tranşăm disputa asta din prima zi, dar se pare că în spate sunt şi alte forţe care vor să mai păstreze starea de lucruri din Galaţi pentru ei. Gălăţenilor le transmit să vină la vot. Ştiu că e cald, dar 10 minute din timpul lor înseamnă, până la urmă, patru ani din viaţă”. La ieşirea din secţia de votare s-a întâlnit şi cu social-democratul Florin Popa, cel care a fost citymanager în ultimii patru ani.

viata-libera.ro

Ministrul delegat Victor Paul Dobre: Am votat pentru înnoire

Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a declarat duminică, la Galaţi, după ce a ieşit de la urne, că a votat pentru înnoire şi i-a invitat pe gălăţeni, pe români, în general, să meargă la vot. 'Îi îndemn pe toţi gălăţenii să voteze. Să-i voteze pe cei pe care şi-i doresc să-i conducă în următorii patru ani. Eu am o opţiune şi cred că este cea mai bună. Am votat pentru înnoire. În acelaşi timp, cred că sunt datori cu un vot toţi românii, pentru că astăzi este ziua lor, ziua când puterea este la fiecare dintre cei care aleg. Îmi doresc în mod deosebit, pentru că sunt implicat în organizarea alegerilor, ca procesul electoral să se desfăşoare fără incidente şi probleme majore, în mod civilizat, ca într-o ţară membră a Uniunii Europene', a spus Victor Paul Dobre, la secţia de votare nr. 41, situată în incinta Şcolii Generale nr.20.

agerpres.ro

Preşedintele Consiliului Raional Cahul a votat la Galaţi

Preşedintele Consiliului Raional Cahul din Republica Moldova, Avram Micinschi, a votat, duminică, la Galaţi, la secţia de votare nr. 94, din incinta Şcolii Generale nr. 5 Cuza Vodă.

Andrei Micinschi are dublă cetăţenie română şi moldovenească şi are o casă în Galaţi. ,,Preşedintele Consiliului Raional Cahul a votat în secţia noastră pentru că domnia sa are dublă cetăţenie română şi moldovenească şi domiciliul stabil pe raza secţiei de votare nr. 94', a declarat preşedintele secţiei de votare, Radu Geanina.

Micinschi a spus că a votat pentru continuitatea relaţiilor transfrontaliere din cele două ţări şi dintre judeţul Galaţi şi raionul Cahul. ,,Am votat pentru progresul şi dezvoltarea judeţului Galaţi, pentru acele persoane care cred eu că vor fi în stare să continue procesele de dezvoltare economică şi nu în ultimul rând pentru că am aici mulţi consilieri, oameni politici, care vor continua relaţiile transfrontaliere cu Republica Moldova şi raionul Cahul. Din acest motiv am făcut alegerea pe care am făcut-o şi în speranţa că şi gălăţenii vor face alegerea pentru acele persoane care merită să fie promovate', a afirmat Micinschi la ieşirea de la urne.

Politicianul a explicat şi cum este să votezi în două ţări. ,,Atunci când votăm pentru Republica Moldova votez în calitate de cetăţean al acestei ţări, dar când sunt cetăţean al României am o plăcere deosebită pentru a susţine prietenii şi colegii mei din autorităţile publice locale', a spus Micinschi. El a venit la vot împreună cu soţia dar şi cu fetiţele de şapte şi 13 ani, care acum învaţă în Republica Moldova, dar în curând îşi vor continua studiile la Galaţi.

agerpres.ro

Nicuşor Ciumacenco: Am votat pentru redarea oraşului către gălăţeni

Candidatul independent la funcţia de primar a municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, a votat, puţin după ora 10.00, la secţia nr. 44 (Şcoala Generală nr. 24), din cauză că pentru câteva zeci de minute, procesul de vot fusese suspendat, ca urmare a unor suspiciuni ale APP privind dispariţia din secţie a unui buletin de vot pentru primar. După verificare, s-a constatat că buletinul cu pricina era în secţie, însă lipit de un altul, motiv pentru care nu ieşise, iniţial, la numărătoare.

După ce şi-a exprimat votul, Nicuşor Ciumacenco a spus că este relaxat şi că „am dormit bine azi noapte, ca medic am un psihic bun”. Candidatul şi-a exprimat încrederea în faptul că procesul de vot se va desfăşura în bune condiţii astăzi, fără cazuri de fraudă electorală. „Am votat pentru redarea oraşului către gălăţeni, pentru demnitate, pentru onoare, pentru renaşterea Galaţiului. Sunt convins că de mâine Galaţiul va intra într-o nouă epocă, îmi doresc să nu-i dezamăgesc pe gălăţeni. Cea mai mare temere a mea este să nu mă pot ridica la nivelul aşteptărilor celor care au încredere în mine. Sper într-un vot corect şi sper să fie cât mai puţine greşeli în procesul de vot”.

La ieşirea din secţia de vot, Ciumacenco s-a întâlnit cu inspectorul guvernamental Vasile Curduman, care l-a îmbrăţişat călduros pe candidatul independent.

viata-libera.ro

Marius Necula: Am votat pentru un oraş mai bun

Marius Necula, candidatul APP la funcţia de primar al municipiului Galaţi a votat astăzi la secţia de votare nr.34, susţinând că a votat pentru un oraş mai bun. „Am votat pentru un oraş mai bun, pentru oameni buni, pentru Om bun”, a declarat, la ieşirea din secţia de votare nr.34, Marius Necula, unul dintre candidaţii la funcţia de Primar al municipiului. „Vreau să îi îndemn pe gălăţeni să iasă la vot, să voteze ca să aibă parte de un oraş cu adevărat curat, în care gigacaloria să nu fie dublă decât în alte părţi, în care să nu fie furaţi la apă, în care să fie respectaţi de către funcţionarii din Primărie - deci pentru un oraş care să poată să prospere”, a mai spus Necula.

Pronosticul său privind participarea la vot este unul moderat: „Cred că aceeaşi majoritate sau minoritate activă – prezenţa la vot estimez că va fi în jur de 55 la sută”.

viata-libera.ro

Dumitru Nicolae: Am votat pentru înnoire!

Punctual, ca-totdeauna, (încă) primarul Dumitru Nicolae s-a prezentat la ora 9.30 la secția de votare de la Școala 28 din Galați pentru a-și exprima opțiunile. A stat de vorbă cu oamenii, a făcut chiar glume pe seama votului, după care a intrat în cabina de vot. „Am votat pentru reînnoire. Galațiul chiar are nevoie de un suflu nou”, a declarat Dumitru Nicolae la ieșirea din secția de votare. Întrebat ce-i lasă moștenire viitorului primar, Dumitru Nicolae a evitat un răspuns concret, dar a fost extrem de spiritual: „Dacă și el lasă următorului primar ce-i las eu, atunci treaba-i bună!”, a spus zâmbind Nicolae.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.