Jump to content

Galaţiul primeşte înapoi doar 64 la sută din banii plătiţi bugetului de stat


dcp100168

Recommended Posts

Galaţiul primeşte înapoi doar 64 la sută din banii plătiţi bugetului de stat

Galaţiul plăteşte o sută de euro la bugetul de stat general consolidat, însă primeşte înapoi doar 64 de euro. Aşa arată datele prezentate de Ministerul Finanţelor Publice, aferente anului trecut, cu referire la încasările la buget şi alocările către judeţe sub forma cotelor defalcate din impozitul pe venit şi din TVA (taxa pe valoare adăugată).

În mod evident, ocupantul primului loc este Bucureştiul, cu 11,2%, urmat de Constanţa cu 14,4% şi Ilfovul cu 15,9%. La polul opus sunt judeţe precum Vaslui - 158,6%, Botoşani - 149,2%, Călăraşi - 134,6% şi Teleorman - 143,3%, unde contribuţia la buget este mai mică în oglindă cu alocările bugetare.

La nivelul regiunii de dezvoltare din care facem parte, pe criteriul raportului dintre ce plăteşte şi primeşte de la buget fiecare judeţ, după Constanţa - 14,4% şi Galaţi - 64,3% se poziţionează Brăila, cu 75,7% şi Buzăul, cu 87,1%, în timp ce ultimele două clasate sunt judeţele Tulcea cu 106,4% şi Vrancea cu 129%. Aşadar, Tulcea şi Vrancea sunt singurele două din regiunea noastră de dezvoltare care primesc bani de la bugetul de stat mai mult decât contribuţia lor prin taxe şi impozite.

Valoarea taxelor şi impozitelor încasate la bugetul central din fiecare judeţ în parte este direct proporţională cu populaţia, numărul de angajaţi, dar şi cu gradul de dezvoltare a mediului de afaceri.

Adaptare după obiectivbr.ro

post-2782-0-11245200-1333051551_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Gălăţenii au primit cei mai puţini bani de la bugetul de stat în 2012

1.452 de lei a luat, în medie, de la buget fiecare român în parte anul trecut. Cel puţin aşa arată harta cheltuielilor bugetului de stat alocate fiecărui judeţ în parte în 2012, făcută pe baza cifrelor puse la dispoziţia ECONOMICA.NET de Ministerul Finanţelor. Apar foarte mari discrepanţe între judeţe în ce priveşte aceste alocări. Diferenţele de sume per capita sunt de la dublu+ la simplu.

 
 

Comenteaza ico_comment.png harta_contributie_per_capita_watermark_f

 

Cetăţeanul care a beneficiat de cei mai mulţi bani de la bugetul de stat a fost bucureşteanul, căruia i s-au întors din impozite şi taxe aproape 3.000 de lei în 2012. La polul opus s-au situat locuitorii judeţului vecin Ialomiţa, cărora li s-a alocat doar 1.104 lei de persoană.

După Bucureşti, cel mai bine la acest capitol stă Ilfov cu 2.796 lei, şi, la mare distanţă, judeţul Timiş, care s-a apropiat de 2.000 de lei pe cap de locuitor.

Cel mai bine finanţată, şi omogen, este partea de vest a ţării. Cu excepţia Maramureşului, toate judeţele din Ardeal şi Banat stau în jurul mediei naţionale, deasupra ei, în cele mai multe cazuri.

Nici Moldova nu s-a descurcat rău, cu excepţia judeţelor Neamţ (1.166 lei/cap de locuitor) şi Galaţi (1.108 lei), care au „concurat" îndeaproape Ialomiţa.

În schimb judeţele din sudul României au avut parte de cea mai slabă finanţare. Dezastruoasă în unele cazuri. Afară de cele două judeţe din Moldova, aici sunt toate celelalte care au primit de la bugetul de stat sub 1.200 de lei pe cap de locuitor - Ialomiţa, Teleorman, Dolj şi Dâmboviţa. Nici celelalte n-au cunoscut o situaţie mult mai roză, obţinând venituri apropiate de 1.200 de lei pe capitaţie. 

Sursa banilor

În total, în 2012, bugetul de stat a virat la autorităţile locale 33,2 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finanţelor. Din care 13,8 miliarde de lei - cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, 14,9 miliarde de lei - sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi 4,46 miliarde de lei care au fost subvenţii.

Impozitul pe venit este sursă de bani pentru bugetul de stat, parte a bugetului general consolidat. 71,5% din banii strânşi local din această sursă se întorc la local, potrivit legii. Din TVA, bani care se duc tot la bugetul de stat, se finanţează la nivel local salariile profesorilor, indemnizaţiile de handicap şi alte cheltuieli sociale, afară de pensii, sănătate şi şomaj, care au bugete proprii. Mai important, din TVA se finanţează echilibrarea bugetelor locale şi drumurile judeţene. Sumele alocate se calculează funcţie de mai multe variabile, o importanţă deosebită având numărul de locuitori.

economica.net

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.